Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Základná škola Juraja Fándlyho sa posúva kvalitou čoraz vyššie.

1263

Za posledné obdobie sa pedagógovia ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi zapojili do viacerých projektov a aktivít, napriek tomu, že v dnešnej dobe sa zapájať do projektov je veľmi náročné. Stále sa zvyšuje množstvo práce i požiadaviek na učiteľov a tak zostáva málo času na mimopracovné aktivity. Každý projekt je práca navyše. Napriek tomu v ZŠ Juraja Fándlyho je stále dosť učiteľov, ktorí svoju prácu berú ako poslanie. Robia všetko preto, aby túto prácu vykonávali čo najlepšie.

V roku 2012 Škola nadviazala spoluprácu s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v rámci overovania efektívnosti programu Unplugged. Výsledky ukázali na pozitívny efekt Unplugged programu na nárast úrovne uvedomovania si negatívnych dôsledkov konzumácie alkoholu, fajčenia a užívania drog. V roku 2017 sme získali status Partnerská škola FF UPJŠ Košice a naďalej pokračujeme v dlhodobej spolupráci.

Ďalším projektom je "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality OVP" v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania, ktorý je zameraný na aktivity podporujúce zvyšovanie kvality odborného vzdelávania a prípravy, ktoré reflektuje potreby trhu práce.

Veľmi úspešným projektom do ktorého je škola zapojená je program "Zelená škola" Tento program je zameraný na podporu environmentálnej výchovy a vzdelávania v zmysle princípov trvalo udržateľného rozvoja. Pomáha nám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi, ktoré vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu, t.j. pomáhajú znížiť celkový vplyv školy na životné prostredie. Každé dva roky sa nám darí obhájiť certifikát "Zelená škola".

V oblasti prírodných vied sa škola zapojila do projektu ExpEdícia - skús, skúmaj, spoznaj. Cieľom projektu je pomáhať základným školám meniť sa na miesta, kde majú žiaci radosť z vlastného objavovania, experimentovania a poznávania ,miesta, kde ich učitelia na tejto ceste sprevádzajú v bezpečnom a podpornom prostredí. ExpEdícia rozvíja model systematickej metodickej a personálnej podpory základným školám, vďaka ktorému dokážu zmeniť prístup vo vyučovaní prírodovedných predmetov na druhom stupni. Pilotáž projektu na vybraných základných školách z rôznych častí Slovenska prebieha postupne v 5. až 9. ročníku na hodinách prírodovedných predmetov (biológia s prvkami ekológie, geografia, fyzika, chémia) od februára 2017 do júna 2022. Dĺžka projektu závisí od jeho úspešnosti pri implementácii a od získaných finančných zdrojov na jeho dlhodobú realizáciu. Pilotne máme za sebou prvý polrok a už teraz je vidieť pozitíva tohto projektu v zatraktívnení prírodovedných predmetov, ich prepojenie s praxou. Žiaci sami objavujú a poznávajú a tým si ľahšie zapamätajú, čo sa naučili. Úlohou učiteľa je expertné sprevádzanie žiaka na jeho ceste za jeho poznaním.

V školskom roku 2016/2017 bola škola vybratá do projektu Nadácie Orange: "Kultúra a klíma školy" V rámci tohto projektu sa vykonal externý audit, ktorý ukázal v čom sa dá kultúra a klíma školy zlepšiť. Následne na to sme v školskom roku 2017/2018 získali od Nadácie Orange grant vo výške 5.000,- € v rámci ktorého sme sa zamerali najmä na zlepšenie socioklímy, štýlu riadenia, vyučovacích štýlov učiteľov a klímu na hodinách. K podpore kultúry a klímy v škole sme v škole vybudovali čitateľsko-relaxačné zóny (dve na I. stupni a tri na II. stupni) v priestoroch, ktoré neboli dostatočne využité. Dnes ich žiaci využívajú na relax počas prestávok. Aby aj učitelia pracovali v príjemnom prostredí, zakúpili sme nábytok a podlahu do všetkých kabinetov, do zborovne, čitárne i cvičnej kuchynky.

V školskom roku 2017/2018 bola naša škola vybratá ako pilotná škola do projektu "Školy pre všetkých". Projekt vychádza z presvedčenia, že slovenský vzdelávací systém sa kvalitatívne zlepší, len ak bude popri zveľaďovaní infraštruktúry a vybavenia škôl investovať aj do ľudských zdrojov; ak skvalitní poskytovanie podporných služieb učiacim aj učiacim sa a ak sa popri vyhodnocovaní výsledkov zameria aj na kultivovanie vzťahov a skvalitňovanie vnútorných procesov a atmosféry v školách. Zmena tohto stavu nenastane legislatívnym či administratívnym nariadením „zhora“, ani samovoľným vývojom „zdola“. Školy dnes potrebujú ponuku komplexných služieb, ktoré budú reagovať na potreby detí a priority identifikované celou školskou komunitou. Takýto systém je potrebné nanovo vybudovať a tento pilotný projekt môže ukázať, aké služby sú najviac potrebné, aj kto a za akých podmienok ich môže poskytovať. Hlavným cieľom projektu je vyvinúť, implementovať a vyhodnotiť systém flexibilného podporného servisu v troch základných školách a miestnych komunitách a na jeho základe sformulovať návrhy na systémovú zmenu v poskytovaní podporných služieb pre všetky školy na Slovensku. V súčasnej dobe je projekt vo výskumnej fáze na ktorú v ďalšom školskom roku nadviaže servisná fáza - poskytovanie podporných služieb škole (konzultácie, mentorstvo, praktické workshopy, metodická pomoc, atď.)

O tom, že učitelia majú snahu neustále zlepšovať svoju prácu svedčí i to, že sa už pravidelne zúčastňujú 3-dňovej konferencie "Učíme pre život" v Poprade. Na prednáškach, workshopoch a vzájomných diskusiách medzi viac ako 300 pedagógmi získajú veľa inšpiratívnych informácií, pretože je veľa inovatívnych škôl, ktoré už sami začali realizovať reformu Učiace sa Slovensko. Tento rok, v marci, sa z našej školy zúčastní konferencie 8 pedagógov. http://www.indicia.sk/ucime-pre-zivot-2018/program-konferencie/

ZŠ Juraja Fándlyho si dobre viedla aj v najnovšom vydaní rebríčka základných škôl INEKO. Škola sa umiestnila v Trnavskom kraji na 9. mieste a v rámci SR na 104. mieste so ziskom 7,3 bodov (škola s výbornými výsledkami žiakov) spomedzi 1437 plnoorganizovaných ZŠ. Hodnotenie nás síce potešilo, ale vypovedacia schopnosť nie je úplne dostačujúca. Ťažko sa totiž meria spokojnosť detí a rodičov so školou. A práve toto považujeme za dôležité. Vzťahy, radosť, spokojnosť či napredovanie menej nadaných, či akýmkoľvek spôsobom znevýhodnených žiakov. Práve vďaka tvorivým učiteľom dokážeme vzdelávať aj deti s vývinovými poruchami, ktoré síce nedosiahnu v porovnaní s inými deťmi v testovaní výborné výsledky, ale môžu zažívať úspech, radosť a spokojnosť. Využívaním nových metód vo vzdelávaní naši učitelia prebúdzajú v deťoch tvorivosť, učia ich získavať informácie a spracovávať ich, aby boli dobre pripravené na ďalší život.

Škola je zameraná aj na šport. Dlhé roky dosahujeme veľmi dobré výsledky v hádzanej dievčat, v basketbale chlapcov, v plávaní, volejbale a taktiež i v branných športoch. Vieme, že ľahká atletika je jedným zo základov takmer všetkých športov a preto sme sa zapojili do projektu Slovenského atletického zväzu: "Detská atletika". Projekt je zameraný najmä na zatraktívnenie atletiky medzi deťmi a zároveň prispieva aj k rozvoju ich pohybových zručností. V rámci projektu sa naši žiaci zapájajú do rôznych súťaží a akcií SAZ. Zo SAZ sme získali dotáciu 1.500,- € na nákup športových pomôcok pre deti na I. stupni. Chceli by sme vybudovať športový areál na podporu atletiky v areáli školy, kde sú na to ideálne podmienky. Bohužiaľ, zatiaľ sa nám nepodarilo presvedčiť poslancov mestského zastupiteľstva, že takáto investícia by priniesla osoh nielen pre žiakov našej školy, ale aj pre celé mesto. Veríme, že sa to už zanedlho podarí a deti, mládež a dospelí budú mať kde športovať.


Fotogaléria k článku:

1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho
1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho
1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho

Zobraziť všetky fotografie
1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho
1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho
1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Michal Hanus | 07-02-2018 13:49:48
Gratulujem k úspechom, ktoré škola dlhodobo dosahuje. Môžeme byť hrdý, že máme v meste jednu z najlepších škôl v okrese či kraji. Vďaka patrí každému jednému pedagógovi aj vedeniu školy. Veľa ďalších úspechov prajem.
anonym | 06-02-2018 22:51:16
Naozaj veľmi pekné priestory, vyzerá to tam veľmi útulne. :)
super | 06-02-2018 15:08:15
Vidno, že táto škola skutočne rozkvitá - tie priestory naozaj zodpovedajú modernej škole dneška. Len tak ďalej!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign