Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

V Seredi začala svoju činnosť FARSKÁ CHARITA

Iveta TóthováDátum01. 06. 2018 08:44:50TémaIné
24

K ukončeniu činnosti Trnavskej arcidiecéznej charity na území mesta Sereď došlo koncom minulého roka.  Už niekoľko dní ale v našom meste zahájila svoju činnosť Farská Charita, ktorá vznikla pod záštitou Arcidiecéznej charity. Vznikla na podnet dobrovoľníkov, ktorí chcú pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Sídlo charity je v prenajatých priestoroch na Novomestskej ulici.

Na otázky aké služby a komu ich charita poskytuje mi odpovedala za dobrovoľníkov FCH  - Mária Fačkovcová.

Koľko dobrovoľníkov sa vo Farskej Charite v Seredi na Novomestskej ulici angažuje ?

Do dnešného dňa máme asi 15 aktívnych dobrovoľníkov. No každá pomocná ruka a otvorené srdce sú pre túto pomoc vítané. Veď pomôcť sa dá rôznymi spôsobmi. Patrí k nej určite aj podpora charitatívnej služby (a nielen materiálna a finančná).

Trnavskú arcidiecéznu charitu spájali obyvatelia Serede najmä ako poskytovateľa služieb pre ľudí bez domova. Išlo najmä o denné centrum a v zimných mesiacoch prevádzkovanie nocľahárne. V čom spočíva Vaša charita teraz ?

Myslíme si, že to bol veľmi zúžený pohľad na Trnavskú arcidiecéznu charitu (ďalej len TTACH) a jej služby. Žiaľ, mnoho ľudí si ju spájalo len so starostlivosťou o bezdomovcov. Je pravda, že im tiež pomáhala, ale ona taktiež poskytovala komplexnú službu pre sociálne slabšie rodiny, opusteným ženám-matkám a samoživiteľkám rodiny, všetkým ľuďom v hmotnej núdzi, týraným ženám a pod. Týchto klientov bolo viac . A v takýchto formách pomoci by chcela naša farská charita (FCH) pokračovať.

Mimo už vyššie spomínaných služieb organizujete aj zbierky. Čo všetko Vám ľudia môžu priniesť ?

Na začiatku každého mesiaca sa v našej farnosti   organizuje potravinová prvopiatková zbierka a z týchto vyzbieraných potravín sa pomáha núdznym.  Tento projekt tuvlastne rozbehla TTACH a my sme nechceli, aby po jej odchode ľudia ostali odtrhnutí od tejto pomoci. Ona už mala aj zoznam klientov, ktorým takýmto spôsobom pomáhala a my sme začali v tom len pokračovať. V minulom mesiaci, kedy sme sa začali tak trochu oťukávať v tejto službe, sa tento zoznam už značne rozšíril. Ľudia nás sami upozornili na tých, ktorí v tichosti žijú svoju skrytú chudobu a sú vďační aj za takúto pomoc. Takto nám tiež pomáhajú ľudia pomáhať.

Ukazuje sa, že je veľký záujem aj o pomoc zo sociálneho šatníka. Takže možno k nám priniesť aj šatstvo, ale prijímame len sezónne. Nemáme totiž taký veľký priestor, aby sme z neho mohli urobiť sklad. Ohľadom akejkoľvek pomoci by bolo vhodné, aby nás ľudia vopred radšej kontaktovali.

Pomáhame aj šíriť výzvy TTACH , ktorými sa obracia na všetkých v arcidiecéze ohľadom materiálnej pomoci pre všetkých jej klientov. Tu už ide o väčšie a náročnejšie zbierky, ale tešíme sa z toho, že aj na tieto výzvy ľudia v našom meste reagujú s otvoreným srdcom a pomohli napr. aj darovaním pračky, nábytku, zdravotnými pomôckami, šatstvom,...

Na otázku čo všetko nám ľudia môžu priniesť, teda odpovedáme: potraviny,  čistiace a hygienické prostriedky, pomôcky pre deti do školy , šatstvo, veci uvedené vo výzvach TTACH, financie,... Je vhodné sa o každej konkrétnej pomoci vopred s nami dohodnúť.

Sú výťažky zo zbierok použité primárne ľuďom – obyvateľom Serede, alebo zbierka bude podľa Vášho uváženia putovať aj do iných miest (Trnava, Galanta a pod.).

Keďže sme farská charita, pomáhame predovšetkým ľuďom v našom meste . Len v prípade reagovania na výzvy TTACH sa pripájame k pomoci klientom v celej trnavskej arcidiecéze.

Podobným smerom položím aj ďalšiu otázku. Vaša pomoc je orientovaná aj na návštevy starých a opustených ľudí. Budú to ľudia primárne zo Serede?

Áno, budú to predovšetkým ľudia z nášho mesta. A ak viete vo svojom okolí o niekom, komu by ste chceli takúto pomoc sprostredkovať, tak nám prosím dajte vedieť .

Pod pojmom návšteva chorých a opustených ľudí si každý môže myslieť niečo iné.  Môže sa jednať  o pomoc v domácnosti, vykonávanie nákupov, sprievod k lekárovi ale aj  robenie spoločnosti ?  Takže v čom spočíva Vaša pomoc v tomto smere?

Ide predovšetkým o návštevu chorých, opustených a starých ľudí, možnosť porozprávať sa s nimi, darovať im trochu z nášho času. Títo ľudia  sú šťastní a neskutočne vďační, ak za nimi niekto príde, rozpráva sa s nimi. Je to pre nich viac ako akákoľvek materiálna pomoc, ktorú im tiež poskytujeme. A keď treba, tak pomôžeme aj s nejakými službami v domácnosti, nákupmi a pod.  Ale čo sa týchto služieb týka – nechceme vstupovať do oblasti, ktoré poskytuje naše mesto v rámci opatrovateľských služieb v domácnostiach.

Akým spôsobom Vás môžu ľudia kontaktovať a požiadať o pomoc ? 

Môžu za nami prísť priamo – na našej adrese Novomestská 3022 sme zatiaľ každý utorok od 15.00 – 17.00. Môžu nás kontaktovať aj na mailovej adrese  charitasered@gmail.com. O našej činnosti sa môžu dozvedieť aj z facebookovej stránky https://www.facebook.com/farskacharitasered

Musia žiadatelia predložiť nejaké potvrdenia (napr. že je niekto poberateľom príspevku v hmotnej núdzi, že je odkázaný na pomoc a pod ) ?

Nie, nemusia. Klientov poznáme, alebo sa snažíme spoznávať,  rozprávame sa s nimi, máme možnosť im odviezť materiálnu pomoc aj domov, takže vidíme, v akých podmienkach žijú. V niektorých prípadoch máme možnosť aj poradiť a usmerniť. Ak by sa jednalo o rozsiahlejšiu pomoc v sociálnej oblasti, ktorá by prevyšovala nás dobrovoľníkov a ani by nebolo v našej kompetencii ju riešiť, prizývame k spolupráci odborných a vyškolených pracovníkov TTACH.

Posledná otázka je trošku z ekonomického súdka. No najviac bude zaujímať obyvateľov susediacich činžiakov. Sídlite v budove na Novomestskej ulici. Je táto Vaša adresa konečná, plánujete nejaké menšie úpravy na budove alebo uvažujete po čase adresu zmeniť?

Ťažko povedať, či je naša adresa konečná. My by sme si všetci priali, aby sa do nášho mesta mohla vrátiť TTACH s celou jej silnou komplexnou službou, aby sa tu našiel pre jej nikým nenahraditeľnú službu vhodný priestor. Nevieme poskytnúť služby, ktoré boli schopní ponúknuť profesionálni zamestnanci charity. A my sa zatiaľ budeme snažiť udržať a zachovať aspoň niektoré jej služby, ktoré tu TTACH  rozbehla.

Každý nájomca je   závislý aj na dobrej vôli prenajímateľa, takže dúfam, že ten náš nám bude ústretový a nechá nás pomáhať.

V dohľadnej dobe neplánujeme žiadne stavebné úpravy. Tento prenajatý priestor sa nám páči a vyhovuje službe, ktorú chceme nášmu mestu poskytovať.

 


Fotogaléria k článku:

24
Autor: Iveta Tóthová
24
Autor: Iveta Tóthová
24
Autor: Iveta Tóthová


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign