Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Život neobyčajne obyčajnej : tak sa volá knižka, ktorú napísala nedávno zosnulá Mirka Čmaradová

24

Mirku Čmaradovú netreba našim čitateľom zvlášť predstavovať. Kto sledoval jej osud, určite vie o koho sa jedná. Mladé dievča, ktoré malo život pred sebou no zákerná choroba si vybrala svoju daň. Mirka zomrela 6. februára 2013 vo veku 15 rokov.

Mirka počas svojho krátkeho života veľa písala. Básne, poviedky, úvahy. Po jej smrti sa jej mama Eva Čmaradová rozhodla jej tvorbu pozbierať a vydať Mirke knihu. Tá v týchto dňoch uzrela svetlo sveta a my sme sa s Mirkinou mamou o nej porozprávali :

Evka, málokto vie, že tvoja dcérka, ktorá nedávno zomrela písala básne a rôzne úvahy. Ty si sa po jej smrti rozhodla všetku jej tvorbu zozbierať a vydať knižku. Ako to teda bolo s Mirkou a jej talentom?

Mirka bola taká poetická duša. Veľa čítala a mala bohatú slovnú zásobu a aj fantáziu. Zopár vecí napísala ešte keď bola zdravá. A keď ochorela, najskôr sa s tým nevedela zmieriť ale keď sa so svojou chorobou stotožnila tak písala. Do svojich básní vkladala svoje myšlienky, pocity ale nepísala iba básne ale aj rôzne úvahy, proste čo ju napadlo. Dokonca chcela napísať aj knihu – román. Aj s tým začala ale zostalo to nedokončené.

Ako si spomínala počas života bola Mirka na tému jej básni veľmi skromná. Dá sa povedať, že neverila, že jej tvorba je dobrá a súca na knihu ?

To by som netvrdila, pretože túžila po tom, že v budúcnosti bude písať. Podľa týchto kritérií si vyberala aj strednú školu. Veľakrát sa ma pýtala či by mohla vydať knihu aj keď ešte nie je dospelá. Tak veľmi som ju v tom chcela podporovať. Aj v nemocnici ju v tom lekári a psychológovia podporovali ale v tom čase si neželala, aby sa jej malé dielka zverejňovali. Písala si len tak sama pre seba, dokonca mala svoj vlastný blog na internete. Tam zverejnila svoje dielka. Bola som na ňu hrdá.

My sme sa na túto tému v minulosti rozprávali, vtedy si mi povedala, že až po smrti si zistila aká bola Mirka úžasný človek. Povedz čo ťa na nej, až keď tu už nebola, prekvapilo?

Čo ma prekvapilo? Aká vedela byť vnímavá. Hoc bola ešte dieťa, premýšľala ako dospelá. Presvedčila ma o tom hlavne v tých básňach, ktoré napísala. Veľa ľudí, ktorí to čítali, mi povedali, že tomu ani nerozumejú. Niektoré veci sú napísané dosť komplikovane. Ja...čím viac to čítam, tým viac nachádzam v tom zmysel. A hlavne, myslím, že viem, čo tým chcela povedať. Ale som rada, že bola taká aká bola. Zostali nám po nej nielen verše básní a úvahy ale aj stovky fotografií s kamarátkami ale aj prírodu, zvieratá, hlavne psa u jej babky, ten bol jej miláčikom. Veď o ňom písala aj v knihe. Vyznávala k nemu lásku, ako často nevyznáme ani človeku. Ale píše tam pravdivo, pretože pes dáva lásku nezištne a je nekonečne verný, čo sa často o ľuďoch nedá povedať.

Knižka je na svete...ako sa rodila ?

Najskôr by som rada pripomenula, že Mirka nič nerobila len tak....Všetko malo svoj význam. A pred každou operáciou napísala závet, čo komu odkazuje, ak by sa s ňou niečo stalo. A v jednom z nich bolo aj to, že ak by sa s ňou niečo stalo, tak by si želala, aby sme jej diela vydali, aby sa o nej ľudia dozvedeli, aspoň tí, ktorí ju poznajú. Preto som to pokladala za svoju povinnosť dať jej tvorbu dohromady. Niečo som našla na jej blogu, ale veľa vecí mala popísaných na papieri alebo v počítači či notebooku, ktorý sme nosili počas liečby do nemocnice. Keď som si sadla k tomu, aby som všetko skompletizovala, pretieklo more sĺz, pretože sa mi vybavovali rôzne súvislosti. Ďakujem všetkým priateľom, známym a rodine, ktorí nám dodávali silu a odvahu, aby sme mohli uskutočniť Mirkin sen. Takisto chalanom z tlačiarne Petit, ktorí všetko dotiahli do konca. Srdečne ďakujem.

Ako sa knižka volá ?

Volá sa Život neobyčajne obyčajnej.

Prečo si vybrala práve tento názov ?

Názov som vybrala podľa jednej jej básne s názvom Myseľ neobyčajne obyčajnej, iba som to trošku pozmenila, pretože názov vystihuje presne to, aká Mirka bola. Bola obyčajné dievča ale zárovaň bola neobyčajná, čo vyjadrovala tým, ako sa správala a nielen počas choroby ale aj keď ešte bola zdravá. Vedela byť kamarátkou, psychologičkou, vedela počúvať aj poradiť, zastávala si slabších, vedela sa aj pobiť za spravodlivosť. A hlavne, bola otvorená, ako sa hovorí, čo na srdci, to na jazyku. To jej zostalo do poslednej chvíle jej krátkeho života a aj v nemocnici si ju za to vážili.

Skús v skratke povedať, aká tá knižka je a čo všetko v nej nájdeme ?

Ako som už v úvode spomínala, v knižke sú Miirkine básne ale aj úvahy o živote, o tom, ako sa cítila v danej chvíli, po čom túžila. Je to knižka plná emócií, výčitiek, otázok. V knihe je aj zopár fotografií. Niektoré z nich ona sama fotila, na niektorých je ona sama či s kamarátkami a niektoré sú z jej súkromného albumu, jej obľúbené. V úvode knihy je nedopísaný text. Mirka začala opisovať jej životný príbeh, resp. priebeh choroby ale neviem z akého dôvodu to nedopísala. Dovolila som si popísať celý priebeh choroby, až do konca. Veď posúďte sami. Kniha je útla, ale obsahom je bohatá, teda aspoň pre mňa.

Evka podľa reakcií, vydanie tejto knižky potešilo mnoho ľudí, kde si ju teda môžu zakúpiť ?

Veľa kníh sme predali osobne ale ak by mal niekto záujem zakúpiť si ju, je v predaji v Seredi v stávkovej kancelárii Niké na ul M.R.Štefánika u p. Pettingera. Ale v najbližších dňoch bude v predaji aj na internete, ale to neviem či môžem reklamovať.

Evka, ďakujem za rozhovor.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
jaaaa | 08-07-2013 22:37:31
a v elektronickej podobe sa nedá získať?
Anna Hojerová | 03-07-2013 12:42:05
Určite si pôjdem kúpiť knižku od Mirky som zvedavá čo napísala. Bola to úžasná mladá osoba , česť jej pamiatke .
anonym | 03-07-2013 08:28:42
česť jej pamiatke....babka túto Jej knižočku s básňami práve má,tak dúfam že sa k nej dostanem aj ja a budem si ju môcť prečítať
Obcan | 02-07-2013 22:05:28
Pavol Kurbel | 02-07-2013 21:11:19

V poslednej casti rozhovoru je to uvedene...
Pavol Kurbel | 02-07-2013 21:11:19
Kde by som si mohol tú knižku kúpiť?
Katarina Fagalová Čermáková | 02-07-2013 20:58:06
Keď niekto číta takéto riadky si začne vážiť o veľa viac čo má, zdravie je to najdôležitejšie v živote. Je škoda, že tak krehká a mladá bytosť musela opustiť tento svet,Je to krásna kniha a zároveň veľmi smutná odpočívaj v pokoji Mirka
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-07-2013 15:47:29
Pri kave som si precital iba cast obsahu tenuckej knizocky a uprimne - tecu mi slzy. Je to pribeh, ktory zial napisal sam zivot... Kruty, no pravdivy a leen ti, ktori nieco podobne zazili vedia, o com SKUTOCNE samotny pribeh je.

Knizocka je spomienkou na dievca, ktore bojovalo. Tak strasne sme chceli napisat - svoj zapas s chorobou vyhrala...

...snad tvorba tohto mladeho dievcata vleje nadej a chut bojovat tym, ktori mozno aj toto povzbudenie a mozno prave teraz tak strasne potrebuju...
Život neobyčajne obyčajnej | 02-07-2013 14:21:47
http://www.martinus.sk/?uItem=153435&z=rss&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_content=all_153435

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign