Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

V Seredi máme ZELENÚ HLIADKU

24

Zelená hliadka je neformálnou skupinou ľudí, ktorí vo svojom voľnom čase bojujú za naše mesto bez odpadkov, bariér či premnožených reklám. Je to celoslovenský projekt, do ktorého sa zapojili dobrovoľníci aj zo Serede. Keďže títo dobrovoľníci robia záslužnú prácu, ktorá si zaslúži uznanie, nedalo nám a urobili sme s nimi krátky rozhovor.

Čo to vlastne Zelená hliadka je a čo je v jej náplni ?

"Za zrodom projektu Zelená hliadka stoja bratia Matúš a Ondrej Čupkoví, ktorí ho rozbehli v roku 2011 v Bratislave s cieľom zbaviť bratislavské ulice odpadkov a vyčistiť prírodu od čiernych skládok.

Prečo sa do tejto skupiny zapojili aj dobrovoľníci zo Serede a rozhodli sa stať súčasťou Zelenej hliadky ?

Keď sme sa prešli po kúsku našej prírody v Seredi zistili sme, že tu žijeme na smetisku a oddychové zóny popri Váhu pôsobia skôr odpudzujúco ako príjemne. Povedali sme si, že v rámci svojich síl a možností sa pokúsime tieto miesta pod hlavičkou Zelenej hliadky trošku skrášliť a prispieť tak k tomu, aby sa občania, rodiny s deťmi na týchto miestach pristavili a šírili tak posolstvo čistej prírody bez odpadkov ďalej. Pôsobíme ako neformálne združenie dobrovoľníkov, ktorí v rámci svojho voľného času zoberú vrece a vyzbierajú to, čo do prírody nepatrí.

Od doby založenia Zelenej hliadky v Seredi uplynul nejaký čas, popíšte čo všetko ste za ten čas urobili ?

Za svoj krátky čas pôsobenia sme vyčistili 5 oddychových zón pri Váhu v kempingu, kde sme naplnili 10 vriec s odpadkami. V drvivej väčšine sa tu nachádzali plastové fľaše od nápojov, obaly zo sladkostí, cigaretové krabičky a ohorky. Ľudia si drobný odpad nedajú do vrecka, nevyhodia ho tam kam patrí, ale radšej ho hodia do trávy a tvária sa, že je všetko v najlepšom poriadku. Nemyslia na to, že po nich sem prídu ďalší a ďalší, ktorí by sa tu radi cítili príjemne. Je to veľmi jednoduché. Osádzať vrecia na odpad má význam práve na miestach, kde je koncentrácia nezodpovedných ľudí. Práve týmto sa snažíme eliminovať tvorbu odpadu v prírode.  Okrem zberu odpadu sme svojpomocne spolu s kamarátmi zrekonštruovali lavičky, vybetónovali ohniská, osadili vrecia na smeti a prispeli aspoň takýmto spôsobom ku skultúrneniu oddychových zón.

V okolí Serede sa často stretávame s čiernymi skládkami, fľašami, injekčnými striekačkami. Niekedy je potrebné dodržiavať aj isté bezpečnostné pomôcky.

Áno, máte pravdu, stretli sme sa s odpadom, ktorý v prírode nemá absolútne čo robiť. Obhorené káble, počítačové komponenty, rôzne handry či oblečenie. Najhoršie to je s rozbitým sklom v tráve, ktoré tam nemá čo robiť. S injekčnými striekačkami sme sa pri čistení lokality kemping zatiaľ nestretli, ale ak by k tomu prišlo, nenecháme to tam pohodené. Pri čistení používame pracovné či gumové rukavice, dezinfekčné prostriedky a gély.

Čo máte najbližšie v pláne , aké akcie ?

Chceme sa zamerať na čistenie prírody, lokality ako Koleno, Rameno, Poronda či povodie Váhu sú oblasti, kde odpad je a odtiaľto ho bohužiaľ nie každý vynesie. Nachádzajú sa tu aj drobné čierne skládky, ktoré sa budeme snažiť zlikvidovať a zabrániť tak ich zväčšovaniu. Ak sa prejdete mestom zistíte, že tu máme veľa miest, kde chýbajú klasické betónové koše na smeti. Niektoré koše bývajú pravidelne preplnené, smeti sa z nich sypú a často sú porozhadzované okolo koša. Riešením by mohlo byť posilnenie takýchto nádob práve na týchto miestach. V budúcnosti by sme radi zorganizovali aj väčšiu akciu a zamerali sa na už spomínané lokality v prírode, či v meste. Veľa záleží aj na tom, ako sa ku všetkému postavia ľudia.

Určite by ste privítali vo svojich radoch viac dobrovoľníkov. Ak sa niekto chce k Vám pridať, čo musí pre to urobiť ?

Dobrovoľníkov nikdy nie je dosť, radi privítame každého, kto môže a chce akokoľvek pomôcť a komu nie je čistota prírody a mesta ľahostajná. Ak by sa našiel niekto, kto by sa k nám rád pridal, môže nás kontaktovať a podporiť na fan stránke facebook.com/zelenahliadkasered, pripadne emailom na adrese zelenahliadkasered@yahoo.com. Ľudia sú voči poriadku v prírode alebo meste ľahostajní. Doma si taktiež nehádžu smeti na koberec, ale do koša a tak by sa mali správať aj vonku."


Fotogaléria k článku:

24
Autor: Zelená hliadka Sereď
24
Autor: Zelená hliadka Sereď
24
Autor: Zelená hliadka Sereď

Zobraziť všetky fotografie
24
Autor: Zelená hliadka Sereď
24
Autor: Zelená hliadka Sereď
24
Autor: Zelená hliadka Sereď

24
Autor: Zelená hliadka Sereď
24
Autor: Zelená hliadka Sereď
24
Autor: Zelená hliadka Sereď

24
Autor: Zelená hliadka Sereď
24
Autor: Zelená hliadka Sereď

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Zuzana | 27-05-2014 10:12:45
Ďakujem tým mladým dobrovoľníkom! Ste super, decká :)
pioline | 27-05-2014 09:30:51
nenarážam na žiadne pohlavie, len rodičia všeobecne by mali byť svojim deťom vzorom a osobne mnohokrát v Seredi vidím, že to tak nie je. Vtedy si len povzdychnem a pomyslím, čo asi z takého dieťaťa vyrastie, ked má takého primitívneho rodiča že robí bordel kade chodí a berie to ako samozrejmosť, predsa sa nebude obťažovať nejakým odpadom čo by mohol kľudne strčiť aj do vrecka. Máš pravdu, že je to v ľuďoch, tí by to mali dobre vysvetliť svojim deťom, aby sme aspoň v budúcnosti mali v Seredi čistejšie prostredie a rozumnejších občanov
anonym | 26-05-2014 18:25:27
drzim palce a obdivujem tych ludi co to robia
Ivan | 26-05-2014 16:49:03
Preco oteckovia? o com? Podla mna to je o ludoch nie o muzoch ci zenach. A ked uz tak narazas na ine pohlavie, opytaj sa hocikoho kto vlastni verejne WC a opytaj sa kto je vacsie prasiatko.
obcan | 26-05-2014 14:41:39
toto je sice pekna aktivita, ale je to zase robenie prace za mestsky urad, ktory na cistotu v meste kasle ako sa len da.
samozrejme kto robi bordel v prirode, je buran.
pioline | 26-05-2014 14:23:38
Klobúk dolu, mohli by ste poprípade robiť aj školenia pre rýchlokvasených mladých oteckov, aby sami pochopili a vedeli svojim malým deťom vysvetliť kam odpatky patria. Často sú to tožiť oni, kto dáva svojim ratolestiam veľmi zlý príklad a oni berú ako samozrejmosť, že odpad môžu len tak samovolne upustiť z ruky. Jednoducho, bez osvety to nepôjde :)Ďakujeme za aspoň čiastočné čistenie, len tak ďalej..

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign