Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vitajte na novom SeredOnLine.sk

Miloš MajkoDátum17. 01. 2011 22:00:52TémaREDAKCIA
200

Určite žiadnemu z čitateľov  SeredOnLine.sk nie je potrebné  nijako špeciálne vysvetľovať, že zmeny ako v tri roky používanom redakčnom systéme, tak v serveri na ktorom noviny hosťujú, resp. hosťovali,  boli nevyhnutné.  Toto ste pocítili nielen Vy – čitatelia, ale aj my, tvorcovia novín.

Dovolím si  povedať, že ostatný rok sa noviny nerozvíjali, v dobrom prípade stagnovali. Nedržali totiž krok s obdobnými  portálmi, i keď samotný projekt je s inými porovnávateľný iba ťažko. 

Hlavne však ostatné tri či štyri dni boli v dostupnosti  SeredOnLIne.sk  kritickými. Svedčia o tom i telefonické reakcie denne v desiatkach telefonátov.  Ospravedlňujem sa, ale žiaľ ani ja som nebol vopred informovaný o údržbe servera. Žiaľ, ako obyčajne, stav som nevedel ovplyvniť a ani zmeniť. Výsledkom je prechod na už dávnejšie pripravený nový redakčný systém, ktorý ste určite už zaregistrovali. 

Takže, vitajte na SeredOnLine.sk.

Malé predstavenie projektu  ľuďom do veci nezainteresovaným  by znamenalo asi  to najpodstatnejšie  -  noviny nemajú klasickú redakciu a platených redaktorov.

Sľubovali sme, že zmeny nastanú. Nastali a pomerne výrazné. Čo nové Vás čitateľov  teda čaká v nových  SeredOnLine.sk?

Diskusie

Registrácia je ďalšou výraznou zmenou, ktorú si vyžiadala doba.  Z totálne voľného spôsobu komentovania všetkého, kýmkoľvek a akýmkoľvek spôsobom prechádzame na systém hierarchie, ktorá určí, do akých rozmerov kto môže v novinách komentovať a kritizovať. Vonkoncom nejde o nedemokratické opatrenie, skorej o zrovnoprávnenie. Jednoducho zamedzíme osočovaniu autorov článkov,  konkrétnych osôb anonymami a zavedieme systém, ktorý verím že ocenia všetci čitatelia. Diskutovanie je rozdelené do troch rovín:

-         Chat  - komunikuje kto chce s kým chce a aj anonymne

-         Vox  populi – komunikujú pod nickom registrovaní užívatelia. Verifikácia prebieha cez e-mail

-         Články – pod článkami komunikujú  a diskutujú výlučne čitatelia registrovaní pod menom a priezviskom – verifikácia osobná, prípadne cez konkrétne mobilné číslo uvedené registrovaným úžívateľom

Spravodlivé, nie?  Ak som vystúpil z anonymity ja, autor článku, prečo by som si dal kydať na hlavu špinu od nejakého zakomplexovaného idiota alebo skrachovaného gemblera?

Vopred reagujem na pripadné pochybnosti väčšinou kritikov všetkého – nie, nikomu sme zablokovaním diskusie nepodľahli,  chránime  osobnosť každého z prispievateľov a chránim sám seba. A šetrím svoj vlastný voľný čas. Nie som ochotný prispôsobovať sa  niekoľkým indivíduám, ktoré si  chcú prácou niekoho z nás viac menej pravidelne vytrieť zadok.   Všetko má svoje hranice a trpezlivosť každého  z nás je predsa len obmedzená. Myslím si, že zhruba dvanásť trestných oznámení zatiaľ stačí. Dajme orgánom činným v trestnom konaní čas s jednotlivými prípadmi sa vysporiadať v súlade so zákonom. A ešte stále verím, že i v súlade so spravodlivosťou.  Intenzita vyšetrovania a následného riešenia vecí rozhodnú čo ďalej. Zatiaľ som sa rozhodol ísť touto cestou a som si istý, že väčšina ľudí to pochopí.

Ak to nepochopí ten, kto je schopný aj pod článkom napr. o dlhodobo zlom počasí  zásadne anonymne nakydať nepodložené hovadiny na konkrétnu osobu  (primátora, poslanca, úradníka či niekoho z nás)  a my mu práve túto možnosť odopierame – nuž s tým sa musí vysporiadať sám.  A to aj v prípade, že vo svojich tvrdeniach má pravdu. Keď však tvrdenia nevie podložiť dôkazmi, ide stále o tvrdenia a nakoľko náš právny systém preferuje prezumpciu neviny, nie je možné  beztrestne ich deklarovať verejne. A povedzme si, nie je to ani vhodné. Ako by to tu asi vyzeralo, keby som sa rozhodol zverejniť všetky špinavosti, ktoré som sa počas predvolebného mesiaca dozvedel od jednotlivých kandidátov.  A snáď od takmer každého z nich na opätovne  snáď každého  – prirodzene protikandidáta. I keď verím, že veľa z toho pravdou skutočne je,  bez jasných dôkazov ide iba o reči a špekulácie. A ak aj niekto dôkazy má, nie je to parketa pre noviny. Štát má na tento účel vytvorené inštitúcie a tie nie je možné obchádzať.  Médiá môžu nastúpiť až vtedy,  keď práve tieto inštitúcie zlyhajú. Práve médiá totiž majú byť jedným z kontrolných  (nie vyšetrovacích)  mechanizmov verejnosti.

Objektivita v novinách

Kto pochybuje o objektivite v novinách, nech verejne napíše aspoň o jednom prípade, kedy sme úmyselne informácie skreslili, čitateľov zavádzali či kedy sme verejne klamali. V článkoch – za obsah diskusných príspevkov zodpovednosť niesť nemôžeme.

Najlepšou zárukou rôznych pohľadov na každú vec je rôznorodosť  autorov – prispievateľov a ich úplná nezávislosť pri písaní svojich materiálov. Nik im neurčuje kedy, akým štýlom a s akým obsahom majú napísať svoj príspevok. Funguje úplná samoregulácia. A funguje dobre. Predsa len pod vlastným menom sa píše oveľa inak, ako anonymne...

Prevencia

Jednou z najdôležitejších úloh ktoré by podľa mňa noviny mali v spoločnosti zohrávať  (teda okrem informovania verejnosti) je prevencia. Noviny a najmä robené našim štýlom, majú naozaj veľmi veľké možnosti pôsobiť na  širokú verejnosť  nielen informačne, ale aj  výchovne  a to prakticky vo všetkých smeroch.  Vyžaduje si to aktívnu spoluprácu s odborníkmi, ktorá sa hlavne v roku  2010 začala dostávať do očakávanej roviny.  Noviny sa podieľajú na  viacerých krátko, no najmä dlhodobých projektoch  preventívneho charakteru.  Noviny  dlhodobo úspešne spolupracujú s Hasičským a záchranným zborom,  Policajným zborom SR a ostatnými zložkami  Integrovaného záchranného systému. V meste sa osvedčila spolupráca s Mestskou políciou, základnými a strednými školami. Vyjadrujem presvedčenie, že táto  spolupráca sa bude sústavne iba rozširovať.

Mestský úrad a poslanecký zbor

Kapitola sama o sebe. Povedzme že neštandardný prístup časti bývalého vedenia mesta a poslaneckého zboru k novinám neznámkuje médium, ale úroveň tých, ktorí toto médium dlhodobo ignorovali.  Možno to vyznie  na prvý pohľad neskromne, no  SOL  si už po roku svojej existencie získali miesto na mediálnom trhu  minimálne v meste. Zatiaľ nedokázal nik na všetky udalosti v meste  reagovať tak  promptne a s nadhľadom.  Kto pochybuje, nech si spomenie na kauzy  REBOT,  zničený trávnik,  zbytočný personálny audit či menšie prípady, v ktorých sme vždy dali rovnaké šance  všetkým stranám.   A pri tom sme vždy zostali  nestranne a nad vecou. Do sporov  zúčastnených strán sme sa nezamiešali.  Kto ponúknutý mediálny priestor nevyužil, asi vedel prečo tak robí.  Občan a daňový poplatník si však mohol urobiť názor. A to má podľa mňa byť  účelom média. Nestrannosť a apolitickosť.  Obidva tieto atribúty sú jasné a garantované už od prvopočiatku – noviny netvorí redakcia, ale bežní ľudia. Je iba na verejnosti, aké názory sa v novinách objavia. Ak sa komukoľvek nepáči niektorý z materiálov, má možnosť k danej veci  napísať iný. Môžeme chcieť verejnosti  poskytnúť viacej?

Verím, že práve  nemohúcnosť ovplyvňovať obsah novín vyvoláva v „mocidámach a pánoch“  nevôľu, ba až apatiu  voči novinám. Niekedy sa ani nečudujem. Veď kto by otváral šumivé pri pohľade na otázku verejnosti, ako sa napríklad z dlhodobo  nepredajného pozemku  záujemcom z radov bežných občanov, môže  zrazu stať  súkromný majetok blízkeho rodinného príslušníka jednej z poslankýň  MsZ...

Spolupráca novín

Ako vyplýva z informácií uvedených  vyššie,  prispievateľom do novín sa môže stať prakticky ktokoľvek. Teda takmer.  Je potrebné iba vystúpiť z anonymity a vedieť písať – myšlienky dostať do počítača. Sú ľudia, ktorí si neveria a hovoria, že to nedokážu. Treba to vyskúšať - väčšinou každý má buď dobrého priateľa alebo dostatočný pud sebazáchovy, takže s úplnými extrémami sa nestretávame.

Takže snáď výzva – máte záujem svojimi názormi  zasiahnuť do obsahu novín? Máte možnosť – registrujte sa! My Vám po verifikácii kontaktu potvrdíme  prístupové práva a ostatné je na Vás.

Novinky v novinách

Už na prvý pohľad, sa noviny zmenili. Nielen však po stránke vizuálnej , ale aj v obsahu a možnostiach  sme urobili niekoľko významných krokov vpred. 

Noviny fungujú na novom na zákazku vyhotovenom redakčnom systéme, ktorý umožňuje nadstavbu vkladaním  nových modulov, ktorými budeme podľa potreby a požiadaviek čitateľov a tvorcov novín   rozširovať  novinami ponúkané portfólio služieb pre občanov, firmy i inštitúcie.

Ako nový modul ste už iste zaregistrovali  toľko očakávaný a verejnosťou požadovaný  OnLine Bazár na občiansku inzerciu, či chat, ktorý má slúžiť najmä mladšej generácii. 

Skutočne chceme, aby si v novinách „to svoje“ našiel čo najširší počet ľudí.

Prečo práve OnLine Bazár?  Je veľa ľudí, ktorí by radi niečo predali, či dokonca darovali. Kontaktovať sa však s potenciálnymi kupcami z celého Slovenska, mnohokrát nemá zmysel. Cena dopravy či poštovného by mohla predražiť produkt a skomplikovať  samotný predaj. Tu sa však stretávajú ľudia  najmä  zo Serede a blízkeho okolia. Takže v mnohých prípadoch je možné jednoduché stretnutie pri káve či na prechádzke s dieťaťom  v meste. A to, čo jednému vystáva, môže inému pomôcť...

 

Vážení čitatelia, je veľa vecí, o ktorých by sa dalo  písať, no myslím si, že to najpodstatnejšie ste sa už dozvedeli. Verím, že  Vás nové  SeredOnLIne.sk osloví a budete našimi priaznivcami i daďalej.

SeredOnLine.sk  sú aj  Vašimi novinami.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Marek Olša Marek Olša | 20-01-2011 01:01:27
Hovorím si, juknem na Sol.. možno sa mi to naoladuje. Bum! Iný image. Skvelé! Super, že som ešte nezabudol svôj login :)
Registrovaný Katarína Jakubcová Katarína Jakubcová | 18-01-2011 17:01:37
Uaaaaaaaau tak tomu sa hovorí zmena k lepšiemu. Super robota, klobúk dole, asi to bola makačka, ale stála za to :-)
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 18-01-2011 17:01:00
..rozhodne vyrazny kvalitativny posun smerom hore;) dobra robota ;)
Registrovaný Marek Tóth Marek Tóth | 18-01-2011 13:01:51
Pekná zmena ;) I keď nie som IT odborník ani nič podobné, oceňujem prácu a snahu tvorcov SOL a najmä prechod na oveľa rýchlejší server. Zároveň ma (príjemne) prekvapilo rozdelenie rôznych úrovní diskusií - od anonymnej po konkrétne adresnú. Snáď to prinesie želaný osoh a aj to zdvihne úroveň tohto média o trochu vyššie.
Registrovaný Anna Jakubíková Anna Jakubíková | 18-01-2011 12:01:58
Noviny sú veľmi pekné, server aspoň mne ide oveľa rýchlejšie. Držím, palce tvorcom, aby sa nenechali nikým a ničím znechutiť, pretože ich práca nie je iba o novinách, ale aj o mnohom inom.
Registrovaný Igor Lehocky Igor Lehocky | 18-01-2011 10:01:53
tak je to tu, je to príjemná zmena zdá sa, noviny vyzerajú pekne, prehľadne, niečo sa bude musieť popracovať ešte na prístupových právach, ale časom sa mušky vychytajú a bude to verím že veľmi dobré. Dobrá práca.
Registrovaný Marek Sladký Marek Sladký | 18-01-2011 09:01:50
výborná práca, teraz je to tu prehladnejšie a aj cez operu mini sa to dá skvele prezerať.
Registrovaný Jan Tison Jan Tison | 17-01-2011 22:01:48
Palec hore za nový design, look a rýchlosť. Verím že zmena k lepšiemu sa čoskoro prejaví na vyššej kvalite novín.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign