Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Stromy, alebo parkoviská?

Miloš MajkoDátum21. 10. 2011 11:45:32TémaMestský úrad

Začnem asi trošku netradične - citátom Ľ. Veselického z jeho odpovede čitateľovi:

"Snaha vyhovieť skupine žiadateľov o parkovacie miesta, vyvolá v budúcnosti nevôľu tých, ktorí budú chcieť zachrániť trávniky, prípadne kroviny a stromky  v okolí. Nevytvorenie plôch pre parkovanie vozidiel vyvolá nevôľu žiadateľov  o parkovacie miesta. Ako má teda samospráva postupovať?"

Napísané výstižne a naozaj vychádzajúc z reality. Niekedy je naozaj ťažké vyhovieť všetkým. Takže ako ďalej?

Záujmy skupín občanov sú prirodzene rôzne a vychádzajú z ich potrieb. Účelom odborníkov, úradníkov a samosprávy však má byť  komunikácia s dotknutými stranami, hľadanie kompromisov a  na základe odborných argumentov presviedčanie  dotknutých strán  o riešeniach, ktoré budú prijateľné pre strany obe. Inak povedané, môže byť aj parkovisko a môžu zostať aj minimálne niektoré stromy. Iste neuškodí tieň keď vhodné stromy zostanú a iste  všetci prehltnú, keď na úkor stromov klesne možno počet parkovacích státí o dve.

Komunikovať však musí byť záujem, odborníci  musia mať chuť,  snahu  a ochotu (pripomínam, že normálnu a akceptovateľnú odpoveď na jednoduchú otázku od konkrétneho úradníka čakám už piaty rok!!)  a  snaha o komunikáciu musí byť aj na strane druhej.  No a následne môžeme očakávať, že 97 % obyvateľov nebude mať úplne opačný názor ako kompetentní úradníci a vedenie mesta na vyslovene kľúčovú otázku týkajúcu sa všetkých občanov na pol storočie.

Hovoríme o parkovacích miestach a dostatku stromov v centre mesta.  A budeme ešte roky. Presnejšie dovtedy, pokým budeme  v dobe súčasnej opakovať chyby vyspelého západu zo 70. rokov minulého storočia. Dovtedy, pokým naše samosprávy budú povolovať do centra miest  výstavbu hangárov nákupných reťazcov, ktoré v civilizovanej spoločnosti patria na okraj miest a aj tam ešte nie v najúspornejších variantoch nemajúcich s architektúrou spoločné úplne nič - snáď iba názov na šanóne s projektovou dokumentáciou. Dovtedy, pokým namiesto podzemných parkovísk dovolia  "odborníci"  betónovať rozsiahle parkoviská na tisíckach  m2  priamo pod činžiakmi. Dovtedy, pokým nebudeme zdochíňať, lebo počas leta sa vďaka strechám na týchto hangároch a teplom nakumulovaných betónových parkoviskách ovzdušie nedokáže prirodzene ochladiť už ani v nočných hodinách. Sústavne a je jedno či úmyselne alebo z nevedomosti či pažravosti narúšame prirodzený biorytmus, ktorý ľudský organizmus potrebuje. Cielene si likvidujeme to, čo nám príroda zadarmo dala. A čo je najhoršie, nie sme schopní poučiť sa z chýb iných. Masochisticky trváme na trestaní budúcich generácií za našu blbosť. Áno našu. Pretože ak nevedia alebo nechcú v prospech spoločnosti rozhodnúť  "odborníci", je na nás amatéroch, aby sme ich slušne povedané poslali tam, kde nebudú mať možnosť škodiť nám a ešte za naše peniaze.

Úlohou samosprávy je slúžiť občanom.  Nie škodiť. Pamätajme na to. Obe strany. Samospráva, ale aj my - občania. 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Priklad | 22-10-2011 18:06:52
Anonym pre mna (pre Priklad) Neporovnavam, davam moznost obzriet si dobre veci a robit to, co je osvedcene. Ak to ma v meste v buducnosti vyzerat lepsie, treba robit radsej menej veci, ale poriadne aby boli aj po 20 rokoch pekne a pouzitelne.
pre Priklad | 21-10-2011 22:34:51 | 22-10-2011 11:54:12
to ako vazne porovnavas Sered a jej ekonomicke moznosti s mestami v krajine, ktora ekonomicky taha celu EU ?
Robo Horvath | 22-10-2011 00:21:15
Pán Veselický,je tu veľa registrovaných užívateľov,ale skoro nikto pod váš blokovaný článok nereaguje.O čom to asi svedčí?
Nechápem prečo si myslíte,že keď sem niekto napíše niečo slušne a kriticky,je hneď váš nepriateľ zo snahou niekoho poškodiť.Mne o to vôbec nejde a určite nie som sám.

A čo sa týka parkoviska? Tak určite by sa mali vyjadriť v prvom rade obyvatelia najbližší,pomerom väčšinového vyjadrenia,nakoľko tam majú svoje investície.A to preto,že ak tam ten poslanec nebýva tak tento problém až tak nevníma.
Samozrejme že ak väčšina činžiaku chce parkovisko,tak to len na úkor trávnatej plochy,ale so začlenením vhodných stromov nad parkoviskom,čo zmierni betónový pohľad parkoviska. Určite sa dá spojiť príjemné s užitočným.
A čo sa týka financovania parkoviska,tak pravdepodobne je už tiež načase aby sa mesto začalo zaoberať aj možnou spoluúčasťou žiadateľov činžiakových parkovísk,nakoľko je zrejmé,že na 90% budú tieto parkoviská užívať len oni a určite to bude férovejšie voči obyvateľom rod.domov,nakoľko aj oni prispievajú a možno väčšou časťou daní do rozpočtu mesta.Takto by potom ostalo viac peňazí na opravu ciest a chodníkov,ktoré užívame všetci.
Anabella | 21-10-2011 22:41:56
Som rada tomuto článku, pán Majko, ale len tak na okraj, hoci to nepatrí k téme, nemá byť v tom vašom slovíčku "zdochíňať" náhodou tvrdé y po ch ?, ešte Vás poprosím vymazať následne po Vašom prečítaní tento môj príspevok :) nerada by som zbytočne odvádzala od témy...ďakujem
Priklad | 21-10-2011 22:34:51
Pracujem v Nemecku a problem s parkovanim nemam. Zo zakona musi mat kazdy "cinziak" podzemnu garaz, rodinny dom ma tiez, verejne parkoviska su vsade aj v meste, ktore ma 25 tisic obyvatelov ma tri podzemne parkoviska, nad nimi je travnik s lavickami a fontanami, ale aj v meste su miesta na parkovanie za poplatok ale aj napr. zdarma na max. 2 hodiny. V uliciach, kde je povolene parkovat vzdy na jednej strane cesty, atd. A vsade je tolko stromov, ze za nimi tie auta takmer nevidiet.Vo väcsom meste je parkovaci viacpodlazny dom... A je aj miesto na parkovanie bicyklov a extra pasy pre bicyklistov. Staci si na internete pozriet obrazky napr. z Baden Baden-u, Freiburgu, Tübingenu, Esslingenu, atd. Ono to chce len dobry konzept a planovanie, vytvorit zakladny esteticky styl rozvoja mesta a dodrziavat ho. Zial, Sered ho nema a este dlho mat nebude.
Ivan Sklenár | 21-10-2011 20:39:53
Áno, myslím že Miro to s tou chudobou vystihol. Mnohí z nás si akosi neuvedomujú, že aj na parkovacie miesto treba isté náklady.A nie je predsa možné, aby sa tieto plne hradili zo spoločného. Sú to prostriedky aj tých, čo autá nevlastnia. V neďalekej TT sa "efekt" striehnutia na voľné miesto už uplatňuje. Takže nepotrvá dlho, a budeme to mať aj tu. Ktosi tu v diskusii pred nedávnom napísal, že automobilizmus nás zahubí. Mám nepríjemný pocit, že sa nemýli.
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 21-10-2011 19:06:55
Mily Anonymko. Bohuzial, za par rokov nebudu mat inu moznost, ako si bud priplatit za vlastne parkovacie miesto v parkovacom dome, alebo mozu kazdy vecer striehnut na to, aby sa mu uslo nejake to miestecko. Myslim, ze keby sa vybudovalo podzemne parkovisko vo vnutrobloku, tak by sa naslo z okolitych domov tych par ludi, ktori by si radsej zaplatili za svoj box a mali by auto relativne bezpecne zaparkovane v parkovacom dome. A myslim, ze sa staci prejst po parkovisku sidlisk a podla vozoveho parku je vidiet ze s tou chudobou to nebude az take zle. A myslim, ze aj ludia si casom uvedomia, ze len cakat s nastrcenou rukou - mesto sprav nam parkovisko, ale zadarmo to jednoducho dalej nepojde.
anonym | 21-10-2011 17:57:51
Mirko! Budíček! Chudobný našinec potrebuje parkovisko blízko domu a zadarmo. Ponúkni projekt vlastníkom bytového domu, povedz im, čo ich to bude stáť a uvidíš ako Ťa poženú!
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 21-10-2011 16:34:51
Myslím, ze s podobnymi problemami bojuje vacsina miest na celom Slovensku. Kedze parkoviska sidlisk boli projektovane na iny stupen motorizacie, aky je v sucasnosti. Asi najlepsim riesenim by bolo vyuzitie vnutroblokov na podzemne parkovisko so zelenou strechou na ktorom by boli umiestnene volnocasove aktivity (ihriska, zelen, atd.) Otazkou vsak je: kde na to vsak vziat?? I ked prve lastovicky aj v tomto smere sa uz pomaly realizuju.
http://korzar.sme.sk/c/6084869/odklepli-podzemne-garaze-na-kosickej-kuzmanyho.html

Dalsou moznostou su tzv. zakladacove parkoviska, ktore na ploche jedneho parkovacieho miesta dokazu nad sebou zaparkovat aj 10-12 aut. Auta su pomocou vytahu vytahovane a automaticky parkovane jedno nad druhym. V zahranici sa to uz pri starsich sidliskach zacina uplatnovat a na bocne steny panelakov bez okien sa pripevnuju tieto zakladace a dokazu na pomerne malej ploche zabezpecit parkovanie pre cely dom. Ale to je v nasich podmienkach taktiez este trochu sci-fi. Ale verim, ze casom sa to dostane aj k nam, lebo nebude sa dat donekoncna rozsirovat plochu statickej dopravy na ukor zelene.
N.N. | 21-10-2011 15:52:42
Plný súhlas p.Majko.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign