Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

O tom, ako jarmoky robia v iných mestách

Miloš MajkoDátum23. 06. 2013 13:28:23TémaVoľný čas
200

Už v roku  2010 mal môj dnes už nežijúci otec  (dlhoročný tulák snáď po všetkých jarmokoch a atrakciách nielen na  Slovensku)  na  SOL uverejnený článok, v ktorom organizátorom  seredského jarmoku  priblížil, ako to robia v iných mestách.

Článok kopírujeme v pôvodnom znení, fotografie nájdete tu:   http://www.seredonline.sk/clanky/vyberame-z-redakcnej-posty-seredsky-hodovy-jarmok-1/

Jaroslav Majko   /   Dnes sme z redakčnej pošty vybrali príspevok obyvateľa mesta, ktorý precestoval stovky miest, kde sú jarmoky skutočnou tradíciou. Má prehľad o úrovni jarmokov ako na Slovensku, tak v okolitých štátoch. Vie, čo ľudí zaujíma a na čom obce a mestá zarábajú. A teda má možnosť porovnávať.

- - - Seredské šalátové hody sú predo dvermi a s nimi prichádza aj Hodový jarmok. Hody bývajú lepšie s príchuťou husaciny v okolitých dedinách, či už v Dolnej Strede, Šintave, Šoporni alebo v Šúrovciach, ale jarmok býva iba v Seredi. V roku 1936 bolo v Seredi dokonca osem tzv. výkladných jarmokov a ďalších osem dobytčích trhov, na ktoré sa v tom čase kládol väčší dôraz. Jarmoky v minulosti bývali výsadou miest. Vrchnosť prideľujúca tieto výsady, rozdeľovala primerane s prihliadnutím na veľkosť nie len samotného mesta ale aj okolia. V tom čase asi nepoznali klientelizmus a korupciu. Jarmoky pomáhali plniť obecnú pokladnicu. Čím viacej väčších a zaujímavejších jarmokov mesto usporiadalo, tým väčšie príjmy do mestskej pokladne. A to sa v konečnom dôsledku prenieslo do zveľaďovania mesta. /Nie na odmeny poslancov!/. Osoh z toho mali všetci občania.

Dnes o usporiadaní jarmokov rozhodujú samotné mestá. V počte jarmokov ich nikto neobmedzuje. Sú aj také mestá, ktoré nevedia ako na to a jarmok považujú za príťaž. Naopak, niektoré mestá sú schopné usporiadať v priebehu roka päť až šesť jarmokov. A sú to mestá s menším počtom obyvateľov ako Sereď. Medzi takéto patrí napr. Stupava, Vrbové Detva a iné. Jarmoky v malých mestách bývajú obvykle jednodňové. Väčšie mestá organizujú jarmoky dva až štvordňové. V susednom Rakúsku a aj v Maďarsku sú pravidelné jarmoky takmer výlučne jednodňové. Jarmoky sa tu konajú však aj v malých obciach. Podobne je to aj v Českej republike. V jednotlivých krajinách sú však veľké rozdiely v skladbe ponúkaného tovaru a tzv. sprievodných programoch. V Maďarsku a Rakúsku sa z predaja nevylučuje žiadny tovar. V Česku si v mnohých prípadoch kladú podmienky. Uprednostňujú tzv. tradičné remeslá. Medzi také patria najmä výrobky z prírodných materiálov. Je to požiadavka ušľachtilá, tradície si treba vážiť. Nie je však možné obmedziť sa len na tento druh tovaru. Nemôžeme očakávať, že kupujúci v dnešnej dobe bude mať záujem iba o ručne šité krpce, prípadne konské postroje. Rovnako ťažko predpokladať veľký záujem o dlabané korytá. Pritom ani tento tovar nie je na zatratenie. Aj takí záujemci sa nájdu. Nevylučujme ani tovar z dovozu, ktorý u nás ponúkajú najmä prisťahovalci z Vietnamu a Číny, rovnako ako v Rakúsku predajci z Indie a arabských krajín.. Ak bude ich tovar nekvalitný, ľudia ho nebudú kupovať. Mestá sa majú správať trhovo. Čím viacej predajcov, tým väčší príjem do spoločnej pokladne. Mesto by nemalo nikdy a nikomu i keď príde bez predbežného ohlásenia povedať, že nemá voľné miesto. Keď sa zaplnia vopred vyhradené priestory, treba ponúknuť ďalšie i keď menej lukratívne. Na tradičnom jarmoku v Leviciach presahujú stánky dĺžku 2,5 km. Rovnako je to aj na jarmoku Šimona-Júdu v Štúrove. Mesto Prievidza počet jarmokov rozšírolo aj do netradičných období, napr. na Silvestra. V niektorých susedných krajinách je to bežné. Pravidelné jarmoky sa tu konajú aj v zimných mesiacoch.

Mnohé jednodňové jarmoky sa nie len u nás zaobídu aj bez tzv. sprievodného programu. Sprievodný program je dobrý a zaujímavý, ale nemal by byť nákladný. Nie je vhodné, aby na jarmoku kde sa predvádzajú aj tradičné remeslá vystupovali hviezdne skupiny popu ktoré pohltia veľkú časť príjmu od stánkarov. Takéto koncerty môže mesto usporiadať aj počas jarmoku, využijúc zvýšenú koncentráciu ľudí, ale oddelene a spoplatnené napr. v amfiteátri. V Českej republike najčastejšie vystačia s folklórnymi skupinami pôsobiacimi v meste, prípadne na okolí alebo z družobných miest.

Často na jarmokoch vystupujú skupiny historického šermu, rovnako v dobovom oblečení aj skupiny hudobné. V minulosti na jarmokoch sa predvádzali svojim umením tzv. túlaví speváci, hudobníci, kaukliari, živé sochy a pod., v niektorých mestách sa objavujú aj dnes. Tí od mesta nepožadujú žiadny príspevok, naopak v mnohých prípadoch si za miesto zaplatia. Sú zdrojom zábavy všetkých občanov, ktorí im za predvedené umenie ochotne finančne prispejú. Na mnohých jarmokoch u nás vystupujú exotické skupiny Andských Indiánov, ktorí upútajú obecenstvo nie len spevom a hudobnou produkciou ale aj svojim oblečením.

Jarmok má byť pre mesto v prvom rade hospodárskou záležitosťou. Z Hodového jarmoku v minulom roku mesto získalo 14 000 eur. Len o jeden deň trval dlhšie jarmok v Dunajskej Strede a príjem do rozpočtu bol 50 000 eur. Spôsobil to väčší počet stánkov ale aj včasná a dôsledná propagácia. Najmä však nemali zbytočné výdavky na nákladný sprievodný program. No a na záver jedna otázka. Nemohlo by mesto Sereď aspoň čiastočne kompenzovať obrovské náklady na kultúru vyťažením všetkých čo s kultúrou majú dočinenia usporiadať aj ďalší, resp. ďalšie jarmoky počas roka? Alebo je lepšie neusporiadať ani Vianočné trhy? Fotografie: autor e-mailu

 

Uplynuli tri roky. Otec v článku podrobne popísal, kde, ako a prečo. Dokonca aj za čo. Poučili sa naši organizátori z dobre mienených rád človeka, ktorý osobne navšívil stovky jarmokov a to všetkých druhov a aj tých najzvučnejších mien? Pochopili ľudia platení za prácu pre občanov, že chcieť je vec jedna, no vedieť a robiť  je vec druhá?

Je ešte tretia možnosť. Pýtať sa. Bez hanby a bez predsudkov. Jednoducho pre dobrý spoločný výsledok.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
sereďanka | 25-06-2013 10:44:10
Týmto chcem vyzdvihnúť vynikajúcu prácu DK. Veď kedy sa organizovalo toľko kultúry v Seredi, ako za posledné obdobie.
A to nehovorím o kvalite. Vynikajúce,ďakujeme.Ostatné, ako sú predajné trhy je v réžii iných a to treba fakt riešiť, lebo ten neporiadok to bolo pod úroveň.Je to kultúra národa a tá u mnohých ešte chýba. Bohužiaľ, to odrádza mnohých ísť sa prejsť a zastaviť sa na kávu,alebo niečo iné, stretnúť známych a prehodiť pár slov.Aj o tom je život.
gulak | 24-06-2013 17:17:39
Podľa mna kultúrne predstavenia boli fajn-no výsmechom bol jarmok-to v buducnosti treba regulovať-nie je možné,aby tam sa predávali všelijaké haraburdy...
Čavojský dk sered | 24-06-2013 16:14:37
Historické remeslá, rytierske súboje, renesančná hudba, stredoveká kuchyňa,sokliari, šerm, žongléri, divadlo,.... to všetko nájdete 31. augusta na historickom festivale - celý park kaštieľa. ak sa uchytí budeme pokračovať aj nasledujúce roky.
Na jarmoku sme mali tradičný big band, španielske flamenco, Karpatské Horké hrajúce folklór v modernom šate, dychové hudby,Certainly hrajúce funky, rockové kapely, Celula New York s moderným jazzom...... okrem klasiky asi všetko.Večer festivalové kapely, na ktoré sa prišlo pozriet tisicky mladých ľudí viď. foto SN. Na porovnanie treba pozrieť jarmok v Šali subežný so seredským.
Denisa pre Ivet | 24-06-2013 10:01:46
:( prepáč, asi mám z toho mišung...Ivet, ak si to fotila ty, tak ti ĎAKUJEM :) a nehnevaj sa, že som za tak skvelú prácu označila Miloša :)
Peter | 24-06-2013 09:12:38
Ja to vidím tak,že v blízkej budúcnosti sa zmení názov podujatia a všetko ostatné zostane po starom!Je ľahšie zmeniť názov ako celú štruktúru organizácie týchto trhov!Všetci nemôžu zarobiť a hlavne organizátor ak by sa mal držať významu a podstate slova jarmok,tak musí rátať,že pozvaním remeselníkov a dobových ochotníkov zákonite musí investovať bez nároku na vrátenie investície!Ako hovorí stará pravda ;Menej je niekedy viac; Systémom,len aby sme neprerobili sa tradičné hodnoty strácajú! Zatiaľ kde som bol nikde nechýbali tradičné prvky charakterizujúce význam slova jarmok!V Seredi je organizácia tohto podujatia skôr niekomu kompetentnému na príťaž!
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 23-06-2013 20:42:52
Denis, ďakuješ Milošovi za fotky ??? hmmm, zaujímavé že pod nimi nemá meno :)))
denisa | 23-06-2013 20:29:05
svätá pravda, posledné 3 roky som tam nebola...a tak to bolo aj tento rok, nič zaujímavé tam nebolo a pravupovediac Miloš, ďakujem za tých cca 300 fotiek, predstava o vietnamských výrobkoch za vysokohorské ceny nesklamala. Čo sa týka programu, taktiež nič čo by ma oslovilo...ale 100 ľudí, 100 chutí...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign