Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

CUDZINECKÁ LÉGIA MÝTY a SKUTOČNOSTI (autentická spoveď legionára)

1001 Cod de honóre

Názov légia. Odkiaľ sa nabralo to slovo: Rímske vojsko bolo vojsko, ktoré používal staroveký Rím od vzniku Rímskeho kráľovstva v 8. storočí pred Kr., do rozpadu Rímskej ríše v 5. storočí nášho letopočtu.

Niekedy sa týmto termínom označuje aj byzantské vojsko, alebo iba vojsko rannobyzantského, grécko-rímskeho obdobia. Vzhľad rímskeho vojska a rímska uniforma sa počas existencie impéria viackrát menili. Légie (z latinského legio „vojenské odvody“, čo je odvodené od slova legere „vyberať“, „odvádzať“, „zhromažďovať“) je termín, ktorý v širšom zmysle označuje celé rímske vojsko, prípadne v užšom a bežnejšom význame sa jedná o základnú vojenskú jednotku starovekej rímskej armády. Jej príslušníci sa nazývali legionári. Francúzska légia v podstate s tým nemá nič  spoločné. V roku 1831 založil kráľ Ľudovít Filip Cudzineckú légiu a ešte v ten rok ju poslal do Alžírska. Kráľ si potvrdil, že táto myšlienka bola správna - jeho Cudzinecká légia mala omnoho vyššiu úroveň ako pôvodných 400 Napoleonových regimentov. Ako to bolo možné? Ľudovít Filip totiž povolal do Francúzska profesionálnych vojakov, ktorí po skončení vojny v Európe zostali bez práce. Často odchádzali zo svojej krajiny bez dokladov. Preto im povolili svoju totožnosť iba prehlásiť. Tým sa zákon z 9.3.1831 a jeho okamžitá aplikácia (10.3.1831) stala legendárna vo vojenských dejinách a stala na počiatku mnohých legiend či mýtov. Toľko v skratke Wikipédia.

Čo je légia (légion) dnes?

Bitka Camarón pri cudzineckej légii v Aubagne sa každoročne  pripomína  slávnosťou. Počas osláv 151. výročia  dňa 30. apríla 2014  bol so  všetkou poctou  a hrdosťou  pozvaný a dekorovaný francúzskou vládou a velením légie vzácny hosť Princ Albert II Monaka. Veľký dedko Albert, Louis II bol dôstojník vo francúzskej Cudzineckej légii a kniežatstvo  dokonca "prvej triedy čestnej légie."

Mnohí, čo zažili a prežili v légii môžu mať rôzne názory na túto armádu. Nájdu sa takí, čo nadávajú, nájdu sa, čo sa nepriznajú, nájdu sa takí, čo sú hrdí. Prečo takéto postoje? Čakali práve to, čo sa o légii rozpráva, rôzne mýty a fámy? Budem sa snažiť dať veci na pravú mieru aj tým, že tieto následujúce state budú svedecké výpovede skutočných mladých ľudí, ako prežívali svoju službu v CUDZINECKEJ LÉGII.

V čom je rozdiel. Légia a tí ostatní. Disciplína. Dá sa písať o mnohom, ale to pochopíte aj z príbehov. Je tu niečo, čo ani na Slovensku, ani v inej armáde nie je. Ak Slovensko vyšle jednotku na misiu, tak sa robí výber, kádruje sa, vyberajú tých najlepších, neskôr ich pošlú niekam, kde znovu trávia spoločný čas, nejaký výcvik a rôzne školenia a všeličo možne. Predpokladám, že to je dlhodobá príprava od výberu až po definitívnu jednotu. V légii, ak je misia, tak jednoducho veliteľ útvaru určí rotu, ktorá sa tam zúčastní a ty ako veliteľ roty rob, máš ľudí, tiež máš techniku, tak poďme. Možno si poviete, že je to niečo normálne, ale ak si človek uvedomí, že v tej rote sú chalani, čo nevedia poriadne po francúzsky ani rozprávať, vedia len to čo musia tak si to viete predstaviť, že to nie je jednoduché ísť do ostrej akcie. Jasne, že každý musí vedieť prečítať správu a keď nevie, tak hláskuje písmeno po písmene. To sa naučil v prijímači aj keď nerozumie čo hovorí. Úlohou je jeho prítomnosť a vedieť použiť zbraň za akýchkoľvek podmienok. Nik nemôže robiť čo si zmyslí. Pointa je, že jednotka, ktorú pošlú je ktorákoľvek z jednotiek v útvare. Tomu predchádza tréning a každodenný výcvik. Tým odpadá akési ,,špeciálne,, preberanie. Bojová pohotovosť každej jednotky je prestíž. Ak by náhodou jednotka neprešla testami, tak celý rok si ani nevrzne a to znamená, že nikto nezarobí, keďže na misii je o 1.5 x vyšší plat, než v metropole. Základný plat je 1100 euro. Kapral 1250 euro, Kapral šef 1400 euro. Môže tam byť malý rozdiel, ale to je, aby ste mali predstavu. Mladý zarobí na misii 2600 čistého. Nasadzuje svoj život, drží hubu a krok (nerozpisujem sa o tom, len aby ste mali predstavu, prečo légia je tak ocenená, je operatívna, kedykoľvek pripravená byť nasadená kamkoľvek na svete). Jedna z príprav je aj sceliť jednotku aj na rôznych výcvikových strediskách. Napríklad  Francúzska Gvajana.

Gvajana FR. (GUYANA ) Južná Amerika

Janno ...

Mal som za sebou asi 2 roky servisu v cudzineckej légii. Dalo by sa povedať, že som už niečo vedel a niečo som mal za sebou, ale stále som patril medzi mladých legionárov (legošov). To väčšinou znamená robiť všetky bežné práce, ktoré v ktorejkoľvek armáde treba, aby boli spravené sú rezervované výsostne pre nás ,,mladé,, myši. Nástup jednotky. Veliteľ roty predstúpil a oznámil „Za mesiac nás čaká Francúzska Gvajana, ideme si posilniť morálku a vyrysovať naše zušľachtené telá ,,prežraté,, ničnerobením v metropole". Ironicky sa usmial a odišiel.

Všetci stojíme ako prikovaní a čakáme na rozkaz "Pohov". Predstúpil veliteľ čaty a ani okom nemrkol, predal velenie zástupcovi a ten seržantovi dňa a ten kapralovi dňa a ten... ten predstúpil a povedal „Kaprali môžete odísť", predpisovo ich pozdraví, oni ho odzdravia. Kapral šéf, ten je mimo jeho možnosti velenia, keďže je stále o niekoľko rokov služobne starší. V jednotke je, aby dozeral na prácu kapralov a v prípade problémov zasiahne. Má aj funkciu väčšinou veliteľa družstva. Taký malý boh, ten nepočúva nikoho, ale jeho všetci (medzi vojakmi). Ostali sme len my mladí legionári od 6 mesiacov až po  3 roky servisu. Jasne, že aj medzi nami je rozdiel, ale len v sile a čase, ktorý sme strávili v danej jednotke. Niekedy to veľa neznamená.

Podobne ako v base, musíš si vybudovať postavenie, ale čo sa týka práce, každý maká rovnako. Tí starší musia ukázať mladším ako to funguje, ako čo treba, pracujeme stále spolu. Pri tej práci sa vytvoria priateľstva. Jasne, že sú aj problémy a hlavne, keď mladý nerozumie presne, čo sa od neho vyžaduje.Ten je nazývaný Mongolom. To je taká bežná značka hlupáka. Ak je niekto od prírody hrubá sila a príliš mu tá francúzština nejde do hlavy, tak si vyslúži prezývku ,,KAYOUX,, KAMEŇ. Slušne povedané tvrdý chlap, ale ,,hlúpy". Nikto sa zase nepovyšuje, všetci majú svoje plus aj mínus, keď začínajú. Kapral konečne zareve "Pohov"! Ostalo nás 16 mladých myši. (Každý regiment, útvar má svoje nálepky pre mladých). Konečne nám povedal podrobností. Tí, čo nerozumeli sa spýtajú tých, čo rozumeli. Nik sa neodváži povedať ani slovo aj keď nerozumel; na konci sa stále spýta ,,Porozumeli ste všetci"? My svorne odpovieme jednohlasne "OUI Caprale"! "Áno Kapral"! Aj keď ozaj nič som nepochopil, ale aby som nebol za hlupáka tvárim sa, že presne viem čo povedal. Večer máme vyvesený zoznam, čo si máme nachystať, koľko kg má mať každá batožina. Všetko je prerátané tak, že si človek nemôže zobrať nič naviac, môže sa volkmen (v tej dobe to bola vymoženosť) a dovoliť si to mohli len starší legoši. Kaprali sú tí, čo riadia jednotku, pomáhajú si navzájom, aby to čo treba sa urobilo včas a presne, ale inak každý rozkazuje svojím spôsobom, nikto mu do rozkazov nezasahuje, pokiaľ je on v ten deň zodpovedný za čatu. Kourou. Mesto, kde légia má svoj regiment.

3 REI. 3 regiment etranger d infanterie. Tretí útvar cudzineckej pechoty. Čaká nás tu džungľa (jungle) a dobrodružstvo, ktoré len tak človek nezažije. Siahnuť na dno svojich fyzických aj psychických možností.

Nabudúce Legionár a džungľa.

Pozn.: Všetky zverejnené fotografie boli poskytnuté autorom Jannom a nemožno ich ďalej šíriť bez jeho súhlasu.


Fotogaléria k článku:

1001 3 REI. 3 regiment etranger d infanterie
Autor: Janka Blahútová
Popis: 3 REI. 3 regiment etranger d infanterie
1001
Autor: Janka Blahútová
1001 Gvajana FR. (GUYANA ) Južná Amerika
Autor: Janka Blahútová
Popis: Gvajana FR. (GUYANA ) Južná Amerika

Zobraziť všetky fotografie
1001
Autor: Janka Blahútová
1001 Monacký princ Albert II
Autor: Janka Blahútová
Popis: Monacký princ Albert II

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign