Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

LEGIONÁR a DŽUNGĽA

1001

LEGIONÁR A DŽUNGĽA - 1. časť

Okolo len a len prales, taká je amazonská džungľa. Sme tu na dobu 4 až 5 mesiacov. Úlohou je scelenie kolektívu, nájdenie slabín, zachrániť zraneného, či evakuovať mŕtveho, byť jeden celok v najťažších možných situaciách. Je to o zodpovednosti každého jednotlivca v neznámom prostredí. Každý má svoje povinnosti, ktoré musí zvládnuť perfektne a zároveň dokázať prežiť nástrahy prírody, vyčerpanie aj choroby. Skrátka prežiť všetko, čo môže neznáme prostredie priniesť. Taká prirodzená selekcia. Ostatné čaty, ktoré nie sú v tej chvíli na stáži comando, plnia ďalšie úlohy. Zabezpečujú bezpečnosť európskej raketovej základne, odkiaľ sa posielajú družice na obežnú dráhu. Légia tiež zabezpečuje ochranu niekoľko kilometrov rozľahlý priestor, prenasleduje a odhaľuje nelegálnu ťažbu zlata na území Francúzskej Guyany, ale aj pomoc Gandarmeri pri kontrole hraníc s Brazíliou. Tých úloh je viac, no všetko to tu zas nemožem vypísať. Ak bol problém vo Venezuele, tak sme plnili úlohy tam. Ak sú rôzne katastrofy, pomáhame na odstráňovaní ich následkov.

Konečne je tu výcvikový priestor, kde strávime 3 týždne v džungli, bez jedla, bez zbrane (tie čo máme sú atrapy, aby sme mali na čo nadávať). J Bežne sa tomu hovorí stáž komando. Centre d entrainement a la foret equatoriale (centrum tréningové v lesoch rovníkových) tréningové centrum v rovníkových pralesoch, asi tak by som to preložil. Priviezli nás na kamiónoch, ktoré asi zažili ešte Máriu Teréziu, ale fungujú. Tu, kde je veľa vlhkosti a v podstate žiadne poriadne cesty, klasické auta, kde nie je žiadna počítačová elektronika, sú to najlepšie riešenie. Prišli sme na tvar miesta, kde je niekoľko domčekov, ktoré mi pripomínajú našu radovú zástavbu garáží. Domčeky majú aj okna, avšak bez skla a na každom je sieťka proti komárom. V každom domčeku je niekoľko izieb. V každej miestnosti sú zložené rozkladacie postele (5 rozkladacích lehátok). Kapral mi pridelil izbu, v ktorej sme boli 4 mladí legoši. Zložili sme si naše veci a rozložili lehátka. V podstate nám to bolo jedno, kto s kým je, išlo len o jednú noc, lebo zajtra ráno nám začína ,,peklo na zemi".

V izbe bol využitý každý priestor, batohy putovali pod posteľ, ktoré sa kovovou konštrukciou dotýkali jedna druhej. Vypadli sme z izby, ak sa tak da nazvať, no je dobre, že máme strechu nad hlavou. To je dôležité, aby ak bude pršať, veci nezmokli, no zatiaľ sme nad tým príliš nerozmýšľali. Kapral zakričal „Nástup“. Zbehli sme sa, nastúpili do trojradu a čakali. Prišiel šef výcvikového strediska. Povedal nám, čo nás čaká a neminie. Nakoniec povedal „SELVA“ pozdrav, po portugálsky (džungľa). Hneď nato nám oznámil, že je večera. Tá bola pre nás dôležitá, keďže nás čakali 3 týžne hladovky, alebo rysovania naších ,,prežratých,, tiel. Po večeri bol na rade vytúžený „spánok“, po ktorom nás ráno čakal 1. deň.

Testy ako všade, ide aj o to, že ak nie je aka taká príprava, tak ich človek jednoducho nezvládne. Nezvládnutie testov znamená hanbu a odsúdenie na ,,pucovanie záchodov“ následujúci rok. Preto sa musí každý snažiť, vyliezť 5 m lano bez nôh do 10 sekúnd, 50 brušákov do 30 sekúnd, čo sa dá zvládnuť. Potom nejaké kliky, ale na počítanie, a to spôsobom hore, dole, hore, dole, do polovice. Aby nás nasrali, nechajú nás v takom polokliku chvíľku až sa ruky trasú a potom znova, no treba spraviť asi 50 klikov. Ani ich nerátam, je aj tak jedno, lebo tie musí zvládnuť každý, veď by ho kaprali ubili, že to nespravil. Zopár kolečiek asi 2 km, potom zmeraju tep, tlak a lekár sa pozrie na každého. Ešte zopár cvikov, dajaké drepy a nakoniec na hrázde asi 10 vymykov a to je všetko. Juj zabudol som, spýtajú sa, či vie každý plávať, a v tom sa neoplatí klamať, tu ozaj ide o život. Klamať sa neoplatí, lebo to aj tak preveria predtým. Než na tu Guyanu ideme, tak sú rôzne iné stáže, kde jednotlivé testy sú robené zvlášť. Ak je niekto slabý plavec, tak má na sebe stále vestu, aby sa neutopil, ale aj plavci, len sa naňho dáva pozor. Kto nie je plavec, tak ho ani na takúto stáž nepripustia a je tak trochu zosmiešňovaný ostatnými, ale tak kamaratsky, veď nie každý plávať ozaj vie. Čo musí zaplávat? Pri testoch je 100 m v bazéne za 3 min. a po doplávaní musí ešte zaplávať 10 m pod hladinou. Takto sa to zdá jednoduché, ale ak ste vyčerpaní, nie je to to isté. Potom to začne, už len samé rozkazy, nástup tak hentak, zobliecť do naha. Skontrolujú, či nemáme niečo nedovolené, či už nejaké omamné látky, alebo... no ja neviem čo hľadajú, asi len tak, aby človeka nasrali. Skontrolujú atrapy, či v hlavni niečo nie je. Skontrolujú materiál, čo je povolené vziať. To sa týka mydla, holenia, náhradných vecí na prezlečenie, no skrátka sú stanovené veci, čo áno a čo nie nie je možné mať so sebou.

Po prehliadke nás poslali do rieky. Dali nám pirogu, to je taká dlháááá loď podobná člnu. Kázali nám ponoriť ju, tak sme ju ponorili a tak plávala hore dnom. Poslali nás od brehu tak, aby sme vo vode stáli sotva na spičkách a zaznel rozkaz „Otočiť pirogu, vodu odstrániť a nasadnúť do nej"! Všetci sa na seba dívame, či nie su chorí, ale nikto nič nepovedal. Kaprali, kedže mali už skúsenosti, začali vydávať rozkazy stabilizovať pirogu plnú vody. Jeden z nás, ten najmenší vošiel do vnútra, zaujal pozíciu sediaceho psa a poďme rukami ako vrtuľa začal vyšpliechavať vodu z lode pomedzi nohy. Ostatní sme dávali pozor, aby sa loď neprevrátila znova a postupne vošiel ďalší a ďalší a všetci ako psíci vyšpliechavali vodu z lode, ktorá má dĺžku tak 15 m. Voda postupne ubúdala a ako ubúdala, pribúdal stále ďalší legoš a týmto spôsobom sme sa ,,zachránili“. Nasáčkovali sme sa tam všetci, asi dvanásti a pirogu sme nasmerovali k brehu. Vesla neboli, ale ruky každý mal, tak  ich použil ako vesla. Mali sme prvú skúsenosť čo mame spraviť, ak sa nám loď prevráti, či začne naberať vodu. Jednoduchá, ale potrebná skúsenosť.

Keď sme boli na brehu, inštruktor len tak povie „Dajte si pozor, v rieke su anakondy, može sa stať, že vás stiahne aj pod hladinu“. Preto kúpanie na miestach, kde nepovolí, tak nech nás ani len nenapadne. Mal pravdu, za tie roky sa ozaj stalo, že anakonda stiahla človeka pod hladinu a neskôr si ho dala na večeru. Nebezpečenstvo je relatívne veľké.

Voda je hneda, nevidíš pod hladinu, kde sa môže schvávať niečo nepredvídané aj aligátor, či pirane, ale aj obyčajný strom, ktorý pláva pod hladinou. Stačí, že jeho konáre vás zachytia a prejaví sa efekt ľadovca, ktorý sa pretočí tak, že vás vtiahne pod hladinu.

Prišli ostatní inštruktori, žiadna hodnosť tu teraz nemá váhu, len oni sú pánmi nad našimi životmi. Zobrali sme si čo sme mali a nastúpili do pirogy, na hlavy nám dali vrecia na piesok, záchranné vesty, zbrane atrapy, výstroj, ktorú nám dovolili zobrať a posadali tak, aby hlavy boli pri zadku toho pred nami.

Naštartovali motory a doviezli nás niekam dosť ďaleko, keďže to trvalo vecnosť. Vysadili nás a rozkázali pripraviť si tábor po skupinách z 10 legošov. To znamená, založiť oheň a pripraviť „posteľ“ na spanie, ktorá má byť z jednej strany chránená, ak by pršalo, pasce na zver, aby bolo čo jesť a rozdelili sa úlohy, kto čo má spraviť individuálne. Mali sme jednu brokovnicu pre celú čatu a omedzený počet nábojov, jednu mačetu na každé druzstvo, jeden háčik a 1 m silónu, dake zápalky, a to je asi tak všetko. Každý mal svoj osobný nožík. Trebalo sa postarať o vodu, ktorá sa da piť. To nebol až taký veľký problém, vody je všade dosť, treba ju vedieť najstale žiadna nádoba, aby sa dala nabrať a skladovať, keďže sme neboli hneď pri rieke. Po debarkovaní (vylodení) nás zavliekli niekoľko km do džungle tak, že sa bolo treba o všetko postarať. Len na vysvetlenie voda sa nájde v každom údolí. Džungľa nie je rovina, ale naopak, 50 m stúpaš, potom 50 m schádzaš a stále dookola. Tých 50 m je len približne, to prevýšenie je rôzne, ale určite tam nie je sama rovina. Takže v tých ,údoliach ak prší, tak tá voda steká, z ktorej sa vytvoria  také riečky tzv. KRIKI.

Stále skontrolujeme či nad miestom, kde si chceme vodu nabrať nie je dake mŕtve zviera, či niečo v rozklade. Nikdy nie zo stojacej vody či jazierka, tam sú vajíčka komárov a všelijaké baktérie, ktoré ani lieky, čo sa vkladajú do vody nezabijú. Tak máme riečku bystrinu ,,krik“. Ako však tú vodu nabrať a doniesť do táboriska!? Skušali sme všelijako, ale tí čo už tu boli, veľmi dobre vedia ako na to. Je tam dosť bambusov, aspoň to tak vyzerá ako bambus. Samozrejme pri tej veľkej rieke, kde nás vysadili chtiac nechtiac kráčame k rieke, kde len samotný presun je tiež zložitý.

Legionár a džungľa - 2. časť nabudúce

Predošlá úvodná časť http://www.seredonline.sk/clanky/cudzinecka-legia-myty-a-skutocnosti-autenticka-spoved-legionara/

Pozn.: Všetky zverejnené fotografie boli poskytnuté autorom Jannom a nemožno ich ďalej šíriť bez jeho súhlasu.


Fotogaléria k článku:

1001
Autor: Janka Blahútová
1001
Autor: Janka Blahútová
1001
Autor: Janka Blahútová

Zobraziť všetky fotografie
1001
Autor: Janka Blahútová
1001
Autor: Janka Blahútová
1001
Autor: Janka Blahútová

1001
Autor: Janka Blahútová

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre Peter | 23-05-2014 21:35:27
ak budes citat postupne clanky ktore su zverejnovane pochopis co legia je ako to chodi co zaziva ten kto to pise a nie su to rozpravky ale skutocnosti ktore prezil.Nezvelicuje ,nepriklasluje pise ako to vnimal ako to prezival.
Pdpoved pre Peter | 23-05-2014 21:28:40
preco nerobim to iste? Ja som to robil a slovensku som dal co som mal a co som bol povinny.Naverbovat mozno len si uvedom ze tomu komu adresujes tieto slova odsluzil v armade vela rokov. pytas sa preco tam nejdem ked je to take jednoduche zabijat!Nehnevaj sa je to otazka ozaj bez rozmyslu. ja som stravil v nasej armade 12 rokv.v legii skoro 18.Viem co pisem a viem o com legia je. Ty ak si myslis ze vojak je len nato aby zabijal tak nemas ozaj ani len paru co ARMADA je . Nehnevamm sa na teba za hlupe otazky lebo nevedomost ta ktomu vedie .Ale odpoviem . Ziaden vojak nezabija len tak na pockanie .Si cielom ak mas stastie prezijes ak mas smolu tak padnes pri vykone sluzby.Este raz nik nie je najomny vrah nik neroby co si zmysli a legia je disciplina, disciplina ,disciplina
pre Peter | 23-05-2014 20:18:58
Peter tak mi odpovedz na jednu vec. Prečo ty nerobíš to isté? Prečo sa nedáš naverbovať, veď by si bol vlastne iba vojak, ktorý by plnil rozkazy. M8š na to? Nemáš? Prečo tam nejdeš keď to je také jednoduché niekoho zabiť? Máš s tým problém? Zastrelíš a večer si s dobrým pocitom ľahneš spať po dobre vykonanej práci? Tak čo? Berieš tú robotu? Veď vlastne nie je ničím výnimočná. Niekto maká za pásom, niekto zabíja. Žiadny rozdiel v podstate. Či?
peter | 22-05-2014 22:39:29
ak si najdete casu a budete citat tak sa vas nazor mozno zmeni.Prave preto su tie clanky.Spoznaj nepoznane a urob si usudok.Cele desatrocia ludi krmili ze su to zabijaci a neviem co vsetko .Su to vojaci ktori su nasadeny tam kde treba.Vojak nema co spekulovat nad ulohami ktore plni ma byt ozaj PRO. Ci farar ma byt ako ze na oko svety???
anonym | 22-05-2014 20:35:23
Je zvláštne, ak niekoho niečo serie a on má potrebu si vybiť nervy úplne inde. To by musel ísť do légie aj Dobrovodský s nadšením :-). Jozef ten sadizmus a pološialenstvo musí mať človek v krvi. Človek, ktorý je schopný a ochotný znášať dennú neskutočnú fyzickú a psychickú drinu a vystaviť sa permanentnému riziku, že sa nemusí dožiť zajtrajšieho dňa.
Jozef | 22-05-2014 20:10:55
Otcovsky typ urcite nie.
Ale zober si typ cloveka, ktory je trochu viac militantne zalozeny.
A nema zrovna v laske bordel, aky robia napr.susedia p. Dobrovodskeho. Nie je lepsie, ked vstupi do organizacie ako je CL?
A pojde si vybit nervy legalne do regulernej "vojny"?
Alebo by si bol radsej "Harmanizacii" problemu?
anonym | 22-05-2014 19:30:27
Aspoň môžeme mať názor :-)Ale silne pochybujem, že tam ide typický rodinný typ otca, ktorý sa najlepšie cíti pri deťoch v kruhu rodiny. V légii platí, že nezabiješ ty, zabijú teba. Takže sa tam ide s vedomím, že človek bude mať na svedomí zopár životov. Bežný človek na to predsa nemá žalúdok. To sa nedá robiť za prachy, to musí byť v človeku. Stačí tak?
Peter | 22-05-2014 19:09:00
mozte mat rozne nazory ale kto nepozna nemoze byt objektivny.
anonym | 22-05-2014 16:49:27
Povedzme si na rovinu, do légie idú pološialení sadisti, problémoví ľudia, ktorí majú často problém so zákonom na Slovensku. A ďalší problém si urobia službou v cudzom vojsku. Ideálne sú sadistické sklony bez akýchkoľvek citov.
Peter | 22-05-2014 15:10:47
Poznám osobne bývalého člena légie a poviem Vám je z neho nikto,bez identity,lebo ho chcú trestne stíhať na slovensku za účasť v légii a je bez papierov a hľadajú ho aj z légie lebo zdrhol!Na hovno.
piraňa | 22-05-2014 00:01:48
Nie, nezaujal, celá legia je mi ukradnuta
Registrovaný Janka Blahútová Janka Blahútová | 21-05-2014 22:46:04
Osobne ma toto osobité vyznanie zaujalo a Vás milí čitatelia !?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign