Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Poslanec a viceprimátor Veselický, svoj verejne daný sľub občanom mesta - nesplnil. - ANKETA - VIDEO

Miloš MajkoDátum23. 02. 2014 20:55:14TémaŠKOLA DEMOKRACIE

Iba nedávno sa občania sa domáhali vstupu na rokovanie komisie, ktorá rozdeľovala verejné finančné zdroje (teda naše spoločné peniaze)  medzi žiadateľov o dotácie. Písali sme o tom v článku:  http://www.seredonline.sk/clanky/clenovia-komisie-pri-msz-piatim-obcanom-ukazali-ako-funguje-transparentnost-v-praxi/  a tiež v článku:  http://www.seredonline.sk/clanky/transparentna-samosprava-iba-ako-otrepany-slogan/ , ktorých obsah si môžu čitatelia pripomenúť. Chceli tak vyskúšať fungovanie demokracie a transparentnosti v prideľovaní verejných financií v Seredi v praxi.

Práve v deň zasadania komisie vedenej jej predsedom Norbertom Kalinaiom, sme urobili rozhovor na kameru aj s poslancom MsZ a viceprimátorom mesta  Ľubomírom Veselickým.

Počas niekoľkých minút sa ho na názor vo veci nevpustenia verejnosti na zasadanie komisií  spýtal Miro Klobučník  - odpoveď vo videu - a zároveň aj ja - Veselického odpoveď tak isto nájdete vo videu.  Oboch nás zaujímalo, či je ochotný poslanec Veselický  ochotný vo veci zmeny rokovacieho poriadku niečo osobne urobiť. 

Pripomínam, že práve poslanec Ľubomír Veselický   pred voľbami počas minulého vedenia mesta v stovkách svojich verejných vyhlásení "bojoval"   za transparentnosť v samospráve  a kritizoval všetko, čo i len teoreticky zaváňalo zatajovaním informácií pred občanmi. Kritizoval každého, kto nebol naklonený komunikácii s občanmi  či si v tejto oblasti kládol podmienky.

V rozhovore sú teda obsiahnuté odpovede pána poslanca a druhého muža nášho mesta - aké, necháme na hodnotenie čitateľov a divákov.

V odpovedi na priamu otázku - či je ochotný zmeny v rokovacom poriadku navrhnúť na najbližšom rokovaní MsZ, mi poslanec  Veselický odpovedal jasne - ÁNO, urobí to.

Zasadanie MsZ  (to najbližšie po vyhotovení rozhovoru) sa konalo tento mesiac.  Nakoľko som nezaregistroval, že by svoj verejný prísľub splnil, pre istotu som sa ho na to spýtal e-mailom:

From:Milos Majko [mailto:majko@majko.sk]
Sent: Wednesday, February 19, 2014 7:01 AM
To: 'Bc. Ľubomír Veselický'
Cc: 'seredonline@seredonline.sk'
Subject: Otazka poslancovi MsZ

Dobre rano pan poslanec MsZ Veselicky,

nepochybne iba nedopatrenim ci vlastnou neschopnostou, som nenasiel  Vas vcerajsi navrh na zmenu rokovania komisii (odstranenie potreby ziadat obcanmi o vstup verejnosti) , ktory ste predlozili na rokovani MsZ.

Prosim Vas preto, aby ste mi oznamili, v ktorom bode rokovania ste tak ucinili a ako vo veci Vami predlozeneho navrhu hlasovali poslanci MsZ.

Dakujem.

Milos Majko, obyvatel mesta  Sered, Trnavska 53, Sered    Kontakt: 0907 277 7770907 277 777

 

Poslanec MsZ  Ľubomír Veselický mi obratom odpovedal takto:

From:Bc. Ľubomír Veselický [mailto:viceprimator@sered.sk]
Sent: Wednesday, February 19, 2014 8:26 AM
To: 'Milos Majko'
Subject: RE: Otazka poslancovi MsZ

Pán Majko!

Dňa 23.1.2014 som oslovil mailom všetkých poslancov MsZ v Seredi  a požiadal som ich o vyjadrenie k návrhu na zmenu Rokovacieho poriadku komisií MsZ. Citujem:

Vážená pani poslankyňa!

Vážený pán poslanec!

Posielam Vám malú analýzu aplikačnej praxe nášho RP pre komisie MsZ.

Každý z Vás je členom a šiesti z Vás aj predsedami komisií.

Prosím o vyjadrenie Vášho názoru. Podľa Vašich reakcií pripravím návrh na zmenu. V prípade, že sa pred termínom nahrávania materiálov MsZ na USB kľúče nevyjadríte všetci, návrh nepodám.

Dôvodom je skutočnosť, že pripravené materiály si budú vyžadovať ako vždy plnú pozornosť a na vysvetľovanie stanovísk k otázke zmeny RP komisií na rokovaní MsZ nemusí byť dostatočný časový priestor.

S pozdravom   Ľubomír Veselický

 

Do 27. 1 2014 sa k tomuto návrhu vyjadrili iba šiesti poslanci.

Preto som požiadal o stanovisko legislatívno-právnej komisie.

Citujem zo záznamu komisie z 13.2.2014:

BOD č. 1

Zasadnutie komisie otvoril predseda komisie JUDr. Michal Irsák, privítal prítomných členov komisie a hostí –Bc. Veselického,Mgr. Kováčovú a Mgr. Račáka.

Bc. Veselický predniesol zámer na vypracovanie zmeny v Rokovacom poriadku komisií MsZ v Seredi v časti účasti iných osôb na rokovaní komisií.

Uznesenie č. 1

Komisia odporúča vypracovať zmenu v Rokovacom poriadku komisií MsZ v Seredi, predložiť ho na prerokovanie do komisií a následne na rokovanie MsZ v

apríli 2014. HLASOVANIE : PRÍTOMNÍ : 7 , ZA : 7 , PROTI : 0, ZDRŽAL SA : 0

Ľubomír Veselický

- - -

Chvíľu som sa v predmetnej pošte od pána poslanca Veselického musel orientovať. Nakoniec sa mi to podarilo. Jeho odpoveď je - nuž, ako by som to povedal - vlastná jeho osobe od volieb, po ktorých akosi zmenil svoj pohľad  na pravdu, nárokoch občanov na transparentnosť, informovanosť o dianí v samospráve a tiež komunikáciu volených zástupcov s občanmi.

Pán poslanec MsZ a viceprimátor mesta  Sereď,  Ľubomír Veselický, teda svoj návrh na zasadaní MsZ   nepredložil. Nedodržal teda verejný prísľub daný občanom na kameru v rozhovore nahranom v deň, kedy boli porušené ich práva dohliadať na transparentnosť v samospráve pri rozdeľovaní verejných finančných zdrojov.

Svoj názor na konanie svojho voleného zástupcu v samospráve mesta Sereď a druhého muža mesta  Ľubomíra Veselického, máte možnosť vyjadriť v ankete a následne v diskusii. V tej slobodnej diskusii, o ktorú som sa spolu s Veselickým od založenia média verejne zasadzoval - on však iba do volieb, ktoré mu priniesli nielen poslanecký post, ale aj významnú a finančne dobre ohodnotenú funkciu na MsU.


Anketa: Máte dôveru k voleným zástupcom, ktorí sa správajú tak, ako Ľubomír Veselický, poslanec MsZ a viceprimátor mesta?



Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 24-02-2014 22:48:07
Milo | 24-02-2014 22:16:53 | -nemajte obavy, budem prvy, kto zverejni podrobnosti v memente, ked dojde k podpisaniu zmluvy. Zatial schvalenie neznamena uplne nic - ak si spominate, uz niekolko krat som sa vzdal financnych prostriedkov, nakolko som nebol ochotny pristupit na podmienky, za ktorych boli financne prostriedky schvalene, alebo som nebol ochotny predat charakter a cest.

A pre informaciu - vysledky hlasovania komiesie boli na SOL uverejnene a teda informacia je davno vonku.

Bol by som rad, keby ste (ak Vam to ovsem sef dovoli) netrvrdili, ze su to peniaze pre mna. Financie (asi desatina z pozadovanych) su schvalene pre deti- mozno aj Vase, ak ich mate vo veku, kedy na predmetne ihrisko chodia.

Dalej ste opomenuli aj schvalenie priestoru pre predmetne ihrisko - aj tu vsak najskor musi byt podpisana zmuva - inak bude schvalenie iba formalnou zalezitostou casti jedneho bodu rokovania MsZ.

Na zaver - co ma detske dopravne ihrisko s Veselickeho vyjadrenim sa k transparentnosti v samosprave? Dakujem za Vasu odpoved.
Milo | 24-02-2014 22:16:53
p.Majko, kedy napíšete o tom, že komisia, na ktorú vás nechceli pustiť vám schválila 1000 €
Uznesenie č.12/2014
Školská ašportová komisia navrhuje na schválenie dotáciu na
rok 2014 primátorovi pre OZ Občan rozhodni v sume 1000€,
ktoré môže účelovo použiť na
prevádzkovanie dopravného ihriska
s
podmienkou
bližšieho špecifikovania nákladov spojených s
prevádzkou.
Hlasovanie:
Za 6 NK, JČ, ĽK, RS, SK, BV
Proti 0
Zdržal sa 0
Jozef | 24-02-2014 14:37:16
ci davas, alebo su Ti zobrane, to je v tomto pripade jedno.
Mne islo o to, aby bolo jasne ako sa zmenilo zmyslanie viceblogera pred a po volbach.
Ale urcite nam to vysvetli v najblizsej relacii 3300/6000Eurovej TV. Ved teraz sa tam pretrcaju aj so Sidorom kazdy tyzden.
Zeby sa pomaly zvolebnievalo?
peter | 24-02-2014 14:09:54
Pre Jozefa: ja si dovolim pridat len jeden postreh -dan nie su peniaze, ktore obcania davaju, ale ktore mu boli zobrate. Keby obcan skutocne dane daval, tak by aj lepsie sledoval, na aky ucel boli pouzite. Tak ako v pripade 2%. Dam tomu, kto si zasluzi.
Jozef | 24-02-2014 12:48:58
"Prečo občania nejavia záujem o rokovania MsZ? Objektívne preto, lebo rokovania MsZ sú v pracovnom čase a ten, kto je zamestnaný, si dovolenku na takýto účel brať nebude. Starší občania, ktorí sú na dôchodku, sú najradšej doma. Mladí sú v
škole, a tak do úvahy prichádza iba možnosť sledovať rokovanie MsZ v popoludňajších hodinách v čase od 16.00 do 17.00 hod. Pri zostavovaní plánu zasadnutí MsZ som navrhoval
uskutočniť aspoň jedno rokovanie v sobotu. Kolegovia poslanci tento návrh nepodporili. Subjektívna stránka problému spočíva v ľahostajnosti občanov. Stačili by mi určite prsty na jednej ruke,aby som spočítal tých, ktorí v priebehu roku prídu na MsZ dvakrát. V rozhovoroch na túto tému mám pocit, že niektorí naši obyvatelia sú doslova hrdí na to, ako zvysoka kašlú na celé zastupiteľstvo i primátora. Neuvedomujú si ale, že takto pripravujú pôdu pre recipročný vzťah. Netvrdím, že takto sa ako poslanci správame, ale táto možnosť existuje. Občan by mal mať záujem
o rokovania MsZ hlavne preto, lebo všetko, čo sa v meste deje, si sám platí. Vysvetlím to na príklade. Zo štátneho rozpočtu sme formou podielových daní z príjmov dostali v
roku 2008 do mestskej pokladnice viac ako 121 miliónov korún. Ide o podiel z príjmov cca 9 000 zárobkovo činných
osôb s miestom trvalého pobytu v Seredi. V hrubom prepočte teda každý Seredčan platiaci dane prispel do mestskej kasy čiastkou 13,5 tis. Sk. Ak niekto zaplatí takúto čiastku za televízor, očakáva, že prístroj bude fungovať spoľahlivo a
kvalitne. Zaplatil za určitý komfort. Chce kvalitný obraz, zvuk, fungujúce diaľkové ovládanie. Je to logické. Táto logika sa ale stráca v momente, keď ide o
peniaze, ktoré dal občan mestu. Je mu jedno, či ich mesto použije na zaplatenie kvalitného čistenia ulíc, kosbu a
polievanie trávnikov, úpravu verejných priestorov, údržbu škôlky kde mu chodia deti, včasné zakrytie nebezpečného výtlku, na ktorom môže prísť o nápravu a bude mať
škodu za niekoľko desiatok tisíc. Je mu jedno, či
mesto jeho peniazmi zaplatí opravu chodníka,
ktorý sa po pol roku začne prepadať. Náš občan zahadzuje možnosť verejne sa pýtať, ako mesto hospodári s financiami. Má právo vedieť, prečo sú jeho peniaze používané z jeho pohľadu menej efektívne a pýtať sa poslancov, vedúcich útvarov, primátora, prednostky, riaditeľa domu kultúry,
náčelníka MsP. Ale on nie."

takto so povzdychol nas vicebloger kedysi v SN. Za tyzden to bude 5 rokov.
Dnes ked sa obcania dozaduju ucasti , cim vlastne plnia jeho "sny" o spolurozhodovani, sa k tomu stavia nejak, ani to nechcem pomenovat. Nejak, zeby inak?
seredčan | 24-02-2014 10:54:11
a čo ste čakali vážený spoluobčania? Ved je to výsmech do vaších očí!!!!
Hehe | 24-02-2014 10:08:09
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
Ľuboš, Ľuboš | 23-02-2014 22:43:47
Tá kamera to je svinstvo. A archív ešte väčšie. Čo si to ten Majko dovoľuje?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign