Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Na rokovaniach OZ v Šintave začína byť "veselo"... - časť 2.

Miloš MajkoDátum07. 05. 2017 14:44:53Témaobec Šintava
200

V Šintave sa dňa 10. apríla 2017 konalo ďalšie zasadnutie obecného zastupiteľstva.  Video je zverejnené už dlhšiu dobu, no nezaškodí vrátiť sa k niektorým zaujímavým momentom z troj hodinového programu.

Starosta Holička už na úvod bez akéhokoľvek vysvetlenia nezačal rokovanie OZ včas a nechal prítomných čakať na príchod meškajúceho poslanca  Slavomíra Kloknera.

Obecný úrad vedený starostom Holičkom doteraz prekvapil vždy, nebolo tomu  inak ani na tomto rokovaní OZ. Napríklad rozpočtové opatrenia za rok  2016 predložil poslancom a verejnosti na schválenie až v apríli 2017. Bolo nutné na tieto dokumenty čakať štyri mesiace?

Starosta obce Miroslav Holička stále nedodržiava  riadne prijaté a poslancami OZ schválené VZN o separovaní odpadov. Namiesto toho, aby ho poslanecký zbor  vyzval k bezpodmienečnému dodržiavaniu  VZN, niektorí poslanci chceli znenie  VZN zmeniť. Doteraz platné  VZN hovorí, že plasty a papier budú zberané 2 x mesačne z pred domov obyvateľov obce. To sa však nekoná. Návrh o ktorom dal starosta Holička hlasovať, mal meniť systém zberu odpadov, no zmena hlasovaním neprešla. 

Rada školy bola ďalším dôležitým bodom rokovania OZ. Starosta Holička prečítal stanovisko MŠ, v ktorom "záhadne" chýbali dôležité vety: „Stanovisko [ministerstva]... nemá právnu záväznosť...  a je len nezáväzným právnym názorom“. Poslanec OZ Ján Šimulčík sa taktiež spýtal na stanovisko ministerstva školstva (MŠ). Jemu doručené stanovisko bolo podobné, až na už dve spomenuté vety. Prečo je to tak dôležité? MŠ v nich jasne a zrozumiteľne napísalo, že ich názor je jeden z mnohých a nie je pre obec vôbec záväzný.

Keď som najskôr telefonicky a následne osobne pri návšteve MŠ rozprával „s autorkou listu“   Dr. Hajdukovou, niekoľko krát mi prízvukovala, že sa jedná o nezáväzný názor a aj podľa nej je lepšie, keď voľba do Rady školy prebieha v zastupiteľstve. Poslanec Šimulčík prezentoval svoj právny názor k tejto veci, ktorý uverejnil aj na internete:  http://www.seredonline.sk/clanky/preco-by-obecne-zastupitelstvo-malo-volit-clenov-rady-skoly-za-zriadovatela-obec/

 

Škoda spôsobená starostom obce, bol ďalší dôležitý bod rokovania. Tomuto sa však budeme venovať v samostatnom článku, nakoľko starosta Holička ani tu nielen že nedodržal čas stanovený poslancami OZ na vystúpenie obcou poškodeného občana, ale prerušoval ho nemiestnymi poznámkami a nakoniec mu svojvoľne odobral slovo.  

Starosta obce Miroslav Holička akoby žil vo svojom svete, kde on môže všetko a ostatní občania majú povinnosť akurát tak “držať hubu a krok”. Mýli sa, už narazil. A to nielen v prípade ním poškodeného občana, ale aj jeho sporu v mene obce s Lodenicou s.r.o.

Aj tu je potrebné verejne pripomenúť fakt, že na takto zjavnej nespravodlivosti zo strany obce voči občanovi dokonca iného mesta,  sa v podstate podieľala väčšina poslancov, nakoľko zjavne nezákonné konanie starostu verejne neodsúdili a svojim konaním sa nepričinili o adekvátnu nápravu.

 

Na OZ bola opätovne otvorená otázka týkajúca sa bezpečnostnej situácie na ceste pred ZŠ. Táto téma má zaujímavú históriu. Pred niekoľkými mesiacmi sa občan Ing. Mário Macho opýtal starostu, či sa v tejto veci nedá niečo urobiť - zvýšenie bezpečnosti detí je prvoradé. Starosta povedal, že v tejto veci sa koná. Následne občanovi M. Machovi prišiel z obecného úradu list, že jeho návrh bol zamietnutý. Občan M. Macho sa nevzdal a cez predsedníčku stavebnej komisie S. Režňákovú pripravil ďalší návrh k zabezpečeniu bezpečnosti detí pred školou. Až po opätovnom otvorení tejto témy sa zrejme ľady pohli a obecné zastupiteľstvo poverilo Obecný úrad  k aktivite v tejto veci. Nie je smutné, že bezpečnosť tých najzraniteľnejších musí riešiť vytrvalý občan? Nemalo by byť pre vedenie obce práve toto prioritou?

Najpikantnejším bol opäť bod - plat starostu Holičku. Poslankyňa Režňáková navrhla, aby sa plat starostu znížil na základnú výšku bez navýšenia. Teraz totiž navýšenie platu starostu Holičku tvorí  25 %. Starosta svoj plat ako obyčajne obhajoval výpočtom toho, čo pre obec urobil. Zabudol ale podotknúť, že všetko čo obec robí je v povinnostiach starostu a úradníkov, je to vykonávané z peňazí občanov a starosta sa tiež zabudol pochváliť tým, čo neurobil a urobiť mohol, alebo dokonca mal. Za zníženie platu nehlasovali: 4(Klokner, Matušica, Lipovský, Mizerová), zdržal sa 1 (Polák)

Na konci rokovania  OZ sa občania pýtali poslanca Romana Matušicu, či by aj jeho zamestnávateľ postupoval rovnako, ako on, teda či by pri nedodržiavaní predpisov a noriem dostával permanentnú odmenu. Matušica odpovedal v duchu, že s prácou starostu je spokojný. Problémom ale je, že poslanec nereprezentuje seba samého, ale v hlasovaní má obhajovať stanovisko a názory občanov, ktorí mu vo voľbách dali svoj hlas. 

Najväčším tromfom starostu obce Holičku bol ním za obecné peniaze zakúpený certifikát od súkromnej firmy, ktorému sa budeme venovať podrobne v ďalšom článku.

Poslankyňa Režňáková v interpeláciách prečítala príspevok občana Ing. Mária Macha navrhujúceho, aby všetky materiály OZ boli včas pred zasadaním na webe. Nie je to na rok 2017 legitímna požiadavka občana? Prečo sa tak nedeje doteraz a prečo obec mnou požadované materiály namiesto pred rokovaním OZ zverejnila dva dni po ňom? Necítia to občania ako výsmech starostu Holičku priamo do ich očí?

V našom médiu sa objavila informácia, že ZŠ nakúpila niekoľko počítačov drahšie, ako ich v danej dobe bolo možné nakúpiť v maloobchode a teda v kusovom predaji. Predraženie malo byť až vo výške  30 %. Poslanci OZ prikázali kontrolórke vykonať kontrolu.

Keď sme pri kontrolórke, tá na konci rokovania stratila nervy a obviňovala ľudí naokolo bez toho, aby veci vedela dokázať, čo aj sama priznala. Niet sa čo čudovať. Sám mám osobnú skúsenosť, kedy v 70 minútovom telefonáte bola milá, zhovorčivá a pravdovravná, čo ma až prekvapilo lebo som sa dozvedel množstvo informácií pre mňa úplne dovtedy neznámych, no následne vyhlásila, že bola zneužitá.(?)  Taktiež som jej tvrdeniami zostal po jej vyjadreniach v šoku a "nemohol som ako ona spávať dva týždne" z jej verejne prezentovaných vyjadrení. Zdá sa, že  tam nie je niečo v poriadku...

Poslanci OZ opätovne schválili bod DISKUSIA S OBČANMI. A starosta Holička opätovne niektorých občanov ignoroval, za čo si vyslúžil ďalšie podania na prokuratúru, nakoľko poslanci OZ žiadnu selekciu ani obmedzenie diskusie nepripustili  a dokonca niektorí poslanci (Šimulčík) verejne starostu obce upozornili na fakt, že občania majú ešte otázky, aby bod programu neukončoval. 


Je nevyhnutné uvedomiť si, že jedine samotní obyvatelia obce môžu reálne zamedziť takémuto konaniu starostu obce. Tak je postavená zastupiteľská demokracia a princíp ignorovania rok a pol verejne prezentovaných faktov  o obci a prešľapoch starostu dovedie obec do ďalších právnych sporov a nákladov pre obec a teda občanov pravdepodobne až pre nasledujúce volebné obdobie.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
ten pán | 26-05-2017 20:18:26
nebude predsa utekať od zlatého hranta
Hela | 26-05-2017 10:47:22
Len by som chcela vedieť ,že keby ho volili občania Šintavy a rodičia detí chodiacich do tejto školy ,či by tam sedel. Lebo mňa keby niekto niekde nechcel ,tak odtiaľ utekám. Des a výsmech.
otázka | 25-05-2017 22:54:03
očakávali ste iný výsledok??? ja nie.
obcanka | 25-05-2017 16:28:45
no tak vazeny riaditel skoly zvoleny...
otázka | 23-05-2017 22:01:36
Prokuratúra zasla stanovisko k zákonnému zostaveniu rady školy?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-05-2017 07:14:52
Občan | 22-05-2017 05:06:23 | - vyborny material, dlhodobo zazivame obdobne problemy s uradom v Sintave. Zial, veci sa maju tak, ze zasiahnut uz musia poslanci OZ a obcania. Dnes ma totiz problem ten ci onen obcan, zajtra ho budu mat dalsi.

Ludia vsak nechapu, aky vyznam ma prevencia a ako dolezite je donutit starostu k dodrziavaniu zakonov a respektovaniu povinnosti obce pri poruseni zakona poskodenych obcanov nalezite odskodnit.
Občan | 22-05-2017 05:06:23
https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11757/125957
Oplatí sa pozrieť si Občan za dverami, ako sa správajú aj iné obce...
Maja | 18-05-2017 17:20:38
budú brat zajtra aj papier?
kde je pravda? | 17-05-2017 19:25:18
v obecnom rozhlase vyhlasovali, že 19.5. je zber plastov, no na obecnom webe je nasledovný oznam:
http://www.sintava.sk/urad-2/oznamy/terminy-separovaneho-zberu-plastov-a-papiera-od-maja-do-oktobra-2017-617sk.html----tak budú zbierať aj papier?
odpoved | 17-05-2017 18:37:59
1232/301
k.ú. Šintava (860859)
okres Galanta
Výmera: 740 m2
List vlastníctva:1
Trvalý trávnatý porast
Pozemok je umiestnený mimo zastavaného územia obce
Vlastníci 
1. Obec Šintava, Šintava, PSČ 92551, SK
Podiel: 1/1
pre odpoved | 17-05-2017 18:04:37
A to znamena ze nikto
odpoved | 17-05-2017 17:19:59
otazka na starostu | 17-05-2017 14:51:23
to nie je legálna cesta je to ostatná plocha ...
otazka na starostu | 17-05-2017 14:51:23
kto spravuje cestu do byvalej tehelne.Tam je taka prasnost ze ked prejde auto este 5 minut sa prsi.Cudujem sa obyvatelom co tam byvaju ze toto musia trpiet
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-05-2017 10:10:59
pre plasty | 12-05-2017 09:09:35 | - obyvatelia Sintavy, kralovsky si platite pana starostu - pytajte sa jeho. Urcite sa rad pochvali... ;-)
pre plasty | 12-05-2017 09:09:35
Plasty | 11-05-2017 21:49:57
Toľké obštrukcie so zberom plastov a nakoniec sa vrátil zber plastov 2-krát mesačne. Pán Majko má nové informácie pravdepodobne, keď je ten úsmev na konci komentára.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-05-2017 22:17:45
Mozno sa len dozvedel, ze prehral sud a obec bude cvakat... ;-)
Plasty | 11-05-2017 21:49:57
Dnes som si náhodou pozrel oznamy na webovej stránke obce a neveril som vlastným očiam. Sú zverejnené nové termíny separovaného zberu plastov a papiera v intervale raz za dva týždne. Neviem čo sa stalo, či zvíťazil zdravý rozum, alebo Holička stretol mimozemšťana. V každom prípade je to konečne krok smerom k spokojnosti občana. A možno začala predvolebná kampaň.
Janko | 10-05-2017 15:38:41
Prave som pozeral fotky z kladenia vencov. no pan starosta si ocividne dojdeny ale Tvoji posluhovaci boli poruke a Adamca senior inak skoro nikto.
Marek Endel | 08-05-2017 21:16:55
Rád by som podporil požiadavku Ing. Mária Macha, ktorý navrhoval, aby všetky materiály OZ boli včas pred zasadaním na webe. V podstate identickú požiadavku som predniesol ešte 25.4.2016 na OZ ja. Výsledok je taký aký je. Chcem preto poprosiť poslancov, aby sa tomuto problému nevyhýbali a dali jasne najavo svoj postoj. Vopred ďakujem.
tiež volič | 08-05-2017 14:03:24
Majo, myslím si, že pán Šimulčík hovorí rozumne a vecne. Získal si naše sympatie a dnes ľutujem, že môj voličský hlas skončil u Matušicu a nie u neho. Pán Matušica, mali by ste sa konečne začať správať nestranne , vytvoriť si konečne triezvy názor aj na základe už zverejnených podkladov a faktov a začať konečne hájiť záujmy občanov a nie záujmy starostu.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-05-2017 13:10:56
Majo | 08-05-2017 11:43:59 | - musel by ste najskor vediet citany text chapat, aby ste stal za reakciu.
Majo | 08-05-2017 11:43:59
Opat a zas jeden z \"NEzaujatych\" otca vlasti pana Majku.

K tej bezpecnostnej situacii pred skolou....Po tej ceste prejde 5 aut za hodinu aj to poamly, kedze je to vlemi uzka cesta....neviem co tam urobit viac. Boli by to nezmyselne vyhodene peniaze robit tam spomalovac, alebo nieco pod.

K poslancovi Matusicovi. Pan Majko, ako viete, ze on neobhajuje podla jeho volicov? Preto, ze nekona podla Vas, Ing. Hanakovej, Bc. Reznakovej, Jurcagu, a hlavne Simulcika??? Vy ste jeho volic, ked ma konat podla Vas?

K otmu zverejneniu okomuntov po rokovani. Mylsim, ze to nebol vysmech obcanov obce, ale Vam. Kedze nie ste obcan obce :)

Občan | 07-05-2017 17:41:42
V najbližšom čase má verejná ochrankyňa práv ambíciu tiež priniesť Ombudsmankinho sprievodcu galaxiou orgánov verejnej správy.Ten by mal ľudí v núdzi rýchlo zorientovať, na ktorý orgán sa majú obrátiť s podnetom tak, aby sa im dostala účinná pomoc.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign