Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad - občanom položená otázka vedeniu MsÚ - AKTUALIZOVANÉ: 21.11.2011 18.00 - AKTUALIZOVANÉ: 23.11.2011 22.00

Miloš MajkoDátum21. 11. 2011 00:08:12TémaMestský úrad

Dnes sme na oficiálnej stránke mesta  Sereď zaregistrovali zaujímavú otázku položenú vedeniu mesta občanom  Dušanom Slahučkom. Týka sa závažnej témy - zvyšovania poplatkov za odpad. Ide o nás všetkých, každá domácnosť či firma tvorí odpad.

20.11.2011 10:59 - Zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad.

Dušan Slahučka

Dobrý deň p. Veselický. Pozrel som si Návrh „Všeobecne záväzné nariadenie mesta Sereď č. 17/2011 zo dňa 29.11.2011 ktorým sa mení a dopĺňa Všeobecne záväzné nariadenie mesta Sereď č. 8/2004 o miestnom poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad“. Chcel by som sa spýtať na dôvod zvýšenia poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad pre domácnosti o 3€ za osobu na kalendárny rok. Poprosím uviesť aj meno a priezvisko autora resp. autorov predmetného návrhu. S pozdravom Dušan Slahučka.

Zdroj: sered.sk

Je pochopiteľné, že náklady na odvoz a likvidáciu odpadu stúpajú. V novinách sme však už viacej krát upozorňovali na stav, ktorý nemožno považovať za normálny - niektorí občania majú odvoz odpadu realizovaný veľa krát na náklady mesta, teda nás všetkých. Koľko odpadu za ostatných päť rokov bolo na náklady mesta vyvezeného  napríklad zo súboru súkromných nehnuteľností na  Cukrovarskej ulici či z mestských sociálnych bytov na ul. Trnavskej, sa spýtame my.

Zistené informácie prinesieme.

- - -

AKTUALIZOVANÉ: 21.11.2011  18.00

Na oficiálnej stránke mesta  Sereď  na otázku  Dušana  Slahučku  reagoval  viceprimátor  Ľubomír  Veselický nasledovne:

21.11.2011 11:28 - RE: Zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad.

zástupca
Vážený pán Sľahučka! Spôsob prijímania rozhodnutí o príprave a vydaní nového VZN má v systéme samosprávy svoje pravidlá a o návrhu nerozhoduje nikdy jedna osoba. O pripravovanom zvýšení poplatku za odpad boli informovaní poslanci MsZ v dňoch 7. a 14. 11.2011, a návrh tohto VZN bol v zmysle právneho poriadku zverejnený. Po prečítaní stanovísk príslušných komisií bude prerokovaný a predpokladám aj schválený na rokovaní MsZ 29.11.2011. Dôvodom zvýšenia je skutočnosť, že v náklady mesta na zber, odvoz a likvidáciu komunálnych odpadov z domácností vrátane nákladov na prevádzku zberného dvora sú dlhodobo vyššie ako príjem poplatkov za túto činnosť od občanov.

- - -

 

AKTUALIZOVANÉ: 23.11.2011  22.00

Na oficiálnej stránke mesta   sered.sk,  Dušan Slahučka položil vedeniu mesta druhú otázku, na ktorú viceprimátor následne odpovedal. Otázku i následnú odpoveď prinášame:

21.11.2011 20:24 - RE: RE: Zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad.

Dušan Slahučka
Komunálny odpad nevytvárajú len obyvatelia domácností (bývajúci v nehnuteľnostiach alebo bytoch slúžiacich na bývanie a zariadeniach slúžiacich na individuálnu rekreáciu), ale napr. aj podnikatelia (v nehnuteľnostiach, ktoré používajú na podnikateľské účely......). Prečo sa potom v Návrhu VZN neuvažuje so zvýšením poplatkov za odpad aj pre iné subjekty, ktoré rovnako ako obyvatelia domácností produkujú komunálny odpad? Predpokladám, že odpovede sa nedočkám, keď sa ten návrh VZN vypracoval akosi sám od seba :-(. P. Veselický, možno by bolo pre mesto veľmi finančne zaujímavé preveriť si koľko podnikateľských subjektov neplatí poplatky za komunálny odpad a využívajú odpadové nádoby určené pre domácnosti. Áno, práve tých domácností, ktorým sa teraz v návrhu VZN navrhuje zvýšiť poplatok za komunálny odpad. Inak prajem pekný večer. >>odpovedať
22.11.2011 13:20 - RE: RE: RE: Zvyšovanie poplatkov za komunálny odpad.

zástupca
Vážený pán Sľahučka! Podnikatelia uhrádzajú náklady za zber a uloženie odpadu z jednej 110 litrovej zbernej nádoby vo výške cca 100 Eur ročne. Príjem za zber a uloženie odpadu z 110 litrovej nádoby v domácnosti vychádzajúci z priemerného počtu členov domácnosti v našom meste ( 2,6 osoby) násobený poplatkom 18,24 Eur za osobu, predstavuje 48 Eur. V príjme za odvoz a uloženie u podnikateľov sú zohľadňované reálne náklady na odvoz a uloženie, príjem od obyvateľstva je dotovaný z rozpočtu mesta viac ako na 50 %, na úkor iných činností, ako môže byť údržba zelene, opravy detských prvkov a drobnej architektúry a podobne. Keďže sa jedná o takzvané bežné výdavky, tieto nie je možné nahradiť inak ako bežnými príjmami v tom istom kalendárnom roku ako sú vynaložené. Preto je zvýšenie poplatku u fyzických osôb odôvodnené a má podporu aj v zákone o odpadoch a zákone o miestnych poplatkoch. Spoločnými nákladmi oboch skupín okrem vývozu nádob je čistenie mesta, zber odpadov z verejných nádob, náklady na odpad z verejnej zelene a čistenie čiernych skládok. Okrem toho sú navyše obyvateľom poskytované viaceré služby, ktoré právnickým osobám nie sú k dispozícii ako sú služby zberného dvora, zber bioodpadu, upratovanie čiernych skládok v ohrádkach kontajnerov a ich okolí, zber objemných odpadov z domácností dvakrát do roka a odvoz odpadov z cintorína. Problém nelegálneho ukladania odpadu inými osobami do nádob na sídliskách v našom meste nie je len problémom nelegálneho odpadu z prevádzok v Seredi, jedná sa aj odpady z okolitých obcí. Tu môže pomôcť každý občan a uvedenú činnosť ohlásiť na mestskej polícii v Seredi (tel. číslo : 159) prípadne aj prevádzku o ktorej si myslí, že nie je riadne prihlásená a neplatí miestny poplatok.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 08-12-2011 13:54:50
ale v tom §8 tu zakladnu vojensku sluzbu ponechali.
Mame to sikovnych uradnikov.
Rasťo | 08-12-2011 13:48:54
Aby to neskoncilo ako s tymi cinziakmi. Od noveho roku ide cena za teplo o 5% hore, pretoze zateplenim sa znizila spotreba tepla. Staci?
Peter | 08-12-2011 13:38:48
Dnes sme sa pohadali s matkou, za to ze som separoval odpad a ona nieco dala do kopy azase som to musel delit. Zo zaciatku paradoxne ona delila ja nie. A teraz vidim ze to este idu zdrazovat, no teda serem sa im na to, a este mi budu robit doma problemy, ze ja sa kvoli chujom budem hadat a hovno z toho separovania, ved budeme platit viac za odvoz ako v krajskom meste...kyselicky u mna skoncil, zvlast za vyhovorky ze sa na tom podielaju vsetci..na schvalovani..ale ja chcem rovnako ako ten pan vediet, kto NAVRHOL take VZN a zvysenie cien, nie kto schvalil, to predsa vieme. Teda kto ho navrhol? Kde je ten iniciativny B.?
Robo Horvath | 24-11-2011 09:19:55
pre: 23-11-2011 10:20:22
po zverejňovaní faktúr MsBP a o objednávkach už ani radšej nepíšem, škoda môjho času na debatu s tebou. Tak sa nečuduj že moja dôvera voči mestu je taká aká je a asi nie som sám.

Pre: pán Kurbel, som rád že ste zhodili bariéru mlčanlivosti poslancov na SoL, voči aj vašim voličom.
Jozef | 24-11-2011 08:18:09
za tu rekonstrukciu obvodoveho plasta si zasluzis titul "bulo roka".
Ty si myslis, ze normalni ludia (nie asociali) su radi, ze nemaju pekne domy, natrete a zateplene fasady? Nebude to tym, ze na to nemaju potrebny kapital? A Ty im chces navysit platby, aby mali este menej.
.... | 24-11-2011 08:01:56
Pan Kurbel palec hore. S tymi miestnymi danami z nehnutelnosti by som navrhol inu vec. Mesto by malo mat riadnu sadzbu (v podstate obcianska doteraz) ktora by isla na upravene nehnutelnosti a 10-nasobnu sadzbu, ktora by sa uplatnovala na cinziaky bez rekonstrukcie obvodoveho plasta, rozpadnute domy alebo domy s poskodenou omietkou ci pozemky zarastene burinou - aby bol tlak na to aby bolo mesto pekne.
???? | 23-11-2011 22:33:45
Ja len nechápem prečo sa na zbernom dvore netriedi drevo a kto chce nech si ho zoberie.Veď do roka to máte 100 kontajnerov najmenej. Ale načooo, veď to má kto platiť,nie?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 23-11-2011 22:08:15
AKTUALIZOVANÉ: 23.11.2011 22.00
pre jara | 23-11-2011 21:13:27
živnostníci platia do odvodov z minima, kým zamestnanci z plnej mzdy - to je pravda. Akú motiváciu má niekto platiť zdravotné odvody z väčšej sumy? Po novom ho aj tak nechajú skapať tak, ako toho, čo odvádza z maxima. Avšak živnostníci čerpajú zo systému omnoho menej ako do neho dávajú - nechodia na PNky a OČRky.
Pavol Kurbel | 23-11-2011 21:01:44
Vo vašej odpovedi je veľa pravdy. A je napísaná veľmi objektívne. Podnikateľ sa však domáha rovnakého zaobchádzania, na ktoré má zo zákona právo. Ani vy by ste nebol spokojný, keby ste mal platiť za odpad viac len preto, že začiatočné písmeno vášho priezviska sa nachádza v druhej polovici abecedy. A všetci, ktorí sa nachádzajú v druhej polovici abecedy platia niekoľkonásobne viac, ako tí, ktorých priezvisko sa začína na písmeno z prvej polovice abecedy. A tiež nespomínate výhodu, ktorú ste mal u niektorých učiteľov na základnej škole, ktorí keď skúšali, tak vyvolávali podľa abecedného zoznamu. Lež sa na vás dostalo, tak hodina skončila a vy ste si vydýchol. A čo sa týka tých nákladov. Podnikateľ si musí na ne najprv zarobiť a až potom si ich môže dať do nákladov. Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Ale nikto by nemal byť znevýhodňovaný len za to, že podniká. Kilo odpadu vášho či môjho, je vždy len kilo.
Pekný večer.
anonym | 23-11-2011 20:34:53
Pán Kurbel, vychádzam z predpokladu, že každý sa živý tým čo mu vyhovuje. Ja nepodnikám. Nič mi to nehovorí. Mám prácu, ktorá ako každá iná má svoje výhody aj nevýhody. Vybral som si ju preto, že ma oslovili jej výhody. Nevýhody nespomínam, pretože, ako sa hovorí, "je to môj problém". Našiel som tu však príspevok od pisateľa s nickom "podnikateľ". Jeho príspevok je len o nevýhodách. Pýtam sa prečo teda podniká, keď to je také náročné? Viete, považujem za férové, aby sa o svojom živobytí písalo objektívne - o výhodách aj nevýhodách. Ak je niekto pobúrený z toho, že ako podnikateľ je znevýhodnený oproti bežným ľuďom, kto ho núti podnikať? Aj ja by som mohol písať o tom, čo ma na mojom povolaní škrie, ale načo? Vybral som si to dobrovoľne a predpokladám, že aj ten "podnikateľ" robí svoju prácu rovnako dobrovoľne. Čo sme si vybrali to máme, ale nelamentujme. Ja si zase nemôžem odpísať z daní rôzne náklady, ale nebudem preto stonať. On sa cíti diskriminovaný, lebo musí platiť vyššie poplatky. Prečo si ja nemôžem odpísať napr. náklady na cestu do zamestnania? Prečo som diskriminovaný oproti podnikateľom? A môžeme polemizovať celý večer o tom. Beriem to tak, že každý z nás si užíva bonusy svojho zamestnania a zároveň znáša aj nevýhody. Prečo v ľuďoch prevláda tendencia iba stonať nad niečím, ale nikto nenapíše, že toto a toto ma na mojom povolaní teší, mám takéto výhody, atď? Chcelo by to viac objektívnosti pri posudzovaní a porovnávaní jednotlivých činností. Čo vy na to? Prajem pekný večer.
Pavol Kurbel | 23-11-2011 20:07:37
Pre anonym
Áno, podnikanie má aj svoje výhody. Napríklad iluzórny pocit, slobody. Ak sa darí väčší, príjem, ak sa nedarí, spravidla väčšie dlhy. Ale ak je to predovšetkým o výhodách prečo nepodnikáte aj vy? Veď z tónu vášho príspevku je cítiť..... A otázka, či odpad podnikateľa je toxickejší, či jeho nehnuteľnosti su takpovediac postavené z iného materiálu ako bežného človeka keď platí vyššiu daň je úplne legitímna. Skúste teda tie výhody.
jaro | 23-11-2011 19:54:53
Sranda je , ze mozno 80% zivnostnikov odvadza odvody z minima (sak su vsetci v strate, asi zrejme preto,aby neplatili dane). Potom v ramci republiky sa urcite naplni kasa socialnej poistovne na dochodky sucasnym dochodcom.Ak oni pojdu do dochodku tak, to budu reci na vysku ich dochodku. Skuste porovnat odvody a dan zamestnanca pri priem. mzde v SR a SZCO pri minime . A je to jasne.......Urcite aj to je "nevyhoda" v podnikani......
anonym | 23-11-2011 16:16:39
A teraz skúste aj výhody. Ak by podnikanie malo iba nevýhody, podnikal by vôbec niekto? Silne pochybujem.
podnikatel | 23-11-2011 14:41:09
Takze vyhody podnikania:

- nemas ziadne socialne zabezpecenie
- prvych 10 dni PNky si platis sam sebe, takze musis sa prizabit, aby si nieco dostal
- na kazdom kroku ti hrozi pokuta
- ak do 14 dni nenahlasis zmenu trvaleho pobytu v Galante, od stola mas 66€ pokutu bez diskusie
- nemas ziadne platene volno, ani platenu dovolenku
- rucis za seba celym svojim majetkom (zamestnanec max. do 3-nasobku min. mzdy, politik nicim)
- musis platit uctovnicku
- musis podavat danove priznanie
- za zamestnanca odvadzas 4 rozne poplatky 3 roznym instituciam - nestacil by jediny ktory by sa rozdelil?
- musis sledovat vsetky zakony a vyhlasky a v den platnosti noveho zakona ho musis ovladat a konat podla neho
- ak cely zivot podnikas a odvadzas dochodkove poistenie z minima dochodok mas taky isty ako ten co v zivote nerobil
- za auto platis extra dan
- zamestnanec ak nedostane mzdu je to trestny cin, tebe ak niekto nieco nevyplati musis sa ist sudit ( = po 8 rokoch a tisicoch eur co das do sporu sice vyhras, ale dlzna firma uz zanikla)

Takze este raz sa pytam - podnikatelske odpadky viac smrdia alebo su toxicke, ked su drahsie? Podnikatelske priestory su nejake extra ked sa plati vyssia dan? To preco je takto nastavene???
Jozef | 23-11-2011 12:04:08
ale no, asi si v zivote nepodnikal a tak nevies o com tocis.
ale no... | 23-11-2011 11:59:25
Páni podnikatelia, skúste rozprávať občas aj o svojich výhodách a nielen o nevýhodách.
podnikatel | 23-11-2011 10:48:55
Podnikatelov odpad je nieco viac alebo sa tazsie spracovava? Preco su diskriminovany? Preco platia 10x vacsie dane z nehnutelnosti? Ich nehnutelnosti su nejake lepsie? Kazdy hovori o podpore maleho podnikania - a dnes ked kazdy maly obchod v Seredi je pod silnym tlakom nakupnych stredisk v Trnave, Nitre a po novom aj v Seredi (Deichman zlikviduje vsetky obuvi a Takko vsetky obchody s vecamyi) sa opat zvysuju naklady. Ide hore minimalna mzda, odvody, je treba zase nove pokladnice (rok stare su zle lebo musia byt fiskalne) a myslim si ze po vianociach v Seredi padne dobrych 20-30 obchodov. Uz dnes je tolko obchodov na prenajom co nikdy nebyvalo. A najviac ma vie nasrat ked este dojde mestsky policajt a da mi pokutu za malicku reklamu tabulu na chodniku - toto je podpora od mesta?
pre Robiho H. | 23-11-2011 10:20:22
nez zacnes mudrovat mal by si si aj nieco zistit, ja som si tu namahu dal a mesta s podobnym poctom obyvatelov napriklad Senec a Kezmarok maju pre podnikatelov vacsie sadzby ako my tu u nas, takze vsade mesta doja 300 percentne chudakov podnikatelov, alebo len ty si tu vydojeny ? u teba to tu uz niekto spominal, ze podla seba sudim teba ... a najlepsie je to pri tej zmienke o fakturach sity, najprv sa ti zda, ze ich je malo a podla teba sa nezverejnuju vsetky (asi specialne pre teba ma mesto filter :) a k tomu pridas ci su aspon opodstatnene lebo sa ti to zas zda vela, taka mala schyzicka nie ?
pre Roba Horvátha | 23-11-2011 02:01:13
Vy ste jednoducho génius,alebo presnejšie jednoduchý Robo.
Robo Horvath | 22-11-2011 23:40:55
No ja to skúsim trošku triezvejšie a bez ružových okuliarov. Poprosil by som, keby mesto zverejnilo neplatičov a hodnotu nezaplatenej služby, napr . Cukrovarské geto, Trnavská geto a atď.
Ja mám pocit, že niekto si tu robí z obyvateľov dojné kravy a v prípade podnikateľov s dojivosťou až 300 %. Ja nevidím vôbec dôvod na zvyšovanie cien, ale práve naopak, neefektívne rozhodnutia nahrávajú peniaze SITE a Komplexu Pusté Sady a v konečnom dôsledku aj mestu nakoľko je značným akcionárom a vyháňajú z vačku nám.
Už dávnejšie som tu navrhol aby mesto zriadilo na zbernom dvore váhu. Prečo? Aby sa nemohlo stať napr. že šofér zloží kontajner niekde na dedine u Jožka Mrkvičku za polovičnú cenu do vačku a potom sa to napíše na Sereď.
Potom sa bude vážiť aj limit dovozu a kto ho prekročí, tak skratka zaplatí a aj podnikatelia a všetci rovnakú cenu! Prečo podnikateľ má za všetko platiť viac? Máte pocit, že podnikatelia v našom meste sú nekonečné dojné kravy od ktorých chceme aby nás všetkých zamestnávali a ešte s riadnym platom a mestu platili vyššie dane a poplatky? A z čoho? Buďme realisti. Na rok pribudne veľa chudoby a veľa z nás bude mať vážne problémy si zabezpečiť vlastné živobytie .
Ďalej chcem napísať, že zvoz bio odpadu ľudom z pred nosa nie je super nápad a stojí nás to veľa peňazí. Ľudia namiesto toho aby čo sa dá zakopať z kvetov a úrody, tak šupnú pred dom a mesto postaraj sa. No a výsledok je znásobenie bio odpadu začo treba niekomu zaplatiť .
No a nakoniec vidíme, čo sa na trhu deje. Je obrovský pretlak na prácu a služby. Sledujem tie obrovské faktúry od f. Sita. Vlastne neviem čí sú skutočne zverejnené všetky ale je skutočne preverená ich reálna opodstatnenosť?
Mám toho na srdci ešte trošku viac, ale neviem či to má význam vôbec písať.
Adela | 22-11-2011 16:55:04
ok,neprišlo mi na mysel nove meno firmy,dakujem za opravu
Adele | 22-11-2011 16:36:46
Haló , haló - ASA skončila 31.12 2010 . P.Vranovič podpísal v decembri zmluvu s f.SITA do 31.12.2015. Budíček.
re Niko | 22-11-2011 16:26:33
kampaň bola zaplatená z európskeho projektu http://www.ekoportalsered.sk/kf_2009_informacie, rovnako ako nádoby na bioodpad, vybudovanie 21 stanovíšť atď, teda mesto z toho uhradilo 5 percent, takže teoreticky by sa mohlo rátať 5 % z 8512 eur a projekty sa vyhodnocujú v súlade s programom rok po ukončení, takže nie nevyhodnotil.
Adela | 22-11-2011 15:58:54
Nie je zdražovanie preto,že zbiera smeti ina firma? Lebo od isteho času sa tu pohybuje ASA predtym sa pohybovala firma Tekom.Nebolo s nou mesto spokojne?Alebo prečo sa dali možnosti cudzim firmam?
Optimista | 22-11-2011 15:45:56
Pre anonym | 22-11-2011 09:43:56
Príjem z poplatkov za odpad ročne bol na obyvateľa cca 18 EUR, nakoľko je nás asi 17 tis./vrátane batoliat/ je to cca 306 tis. EUR. Plus k tomu treba prirátať poplatky firiem a organizácií. Ťažko povedať, koľko robí výpadok neplatičov. Ale horibilné číslo to asi nebude.
Niko | 22-11-2011 15:17:43
Sú do týchto nákladov započítané aj kampaň, ktorú dodalo štúdio Mnewis v sume 8512€? Dosiahli tieto kampane účinok? Vyhodnotil to niekto?

Martin | 22-11-2011 13:43:42
anonym | 22-11-2011 09:43:56
mate nejaky odhad o kolko by sa zvysil prijem, ak by platili vsetci?
anonym | 22-11-2011 12:08:45
Otázne je či tým zvýšením pomôžeme aj neprispôsobivým, ktorí zasa nič platiť nebudú. Nebránim sa zvyšovaniu poplatkov ako takých, ale nebolo by vhodné najprv priškrtiť neplatičov a takýmto spôsobom zmenšiť rozdiel medzi nákladmi a príjmami? Alebo sa ide cestou menšieho odporu a radšej sa nebude rýpať do neprispôsobivých? To len tak uvažujem...
anonym | 22-11-2011 09:43:56
bolo, rozdiel nie je v neplaticoch, vyska poplatku je neadekvatna vyske nakladov, staci sa pozriet do rozpoctu mesta

naklady 550 tis + 69 tis
prijmy 384 tis

separacia moze vyvoj nakladov zvratit ale nie v meste kde je percento vytriedenych zloziek 4-5 percent, odvolavat sa na nu a hovorit o slube o nezvysovani poplatku pri takomto percentualnom uspechu je alibizmus. treba si uvedomit ze zber treba vykonat vzdy, na tom sa neusetri jedine na ulozeni na skladke a ked zo 7800 ton ide 300-400 do druhotiek tak to je daleko od setrenia, kedze je moznost ist az na 50 percent celkom realna - usetrenie minimalne 100 tisic eur. Niko ma absolutnu pravdu odpadov je stale viac a kym nebudeme viac triedit budeme aj viac platit.
Martin | 22-11-2011 08:00:32
"Dôvodom zvýšenia je skutočnosť, že v náklady mesta na zber, odvoz a likvidáciu komunálnych odpadov z domácností vrátane nákladov na prevádzku zberného dvora sú dlhodobo vyššie ako príjem poplatkov za túto činnosť od občanov."

A ktori obcania tieto poplatky neplatia? ;) Keby vsetci ludia platili tak ako maju, bolo by stale nutne zvysit poplatok?


Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-11-2011 18:08:30
AKTUALIZOVANÉ: 21.11.2011 18.00

Na oficiálnej stránke mesta Sereď na otázku Dušana Slahučku reagoval viceprimátor Ľubomír Veselický. Vyjadrenie prinášame v aktualizácii článku.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-11-2011 16:07:24
Niko | 21-11-2011 11:23:56 | - este v Sk som domov kupil manualny lis na PET flase. Nestal vela, v tom case nieco cez 600 Sk. Ake avyhodnenie mi plynulo ci bude plynut z lisovania a tym znizovania nakladov mesta - nasich spolocnych nakladov na odvoz odpadu - ?

Za problem v nasej krajine vo vseobecnosti povazujem to, ze iniciativa nad ramec sedeho standardu sa neceni, ale hani, zosmiesnuje pripadne este aj tresta. Vo vsetkom. Potom sa necudujme, ze vacsina ludi je skutocne maximalne tym sedym priemerom.
pre jozefa | 21-11-2011 15:51:15
všetci to vieme len štátny úradníci a poslanci nie a majú to v zákone z ktorého musí toto VZN vychádzať ... možno niekto myslel na ukrajinských štátnych príslušníkov s prechodným pobytom u nás :)
Jozef | 21-11-2011 14:40:07
mna zaujalo v novom VZN toto:
§ 8
Vrátenie, zníženie a odpustenie poplatku
1. Mesto Sereď poplatok zníži podľa najnižšej sadzby alebo odpustí za obdobie, za ktoré poplatník
mestu preukáže
a) že sa v určenom období dlhodobo zdržiava alebo zdržiaval v zahraničí, dokladmi podľa ods. 5
písm. a),
b) svoju neprítomnosť v meste z dôvodu výkonu základnej vojenskej služby, dokladmi podľa ods.5
písm. b).
doteraz som bol v tom, ze ZVS uz bola zrusena.
anonym | 21-11-2011 14:09:13
Nemylite sa je to tak, je to sucast najomneho a je to samostatne vycislene na pocet osob v domacnosti.
anonym | 21-11-2011 11:36:03
Ak sa nemýlim, tuším tá výška poplatku za odpad je súčasťou rozpisu z bytového družstva, kde sú rozpísané aj ostatné komodity - voda, kúrenie... Ale netvrdím to naisto.
Johnny | 21-11-2011 11:33:09
Ako zistím či za odpad platím? je to súčasťou nájomného ak bývam v paneláku?
Niko | 21-11-2011 11:23:56
Ja s tým súhlasím. Keď vidím susedov, ako netrafia s kartónovými obalmi do koša na to určeného ale hodia ich iba do ohrádky, tak mi je zle. Rovnako ako to, že nikoho okrem mňa nenapadne plastové fľaše pred vyhodením zlisovať? Nevadí, nech smetiari vozia hore-dole vzduch. Nech je za odpad aj 10€ mesačne, kým sa to jednoduchší susedia nenaučia! A to som investoval do rozdelených košov podľa druhu odpadu.
Občan | 21-11-2011 10:53:03
koľko sa nezvyšoval poplatok za odpad? 5 rokov 6 rokov? dnes ked rapídne stúpa spotreba a materialne zabezpečenie ľudí, čím sa vytvára množstvo odpadu, je samozrejme legitímne aby si to občania aj zaplatili. 3,-€ na osobu na ROK ROK ROK ROK je smiešna suma o ktorej by sa ani nemalo čo hovoriť. Niekedy stačilo, keď smetiari chodili raz do týždňa, ale dnes je situácia, že chodiť 3x do týždňa nestačí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a tu je pes zakopaný, ludia ked vytvárajú odpad musia si ho aj zaplatiť.
Jozef | 21-11-2011 08:54:34
jozef f.,niekto ten zber BRO od rodinnych domov zaplatit musi. Či?
jozef f. | 21-11-2011 08:28:28
Je t fakt problem...mnoho z nas sa snazi separovat odpad - bolo slubene v minulosti, ze tymto spodobom sa setria penieze a ze v pripade separacie odpadov zo strany obcanov, mesto nebude zvysovat poplatky. Mesto je aj jednym zo spoluvlastnikov skladky (myslim so znacnym podielom - zdruzenie KOMPLEX ). Preco sa nerobi dosledna kontrola toho co pise p. Slahucka. Na druhej strane je zasluzne, ze sa vyriesil zber bioodpadu. Ale ked je toto ( separovanie, bioodpad)) za cenu zvysovania poplatkov - o com to je - co ma z toho obcan,...asi len dobry pocit ze sa nenici zivotne prostredie...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign