Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Výučba nového typu písaného písma na ZŠ Juraja Fándlyho

1263

            V tomto školskom roku prebieha na našej škole už štvrtý rok  výučba písania nespojitým písmom ComeniaScript® v dvoch triedach. Autorkou tohto nového typu písaného písma je Radana Lencová. Písmo prešlo pilotným overovaním v Českej republike v rokoch 2010-2012. Zúčastnilo sa ho 33 škôl. Autorka sa inšpirovala tým, čo sa deti dokážu naučiť už samé, pred vstupom do školy - veľké tlačené písmená. CS ponúka deťom široké spektrum vyjadrenia, umožňuje individuálne prispôsobenie každému pisateľovi - malému i dospelému. Je založené na dvoch základných princípoch: jednoduchosti a čitateľnosti. Za predpokladu čitateľnosti si ho môže prispôsobiť každý pisateľ. K nácviku písma CS sú k dispozícii didaktické pomôcky, ktoré uľahčujú jeho zapamätávanie. Je obzvlášť vhodné pre nadané deti. Uľahčuje písanie dysgrafikom a ľavákom, teda všetkým deťom so špecifickými výchovno - vzdelávacími potrebami.

             Tento typ písma je lepšie čitateľný aj v zahraničí a naopak. Potvrdzujú to aj naše skúsenosti z komisionálnych skúšok  žiakov plniacich si povinnú školskú dochádzku mimo územia SR, ktorí píšu iba "paličkovým" písmom. Z vlastnej praxe vieme, že deti už v štvrtom ročníku jednoťažné písmo opúšťajú a postupne prechádzajú na akúsi zmes písaného a tlačeného písma, ktoré je ale ťažko čitateľné a často ho nevedia ani deti samé po sebe prečítať.  Našou snahou je žiakom učenie zjednodušiť a zatraktívniť, preto naše pani učiteľky  absolvovali vzdelávací program na vyučovanie písania písmom Comenia Script©. Pri zápise rodičom  ponúkame túto možnosť vzdelávania ich detí. Zapracovali sme Comenia Script© do školského vzdelávacieho programu a v tomto školskom roku máme prvácku a štvrtácku triedu, ktorá sa učí písať Comenia Scriptom©.

Zo skúseností vyučujúcej z pilotnej triedy:

- deti si na formu tohto písma zvykli veľmi ľahko,

-jednou z výhod je aj počiatočné písanie bez sklonu,

- písmo je podobné klasickému písanému písmu, ale jednoduchšie,

- čitateľnosť napísaného textu je výborná,

 - zo začiatku robilo deťom problém oddeľovať slová, ale častým precvičovaním sa to odstránilo,

- keďže žiaci používajú štandardný šlabikár, vedia prirodzene prečítať aj bežný písaný text,

- od rodičov máme na výučbu CS pozitívne reakcie.  

Žijeme v dobe komunikácie formou SMS, sociálnych sietí, emailov a  benefity v tomto prípade prevyšujú nevýhody, preto  chceme vo výučbe písania písmom  Comenia Script© naďalej pokračovať.

 

Mgr. R. Šidlíková


Fotogaléria k článku:

1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho
1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho
1263
Autor: Základná škola Juraja Fándlyho


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
konstatovanie | 08-05-2019 13:26:57
Vidim, ze niektorym by najviac vyhovovalo klinove pismo...
Neuveritelne, ako podaktori nedokazu pochopit, ze doba sa vyvija a stale lipnu na prekonanych zvyklostiach. Smutne.
nesúhlas | 07-05-2019 08:27:32
Myslím si, že je to hlúposť. Viem, že chcú možno učitelia deťom pomôcť. Ale je to správne ? Ja si myslím, že z detí vyrastú už úplne hlúpi ľudia. Veď písané písmo je krásne, keď sme sa ho my vedeli naučiť a učili sme sa popri tom aj tlačené, nechápem, prečo sa to nemôžu naučiť dnešné deti. Prečo stále napodobňujeme západ ? Veď vždy sme boli my z našich krajín múdrejší a vzdelanejší ako napríklad v Amerike. Veď, keď pozeráte tie filmy americké, ako tam píšu ? Majú v ruke ceruzku, pero nepoznajú a len tlačeným písmom. Celé je to choré. Kam to smerujeme ? Už deti sú oblbnuté od internetu, mobilov a robme z nich ešte väčších idiotov.Super.
Martina | 25-03-2019 17:45:54
Pred tromi rokmi zo strany rodičov nebol záujem o toto písmo. Veľká škoda. Písmo je vhodné aj pre deti s rôznymi poruchami, vyzerá ako tlačené, takže deti nemusia toľko rozmýšľať ako to pretransformovať do písaného písma. Veľká škoda.

Mimochodom, keď píšem písaním, po sebe ledva prečítam a to som zmaturovala za 1 a sloh som mala napísaný na 4 strany.
Takže načo bolo dobré to mučenie?
Aj tak vo všetkých formulároch máte: tlačivo vypîšte tlačeným písmom. Koľko z vás, čo sa tu bijete za písané písmo ho reálne aj používate?
Všade na západe sa toto písmo používa už desaťročia a čo sú sprostejší od nás? Nie nie sú.
Riešite somariny ale uniká vám, že 28 kilove dieťa nosí tašku, ktorá váži 7 kg. Nosí z vás niekto do roboty 20 kilovu kabelku?

Riešite, že deti sedia na zemi v polkruhu, no a čo?? Sedieť celý deň na stoličke nie je bohvie čo..

Viete, že v Holandsku rodičia ani nevedia čo sa ich deti práve učia, lebo všetko rieši škola. Aj to, keď ma dieťa nedostatky. Náš školský systém neumožňuje takéto vzdelávanie. V Holandsku na 1 stupni deti nenosia do školy ani tašky, vážení, tam sa deti do školy totiž tešía, lebo si ako v škole ani nepripadajú.

Západný školský systém nedobehneme ani za 100 rokov.
A vy tu poniektorí riešite hlúposti....
konstatovanie | 23-03-2019 17:46:03
Pismo je krasne, plne sa stotoznujem s prechodom na tento typ.
Pre extremisticke | 22-03-2019 20:25:53
Tvoj pohlad na nase nazory je extremny. Extremne nezmyselny!
Anonym | 22-03-2019 18:22:46
Čo je na nesúhlasných názoroch extrémistické..?
extrémistické | 22-03-2019 14:53:18
Keď tak všetci nadávate na tie deti a školstvo, aké sú také a onaké, ako keby vy všetci ste boli pred 30-40 rokmi dokonalí a úžasní. Tak rozmýšľam kto teraz programuje vstupy pre databáz, ifnormácie, stránky a všetko ostatné čo používate cez PC, odkiaľ sa berú aplikácie, ktoré používate v mobile. Žeby tí hlúpi žiaci ,ktorí absolvovali to naše strašné školstvo? Či ešte 25 až 30 roční ľudí boli vychovávaní dobrým školstvom? Alebo teda vy už viete o tých čo zo škôl ešte vyjdu že určite budú neschopní?. Nebudú lekárne, nebudú školy, nebudú laboratória, nebudú sa stavať mosty, nebudú stroje, autá? Veď všetci budú hlúpi a len pár výnimiek nebude môcť držať hospodárstvo. Hm. Nie sú závery niektorých o dnešnej celej lenivej mládeži extrémistické ?
školstvo | 22-03-2019 12:06:35
Celé školstvo nestojí ani za dobré slovo. Veď je to zvrátenosť, aby sa na každej škole vyučovali inak, aby sa učilo čo a ako chcú. Keď ukázala televízia záber z nejakej školy, ako sa učilo, skoro mi oči vypadli. Lavice boli odsunuté, deti sedeli na zemi v kruhu a pani učiteľka s nimi. Bolo treba iba vatru zapáliť. Aj rozhovory z niektorými učiteľmi boli zarážajúce, boli za takýto štýl výučby, lebo im to vyhovuje, ale otázne je čo ich naučia? Len sa hrať. Vidieť to aj na odpovediach mladých, pri nejakých anketách, že ich vedomosti sú úbohé. Až na výnimky.
anonym | 22-03-2019 11:36:49
Pri všetkej úcte, deti nevedia písané písmo po sebe prečítať (niektoré), tak im to chúďatkám zjednodušme. Mám dojem, že ak to takto pôjde ďalej a budeme sa prispôsobovať lenivosti a pohodlnosti detí, tak o chvíľu možno prídeme na to, že ich netreba ani učiť písať, aby sme ich zbytočne nezaťažovali. Súčasné deti už len tým, že sú naučené ťukať do klávesnice a nie sú nútené písať "ručne", by práve naopak mali drilovať ručné písanie, ale zrejme sa deje opak. Ešte aj to ručné im zjednodušíme. Nekladiem to za vinu nikomu konkrétnemu, ale žijeme asi čudnú dobu.
Mohli | 22-03-2019 07:11:20
by sem napísať rodičia,ktorých deti prestúpili na inú školu a boli stratené bez ComeniaSciptu
Michal | 22-03-2019 07:07:01
X generácií sa učilo písať tlačené písmená a aj písané. Obe sú vlastne písané, ale vieme, o čom hovorím. Všetci sme tu, naučili sme sa to. Celé je to choré. Neviem, kam chceme smerovať našu mládež. Niet divu, že sú samé poruchy, traumy a pod., keď sme si tie naše deti tak rozmaznali a snažíme sa s nich robiť chudáčik. Dievčatá sa učia boxovať a chlapci míňajú na kozmetiku viac, ako štvorčlenná rodina, používajú make up, nosia legíny a pod. Len aby nemali traumu z písaného písma.
Jozef | 22-03-2019 05:59:54
nemusis mi dakovat blbecku, robim to pre teba, aby si neumrel sprosty.
ešte aj... | 21-03-2019 22:12:16
Ešte je tu aj možnosť, skúsiť písať čínske haky-baky. Je to rýchlejšie.
písanie | 21-03-2019 21:42:40
Majú pravdu. Veď načo treba vedieť písať? Naši spoluobčania nevedia ani čítať, ani písať, zato poznajú peniaze a pre nich všetky výhody. V banke sa bude podpisovať, že sa budú kresliť písmená. Naše školstvo sa dopracovalo na takú úroveň, že my ,ako žiaci sme si robili srandy v Rusov, že : dva krížiky-inžinier, tri krížiky-doktor. So svojou gramotnosťou sme na chvoste.
Janko | 21-03-2019 18:10:35
presne tak, my sme ok. Vieme to aj to. Aj to že sa musíme dobre učiť aby sme neboli ako ľudia v oľano.
Nikola | 21-03-2019 17:53:28
my sme s tym ok. je to super pismo, uci sa to lahko. sme v 4.ročniku. a ovlada aj nase "klasicke pismo, aj precita".
názor | 21-03-2019 16:49:15
Asi to niekto nemá v hlave v poriadku. To už od samej dobroty nevedia čo robiť? To budú nebudú ľudia vedieť písať, ale budú kresliť ako debili? Asi aj tí, ktorí takúto kravinu prijali. To ale dopadlo naše školstvo!
Seredan | 21-03-2019 15:56:37
pre Jozef
Malebne su hlavne tvoje mudre komentare ku kazdemu a k vsetkemu. Esteze ta mame ty odbornik na vsetko.
Jozef | 21-03-2019 13:35:54
Otazok je samec od otazky?
Ake malebne.
Otázok | 21-03-2019 13:14:37
Mohol by sem aj nejaký rodič napísať reálne skúsenosti? Lebo mne sa toto nepáči a za pár rokov už nikto nebude vedieť normálne písať písaný. Môžem sa mýliť ale zdá sa mi ze sa malebnost vytráca už odvšadiaľ a prichádza šedý priemer a technokracia.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign