Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyhlásenie k trestnému stíhaniu Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza

Miloš MajkoDátum09. 06. 2015 13:09:01TémaAktuálne témy

Vyhlásenie k trestnému stíhaniu Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza

Výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz sú trestne stíhaní za to, že natreli červenou farbou pomník niekdajšieho popredného predstaviteľa komunistickej strany a komunistického režimu v Československu Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej. Prokuratúra odmietla ich sťažnosť voči vzneseniu obvinenia a trestné stíhanie naďalej pokračuje.

Podľa nášho názoru by nemali byť trestne stíhaní Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz, ale iniciátori a organizátori inštalovania a odhalenia pomníka Vasiľovi Biľakovi, a to za trestné činy podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Čin Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza nie je podľa nášho názoru trestným činom, ale prejavom občianskej statočnosti. Svojím prihlásením sa k tomuto vyhláseniu potvrdzujeme, že verejne schvaľujeme, že Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz poliali pomník Vasiľa Biľaka červenou farbou. Schvaľujeme nielen tento ich čin, ale verejne ich pre tento čin vychvaľujeme.

Ak orgány činné v trestnom konaní a následne súdy budú kvalifikovať konanie Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza ako trestný čin, tak sme svojím verejným vyhlásením spáchali trestný čin schvaľovania trestného činu. Podľa § 338 ods. 1 Trestného zákona „Kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok."

My čin Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza verejne schvaľujeme a verejne ich preň vychvaľujeme.

Sme síce pevne presvedčení, že v prípade ich konania nejde o trestný čin, ale aj v prípade, že orgány činné v trestnom konaní a súdy rozhodnú inak, trváme na svojom tvrdení v tomto vyhlásení a sme pripravení znášať všetky dôsledky.


Ondrej Dostál, Viera Dubačová, Peter Osuský, Lucia Štasselová, Juraj Petrovič, Juraj Smatana Ivan Kuhn, Radoslav Sloboda, Zuzana Piussi, Zuzana Petková, Richard Stanke, Lukáš Latinák, Lucia Piussi, Eduard Marček, Elena Pätoprstá, Peter Juščák, Andrej Bán, Dušan Sloboda, Radovan Kazda, Jozef Hašto, Ivan Siller, Michal Kaščák Gustáv Matijek, Eva Polakovičová, Peter Gonda, Ivan Štrpka, Vladimír Špánik, Michal Havran, Silvester Bizoň, Fedor Blaščák, Daniel Pastirčák, Peter Zajac, Eugen Korda, Ľubica Trubíniová, Matúš Bischof, Andrej Pavlík, Péter Hunčík, Ján Hacaj, Juraj Bakoš, Tibor Takáč, Grigorij Mesežnikov, Ivan Kamenec, Martin Mojžiš, Vladimír Reptiš, Ľubica Reptišová, Mário Homolka, Ľudovít Šmelko, Juraj Kušnierik

Dňa 8. júna 2015.

Petíciu môžete podporiť tu: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=817912


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre anonyma | 10-06-2015 20:24:01
Pokial viem, táto socha, busta alebo čo to bolo, tam bola osadena so suhlasom obyvatelov obce. Ak by ju tam nechceli, vedeli by si to vysporiadat sami.
Možno keby perly ducha mali v sebe tito debili, akože umelci, zachovali by sa inak, alebo by sa do tejto zaležitosti nemontovali. Inak rada by som videla ich umelecke diela, to musi byt zažitok. Reklamu si spravili, ale či im to dvihne prestíž, je otazne.
tomáš | 10-06-2015 16:04:42
súhlasím s anonymom a zdôrazňujem, že takisto by \"umelci\" mali vedieť, že skutočná umelecká tvorba nemôže znamenať adoráciu zločinných darebákov. Umenie má vyvolávať v divákovi pocit vznešenosti a obdivu, kým busta súdruha Biľaka vyvoláva akurát tak resentimenty a trpkú pachuť v ústach tých mnohých príbuzných obetí jeho komunistickej zlovôle. Takáto apoteóza zloduchov zasadne mení skutočnú kultúru v kult despotov.
uhol pohladu | 10-06-2015 13:47:19
...ano, \"Mame slobodu slova,prejavu,pisania\" - len by sa to malo prejavovat v ramci pravidiel, mantinelov, zakonov.
Lenze dnes si ozaj kazdy mysli, ze moze vsetko, co je dost nafigu.
ziadny uhol pohladu | 10-06-2015 12:27:16
Taketo primitivne konania sa nedaju sledovat z nijakeho uhla a v civilizovanom svete su nepripustne a trestne!Su ine sposoby a civilizovane a kulturne ako vyjadrit nesuhlas!To by umelci mali vediet a nie cim chrapunskejsie,tym je vacsi umelec!Mame slobodu slova,prejavu,pisania,len nemame toho kto by ich pocuval!
uhol pohladu | 10-06-2015 07:58:53
...krv na rukach?!
A co maju na rukach dnesni akoze politici?!
Nielen krv, ale aj vrazdy resp. umrtia poctivych ludi, ktori umieraju len preto, ze nemaju pracu alebo nemaju na lieky,...
Toto je uz v poriadku?!
Opakujem sa: vzdy su a budu dve strany resp. uhly pohladu, len si treba poriadne otvorit oci a vnimat okolo seba aj ine nazory resp. osudy, ako su tie Vase.
pre anonym | 10-06-2015 07:07:23
Je to akt obcianskej demencie!Kto dal pravo tym dvom ze vraj umelcom a vytvarnikom znehodnotit pracu sochara a vytvarnika v hodnote niekolko tisic eur?Neviem ci jeden z ních pamata tych zlocincov,proti ktorim tak primitivne bojuje!Ono natiska sa aj otazka,ci tam nebola pomsta za to ze tito slavny umelci nedostali zakazku na vytvorenie tohto pamatnika!Pod ruskom boja proti komunizmu!Obycajny vulgarny ozralecky pocin dvoch ludi!Kde vystavuju svoje diela?Ak pojdem okoľo rad sa pozriem!
anonym | 09-06-2015 23:12:34
je to jednoznačne akt občianskej statočnosti oproti takým pokakaným \\\"diplomatom\\\", ktorí radšej budú svoju vlastnú zbabelosť podlo skrývať sami pred sebou tým, že sa odbavia na tých, ktorí zbabelí odmietajú byť. Ešte raz: zločinci s krvavými rukami si nezaslúžia pomník a v tomto zmysle je jedno akými prostriedkami sa znehodnotí. A vaše pomýlené perly ducha si strčte za širák, lebo sú úplne nanič.
pre anonym... | 09-06-2015 22:37:35
...dokončim- viem si vas predstavit ako behate po Seredi postriekany vsetkymi farbami, len preto že ste neni niekomu sympaticky.
Ze sa to da riešit diplomaticky, či vy taketo slovo asi nepoznate.
pre anonym | 09-06-2015 22:31:13
Suhlasim s vami, že pomniky sa zločincom nestavaju, ale ste si isty , ze tento čin je spravne považovany za občiansku statočnosť? Podla mna je tento čin úbohych, choromyselnych
ejakulátov, ktori sa nevedia orientovat v dnešnom svete, ako umelci su asi zdegenerovani a nemali sa ako zviditelnit.
Teraz si myslia že su hrdinovia, no súdny človek si spravi o nich svoju mienku.
Viem si vas predstavit
anonym | 09-06-2015 22:04:14
zločincom sa pomníky nestavajú, ale keďže je dosť hlupákov, ktorí si to nemyslia, treba im dať nejako najavo, že zločinci majú na rukách krv, a preto sa im pomníky nestavajú. A kto si aj tak myslí opak, sám sa stáva komplicom týchto zločincov a ich zločinov a nezaslúži si iné ako byť nazvaný zločineckým ejakulátom.
debili | 09-06-2015 21:05:47
Pomaľujte si Vášho zasratého Miklóša, Dzurindu a tú celú zbastardelú a zlodejkú pravicu. K nim si pribalte Goriláčov a navzájom sa pomalujte čiernou farbou. Kedy Vy idioti dáte Biľakovi pokoj?????
Emana | 09-06-2015 20:43:25
Je prejav občianskej statočnosti to, že niekto zafarbi pomník ? Ved to je niečo tak zbabele, čo vypoveda o tom, že asi tito umelci frčia na tráve. Clovek so vzdelanim, vytvarnickym citenim taketo nieco nespravi. Dalo sa to demonštrovat aj inak. Umelci idu užasnym prikladom mladej generacii.
Hurá, zoberme si všetci spreje a striekajme čo sa nam nepači. A tí, čo ste sa dolu podpísali, uprimne vas lutujem.
anonym | 09-06-2015 16:45:08
Trestný zákon hovorí o poškodzovaní cudzej veci, pričom tam nie je žiadna výnimka, že v prípade komunistických pohlavárov táto skutková podstata neplatí. Sám nesúhlasím s týmto pamätníkom, ale ani s jeho poškodením. Protestovať proti nemu sa dá aj inak. Keby som ja poškodil pamätník nejakého ponovembrového vlastizradcu tiež som hrdina?
moj nazor | 09-06-2015 16:34:13
Aj keby tam stal Dzingischan,pokial,to tam stoji a niekomu to patri,nemoze si niekto to o subjekte rozhodovat,to nema s politikou nic spolocneho.
uhol pohladu | 09-06-2015 13:41:25
pytam sa: a to ked poskodili niekoho sukromny majetok, trestnym cinom je , alebo nie. Co keby Vam poliali fasadu alebo auto farbou? Co by ste robili?
Uhol pohladu na dobu - do ´89 bolo akoze zle komu? - len rebelom, ktorym sa nechcelo pracovat, preto nepracuju ani teraz. Robilo sa na ciganov, ktori aspon chodili do prace - dnes dostavaju davky a ani nemusia ranno vstavat.
Volakedy to boli Rusi, dnes su to Amici. Niekedy nebolo co, ale bolo za co, dnes je a nie je zaco!
Co je teda lepsie pani a damy?!
Neporovnajme preto uz konecne dobu minulu, lebo vzdy budu dve strany - pre aj proti.
Jaroslav Hrušovský | 09-06-2015 13:25:46
Človek by si myslel, že tá éra skončila v osemdesiatom deviatom. No mýliť sa je ľudské.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign