Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyberáme z redakčnej pošty - Spiaci bezdomovec

200 Ilustračné foto: Miloš Majko

Do redakcie sme dostali mail, v ktorom nám čitateľka opísala zážitok  z jedného rána. 

---

Dobrý deň !

Dnes som zažila trošku nepríjemné ráno, o ktorom som sa rozhodla Vám napísať.O  05: 15 som odchádzala do práce a na medziposchodí som našla spať bezdomovca.  Úplne v pohodlí bol schúlený v niečom, čo pripomínalo spacák, topánky vedľa seba uložené, neďaleko fľaša lacného čuča.  Podišla som k nemu bližšie a jemne ho šťuchla s nohou, či vôbec žije. Po zamrvení som mu rázne povedala, že nieže zanechá po sebe neporiadok.  S prespávaním bezdomovcov na medziposchodí máme svoje skúsenosti.  Už sa to totiž  v posledných dvoch-troch rokoch párkrát zopakovalo.  Pred nejakou  dobou  sme chceli takéhoto bezdomovca vyhodiť z činžiaku von.  Dcérka bola ešte malá a vtedy smutne povedala : maminka, nevyhadzujme ho, vonku mu bude zima.  No vysvetlite takému dieťaťu, čo je bezdomovec a prečo musí odísť . Prosím nepovažujte toto za  sťažnosť alebo kritiku, len ako zážitok, ktorý ma nenechal ľahostajnou.  

---

Tento mail nás zaujal natoľko, že sme sa rozhodli o ňom čitateľov informovať.   Verím tomu, že väčšinu žien, by  bezdomovec  spiaci v tme na medziposchodí riadne vyľakal. A to nehovorím, ak by išla domov  napr. o 23:00 hod. nejaká  povedzme 15 ročná slečna.  Okrem toho, takýto človek nie je práve najčistotnejší,  môže narobiť okolo seba neporiadok,  nedajbože ak trpí nejakou chorobou, pochytá kľučky, zábradlie. Môže chodiť  po poschodiach a sledovať, čo môže odcudziť.   Do niektorých činžiakov, je ľahké sa dostať. Stačí napr. povedať , že roznášajú letáky, v niektorých prípadoch stačí dvere potlačiť a otvoria sa.

Síce nemôžeme hádzať všetkých do jedného vreca.  Nie každý bezdomovec je zároveň aj zlodejom. Zo skúsenosti viem, že  po obchode sa netúlajú, len zamieria k regálu s vínom, nanajvýš k rožkom , toto poctivo zaplatia a idú preč. Ale ak nemajú na zaplatenie nocľahárne, inú možnosť, kde počas týchto mrazivých nocí prespať nemajú, tak si vyberajú pivnice a medziposchodia činžiakov.  

 Ak by ste ho vo svojom vchode našli, vyhodili by ste ho von ?  Zavolali by ste na neho políciu alebo by ste sa zľutovali a nechali ho  prespať jednu noc , keďže vonku mrzne?  A čo ak by zajtra doviedol ďaľšieho kamaráta  a pozajtra ďaľšieho ?   Ľutujete bezdomovcov ?  Pomohli ste im nejako ?  Myslíte si, že majú záujem zmeniť svoj život k lepšiemu alebo len pasívne prežívajú a je im tak dobre ?  Obťažovali Vás bezdomovci nejakým spôsobom ?  Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že ak im darujete zopár drobných, opäť si kúpi len alkohol a tým sa nikdy zo svojich problémov nevyhrabe ?

---

V záujme hľadania riešení všeobecných problémov trápiacich viacerých občanov, je pod týmto článkom umožnená diskusia všetkým čitateľom. Žiadame čitateľov, aby diskutovali civilizovane, dodržiavali etické princípy a zákony SR. Ďakujeme.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Štefan Loczi ml. | 10-02-2011 13:21:16
Mňa by zaujímalo, akú iniciatívu vytvára mesto Sereď v súvislosti s touto problematikou?
Registrovaný Igor Lehocký Igor Lehocký | 07-02-2011 18:04:14
Už tu myslím bolo napísané všetko. V každom prípade bezdomovec nepatrí do priestorov pivníc alebo medziposchodí činžiakov a nie je správne nechávať tieto skutočnosti bez povšimnutia. Nikto nie je povinný strpieť ich nelegálnu prítomnosť počas celej noci pred dverami svojho bytu. Žijeme v dobe, kedy je mesto povinné sa postarať o bezdomovcov tak,aby neobťažovali svojou prítomnosťou na miestach, ktoré na to nie sú určené a ani vybavené.
| 07-02-2011 08:51:41
Každý bezdomovec je ľudská tragédia.Aj v našom meste je ich dosť, a žiaľ nie len muži, ale aj ženy. Sú to ľudia zväčša strednej generácie a preto myslím, že hlavným dôvodom prečo sú na ulici je alkohol. Ja osobne by som takému človeku nepomohol,za každým takýmto človekom je utrápená manželka, deti, rozbitá rodina a len preto, že niekto je sebec, myslí len na seba a na alkohol, ako sa k nemu dostať, ako oklamať manželku a tvrdiť, že alkohol má pod kontrolou. Možno z počiatku ako tak ho má pod kontrolou, ale neskôr už nič nemá pod kontrolou, treba ľutovať jeho rodinu a nie jeho samého, pterože in si zvolil túto cestu. Mesto sa postaralo o útulok pre bezdomovcov, ale pravdaže treba tam byť relatívne striezvy, čo mnohí nedokážu a volia ulicu, ale kto chce kam......
Registrovaný | 07-02-2011 00:01:46
mne sa stalo, pred štvrtou hodinou rannou keď som išiel do práce a zatváral som dvere od bytu, tak z ničoho nič sa za mnou ozvalo zakašlanie. poviem, že som skoro "naložil" do gatí, ale to sa ozvali dvaja bezdomovci čo spali na medziposchodí. keďže vonku bolo hlboko pod mínus, tak som ich neriešil. ale mali sme aj nasťahovaného bezdomovca pod schodmi v pivnici, ktorému nebol problém sa tam aj vyšpiniť. sused ho chytil a nariadil mu to odpratať a vydezinfikovať a s poznámkou, že nabudúce ak sa tu ukáže, tak za seba neručí po odstránení svojej práce zmizol.
| 06-02-2011 21:20:28
Myslím že bezdomovci majú trochu iný hodnotový rebríček k veciam, ktoré sú potrebné ku každodennému životu, než väčšina tých ľudí, ktorí cítia zodpovednosť aj o svoj zajtrajšok. Tam niekde je treba hľadať odpoveď, prečo s prvým €, hocako nadobudnutým, utekajú k regálu s alkoholom. Ich spôsob života vyvoláva súcit u niektorých z nás najmä v týchto zimných dňoch. Vo väčšine prípadov, preukázaná pomoc ku zmierneniu ich postavenia, zostáva z ich strany bez odozvy niečo v sebe prelomiť. Nazdávam sa, že viac súcitu a pozornosti si zaslúžia takí ľudia, ktorí sa ocitnú v podobnej situácii nie však vlastnou vinou. Požiar, náhle úmrtie jedného z partnerov,.. A o nich sa takmer nehovorí. Len preto že nás neobťažujú v priestoroch súkromných domov, pivničných priestoroch a pod.?? Alebo náš záchranný sociálny systém je tak pozväzovaný rôznymi predpismi, že zväčša sa im dostane pomoci len ak ich tragédiu prinesie na obrazovky niektorá z TV staníc? P.S. 15-násť ročná slečna vracajúca sa domov o 23:00 (a nezriedka aj neskôr) bez sprievodu dospelej osoby je asi taká istá anomália, ako ten bezdomovec na schodišti v spacáku. Alebo sa mýlim?
| 06-02-2011 20:51:56
Drvivá väčšina bezdomovcov mi nie je sympatická. Často smrdia, sú podnapití, niekedy otravní, nepríjemní, zasvrabení... Myslím si, že väčšinou si za to, že sa ocitli na ulici môžu sami, že nezvládli svoje problémy a konflikty. Tiež si myslím, že mnohí z nich nemajú záujem o pomoc v tom zmysle, že by chceli začať žiť iný život. Myslím si, že mnohí chcú len pár drobných na lacné víno, sem-tam nejaké to jedlo. Napriek tomu vždy, keď stretnem bezdomovca, bojujem sám zo sebou, či a ako mu pomôcť. Myslím si, že každý sa niekedy v živote ocitne v "sračkách" keď si sám nevie pomôcť a keď si možno ani pomoc zvonku nezaslúži. Ale predsa, vždy je to predovšetkým ČLOVEK a ľudia si musia pomáhať.
| 06-02-2011 20:32:57
keby ste žili napr. v bratislave kde vás otravujú bezdomovci na každom kroku už by ste sa vôbec nepozastavovali nad týmto prípadom. súcit k človeku končí tam kde začína jeho nezodpovednosť.
Registrovaný | 06-02-2011 19:37:37
Nepovažujem sa za človeka bezcitného, ale ak niekto uprednostní fľašu lacného vína pred možnosťou prespať v teple útulku, tak za touto hranicou moja ľútosť končí. Väčšina bytových domov je vo vlastníctve ich obyvateľov. Nevidím jediný dôvod, pre ktorý by mali cudzí ľudia užívať čo i len to medziposchodie, ktoré im nepatrí.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign