Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Z obecného úradu je Základná škola len krížom cez ulicu...

Miloš MajkoDátum08. 11. 2016 12:15:34Témaobec Šintava
159

Už niekoľko krát som napísal, že osobne proti starostovi Holičkovi nič nemám (o ním podanom trestnom oznámení na moju osobu si myslím svoje) a ide mi naozaj iba o hladanie a následne zverejnenie pravdy napr. aj o kauze Obec Šintava proti Lodenica s.r.o. Sledujúc vystupovanie starostu Holičku a jeho správanie sa voči občanom na rokovaniach OZ  som za rok nadobudol dojem, že Holičkovi vo veci Lodenice ide hlavne o akýsi osobný boj (odvetu?)  proti exstarostovi Jurčagovi. Žial, za obecné peniaze. Ľudia hovoria jedno, Holička niečo iné. Veď viete, každý to prezentuje ako tú "svoju" pravdu. Pravda je však len jedna a to tá podložená faktami.

Diskusia poukazujúca na spor obce s Lodenicou s.r.o. na  SoL pod úplne inými článkami týkajúcimi sa obce,  ma s projektom "Transparentná samospráva"  pred viac ako rokom priviedla do Šintavy. Aj s kamerou, ktorá jednoznačne  dokumentuje, dokazuje a následne nas*era hodne tých, ktorým sa pod rúškom nezverejnenia mnohých informácií v obci po niekoľko rokov bačovalo takpovediac jedna radosť. A stačilo tak málo...

Úplne od prvého zastupiteľstva na ktorom som sa zúčastnil, som mal záujem o korektné informácie od obidvoch strán. K čomu došlo? Pôjdem po poradí:

starosta obce Miroslav Holička:

- na moje otázky položené v súlade s platnou legislatívou mi okamžite  reagoval arogantne s tým, že neodpovie, úmyselne poruší zákon, lebo mu nehrozí žiadna sankcia

- naozaj fakty žiadané ku kauze Lodenica nezverejnil prakticky rok

- pri ďalšej otázke týkajúcej sa inej témy vo veci verejnej na mňa podal trestné oznámenie, kde vyšetrovateľka  OR PZ Galanta vo veci začala aj trestné stíhanie, ktoré však po mojom výsluchu a predložení argumentov zastavila. Nepomohla ani sťažnosť M.Holičku prokurátorovi.

- a obecný úrad v rade prvom  (starosta v rade druhom) si svoju zákonom stanovenú povinnosť voči občanovi neplnili rok - až na tretiu žiadosť reagovali tým, že požadované informácie zverejnili.

- si sám navrhol o koľko mu majú poslanci OZ zvýšiť plat a to napriek úmyselnému porušovaniu zákona

- ignoruje oprávnené požiadavky občanov na vysvetlenie finančných káuz, ktoré počas roka boli odhalené poslancom OZ a hlavnou kontrolórkou 

- nedvíha služobný mobil platený občanmi, neodpovedá prakticky na žiadne otázky občanov a z rokovaní OZ pred občanmi zbabelo uteká.   

- verejne klamal v odpovedi občanovi poskytnutej v súlade so zákonom o Slobodnom prístupe k informáciam. Z klamstva sa na OZ usvedčil sám za výdatnej pomoci ekonómky obecného úradu

- na návrh  ním  úmyselne poškodeného občana - novinára na mimosúdne vyrovnanie nereaguje

exstarosta Jurčaga - Lodenica s.r.o.:

- ochotne médiu poskytol materiály týkajúce sa žaloby podanej starostom Holičkom na Lodenicu s.r.o.

- neodmietol stretnutie a bez problémov na kameru povedal svoj pohľad na predmetný spor

- vždy dvíha svoj súkromný mobil platený z jeho súkromných peňazí a ochotne komunikuje kedykoľvek nielen telefonicky, ale aj osobne

 

Zvykne sa hovoriť, že každá minca má dve strany a z pohľadu novinára vždy mám záujem o stanovisko všetkých zainteresovaných strán. Za žiadnych okolností nechcem, aby tento článok bol pozitívne ladený voči jednej zo strán, nakoľko mi je úplne jedno, ktorá strana tohto sporu má pravdu. V tomto článku dokonca ani neriešim pocity občanov z výkonu funkcie súčasného starosu Holičku či exstarostu Jurčagu. Tu a teraz sa venujem výlučne kauze žaloba zo strany obce Šintava na Lodenicu s.r.o. Tento spor totiž obyvateľov obce môže vyjsť - zdôrazňujem môže vyjsť - naozaj veľmi draho.

O ochote oboch zúčastnených strán komunikovať som napísal vyššie. Som však neoblomný a niektoré fakty naozaj potrebujem získať tzv. "neprestrelne". Argumenty a písomné podklady pre zachovanie objektivity potrebujem od oboch strán. Obecnému úradu som teda predložil ďalšiu žiadosť o zverejnenie konkrétneho materiálu, na ktorý sa starosta Holička verejne odvoláva.

Tu je kópia jednoducho formulovaného e-mailu s jedinou jasne postavenou otázkou:

From: Milos Majko
Sent: Monday, October 24, 2016 11:18 AM
To: obec@sintava.sk
Cc: seredonline@seredonline.sk
Subject: Ziadost v sulade so zakonom 211/2000 Z.z.

Obec Sintava, starosta obce,
Na zaklade verejne prezentovanych tvrdeni starostu obce Miroslava Holicku, ze mal mandat OZ na podanie zaloby na sud vo veci Lodenica s.r.o., Vas ziadam o zverejnenie:

1. – konkretne uznesenie Obecneho zastupitelstva, v ktorom starostu obce Sintava  Miroslava Holicku  poslanci OZ poverili podanim zaloby na prislusny sud vo veci Lodenica  s.r.o.

Ziadam v zakonnej lehote zverejnit scan celeho uznesenia a zaslat ho e-mailom na: majko@majko.sk

Dakujem.
Milos Majko, Trnavska 53, 926 01  Sered
Kontakt: 0907 277 777

Odpoveď starostu obce:

From: Obec Šintava [mailto:obec@sintava.sk]
Sent: Monday, October 31, 2016 10:01 AM
To: Milos Majko
Subject: Re: Ziadost v sulade so zakonom 211/2000 Z.z.

Na základe Vašej žiadosti v súlade so zákonom č. 211/2000 Z.z. zo dňa 24.10.2016 kde žiadate konkrétne uznesenie Obecného zastupiteľstva, v ktorom starostu obce Šintava  Miroslava Holičku  poslanci OZ poverili podaním žaloby na príslušný súd vo veci Lodenica  s.r.o.
Vám oznamujem, že v zmysle zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov je mojou povinnosťou čo najlepšie hospodáriť s obecným majetkom, ochraňovať záujmy obce, zveľadovať obecný majetok podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.
S pozdravom
Miroslav Holička, starosta obce

- - -


Vždy sa snažím byť nadpriemerne tolerantný a chápavý. Dokonca veľa krát hľadám trošku stratený význam v komunikácii druhej strany, či snažím sa čítať "medzi riadkami". V tejto komunikácii však zákon s niečim takým nepočíta. Osoba povinná - rozumej obecný úrad, má zákonom uloženú povinnosť a občanovi zákon v rovnakej veci stanovil práva. (to asi preto, že všetko v obci - dokonca aj chod úradu, platy úradníkov a aj starostu vlastne v plnej miere financuje práve občan zo svojich daní tvorených vlastnou prácou)

Po viac násobnom prečítaní si odpovede starostu Holičku hľadám v jej obsahu zmysel, resp. nenachádzam odpoveď na položenú otázku. A tá bola tak jednoduchá a jednoznačná. (Zjednodušene:  obecný úrad je povinný zverejniť konkrétne uznesenie, alebo jasne a zrozumitelne oznámiť žiadateľovi, že takéto uznesenie neexistuje.  Odpoveď iná je zbytočným plytvaním času nás oboch a je v rozpore so zákonom.)

Asi týždeň som rozmýšlal, čo o odpovedi starostu Holičku napíšem do média. Fakt chcem byť maximálne korektný a slušný. Tak teda píšem: pán Holička, obecná základná škola je od úradu, na ktorom  zastávate post štatutára a reprezentanta  obce len krížom cez ulicu. Tam isto žiaci druhého stupňa vedia, čo znamená odpovedať na položenú otázku a ako sa to robí. Inak by museli opakovať ročník. Ak by ste pre ich ostych náhodou nepochodili, každý učiteľ  Vám určite rád poradí. Budete to potrebovať, pretože zákonná lehota Vám dnes uplynula, v podateľni Vás čaká odvolanie voči fiktívnemu rozhodnutiu a Vy viete, čo po ďalšom  ignorovaní zákona nasleduje.

Ospravedlňujem sa, nikoho som pobaviť nechcel,  no sú situácie, kedy jednoducho nemôžem inak...


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Občan | 09-11-2016 10:32:15
anonym | 09-11-2016 10:16:54
Pred voľbami bude potrebné pravdivo a zodpovedne pripomínať negatívne počiny pána starostu a mala by to byť priam povinnosť poškodených jeho konaním...
anonym | 09-11-2016 10:16:54
gusto. to neni iste ze nebude zas. babky kdh to zariada.
Gusto | 08-11-2016 20:13:12
Poriadok v Šintave bude o dva roky po voľbách, ked starosta Holička nebude vo funkcii a konečne sa toho chopí niekto schopny. Musíme vydražať a mať nádej, že všetko zlé skončí a pohnú sa roky nevyriešené spory, žiadosti občanov dopredu. V momentalnej situácii sme rukojemníkmi arogancie a zloby!
Občan | 08-11-2016 19:13:53
Miloš Majko | 08-11-2016 16:06:33
Ak povinná osoba rozhodnutím zamietne sprístupniť informáciu, alebo lehota na odpoveď „márne uplynie“ - úrad nereaguje (tzv. fiktívne rozhodnutie o odmietnutí sprístupniť informácie), možno sa voči takémuto
rozhodnutiu odvolať.
Rozhodnutie o odmietnutí sprístupniť informáciu musí mať náležitosti určené správnym poriadkom (musí byť písomné, obsahovať samotné rozhodnutie, odôvodnenie a poučenie o opravných prostriedkoch, musí byť podpísané s úradnou pečiatkou...)
Poslať odvolanie (špecifickým je odvolanie voči rozhodnutiam
ministerstiev, ústredných orgánov štátnej správy - to sa nazýva rozklad) voči rozhodnutiu možno najneskôr do 15 dní od prijatia odpovede (alebo márneho uplynutia lehoty). Odvolanie musí byť písomné a musí z neho byť zjavné, čo namieta. Zasiela sa rovnakej povinnej osobe ako pôvodná žiadosť. Tá ju postúpi nadriadenému orgánu, ktorý bude o odvolaní rozhodovať. O odvolaní musí tento druhostupňový orgán rozhodnúť do 15 dní od jeho doručenia.
V prípade, že aj druhostupňový orgán rozhodne o zamietnutí sprístupniť požadovanú informáciu a žiadateľ je stále presvedčený, že na požadovanú informáciu má právo, môže podať žalobu na súd.
Osobnosť | 08-11-2016 18:35:35
Pan Holička trpí tzv .kultom osobnosti a myslím si ,že ho baví čítať články o sebe.Preto má postoj taký aký má....len aby sa o ňom čo najviac hovorilo a písalo....😁😁
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-11-2016 16:06:33
Občan | 08-11-2016 15:17:13 | - moj nazor nie je podstatny. Dolezite je, co hovori zakon.

;-)
Občan | 08-11-2016 15:17:13
Pán Majko, Vám aspoň odpoveď z obce poslali aj ste ju dostal. Váš názor zrejme je, že mal napísať, že uznesenie nie je , uvidíme, či sa takej odpovede dočkáte...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-11-2016 14:14:21
Na co cakate? Na dalsi clanok, v ktorom sa dozviete, ze starosta Hoicka si pisomne UDELIL trestnu a priestupkovu imunitu na urovni prezidenta SR?
Obcan | 08-11-2016 13:57:21
Ale ved X krat verajne prehlasil,ze mandat dostal,len si akosi nevie spomenut naco. Tu bude stacit iba pomoc najvyssieho,aby ho osvietil. Treba vyckat!
obcan | 08-11-2016 13:29:06
a to ste uz videli aby si pozostali pred pohrebom upratovali humus v marnici ked cintorin spravuje obec a pritom je nato urceny zmluvne clovek co si zato uctuje
odpovedal | 08-11-2016 12:31:12
podľa mňa v podstate odpovedal, že žiadny madát na podanie žaloby nemal.
A v jeho citovaní zákona je vlastne zhrnuté, čo všetko by mal robiť a nerobí!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign