Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zima v zasadačke, nefunkčné elektrické zásuvky a pred občanmi znovu utekajúci starosta Holička. Aj to sa udialo na rokovaní OZ.

Miloš MajkoDátum08. 02. 2017 10:47:52Témaobec Šintava
200

Šintava   |    "Hrdinom" rokovania obecného zastupiteľstva bol už tradične starosta obce Miroslav Holička. Už na začiatku rokovania OZ ukázal svoju aroganciu snahou  z rokovania zastupiteľstva dostať preč dva pre neho asi  citlivé body navrhnuté poslancom Jánom Šimulčíkom. V jednom z bodov Holička ani len neprečítal celý  názov  bodu, nakoľko išlo o nedodržiavanie  schválených VZN  práve jeho osobou. Starosta Holička musel byť upozornený poslancom na skutočnosť, že on nemá právo navrhovať vylúčenie poslaneckého bodu programu. Toto  môžu  iba poslanci. Je prekvapujúce, že ani po zhruba desiatych rokoch pôsobenia v samospráve, Holičkove vedomosti z legislatívy sú na takej úbohej úrovni.

Už v nadpise sme uviedli fakt, že v zasadačke OÚ bola zima, čo potvrdzujú zábery na poslancov sediacich v kabátoch. Za perličku je možné považovať interpeláciu poslanca Šimulčíka, v ktorej sa vyjadril, že na porade poslancov spomenul zámer premietať prezentáciu na dataprojektore. Elektrické zásuvky boli počas rokovania OZ nefunkčné. Verí snáď niekto tomu, že ide o náhodu? Bolo by naozaj ubohé, ak by sa niekto uchýlil k takto primitívnym praktikám namiesto argumentácie k prezentovaným informáciám poslancom OZ.

Kontrolórka obce Vedrodyová predložila poslancom OZ správu na rok  2016. Z otázok poslancov vyplynulo, že niektoré pre starostu pravdepodobne citlivé body neboli rozpísané širšie, ako napríklad nedodržiavanie štatútu obce pri schvalovaní investícií nad  5000 Euro. Poslancom nebol doručený ani zápis z poslednej kontroly vykonanej kontrolórkou na základnej škole, aj keď jej to podľa poslanca zákon ukladá.

Rada školy bola druhým citlivým bodom, ktorým sa starosta Holička  pravdepodobne nechcel zaoberať a vec chcel riešiť spôsobom  "čo môžeš odložiť, nerieš dnes".  V rade školy sú za zriaďovateľa, teda za obec 4 členovia, z ktorých podľa poslanca OZ je legálne v rade iba jeden zastupiteľstvom OZ schválený zástupca. Po diskusii bolo dohodnuté, že obec a poslanci OZ požiadajú o odborné stanoviská kompetentné orgány. Voľbu do rady školy budeme sledovať pozorne, pretože napr. v Seredi  (Ružomberku, Bardejove a v iných obciach a mestách) do rád škôl volia zástupcov za obec/mesto poslanci. Ak by teda mal pravdu M.Holička (tvrdí, že členov schvaluje  iba ON), tak v Seredi by nastala minimálne zaujímavá situácia. Ďalšou zaujímavosťou Šintavy je, že  v rade školy je aj kontrolórka, ktorá takto schvaľuje kontroly, ktoré samam vykonala. Nehovorí sa tomu v civilizovanom svete konflikt záujmov?

Najdôležitejším bodom rokovania OZ bolo nedodržiavanie  schváleného  VZN o separovaných odpadoch, starostom obce Šintava Miroslavom Holičkom.  O tomto sme informovali podrobne už niekoľko hodín po zastupiteľstve v tomto článku:  http://www.seredonline.sk/clanky/starosta-holicka-umyselne-nedodrziava-vzn-a-niektori-poslanci-sa-boja-pomenovat-tento-vazny-problem-nahlas/

Z pozície občana sediaceho obďaleč som si nemohol nevšimnúť pozoruhodné správanie sa  "nezávislého" poslanca  Romana Matušicu. Tento pri návrhu uznesenia v ktorom mali poslanci OZ vyzvať starostu Holičku k dodržiavaniu platných  VZN, sa zdržal hlasovania. A nielen on. Nemajú snáď niektorí poslanci svoj názor, alebo sa boja verejne pred občanmi a starostom ho prezentovať v hlasovaní ZA alebo PROTI?   Človek by očakával, že hlavne (skutočne) nezávislý poslanec Matušica  starostu obce minimálne vyzve  k dodržiavanniu zákonov a podzákonných noriem schválenných poslancami. Položenie otázky, prečo tomu je tak, nechávame na samotných občanov.

Často sa stáva, že viacerí poslanci svoje "odvážne" postoje k vážnym prešlapom starostu vyjadrujú hlavne mimo zastupiteľstvo, no na ňom sú ticho a dokonca sú schopní zahlasovať za zvýšenie platu nimi kritizovaného starostu. Čím to je?  Nie je to zásadnou vadou charakteru jedincov? U poslancov pri vyhotovovaných videozáznamoch je toto ľahko schontrolovateľné. Stačí porovnať čo pooslanci neverejne tvrdia s výsledkom ich následného verejného hlasovania. Volič takto zistí, že ich "hrdina" je v skutočnosti zbabelcom.

Na záver starosta obce Šintava Miroslav Holička napriek schválenému bodu  DISKUSIA už tradične otázky občanov neuniesol a zo zastupiteľstva zbabelo ušiel.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
obcanka | 24-02-2017 15:10:17
ludia dnes som dostala do schranky veeeelmi zaujimave noviny. dakujem
Občan | 22-02-2017 17:59:55
Po tejto sérii videí zo zasadnutia OZ budú mať kandidáti lepší prehľad, ako to je byť starostom alebo poslancom.
Jediným mínusom sú tzv. kostlivci z minulosti, o ktorých nikto nevie, kedy vypadnú a budú sa musieť riešiť...
pre Tina | 22-02-2017 17:13:54
Ty asi všetkému najlepšie rozumieš, tak v Seredi ako aj v Šintave. Budeš mať príležitosť, príde tvoj čas, tak kandiduj za primátora Serede, alebo za starostu Šintavy. Držím palce!
Tina | 22-02-2017 15:54:10
Miro ľudia sa na tebe smejú ako sa bojíš kamery a pravdy.Rodina sa za teba hanbí.Odstúp!!!!
Šintavan | 21-02-2017 15:37:43
Pravdepodobne to nevyhovovalo Holičkovi, tak sa nič neriešilo. Bolo by super, keby niekto z členov školskej rady alebo z poslancov zverejnil to stanovisko. Asi som naivný.
Občan | 21-02-2017 08:30:00
Hlavne je zaujímavé, že OZ zasadalo 30.januára a tam nič pán poslanec neprezentoval, zase len šuškandy?
Uznesenia rady školy | 20-02-2017 20:18:06
Prosím vie niekto vysvetliť tieto uznesenia rady školy:
Uznesenie 4: Rada školy schvaľuje Stanovisko Rady školy k delegovaniu za zriaďovateľa členov Rady školy.
Uznesenie 5: Rada školy ukladá doručiť stanovisko všetkým poslancom obecného zastupiteľstva. Z. p. R. Matušica, člen obecného zastupiteľstva.
reportáž | 20-02-2017 19:06:01
pánovi riaditeľovi išlo hlavne o to, aby mu nezrušili 2. stupeň a udržal si riaditeľskú stoličku. Celá reportáž bola hra na city rodičov a hra na city širokej verejnosti, že ako malé školy s nízkym počtom žiakom potrebujú ponechať zvýhodnený normatív na žiaka. A čo si tak pomyslel divák, keď uvidel reportáž? Hnusné ministerstvo školstva chce zrušiť školy, kam budú chodiť naše deti bla bla bla. A čo si pomyslel divák, keď počul rečniť pána riaditeľa? Aký sympatický riaditeľ, nebude mať taká pekná škola peniaze, škola sa zavre aj učiteľka pekne hovorila, budovy budú chátrať, jéj to bude škoda atď. To aké pomery sú na tejto škole vieme akurát tak my v Šintave a vďaka p. Majkovi čitatelia SOL, ktorí možno len zo zvedavosti zablúdia do diskusie o Šintave. To, že táto škola si dovolí robiť večierky v hodnote svadby, posledný za 4000 eur, to celé Slovensko nevie. To, že táto škola dostáva niekoľkokrát ročne dotácie z ministerstva školstva a iná škola s väčšou perspektívou dostane figu borovú, to tiež celé Slovensko nevie. Tu vyplýva ponaučenie: Netreba veriť všetkému, čo je v televízii.
Pre Šintavana | 20-02-2017 15:37:12
http://zssintava.edu.sk/dokumenty/uznesenia_17_1_2017.pdf
Šintavan | 20-02-2017 11:17:07
Minulý týždeň vo večerných správach RTVS sa objavil riaditeľ našej ZŠ s príspevkom o zlučovaní ZŠ a ich poddimenzovanom financovaní. Parádne sa posťažoval. Zabudol sa ale pochváliť, že práve on míňa zo školských peňazí každoročne na vianočné večierky tisíce eur. Myslím, že si pomýlil reláciu a mal sa nechať zviditeľniť v reláciách typu Smotánka alebo Šoubiznis.
Juraj Kukla | 15-02-2017 21:38:43
Dokedy bude takzvaná samospráva založená na chorých princípoch, dobrovoľnosti rešpektovania zákona a ochrane trestnej činnosti zodpovednými orgánmi, vždy to takto bude. Škoda sa je nad tým pozastavovať. Zmeniť to môže jedine prevrat, lebo tomuto režimu to vyhovuje, lepšie povedané je na tom založený.
občan | 11-02-2017 09:31:27
K rade školy: To je už tak nápadné, že nie je záujem delegovať do rady školy nových členov, lebo terajšia rada školy by určite zvolila terajšieho riaditeľa. Preto sa pýtam: Načo sa potom vypisuje výberové konanie na riaditeľa školy, ak víťaz je už známy? Zdá sa mi zbytočné, aby sa i niekto iný prihlásil do výberového konania a robil tam pajáca. Je to iba divadielko, ako všetko v tomto štáte.
Pán starosta | 10-02-2017 19:48:17
Kár plešatý
Pán starosta | 10-02-2017 19:46:14
To už neni normálne čo tento Holička predvádza.Nevie sa ani len vyjadrovať. Nerobí nič pre ľudí len pre seba. Tam nech ide chladničky opravovať. To mu išlo parádne.
Konšpirácie | 10-02-2017 14:28:26
https://www.advokatnawebe.sk/riesene-otazky/133-delegovanie-zastupcov-obce-do-rady-skoly-ktorej-zriadovatelom-je-obec
pre výklad | 10-02-2017 14:09:27
zo skladby vety \"Máme za to, že ....\". formulácia vety napovedá, že si chce niektorá strana obhájiť za svoju verziu volenia zástupcov do rady školy. Tak teda, keď je to takéto oficiálne obhájenie svojej pravdy, prečo sa nepodpíšete pán riaditeľ? príp. pán starosta?
Výklad | 09-02-2017 18:43:07
Otázku spôsobu, akým obec ako zriaďovateľ školy deleguje svojich zástupcov do príslušnej rady školy nie je osobitne upravená v žiadnom právnom predpise. Z uvedeného dôvodu je potrebné vychádzať zo všeobecných ustanovení upravujúcich kompetencie jednotlivých orgánov obce. Podľa ustanovenia § 11 ods. 4 písm. l) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o obecnom zriadení“) „obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach života obce, najmä je mu vyhradené zriaďovať, zrušovať a kontrolovať rozpočtové a príspevkové organizácie obce a na návrh starostu vymenúvať a odvolávať ich vedúcich (riaditeľov), zakladať a zrušovať obchodné spoločnosti a schvaľovať zástupcov obce do ich štatutárnych a kontrolných orgánov, ako aj schvaľovať majetkovú účasť obce v právnickej osobe“.

Máme za to, že citované ustanovenie Zákona o obecnom zriadení je možné primerane aplikovať aj na úpravu spôsobu, akým obec deleguje svojich zástupcov do rady školy, ktorej je zriaďovateľom. Z uvedeného teda vyplýva, že zástupcov obce v rade školy, ktorej zriaďovateľom je táto obec schvaľuje obecné zastupiteľstvo na základe návrhu, ktorý obecnému zastupiteľstvu predkladá starosta.
Šintavanka | 09-02-2017 17:43:43
pani \"právnička\" Mgr. Mária Stanislavová, ktorú citoval pán Holička je zamestnankyňou ministerstva vnútra SR (odbor školstva)... každý s titulom Mgr. je právnik? Holička, pre boha, šak sa už spamätaj a najskôr si zisti súvislosti skôr, ako niečo vypustíš z huby :( hanbím sa za Teba ako za nášho starostu :(
Postreh | 09-02-2017 15:22:05
Starosta sa odmietol zaoberať delegovaním členov do rady školy. Podľa dostupných informácií sa má tento rok konať výberové konanie na riaditeľa školy. A toho vyberá rada školy! A možno práve preto si starosta dosadzuje svojich ľudí, ktorí spoľahlivo vyberú toho pravého kandidáta.
Dal som si tú námahu a pozrel som si príslušné zákony a vyhlášky a zistil som:
Obec pri prenesenom výkone štátnej správy zriaďuje a zrušuje všeobecne záväzným nariadením (VZN) základné školy podľa siete. A všetky VZN schvaľuje obecné zastupiteľstvo (OZ). Z uvedeného vyplýva, že radu školy ustanovuje OZ a zároveň aj deleguje zástupcov zriaďovateľa teda OZ. Ak je pravda, čo tvrdí poslanec Šimulčík, že OZ nominovalo iba jedného člena rady školy a ostatných si dosadil starosta, tak to aj podľa mňa nie je v súlade so zákonom. Sám som zvedavý, ako to rozsekne okresný prokurátor.
A ešte, pamätá si niekto z rodičov žiakov, ako a kedy prebehla voľba členov rady školy za rodičov?
postreh | 09-02-2017 04:29:10
Neviem či ste si aj vy všimli, ako si starosta mýlil poradu so zastupiteľstvom...Kamerový záznam z porady by bolo iné divadlo...
Igor | 08-02-2017 21:58:20
No dnes som bol na cintorine ako sa postupuje s pracami na dome smutku ale este som sa nestretol aby boli vchodove dvere cele sklenne.no neviem...
Postreh | 08-02-2017 16:10:26
Šintavské naivné divadlo uvádza tragikomédiu pod názvom:
Rokovanie obecného zastupiteľstva
V hlavných úlohách:
starosta – M. Holička a „Pán“ poslanec – J. Šimulčík
vedľajšie úlohy – ostatní prítomní poslanci
dobre platený komparz – zamestnankyne obecného úradu

To čo sme mali možnosť vidieť sa inak ako tragikomédia nedá nazvať. Starosta by si zaslúžil nomináciu na Oscara. Škoda, že si na záver predstavenia nestihol vychutnať potlesk občanov, keďže ako vždy zbabelo zutekal.
Hneď od začiatku tvrdohlavo išiel za svojím cieľom. Ako som predpokladal, dôležité body rokovania zhodil za pomoci svojich prisluhovačov zo stola. Ale zato vychválil sám seba, ako za jeho starostovania obec prosperuje. Iba že neviem, či sa chválil svojím perím. Bodaj by sa mohol pochváliť transparentnosťou svojho riadenia obce.
Evka | 08-02-2017 13:46:47
Jeden arogantný človek,čo sa nevie ani vyjadrovať,prečo ho tam ešte držíííte,nech si vypne doma teplo....nevie ani klímu namontovať ....
obcan | 08-02-2017 13:19:28
no na marnici sa zacalo pracovat vcera 7.2. utorok a faktura je uhradena. uz mesiac. a to video no to sa uz neda ani pozerat a nie pochopit co ON dokaze...
Občan | 08-02-2017 12:40:02
Pán Majko na fotku č.10 by ste mol dať aj zvuk ...
obcan | 08-02-2017 12:08:00
Holicka ty by si mal uz po kanaloch chodit arogantny,nevzdelany hlupak..a Totka tam vykrikuje ako splasena koza vivat Šintava

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign