Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyberáme z redakčnej pošty - Čestnosť, spravodlivosť a transparentnosť je cesta pre naše mesto.

Miloš MajkoDátum18. 12. 2011 23:38:32TémaRedakčná pošta

Dnes vo večerných hodinách sme do redakčnej pošty dostali článok jedného obyčajného obyvateľa mesta. On súčasnosť vidí takto:

- - -

Alternatíva  iného  pohľadu, namiesto zdražovania života v našom meste.

Tento článok som sa rozhodol napísať nie preto, aby som urazil niekoho z vedenia MsU, alebo poslancov, taktiež nemám záujem sa zviditeľňovať kvôli nejakej kandidatúre, pracovnom mieste, či zákazky  na MsU, ale preto, že ako obyčajného človeka ma nebaví sa pozerať na anomálie, ktoré sa priečia zdravému rozumu a ktoré neriešite, prehliadate, či dokonca aj vytvárate alebo pardonujete.

Som naozaj rád že, sa páni z MsU rozhodli  komunikovať na problémy čo obyvateľov zaujímajú a ťažia. Mám toho na srdci viac, tak začnem reagovať na vašu prezentačnú a nie diskusnú reláciu. Ja by som to tak nezjednodušoval , že čo bolo, bolo a pýtajte sa iného. Toto by som pochopil pokiaľ to povie pán Krajčovič , ale nie od vás páni, nakoľko ste boli súčasťou niekoľko volebných období. Stratégia a chod mesta nestál a ani teraz nestojí len na jednom človeku, tak asi netreba hádzať všetko na toho, kto tam už nie je. P.Vranovič  odišiel, ale skoro všetci ste tam boli a aj ostali, takže  za doterajší chod a stav nášho mesta máte podľa mňa určitú zodpovednosť aj vy páni. Ale jeden postreh z mojej strany je ten, že vďaka aj vašim  rozhodnutiam sa  nerozhádzali bezúčelovo peniaze.               P. Vranovič  vám odovzdal mesto  v nie dobrej investičnej, ale zato aspoň v dobrej finančnej kondícii, čo je ten lepší prípad oproti iným mestám. Začínať so 70 až 80 miliónmi na účtoch mesta , je pre vás slušný a až výborný začiatok. Uvidíme, v akej kondícii budú účty na konci vášho volebného obdobia a čo bude v meste v lepšom stave .

Vianočné trhy.

Už som to raz písal, že skutočne si zaslúžite pochvalu všetci, čo okolo toho robia. Ale tvrdím, že vianočné trhy si zaslúžia dôstojnejšie miesto a tým je pekne nasvietené centrum pred Jednotou. Argument ,že tam máme pozemok zadarmo a preto je to tam kde je , je pre mňa nič. Jednal niekto s Jednotou o možnej akcii? Tam kde je teraz, niet cez deň ani nohy. Pred Jednotou by sa aspoň vrátil život do  centra  a aj tržby Jednote. Možno takýto argument by stačil nato, aby Jednota povolila tiež zdarma využiť z časti aj ich pozemok. Prioritou malo byť vrátiť čulý ruch a vianočnú pohodu do centra mesta a verím, že by to malo aj pre mesto kultúrnejší a zároveň finančne lepší efekt a možno aj pre ostatné obchodíky v okolí.

Parkovisko pred Perlovkou.

Takáto  obhajoba akú ste prezentovali by možno nestačila ani Lolkovi Ičovi. Katastrofa od tajného nelegálneho výrubu stromov až po zhotovenie na účet mesta a vlastne nás obyvateľov. Ja stále tvrdím, že mesto stavia parkovisko pre potreby budovy Perlovky a budovy kde je Tatrabanka.   A kto je majiteľom , to asi netreba ani písať a možno až potom na konci je ten záujem o parkovanie pre potrebu SAD. Uvediem príklad riešenia iného parkoviska :   

     Keď sa stavala budova B1 vedľa hotela tak musel majiteľ  postaviť za svoje peniaze parkovisko  na mestskom pozemku za hokejkou, ktoré zákazníci B1-ky využívajú minimum a väčšinou tam parkujú obyvatelia z okolia, ale budiš a ešte pravdepodobne k tomu platí mestu aj poplatok za prenájom pozemku toho parkoviska. A toto je už naozaj silná káva. Tak na jednej strane tento príklad čo som uviedol a na  druhej  strane mesto iným podnikateľom  ochotne  stavia parkovisko za vyše    100 000 eur z našich daní a ešte ani nebudú  musieť platiť poplatok za prenájom pozemku parkoviska. Takže budú mať super parkovisko z našich daní. A to len preto, že majitelia vedľajších budov   je poslanec    a druhý je kamarát vedenia mesta.     Ono kamaráti sme na oko všetci, ale korektnosť a spravodlivosť sa akosi vytratila.  Za takéto niečo nečakajte pochvalu páni, ale práve naopak. A možno aj takéto šafárenie s peniazmi, nás daňových poplatníkov, je dôvod, ktorý ste avizovali aby sa obyvatelia mesta pripravili na zvyšovanie daní z nehnuteľností.                                                                                                    A ja tvrdím, že pokiaľ by som bol ja majiteľom vedľajšej budovy a mohol by som si postaviť parkovisko na mestskom pozemku a za vlastné peniaze, kde budú parkovať väčšinou moji zákazníci, s reálom  bez platenia dani a poplatku za toto parkovisko,  tak by som bez problémov a s radosťou pristúpil na takéto super podmienky od mesta. Takto by malo vyzerať korektné riešenie mesta voči všetkým podnikateľom , ale aj voči všetkým obyvateľom nášho mesta, ktorí platia dane z nehnuteľností. A mesto zo SAD-kou tam malo osadiť len dve antivandal  WC, aby to tak otrasne nevyzeralo v malom parku a hlavne, aby čakajúce deti a ľudia zo zastávok nemuseli  ísť na WC cez hlavnú cestu až do malého parku. 

 Toto je ďalší chybný krok a choré myslenie čo chcete urobiť na obyvateľov a vašich voličov.  Čudujete sa, že Meander nepokračuje vo výstavbe a v predaji bytov? Kríza, kriminalita a kriminalizovanie nášho mesta robia svoje. Toto sú hlavné faktory, prečo ľudia z okolia do nášho mesta nechcú prísť bývať a začína totálne stagnovať predaj nielen bytov, ale celkový predaj a život v našom meste.  Bohužiaľ, obraz nášho mesta je taký aký je, aj keď verím a vidím, že polícia robí veľa na zlepšenie, ale boj s kriminalitou je beh na dlhú trať. Perspektívna ponuka nášho mesta pre obyvateľov z okolitých  miest a obcí a aj pre nás samotných je zlá a darmo sa búchame na prsia akú máme strategickú polohu. To tvrdia dnes už všetky mestá a už aj obce.

Pravdepodobne si niekto dostatočne neuvedomuje, čo sa na nás od nového roka rúti. To umelé zdražovanie životných nákladov a životných základných potrieb prinesie len sociálny nepokoj a chudobu a naše mesto to postihne ešte o čosi viac. Prečo , keď v iných mestách sa zvyšujú dane a poplatky sa musíme opičiť a zvyšovať tiež?  Ja toto nechápem. Veď mesto na tom nie je tak  finančne zle. Alebo tu chcete vybudovať zo zvýšených daní a poplatkov  za volebné obdobie Las Vegas s cyklodráhou  do Horného Čepeňa? A to aj za cenu kopania čoraz väčšieho a hlbšieho sociálneho hrobu nášho mesta?

Peniaze ležia hoci kde , len ich treba chcieť spravodlivo a transparentne pozbierať.

Ale určite nie zvyšovaním daní a poplatkov. Naše mesto si musí vybudovať status ako mesto s najnižšími nákladmi na slušný a bezpečný život. Len toto je cesta ako sem pritiahneme financie, obchodný ruch, mladé rodiny a atd.

Prečo napríklad nezrovnáte daň za nebytový priestor v bytovom dome slúžiaci ako podnikateľský objekt, kde je základ pre výpočet 0,729 eura/m2  ale všetky ostatné obchody a prevádzky majú základ 1,899 eura/m2?  Veď  rozdiel je skoro trojnásobný. A takých obchodov pod  činžiakmi tu nie je málo. A koľko je to ročne strata do mestskej pokladne? A kde je spravodlivosť výberu daní voči ostatným podnikateľom?

Vôbec netreba dane zvyšovať ale stačí iba odstrániť takéto anomálie. A je ich tu viac, stačí len chcieť a odstrániť ich.

Zberný dvor.

To je samostatná kapitola. Zvýšenie poplatkov bolo zlé rozhodnutie, ktoré sa dotkne nás všetkých. Nakúpením  a rozdaním hnedých nádob na bio odpad bol a je len zbytočný a nákladný výmysel, ktorý zaplatia občania  a len ste vymysleli dobre zaplatenú prácu pre firmu. Doteraz mali obyvatelia na domoch v záhrade malé miesto na bio kompost a na jeseň si tým pri rýľovaní prihnojili záhradu. Teraz všetko dajú na ulicu aj vedľa bio nádob. Vlastne učíme obyvateľov tvoriť niekoľko násobne viac bio odpadu, za ktorý musia ešte aj viac zaplatiť a v konečnom  dôsledku ani tie peniaze nejdú mestu, ale firme. Toto sú doslova vyhodené peniaze obyvateľov. Podľa mňa stačí len väčšia propagácia zberného dvora a jeho využívanie. V každej rodine je aspoň jeden zdravý človek, ktorý je schopný vyviesť väčšie množstvo bio na zberný dvor a menšie musíme recyklovať na svojich záhradách . A kto je bohatý a chce mať „ full“  servis, tak prosím, nech si zaplatí firme a môže  ho  mať, ale potom takých asi moc nebude.

Keď chceme znížiť náklady na zberný dvor , tak treba spraviť zásadné opatrenia.

Zabudovať online váhu, online kamery ,lepšie  osvetlenie a výmena personálu a nastaviť jasné pravidlá. Návratnosť výdavkov do polroka. A keď sa  nový personál bude zodpovedne starať o triedenie tak, ako doterajší personál o železný šrot, že za kúsok plechu alebo trubky skočí hlavičku do kontajnera, aby mali čo odovzdať do vedľajšieho kovošrotu  a niečo si bokom zarobiť, tak vám garantujem, že ten zberný dvor bude aj pri určitých komoditách a krokoch aj zárobkovo činní, čím sa bude aj čiastočne eliminovať jeho nákladovosť. A na záver dám ešte jeden príklad: 

  Je verejné tajomstvo, že na dvor vozia netriedený odpad aj firmy a živnostníci. A dosť v hojnom počte montážnici okien. A hoci si  vyúčtujú od zákazníkov aj likvidáciu starých okien, mestu za likvidáciu nezaplatia nič, alebo ak tak niekomu na dvore dajú do vačku a pred záverečnou  je to nahádzané  v kontajneri  a to krížom krážom aj so sklom a potom to vyzerá tak, že len pár okien zaplní  kontajner. Veď to niekto zaplatí. A máte vôbec predstavu o koľko  takýchto kontajnerov do roka ide?  Nie je to päť alebo dvanásť,  ale od sto kontajnerov hore.

Keď tam budú opatrenia čo navrhujem, tak to môže byť aj tak, že ak firma dovezie okná , po odvážení si zaplatí určitú čiastku a okná, len vyložia vedľa kontajnera so sklom a idú preč. To je otázka pár minút.  Potom dvaja pracovníci na dvore sklo  vytlčú nad kontajnerom so sklom, tak ako sa to niekedy robilo a rám okna buchnu s rohom o zem a zostanú štyri hranolky, ktoré dájú do kontajnera len s drevom.   Výsledok?  Sklo je  predajná  komodita , znížené náklady  za odvoz a za skládku odpadov , vytriedené drevo nech si zoberie kto má záujem a mesto má príjem za váhu odpadu. Keď sa mesto naučí takto hospodáriť, potom vôbec nemusí zvyšovať ceny a zhoršovať životnú úroveň svojich obyvateľov.

Rodinkárstvo na MsU a na MsBP

Kedy už konečne spravíte koniec týmto praktikám. Veď je to katastrofa, čo sa tu deje a nič s tým nerobíte a práve naopak. 

Záver. 

Toto je  riešenie, len pre pár anomálií v našom meste.  Len ich prosím vás spravodlivo a transparentne riešte a neriešte to, či niekto píše pod menom alebo nickom,  ale treba sa zamyslieť nad podstatou toho, čo niekto  napíše , prečo to napíše a či tá kritika  je opodstatnená. Len pravdivá a vecná kritika toto mesto posunie dopredu.

- - -

List je uverejnený bez úprav a korektúr.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Erich | 07-01-2012 14:25:17
Optimista palec hore :DDDDDDDDDDDD
Robo Horvath | 07-01-2012 12:53:44
pre optimista, geniálny názor a už dlho som sa tak dobre nezasmial,ale ono nás to prejde ak nám na dvere začne búchať exekútor.
Pavol Kurbel | 06-01-2012 09:43:58
Pre optimista
Nikdy som nič lepšie nepočul. Teraz ste trafil klinček po hlavičke.
optimista | 05-01-2012 22:44:41
čo tu zbytočne šírite paniku ? Po voľbách tu bude silný sociálny štát a ja neverím že by niekto chcel oklamať 48% slušných ľudí....keď bude zle prídete so šekom na poštu alebo kam a tam to niekto bude asi evidovat a štát to potom donúti platit tých bohatých čo nás zdierajú.
J.Javor. | 05-01-2012 15:02:32
Pre leonardo | 04-01-2012 23:34:18
Možno tebe zvyšovanie nevadí, ale ver tomu, že od teraz už bude mať veľa obyvateľov vážne finančné problémy ako uživiť svoje rodiny. Kolotoč sociálnej chudoby sa ešte len začína točiť.
Pán primátor a poslanci ak chcú začať zvyšovať, tak nech začnú najskôr od seba. Parkovisko Perlovka je len jeden príklad vypočítavosti, arogantnosti a neschopnosti zároveň, voči nám obyvateľom, ako sa ľahko a neefektívne dajú rozhádzať peniaze nás daňových poplatníkov , na prospech len niekoho.
Pán primátor a poslanci, napríklad najskôr zrušte v Kine NOVA tie nevýhodné 25 ročné nájomné zmluvy, kde si sami sebe prenajímate už niekoľko rokov majetok mesta za podhodnotené ceny, voči trhovým. A prosím vás spravte voči nám obyvateľom a vašim voličom, gesto spravodlivosti a čestnosti.
leonardo | 04-01-2012 23:34:18
Zvyšovanie daní musí byť, všetko okolo zdražuje a nikto sa nás nepýta či chceme, preto aj vývoz smetí a dane zdražujú. Len sa neporovnávajme stále len s tými, ktorí práve tento rok nezdražujú. Sereď nezdražovala a nezvyšovala dane po minulé roky. Vtedy sa možno iní pozovnávali s nami.
Buďme radi, že sa dane len zvyšujú a nepribúdajú nové tak ako v jednom slovenskom meste.

http://www.mojevideo.sk/video/122a7/dan_zo_vzduchu.html

Ak po zhliadnutí videa kývate nechápavo hlavou alebo si ťukáte na čelo, berte to z humorom. Kým nám je veselo, je dobre.
Robo Horvath | 27-12-2011 23:51:30
Ja ho nepotrebujem, len vidím,že inde to robia tak aby sa obyvateľom žilo lepšie a aby nenadávali. Alebo inde sa to dá a v Seredi nie?
re robo horvath | 27-12-2011 23:30:24
populizmus nema nic s rozumom
Erich | 27-12-2011 21:26:10
Robo Horváth má pravdu. Ak sa zvyšuje cena, všetci máme právo vedieť, z akého dôvodu. A hlavne, či sa skutočne nenájdu rezervy v efektivite vynaložených peňazí.

Dôkaz, že priestor existuje je v tom, že firma uskladňujúca odpad si zaplatila reklamu na Vianočných trhoch, rovnako ako iné firmy - všetko dodávatelia mesta Sereď.
Robo Horvath | 27-12-2011 21:23:51
Fakt a teraz porovnám niečo, čo bude jasné každému zdravému rozumu. Humenné ma skoro raz toľko obyvateľov ako Sereď a to znamená aj raz toľkú nákladovosť a prácnosť s odpadom,ale na druhej strane má skoro o polovicu menej poplatok na obyvateľa.Sereď ma teraz asi 21,24 eu/os/rok.
Fakt sú inde rozumnejší voči svojim obyvateľom ako v Seredi?
re robo horvath | 27-12-2011 20:38:13
fakt ? sered mala v roku 2011 poplatok cca 18 eur, to znamena poplatok podpriemerny podla grafu co si sem dal, vyberas si a porovnavas len to co ti vyhovuje
Robo Horvath | 27-12-2011 19:23:55
Ja som neporovnával cenu a ich nákladovosť, ale len fakt,že nie všade zvyšujú poplatky. Ale keď chcete porovnávať tak prosím, dám vám aj príklad Humenné. Počet obyvateľov asi 35 000 a platili k 22.9.2011 12,19eura/os/rok. Tu máte na porovnanie a Sereď predbieha aj okresné a krajské mestá.

http://www.humenne.sk/Tlacovy-servis/Humencania-platia-najnizsi-poplatok-za-komunalny-odpad/
pre nick robo horvat | 27-12-2011 17:31:35
dobry priklad fakt, 31 eur na osobu keby mala sered tak asi tiez nezvysuje :)
p.Robovi Horváthovi | 27-12-2011 15:24:16
Môžete uviesť konkrétne zvýšenia ? A porovnanie s podobnými mestami?
Majka | 27-12-2011 13:10:19
Veľmi výstižný článok...Nesuhlasia s ním iba zamestnanci MU,poslanci atdˇ,keby sa urobil prieskum,kto si čo o tom myslí,to by bolo prekvapenie pre tak snaživých a neohodnotených a čudoval by sa určite i sám pán primátor..
Robo Horvath | 27-12-2011 10:18:48
Košice dane a poplatky zvyšovať nebudú.
Tam majú asi viac pochopenia pre svojich obyvateľov.
Robo Horvath | 22-12-2011 14:33:56
Je len veľká škoda,že to zvýšenie daní ste nemali vo volebnom programe. A mám pocit, že zvyšovanie daní a poplatkov nikomu nevadí, že si ideme sami sebe uťahovať slučku.A pre mesto je to ta najjednoduchšia cesta. Je to katastrofa. Tam kde máte možnosť nekonáte a vlastným obyvateľom idete zhoršovať životnú a sociálnu úroveň.
Adela | 21-12-2011 21:46:49
Pre autor članku"nemate pravdu a neviete nič na.....a ničim naplnit kybel.Keby ste vedel,tak by ste to davno napisal.Ale myslim si,že tento članok by mal povinne čitat primator,prednosta a nakoniec na zastupitelstve všetkym poslancom.Vyborny članok,dotyka sa nie nemožnych veci,len by stačilo,keby trošku rozmyšlali a potom konali.Všetkym prajem vesele vianočne sviatky .
pre autora clanku | 21-12-2011 17:54:04
ked sa skusite zamysliet tak mozno dojdete aj na to ze dovodom na umiestnenie trhov tam kde su, nie je len nedostatok miesta. je to v prvom rade predsa historicky priestor kde sa kona seredsky jarmok, tento rok aj 1. maj a teda aj vianocne trhy. z toho zaroven vyplyva ze tam je usposobenie technicke vybavenie na vacsi odber elekriny, zdroj vody, priama prijazdova cesta. zaroven logicky je to priestor pri dome kultury kde su sprievodne akcie a ak by bolo nepriaznive pocasie asi by sa tam nieco aj presunulo. treba to len odladit, to je vsetko. tie ostatne veci takych viem na.... plny kybel o kazdom a vsetkom na slovensku, vo svete i vo vesmire ... ako kazdy vsevedko.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-12-2011 17:37:39
Poznamka redakcie: predpokladame, ze prispevok: autor článku | 21-12-2011 17:16:14 - napisal do diskusie autor e-mailu zaslaneho do redakcie a nie samotneho clanku.
autor článku | 21-12-2011 17:16:14
Pre: 19-12-2011 16:40:12
Tento článok som napísal preto, lebo je možná aj iná cesta. Nie len zvyšovať ceny a ťahať peniaze od obyvateľov nášho mesta. Vôbec to nie je nutné. Treba začať šetrno, transparentne a spravodlivo hospodáriť s majetkom, ktorý spravujete.
Podľa mňa, ak vošiel pred Jednotu míting SDKU s doprovodom a veľkou tribúnou , tak by tam vošiel aj vianočný trh. A v prvom rade by na tom oveľa viac získalo mesto.
MsBP , táto vaša otázka „ To ste boli minulé roky kde ?“ To hádam nemyslíte vážne. Ja som tam nesedel a ani nesedím.
Parkovisko Perlovka, je to čo som napísal čistá pravda. Podstata je v tom, čo som napísal. To zlé WC je už len zástierka a to búranie je úplne najmenej .
Odmeny? Mne ich nepodsúvajte, lebo ja som nič nepísal o odmenách, aj keď uznávam, že ich pozastavenie je krok pozitívny voči obyvateľom. Až na odmenu kontrolórky, preto že za nečinnosť voči MsBP by už nemala byť zamestnankyňa mesta a nie to ešte dostať odmenu.

Martin a pokiaľ chcete zvyšovať obyvateľom dane z nehnuteľnosti, čo keby ste najskôr zvýšili cenu nájomného v KINE NOVA a to aj o 100%, lebo to ešte stále bude dobrá cena voči trhovej a mesto bude mať príjem do rozpočtu.
čestnosť,spravodlivosť a transparentnosť made in Slovakia | 21-12-2011 14:35:47
http://skgorila.tumblr.com/
Erich | 20-12-2011 23:06:17
Čo sa týka toho trovenia - a teraz čítajte pomaly, lebo to píšem iba raz :-).

Neexistuje limit na súčet všetkých pesticídov v potravinách. V praxi to znamená, že paprika môže obsahovať 10 rôznych pesticídov a u každého 99% z limitu a stále bude v súlade s normami. V realite je to nadopovaná paprika, ktorá videla viac chemikálií ako študent chémie za semester - napr. hrozno v Taliansku sa postrekuje 24x za sezónu.
Erich | 20-12-2011 22:59:56
Ad. Malá kontrola - mal som na mysli to, že štátne orgány nekontrolujú dovážané potraviny dostatočne často - väčšina upozornení na závadné potraviny pochádza z kontrol mimo SR - napr. ovsené vločky v Lidli objavila česká kontrola.

Ad. Rybie prsty - prepáčte, ale ja mám ukončenú základnú školskú dochádzku a zrejme na rozdiel od Vás som všetky ročníky absolvoval iba raz. A tam som postrehol, že ryby prsty nemajú. Preto predpokladám, že rybie prsty bude pozametaný bordel, čo zostal po spracovaní rýb - a to ja nejem. Hydropónna zelenina sa dá spoznať podľa vône - rajčina či paprika je vodová a bez vône.

Čo sa týka vôd - naštudujte si smernice, napr. 2009/54/EC a 98/83/EC, potom príďte diskutovať. Dovtedy mám blbý pocit že si píšem s hňupom.

Čo sa týka Vašej ľútosti - nemusíte ma ľutovať, ja už som raz taký :-)
Pre Ericha | 20-12-2011 22:40:13
Aká malá kontrola potravín?Nerozumien vysvetli!Vo veľkom sa dá troviť?Prosím čítaj čo píšeš!
Pre Ericha | 20-12-2011 22:34:08
Ľutujem Vaše názory,myslíte si že to čo čítate na zloženi napr, tej vody,že je to reálne?Pozeralli ste v Tv posledne zloženie " RYBICH PRSTOV"? a podobne vybraných druhov potravín?Čudujem sa ,že to v dnešnej dobe ako tak funguje!Žijete v inom vysnívanom svete,ľutujem Vás skoro sa zobudíte.
Norbert | 20-12-2011 22:26:36
Suhlasim s vianocnymi trhmi, je to pozitivum akurat to miesto je nedostojne - ale neda sa vsetko hned naraz urobit dokonale.
Tie zachody boli ozaj strasne a pachli az k telefonnym budkam, to je tiez pravda.
Problem s Meandrom ja vidim v niecom inom. Ich cena sa vyrovna bytom v Galante alebo Trnave, avsak praca v nasom meste nie je. Ludia mimo Serede si ich tiez nekupia, lebo kazdy den zapnu telku a vsade len Seredska mafia, drogy v Seredi, vrazdy v Seredi.. Vy by ste kupili byt v Palerme alebo v Bronxe? Uz len z pocutia nie.
Cyklodraha tiez je dobra vec pacilo by sa mi ak by sa cestou urobili zastavky s lavickami pri Vahu takymi ako maju v Dolnej strede z toho suroveho dreva.
Tie ceny za odpad asi museli ist tiez hore ked stupa cena nafty a vsetkeho. Ale to rodinkarstvo sa da velice jednoducho riesit a tam vidim rezervy. Je to krivda na ludoch a ti to vnimaju velice citlivo.
Pre Erich | 20-12-2011 22:19:46
Ako zistíš,že zelenina nieje pestovaná na hydriopónie?Nemáš šancu to zistiľ.Po22rokov minister pôdohosppodárstva v TV priznal nekvalitu dovážaných poľnohospodárskych produktov.Pýtam sa kdwe bol tento minister doteraz a jeho ptredchodcovia??Ponúkajú nám humus,čo im doma neodstojí a je nepredajný v ich domovine.
Anonym anonymovi | 20-12-2011 21:53:10
Nepodpisujem sa, pretože ani Vy ste sa nepodpísali...
Našli ste kopu chýb na súčasnom vedení a vlastne žiadne klady. Preto napíšem svoj pohľad:
Vianočné trhy sú podľa mňa pozitívom
Čo sa týka umiestnenia, môžu byť v budúcnosti aj na novozrekonštruovanom námestí . Ale konečne sa niečo v meste pohlo.
Zbúranie záchodov pri Perlovke:
Tie záchody vyzerali ako architektonický vred a jeho odstránením mesto opeknelo.
Vznikli nové parkovacie miesta – aj tak ich je v centre žalostne málo
Meander
Na celom Slovensku sú na jednej strane prázdne byty a na druhej strane ľudia, ktorí ich potrebujú, ale nemajú na ne. To nie je problém len Serede, to je problém roztvárania nožníc medzi bohatými a chudobnými( Marxov kapitál v praxi)
Cyklodráha do Horného Čepeňa
Neviem čo máte proti cyklodráhe do Čepeňa. Už včera bolo neskoro a treba spraviť aj cyklodráhu smerom na Kaskády. Je to bezpečná a zdravá doprava a občania Serede si ju zaslúžia. Pokiaľ pôjdu zvýšené poplatky na takéto projekty, budem spokojný.

A čo sa týka Zberného dvora, zvyšovania poplatkov, rodinkárstva atď atď. – zdá sa, že na všetko máte jedine správny recept. Za tri roky budú voľby – môžete kandidovať a realizovať sa. Ale potom sa budete musieť pod svoje názory aj podpísať.
Erich | 20-12-2011 18:52:31
Ďakujem za uznanie, nemyslel som si to o sebe, ale asi to budem musieť prehodnotiť. Bežný odpad triedim, plastové fľaše vyfúknem, skrčím a zaštupľujem, aby zaberali čo najmenší objem. Bioodpad neprodukujem, zvyšné potraviny dávam do saklíka a vešiam ich z boku na smetný koš, do 15 minút sú spotrebované ľuďmi, ktorí by ich aj tak "separovali" z nádob na odpad.

O vplyve dusičnanov na spodné vody sa popísalo toho už dosť, dusičnany sú obzvlášť nebezpečné pre malé deti. Keď pôjdete do obchodu, všimnite si zloženie kojeneckých vôd - líšia sa od bežných hlavne nízkym obsahom dusičnanov (NO3), ktorý síce nie je nebezpečný, ale v ľudskom tele sa mení na dusitany - NO2, ktoré sú toxické. Dusičnaté hnojivo je napr. liadok alebo močovina - a určite ste už videli v TV, čo sa stane, ak sa močovina dostane do rieky.

S malou kontrolou potravín s vami súhlasím. Bežný človek pozerá iba na cenu, zloženie je mu cudzie. Pokiaľ sa dá, ovocie a zeleninu kupujem z miestnych zdrojov, nie je taká pekná ale je určite zdravšia, tu ľudia moc nehnoja. Chyba je aj v normách EU, ktoré síce taxatívne údávajú hektárové maximum jednotlivých hnojív, ale neriešia ich kumuláciu - takže môžte hnojiť všetkým naraz v maximálnych množstvách. Vyhýbam sa zelenine z hydroponických fariem (t.j. zelenina pestovaná bez pôdy alebo v sopečnom popole).
Pre Ericha | 20-12-2011 18:22:41
Ty si asi najmúdrejší v Seredi po každej stránke. Napíš niečo o sebe,kde bývaš? ako spracúvaš bio-odpad?Ako sa vysporiadaš z bežným odpadom?Používaš hnedé nádobby? čierne nádoby?Alebo vôbec neprodukuješ odpad? Rád sa poučím. vopred ďakujem.Ako vieš,že dusičnany idú do spodných vôd? Myslíš že rastliny ich neobsahujú?Vieš koľko ich je v zelenine aovocí v supermarketoch? Vieš,že pred rokom 1989 sa dusičnany kontrolovali v zelenine a ovocí v predajniach Zeleniny ale i na trhoviskách? Kto ich teraz kontroluje?Napíš,rád sa poučím.
seredan | 20-12-2011 16:25:25
neviem co sa tu tak zavzdusnujete nad bioodpadom. Ved kto chce da bioodpad do hnedej nadoby a kto nechce necha si ho v zahrade. Nikde neni napisane ze kazdy ho musi odovzdavat. Riesite tu uplne nepodstatnu vec.
Optimista | 20-12-2011 14:28:33
Erich, to čo hovoríte je pravda. Odpad doma kompostujem, drevnú hmotu spálim v domácom krbe, /ešte aj ušetrím na plyne/, odpad z kuchyne zjedia psi a hydina, ale čo spravím napríklad s orechovými listami? Tie nie sú na kompostovanie vhodné.
Erich | 20-12-2011 14:15:08
Bioodpad sa rieši ináč. Bioodpad obsahuje živiny, ktoré si rastlina vytiahla z pôdy a dlhodobým odvozom bioodpadu z pôdy znižujete jej bonitu - ktorá sa doháňa napr. hnojením dusičnanmi, ktoré sú však veľmi nebezpečné pre spodné vody. Ľudia si teda odvážajú prirodzené hnojivo, ktoré nahrádzajú umelým, ktoré zároveň aj pijú.

Mesto by nemalo podporovať občanov v takejto činnosti. Riešenie je domáca kompostáreň malých rozmerov, kde sa z bioodpadu stane ekologické hnojivo. Je to lacné, ekologické a všeobecne prospešné.
p.autor | 20-12-2011 05:07:46
Zberný dvor:asi ste zabudli na zberné miesta na jar a na jeseń v minulých rokoch.Konečne tento rok to bolo ako má byť.Iste mi dá väčšina bývajúca v rodinných domoch za pravdu.Bio-odpad sa nevyrába podľa potreby-nepotreby,je každý rok.Možno bolo chybou zakázať pálenie na záhrade.Robilo sa to od nepamäti,bol to najlepší likvydátor škodcov a chorôb rastlín.Neviem si predstaviť cestnú premávku na jar a na jeseň cez križovatku smer zberný dvor.Neviem kde by tak rýchlo ľudia nakúpili dvojkolesné káry a prívesné vozíky a kde by ich skladovali počas roka?Inač pre obchod by to bol dobrý biznis,ale pre občana? lacnejšie,výhodnejšie ako tie hnedé nádoby?Pre mňa osobne nie!Jediné riešenie,vrátiť sa niekoľko desať rokov dozadu,kedy bol v obchodoch na balenie tovaru papier,celofán a vratné fľaše.Neboli smetné nádoby,neboli smetiari.Papier a celofán sa spálil,popolom sa prihnojila záhrada a fľaše kolovaly.Dá sa k tomu vrátiť?Odpad je bohužiaľ celosvetový problém.
Erich | 19-12-2011 18:27:05
p.autorovi | 19-12-2011 16:40:12

Čo sa týka rodinkárstva - dovtedy sa chodí s džbánom na vodu, až sa rozbije. Preto to riešime teraz. Žiaľ, vypadla Vám podstata problému. Jediné možné riešenie je vytvoriť morálny kódex, podľa ktorého bude musieť mesto konať.

K Transparency International - mám písomné stanovisko Transparency International ku kauze MsBP, je presne opačné ako predkladá pán Áč. TI kauzu pozorne sleduje a je dôsledne informované. Rovnako som dal podnet na MH. Napriek tomu nikde nevidím zmluvy a faktúry od 1.1. 2011. Rovnako je TI informované aj o zamestnávaní rodinných príslušníkov. Nejde mi o poškodenie mesta, ide mi o to, aby mesto bolo v rebríčku na reálnom mieste.
pisateľovi článku | 19-12-2011 17:29:31
70 - 80 miliónov to je v čom ? V euro ? A koľko ? 10 milónov hore , dole ? Tak to je teda dílo. Asi sa s matematikou nekamarátite ? Či ? Aj doma takto hospodárite ?
p.autorovi | 19-12-2011 16:40:12
Na toto všetko ste prišli odkiaľ ? A kde ste počuli , že niekto spomínal vo svojom vyjadrení Vranoviča ? A opäť bez overenia si skutočnosti píšete a la Lolko Ič.

WC na perlovke - roky nefunkčné a smrdiace .Do konca roku upravený priestor.A naštudujte si aspoň niečo. Keď sa stavala Perlovka , parkoviská neboli povinné ,ale keď sa stavala B1 už bola zmena zákona a investor parkoviská musel budovať. A tie úvahy o obchode , kaviarni na WC to je ... Lolka by som urazil.

Vianočné trhy - aj s pekným programom a klziskom a mestskými stánkami .Asi sa pri Jednote jednoducho nezmestili.

MsBP - keďsi prečítate o MsZ , tak viete že tam bude kontrola . Aký zákon bol porušený ? Manželka riaditela tam pracuje 10 -15 rokov ? To ste boli minulé roky kde ?

Transparentnosť ?
Zistite si vyhodnotenie Transparency - Sereď za tohto vedenia urobila najväčší skok a spomedzi 100 hodnotených miest sa umiestnila na 10 -15 mieste.

Odmeny ? Zistite koľko boli v minulosti a koľko teraz a napíšte to. Primátor, viceprimátor, poslanci.

Naozaj zaujímavé čo sa dá čitateľom podsunúť, skúste napísať len overenú pravdu.
vsimavy | 19-12-2011 14:48:53
vystizne! je toho ale ovela viac. Na naprvu vsak chyba kompetentnym ochota a vola riesit veci verejne miesto sukromnych, ci?
občan | 19-12-2011 14:25:27
a p. kontrolorka dostane odmenu- ona toto všetko nevidí?!Začo je vlastne platená celoročne, kde je vysvetlenie začo zobrala odmenu a kto jej to navrhol a v posl. laviciach odklepol.Poslanci, neviete čítať?! Prečo nikto nereaguje?
seredan | 19-12-2011 14:19:33
pekne napisane, len obavam sa ze ty, ktory by si mali z neho zobrat ponaucenie zostanu voci nemu lahostajny. Im to vyhovuje tak ako je tomu teraz. A su si vedomy ze do zmeny ich nikto nepritlaci.
j.f. | 19-12-2011 12:29:10
Neposunie sa to nikam. Všetci o tom vedia, o rodinkarstve o netrasparentnosti na MsBP atd. Kompetentni, ktori s tym mozu nieco urobit nekonaju mozno preto, ze maju sami maslo na hlave a tak dokola. made in sered.
Marta Bauer | 19-12-2011 12:17:25
Veľmi výstižné! Len či to bude mať aj odozvu, alebo sa to posunie v diskusii do zabudnutia.
anonym | 19-12-2011 11:50:36
Ako občan Serede ju dokonale poznám a zároveň aj sledujem diane v meste. Musím súhlasiť so všetkým čo autor článku napísal a nezáleží na tom, či sa podpísal, alebo nie. Skutočnosť je taká ako ju opísal.
Otazky | 19-12-2011 11:09:39
Mna by zaujimali aj taketo konkretne veci:
Faktura c.2011/110 Tovar/Služba: oprava poškodenej autobusovej čakárne Suma: 1634.40€ -- Bude postihnuty vinnik a zaplati opravu on?

Faktúra č.: 966110377 Suma: 194.82€ Tovar/Služba: inzercia
--Na zaklade coho vybralo mesto toto preiodikum na inzerciu?

24-11-2011 - Objednávka č.: 20110447 Suma: 16703.63€
Dodávateľ: LRL Profitech, s.r.o. -- Odkial len tuto firmu poznam?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 19-12-2011 09:55:59
Autor prispevku nepoziadal redakciu o pridelenie pristupovych prav a zelal si zostat v anonymite.
podpis | 19-12-2011 09:45:40
Chyba meno autora clanku. Vzdy, ked sa uverejni clanok, dolu sa pise meno povodneho autora. Takto to moze a nemusi byt list od obcana. Urcite sa podpisal, ked to poslal. Iba ak si zelal zostat anonym. Tak to mohol posla a napisat rovno sem.
Jozef | 19-12-2011 09:11:14
...ten clovek vie co hovori. Ma prehlad. Klobuk dole.
j.f. | 19-12-2011 09:02:18
Súhlasím.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign