Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

LEGIONÁR a DŽUNGĽA

1001

Legionár a džungľa – 3. časť

Následujúce dni sú jeden ako druhý, jednolivci sa menia pri úlohách. Tí, čo sa starali o dostatok pitnej vody, sa teraz starajú o dostatok dreva na oheň, alebo pomáhajú i pri budovaní pasci. Ďalší pokračujú pri stavaní plte, upravuje sa ,,posteľ", zlepšuje sa prístrešok, aby sme neboli úplne premočení, ak náhodou začne pršať.

Dážď v džungli. Každý si to predstaví jednoducho dážď ako dážď. V podstate áno, človek je nakoniec mokrý, ale tu je to predsa len iné. V korunách stromov sú rôzne živočíchy. Čo je ale pre nás nebezpečné sú pavúky, plazy, hmyz, ktorý pod náporom dažďa padá na zem, alebo sa zdržiava tesne nad zemou. Pavúky tie sú rôzne, no človek si musí dať pozor, aby ho neuhryzol. Uhryznutie končí pri vysokých teplotách, čo znamená ďalšie oslabenie organizmu, strata sily, či odolnosti a to sme ešte len na začiatku ,,prázdnin".

 

Plazy v džungli?? To si musíme ozaj dávať veľký pozor medzi tým množstvom čo sa tu ,,prechádza", sú tu hady ako naše užovky, ale sú rôznofarebne sfarbené. Človek ani nevie, ktorý je a ktorý nie je jedovatý, a práve preto sa preventívne vyhýbame každému jednému. Najhoršie sú tie nenapadne ako Mamba zelena. Je zelená, nie je ani veľká, taká šnúrka do kanad, ta padne pod náporom vetra, ale i dažďa a človek si ju ani len nevšimne.

Preto počas dňa, tí čo sa starajú na zlepšení a príprave jedla, ak nejaké je sa starajú aj o to, aby zem bola ,,čistá". To znamená žiadne prebytočné listy v okolí, kde sa pohybujeme. Všetko musí byť vyčistené, vyškrabané až na zem, aby sa dalo ľahko rozpoznať či spozorovať niečo, čo normálne, ak sú listy, si človek nevšimne.

Pitony či anakondy, tie sa niekam odplazia, alebo sa v korunách stromov riadne držia, no na zemi sa príliš nepovaľujú.

Najnebezpečnejší je hmyz, rôzne chrobáky, či malé „mušky“. To by človek neveril, čo dokáže taký komár. V našich podmienkach máme super komárov, pretože ozaj tie, keď sa blížia, tak človek počuje ten ich neznesiteľný bzukot. Každý to pozná a už sa oháňa, keď ho začuje, no tu?! To sú ozaj comando. Ten sa priblíži a nič, lietajú tak tichučko, že ozaj neviete, aké nebezpečenstvo je nablízku. Nejde o to, že vás pichne, to až tak nevadí, ale väčšina týchto nepriateľov je infikovaných maláriou.

Paludizm je nebezpečné ochorenie, ktoré sa považuje v Afrike za najväčšieho pôvodcu smrti. Komár priletí, pichne, odletí a za niekoľko dní z ničoho nič, v priebehu 3 hodín, máte 42° teplotu aj viac. Poviete si hlúposť, ale nie je to hlúposť. V tej chvíli treba dať človeka do chládku, pri prvom zvýšení teploty dať priamo do kúpeľa s ľadom. Ale kde vziať ľad v džungli?? Prvá vec, ktorú môžeme na tvare miesta spraviť, je okamžitá perfúzia nejakej látky, ktorá obsahuje chinin Nie som zdravotník, ale keď sme na misiách či výcviku, tak stále je tu aj zdravotná prvá pomoc. Žiaden lekár, ale jeden z nás, ktorý je v tejto oblasti vyškolený, nahodí konskú dávku, ale ozaj silnú, tu ide o život. Pre zaujímavosť prehľad nebezpečných ochorení v nasledujúcej tab.

Annexe 1 : Tableau récapitulatif des principaux risques endémio-épidémiques :

Maladie

Epidémiologie

Risque du voyageur

Prophylaxie

Paludisme

P.falciparum++ et P.vivax, surtout le long des frontières

Constant, aggravé dans les vallées de l’Oyapock et du Maroni

Protec. moustiques, Chimiopr. éventuelle

Fièvre jaune

Zone d’endémicité amarile

Menace épidémique permanente

Vaccin (obligatoire)

Dengue

Virus présent. Epidémies rares

Faible hors épidémie

Protection moustiques

VIH & MST

Séroprévalence du VIH # 0,5%
(estimation 2003)

Contacts sexuels, sang

Règles universelles

Hépatite B

Prévalence faible à intermédiaire

Idem VIH

Vaccin

HTLV1

++ dans certains groupes ethniques

Nul à très faible pour touristes

Règles universelles

Typhoïde & Hépatite A

Prévalence VHA plus forte dans l’intérieur que sur la côte ; thyphoide : cas épars

Important (forêt tropicale humide), lié à l’alimentation

Vaccins spécifiques Hygiène alimentaire

Hépatite E

Cas sporadiques

Idem hépatite A

Hygiène alimentaire

Rage

Présente dans la région

Morsure animal contaminé

Vaccin préventif

Choléra

Cas récents dans pays proches

Théoriquement nul

Hygiène alimentaire

Leptospiroses

Déjections animales en eau douce

Sous estimé (contact eau douce)

Vaccin au cas par cas

Maladie de Chagas

Zone d’endémicité

Plus théorique que réel

Protection punaises

Leishmanioses

Cutanées (muqueuses + rares)

Modéré (résidents > touristes)

Protection insectes

Parasitoses intestinale

Endémiques

Péril fécal, boues

Hygiène

Sources : OMS, CDC, ProMED, CIA,US Consulate

Ľadviny či pečeň dostanú zabrať, čo je nepodstatne. Aby prežil, tak dávka je tak silná, že 2 hodiny potom je vám na žalúdku veľmi zle, ale tak veľmi, že ide z vás von aj to nič, čo ste nezjedol. Skrátka človek nevie stáť na nohách, preto sme stále aspoň dvaja pri chalanovi a v prípade potreby mu pomôžeme a zároveň sledujeme, aby sa neudusil zvratkami. Osobne som to zažil, nie však tu horúčku, ale bol som prítomný pri kamošovi a dával som ozaj pozor, aby sa mu nič nestalo. Väčšinou, ak príde taký záchvat paludizmu, tak ten dotyčný nič nevníma, a ak by bol niekde sám, tak môže aj zomrieť. Preto stále po takýchto misiách každý z nás má v peňaženke pri dokladoch papierik, kde je napísané, že strávil takú a takú dobu v džungli, a že je tu predpoklad pri nevoľnosti, že je to Paludizmus. To len pre prípad, že niekto stratí vedomie a lekár v Európe v tej chvíli nevie posúdiť, čo sa s ním deje. Stalo sa, že niekoľko kolegov po návrate počas dovolenky takto zomrelo.

Ďalšie nebezpečenstvo čo tu hrozí, sú také malinkaté mušky ako komár, len to sa volá Flebotom, alebo tak nejako. Ten zase ide za svetlom. V čase intenzívneho dažďa, kedy poväčšine máme frontálne lampy na čele, sa dostane na „našu" nadmorskú výšku, takže ide za nami. A čo čert nechce aj vás pichne, preto sa snažíme byť stále zakrytí aspoň v džungli. A čo po pichnutí spôsobí ??? Za niekoľko málo dní máte malú vyrážku a z nej sa vyprodukuje niečo také hnusné ako suchá lepra, to len aby ste mali predstavu.

Vyrážka sa zväčší a v jej okolí koža, svaly jednoducho „hnijú“. Vytvorí sa vám hnusný zväčšujúci sa vred, ktorý síce spočiatku nebolí, ale liečba je dostatočne bolestivá. V podstate, keď nasadia lieky, keďže to treba jasne špecifikovať, tak máte na ruke, či na hlave dieru v priemere 5 cm. A to vám poviem, že vyzerá to dosť nepríjemne, ak niečo také je na líci alebo na temene hlavy.

Skrátim to, a uvediem ešte dve nebezpečné veci. Jedna je makak, pri ktorom sa vám dostane pod kožu taká húsenička a tá sa vám premiestňuje kade tade pod kožou, čas od času sa prehryzie a vy sa tešíte, že sa môžete pozrieť parazitovi do oči. Tu pomôže len extrakcia, pinzeta a skalpel. V praxi som to videl, ako sa to robí, čo bolo dosť nepríjemné na pohľad. Sú asi aj lieky, hovorili čosi o tom. No posledný je tiež hmyz, ktorý keď vás uštipne či uhryzne, tak máte stratu orientácie, tzv. „DANG“.

V preklade to znamená „hlupák“. Jednoducho je vám zle, ste zoslabnutý, ale neviete sa orientovať, strácate viacmenej pojem čo sa deje, kde ste. Toto riešia liekmi a pokojom.

Vysvetlil som vám to trochu laicky, čo na nás číha, keď sme v džungli, ako sa nebezpečenstvo zvyšuje, keď prší a čo to so sebou prináša. Preto tieto prístrešky na noc, ako „vymoženosť" proti dažďu, je treba stále poriadne urobiť a chrániť sa, aby sme sa nedostali do nebezpečia vlastnou ľahostajnosťou. Jasne, že na každý taký „Profond“ máme lieky, volá sa to paludrin. Možno dnes je to iný názov, ale slúžil na to, aby sme sa nedostali do fázy, keď človek stratí vedomie. Nezabráni to nákaze, ale zabráni prejaveniu sa účinkom nákazy v plnej sile, čo dovolí jednoducho prežiť, pokiaľ ste v džungli 60 dní.

Legionár a džungľa 4. časť nabudúce.

Predošlá úvodná časť http://www.seredonline.sk/clanky/cudzinecka-legia-myty-a-skutocnosti-autenticka-spoved-legionara/ a Legionár a džungľa 1. časť http://www.seredonline.sk/clanky/legionar-a-dzungla/  a 2. časť http://www.seredonline.sk/clanky/legionar-a-dzungla-1/

Pozn.: Všetky zverejnené fotografie boli poskytnuté autorom Jannom a nemožno ich ďalej šíriť bez jeho súhlasu.


Fotogaléria k článku:

1001
Autor: Janka Blahútová
1001
Autor: Janka Blahútová
1001
Autor: Janka Blahútová

Zobraziť všetky fotografie
1001
Autor: Janka Blahútová
1001
Autor: Janka Blahútová

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-06-2014 19:30:13
Peter pre Majko | 17-06-2014 15:31:13 | - mame exkluzivitu na vydanie tychto materialov od cloveka, ktory ma zaujem veci zmenit.
Peter pre Majko | 17-06-2014 15:31:13
Toto všetko ja chápem aj obsah článku chápem,poznám osobne bývalého člena takejto jednotky a nemá na ružiach ustlané,je bez identity a čaká kto ho skôr chytí či naši alebo francúzi,ved preto sa pýtam aký význam má takýto článok a prezentácia zakázaného a u nás trestného počínania!To je všetko.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 16-06-2014 20:42:15
Peter | 14-06-2014 13:06:39 | - mozno pre Vas ziaden. Pre tych 312 citatelov pravdepodobne nejaky mal. Na reporter24.sk ho citalo 359 citatelov.
Zatial. Na nete je natrvalo.

SOL nie je pre vybranych zopar citatelov. Chceme, aby si tu nasiel kazdy to, co ho zaujima.
Registrovaný Janka Blahútová Janka Blahútová | 16-06-2014 20:25:42
Pre Petra...články na pokračovanie vypovedajú o neľahkých podmienkach, v akých sa "testuje" v džungli výdrž legionárov pri výcviku v akciách, ako ich vnímal jeden z nich, ktorému sa podarilo prežiť.. Záver tejto série z džungle hádam zhodnotí lepšie býv. legionár a taktiež aj význam týchto napísaných viet.
Peter | 14-06-2014 13:06:39
Aký význam má publikovanie tohto článku,
Registrovaný Janka Blahútová Janka Blahútová | 13-06-2014 17:07:22
Opäť máme pred víkendom, je tu ďalšie pokračovanie rozprávania býv. legionára, v ktorom sa prenesieme do džungle aj s väčším množstvom fotografii.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign