Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyjadrenie zástupcu firmy KONTRAKT SK, s.r.o. Františka Forgáča ml. pre poslancov a občanov

Vážený primátor, poslankyne, poslanci Mestského zastupiteľstva a obyvatelia mesta Sereď,

           

     firma KONTRAK SK s.r.o. má záujem vybudovať vo vlastnom areáli na Novom Majeri legálne ubytovanie pre svojich zamestnancov a tiež ponúknuť voľnú kapacitu na komerčný nájom ako pracovné ubytovanie vyššej triedy, každá izba 2 ľudia /možno páry/ so sociálnym zariadením /sprcha a WC/. V súčasnom stave je odhadovaná kapacita 30 lôžok. V prípade rekonštrukcie je možné navýšenie kapacity na 70 lôžok. Plánovaná ubytovňa má byť v rovnakej budove ako administratíva našej spoločnosti. Neplánujeme si do svojho objektu pustiť problémových ľudí /ani Slovákov a už vôbec nie zahraničných/. Taktiež som otec /mám 3 deti/ a  mám rovnaké obavy ako Vy. Naša budova tam bola ešte pred pôvodnou zmenou územného plánu a slúžila v tom čase  ako kancelárie, škôlka, jedáleň, šatne atď.

Naším zámerom pri kúpe nehnuteľnosti v roku 2012 bolo vybudovanie výrobného areálu na výrobu a skladovanie drevených paliet. V súčasnosti z kapacitných dôvodov a regulatívov mesta nie je pre nás možná  výrobná činnosť v tomto objekte. Vzhľadom na polohu objektu (stred priemyselnej zóny, blízkej občianskej vybavenosti)  a povahu objektu (kapacita nevyhovuje našej výrobnej činnosti), považujem za hlavné využitie daného objektu, poskytnutie ubytovania a skladovanie. 

Vážený primátor, poslankyne, poslanci a obyvatelia mesta Sereď, chcem vám vyjadriť môj  názor ako  vnímam situáciu s ubytovaním. Tento názor je môj osobný, ale verím, že veľmi podobný s názorom väčšiny ľudí, zamestnancov, majiteľov firiem, možno poslancov miest a obcí alebo aj vlády SR. Tento názor nemusia vnímať rovnako všetci obyvatelia mesta Sereď, čo prijímam.

Vývoj priemyslu v Seredi je nezastaviteľný fakt. S vývojom priemyslu je nevyhnutné riešiť otázku, kto bude v tomto priemysle pracovať. Domáci obyvatelia alebo ľudia, ktorí pricestujú za prácou? Je nereálne myslieť si, že dopyt po zamestnancoch pokryjeme domácim obyvateľstvom pracujúcim v zahraničí, tým že ich prilákame navýšením platov  alebo zamestnáme ľudí z okolia, ktorí budú denne dochádzať za prácou. Vzhľadom na to, že v našom regióne je 2% nezamestnanosť, kapacita domácich potenciálnych zamestnancov je vyčerpaná. Z toho dôvodu je neodkladné riešiť otázku ubytovania zamestnancov zo širšieho okolia, poprípade z iných regiónov Slovenska alebo zo zahraničia.

Príklad: mám suseda, ktorý robí vo firme VW Bratislava a z dôvodu cestovania (denne by dochádzal 60 km po diaľnici) zostáva v Bratislave na celý pracovný týždeň. My sme sa ocitli v podobnej situácii. V Seredi a okolí nie sú žiadne rezervy potenciálnych zamestnancov, preto treba riešiť otázku ubytovania zamestnancov, ktorí nemôžu dochádzať denne do zamestnania.

Ubytovanie je možné zabezpečiť niekoľkými spôsobmi.V meste Sereď máme nelegálne ubytovne (veľa), dvojizbové byty v činžiakoch s 10 aj viac nelegálne ubytovanými, mega kapacitne prerobené rodinné domy, ktorých rekonštrukcie zmenili  povahu bývania v rodinných štvrtiach.  Nejde iba o mesto Sereď, ale aj Váhovce, Šoporňu, Sládkovičovo a iné okolité dediny. Ubytovanie v takýchto rodinných uličkách a štvrtiach sú legálne, lebo je tam prípustná funkcia bývania a nehnuteľnosti sú v súkromnom vlastníctve. Aj keď vo väčšine prípadov, ľudia, ktorí tam bývajú nemajú nahlásený pobyt na tejto adrese, teda ich pohyb je nekontrolovateľný a mesto prichádza o finančné prostriedky (poplatok za odpad, poplatok za pobyt atď.).

Problém s takýmto bývaním vidia iba zainteresovaní ľudia, ktorí bývajú v bezprostrednej blízkosti takýchto prenajatých domov a bytov (možno aj všetci z verejného zhromaždenia ale aj ďalší, ktorí sa ho nemohli zúčastniť ako dôchodcovia, pre chorobu atď). Problém sa týka aj rodinných bytových domov priamo v centre Serede, kde stačí, že jeden z majiteľov bytov dá do prenájmu byt firme, ktorá tam ubytuje dvanástich zamestnancov a bývanie v takomto bytovom dome začína byť neprijateľné pre zvyšok obyvateľov, ktorí  po čase takisto začnú rozmýšľať  o tom, že dajú byt do prenájmu a z dôvodu neprispôsobivých susedov sa odsťahujú. Hrozí nám, že takýmto spôsobom sa z bytových domov, priamo v centre mesta, stanú ubytovne pre zamestnancov, ktorí postupne vytlačia pôvodných obyvateľov.

Preto sa pýtam: nie je prijateľnejšie riešenie, zriadiť legálne ubytovne s reguláciou mesta a štátu ako nelegálne prenajímanie nehnuteľnosti v súkromnom vlastníctve? V prípade legálnych ubytovní máme možnosť sprehľadniť a kontrolovať  pohyb problémových osôb, zatiaľ čo pri nelegálnom ubytovaní nevieme odhadnúť ani počet prisťahovalcov, nieto ešte poznať ich totožnosť a miesto zamestnania.

Dom alebo byt na prenájom na pracovné ubytovanie je legálny, ale znehodnotil atmosféru bývania vo všetkých typoch súkromného bývania. Predstavte si, čo sa stalo, ak sa do vchodu činžiaka prisťahovala neprispôsobivá rodina. Robili „iba“ hluk, lebo ich tam legálne žilo „iba“ 5 rodín, vonku parkovali legálne „iba“  10 osobných áut. Neplnili si ani domové povinnosti. Takíto ľudia sa môžu nahlas legálne rozprávať do 22 hod a nič im nikto nemôže. Nielen susedia z rovnakého poschodia ale celý vchod mali peklo z bývania. Takýmito susedmi utrpela hodnota celého vchodu.

Ja osobne som prežil väčšinu života v činžiaku, hrávali sme futbal so susedmi nielen z činžiaku, ale z celej štvrte. Poznali sme sa všetci susedia vo vchode. Teraz mám to šťastie, bývame v novej štvrti, kde nemám problém, že niekto prenajíma susedný dom pre 15 ľudí. Ale poznám problém, kde rodinný dom legálne prenajímajú firme, ktorá „legálne“ zamestnáva ľudí z Ukrajiny alebo zo Srbska. Neviem si predstaviť, že na mojej ulici bude na legálny prenájom dom,  o chvíľu ďalší dom, neskôr celá ulica a ďalej ani nepokračujem....

Neprajem si, aby sa z ihrísk postupne stáli parkoviská, z bytov ubytovne ... Mám z toho osobne veľké  obavy, aj keď v Seredi trávim „iba“ 12 pracovných hodín 5 x týždenne, ale mám tu starých rodičov, rodinu, priateľov, zamestnancov a ich rodiny. Nechcem, aby moja 83 ročná babka nemohla vyjsť z bytu do vchodu, lebo oproti nejaký zisku chtivý sused legálne ubytoval 15 ľudí a odišiel na RD do novej štvrte, kde niečo podobné zatiaľ nehrozí.

Je mi ľúto, že nepodporujete náš projekt, pričom v meste vznikajú iné veľké „legálne“ ubytovacie zariadenia medzi rodinnými domami. Náš objekt sa nachádza na periférii mesta Sereď, kde nikomu nemôže prekážať náš zámer. Ide priam o IDEÁLNE MIESTO na tento účel. Máme iba „smolu“, že vďaka okolnostiam priemyselnej zóny precharakterizovali náš pozemok na priemyselné využitie bez možnosti bývania. A tí, ktorí budujú ubytovne medzi rodinnými domami mali iba „šťastie“, že ich pozemok takýto územný problém nemá, ale práve v mnohých prípadoch ten by mal mať. Čo urobíme potom, keď môj alebo Váš sused prenajme dom firme, ktorá tam umiestni 25 zahraničných robotníkov?

Chcem zdôrazniť fakt, ak „neusmerníme-te“ legálne bývanie regulatívmi mesta alebo štátu (nie aktuálnymi legálnymi spôsobmi – 15 ubytovaných v 2 izbovom byte),tento rast problémov z ubytovaním nezastavíme.

Jedným z mechanizmov je posunúť pracovné ubytovanie do legálnych ubytovní, legálnych bytov, ktoré podliehajú regulatívom mesta, platia dane a podliehajú príslušným kontrolným mechanizmom (pravidelné kontroly mestskej polície, hygiena, daniam atď.).

Mám pocit, že niektorí „legálni“ prenajímatelia alebo hejteri, ktorým vyhovuje tento systém medializovania špinia mená poslancov, ktorí iba zastupovali a zastupujú názory voličov, a mali „GULE“ mať mesto legálne pod kontrolou.

 

Definícia Hejtera: „Hate” je v angličtine “nenávisť, nenávidieť”. “Hater” je potom “Ten, čo nenávidí”. Väčšinou vie všetko lepšie. Cíti sa na niekoľko vyznamenaní a ovláda najvyšší level psychológie. Najčastejšie sa ozýva tak, aby to videli aj iní. Komentuje a zhadzuje. On tvrdí, že “zotrel”, no pokojne môžeme povedať, že chcel uraziť a vyprovokovať. Neraz ublíži. Majú to v krvi a radi kritizujú. Alebo to spravili výnimočne a nezapadá to do ich osobnosti. Potom sú tí, čo naozaj nevedia čo chcú, no radi rýpu a uspokojuje ich napríklad pohľad na rozprúdenú diskusiu vďaka nim. Tí najhorší sú ničitelia. Prichádzajú sa ventilovať cielene, alebo náhodne. Nehľadiac na následky uštedria kritiku, ublížia aj uškodia /že, niektorí blogeri/. Odporúčam im ísť si radšej zabehať J

Nenamietam prijať obmedzenie, že nemôžeme ubytovávať zahraničných ľudí, alebo iba vybranú skupinu ľudí, alebo tretinu vlastných zamestnancov, alebo niečo ...

Toto všetko je vývoj, ktorý nezastavíme-te, ale je potrebné ho usmerniť. Usmerniť ROZUMNÝMI opatreniami zo strany kompetentných. Nezávidím Vám Vaše rozhodnutia, lebo veľakrát môžu byť správne, ale nie populárne.

Žiadam iba o férový pohľad na zámery a názory zastávajúce NAŠE/VAŠE mesto Sereď.

 

Zámerom tohto listu bolo úprimne vyjadriť svoj názor, nie uraziť ani vyprovokovať. V prípade reakcií posielam kontakt: verejnost@kontraktsk.sk

 

                                                                   

 

                                                                                     Ďakujem /e  za pochopenie

                                                                                     František Forgáč ml.


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 23-02-2018 09:48:29
Z dovodu maximalnej objektivity v prinasani sprav si povazujem za povinnost uviest, ze vcera predpoludnim som sa s panom Forgacom stretol osobne.

Pozval ma na prehliadku jeho priestorov.

Priestory su v stadiu rozpracovanosti - niekotre kratko pred dokoncenim. V kazdom pripade vsak su prazdne a v predmetnej nehnutelnosti zatial

NIE SU UBYTOVANE ZIADNE OSOBY.

Informacie sirene na socialnych siatach o potrebe legalizovat uz funkcnu ubytovnu s ubytovanymi cudzincami teda v TOMTO KONKRETNOM pripade NIE SU PRAVDIVE.
Registrovaný Marek Sladký Marek Sladký | 22-02-2018 16:03:35
Toho vášho suseda ste nemusel spomínať. Viete je zvláštne, že mu zo Serede ide autobus priamo do VW a po smene mu ide nazad a on si radšej bude platiť ubytovanie v Ba (asi nechce byť s manželkou doma) a pritom ak chcete seredana stačí im dat adekvátny plat.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign