Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Za takúto vodu má dodávateľovi zákazník zaplatiť vodné a stočné ?

Miloš MajkoDátum23. 08. 2018 22:04:06TémaKvalita pitnej vody
200

Sereď / Téma špinavej a na pitie, či pranie NEpoužiteľnej vody z verejného vodovodu za posledných minimálne 5 rokov je v Seredi a konkrétne na SOL tak preberaná, že mnohí ľudia - zákazníci a spotrebitelia tak vážny problém považujú už za neodmysliteľnú súčasť bežného života v meste. Pomerne často ale dochádza k situáciám, kedy čistá voda netečie dlhšiu dobu a úroveň jej znečistenia je tak vysoká, až v prípade možnosti výberu vody z Váhu a z vodovodu na základe vizuálneho vnemu sa človek podvedome rozhodne napiť prvej menovanej.

Obdobná situácia sa vyskytuje v našom meste ako včera, tak dnes. V priebehu obeda, voda z verejného vodovodu nebola použiteľná vo viacerých podnikoch v meste ako aj v množstve domácností. V jednej z kaviarní k espressu by si zákazník mohol dať len to, čo je zadokumentované na fotografii pod týmto textom.

Ak vám obsah pohára pripomína odpad, nie ste ďaleko od pravdy. Chcieť od niekoho používať na pitie túto vodu sa rovná čistému zúfalstvu. Rovnako sprchovať sa v takejto vode - čo asi tak môžu robiť rodičia pri viac ako 30 C horúčavách so zabezpečením čistoty svojich detí ? - či v nej vyprať biele prádlo. V prípade sprchy hrozí alergická reakcia citlivej pokožky a v prípade prania znehodnotenie obsahu práčky. Kto je za tento stav zodpovedný?

Mestský úrad na základe informácie dodávateľa včera uverejnil oznam o poruche vodovodného potrubia s predpokladom samotného dodávateľa, že zákazníkom potečie špinavá voda. Opätovne sa tak dostávame do stavu, kedy samotný dodávateľ si je vedomý dodávania nepoužiteľnej vody / tovaru zákazníkovi a jeho účtovania pre istotu hneď dva krát, a to prvý krát za odber vody a druhý krát za jej odkanalizovanie. Ľudovo povedané "čistá ryža". Povedané inak, problém dodávateľa spôsobený havarijným stavom je opätovne bez hanby presunutý na plecia stoviek zákazníkov, ktorí na to, aby sa mohli napiť vody, umyť riady, osprchovať sa alebo oprať, musia odpustiť a zároveň odkanalizovať ťažko identifikovateľné metre kubické špinavej a neopužiteľnej vody dodanej dodávateľom za cenu vody čistej.

Napriek tomu, že problému sa systematicky niekoľko rokov venujeme nielen individuálne, ale aj ako občianske združenie, nielen zo strany dodávateľa, ale žiaľ dokonca aj vedenia mesta a samosprávy sme sa pomocnej ruky nedočkali.

Z vlastných finančných zdrojov sme za obdobie niekoľkých rokov zaplatili pokusy špinavú vodu reklamovať podľa reklamačného poriadku - neúspešne. Z vlastných finančných zdrojov sme však zrealizovali aj dokumentovanie súdnym znalcom aktuálneho stavu dodávky špinavej vody do verejného vodovodu dodávateľom. Máme k dispozícii dostatok podkladov ako na hromadnú žalobu, tak na iné právne kroky v záujme poškodených zákazníkov. Poškodených nielen po stránke zbytočných finančných nákladov na vodu, ktorú nevedia upotrebiť, ale aj na zanesené a zničené rozvody v rodinných a bytových domoch. Ako však všetko okolo nás, aj tu úspešnosť akýchkoľvek krokov v takto náročnom spore závisí od záujmu nie jedného, dvoch, troch, či piatich zákazníkov, ale desiatoch, resp. stoviek. Čím väčší záujem zo strany poškodených riešiť predmetnú vec, tým väčšia šanca na úspech.

Keďže kompetentným orgánom, ako aj samospráve a vedeniu mesta je dlhodobý problém s vodou známy a neriešia ho dostatočne v prospech obyvateľov mesta, rozhodli sme sa ako občianske združenie opätovne podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a to dnes v popoludňaších hodinách. Na jedno z miest, kde špinavá voda už druhý deň tiekla, bola vyslaná hliadka OO PZ zo Serede, ktorej policajti sami a na vlastné oči mali možnosť vidieť fakt, že špinavá voda z verejného vodovodu naozaj tečie.

Na základe nami podaného trestného oznámenia polícia zabezpečila príchod pracovníčok RÚVZ (Hygieny) za účelom odobratia vzoriek vody. Žiaľ ako obyčajne, pokiaľ odber nie je vykonaný hneď, ale až v čase kedy niekoľko hodín je voda z vodovodu v objekte odpúšťaná, ťažko predpokladať relevantný výsledok rozborov. Práve z tohto dôvodu je nevyhnutné aktívne zapojenie sa poškodenej verejnosti - zákazníkov a to napr. pridaním sa k oznámeniu ako poškodený s kvantifikovaním, koľko vody museli odpustiť na to, aby vodu mohli používať na účel, na ktorý ju za nemalé finančné prostriedky od dodávateľ zakupujú.

Zástupca dodávateľa ZvS sa pred políciou a pracovníčkami RÚVZ vyjadril, že nezaznamenali ani jednu sťažnosť na kvalitu dodávanej vody. Či je to tak, vie len dodávateľ a prípadne tí, ktorí možnosť sťažovať sa využili. Ak nie, môžu ju využiť. Upozorňujeme, že v momente kedy sa poškodený nebude domáhať svojich práv, má sa za to, že poškodení nie sú a tak polícia úplne logicky dospeje k záveru, ktorým bude odmietnutie trestného oznámenia.

Vzhľadom na to, že opakovať už druhý krát vykonanú veci nemá zmysel (trestné oznámenie), obyvatelia majú teraz na dlhšiu dobu možno poslednú možnosť dať sa dokopy a svojich práv sa domáhať s možnosťou úspechu v spoločnom konaní. Chce to však občiansku aktivitu, bez ktorej aj polícia bude mať zviazané ruky.

Priatelia, my sme po druhý krát prípad otvorili a ostatné je na všetkých občanoch.

 

- - -

V prípade, že chcete napomôcť riešeniu veci, kontaktujte OO PZ v Seredi a žiadajte byť priradený k už podanému trestnému oznámeniu v tejto veci ako poškodený.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Seeker | 24-08-2018 16:45:06
Vieme, kto by to mal zaplatit:

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.
(od: 07.01.2003)
Sídlo: Nábrežie za hydrocentrálou 4
Nitra, 949 60
IČO: 36 550 949
Ing. Martin Tomčányi - člen predstavenstva
Jesenského 33/1092
Sereď 926 01
Vznik funkcie: 19.06.2017
Halo | 24-08-2018 09:45:48
Čítam to už roky,keď budete tuná na SOL vypisovať,je to síce zaujímavé a zapadá to do konceptu určitých ľudí,ale to je tiež všetko.Podanie hromadnej žaloby,to by bola hádam lepšia možnosť nápravy.Inak aj to nemusí k niečomu viesť,ak sú potrubia zastaralé a vodárenská spoločnosť sa rozhodla ich postupne vymeniť,tak žiadny postih nebude.V prípade,neplatenia záväznej vody,to sa musí zase riešiť individuálne.Nie je to jednoduché.Tam veru nepomôže ani člen predstavenstva.
onanym | 24-08-2018 08:12:06
Áno, je to pitelne. Mame tu exkluzivitu na pitnu vodu inej farby. Takej vo svete niet. Budme hrdi.. Ale fakt..je to hroza, hlavne to otrasne odkladanie problemu, ktory tu je a vysvetlovanie, ze oprava by bola draha... No a?! Ved preboha ludia platia, tak preco za svoje peniaze nemozu dostat servis, aky pozaduju. V 21. storoci mat cistu, pitnu vodu a nie tento humus...
názor | 23-08-2018 23:18:37
Tak ako všetko sa zmetie pod koberec, tak aj sťažnosti od obyvateľov. Veď oni sú nedotknuteľní. Stále opakujú, že voda neni závadná. Preto by bolo možno na mieste, v tom čase, keď takáta voda bude tiecť, nabrať z nej a odniesť na MsÚ, ako aj RÚVZ, naplniť im poháre a pred očami svedkov ich donútiť túto vodu vypiť. Možno, že by už viac nechceli, aby sa to opakovalo. Ale koľko zničeného prádla v automatických práčkach? Kto nahradí škodu?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign