Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zomrel Václav Havel, dramatik, disident a posledný Československý prezident,

Miloš MajkoDátum18. 12. 2011 12:32:11TémaAktuálne témy
200
Tlačové agentúry pred chvíľou priniesli smutnú správu - zomrel posledný  Československý a prvý Český prezident, dramatik a disident  Václav Havel. Havel bol jedným z najznámejších   odporcov komunistického režimu pred rokom  1989, zakladateľom  Charty 77 a vedúcou osobnosťou revolučných novembrových dní  roku  1989. Spolu s Alexandrom Dubčekom  zostávajú iba ťažko spochybniteľnými  menami v histórii  našej krajiny. 
Internetový portál  indes.cz priniesol zaujímavý  Havlov odkaz ľuďom:
"Propast mezi politikou a veřejností? Až bude nejhůř, najednou se to začne obracet. Přeji lidem trpělivost"
Česť jeho pamiatke.
 
Autentické fotografie: Archiv autora.    Foto: (C) 1989  Milos Majko - Václav Havel na námestí  SNP v Bratislave krátko po udalostiach roku  1989
- - -
Václav Havel (* 5. október 1936, Praha, ČSR - † 18. december 2011, Hrádeček) bol český spisovateľ a dramatik, jeden z prvých hovorcov Charty 77, vedúca osobnosť politických zmien v novembri 1989, bývalý prezident Československej socialistickej republiky a Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, posledný prezident Česko-Slovenska a prvý prezident Českej republiky.

Životopis

Karol Sidon a Václav Havel

Václav Havel sa narodil v Prahe v známej pražskej podnikateľsko-intelektuálskej rodine spätej s českým kultúrnym a politickým dianím 20. až 40. rokov. Jeho otec Václav M. Havel bol architekt, staviteľ a Rotarián. Jeho starý otec postavil pražský Palác Lucerna, jeho strýko založil Filmové štúdio Barrandov. Do svojich desiatich rokov žil čiastočne v dome, ktorý postavil jeho starý otec u Tišnova na Morave.

Po nástupe komunistov k moci v roku 1948 sa prvorepublikové aktivity rodičov stali dôvodom, prečo Havlovi nedovolili po skončení základnej školy ďalej riadne študovať. Preto nastúpil v roku 1951 do učebného odboru ako chemický laborant a večerne študoval gymnázium. Z kádrových dôvod nebol prijatý na žiadnu vysokú školu humanitného zamerania, a preto dva roky študoval na ekonomickej fakulte Českého vysokého učení technického.

Po skončení základnej vojenskej služby (19571959) pracoval ako javiskový technik (najprv v Divadle ABC a od roku 1960 v Divadle Na zábradlí) a diaľkovo študoval dramaturgiu na divadelnej fakulte Akademie muzických umění (DAMU). Už od svojich dvadsiatich rokov Havel aktívne prispieval do literárnych časopisov „Květen“, „Tvář“ a „Sešity“. Neskôr začína „Divadlo Na Zábradlí“ uvádzať jeho alegorické hry, zamerané proti súčasnej situácii v spoločnosti. V roku 1964 bola uvedená jeho prvá hra Zahradní slavnost. V roku 1964 sa Havel po osemročnej známosti oženil so svojou prvou ženou Olgou Šplíchalovou, ktorá ho sprevádzala ťažkými životnými skúškami.

Disident

Počas „Pražskej jari“ pôsobil v Klube nezávislých spisovateľov a Klube angažovaných nestraníkov. S nástupom tzv. normalizácie, ktorá nasledovala po potlačení „Pražskej jari“ 1968 sovietskymi tankami, musel opustiť divadlo. Sústavne vystupoval proti politickej represii. Po potlačení „Pražskej jari“ Havel pokračuje v tvrdej kritike režimu. V tejto dobe nesmie vykonávať svoje povolanie a pracuje ako robotník v trutnovskom pivovare, súčasne píše do samizdatových „Lidových novin“.

V roku 1975 napísal otvorený list prezidentovi Gustavovi Husákovi a vyvrcholením tejto činnosti bolo publikovanie Charty 77 v januári roku 1977. Havel bol spoločne s Jiřím Hájkom a Janom Patočkom jedným z prvých troch hovorcov tejto občianskej iniciatívy, ktorá požadovala dodržovanie základných práv a slobôd v Československu. V apríli 1979 sa stal spoluzakladateľom „Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných“. Tieto politické aktivity mu priniesli 5 rokov vo väzení.

V druhej polovici 80. rokov bol Havel ešte dvakrát uväznený, naposledy v roku 1989. V tej dobe už komunistickému režimu dochádzal dych a bolo len otázkou času, kedy sa masová nespokojnosť prejaví v priamom strete so štátnou mocou. Tiež preto podpísali novú petíciu „Několik vět“ desaťtisíce ľudí, na rozdiel od Charty 77, pod ktorou sa objavili podpisy niekoľko sto občanov.

Prezident

V novembri 1989 sa stal vedúcim predstaviteľom „Nežnej revolúcie“. Do čela následného občianskeho hnutia sa postavili študenti a umelci. Na stretnutí v „Činohernom klube“ 19. novembra bol Havel ustanovený za vodcu „Občanského fóra“ a ako jeho kandidát bol 29. decembra 1989 ešte komunistickým Federálnym zhromaždením zvolený po 40 rokoch za prvého československého nekomunistického prezidenta.

Druhýkrát bol zvolený za prezidenta po slobodných voľbách, 5. júla 1990. Počas jeho druhého funkčného obdobia však narastali rozpory medzi vtedajšou českou a slovenskou politickou reprezentáciou v názoroch na budúce usporiadanie. Hlboký rozkol vo Federálnom zhromaždení viedol k tomu, že Havel nezískal v júlových voľbách v roku 1992 dostatok hlasov. Hoci bol požiadaný, aby zotrval vo funkcii, než bude zvolený nový prezident, odstúpil 20. júla 1992 zo svojej funkcie a na niekoľko mesiacov sa z politického života stiahol. Dňa 26. januára 1993 zvolila Poslanecká snemovňa Václava Havla za prvého prezidenta Českej republiky.

Jeho žena Olga sa po boku hlavy štátu venovala predovšetkým charitatívnej činnosti. Inšpirovaná prácou vo „Výbore na obranu nespravedlivě stíhaných“, založila v roku 1990 „Výbor dobré vůle“, ktorého činnosť sa zamerala na pomoc telesne a mentálne postihnutým. V roku 1996 však po dlhej chorobe zomrela a Havel sám úspešne bojoval s ťažkým nádorovým ochorením. V roku 1997 sa oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou. V roku 1998 bol znovuzvolený do funkcie prezidenta. Posledné roky jeho vlády citeľne poznamenali ako zdravotné problémy, tak aj prehlbujúci sa súboj s Václavom Klausom. Prezidentský mandát vypršal Havlovi 2. februára 2003. Jeho nástupcom sa stal bývalý premiér Václav Klaus.

V druhej polovici svojho prezidentského obdobia skorigoval svoj doterajší prevažne pacifistický postoj a vyjadril niekoľkokrát podporu vojenským zásahom, najmä útoku NATO proti Juhoslávii a vojne USA proti Iraku.

V prezidentskom úrade bol vnímaný trochu kontroverzne. Jedným z jeho prvých krokov bola rozsiahla amnestia, pri ktorej boli prepustené dve tretiny kriminálnych väzňov (politickí väzni sa na slobodu dostali ešte pred jeho nástupom do funkcie). Významná časť verejnosti napríklad nesúhlasila s počtom udelených milostí a s udelením milostí, ktoré zasiahli do súdnych procesov proti Havlovým známym.

Havlovu popularitu u širokej verejnosti znížil i sobáš s Dagmar Veškrnovou. Politickí oponenti, napr. Václav Klaus, Havlovi vytýkali príliš aktívne zasahovanie do bežnej politiky, predovšetkým aktívne zásahy do formovania vlády (najmä zostavenie úradníckej vlády v čele s Jozefom Tošovským v roku 1997), využívanie prezidentského veta a ďalších právomocí. Ďalším predmetom kritiky sa stalo zákulisné vedenie politiky, podpora tzv. stranám Hradu (KDU-ČSL, Unie svobody - Demokratická unie) alebo Havlova podpora občianskej spoločnosti.

Zatiaľ čo v Česku jeho popularita počas doby v prezidentskom úrade skôr klesala, renomé v zahraničí to nijako neovplyvnilo. Havel zostal určitou ikonou boja za slobodu a demokraciu. Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová o Havlovi prehlásila: „Prezident Havel urobil český národ hrdým, i ja som vďaka nemu hrdá na to, že som sa ako Češka narodila. Myslím si, že bude veľmi chýbať na medzinárodnej scéne. Pre mnoho ľudí na celom svete znamená slovo 'Havel' a 'Čech' jedno a to isté. Havel položil Prahu a celú Českú republiku na mapu doby po studenej vojne.“

John Kean

Politickú úlohu Havla v českých dejinách sa pokúsil zbaviť mýtov John Kean vo svojej knihe Václav Havel: Politická tragédie v šesti dějstvích. John Kean, pôvodom Austrálčan, riaditeľ Strediska pre štúdium demokracie a profesor politických vied na University of Westminster v Londýne, už skôr publikoval niekoľko kníh na tému západnej demokracie. Biografia Václava Havla, ktorá vyšla v angličtine pod názvom Vaclav Havel. A Political Tragedy In Six Acts (Bloomsberry, Londýn 1999) bola ešte v tom roku preložená i do češtiny (Volvox Globator, Praha 1999).

Dielo

Václav Havel (2010)

Za svoje literárne a dramatické dielo bol Václav Havel ocenený radou prestížnych cien, je členom mnohých svetových klubov spisovateľov. Za svoje zmýšľanie a celoživotné úsilie o dodržovanie ľudských práv bol niekoľkokrát nominovaný na Nobelovu cenu mieru a stal sa laureátom najvyšších štátnych vyznamenaní mnohých štátov.

Dramatická tvorba

  • 1960 Rodinný večer,
  • 1963 Zahradní slavnost, premiéra v Divadle Na zábradlí. Hlavným hrdinom hry je Hugo Pludek, ktorého genialita spočíva v tom, že dokáže akýkoľvek systém priviesť k dokonalosti a úplne s ním splynúť, čím vlastne stráca svoju identitu.
  • 1965 Vyrozumění, hra je založená na konfrontácii umelosti a prirodzenosti. Umelý svet je tu budovaný na umelom jazyku ptydepe, ktorý má zaistiť šťastie vylúčením emocionality, nepresností, mnohoznačností a pod.
  • 1968 Ztížená možnost soustředění
  • 1968 Anděl strážný
  • 1968 Motýl na anténě
  • 1971 Spiklenci
  • 1972 Žebrácká opera
  • 1975 Audience
  • 1975 Vernisáž
  • 1976 Horský hotel
  • 1978 Protest
  • 1980 Membrána
  • 1983 Chyba
  • 1984 Largo desolato
  • 1985 Pokoušení
  • 1987 Asanace
  • 1988 Zítra to spustíme

Zásadné politické eseje

  • 1975 Dopis Gustávu Husákovi
  • 1978 Moc bezmocných
  • 1984 Politika a svědomí
  • 1985 Anatomie jedné zdrženlivosti
  • 1986 Děkovná řeč za Erasmovu cenu
  • 1986 O smyslu Charty 77
  • 1987 Příběh a totalita
  • 1989 Slovo o slovu

Knižné vydania (do roku 1999)

  • 1964 Antikódy
  • 1966 Protokoly
  • 1983 Dopisy Olze
  • 1984 O lidskou identitu
  • 1986 Dálkový výslech
  • 1989 Do různých stran: Eseje a články z let 1983-1990
  • 1990 Projevy
  • 1991 Letní přemítání
  • 1992 Vážení občané
  • 1994 Václav Havel 1992&1993
  • 1995 Václav Havel ‘94
  • 1996 Václav Havel ‘95
  • 1997 Václav Havel ‘96
  • 1998 Václav Havel ‘97
  • 1999 Václav Havel: Spisy

Zdroj: Wikipedia


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
kellyloanfirm111@gmail.com | 10-08-2013 14:47:05
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
Martin Blasko | 26-08-2012 18:46:17
http://www.scribd.com/doc/19946420/-Prosbopis-Vaclav-Havel
Igor Lehocký | 26-08-2012 10:12:01
...k somárom sa opakovane vyjadrovať nebudem...
Shift+F8 | 26-08-2012 01:24:27
aj Gustav Husak ževraj zomrel, a aj ja raz ževraj...
pre igora co vie vsetko | 25-08-2012 23:42:55
Igor nehnevaj sa ale ty si asi odbornik uplne na vsetko.. pritom gumena hlava chod dopisat to vezetenko proti prostitucii radsej tu sa iba strapnujes
Igor Lehocký | 25-08-2012 13:17:43
...až na krízu keď sa k nám nejaká doplazí...vďaka súkromnej banke :)) potom tuším všetci podnikatelia oživujú ekonomiku...či? ako by povedal Jozef :) alebo štát? už si to nepamätám...:)
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 25-08-2012 13:12:24
Kazdy nasilny zasah do trhu a jeho regulacia trh vyrazne deformuje a sposobuje od komplikacii az nefunkcnost systemu. Preto by politici mali zasahovat do trhu co najmenej. Nie zo srandy sa hovori, ze najlepsi stat je ten, ktory obcan najmenej citi...
Peter pre Ericha | 25-08-2012 13:04:19
Teraz jeden nedávny príklad ja!
Jar bola ako sme zvyknutí,leto tiež a jesen ako z filmu a tak sa úroda vydarila ako bolo bývalo zvykom!Slovenskí zbedačení poľnohospodári si konečne vydýchli,že sa dostanú z červených čísel!Ajhľa čo čert nechcel,urodilo sa aj inde v EU!Jasný verdikt znel vyplatiť náklady a všetko zlikvidovať a spáliť,aby nebodaj neklesli ceny obilovín a tým pádom aj drvivej väčšiny základných potravín!Neviem ako to bolo s tými vianočnými stromčekmi ale toto je holý fakt zo skutočného života!Takže ako to je s tým trhom v EU?
Registrovaný Martin Blasko Martin Blasko | 24-08-2012 23:04:16
Clanok s www.k213.cz
Aj toto je Venco Lahvac
Ještě daleko tvrdší postoje než naše

Neděle, 08 Leden 2012 12:04 Kliment Uhrecký + redakce

Po delší úvaze, zda zveřejnit či nikoliv, přeci jen přebíráme hodnocení Klimenta Uhreckého ohledně zesnulého Václava Havla, i když zdaleka ne ve všech bodech vystihuje i názor redakce (zejména pak se distancujeme od levicového populismu a panslavismu). Přesto, v tom hlavním jistě ano - na Václavu Havlovi nebylo nic zvláštního a ničím podstatným k dějinám tohoto státu, natož pak Evropy, nepřispěl. Byl to průměrný, povahově slabý člověk, kterého okolnosti vmanipulovaly do záviděníhodných rolí, se kterými si však neuměl poradit a v té roli nejhlavnější - bojovníka za demokracii a vítěze nad komunistickou totalitou - selhal zcela.

Pan Uhrecký to zformuloval ještě daleko tvrději a nekompromisněji nežli před zhruba 14 dny předseda K 213.

Přesto - pokud je nám známo - byli jsme z českých médií první, kdo to nahlas vyslovil. Jako vždy - o krůček před ostatními. A pokud jde o oficiální scénu - tedy státem řízená média, parlament a vládní koalici - pak to není o krůček, ale o několik koňských délek.

Uhreckého názor na Václava Havla

Vraj niekto v Čechách zomrel...

V nedeľu som počul rozhovor dvoch mladých ľudí, ktorí sa len tak voľne rozprávali o politike, kultúre či ekonomike.

Len tak apropo medzi rečou spomenuli, že v Čechách zomrel akýsi politik. Nevedeli si ani spomenúť na meno. Iba skonštatovali, že veľa pil, fajčil a viedol nemravný život. Niekto by možno mladíkom oponoval a kritizoval ich za neznalosť histórie a politiky. Ja im samozrejme tento nedostatok odpúšťam, pretože aj ja som presvedčený, že v nedeľu zomrel v Čechách politik, ktorého meno je spojené so slzami a bolesťou nášho národa.

Zomrel človek, ktorý počas svojho života nepriniesol nič pozitívne nielen pre slovenský národ, ale ani pre český národ, ktorého bol príslušníkom. Verím, že história objektívne posúdi činy tohto politika a tzv. dramatika, ktorý nedal nič dobrého žiadnemu z našich národov.

Dúfam, že jeho meno zapadne prachom a o niekoľko rokov si nikto nespomenie na tohto priemerného človeka z prostredia kaviarenských bohémov a tzv. disidentov. Tento človek nevynikal takmer ničím.

Podpriemerný dramatik, epigón Becketta a Orwella, ktorý nevytvoril nič originálne. Snažil sa písať absurdnú drámu, ale jej zakladateľovi Beckettovi nesiahal ani po členky. Otázkou je, či to vlastne absurdná dráma bola. Chcel sa priblížiť k Orwellovi, ale ani to sa mu nedarilo. Chýbal mu Orwellov zmysel pre alegóriu a hĺbku myšlienky. Postavy v jeho hrách nič podstatné netlmočia. Sú to skrachovanci ako on. Havlov slovník sa približuje slovníku ľudí z ulice. Takmer vôbec nevyužíva

metaforu, ani iné trópy a figúry. Dalo by sa diskutovať o tom, či to vôbec umenie je.

Záhradná slávnosť alebo Audiencia sú podpriemerné hry, ktoré by inak zapadli prachom, pokiaľ by ich nevytvoril miláčik amerického imperializmu, pseudoumelec z Hlasu Ameriky.

Pán"dramatik" by asi menej škody urobil, keby sa venoval radšej svojej úbohej literárnej pseudotvorbe a neťahal sa do politiky. Pre Slovákov i Čechov boli roky jeho vlády priam kliatbou. Najprv nás šokoval krátkymi nohavicami pri svojej inaugurácii, čím chcel pre zasvätených dať najavo, komu patrí.

Ďalší šok prišiel po udelení diletantskej amnestie, keď vypustil z väzníc tie najväčšie beštie, ktoré hneď začali vraždiť a kradnúť. A potom akoby sa otvorila Pandorina skrinka.

Objavila sa nezamestnanosť, čo bol pre obyvateľov šok. Nasledovala divoká malá a veľká privatizácia, na ktorej sa nabalili zlodeji a špekulanti. Rozpadli sa dovtedy fungujúce poľnohospodárske družstvá a doteraz vidíme na dedinách

zbrojársku výrobu a pripravil o prácu tisíce ľudí. V duchu falošného pacifizmu a tzv. humanizmu vyprázdnil naše odbytiská pre firmy z USA a Nemecka. Nastal obrovský cenový šok. Ceny rástli atmosfericky a on to obhajoval bludmi o uťahovaní opaskov. Uťahujeme si ich doteraz!

Rozpadla sa aj duchovná nadstavba spoločnosti. Degradovalo sa postavenie učiteľa. Zavádzali sa poplatky v zdravotníctve a zdravotnícka pomoc sa stala pre mnohých drahou až nedostupnou. Boli zrušené robotnícke preukážky, ktoré motivovali pracujúcich dochádzať za prácou. Začali sa rušiť vlakové a autobusové spoje, ba dokonca premávka na celých tratiach. Vysoko rástli aj ceny kníh, novín a časopisov. Načo má národ čítať? Nevzdelaný ľud sa lepšie ovláda.

Naopak, lenivci, ktorým sa nechcelo pracovať, dostali sociálne dávky.

Začala sa kampaň proti všetkému ruskému a slovanskému. Havel priam až do konca života nenávidel všetko ruské a slovanské. Umožnil prienik amerických filmov do našej kinematografie ve ktorej začal vládnuť kult násilia a sexu.

Dal voľnú ruku maďarským iredentistom a splnil všetky ich požiadavky. Bol osobným priateľom Miklósa Duraya.

Na juhu Slovenska sa začali premenovávať slovenské názvy miest a obcí na maďarské. Nevhodný volebný systém umožnil Maďarom na Slovensku ovládnuť samosprávu v národnostne zmiešaných oblastiach. Začal sa útlak Slovákov na území ich vlastného štátu. Podporoval agresiu USA a NATO proti slovanským bratom v Juhoslávii.

Dúfam, že peklo otvorilo svoje brány pre tohto nehodného človeka. Ani nechcem spomenúť jeho meno, lebo to nepovažujem za dôležité. Nech narieka za ním jeho manželka, ktorú poznáme ako ľahkú ženu Vlastičku z dedinskej krčmy z filmu Dedičství...

Priniesol viac sĺz a utrpenia pre náš národ. Preto nemá opodstatnenie, aby sme držali za týmto človekom štátny smútok.
Martin Blasko | 24-08-2012 22:16:57
Toto hladate?

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5553-opilec-vaclav-havel-svedek-vypravi-o-byvalem-prezidentovi.aspx
janica | 24-08-2012 20:59:10
Pavel, od kial si cerpal informacie? Daj link. Dakujem.
pre kurbela a sliz | 22-12-2011 23:31:34
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
pre vsetkych | 21-12-2011 19:28:56
Nikto tu nechce a nerobi z nikoho modlu.
Zomrel clovek, patri mu pieta.
Cudujem sa, ze to tu majitel este nestopol. Inokedy reaguje rychlejsie.
Tu ide o uctu k cloveku, ktoy zomrel.
O predoslych dvoch mrtych, ak chcel niekto narusit etiku, zareagoval.
Ludia, preco chcete byt este aj v takejto chvili zli?
Ono to svedci len a len o Vasej nie prave vysokej urovni.
Pan Vaclav Havel zomrel, na sudenie je niekto tam hore, ak tam niekto je.
My vsetci tam budeme raz stat, nechajte cloveka odist s uctou. Zakon dohliada dokonca aj na uctu ak zomrie zviera, tak neublizujte. Ved je to hanba.
Uprimnu sustrast. Cest pamiatke. Zomrel byvaly prezident.
A nie hociaky, ale Vaclav Havel.
cepenan | 21-12-2011 19:20:47
pre erich. v tt kraji pred prvou krizou bola nezamestnanost velmi nizka a platy rastli o 5% to je akoze konkurencia a to co namam pomoze?ste uplne naivny?zahranicne a samozrejme aj slovenske firmy nas zdieraju lebo im to stat umoznuje.sme v eu tak nech sa da minimalna mzda pre vsetkych...
pre jozef f. | 21-12-2011 18:27:57
Vďaka za zaujímavé linky na dobré "čtení". Skôr verím takýmto článkom ako tým, ktoré nám podsúvajú prozápadné médiá.
pre p.Katarínu-ad "plejádaHavlových přátel | 21-12-2011 16:25:59
v piatok 23.12.2011 sa v Lucerne uskutoční spomienkový koncert venovaný V.Havlovi.Vystúpia jeho kamoši:Plastic People of the Universe,Garage,Jasná Páka,Hudba Praha,Velvet Underground Revival a ďalší.Plastici zahrajú ako spomienku na svojho kamaráta skladbu Kanárek:"Kanárek umřel, nebo snad chcíp. Někdo ho típnul, nebo snad líz. Kanárek uměl překrásné písně. Starý, a starší, než starý gotický. Ty mrtvej kanáre zazpívej znova, ať aspoň kámoši znají ta slova".
Podľa Ireny Kabešovej bude text pozmenený na "kanárci umřeli"-Mejla Hlavsa a Magor Jirous-tí to už majú tiež za sebou...
Katarína | 21-12-2011 14:46:39
Co je alkoholismus vím, jeho léčba byla má profese. Zda-li do této kategorie spadal pan Havel nevím. Tato nemoc múže postihnout kohokoli. Pana Wolfa neznám, byť to byl disident.1. platí Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem, 2. vrána k vráně sedá... Pokud se podívám na plejádu Havlových přátel, pan Havel mi "vychází" velmi dobře. A souhlasím s tím, že pieta nemá být rušena zlem.
aaaa | 21-12-2011 14:42:06
....len z neho nerobte modlu a idol-už len všetci na kolená a búchať hlavami o zem.....
zial | 21-12-2011 14:29:38
jozef f, j.f
Vasimi prispevkami narusate smutok, pozrite si, ako dnes od 7,00 isli ludia na hrad, pozrite si na you tube filmy ceske, a ine, co ukazuju pana Havla a spieva zasa Kubisova,(staci napisat Vaclav Havel a mate to tam vsetko), preco ste neuctivy a nedate pokj cloveku, co este nie je ani pochovany.
Vlastne ste ukazali Vase neeticke "citenie".
Smrt je jedina spravodlivost na svete, pocka si na kazdeho a neda sa podplatit, ani vydierat, nezavisi od svetonazoru, aj Vy raz zavriete oci ci sa Vam chce, ci nechce, smrt si vybera sama, neda si to toho rozpravat. Uz zajtra tu nemusite byt, nikdy neviete, ci sa rano zobudite, ci Vas nezrazi auto, alebo...
Cest pamiatke pana Havla.
jozef f. | 21-12-2011 09:17:09
aj toto je zaujimave "čtení":

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/7150-tajemne-restituce-vaclava-havla.aspx

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5553-opilec-vaclav-havel-svedek-vypravi-o-byvalem-prezidentovi.aspx
Pre xxxx | 21-12-2011 09:10:21
Nevieš koľko odtiaľto odnesú.
j.f. | 21-12-2011 09:05:09
Myslim, ze nemenovy pesnickar to vystihol najpresnejsie :

Král Václav jedna parta je
se šmelinářským šmejdem,
pod střechou jedné partaje
se u koryta sejdem.

Demokracie panuje
od Aše po Humenné.
Samet a něha v pánu je
a zuby vylomené.
Dali nám nové postroje,
a ač náš chomout pálí,
zaujímáme postoje,
místo abychom stáli.

Demokracie dozrává
do žaludečních vředů.
Bez poctivosti bez práva
- a hlavně bez ohledů.
A je to mýlka soukromá
- snad z optického klamu,
že místo srdce - břicho má
a místo duše - tlamu.
Erich | 21-12-2011 09:04:15
Tiež si myslím, že je neúctivé debatovať na takéto veci práve pod týmto článkom.

Avšak toto napísať musím:
Drahý čepeňan, k tým nízkym platom

Idú vianoce. Nikto nezabezpečil vianočné stromčeky, jediný predajca si ty. Tie stromčeky chcú všetci, ale vieš, že ich máš málo - čo sa stane s cenou? Zdvihneš ju - kupovať musia, nech aspoň zarobíš.

Opačný príklad - 30 predajní sa rozhodlo, že bude predávať vianočné stromčeky a každý ich naobjednáva veľa. Stoja na ulici, vidia že majú viac stromčekov ako je ľudí a chcú predať - čo sa stane s cenou? Cena sa zníži kvôli veľkej konkurencii.

Máme veľkú nezamestnanosť, takže ľudí (= stromčekov) je viac ako práce. Tým, že sem prídu zahraničný investori (nemusia byť iba zahraničný, možno ty v Čepeni tiež niečo chystáš :-D) zamestnajú ľudí a zvýšia tlak na platy - predavačka v Jednote povie, že ona za 300€ nebude robiť, keď v Peugeote dávajú 550€. A vďaka tomu rastú platy. Ak by sme vyhnali investorov, zvýši sa nezamestnanosť a platy plošne klesnú. Mali by sme svoje polia, svoje lesy, svoju hrdosť - ale aj svoj hlad a núdzu...
zial | 21-12-2011 08:52:56
Cest pamiatke pana Vaclava Havla.
Cely svet o nom vie a pise vecne, pravdivo, ocenuje jeho dielo. Iba komunisti co najhorsie a zamerne vytrhnute z kontexu.

P.S. Su aj ine miesta na polemiku, tu by sme mali zachovat uctu k cloveku, ktory zomrel.
100 x opakovane diskusie o situacii na Slovensku, patria asi pod iny clanok. Ja by som prispievatelov ako majitel novin asi kratko naviedol vhodnym podnetom. To je len moja uvaha, nechcem nikomu radit, to sa nema, iba ak nas niekto o radu poziada.

Pan Havel odpocivajte v pokoji. Chcu Vam ublizovat este aj po smrti, ale na Vas nemaju. Cest Vasej pamiatke.
anonym | 21-12-2011 08:49:18
Kde sú investori na bioplynovú stanicu čo mala byť na Malom Háji. Kde to zaspalo? Aj tam sa počítalo so zamestnanosťou niekoľkých. Vie niekto odpoveď. Možno niekto z poslancov vysvetlí v čom je, alebo bol problém. Onoho času na stránke mesta som to čítal s tým, že dokončenie bude apríl 2011.A zostalo ticho, už je koniec roka.
cepenan | 21-12-2011 08:34:01
Pre xxxx ty potrebujes pracu alebo penaze?a ty zahranicny investory sem len doniesli penez a tie platy no nadhera...
cepenan | 21-12-2011 08:33:57
Pre xxxx ty potrebujes pracu alebo penaze?a ty zahranicny investory sem len doniesli penez a tie platy no nadhera...
cepenan | 21-12-2011 08:28:10
Pre pana kurbela.kolko ludi zabil komunizmus a kolko ludi zabila cirkev?to by bolo zaujimave porovnanie....ale cirkev je nedotknutelna...
xxxx | 21-12-2011 08:21:24
Pre Pavla | 21-12-2011 07:42:24

Ty si sa teraz zobudil z komy kde lezis od minuleho rezimu? Clovek uz nemusi ist nasilu robit ako volakedy. Dnes si zamestnanie moze vybrat a nepotrebuje k tomu clenstvo v strane. Ti zli zahranicni investori davaju ludom pracu. Vymysli kto by im mal davat pracu? Zahranicni investori sem dotiahli tolko penazi ze ty si to nevies ani predstavit kolko.

Vies co.. radsej vypni pocitac a chod dopast ovce
pre Ericha | 21-12-2011 07:47:58
Prosím Ťa,keď nepatríš k tým 42%i......,prečo nezaložíš stranu a nezmeníš to?
Pre Pavla | 21-12-2011 07:42:24
Ano ,čísla nepustia.Vládnuť vtedy a dnes musí aj blbec pochopiť.Dnes vláda pri plných stoloch čaká na zahraničných investorov,ktorí za veľké úľavy(peniaze) zdierajú(vykorisťujú) našich pracujúcich.Voľakedy sa nenávidený snažili vytvoriť pracovné miesta rovno pod nosom.Všetci pracovitý to chápu,ale tí,ktorým sa nechce pracovať a parazitujú na slušnej spoločnosti budú na bývalý režim nadávať,aj keď nevedia na čo nadávajú,alebo nechcú vedieť.Šťastie,že sa nedožijem generácie ich detí,lebo vtedy už nebude mať kto pracovať.pre pani Katarínu:prečítajte si občas aj Váš OSEL.CZ.
Erich | 20-12-2011 21:01:26
Katarína, krásne napísané. Pán Kurbel - čistá pravda.

Žiaľ bojím sa, že boj proti komunizmu ešte nie je na konci. Kým 42% ľudí chce hlasovať za SMER-SD, stranu nástupnícku po KSČ, veľa sa nezmení. Už niekoľkokrát som to písal, ale musím znova: vláda Smeru 2006-2010 bola zostavená z 3/4 komunistami. Vo vedení Smeru je na môj vkus príliš veľa detí eštébákov - samému veľkému Róbertovi píše prejavy eštebák! Za Fica eštebák riadil NBÚ! Eštebák riadil sociálnu poisťovňu! Poradca súdruha premiéra pre sociálne oblasti bol eštebák! A ak ma pamäť neklame, eštebácke dieťa bol aj podarený manekýn na ministerstve financií. A aj europoslankyňa Flašíková má oboch rodičov eštébákov!

Eštebák, sponzor súdruha premiéra chytal jednu štátnu zákazku za druhou! A funkcionári Smeru dodnes chodia na hokejové zápasy k onému eštébákovi, ktorého V. Kožený, zodpovedný za Harvardské fondy, obvinil z rozkrádania týchto fondov - a vlastne majetku občanov.

Aj sereďskí dôverníci ŠTB - napr. MUDr. Tibor Plézel kandidoval za SMER, Viliam Kubányi pracuje na VÚC TT pod patronátom SMERu.

Zmenilo sa teda za 22 rokov niečo? Frflete, ako bolo za komunistov a eštébákov dobre - a doteraz vládli s komunistom prezidentom. To fakt je 42% ľudí v SR idiotov?
Katarína | 20-12-2011 20:38:15
Teď dávají na ČT2 Hyde park, kde právě pan Michal Horáček řekl, že hodně cestuje, navštívil Keňu a jiné státy Afriky a tam "říct, že my máme nějaké ekonomické problémy, zní arogantně, drze a nechutně". Kdo něco ze světa viděl, ví, oč kráčí. Nestěžujme si, nenaříkejme a začněme sami od sebe tu svobodu a demokracii naplňovat, bude se nám žít líp.
Katarína | 20-12-2011 20:26:21
Pane Pavle, jak jsem psala, i kdyby tu byl za komunismu ekonomický ráj, odmítám ten systém proto, že nebyla svoboda. Byla porušována lidská práva, ŠTB pronásledovala lidi ne za kriminální činy, ale za to, co si mysleli, co psali, četli. Nebudu už jmenovat, co všechno se nesmělo, pro mne je takový systém NEPŘIJATELNÝ !!!Svoboda a demokracie jsou pro mne opravdu výsostné hodnoty a jsem nesmírně vděčná, že mi to bylo dopřáno. Naplnila jsem si sny z mládí a cestovala, poznávala a došla k přesvědčení, že není lepší systém, než demokratický a svobodný. Ovšem, s oběma se musí umět žít a to se u nás nedaří. Lidé netuší o co kráčí a to, že tady svoboda i demokracie vydatně kulhá, není vinou těchto hodnot, ale nepochopení jejich podstaty. Většina lidí prostě neví, co je svoboda a demokracie a co to obnáší. Je mi to líto, ale i tak bych tu invalidní demokracii nevyměnila za kvalitní komunismus. Zdravím.
Pavol Kurbel | 20-12-2011 20:02:16
Podľa môjho názoru iba idiot môže zvelebovať komunizmus. Komunizmus, ktorý má na svedomí viac ľudských životov ako druhá svetová vojna.
cest panovi Havlovi | 20-12-2011 19:49:23
Pan HAVEL ! Cest Vasej pamiatke. Hanba vsetkym, co tu pisu chvaly na komunistov a socializmus.

Vase meno a dielo bude zive este velmi dlho, ale o tych, co sa snazia pospinit Vasu pamiatku, za par rokov nebude nikto vediet, ze zili, lebo po sebe zanechaju snad iba deti. Chvalyhodne, ale to je predsa normalny kolobeh zivota.

Dielo pana Havla je ale DIELO. Dielo, ktore je uz dnes navzdy zakotvene v historii.
Co pisali ceski komunisti, je len dokaz, ze im treba konecne a navzdy zavriet usta, lebo ako klamali, tak klamu aj dalej.
Erich | 20-12-2011 19:43:55
To sa volá transportné ceny, a je to bežné. Avšak to ovplyvňuje iba daň z príjmu (preto som bol za dotáciu Samsungu). DPH, odvody do ZP a SP, DzP zamestnancov, miestne dane, spotrebné dane a iné poplatky zostávajú ale tu. Rovnako takáto firma dá prácu mnohým živnostníkom v okolí. A to by bez takej firmy nebolo. Navyše štát ušetrí na sociálnych dávkach.

Preto si myslím, že Ficove riešenie finančnej krízy spočívajúce v navýšení dane z príjmov najväčších platiteľov je hlúposť - keď vidíte ako jednoducho to ošetrila firma so 140 zamestnancami, myslíte, že väčšie firmy niečo zaplatia?

SPP, Slovnaft a elektrárne boli pri štátnom vlastníctve stratové - zrazu sú ziskové. A nič sa nezmenilo - len sa tam prestalo kradnúť. A štát má stále 50% akcií.
sopornan | 20-12-2011 19:34:05
nie su tu peniaze,lebo 3/4 slovenska patri cudzincom a ti zisky posielaju domov,viem o com hovorim robim v takejto firme ekonoma,kazdy rok je nasa bilancia 0.jednoducho nase vyrobky predame do francuzka materskej firme obrazne za 5 eur a oni ich predaju za 150 eur.a to sme mala firma s cca.140 zamestnancami,co potom giganti typu slovnaft,spp a pod.,ktore sme laskavo predali,co ja osobne beriem ako vlastizradu...
Erich | 20-12-2011 19:24:39
Najlepší sociálny systém majú vyspelé krajiny s voľným trhom a demokraciou. Na sociálny systém totiž krajina musí mať peniaze. A tie treba zarobiť. My sa musíme prikryť takým vankúšom, na aký máme. A pri vysokej nezamestnanosti a nízkych platoch sa proste na viac nevyzbierame. Preto voľte toho, kto dotiahne investorov, podporí vznik pracovných miest a zlepší ekonomiku, a nie toho, kto sľúbi zvýšenie dávok.
sopornan | 20-12-2011 19:17:34
Pavel,mas moje sympatie.Ja mam sice iba 37rokov,takze si komunistov pamatam malo,ale rozhodne to bol ovela lepší sociálny systém,ako doba,ktorú žijeme dnes.Ibaže ludia masírovaný tv markíza,joj,či denníkmi,ktoré hádžu komunizmus do koša,sú príliš pohodlný aby rozmýslali.Nemyslím si,že časy pred 89 boli dokonalé,ale človek mal sociálne istoty,ktoré dnes obdivujeme na západe....Mimochodom,práve som čítal,že v USA žije 50 milionov ludí pod hranicou chudoby a dalšim 150 milionom to hrozí....to je tá skvelá demokracia a aby som nezabudol Grékov,Španielov,či Talianov do krachu doviedli komunisti.....Pre tých,čo majú záujem vediet o tomto systéme viac doporučujem knihu,ktorá je velmi ťažko k dostaniu-Fakty a lži o takzvané demokracii
anonym | 20-12-2011 19:04:00
Už ho nechajte.
Erich | 20-12-2011 19:03:13
Pavel, len dúfam že si nevozíte prdel v kapitalistickom aute, ale jazdíte kvalitnou Ladou. Porovnajte porovnateľné - v roku 1938 bol výkon hospodárstva ČSR na osobu rovnaký, ako bol výkon Nemeckého hospodárstva a prevyšoval výkon Rakúskej ekonomiky. Porovnajte dnes. To, že socializmus je dlhodobo neudržateľný pochopil aj Sovietsky zväz pred 22 rokmi - Vy žiaľ ešte nie. Dnešné socialistické krajiny spája jedna jediná vec - nemajú čo jesť.
Pavel | 20-12-2011 18:55:35
p.Katarína,Československo bolo bohaté,porovnajte:
Pozrime sa teda na tieto krádeže a výsledky ich hospodárenia v období ich štyridsaťročnej vlády. Kde nie je uvedené inak, znamená prvé číslo stav v r. 1948, druhé číslo stav v roku 1989.

Stav základných prostriedkov - 757 mld / 5 bil. 178 mld Kčs

Inštalovaný výkon elektrární - 2.625 MW / 21.670 MW

Výroba nákladných áut - 7.221 ks / 50.570 ks

Vyrobené párov obuvi - 64.378 / 120.289

Autobusová sieť - 44.047 km / 299.489 km

Letecká sieť - 18.685 km / 124.327 km

Telefónne prípojky - 386.000 / 4.132.000

Chov hovädzieho dobytka - 3.663.000 ks / 5.129.000 ks

Chov ošípaných - 3.242.000 ks / 7.498.000 ks

Zozbierané obilie - 4.768.000 t / 12.042.000 t

Divadla v stálom prevádzky - 60 / 88

Vydané knihy - 44.176 ks / 105.739 ks

Počet lôžok v ňom. na 1000 obyvateľov - 8,9 lôžka / 12,6 lôžka

Jeden lekár pripadol na - 1.158 obyv. / 270 obyvateľov

Zásobovanie pitnou vodou z verejných. zdrojov - 48,6% v r.1960 / 80% v r.1989

Napojenie domácností na verej. kanal. - 39,2% v r.1958 / 64,8% v r.1989

Odberatelia plynu - zanedbať. množ. / 2,7 mil domácno.

Priemer. dĺžka života - M 61,5 / 68 rokov - Ž 66,1 / 75,3 rokov

Za vlády jednej strany, v hrôze totalitného režimu, v biede a núdzi, politickom útlaku, neslobode, bez podielu cudzieho kapitálu, len z domácich zdrojov as obmedzenou zahraničnej pomoci, pri úplnom vysporiadanie sa so znárodněnými zahraničnými majiteľovi po Únoru'48, pri spustené Železné opone a medzinárodnej blokáde, bez vrátenia celého zlatého pokladu a nesplatených vojnových reparáciách sa československým robotníkom, poľnohospodárom, vedcom, inžinierom, zamestnancom aj intelektuálom podarilo pri udržaní slušnej životnej úrovne a životných istôt naprostej väčšiny občanov vybudovať:

4 atómové, 23 tepelných a 26 vodných elektrární, takmer 400 km diaľnic, elektrifikácia železničnej trate, postaviť hutnícke, strojárske, chemické, potravinárske a iné podniky a továrne, zmodernizovať poľnohospodárske družstvá a dosiahnu takmer 100% sebestačnosti v základných komoditách, prevádzkovať flotilu námorných lodí , položiť stovky a tisíce kilometrov energovodů, plynovodov a ropovodov, zaviesť úplne nové výroby niklu, hliníka a umelých hmôt, postaviť a prevádzkovať jasle, škôlky, školy, odborné učilištia, polikliniky, nemocnice, kultúrne a spoločenské domy, športové štadióny, rekreačné strediská. Od základu bolo územie republiky pokryté TV signálom, nie síce ideálne, ale napriek tomu sa udržiavali kultúrne a historické pamiatky, podporovali sa divadelné a umelecké súbory a súbory ľudovej tvorivosti. Vybudovala sa podstatná časť pražského metra s 38 stanicami, obrovské prostriedky sa vynakladali na industrializáciu zaostalého Slovenska. Postavili sa stovky obytných sídlisk s 200.000 panelových domov a 1.200.000 byty, čo predstavuje 55% všetkých bytov a 30% všetkého bytového fondu. Dekréty na tieto byty sa odovzdávali rodinám bezplatne. V zbrani bola udržiavaná 200 tisícová armáda v mnohých desiatkach vojenských útvarov, 16 výcvikových priestoroch s 407 bojovými lietadlami, 101 vrtuľníkom, 4.585 tanky, 4.900 obrnenými transportérmi a BVP, 3.445 delami a raketomety a 77 zariadeniami odpaľovanie rakiet. Pre prípad vojny av rámci Civilnej obrany boli vybudované objekty, ktoré by dnes bolo úplne nemožné postaviť. A ešte zostalo dosť prostriedkov pre zahraničnú pomoc rozvojovým krajinám. Nízke platy boli vyvážené dotovanými cenami potravín, bývania, hromadnej dopravy, lekárskej starostlivosti, kultúry, umenia, športu a mnohých iného. Takéto prostriedky, také bohatstvo boli pracujúci schopní vytvoriť. Kam asi tieto prostriedky dnes plynú? Zahraničným majiteľom a domácim podnikateľom, zvyšok sa rozkrádať a prošustruje za zbytočnosti. Len na tých, ktorí ich svojou prácou vytvárajú, sa stále nedostáva. Preto sa im ešte z toho mála zoberie.

V roku 1989 mala SBČs k dispozícii 105 ton menového zlata v hodnote 15 - 17 miliárd Kčs, hotovosť vo výške 85 mld Kčs a žiadne vnútorné dlhy. Štátny dlh predstavoval iba 124,2 mld Kčs, v roku 1993 už 158,8 miliárd a tento rok astronomických 1.412.900.000.000 Sk! Ani za tisíc rokov sa nepodarí ho splatiť.
Tak sa budoval socializmus!
Katarína | 20-12-2011 14:54:22
Víte, i kdyby tu byl za komunistú blahobyt, (kterého jsem si tu nikdy nevšimla) lidi byli pronásledovaní za své názory, byly povinné rúzné akce, do kterých se někomu třeba nechtělo, ale jednoduše musel. Člověk nemohl studovat co chtěl, nemohl číst co chtěl, poslouchat co chtěl, oblékat se jak chtěl, tisk nepsal, co se stalo, takže i ta kriminalita není udavaná ve správných číslech. Bylo to jedno velké Potěmkino. Bohužel, spousta lidí s tou svobodou a demokracií prostě neumí zacházet. Stojíme 20 let s otevřenou pusou a čekáme, kdo nám co vybaví, dá, nabídne...Sama vidím naději vtom, že mladí lidé cestují, vidí, že my se tu opravdu nemáme tak špatně, jak se naříká. Většina má kde bydlet, máme co jíst, máme vodu, není nám zima... Tohle je pro většinu lidí na zemi luxus. Dokud budou lidé volit politiky, kteří nabízejí rozdávání, zvyšování příjmú, kteří jen co otevřou pusu chrlí snadná řešení, ukazují na jasné vinníky všeho, nikam nedojdeme. Bohužel, dnes je velmi málo politikú, kteří to dovedou lidem vpálit. Populismus vládne nejen u nás, ale v celé Evropě. A přitom, ten státní rozpočet je jako ten náš doma. Na všechno je třeba nejdřív našetřit a pak se múže rozumně utrácet. Dokud neníbohatý stát, není bohatý občan. Něco takového řekl už Démokritos a ať tohle někdo rozumně vyvrátí!
Jozef | 20-12-2011 14:33:38
palec hore, Katarina, presne tuto knihu som sa "im" chystal odporucit.
A nielen tuto. Treba si precitat knihy o gulagoch. Trebars Solzenicina, Salamova,Ginzburgovu...atd
Je na trhu aj spusta knih od Cechov a Slovakov, ktori boli nasilne odvleceni, ci uz do sovietskych gulagov, alebo do "nasich" pracovnych taborov.
Treba sa pobavit so svojimi starymi rodicmi. Nech Vam porozpravaju co to bolo rozkulacovanie, znarodnovanie....
A proti tomu, aby "tito" budovatelia krajsich zajtrajskov, uz viac nemohli skodit, sa pokusal bojovat aj p. Havel.
Cest jeho pamiatke.
Pavel | 20-12-2011 14:29:31
pre občan. skopíroval som to preto aby ste videli,že samotní češi ho nemajú radi,to je všetko!
ad: zastánci komunismu | 20-12-2011 14:15:55
Kdo si myslí, že není nad komunistický systém, ať si přečte "Černou knihu komunismu" Tady u nás se od 48 roku nesáhlo na nic - krásné staré budovy chátraly, když se něco stavělo, tak to trvalo roky, do práce se pouze chodilo...Podle této diskuze mi je jasné, že pan Majko procestoval svět, viděl, poslouchal a dělá si vlastní úsudek, na základě svého poznání a dle jeho pravopisu i na základě čtení. Takže, jak píše - Čína není jen Peking. Čína je genocida v Tibetu, miliony vesniček a městeček, ve kterých se o něčem jako je Peking ani netuší. Podívejte se do západních zemí Evropy, jak si po desetiletí, ba staletí opatrují své příbytky, svá města, jak si uchovali slušnost a úctu. Tady si každý s každým tykal a uklizečky komandovaly primaře jedna radost. Berte to jako nadsázku, ale tak to chodilo a teď sklízíme plody. Pokud budou lidi "vejrat" na všelijaké Šeherezády, Ordinace a pokleslé bláboly, televize nic jiného nenabídnou. Když chcete kulturu, vypněme TV, vezměte knihu, kláboste s rodinou, jděte se projít, když nebude mít televize sledovanost, hnedle bude koukat, co by nabídla. Jenomže si nejsem jistá, zda by už třeba Čechov, Moliere či Goldoni nebyli nad síly divákú. Za hodně věcí si múžeme sami. Jsme pohodlní, rozcapení, líní a nemyslíme. Katarína
Obcan | 20-12-2011 14:07:07
Pan Pavel,ale vy ste si vybral a skopiroval z diskusii v CR co sa vam hodilo :-)
Da sa tiez skopirovat z privrzeneckych stranok 100 prispevkov,ktore budu V.Havla oslavovat a takisto skopirovat kludne 100 prispevkov,zo stranok s opacnym nazorom na neho,ktore budu proti nemu.
A pisete ze to su nazory z CR,ale podla poctu prispevkov Cr/Sr na ceskej diskusii to bol pomer 5:2 v prospech slovakov :-)))
To mate ako s priemernou mzdou:
Jeden clovek zarobi 5500 eur a deviati po 500 a vysledne mame vsetci slusnych 1000 eur :-)))
Ale to nieje objektivne.
Ja davam prednost tomu ked ma clovek vlastny nazor.
Dokazem respektovat aj ten opacny,hoci si vzdy urobim aj tak po svojom.
Erich | 20-12-2011 13:48:50
Choroba dnešného systému je v inom..

Verejné funkcie nezastávajú ľudia, ktorí sú najinteligentnejší alebo najschopnejší, ale tí, ktorí sú najservilnejší. V politických stranách na regionálnej úrovni nejde o hodnoty, filozofiu, názor či spravodlivosť. Vždy je to len a len výťah k lepšiemu pracovnému miestu na úkor schopnejších - staré neschopné štruktúry okupujú teplé miesta napr. na VÚC, zatiaľ čo schopnejšia mladá generácia musí hľadať prácu v zahraničí.

Ako dobrý príklad by som vedel uviesť napr. stranu SMER v Seredi. Seredská predsedkyňa Viera Kosíková sa (žeby zázrakom?) prepracovala z predavačky podprseniek na pozíciu metodička na VÚC Trnava, na okresného riaditeľa MUDr. Valockého, dnes poslanca za SMER sa opýtajte v nemocnici Galanta. To isté VÚC Trnava minulý rok ocenilo mimo iných aj pani poslankyňu Martu Némethovú za SMER, ktorú ocenili za prácu 38 rokov vedúcej stravovacieho zariadenia v zariadení sociálnych služieb Sereď. Ten bezdomovec čo tancoval na vianočných trhoch by tiež mal dostať ocenenie za 20 rokov pod holým nebom. Žiaľ nebol v Smere.

A toto sa priamo bije s hodnotami, za ktoré bojoval Havel. Kým nebudú v politike ľudia s pevnými hodnotami a individuálnymi schopnosťami ako bol Havel namiesto bábok a prostitútok ochotných urobiť pre stranu čokoľvek, nič sa nezmení...
Pre Pavla | 20-12-2011 13:46:36
Plne so všetkým súhlasím,takto som to prežíval,takto to cítim.Niektorí pisatelia sú informovaný len z "našich"(zahraničných médií)"ktoré píšu na objednávku,tak sa nečudujem ako reagujú.Čo nám môže pravdivé povedať bývalý redaktor Slobodnej európy,ktorí miesto slovenskej zástavy má v kancelárii zástavu americkú?Ja sa snažím čítať aj medzi riadkami.Niektorí iné myslia,iné píšu,alebo si nechcú priznať pravdu.Občas prečítam diskúsne fóra aj v iných médiách a myslím,že čítanie je plytvaním času a písaním tiež.Len mi je ľúto,že sa im podarilo po 89tom dostať nás tam kde sme.
Pre Pavla | 20-12-2011 13:45:42
Plne so všetkým súhlasím,takto som to prežíval,takto to cítim.Niektorí pisatelia sú informovaný len z "našich"(zahraničných médií)"ktoré píšu na objednávku,tak sa nečudujem ako reagujú.Čo nám môže pravdivé povedať bývalý redaktor Slobodnej európy,ktorí miesto slovenskej zástavy má v kancelárii zástavu americkú?Ja sa snažím čítať aj medzi riadkami.Niektorí iné myslia,iné píšu,alebo si nechcú priznať pravdu.Občas prečítam diskúsne fóra aj v iných médiách a myslím,že čítanie je plytvaním času a písaním tiež.Len mi je ľúto,že sa im podarilo po 89tom dostať nás tam kde sme.
Jozef | 20-12-2011 13:43:22
no vidim, ze si to naozaj nechal na historikoch.
Vypichnut z nejakej diskusie nareky neschopnych socialistickych deti, to je uz ozaj faktografia.
-len kusok s Tebou prilepeneho:
"Komunisti dali ludom slusny zivot a kto nebol lenivy ako pes a aspon sa pretvaroval,ze pracuje mal strechu nad hlavou..."
a to je to prave - pratvarka, falos, podvadzanie, to je to cim sa bolsevik preslavil.
A este k NHS - nerentabilny zavod, ktory sa navyse zasluzil o zvysenie chorobnosti vsetkych okolo.
Pavel | 20-12-2011 13:34:04
Prisaha, Richard, 20.12.2011 12:11:29
Este snad len tolko,ze pan Havel,ked sa staval prezidentom prisahal na Ustavu CSSR,ze bude obhajovat a chranit zaujmy Ceskoslovenska,jeho obcanov,bohatstvo a uzemie.Namiesto toho pomohol znicit krajinu,ktora mohla konkurovat dnes svetovym mocnostiam.
Re:komunisti a humanismus? , Richard, 20.12.2011 12:07:53
Presne to iste robia USA,Cina,EU sami sebe a inym po celom svete a to modernejsimi,sofistikovanejsimi prostriedkami.Komunisti dali ludom slusny zivot a kto nebol lenivy ako pes a aspon sa pretvaroval,ze pracuje mal strechu nad hlavou,zaruku,ze mu tu strechu nikto nevezme,atd.Socializmus jasne povedal o co mu ide a tak sa aj spraval.Co sa gulagov tyka,my sme ich v Ceskoslovensku nemali!!!
Pravda zostane pravdou, Pondelčan, 20.12.2011 11:44:21
Skutky hovoria o osobnosti človeka. Keď sa pozrieme na sľuby ktoré denno denne dával v po prevratových rokoch, tak vidíme, že robil všetko pre to aby sa nenaplnili. Vodu káza víno pil. Ako celá kresťanská hierarchia a novodobí "demokrati". Havel má jednu z najväčších zásluch na pozpade Československa (spomeňte si čo prisahal ako kandidát na prezidenta v jeho prvom období, na akú ústavu prisahal a čo robil). Jeho zrada a podvod nemá obdobu! Lúčim sa snim ako s človekom, no som rád že odyšiel politik ktorý národy Česka a Slovenska uvrhol do biedy a spôsobil im toľko hanby!
reagovat
Není co dodat., Lery, 20.12.2011 11:38:15
Havel a spol revoluci neudělali. Disent byl jenom nástrojem na zamaskování těch, kteří tahali za provázky. Nyní se jim strašně hodí, aby ten převrat zamaskovali ještě víc. Vytvořit si nového Fučíka, jemu poblblej národ bude líbat nohy a všemožně se klanět.
reagovat
Propaganda Havla u nás zastínila i Krista s Vánocemi, :-), 20.12.2011 11:31:52
Jeho smrt teď asi někomu přichází pěkně vhod. Až do teď zůstaval Havel totiž bez povšimnutí
reagovat
Uspesna likvidacia Ceskoslovenska, Richard, 20.12.2011 11:29:54
Neda mi nespomenut tych,ktory bez nasho rozhodnutia(referendum),bez rozhodnutia obcanov CSFR rozhodli o rozdeleni republiky,ktoru som za rozdelenu nikdy nepovaqzoval a nepovazujem,nielen pre historicke,kulturne a ine korene,ale aj pre to,ze polovica mojej rodiny zije desatrocia v Cechach.Boli to hlavne,okrem inych Klaus,Meciar a zapadne krajiny,ktorym islo o lacnu pracovnu silu a bezkonkurncne ekonomicke prostredie.
reagovat
Uspesna likvidacia Ceskoslovenska, Richard, 20.12.2011 11:24:28
Myslim si, ze sme uz horsie dopadnut nemohli(okrem vojnoveho stavu).A to obe republiky.Najviac s toho vsetkeho,co sa za poslednych 22rokov stalo, ma trapi zlikvidovanie prosperujucej federalnej republiky s bohatou historou a respektom v zahranici.Ludia,ako p.Havel maju na tom obrovsky podiel aj spolu s dalsimi.Ktori to su tu vobec nemusim spomenut.Vlastizrada sa trestala obesenim,alebo gulkou,a to po cele storocia,nie len pocas socializmu!Tiez vyjadrujem uprimnu sustrast rodine a priatelom,ale moj nazor sa stotoznuje s KSS.
To sú príspevky z česka,oni to vidia asi takto!!!
sustrast | 20-12-2011 13:03:21
Uprimnu sustrast. Zomrel clovek.Pan Havel, bude mat statny pohreb a je vyhlaseny 3 dnovy smutok v Cechach. A nie len clovek zomral. Pre niektorych aj nadej, ze tu bude niekto, kto nedovoli, aby mocichtivi a zavistlivi komunisti prisli znova k moci a hrali sa na najmudrejsich a najlepsich. Pravdaze budu pisat a rozsirovat "pravdy" - tie ich, ved chcu byt voleni. A ked sa im to podari, budu sa hrat na vyvolenych a uzivat si, ako ten parazit v Korei s jeho domacim "bordelom" a luxusnymi autami...Nezabudli sme na zabavky - schodze komunistickych funkcionarov v Tatrach, kde boli prizyvane mladucke dievcata pre tych mravnost hlasajucich .
Cest Havlovej pamiatke.
Cest vsetkemu, co napisal, o co sa snazil.
Hod kamenom, kto si bez viny.
Pavel | 20-12-2011 12:51:47
p.Jozef,som socialistiké dieťa,mal som a už nemám!22 rokov som odpracoval v NHS! Rok 1989 urobil koniec zamestnanosti v Seredi!Takú demokraciu priniesol havel,tiež prestala v meste fungovať kultúra ktorá bola na úrovni!Nedá mi povedať,že i medziľudské vztahy sa omedzili a stále sa stretám s ľudmi ktorých tento rozkrádačský systém stále vedie k chudobe!
Netreba to písať určite sa s tím stretáte dene!Tak nemám čo chváliť!Ja minulosť som nehodnotil,všetok môj život hodnotím od čias čo pamätám!Ostatné prenechám historikom...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-12-2011 12:47:14
K Hong Kongu, Macau, a Cine si dovoli podotknut - poznam. Presiel som osobne. A je rozdiel ci hovorime o tch skorej menovanych, ci o Cine napr. Shenzhen, Peking alebo o Cine ostatnej.

Aj Hong Kong je zaujimavy a mimoriadne atraktivny pre cely svet - v centre. Ja mam vsak dost neprijemnu vlastnost pre domacich - vzdy sadnem na elektricku, metro ci bus a idem na konecnu. A tam sa potom fotografuje :-) Ani Slovensko nie je iba Eurovea a Bratislava...
Pavol Kurbel | 20-12-2011 12:26:38
Dovolte, aby som spolu s Winstonom Churchillom povedal:
boľševici sú ako krokodíly....
Erich | 20-12-2011 12:01:42
Paradoxne Čína je výstavný kapitalizmus pod vedením komunistickej strany. Občanom doplácaná spoluúčasť v zdravotníctve, sociálne dávky nastavené tak, aby pomohli ľuďom s určitými nevýhodami k dobrému životu, ale sociálny systém neberie ľuďom motiváciu k tvrdej práci, či 6-dňový pracovný týždeň asi nie je to, o čom ste chceli počuť.
Jozef | 20-12-2011 11:52:57
Pavel, ano Vy komunisti ste mali vsetko. Vsetko to co ste rozkradli po 48-om.A nazvali ste to znarodnenie. Este aj toho Ottingera ste ukradli.
A Ty sa odvazis este aj niekoho obvinovat z nenavisti. Ked ste do ludi strielali na hraniciach, zatvarali ich do basy, posielali kopat uran, zdruzstevnovali, to bola nenavist.
Ty krajsi zajtrajsok!
Brano | 20-12-2011 11:50:33
http://dolezite.sk/Vaclav_Havel_z_jine_strany_mince__211.html

No zomrel človek, tak úprimnú sústrasť pozostalým!
j.f. pre erich | 20-12-2011 11:42:19
Erich chod do činy a padneš na rit. Co sa luxusu tyka.
Pavel | 20-12-2011 11:38:10
p.Erich,všetci politici včetne Havla sa nabalili na majetku ľudu,ide z vás nenávisť,mali sme všetko a hlavne bezpečnosť,teraz máte plnú Sered drog,kriminaliti a prostitúcie!Nezamestnanosť je veľká a všetci stále omielate minulé roky,tak si láskavo uvedomte,že keby nebolo socializmu
chodíte Otingerovy na pivo..i ked sa mi tam páčilo!Pozerajte do predu a už sa neobzerajte...aj Jánošíka raz urobíte Američana!!!
Erich | 20-12-2011 11:34:38
Ale predsa vo Vietname prehrali, dodnes sú tam komunisti, nie? Preto Vietnamci ktorí tam nemali čo žrať sú u nás - ak mi neveríte choďte sa ich opýtať.

Afganistan je podľa mňa neriešiteľný - tam je spoločnosť na úrovni kmeňov a rodín, to je krajina kde demokracia nemá nádej. Irak si prejde svojim a tiež tam bude lepšie.

Radšej porovnávajme ten istý národ - Južná Kórea - Severná Kórea alebo Hong-Kong - Čína. Tam je jasne vidieť, aká brzda pre národ je komunizmus.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-12-2011 11:25:05
"Nerozciluj se,nebo ti praskne cevka a budes tahat nozku za sebu..." - dakujem Vam za radu.
Obcan | 20-12-2011 11:22:43
Pan Majko,myslel som ze si udrzite neaky nadhlad nad vecami.
Myslim to vyhlasenie mladych ceskych radikalnych komunistov.
Od toho sa distancovala aj KSC.
Ti radikali vznikli niekedy v r.2009 a usiluju len o pozornost.
Nieco podobne je tam aj delnicka strana,alebo u nas strana pana Kotlebu,ak sa nemylim LSNS.
Hra sa tam inou kartou a skoro kazdy obcan by s nimi sympatizoval,ved maju v mnohych veciach pravdu,ale dnes nieje (nastastie) mozne likvidovat plosne urcitu skupinu ludi,aj ked su akekolvek pijavice,lebo by sa to malickym percentom dotklo aj nevinnych.
Aj v zakone je to tak,ze ako odsudit nevinneho,tak radsej pustit vinneho...
Ako vravim,su to radikali,ktorim ide len o pozornost,takze sa treba cez to preniest,nevsimat si ich a tym padom budu mat aj menej pozornosti.
Mi to pripada jak tie nase ,,celevritky,, uz sa hadam kazda vyzliekla,len aby pritiahla pozornost a pisalo sa o nich,no prinos pre spolocnost z toho nieje ziadny.
Niekto vam pisal o gramatickych chybach.
Poslite ho do prdele,alebo na neho nereagujte.
Ak by nebolo tychto SOL,tak by si musel (ako uz niekto napisal) honit niekde inde,ved je anonym,nie ?
Len neako zabudaju ze kazdy ma svoju IP adresu...
Aj ja som vlastne anonym,ale nebudem nikoho napadat,poviem si svoj nazor a ked sa mi nieco nelubi idem inde.
Tak neberte takich ludi vazne.
Ked som bol nasraty moj kolega mi hovoril: Nerozciluj se,nebo ti praskne cevka a budes tahat nozku za sebu...
Asi tak ;-)))
j.f. pre erich | 20-12-2011 11:18:28
.....kde bola noha amerického vojaka je blahobyt a dostatok....
napr.Vietnam, Irak, Afganistan............mucenie ludi v Guantaname. Tisice mrtvych civilistov.
Erich | 20-12-2011 11:02:26
Komunisti nech si hovoria čo chcú, je to pliaga ktorá nás priviedla do chudoby. Všetci môžme ľutovať to, že nás v II. svetovej vojne oslobodila práve Červená armáda a nie Spojenci. Následky vidíme dodnes - kde bola noha amerického vojaka je blahobyt a dostatok, kde bola noha sovietskeho vojaka zostal iba hlad a plač.

Ak by na svete skutočne bola spravodlivosť, dnes by mali komunisti za svoj názor rovnako sedieť, ako sedel Havel za svoj. Paradoxne práve komunisti sú tí, čo si vychutnávajú slobodu slova...
Pavel | 20-12-2011 10:49:51
Komunistická strana Slovenska prijala informáciu o smrti Václava Havla, jedného z hlavných protagonistov novembrových udalostí v roku 1989 a predovšetkým udalostí po 17. novembri 1989. Havel bol človekom, ktorý vo výraznej miere ovplyvnil osud národov bývalého Československa..Napriek tomu, že Komunistická strana Slovenska vníma Havlové politické pôsobenie a jeho dopady na generácie občanov Československa veľmi negatívne v zmysle nášho humanistického uvažovania a cítenia vyjadrujeme pozostalým Václava Havla úprimnú sústrasť a ľútosť nad jeho odchodom. Smrť každého človeka zasiahne srdcia jemu najbližších ľudí, ukončí neopakovateľnú existenciu indivídua, človeka. .Václava Havla však ako politika v kontexte s nedávnou históriou Československa považujeme za človeka plne v službách zahraničných mocností a nadnárodného kapitálu. Už v čase socializmu i neskôr, až doposiaľ vždy konal v rozpore so záujmami občanov našej bývalej spoločnej Československej republiky. Má rozhodujúci podiel na rozbití Československa, na zničení prosperujúcej ekonomiky a sociálneho systému, na dramatickom znížení životnej úrovne väčšiny občanov. Má podiel na vzniku a náraste nezamestnanosti, na sociálnej a morálnej biede za posledných 22 rokov novodobej buržoáznej totality, ktorú presadzoval a intenzívne pomáhal budovať v ČR, ale i teraz už na samostatnom Slovensku..Nepovažujeme ho za humanistu, tak ako sa ho snaží vykresľovať domáca a svetová neoliberálna propaganda. Má významný, nezastupiteľný politický podiel na smrti Srbských, Palestínskych, Irackých, Afgánskych, Líbyjských a iných občanov., na okupáciách a nespravodlivých vojnách vedených nadnárodným kapitálom v záujme udržania nadvlády nad svetom a v jeho záujme o drancovanie nerastného bohatstva v krajinách tretieho sveta..Podieľal sa na tvorbe a budovaní systému biedy a nezamestnanosti, na súčasnom systéme buržoáznej totality panujúcom dnes i u nás v Slovenskej republike..Komunistická strana Slovenska vyjadruje hlboké presvedčenie nad tým, že história a historici objektívne osvetlia kapitolu našich najnovších dejín úzko spätú práve s menom Václava Havla. Obyvatelia Českej i Slovenskej republiky túto pravdu o svojich novodobých dejinách a v rámci nich pravdu o politikovi a prezidentovi Havlovi už zreteľne tušia.
Katarína | 20-12-2011 08:46:05
Pane Občane, jasně, že se nemusíme ve všem shodnout. To se mi občas nepodaří ani s manželem, který je jinak báječný a skvělý :), ale dúležité je, aby si lidé dokázali naslouchat, snažit se porozumnět, diskutovat a polemizovat slušně, korektně a pokud se to nepodaří, tak si dát navzájem pokoj, přerušit kontakty a nepřát nikomu nic zlého. Je pár lidí na této planetě, z kterých se "vysypávám", ale nikdy bych si ani nepomyslela, že je "dobře že umřel", nebo že se mu něco stalo. Nechci si takovými myšlenkami zadělávat přinejmenším na žaludeční vředy. Protože jed v duši je živnou púdou pro podobné diagnozy. S nadhledem a humorem se žije báječně. Zmínil jste rozdělení republiky. To bylo pro mne opravdu těžké období, protože, jak jste si všiml, nejsem Kateřina, ale Katarína. Maminka byla Slovenka , púlku rodiny mám na Slovensku a sama tu už víc než 40 let žiju. Najednou, když jsem jela z domu domú - tedy ze SR do ČR, potřebovala jsem pas, dokonce mi na hranicích v Hrozenkově prohlíželi auto - to jsem se neudržela a chytla "hysák", až celník ztuhnul a poslal nás honem pryč! Teď se tomu směju, ale tenkrát mi to opravdu hodně pocuchalo nervy. V ČR mi těžce onemocněla maminka a vypadalo to, že si ji kvúli zdravotní pojišťovně nebudu moct odvézt k nám. Nakonec se to díky dobrým lidem tady na Slovensku podařilo, ale bylo to perné. Já osobně nerada rozděluji lidi podle národnosti, protože mám přátele po celém světě. Myslím si, že pokud by se lidé nedělili národnostně a nábožensky, mohl by být svět daleko klidnější. Mimochodem, co mi tu na Slovensku vyrazilo dech, bylo to, že manžel bydlel dle místních, v báječné vesničce. Ale z osady 2km vzdálené "ani krava nedobrá", v jiné "to mariani" další "glupe ľudze" :) V Prešove "koňare" a já nevím, kde co všechno, ale já jsem měla žít mezi těmi nejúžasnějšími! Takže to "dělení" a "členění" je tu dost zažité. Na středním Slovensku, když jsem se měla vdávat, mé kolegyně plakaly, když jsem měla odejít "na východ"!!! Pomalu jak do divočiny. A já si tu už 35 let žiju obklopená báječnými přáteli :). Ještě se vrátím k tomu rozdělení. Mně to vadí i z toho dúvodu, že 15 milionú lidí má dvě vlády, dva parlamenty, všechny ostatní státní instituce jsou dvojmo, na Slovensku máme ještě milion okresú a to všechno si hezky platíme. Zase letím patlat vanilkové rohlíčky, je moc hodin! Nashle! P.S. Kam jsme to až zabruslili od Havla, co? :)
suhlasi | 20-12-2011 08:14:26
Pan Majko ma pravdu, co vystizne a kratko povedal o komunistoch. Ved staci nazriet do pomerov v Korei, atd.
Komunisti sa nikdy nevzdaju a budu vzdy a vsetkymi prostriedkami usilovat o navrat. Schopni a vzdelani ludia s rozhladom, skusenostami,schopni diskutovat aj polemizovat,atd., im to nesmu dovolit, uz sa nesmie stat, ze skupina nevzdelancov bude vladnut a chce mat dedicske pravo vladnut ako krali, na ktorych sa hraju a vidia sa na ich mieste.
Cest pamiatke pana Vaclava Havla. Vedel dokonca pochybovat aj sam o sebe, ale mal odvahu hovorit aj ked my ostatni sme sa stiahli, lebo sme mali strach a nechceli, ci nemali sme odvahu a silu povedat v tom case pravdu nahlas.Ja by som bol po 1968 tiez najradsej krical, ale bal som sa, neskor aj o svoje deti. Pan Havel bol v tomto smere volny, a mal obrovsku podporu Olgy, jeho prvej zeny, co pri nom stala 40 rokov.
Cest jeho pamiatke. Ziadne spekulacie neznicia jeho dielo, co nam zanechal. Uveria len ti, co nemaju vedomosti...
hakel | 20-12-2011 00:26:30
aj prvy politicky gulas navaril (polivcicku)ked dal amnestiu zlocincom.aj zbrojarsky priemysel na slovensku mu dakuje.havle byls tu dlouho.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 19-12-2011 23:24:13
Vzdy som zastaval nazor, ze komunisti mali byt po 1989 roku postaveni mimo zakon a komunizmus vyhlaseny za zlocinecky rezim. Toto to len potvrdzuje:

http://zpravy.idnes.cz/odesel-nejvetsi-zradce-a-nepritel-lidu-slavi-havluv-skon-mladi-komuniste-1qu-/domaci.aspx?c=A111219_124152_domaci_wlk

Krajina sa nevysporiadala so svojou minulostou a to pre jej buducnost nie je dobre.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 19-12-2011 23:06:48
Zial niektori ludia rozsiruju nezmysly. Bez zkejkolvek znalosti problematiky. O V. Havlovi dalsi zaujimavy material podlozeny vypovedami konkretnych ludi:

http://www.sme.sk/c/6188532/havel-nebol-zodpovedny-za-kolaps-zbrojoviek.html
Obcan | 19-12-2011 22:57:42
Pani Katarina,aj ja ocenujem korektnu diskusiu,aj ked sa v mnohom asi nezhodneme,tiez nemam vo zvyku moc prispievat do diskusii,ale ked uz som nahodou natrafil na SOL a ma sa to troska rozbehnut toto mrtve mesto,tak preco neprispiet vo volnom case,aj za cenu,ze sa to nebude par ludom pacit ? Ved ak napisem nieco nevhodne,tak ma bloknu a prispievat nebudem,ak ma neblokli,tak asi to nieje take zle.
Inak prispievam este tak na 2-3 diskusne fora,ktore ale maju spolocne nieco s mojimi konickami a cez tie diskusie som aj spoznal osobne zaujimavych ludi,s ktorymi nas spaja spolocne hobby a ciste nahodou su to aj ludia spoza rieky Moravy.
Je pravda ze najskor pracovne a teraz uz sukromne udrziavam neaky ten rok kontakty s dalsimi bratmi Cechmi,takze viem porovnat mentalitu oboch narodov.
Ono ludia z Ciech - tym myslim aj Moravu a Slezko :-))) su viac otvoreny,kamaratsky,priami,proste taki razantnejsi,priebojnejsi a Slovaci zase skor ti nacionalnejsi,vybusnejsi,niekedy uskoprsi a vztahovacny,co radi vyuzivaju rozne diskusne fora,lebo vedia,ze vasne vzplanu...
V neposlednom rade je to vidno aj na vseliakych tv sutaziach,co porovnavaju a vyberaju z oboch narodov a nieje nic ine za tym ako len cisty biznis-vacsi reklamny trh.
Otazka je preco sa teraz chcu vsetci spajat ked sa chceli pred 20timi rokmi rozdelovat ?
Teraz treba byt sebakriticky a na rovinu povedat ze osamostatnit sa chceli prave skor Slovaci.
Ved to poznate tie hesla: nedelat a vydelat,zlaty cesky rucicky,tii Prazaaaci...
No a teraz ked uz sa neda nadavat na prazakov,tak sa nadava na bratislavakov a je spokojnost :-))
Ja za seba mozem povedat,ze mam dobre skusenosti a vzdy to bude mne najblizsi narod,ved vsade sa najdu neake cierne ovce,alebo ako vravia bratia ,,jsou lidi a lidi,,
Pittsburskou dohodou 28.oktobra 1918 vznikla CSR a aj ked sa staty v potom rozdelili,nemyslim cez 2.svet.vojnu,ale v 93tom,tak CR ma dodnes 28.oktober ako statny sviatok,kdezto na Slovensku pol naroda ani nechyruje co ten datum znamena.
V.Havlovi ku cti sluzi,ze bol za zachovanie spolocneho statu,lenze ini dvaja ludia uz mali svoje plany...
Ale ako vravel kolega- ,,stejne jsme a budem spojeni pupecni snurou,,
00000 | 19-12-2011 21:24:29
Pre mna je havel tak dolezity ako snehova vlocka na skle auta ....
Pavol Kurbel | 19-12-2011 21:05:37
Nepoznám človeka, ktorý by v živote neurobil aj chyby. A pán Havel bol tiež len človek. Myslím si však, že pre mnohých dnešných politikov môže byť len vzorom.
zberba? | 19-12-2011 20:08:54
A ja som si myslel, ze za komunistov sa nikto nemohol stat "zberbou", ktoru bolo treba zatvarat v Leopoldove, ci inde,, ved vsetci mali pracu, stat zabezpecoval celostatne riadenu vychovu od 1. roka zivota az po skoncenie skoly a riadili sa stanovami a kodexom KSC...
Nehadzte spinu na PANA Havla. Je to velmi netaktne. Cest jeho pamiatke.
Pani Katarina, hovorite mi z duse. Nie som tiez veriaci, nepatrim k ziadnej strane, ale zijem slusne a ked sa pozriem dozadu, nemusim sa hanbit. A tu uroven komunikacie som zazival v spomenutych krajinach pri praci.
Katarína | 19-12-2011 19:25:07
Pane Občane, v první řadě chci opravdu ocenit kultivovanost, s jakou mi píšete.Vúbec nemám ve zvyku zúčastňovat se internetových diskusí, protože to je ve velké míře "kanál" a agrese. Proto jsem ráda, že na této stránce jsem nic takového nezaznamenala.Nejsem členkou žádné církve, ani politické strany. Nechodím do žádného kostela. Ale snažím se ze všech sil, abych žila čestně, spravedlivě, abych nelhala a nepodváděla. Morálka a svoboda jsou pro mne nejvyšší hodnoty. Snažím se o to bez ohledu na to, jaké nechutnosti se v politice dějí. Odmítám, aby krádeže a nepoctivost těch "nahoře" byla "omluvenkou" pro moje přešlapy. Dnešní morálka u většiny je nechutná a já právě v prezidentu Havlovi vidím člověka, který usiloval o to, aby se slušnost vrátila mezi lidi. Ta jeho amnestie je opravdu diskutabilní, ale já jsem taky četla, že to "našili" proti němu a pustili ty největší gaunery,aby proti němu poštvali lidi. Možná to byla jeho naivita,ale tomu se mi nechce věřit, protože to byl člověk vzdělaný a stál nohama na zemi. Bohužel vidím, jak je lidstvo nepoučitelné, jak historie nestačí k otevření očí. Lidé tleskají těm, kteří jim říkají, co chtějí slyšet, "pot,krev a slzy" by dnes propadly na celé čáře. A to nejen u nás. Každý chce všechno a nejlépe hned. Myslím si, že kdyby každý jeden začal u sebe, brát ohled na drhé, slušně zdravit, děkovat, požádat o dovolení, prominutí.... Hned by se jinak dýchalo. Bohužel moje zkušenosti jsou takové, že lidé v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Izraeli, v Austrálii - tento deficit nemají. Takže já si opravdu přeju, aby ta pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. A myslím si, že tady je proto takový humus, že lidé to vzdávají. A za to nemúže politický systém. Zdravím a jdu péct cukroví.
Erich | 19-12-2011 19:24:57
Môj včerajší názor na súvis pána Havla so zastavením zbrojárskej výroby je už potvrdený:

http://www.sme.sk/c/6188532/havel-nebol-zodpovedny-za-kolaps-zbrojoviek.html
Erich | 19-12-2011 19:14:51
Čo sa zmenilo som už napísal. Preto ešte raz. Václav Havel v roku 1992 (20 rokov dozadu!!!) odvolal generálneho prokurátora, nejakého Ivana Gašparoviča za to, že nekonal proti začínajúcim Mečiarovým rozkrádaním. Dnes, skoro v roku 2012 opäť nejaký Ivan Gašparovič odmieta vymenovať riadne zvoleného generálneho prokurátora, ktorý by zrejme začal konať. Keď ste volili HZDS alebo SMER, tak sa dnes nečudujte a nesťažujte - sami ste si to spôsobili!

P.S. Pikoška - pán Fico, júl 1998:

Nepôjdem do vlády, na čele ktorej by stál pán Mečiar alebo pán Gašparovič. Obaja sa natoľko diskvalifikovali, že ani jeden, ani druhý by už nemal zastávať žiadnu štátnu funkciu.

Porovnať stav s realitou dnes dokážu úplne každý.
cepenan | 19-12-2011 19:05:33
pre obcan palec hore takto to bolo ako pisete.22 r po pade rezimu sa stale rozkrada to co komunisty urobili.co sa u nas vybudovalo za poslednych 22r?vsade kaufland lidl atd. a byvanie pre mladych?jaj meander za 120000euro...krasny system...
Obcan | 19-12-2011 17:42:49
Jozef:
nieje co ospevovat,napisal som len to ako to bolo.
Za demokracie tu jeden pan vyhlasil ze tu bude druhe Svajciarsko tak si ho staci len porovnat s tym prvym.
Katarina:
je mi luto ze mate take skusenosti,ako som pisal,my v rodine sme nemali ziadnu negativnu skusenost ani nas nikto neprenasledoval.
Uznavam,boli sme ,,obycajni,, ludia,tym padom nezaujimavy pre rezim,tak isto ako som nezaujimavy pre neho teraz.
Pan nadomnou pisal,ze som ospevoval tie casy,pritom som uznal ze sa diali nepravosti a dokonca v tych 50tych rokoch to bolo horsie ako za vojny,niektore praktiky STB boli horsie ako gestapa...
To je vidno aj na pripade Dr.Milady Horakovej,ktora bola popravena ako jedina zena v byvalom CSSR.
Samozrejme neberiem do toho zeny ako Cubirkova,alebo Hepnarova,ktore boli odsudene za vrazdy,lebo je jasne ze Dr.Horakova bola odsudena v zinscenovanom politickom procese (ako vidite nemam problem priznat,ze aj doba minula bola zla,ale preto nebudem ospevovat tuto dobu)
Takisto suhlasim s tym co ste napisala o dnesnej dobe,hadam az na tie plienky,tie su myslim vecou vyvoja a pokroku,ale niesom v tom odbornik,nebudem sa hadat :-)))
Usudzujem podla toho Krista ze ste veriaca,neberiem vam to,ja do kostola nechodim.
Tak ako vravite ze p.V.Havel nemoze za to co sa tu dialo po revolucii,ani ten Kristus nemoze za to co sa dialo starocia v casoch inkvizicie a aj ona sa ohanala nabozenstvom a konanim ,,dobrej veci,,lenze zaslepeni ludia to nikdy nepriznaju,lebo to nemoze byt pravda.
Ale kokretne o p.V.Havlovi,ked mu je tato tema venovana-vravite jak hlasal lasku,vsetko by som prekusol,ale to ze vypustil tu zberbu z Leopoldova a dalsich bas,tak to sa odpustit neda.
Vraveli ste ze na Pankraci znicili kopa zivotov,ale tito ludia co sa dostali von ich znicili tiez,len o tom sa nevedu statistiky,tak je tazko povedat kolko toho zla narobili,vsak o tom svedci aj fakt,ze tych ,,nepravom odsudenych,, sa v kratkom case do basy vratilo 90%.
Takze nepriamo tento clovek prispel k nestastiu v mnohych rodinach a stacilo len malo,aby nebol taky ,,demokraticky,,
Tento clovek ale uz nieje medzi nami,a preto nieje vhodne rozpravat o niekom ked sa nemoze branit.
Vy mate svoj nazor,ja mam svoj nazor,neberme si ho,ked uz je ta ,,demokracia,,
anonym | 19-12-2011 17:33:06
Obávam sa, že pravda a láska nevyhrajú. Komunisti to začali a dnešná vládnuca háveď to dorazila... Dnes zaznamenáva úpadok morálky obludné rozmery, preto pravda a láska tu nemajú miesto. Síce pekná fráza, ale skôr sa dožijem toho, že žirafy budú lietať...
aký bol | 19-12-2011 16:58:10
vzťah V.Havel - Slovensko/Slováci/ dokazuje fakt,že do kondolenčnej knihy na Úrade vlády SR sa prišli zapísať "až" ŠTYRIA ĽUDIA!!!

http://www.topky.sk/cl/1000067/1294066/Slovaci-na-exprezidenta-Havla-kaslu--Za-styri-hodiny-prisli-kondolovat-styria-
Katarína | 19-12-2011 15:40:02
Děkuji za podporu :) a opatrujte dopis spolu s filosofií V. Havla, že ta pravda a láska fakt jednou musej vyhrát. Jinak si lidstvo pobalí švestky... Zravím
pre Obcan | 19-12-2011 15:05:49
Katarina napisala pravdu. Vy ste uviedli Vasu vieru v nieco, na co mate pravo, lebo viera v nieco ci niekomu nikdy nie je podlozena racionalnym zmyslanim. Verim, lebo chcem - nech je to cokolvek.
V Prahe na Pankraci bol väzneny a bitkou "prevychovavany" aj moj pribuzny, mne nic o komunistickom rezime neprikraslite. Zlo zostane zlom.
Cest pamiatke Pana Vaclava Havla. Poznala som ho osobne. Jeho list je od vcerajska pre mna nezaplatitena hodnota - a vzdy bola.
Katarina | 19-12-2011 14:41:49
Pane obcane, máme zcela odlišné zkušenosti s komunismem, i se soucasnou dobou. Také už něco pamatuji a co ne, mám načteno od Solženicyna,Mňačka,A.Londna atd.O poltických procesech jsem věděla už v mládí, neboť s Dr.M.Horákovou byl souzen známý mých rodičú. Máte pravdu, že po 50. letech se režim "zjemnil", ale ještě v 80.letech tu političtí vězni byli! Považuji to za nepřípustné. O tom, kam chcete, nebo nechcete vycestovat rozhodovali jiní, člověk nebyl svobodný a pro mne je osobní svoboda velmi, velmi dúležitá. Pocit nesvobody mě jednoduše traumatizuje a dnes si ho nedám vzít. Co se týče současnosti, když vidím přecpaná nákupní centra a zboží, které si lidé kupují, nezdá se mi, že by se tomu dalo říkat bída. Bída je u nás mravní. Lidé kradou, podvádějí a nejednají čestně a to nemám na mysli krádež, když si někdo z hladu ukradne rohlík. V životě tu nebylo tolik aut, aby se nedalo zaparkovat, maminky už neperou pleny, kapesníky, myčka nádobí je docela běžnou součástí domácnosti.Televize na celou stěnu ve všech pokojích, malé děti mají mobily... To je bída? Samozřejmě, že je dost lidí, kteří mají život velmi těžký, ale tak je to všude na světě. A konečně - za tento stav přeci nemúže president Havel. Právě to byl on,, který apeloval na mravnost, morálku a slušnost. Tady se 80% lidí prezentuje jako věřící, ale znám jich opravdu velmi málo, kteří učení Krista naplňují. Dost jsem cestovala, mám známé v celém světě a věřte, že taková korupce, vulgárita a dacanství, jako je tady (a to mám na mysli i ČR) nemá v civilizované Evropě obdoby. Ale to opravdu není vinou prezidenta - to je pozústatek komunismu, který lidem dokonale zmršil myšlení a charaktery. Zdraví Katarína
aaaa | 19-12-2011 14:39:45
obcan máš 100% pravdu- pochopia ľudia, krorí tú dobu žili, veru dobre nám už bolo- toto hovorím svojim vnúčatám
Jozef | 19-12-2011 14:03:01
zacal si presne ako ten Tebou ospevovany socik:
Zacal si v 50tich rokoch a skoncil si v r...ti.
A za to, ze ten bordel skoncil "tam", dakujem aj takym Obcanom ako bol V.H. Cest jeho pamiatke.
Obcan | 19-12-2011 13:53:51
Vazena pani Katarina:
Ja nebudem obhajovat komunizmus,ale ten o ktorom tu pisete bol slaby odvar toho co sa robilo v CSR v 50tich rokoch !
Ako ceske by vam malo byt zname hlavne meno Dr. Milady Horakovej a dalsich ludi ktorich vtedajsi rezim zlikvidoval.
Ani v 68mom to nebolo ruzove,70te roky uz boli volnejsie a 80te,tore si lamatam a mozem porovnavat,boli s pohladu obycajnych ludi to najlepsie co tu bolo od 2.svet.vojny !
Ano stali sme pred vianocami na tie mandarinky,pomarance a banany,ale na kazdeho sa uslo,mozno ze ste to chcela brat po metrakoch,tak potom asi nie,co je ale podstatne ze pocas roka ste mala k dispozicii KVALITNE ovocie a zelaninu !
Chcete mi snad teraz povedat ze ked mate v obch.retazcoch plne pulty tych pomarancov a bananov ze je to to iste ???
Odporucam pozriet niekedy dokumenty ako v ramci nasytenia trhu sa tieto oberaju este zelene a o chuti a hlavne vitaminoch si mozete len tak snivat !
Podme dalej,trebars taka bytova otazka.
Za tych zlich komousou ked ste podpisala podniku 10r tak ste dostala byt (clovek aj tak musel niekde pracovat,lebo by bol prizivnik a zavreli by ho)sice to boli ako sa vyjadril p.Havel ,,kralikarny,, ale zakladna otazka pre mladu rodinu bola vyriesena !
A kto sa nechcel upisat mohol si ten byt kupit za zhruba 30tisic KCS,co bol asi zhruba rocny plat normalneho cloveka.
OK,dnes mame priemernu mzdu na koruny cca 20tisic,vynasobme 12timi mesiacmi= 240 000 byvalych korun.
Vazena pani co si za to chcete kupit ???
Akurat tak garaz,super na zaciatok pre mladu rodinu.
Davali sa pozicky na 2%,davali sa mladomanzelske pozicky,nenavratne pozicky,kto staval dom stat mu prispel...
A teraz ?
Ano je to vlastne lahke.
Dojdete do banky a ked mate v dnesnej dobe nasetren tak na tretinu bytu,tak si mozete vziat milion byvalych korun hypoteku a vratite miliony DVA !!!
Legalna uzera podporovana statom !
Vravi sa ze rodina je bunka spolocnosti,tak stat sa likviduje sam.
Pozrite sa kedy sa zakladali manzelstva vtedy a dnes.
Ze si chcu mladi uzivat ???
A vtedy si nechceli ?!
Lenze dnes musia minimalne do 30tky makat,aby sa aspon trocha zmohli a potom sa zase na dalsich 30r zadlzuju a ziju zivot z ruky do huby !
Kedysi ste nemohla cestovat ?
Ano dnes sa uz moze,tak preco ti blbi ludia necestuju ??
No asi preto ze na to nemaju !
Piste tu o ludskych pravach.
U nas nikto nebol v strane a neboli sme prenasledovani,ani utlacani,samozrejme ze ak by niekto skusal nieco na tych hore tak dostal po rypaku.
A dnes to tak nieje ?!
Ludia maju pravo na odpocinok po praci a nie aby otec rodiny chodil po veceroch,alebo vikendoch na fusky,ludia chcu travit cas spolu,nebat sa ist vecer prejst do mesta-kedysi sa presiel policajt po meste a bol respekt,dnes su k smiechu,ti ludia co tvrdo pracuju na tento stat su nim diskriminovani,ze jedna nemenovana mensina je tu vyzdvihovana nad vacinu a smeje sa z nej...atd,ale uz sa mi ani o tom nechce pisat,kazdy kto zil vtedy a dnes si to vie porovnat,pisal som to len pre to,aby si aj mladsi vedeli utvorit obraz,ktory vzdy im maluju ti co su akurat pri koryte.
Najskor sma sa pchali niekam rusakom a teraz zase zapadu,ziadna samostatnost,ludia bez nazoru,hrdosti !
Preco sa slovac musi pcaht niekomu stale do r..i ??
A ked uz sme u tej r..i a vasom toaletnom ktory ste nemohla zohnat- ak tu bude naozaj demokracia,ja si ju kludne utriem aj novinami !
Pekny den.
Robo Horvath | 19-12-2011 13:35:47
Je to náhoda? Osud? Ale určite paradox, zomrel antikomunista Váslav Havel a ortodoxný komunista Kim čong-il
pre: Katarína | 19-12-2011 13:31:25
k tým porušovaniam ľudských práv - nebol to náhodou Václav Haveel,kto ako prvý použil slovné spojenie "humanitárne bombardovanie"?
V.Havel: "Domnívám se, že během zásahu NATO na Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: nálety, bomby, nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů."
Katarína | 19-12-2011 10:16:14
Výstižné! My jsme se vezli a nadávali v tichu na komouše, Havel za nás seděl. My jsme si stáli fronty na toaletní papír, sháněli mandarinky a on dával světu zprávy o porušování lidských práv u nás. Kdo z nás byl ochoten něco udělat! Vždyť ani tady se nepodepisujeme!!! Není to smutné? A přitom je tohle jedna z nejkultivovanějších diskusí, které sleduju. Nemáme setinu z jeho odvahy, a to neporovnávám věci jiné. Nechci pana prezidenta zbožšťovat, jasně, že měl chyby. Ale proč chceme vždycky nějakého světce?
pre: nic nie je... | 19-12-2011 09:39:49
Toto je vytrhnute z konceptu a neuctive voci cloveku, ktory toho tolko v zivote urobil. Cest pamiatke pana Havla. Bodaj by sme vstci urobili aspon 1 x nieco, za co by na nas spominala siroka verejnost s uctou. (SNN, ARD, ZDF, BBC...)
ano Erich | 19-12-2011 09:32:51
To je asi jedina pravda a ti, co nechsu verit overenym veciam, ci preverenym faktom, su spekulanti, co chcu seba a inych presvedcit o svojej "pravde".
Erich to napisal jasne. ano.
CEST VACLAVOVI HAVLOVI ! To co stihol urobit, ini by nemali dost ani 3 zivoty.
nič nie je len čierno-biele | 19-12-2011 09:28:13
aj Václav Havel bol iba človek a tiež sa mýlil.Povedal napríklad aj toto:

"Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte.
Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, pak bych se chtěl
věnovat práci dramatika. Pro mě není rozhodující s jakým slovem jsou sociální
jistoty spojovány, ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měly být daleko
větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismem. Za svůj třetí úkol
považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen,
nemocných, těžce pracujících, příslušníků národnostních menšin a vůbec všech občanů,
kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní. Žádné lepší potraviny či
nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují.
Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy,
nezaměstnanost,inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají.
Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanost,jak to panikáři systematicky šíří,
nic takového nepřipravujeme. Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme."

A aká je realita dnes?Odpovedzte si každý sám...
5 rokov | 19-12-2011 09:25:39
5 rokov stravenych vo väzeni po 1968, kde ho KSC vopchala, mu podlomilo zdravie a tam su zaciatky problemov s plucami, co skratilo jeho zivot.
pozorovateľ | 19-12-2011 09:15:27
pravda a láska... keby neboli zavreli Sládka, tak...
Pre Martin | 19-12-2011 08:42:22
Ten článok hovorí za všetko!
Pre Ericha | 19-12-2011 06:12:34
Už to tu viacerí napísali.Ak sa nepamätáš spýtaj sa rodičov,alebo tých čo sa pamätajú.Ja si za svojím stojím, nikomu to nevnucujem.
Obcan | 19-12-2011 01:09:13
Co sa tyka toho zbrojarskeho priemyslu,treba uznat ze technologiami sme nemohli konkurovat zapadu,ale polozit to tu v mene ,,demokracie,, kde doslo o pracu moc ludi-myslim ze ludia si pamataju ten prejav o tom ze sa tu strasi nezamestnanostou,zdrazovanim atd... a samozrejme to nieje pravda !
Ked uz nie vyroba,ale vyvoj mal ostat,vsetko sa polozilo a teraz maju bratia fungujuci zbrojarsky priemysel a u nas hore ludia pasu ovce,vlastne ani tie nemame uz,ale to nasou vinou.
Povedal ze bude prezident docasny a hopla,ako zachutila moc !
Disident a za komousou chodil do Rakuska...kolko obycajnych ludi tam mohlo vtedy ist ?
Ale ako to uz niekto spominal,najhorsie co ten clovek spravil bolo,ze vypustil kriminalnikov !!!
Toto sa neda odpustit a vela rodin by vedelo vypravat !
Nemam pravo sudit,ani nebudem,len som napisal svoj nazor.
Tak ako respektujem nazor inych,nech respektuju ini aj ten moj.
Erich | 18-12-2011 23:12:49
N.N. Čím konkrétnym V. Havel poškodil Slovensku?
Martin | 18-12-2011 22:24:57
http://kecy.roumen.cz/roumingShow.php?file=R.I.P.lhari.jpg
N.N. | 18-12-2011 22:23:53
Zažil som dosť prezidentov,ale len jednoho si vážim a to bol Ludvik Svoboda.Mal som tú česť ho vidieť spolu s Dubčekom na veľtrhoch v Brne.Havel veľmi poškodil Slovensko.Ale o mŕtvych len dobré.Bude sa tam hore zodpovedať.
minko | 18-12-2011 22:11:06
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
milo | 18-12-2011 21:53:07
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
Erich | 18-12-2011 21:47:54
Havel bol svetová osobnosť:

http://www.sme.sk/c/6186704/reakcie-svetovych-medii-na-smrt-vaclava-havla.html

Kde boli tí, čo hádzali vajíčka na Havla posledných 20 rokov? Každý rok bolo aspoň 10 príležitostí do niekoho hodiť vajce.. skôr im vadilo, že bol Čech. Malosť, hlúposť a zaostalosť..
občan | 18-12-2011 21:42:18
vzácna je aj fotka z Blavy, kde Slováci po ňom hádžu vajcia.Prečo?!
Erich | 18-12-2011 21:02:08
Peťo, po 1989 skutočne padli trhy s ťažkou vojenskou technikou. Východný blok proste padol a s ním aj odberatelia hlavne z RVHP. Západný blok naše zbrane nechcel, a východný padol. O zbrane ako ShKH Dana, licenčne vyrábaný tank T-72M či BVP záujem bol, ale Sýria, Kuba a Lýbia nezvykli platiť..
Erich | 18-12-2011 20:52:42
Peťo, vymenuj mi tie zbrane ktoré ČR vyváža a má na nich "miliardové" zisky na úkor SR. Prosím, spomeň iba závody, ktoré vznikli po 89, pretože všetci výrobcovia zbraní v ČR, ktorí ma napadli založili podniky pred rokom 1939..

Nebuďme alibistickí, za stav SR obviňovať prezidenta spred 20 rokov je už aj na mňa silná káva. Anonym, oceňujem, že máš vlastný názor, tú Pravdu ale odporúčam každému, je tam vidieť, ako nenávistní a hlúpi môžu byť ľudia. Kto má výhrady k Havlovi, nech mi zodpovie otázku - prečo na týchto vzácnych fotkách pána Majka je v strede práve pán Havel?
peto | 18-12-2011 20:44:32
erich:
takže po páde komunizmu v ČSSR nemal kto kupovať zbrane, hej? to bolo v r.1989. od r.1989 už tie zbrane má kto kupovať? no ja len že zbrojársky priemysel na slovensku bol zdecimovaný a všetky miliardové zákazky tečú do štátnej kasy českej republiky ako nástupcu majetkov a hlavne technológii slovenskej republiky. nemienim ťa súdiť za tvoje názory, ale ako len ekonóm, čo riadi domácnosť by si bol do minúty na dlažbe!
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-12-2011 20:44:14
Niekedy v prvej polovici devatdesiatych rokov som cez Andoru a Monaco (klasicka trasa) isiel do Spanielska. Bol som fakt unaveny zo zaciatkov podnikania a chcel som si naozaj sam oddychnut. V hoteli som si sadol k prazdnemu stolu. Pri veceri si prisadli starí manzalia, obidvaja sediví - Holandania. Pani nejaka uradnicka, pan komisar na policii v Rotterdame. Obaja uz na dochodku. Piatimi svetovymi jazykmi sa ma spytali, odkial som. Slovakia im nehovorila nic - chvilu si myslei ze som z vojnou sa zmietajuceho Balkanu. Pri Czechoslovakii sa malicko chytali. Spomenul som vsak mena Havel a Dubcek. A zmena ich spravania ma ohriala pri srdci. Presne vedeli kam ma zaradit. A to sme uz boli hrdi Slovaci - obcania samostatnej SR. V zahranici na nas vsak prdeli tak, ako na nas prdia aj teraz. Osobnosti su vsak osobnostami a aj nimi zostanu.

Nasledne nas samozrejme preslavili dalsie svojim sposobom tiez osobnosti - Meciar, Luptak... - ale to je uz ina historia.
peto | 18-12-2011 20:38:35
ja len dúfam že to bude v tomto tisícročí
anonym | 18-12-2011 20:28:14
Erich nevnucuj mi čo mám čítať. Podstatné je, že poznám fakty, ktoré asi ty nepoznáš. Rešpektuj moje právo na vyjadrenie názoru na niekoho a nesnaž sa ma presvedčiť o tom, o čom si presvedčený ty. Buď taký láskavý.
Erich | 18-12-2011 20:08:27
anonym, tak si choďte prečítať diskusiu na nejaké nerenomované médium - odporúčam www.pravda.sk. Taká diskusia ako je pod článkom o úmrtí V. Havla nebola ani pod článkom o zabití bin Ládina, niekedy sa človek musí až hanbiť, že je Slovákom..
anonym | 18-12-2011 20:02:07
Pán Majko v podstate máte pravdu, ale dobrý politik sa nemusí za svoje kroky hanbiť ani po rokoch. Nemám vedomosť o tom či sa Havel hanbil za svoju amnestiu, ale v tomto prípade by sa mal veru za čo hanbiť aj po 20 rokoch. A druhá vec je, že osobnosť Havla netreba posudzovať len na základe informácií pochádzajúcich z jemu naklonených médií. Existujú fakty, ktoré tzv. renomované médiá neprezentujú. To však neznamená, že neexistujú...
Katarína | 18-12-2011 20:00:34
Prezidenta Havla si vážím. Tady v této diskusi velmi oceňuji, že i oponenti se vyjadřují slušně. Díky!!!
anonym | 18-12-2011 19:55:19
bol to vzdelany, mudry a citlivy clovek, aspon vtedy sme sa vo svete nemuseli za hlavu statu hambit. Dnes nam horeli nielen sviecky na adventnom venci, ale aj sviecka za pana prezidenta, cest jeho pamiatke
Dakujeme Vaclave! | 18-12-2011 19:51:17
Pravda a laska zvítězí nad lží a nenávistí !
Erich | 18-12-2011 19:51:06
Drahý Peter, skús si overiť fakty. Priemysel zameraný na ťažké zbrane už nebolo treba. Pádom železnej opony zanikla potreba vlastniť tisíce tankov, húfnic či iných zbraní. Nemal ich kto od nás kupovať. Havlovi nemáme čo vyčítať. Kým on bol vo väzení, dnešné elity boli už vo funkciách. Prečítaj si ohlasy vo svete - napr. na BBC, CNN, Reuters či anglickej wikipedii je to medzi top správami. Tam by sa z našich troch prezidentov nedostal ani jeden. Kováč komunista, Schuster komunista, Gašparovič komunista.

Dnešná reakcia Gašparoviča na smrť Havla mi zdvihla žlč. Práve Gašparovič v roku 1992 bol odvolaný z miesta generálneho prokurátora Václavom Havlom, pretože ten mal pocit, že GP nevyšetruje kauzy Mečiara. Dnes je už skoro rok 2012 (20 rokov !!!), a funkcia GP nie je obsadená - práve kvôli Gašparovičovi, ktorý nechce vymenovať už 5 mesiacov riadne zvoleného Čentéša.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-12-2011 19:49:44
Vsetko je vhodne a rozumne hodnotit v kontexte danej doby a udalosti.

Dnes sa na vela veci pozerame uplne inak. Aj na sucasnu dobu sa o 20 rokov ludia budu pozerat inak, ako ssa na nu pozereme my. Problem je v tom, ze sucasnost zijeme v sucasnosti, rozhodujeme sa a koname taktiez teraz. Tak ako Havel v 1989.

Nech to vyzera akokkolvek, Gorbatshov, Havel, Dinsbier, Budaj, Knazko - vsetci urobili pre nasu sucasnot neskutocne vela. Mozno ani nemame predstavu, co vsetko.
anonym | 18-12-2011 19:45:22
Peter, aj pre Slovákov čosi urobil. Ibaže amnestia, ktorá vošla do dejín ako jeden z najväčších politických omylov, vypustila do ulíc vyše 20 tisíc zbesnených zvierat v ľudskej koži (z toho cca 8 tisíc zo Slovenska). Následky na seba nenechali dlho čakať a prejavili sa výrazným nárastom kriminality. A to bola ešte amnestia mierna, pretože humanista Havel pôvodne zamýšľal zrealizovať absolútnu amnestiu, po ktorej by za mrežami zostali vlastne iba bachári. Nuž Havel vedel čo je morálka...
Peter | 18-12-2011 19:29:33
Katarína, ak si češka potom to beriem, ale tento človek pre Slovensko neurobil nič. Prvé čo urobil vo svojej funkcii bolo, že na Slovensku zrušil zbrojársky priemysel a presťahoval ho do Česka.
katarina | 18-12-2011 19:19:49
zemřel Člověk,který věděl, co je morálka, slušnost. Vzdělaný, moudrý a empatický. Zemřel múj pan prezident. Byl to náš Gándí.
anonym | 18-12-2011 19:03:06
http://afinabul.blog.cz/0905/cast-i-vaclav-havel
anonym | 18-12-2011 17:48:35
Jediný nekomunistický, ktorý prisahal vernosť komunistickej ústave...
Erich | 18-12-2011 17:10:52
Česť pamiatke jedinému nekomunistickému prezidentovi vládnucemu na území SR za posledných 50 rokov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign