Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

"Utečenci sú dojatí a žiaria šťastím, ďakujú, šťastne sa usmievajú"

Miloš MajkoDátum07. 09. 2015 22:49:49TémaAktuálne témy
159

Píše environmentálny expert a aktivista Ladislav Hegyi:

"V sobotu som bol pomáhať utečencom v Budapešti na stanici Keleti.
Keďže som nenašiel nikoho kto by šiel v rovnaký deň do Pešti autom, vyrážam v piatok ráno diaľkovým busom smer Budapešť. Po ceste vidím z mesta Győr vychádzať po diaľnici cca stovku utečencov, možno sú to tí o ktorých písal Samo Marec vo svojom blogu. O pol jednej dorážam na Keleti, idem za aktivistami Migration Aid darovať nakúpené veci a ponúknuť bezplatné dobrovoľnícke pomáhanie. Staršia pani v šatke s vyčerpaným výrazom človeka pred kolapsom mi ďakuje a vysvetľuje, že najlepšie pomôžem, ak teraz pomoc rozdám sám, pretože im práve dorazila várka zo Slovenska. Nestíhajú ju vykladať a šaty aj tak vykladajú von pred priestory, aby si mohli utečenci vybrať.

Otváram vak vecí ktoré sme s manželkou nakúpili deň pred tým a za chvíľu neostane z plného turistického ruksaku nič. Každý z utečencov (väčšinou to boli matky s malými deťmi) kto si chcel niečo z vyložených vecí niečo zobrať sa na mňa najprv pozrel, opýtal sa (anglicky, alebo gestom) či môže a potom začal vyberať. Každý z nich srdečne, s úsmevom ďakuje.

Vraciam sa do priestorov Migration Aid a pýtam sa, ako môžem pomôcť. Počas nasledujúcich hodín pochopím, že najviac pomôžem, ak nebudem viac na ťarchu než osoh (ako človek, ktorý vošiel do rozbehnutého kolektívu ľudí ktorí pomáhajú v krízovej situácii). V takej situácii je potrebné premýšľať a snažiť sa konať tak, aby človek nezavadzal, nepotreboval od zabehnutých pracovníkov mnoho času na vysvetľovanie a pod. Migration Aid má malé priestory na skladovanie vecí a situácia sa mení v priebehu pár hodín. Raz je núdza o veci, inokedy prídu nákladiaky s pomocou avšak utečencov práve odviezli autobusy a oni ich nemajú kam uložiť. Neveľká skupina aktivistv Migration Aid ktorí tam pracujú majú svoj systém a vedia v ňom rýchle pracovať.
Najčastejšie sa dá pomôcť tak, že sa chodí po stanici a jej okolí, pozorujete utečencov, pýtate sa ich, spisujete ich potreby a po potrebné veci potom príde dobrovoľník do centra Migration Aid a zoberie ich odtiaľ daným utečencom.

Mám šťastie, mňa si ako pomocníka berie Ildikó, učiteľka v materskej škôlke, ktorá všetky voľné chvíle a víkendy pracuje dobrovoľne zdarma v Migration Aid. Cez víkendy začína ráno okolo ôsmej a končí o cca 4 ráno, prespí pár hodín a potom od rána znovu. Podľa strhaného výzoru niektorí jej kolegovia spia ešte menej. Našou úlohou je distribuovať veci vyložené dverami (hygienické potreby, vodu, plienky pre deti a pod.) utečencom a strážiť. Počas dňa sa tam snažili kradnúť dvaja lokálni zlodeji. To boli jediní nepríjemní ľudia (spolu so štyrmi členmi extrémnych pravičiarov z Jobbiku, ktorí si tam s pohŕdajúcimi výrazmi na tvári fotili utečencov), ktorých som tam zažil.

Prichádza ku mne mladá mama s 2 malými deťmi a ukazuje mi malého chlapca, že sa klepe od zimy ale medzi šatami nevie nájsť bundu. Hľadám s ňou ale fakt tam žiadna nie je. Tak si vyzliekam mikinu čo mám na sebe, dávam chlapčekovi ale mama rázne odmieta, že to nemôže prijať a ďakuje. Nebyť mojich presvedčovacích schopností a vytrvalosti naučenej ešte z vedenia kampaní, na toho chlapčeka by som tú mikinu nedostal. Podarilo sa, ďakujú, usmievajú sa, ale na deťoch je vidieť vystresovanosť, únavu. Ale trochu sa smeje na tom, aká je mu mikina veľká.

Veľmi veľa miestnych ľudí nosilo celý deň potrebné veci. Prečítali si na stránke Migration Aid čo skutočne potrebujú, to nakúpili a doniesli. A jedlo doma starostlivo pripravovali, často to boli dojímavé scénky. Starenka, ktorej sa ťažko chodí a podľa oblečenia rozhodne nie bohatá doniesla vlastnoručne navarené a napečené jedlá a sama ich rozdáva migrantom. S úsmevom sa s nimi rozpráva, aj keď vie len maďarsky, takže ona nerozumie slovám utečencom a oni jej slovám. Ale rozumejú si náramne, smejú sa. Svoje jedlo rozdá niekoľkým rodinám.

Na obed donesie jedna maďarská mamička s dcérou (na spustnutom aute ktorom by som nepustil nepriateľa, evidentne tiež nijako majetná) kartón vlastnoručne natretých chlebov, džemy, zeleninu. Spolu s anglickými dobrovoľníkmi (Philiph a jeho manželka, učia v Budapešti na univerzite filozofiu) rozdávame z kartóna jedlo utečeneckým rodinám. Najprv rodinám, ktoré sú ďalej od podchodu a nemusí sa k nim dostať dostatok jedla, potom tým, ktorí sú bližšie. Počas toho sa zarozprávame s mladým Sýrčanom, ktorý je na úteku s manželkou a bratom. Stále usmiaty, je na úteku mesiac, prevažne peši. Vraví, že putovanie Európou je už ľahké (aj keď ich v južných krajinách zbila miestami polícia, alebo museli putovať cez veľké obchádzky kvôli budovaniu múrov na hraniciach...), že najnebezpečnejšia a najťažšia bola plavba z Turecka do Grécka. Nafukovací čln, jeden malý motor a dlho len more s vedomím, že na tej trase sa takto utopilo tento rok už mnoho ľudí, stačí malá smola. Pýtame sa čo plánujú robiť. Usmeje sa – teraz má jediný cieľ, prežiť najbližší deň. A následne sa dostať do bezpečnej krajiny, ktorá je ochotná prijať utečencov a kde bude môcť prácou uživiť rodinu. Na základe informácií ktoré má chce preto do Nemecka, alebo Švédska.

Pýta sa, v ktorej krajine by mohol doštudovať svoju zubárinu (doma mu už ostával len posledný ročník), či aj v Maďarsku, na Slovensku. Je ochotný učiť sa na akékoľvek prestupové skúšky. Ale ak nie, chce bude pracovať inak, hlavne nech je s rodinou v bezpečí a vie slušne prežiť. Zo sebou má len malú tašku, čo má na sebe a nič viac. A celý čas sa usmieva. Iná charita roznáša popri nás rizoto, on a jeho manželka z neho dostanú dve malé tácky. Pozýva nás na obed, ponúka polovicu. Philip a jeho manželka sú ticho, tipujem, že majú hrču v krku, tak naučeným vtipom a s vďakou odmietam aj za nich.

Ďalší Maďari donášajú vlastnoručne varené jedlá - Sýrske, Afgánske, recepty si našli na nete. Nebola to jedna, ani dve rodiny, mnohé varili sýrske a afgánske tradičné jedlá (myslím že to bola výzva jednej z kresťanských charít v Maďarsku). Utečenci sú dojatí a žiaria šťastím, ďakujú, šťastne sa usmievajú.

Poobede počujem prvý krát slovenčinu - mladí manželia priniesli osobne plné auto potrebných vecí ktoré kúpili. Bolo toho asi dosť keď som ich videl nosiť veci z auta ešte aj pol hodinu po tom, ako sme prehodili pár slov. Na to ma oslovuje Čech, ako môže pomôcť. Do vnútra MIgration Aid sa nezmestí a aj tak nemôže ostať dlho, tak mu vravím aby sa opátal utečencov. Na to hľadá topánky pre svojich synov ďalšia mladá mama zo Sýrie. Ten pán sa pýta či by si synovia s ňou išli topánky vyskúšať, ide im ich kúpiť.

Vraciame sa späť a ja vidím utečenca v šlapkách. Nie je na tom najhoršie, vedľa nás je Medical Aid, keď som tam raz vošiel odniesť prinesené lieky, ošetrovali tam mladému muža s nesmierne zničenými nohami (krv, opuchy, obväz, zodretá koža) lekári premýšľali či ho môžu pustiť ďalej.
Keď vidím týchto utečencov ako tu prišli bez ničoho po mesiaci úteku napr. zo Sýrie často peši, len s malým batohom, niektorí len v sandálach, riskujúc život seba a blízkych, začínam možno matne tušiť, pred akou hrôzou museli utekať. keď toto bolo pre nich omnoho lepšou alternatívou...

Poobede prichádzajú vysmiati aktivisti Migration Aid, ktorí sprevádzali autom tých utečencov, ktorí sa vydali pred 3 dňami k hraniciam Rakúska pešo. Blonďavá pani takmer tancuje od radosti keď nám hovorí, že všetci ktorí sa vydali na pochod, sú už v Rakúsku. A porovnáva. Po dňoch, kedy sa maďarskí policajti, česť výnimkám, správali k utečencom zbytočne tvrdo, v Maďarsku spali na zemi, starali sa o nich dobrovoľníci za vlastné a okrem dobrých ľudí ktorí im nosili jedlo a šaty zažili aj nájazd primitívnych rasistov, ich vítali za hranicami Rakúska ako rockové hviezdy. S úsmevom, tešili sa s nimi že dosiahli to na čo sa obetavo pred pár dňami podujali. Rakúšania ich čakali s ubytovaním v hygienicky vybavených krytých halách, každá posteľ mala uterák, hygienické potreby, v hale v pravidelných rozostupoch rôzne veľkosti šatstva a topánok, pripravené jedlo. Podstatnejšie však bolo ľudské správanie sa pracovníkov vo verejnej službe. Policajti, železničiari, colníci, úradníci atď. každému vysvetľovali všetko potrebné, pomáhajú im. Utečenci otvárali oči a smiali sa od šťastia.

Večer hlásia zvýšenú pravdepodobnosť dažďa, Angličanka so svojimi synmi za vlastné nakúpi šiatre a spolu so zahraničnými študentmi, aj tými ktorých učí Philip filozofiu, ich do noci postupne montujú. Poobede začali vypravovať vlaky do poslednej obce v Maďarsku, odkiaľ utečencov autobusmi zvážajú do prvej stanice v Rakúsku a odtiaľ idú vlakmi ďalej.

Dvom mladým Afgáncom došli peniaze, hľadajú niekoho na koho by otec jedného z nich mohol poslať peniaze. Jeden dobrovoľník je ochotný, ale okolité prevádzky Western Union sú zavreté. Riešime to asi hodinu, nechcú prijať peniaze od cudzieho. Ale vybrať peniaze vo U bude možné až v pondelok ráno a v tejto situácii nik nevie, ako sa zachová Orbán, v pondelok vlaky zas nemusia chodiť a hranica môže byť zase menej priechodná. Chlapci sa snažia tváriť pokojne, ale zúfalstvo je na nich už riadne vidieť. Nevedia ako ďalej, radia sa. Prichádza Maďar arabského pôvodu, po krátkej debate ich presvedčí aby prijali peniaze, skladám sa s ním na polovicu, lístok ku hraniciam nestojí mnoho. Ich šťastné tváre po kúpe lístka, nekonečné ďakovanie sa mi ešte chvíľu budú vynárať.

Stanica sa vďaka dvom vypraveným vlakom po 20.00 z veľkej časti vyprázdňuje, ale prichádza správa, že do Budapešti prichádza ďalších cca 4000 utečencov. Migration Aid sa pripravuje, distribúcia jedla a šiat do vlaku sa minimalizuje na nevyhnutné minimum, dochádzajú ďalšie nákladné autá. Je tu viac ľudí ale aj viac práce, maká sa na tom aby sa do malých priestorov vmestilo čo najviac vecí a nad tie, ktoré ostávajú vonku dávame šiatre od Angličanky. Triedime v nich veci, aby sa zajtra, keď tu budú fofry v zaopatrení 4000 – 5000 utečencov, nemusel strácať čas hľadaním.

Triedenie vriec pod šiatrami musím pred 23.00 zanechať a ísť na autobus do Bratislavy. Ildikó ma vyprevádza srdečným úsmevom, ktorý celý deň venuje utečencom (je to podľa nej dôležité, je dôležité upokojovať ich úsmevom a dodávať im vieru v to, že sa to pre nich skončí dobre).

Aj keď nemožno vzťahovať konkrétne prvky správania sa kolektívne na všetkých utečencov, sú to rôzni ľudia, niektoré prvky mali rovnaké:

1. Najčastejšie slovo, ktoré počujete od utečencov je ďakujem.

2. Ide z nich pokora, správajú sa slušne, podľa komunikácie sú to často vzdelaní ľudia, ktorí majú za sebou slušnú kariéru, vysoké školy (rozprával som sa so študentom medicíny, bývalým obchodníkom). Odhadom 80% z nich ovláda cudzie jazyky, min. angličtinu, niektorí francúzštinu.

3. Za akúkoľvek pomoc sú veľmi vďační a naopak slušne s poďakovaním a úsmevom odmietnu čokoľvek, čo nutne nepotrebujú – aby ostalo pre iných (+ zo sebou na pochod ďalej si toho moc nemôžu brať, nikdy nevedia, čo bude zajtra).

4. Nik z nich nebol agresívny. Správali sa pokorne a relatívne pokojne. Mnohí sa často usmievali – keď ďakovali za pomoc alebo keď sa udiala akákoľvek dobrá vec. Napríklad, keď prišli mladí maďarskí umelci a začali ako klauni baviť deti metrovými bublifukmi, hrami. Usmievajú sa aj pri rozhovor s nami (okrem chvíľ, keď hovoria o príčinách odchodu, alebo ceste z Turecka do Grécka, kedy riskovali život najviac)." Viac fotografií na profile autora: https://www.facebook.com/ladislav.hegyi/posts/10207919077964308?pnref=story


Fotogaléria k článku:

159
Autor: FB Ladislav Hegyi
159
Autor: FB Ladislav Hegyi
159
Autor: FB Ladislav Hegyi

Zobraziť všetky fotografie
159
Autor: FB Ladislav Hegyi
159
Autor: FB Ladislav Hegyi
159
Autor: FB Ladislav Hegyi

159
Autor: FB Ladislav Hegyi
159
Autor: FB Ladislav Hegyi
159
Autor: FB Ladislav Hegyi

159
Autor: FB Ladislav Hegyi

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Realista | 11-09-2015 15:09:34
Kamiony sa mozu valit bez kontroly aj mimo schengen, aj tie kontroly na hraniciach mozu byt rychlejsie, inak logistika vplyva na cenu tovaru 4% takze az taky vplyv by to nemalo ak by zostal priestor volneho pohybu tovaru
gulak | 11-09-2015 13:55:33
Realista...najprv si precitaj,čo som napísal...a potom mudruj..to,že sú zrušené hraničné kontroly..to má vplyv na rychlejšie dodávanie tovarov,služieb...čiže na ekonomiku..
realista | 11-09-2015 13:37:17
gulak netliachaj, Schengen neni ziadny ekonomicky system! Aj Svajciarsko je sucastou schengenu a aj tak musis platit clo a platia dovozne kvoty a pod. Tak tu prosim nemiesaj hrusky s jablkami, kedze schengenska dohoda je len o volnom pohybe OSOB (nie tovaru).
gulak | 11-09-2015 12:32:34
Maš pravdu,čo píšeš,lenže Schengen,je hlavne ekonomický systém..tisíce kamionov sa valí bez kontroly,keby sa obnovili kontroly..možno by nastala recesia..a postavenie nových hraníc..tiež dosť veľký problém..finančný,ale aj politický..
Seredan | 11-09-2015 12:30:38
Pre gulak a gulak: Plne s vami suhlasim. a co navrhujete?
pre gulak | 11-09-2015 12:16:43
Kazdy moze ziadat o azyl,len ci ho dostane,ved to uz pisem neustale.V Nemecku dostalo minuly rok len 1.9procent azyl.O to tu vobec nejde,podla Dublinskej dohody sa musi nechat utecenec registrovat tam,kde prekrocil hranice eu,nikde inde uz nemoze poziadat o azyl,samozrejme,ze je to velmi nespravedlive.Teraz chcu zakonom posunut takzv.bezpecne krajiny.napr.bosnien albansko atd.Tym padom by nemali mat velke problemy s kosovarmi atd.Co sa tyka Ukrajincov aj ti mozu poziadat o azyl,ale ci ho dostanu,je iny problem.Ateraz nastava ten skutocny problem.Cela azylova procedura trva nesmierne dlho,aj ked azyl zamietnu,je tu odvolanie a ani potom ho z krajiny len tak nedostanu.Za ten cas,ho musite zivit a obliekat,lebo pracovat nesmia.Toho vyuzivaju ti takzv.ekonomicki utecenci,pobudu v krajine,ako je Nemecko,lebo Svedsko dva tri roky a maju tolko penazi,ako keby robili doma cely zivot.To samozrejme zhorsuje situaciu u ozajstnych azylantov,ktorym ide o zivot.Tieto zakony vobec nepredvidali takyto vyvoj situacie,a su podla mna v dnesnej dobe netealne.Jedine,co ostava je zrusit Sengen,zaviest viza a kazda jedna krajina bybola za seba odpovedna.Lenze to je dokonaly krok nazpat a odporuje vsetkym principomEU.
gulak | 11-09-2015 11:51:46
pre:pre gulaka...fajn..balkancov si vyriešil a,čo ostatní..napr.Sýria..podľa zahraničných spravodajcov je na západe Sýrii,okolie Damašku kľud..všetko tam funguje,ale ľudia aj odtiaľ utekajú,čo má celkom logiku,lebo boje môžu nastať aj tam..a zoberme si Ukrajinu..tam je tiež vojna..na východe krajiny,ale západ Ukrajiny je zatiaľ v poriadku,čiže ak všetci Sýrčania majú právo na azyl(prebieha tam vojna)..tak potom aj z Ukrajiny sa môžu zdvihnuť desiatky tisíce ukrajincov a môžu žiadať v EU o azyl..a,čo so žiadateľmi o azyl,ktorí ich nedostanú..tak napr. v Taliansku v r.2014..len okolo 40 percent žiadateľov o azyl ho dostalo...z tých 60 percent,čo ho nedostalo..ani nie polovica sa vrátila nazad..zbytok zmizol nevedno kam..aleluja..
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 11-09-2015 08:01:52
a vediet sa obrnit proti tomu coi nas rozculuje. pretoze vs skutocnosti sa rozculujeme sami.
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 11-09-2015 07:56:02
Jedna sa o to ze my si vytvarame nalepky na ludi. pritom kazdy je nejaky hej? kazdy ma nieco zle aj dobre. a to ze ma niekto nieco zle eznamena ze v buducnosti sa nam nehodi a musime snim hnusne jednat. treba sa naucit komunikovat a vediet sa
pre gulaka | 10-09-2015 13:42:10
Sklamal si ma ,ja som si myslel,ze vies,ako sa zisti ci je migrant ohrozeny na zivote,alebo chce len peniaze(Balkanci)
Jozef | 10-09-2015 11:37:15
Ocuvajte Kefalin, co si predstavujete pod takym slovom asertivny??
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 10-09-2015 11:20:27
keby boli vsetci asertivny ako ja svet by bol dokonaly..
gulak | 10-09-2015 09:10:08
Realista..ja viem,že to treba riešiť,lenže takéto blahosklonné pozývanie do EU..môže naštartovať dalšie vlny utečencov a čo,presťahujeme do EU dalšie miliony..teta Merkelová tvrdí,že ekonomickí utečenci nedostanú azyl..neviem,ako by to mohli rozlýšiť a,čo potom,čo spravia s tými ekonomickými utečencami..ak ich budú státisíce..
Martin, | 10-09-2015 08:32:19
skutocnym UTECENCOM - VOJNOVYM treba pomoct pomoct VZDY a vsade - aj vo Svajciarsku aj u nas. Ale naozaj tym, ktorym ide o zivot, nie \"len\" lepsi zivot. Ci sa to niekomu paci alebo nie, tym prvyn.a. o zivot ide najma krestanom, zial tam uz nie su doma.. aj ked by radi boli, tym sa niet co cudovat, ze Europa (aj ked..)
Dalej ti co zilI vo vojnovych zonach - ale preco nie do statov perzleho zalivu?
Tam ic nechcu - pozri si vyhlasenie Amnesty International k tomu.
Namiesto toho napr.Saudska Arabia chce pomoct vystavbou mesit - 200 - v Nemecku!
O com to je?
Necuduj sa prispevkoppm o islamizacii Europy. Dokonca v Svajci teraz zamietli navrh zakona o uplnom zakaze imigracie.
Ale na druhej Strane v tom Svajciarsku bolo referendum o zakaze minaretov a cuduj sa svete Svajciari ho schvalili!
realista | 10-09-2015 08:31:39
Gulak, ty ludia uz v EU su, nejdu prerozdelovat ludi co su v Turecku, tie kvoty riesia ten stav, ktory uz v EU je a treba ho riesit!

Inak to, ze kvoty prejdu bolo, jasne, akurat, ze teraz nas bude zvysok EU povazovat za tych co sa stazuju, nie su ochotni pomoct a ked budeme my chciet pomoc tak sa k nam zachovaju rovnako.
gulak | 10-09-2015 08:14:39
To je jedno,ako bude Slovensko,či Česko hlasovať..veľké štáty ich prehlasujú..v tomto roku už sa raz povinné kvoty neschválili..je to šaškáren a ukazuje to,že najväčši migrantský prevádzač je samotný Brusel..
Peter | 09-09-2015 23:55:29
Eurofondy nezoberu priamo, najskor poslu kontroly na zaklade ktorych sa eurofondy nevyplatia. Takto EU zastrasuje ze spravi.
F*co verejne klame ze ziaden povinny limit a pritom smeraci hlasovali v eu parlamente za. Pri malackach tabor pre 600 ludi.
junker | 09-09-2015 18:29:25
Mal dnes prejav v Bruseli.Prijat utecencov a ich pravo poziadat o azyl je zakon,ktory ma kazda krajina v ustave zakotvene.Bude to takto,Slovenska vlada sa zlomi a imigrantov prijme,inak jej zrejme hrozia sankcie.
realista | 09-09-2015 15:17:08
A kde obhajujem Dzurindu, co to je za argument, ze ked sa kradlo za Dzurindu tak sa moze aj za Fica. Ci Fico duplom moze lebo neni v riti USA ale v riti Ruska? Boze ludia tu nejde o to ci je lepsi Dzurinda alebo Fico, tu ide o to aby tu bol konecne niekto lepsi od nich oboch!
A čo myslíš | 09-09-2015 14:49:35
že za dzurindu sa nekradlo?
Akurát nebol dôvod sa v tom rýpať a hľadať chyby. Lebo bol hlboko v prdeli usa.
realista | 09-09-2015 14:23:07
A tych politikov kto volil? Ludia z USA? A ajsne, co na tom ze odhalili miliardove kanaly, ktore odvadzaju statne prachy do sukromnych vrecak, robia to preto lebo su proti zapadu! Tak! Nech kradnu ale su nasi! Tento narod si rozumnych ludina cele asi ani nezasluzi....
Hmmm | 09-09-2015 14:13:29
Ono sa na pohľad môže zdať, že transparency bojuje proti korupcii, len oni budú hľadať chyby, práve na tej vláde ktorá západu zrovna nevyhovuje. Ako napriklad teraz ficova, lebo si moc otvára ústa , ani v otázke Ukrajiny nekvaka tak ako by si usa prialo. Takže je nežiaduci, na zozname, ako napriklad zeman. Nejvacsi problém pre západ je, ale nepochopitelna dominancia smeru (nie, nevolil som ho) a absencia nejakej silnej pravicovej strany. Ale politici sú len bábky, ktorý nedokážu nič zásadne zmeniť. Usa po celom svete menia, režimi ako na bežiacom páse, najprv normálne podporou opozície, keď to moc nejde, pomôžu mimovladky a keď ani to nezaberie tak vojensky. A teraz tu máme státisíce utečencov, ktorý sa hrnu do Európy ako dôsledok týchto vojen. Ja osobne odmietam byť označovaný, ako spoluvinny, lebo do severo atlantickej teroristickej organizacies sme nevstupovali referendom, ale bolo to politické rozhodnutie.
realista | 09-09-2015 13:50:34
A kto zaruci, ze Ruska vlada nebude pouzivat tieto zakony na umlcanie opozicie a organizacii, ktore budu odkryvat pochybenie mocnych a vladnucich osob? Ci Putinove babky chyby nerobia a vsetko robia pre dobro ludu...

Mimochodom vlemi radi kydate napr. na Transparency, ta organizacia, ktora na Slovensku odhaluje vsetky tie schranky a komplikovane schemy ako sa tento stat systematicky vykrada, a takuto organizaciu oznacite za agenta USA. A pritom tato organizacia supluje pracu Policie, SIS alebo danovakov ale vsak, treba na nich nakydat lebo su tu americko-zidovsky agenti...
realista | 09-09-2015 13:46:07
Ale ja to chapem lenze ked na mna tu utocia ludia za to, ze tu pisem nazor, ze pre Slovensko nie su utecenci nejaky obrovsky problem, mame tu ovela vacsie problemy, ktore sa snazia ludia zakryvat prave takymito vecami ako utecenci, homosexuali a podobne. Takisto neviem ako sa mam pokojne vyjadrovat a vobec ako mam chapat nazor ludi, kotri napisu, ze utecenci su vsetci cigani alebo, ze nas prisli znasilnit a zabit. Prepacte ale nemam chut davat rovnaku vahu nazorom takychto ludi pretoze je to kopec nezmyslov, ktore len pobrali od extremistov a demagogov.
Nemam na mysli | 09-09-2015 13:42:12
Natieranie lavičiek a zbieranie odpadkov. Keby robili len také veci, tak by sa ich putin nemusel báť :

V skutočnosti sa Rusko snaží ochrániť pred ovplyvňovaním verejnej mienky ľuďmi a organizáciami, ktoré sú financované zo zahraničia a presadzujú v Rusku záujmy svojich donórov, teda najmä Spojených štátov a Európskej únie.

Tento problém majú všetky demokracie nie len Rusko. Aj verejná mienka na Slovensku je do značnej mieri vytváraná práve takými aktivistami, zamestnanými v rôznych mimovládnych organizáciach, ktoré na svoju činnosť a platy týchto aktivistov získavajú financie práve z rôznych zahraničných fondov a grantových schém. Títo ľudia nepracujú pre záujmy vlastných ľudí a svojej krajiny, ale pre záujmy svojich donórov.

Rusko sa viacerými právnymi predpismi snaží zamedziť pôsobeniu tejto piatej kolóny na svojom území. Chystá sa a už začalo riešiť aj média a bude sa postupne snažiť dosiahnuť, aby tie, ktoré nebudú vo väčšinovom vlastníctve ruských občanov ukončili svoju činnosť v Ruskej federácii alebo sa označovali ako cudzí agent – teda organizácia pracujúca pre cudzie (nie ruské národne) záujmy.

V Rusku sa už dnes mimovládne organizácie, ktoré sú financované v prevažnej miere zo zahraničia musia označovať tiež ako cudzí agent. Je to potrebné na to, aby si bežní Rusi mohli uvedomiť, že názory, ktoré od týchto mimovládok a aktivistov vychádzajú, môžu byť na prospech iným krajinám, záujmom iných vlád a teda im ako Rusom na škodu.

V USA sa pôsobenie týchto organizácií nazýva ako politická soft power a Spojené štáty tieto organizácie financujú vo všetkých krajinách sveta najmä však v tých, ktoré sa snažia robiť svoju vlastnú politiku.

Ruská prokuratúra bude môcť na základe nového zákona vyhlásiť organizáciu za nežiaducu, ak dospeje k záveru, že predstavuje “hrozbu pre ústavný poriadok Ruskej federácie, obranu alebo bezpečnosť štátu”.

Rusko, ktoré obviňuje Západ, že vlani prostredníctvom mimovládnych organizácií zorganizoval zvrhnutie prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.
pre realista | 09-09-2015 13:28:48
Vies ty tu pleties opat nejaku zelenu hliadku a podobne....ja tu tiez nepisem ako pomaham konkrétnym ludom, ktorí to potrebuju a su odkazaní na pomoc inych. Ano robim to, a preto si uvedom, ze ak ma niekto iny nazor nemusi byt tvoj nepriatel. Ak to budes takto chapat aj konverzacia bude krajsia a mozme sa poucit obaja :-)
realista | 09-09-2015 13:09:02
Aha, a nejake argumenty? Jaj ci nechali sme ich na zachode?
pre realista | 09-09-2015 12:57:26
Jedine co ta ospravedlnuje je tvoj vek!
realista | 09-09-2015 12:45:43
Ano uz som plateny diskuter sorosovej mimovladky :)

A presne to je to o com hovorim, prense tie mimovladky a treti sektor tu nieco robi navyse casto za minimalnej podpory sa snazia druhym ludom pomoct a nakoniec su oznaceny za zlych, podplatenych a podobne.
Co brani Vam Seredanom ist pomoct Zelenej Hliadke, Stormu, Arcidieceznej charite a mnohym inym dalsim organizaciam ktore v Seredi su, preco pod takymito clankami su 100ky prispevkov ale na brigade co zorganizuje zelena hliadka pride 20 ludi a aj to vzdy ta ista skupina? Lebo je jednoduchsie povedat to spravil niekto iny a preto ja nemusim pomahat upratovat a zlepsit prostredie. A to ej chyba Slovakov tu je stale pocut MUSIET a NEMOZEM nuz na zapade ovela skor pocut CHCIET a MOCT...
Jozef | 09-09-2015 12:28:16
Netvrdim, ze so vsetkym, co realista napisal suhlasim, ale v podstate ma pravdu.
Nikto nikoho z Vas \"protiimigrantov\" nebude nutit zit s nimi pod jednou strechou.
Ale ked uz su tu a ano, zavinili sme to aj my Slovaci.
Sme clenmi NATO a kedze podla Vas to zapricinilo NATO(USA), tak aj my.
A este stale verim sice naivne mozno, ze imigracne organy v EU dokazu prefiltrovat kto je ekonomicky utecenec a kto uteka pred vojnou.
A potom, ked \"im\" udelia azyl, tak ich aj dokazu umravnit.
Pretoze nasho cigana, ked sa sprava ako zver, nemozno vyhostit, ale imigranta ano.
A este, ako hovori realista - doteraz sme brali, teraz je na case aj vracat nieco.
Ten realista | 09-09-2015 11:59:08
tu tak odusevnene bráni tuto invaziu, že jeden by mohol mať pocit že je zato platený.. Bežný človek by takú diskusiu už dávno vzal. Nie je to zamestnanec nejakej sorosovej mimovladky?! Keď nám sedliacky rozum vraví, že z prilivu toľkých migrantov do Európy nebude nič dobré, tak to tak aj bude. Môžu nás médiá presviedčať koľko chcú. Výzva k ľudskosti je ozaj krásna, ale teraz je už neskoro, mala sa robiť, keď sa napríklad bombardovala lybia, irak a aj sýria. Vznik islamského štátu, nieje náhoda, toto všetko je pekne naplánované.. Za pár rokov sa pôvodný obyvatelia budú báť v Európe chodiť po ulici. Všetko podľa plánu NWO, lebo poriadok sa dá spraviť len z chaozu. Toť môj názor, ktorý mi žiadny odusevneny realista nezoberie.
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 09-09-2015 11:52:30
ved to poznate ako chcete aby ludia sa spravali k vam musite sa vy spravat knim. jednoducha rovnica :)
pre pre Tomasa a spol. | 09-09-2015 11:44:15
Urcite,kedze sa aj ja nachadzam pod slovickom spol,nie sme priatelia moslimov,aspon teda ja nie.Objektivita realnost situacie ma vedie k tomu co pisem,mozte si vypisova,odsudzovat nenavidiet kolko chcete,nikto vam v tom nebrani.Nesmiete vsak na jedno zabunut ,na ludskost a solidaritu a som presvedceny ze to zapadne krajiny vyriesa aj bez nas\'ako doteraz vsetko,ale raz na to doplatime o tom som presvedceny.
protiimigrant | 09-09-2015 10:22:21
utecenci su ako rakovinovy nador,ak ho pacient ma v tele snazi sa ho co najskor odstranit.ale tento pacient cize europa si mysli,ze aj takto sa da zit a vlastne sa o ziadnu vaznu chorobu nejedna.tento nador uz ma pocelom tele metastazi,rip europa.
realista | 09-09-2015 10:17:31
Demagógia je spôsob manipulovania ľuďmi (najmä v politike), kedy je klamné a pôsobivé rečnícke vystupovanie využívané na získanie vplyvu, politickej podpory a moci.

Prepac ale ake moje tvrdenie je damgogicke?

Pritom toto tvrdenie je demamgogicke snad aj 10krat:
\"Ono to tak ale nie je a zadarmo sme nedostali nic, pretoze este predtym sme odovzdali vsetok strategicky majetok do ruk zapadnych krajin. Ved bez toho by nas ani do eu neprijali.\"

To len na margo toho kto je demagog...
pre realista | 09-09-2015 10:03:32
Realista vzdavam sa ! akoze toto je tak demagogicke, ze mi je do smiechu. Pre svoje dusevne zdravie a hlavne to tvoje skladam zbrane :-) Zdravim ta a nevzdavaj to si na dobrej ceste :-)
pre Tomáša a spol. | 09-09-2015 09:30:45
prajem Vám z celého srdca a čo najúprimnejšie len jedno:aby ste zažili príjemné chvíle s Vašimi moslimskými priateľmi a prežili to čo opisuje vo svojom blogu tento poliak/možno by ste zmenili ten Váš naivný pohľad/:

http://niezalezna.pl/70607-granica-z-austria-wstrzasajaca-relacja-polaka-z-autokaru-napadnietego-przez-imigrantow

a tu je preklad:
Kamil Bulonis, poľský cestovateľ a bloger, sa podelil o svoje zážitky
z útoku imigrantov na autobus. Nie je lepší liek na “Refugees Welcome”
ako priamy kontakt s “Refugees”:
“Jeden a pol hodiny dozadu na rakúsko-talianskej hranici,
som na vlastné oči videl davy imigrantov. Pri celej solidarite s tými
ľuďmi, ktorí sa nachádzajú v ťažkej životnej situácii musím povedať, že
tom čo som videl vyvoláva hrôzu…
Ta ohromná hmota ľudí – odpusťte mi, že to tak napíšem – ale to bola
absolútna divočina.. Vulgarizmy, hádzanie fliaš, hlasné pokriky ‘Chceme
do Nemecka” – či Nemci to je nejaký raj?’
Videl
som ako otočili auto nejakej staršej Talianky, vytiahli ju za vlasy z
auta a chceli tým autom odísť.Autobus, v ktorom som sa nachádzal so
skupinou sa pokúsili rozhojdať.Hádzali po nás výkalmi, udierali do
dverí, aby im vodič otvoril, pľuli na okná… Pýtam sa za akým účelom?!
Ako sa tá divočina má asimilovať v Nemecku? Cítil som sa ako na vojne. (…)
Na hraniciach sme stáli tri hodiny, nepodarilo sa nám prejsť. Celá
skupina v kordóne polície bola presunutá naspäť do Talianska. Autobus je
zmasakrovaný, natretý fekáliami, oškretý, rozbité okná. (?) boli to vo
väčšine agresívni dospelí muži.(…)
Ešte včera som ich ľutoval, mal som o nich starosť, dnes keď som ich
uvidel, jednoducho sa bojím a teším sa, že môj kraj nie je ich
cieľom.(…)Do EÚ ide niečo patologické, niečo čo sme ešte nemali príležitosť vidieť. (…) Dodám ešte, že na hranicu došli autá s humanitárnou pomocou – s jedlom a vodou, oni tie autá obyčajne prevracali na strechu.(…) Cez amplióny im Rakúšania oznámili, že otvorili hranicu, ale oni ničomu nerozumeli. A to bol ten najväčší problém – nikto z tých tisícov
ľudí nerozumel po taliansky, anglicky, nemecky, rusky, ani po
španielsky. Rátal sa len zákon pästí. Bojovali o súhlas aby mohli
prejsť, aj ten súhlas dostali – a ani nerozumeli, že ho majú. Autobus
francúzskych turistov vykradli, otvorili batožinový priestor a všetko do
minúty ukradli a potom časť vecí povyhadzovali. Ešte nikdy som nič také
nevidel, pomáhať treba, ale nie za každú cenu.”..
gulak | 09-09-2015 09:30:11
Realista..Tvoje články sem tam obsahujú pravdu,ale nabádaš tu ľudí,aby už konečne niečo začali robiť..a,čo keby si začal prvý,lebo inak je to,len mlátenie prázdnej slamy...
pre Tomas,pre Realista | 09-09-2015 09:22:48
Ja som Vas varoval,s extremistami sa neda diskutovat,jedna sa tu o toto.Nikto,ale nikto nie je nadseny s tejto tazkej situacie,urcite nie ani Tomas a ani realista,ale situacia je raz taka aka je,nikto ju v taketo miere nepredvidal.Tak mi ludkovia prezradte,co Slovensku pomoze,tieto ozaj uplne blbe reci,sirenie nenavisti,a zavisti,a vsetkych moznych negativnych vlastnosti,ktori len clovek moze prejavit,alebo si vyhrnut rukavy a byt solidarny,ked nie z utecencami,tak aspon z Nemeckom a Svedskom.Pomali a iste sa izolujeme a tieto skutocne blbe reci na EU si mozu dovolit len ludia ktori to nemaju v hlave v poriadku.Napriek niektorym nedostatkom sa Slovakom v ich historii nezilo lepsie.Tak si to ludia nenechajte pokazit neonacistami.
realista | 09-09-2015 09:21:35
Paneboze na nebesiach, vy fakt nechapete zakladnym veciam....
-\"Ak spominas prevadzacov, myslis si ze to oni sposobili, ze sem idu utecenci?\" - kde som nieco taketo napisal, nie prevadzaci nie su pricina tomu rozumie aj male decko, napisal som ze kopu svojich zivotnych uspor daju im a este aj to im zavidime (predstav si ze predas svoj byt a vsetko to das prevadzacovi, lebo si myslis ze budes zit normalne a v pokoji)
-\"...moj nazor je taky, ze vojnu na blizkom vychode sposobili vyspele ekonomiky, ktore tym sleduju ekonomicke zaujmi a samozrejme aj strategicke a vojenske.\" - Samozrejme, ano Syria je stret dvoch blokov, Zapadu a Ruska, je to jasne kazdemu kto trochu vie citat, ale to ze budeme teraz polemizovat o tom ci ma ustupit zapad alebo Rusko, tym milionom ludi co utekaju pred vojnou nijako nepomoze, to je len taka nasa vyhovorka aby sme si ospravedlnili to, ze im nepomozeme, lebo ved my sme to nesposobili...
-\"Zasa si to tak zjednodusil ako keby nam dal nieco niekto zadormo a preto mam drzat hubu nielen ja ale vsetci.\" Nie nemame drzat hubu a krok, mame dodrziavat zmluvy a sluby ktore sme dali vymenou za clenstvo v EU, tak prestanme sa uz hrat zas na tych utlacanych, preboha ked dokaze z eu 20 krajin pomoct ale Slovaci, Cesi a Madari nie lebo, ved my za nic nemozeme (lebo Portugalci chodia do syrie miny zakopovat...)
-\" Ono to tak ale nie je a zadarmo sme nedostali nic, pretoze este predtym sme odovzdali vsetok strategicky majetok do ruk zapadnych krajin. Ved bez toho by nas ani do eu neprijali.\" A toto ti kde povedali? Daj rposim ta dokaz o tomze EU od nas chcela aby sme previedli majetok zapadnym krajinam. To, ze mame politikov akych mame, ze privatizovali a privatizuju (ano aj Fico privatizuje, vid Telekom) za to si mozeme my! Ziadna EU, ale nase tupe hlavy co volia kriminalnikov a figurky financnych skupin!

-\"Pripomeniem ti iba našu milú trocha tmavšiu menšinu. Ani oni nebývajú v rozpadnutých domoch, nestaráme sa o nich do konca života. A perlička? Na nich neplatia zákony ako si si stihol všimnúť.\" A kto za to moze? EU? USA? Nie my sami, preboha ludia prebudte sa, ved toto nie je problem EU ale nas! Vy tu hlasate aby sa do nas EU nestarala, ale vlastny problem nevieme vyriesit, mimochodom ta zla EU nam dala na problem Romskej mensiny nemale peniaze a my sme s nimi spravili co? Nuz naliali sme ich vselijakymi smermi a efekt je nulovy pretoze k nejakej zmysluplnej akcii priamo s romami sa to ani nedostalo, pikoska dotacie na riesenie Romskej problematiky cerpali napr. aj futbalove kluby!

-\" Problem je, ze zakony v tejto republike (ale aj v EU) neplatia pre kazdeho rovnako a pre niektore skupiny neplatia vobec, alebo ich dodrziavanie nie je vynucovane.\" Koho to je chyba? Utecencov? Romov? Nie nasich skorumpovanych politikov, sudcov a policajtov! Ale ved opat si zvolme nejakeho demagoga, alibistu a zlodeja, ktory nam naslubuje Svajciarsko...

Kedy si uz konecne uvedomite, ze za ten stav v nasom state ste spoluzodpovedny a co je dolezitejsie, kedy zacnete nieco zmysluplne robit preto aby sa to napravilo, a nie diskutovat o tom na SeredOnline nie je ta cesta...
pre realista | 09-09-2015 08:49:18
Realista ja som nikde nepisal, ze nemame pomoct utecencom, to je len choroba ludi, ktori ked pocuju iny nazor sa hned stavaju do opozicie a vkladaju do ust oponenta slova ktore nevyslovil.
Ak spominas prevadzacov, myslis si ze to oni sposobili, ze sem idu utecenci? Ak je toto obzor pokial ty vidis tak dobre, moj nazor je taky, ze vojnu na blizkom vychode sposobili vyspele ekonomiky, ktore tym sleduju ekonomicke zaujmi a samozrejme aj strategicke a vojenske.
spomenul si tu dialnice po ktorych sa vozim a zaplatili ich pani z unie. Zasa si to tak zjednodusil ako keby nam dal nieco niekto zadormo a preto mam drzat hubu nielen ja ale vsetci. Ono to tak ale nie je a zadarmo sme nedostali nic, pretoze este predtym sme odovzdali vsetok strategicky majetok do ruk zapadnych krajin. Ved bez toho by nas ani do eu neprijali. a tak by sme hohli pokracovat len to by si nemohol vsetko komentovat zjednodusene a povrchne.
michal | 09-09-2015 08:39:05
Realista:
rozum mi ostáva stáť čo napísal, fakt ako písal daniel.
Pripomeniem ti iba našu milú trocha tmavšiu menšinu. Ani oni nebývajú v rozpadnutých domoch, nestaráme sa o nich do konca života. A perlička? Na nich neplatia zákony ako si si stihol všimnúť.
K ostatnému radšej pozdržím koment
optimista | 09-09-2015 08:34:54
Demagogia demagogie. Problem je, ze zakony v tejto republike (ale aj v EU) neplatia pre kazdeho rovnako a pre niektore skupiny neplatia vobec, alebo ich dodrziavanie nie je vynucovane. Jednou z takych skupin su aj migranti, pretoze im je tolerovana a dokonca aj vladami umoznovana nelegalna cinnost. Tu je zaklad rozvratu, ktory je sposobeny tymi, ktori by na dodrziavanie zakonov mali dbat v prvom rade. Prestanme sa hadat o hovadinach ci migrantov prijmat alebo neprijmat, potapat ci nepotapat, ale hladajme pricinu tohto stavu. Lebo zatial co sa budeme hadat, tak nam potichu a za nase peniaze kopu hrob.
daniel | 09-09-2015 08:21:20
realista máš ma na svedomí. Onedlho mi praskne žlč z tých hovadín čo si tu popísal !
realista | 09-09-2015 07:52:18
Anonym , o com meles, pridu sem utecenci ludia co ak nieco mali tak pominali na prevadzacov. Tito ludia ak aj sem pridu , nikto nehovori, ze sa o nich mame starat do smrti! Ved pre nich, ak dostanu azyl, ma fungovat to iste ako pre tvoju babku, teba, ci mna. Tj. standartny pristup, to, ze nase zakony su na prd a, ze nemusis cely zivot ani steblo travy prelozit a aj tak dostanes peniaze nie je chyba utecenca ale chyba tvoja a tvojich politickych zastupitelov! To fakt tym ludom zavidite, ze ked sa sem nebodaj dostanu tak budu mesiace byvat v nejakom polorozpadnutom zariadeni za plotom, pripadne v stanoch? To im zavidite to, ze ak im dame azyl tak dostanu davku v hmotnej nudzi? Vobec tusis kolko to je penazi? Nie oni nedostanu na ruku 1500 eur co kazdy omiela, ze nas stoji jeden utecenec, tak isto ako nas jeden dochodca nestoji 350 eur, prestante prosim vas sirit demagogiu! Mame problem pomoct 1500 ludom, ale nemame problem sa vozit po dialniciach zaplatenych z EU penazi, nemame problem sa prechadzat po namestiach z EU penazi, nemame problem sa vozit vo vlakoch z EU penazi, nemame problem splachovat sracky do kanalizacie z EU penazi a mozem pokracovat, EU je pre Slovaka dobra len ked mu nieco dava, ked ma nieco spravit pre EU on, tak je to diktat, potlacovanie prav a podobne, robite to iste co vycitate utecencom a mam pocit, ze takto sa Slovensko stane utecencom v Europe a vrati sa nam sem znovu nova forma Meciarizmu.
anonym | 09-09-2015 07:25:00
Tomáš tvoje zmýšľanie je zvrátene. Veď to ako keby si chcel od svojej babky ktorá ma 350€ dôchodok , aby ti prispievala na život pretože ju chodíš navštevovať a sem tam jej povysavas.
tomáš | 08-09-2015 22:34:59
protiimigrant tvoje rozmýšľanie je na úrovni mäkýšov. Ty si európsku solidaritu asi predstavuješ takto: vy dávajte, a my si vyberieme, čo sa nám hodí. Namiesto týchto povrchných a hlúpych príspevkov by si mohol formulovať nejaké obstojnejšie riešenie. Za riešenie nepovažujem výzvy k potápaniu lodí s utečencami, ani ich vešanie na najbližšie lucerny. Čo myslíš, kto najviac doplatí na to, ak sa začnú jednotlivé krajiny opevňovať? Akékoľvek reštrikcie ustoja lepšie tí väčší a silnejší, čo my nie sme. Tak ďaleko si ale evidentne vo svojich úvahách nepokročil, napriek tomu že si to namýšľaš. Takže nahovárať si, že Slovensko bude akýsi bezpečný ostrov, je v prepojenej EÚ falošné a ešte raz falošné.
protiimigrant | 08-09-2015 22:07:06
tomas kolko mas rokov 16,5?si naivny ako maly skolak.tieto problemy sa budu stupnovan,teraz to je len taky slaby odvar,skus pozerat do buducnosti tak 10,15 rokov,ale to ti tvoj mlady mozocek este nebere.toto je vojna bez zbrani.
pre Tomáš | 08-09-2015 21:21:08
Tomáš ja osobne si myslím, že fakty a zdravý sedliacky rozum gulaka je ďaleko pravdivejsi ako tvoja snaha presadzovať tu svoje nabiflovane poučky, ktoré sú vlastne len akýmsi ritolezectvom niekomu kto ti dá do nastrčenej paprče niečo naviac. Vyznieva to vlastne ako že čo by sme mi Slováci chceli....mame držať hubu a krok, lebo nám únia dáva nejaké drobne. Podľa mna je to choré.
tomáš | 08-09-2015 20:42:56
gulak v tvojom mentálnom okruhu sa nahradenie kritickej úvahy retardovanými skratkami považuje možno za pozitívum. Vážne ťa preto môžu brať len tí, ktorí patria do rovnakého mentálneho prostredia. Určité hlúposti, ktoré píšeš sa nedajú už ani zosmiešniť. V skutočnosti nie si obliehaný žiadnymi utečencami ani inými nepriateľmi než svojim vlastným šialenstvom. Ty a tebe podobní, to je nenávisť po slovensky, to je tá naša odvrátená tvár, ktorú treba nekompromisne konfrontovať s jej vlastnou úbohosťou.
re pre pre realista | 08-09-2015 20:05:15
Vsetci sme za ,vsetci suhlasime so vsetkym,vsetci sme ustretovy a laojalny s utecencami a najludskejsi na svete!Ale chyba je v tom ,ze len potial pokial sa nas to bytostne nedotyka!Ani jeden politik nevypusti z ust nieco na com by mezarobil a nemyslim tym financne!V tom je rozdiel medzi nami,ja poviem co si myslim a verim sam sebe a ty povies co povedia ini a bezhlavo veris politikom!Ja keby som bol Finsky premier a mal by som dva domy tak tiez by som jeden poskytol docasne na ubytovanie!Po tomto ludskom cine budem premierom aj nadalej a potom uz budem moct poskytnut tri domy!Ponjatno?
pre pre realista | 08-09-2015 19:18:59
Pochvalte sa ,ake mate vy znalosti o tomto probleme?Realista Tomas ,su jedini ,ktori pochopili vaznost situacie a realne sa k tomu postavili.Vase pubertacke,niekedy neskutocne hlupe reci totizto nikdy nic nevyriesa.Keby,a su taki a hentaki a co tu chcu,atd.Su ale tu a nikto z nich nechce zostat na Slovensku,tak co vas tak strasne mrzi,ked ich beruNemecko a zapadne krajiny.A pritom len plnia literu zakona a prejavuju trosku ludskosti.Nie je nikde napisane,ze vsetci dostanu azyl.
pre gulak | 08-09-2015 19:18:47
:-))
gulak | 08-09-2015 19:15:04
pre tomas...teraz si sa prejavil,ako pravy internetovy troll..Tvoje vety pochadzaju z nejakeho bolsevickeho matrixu..naucene frazy,ziaden realny pohlad na vec,ale dnes je taka doba,kto povie,ci napise nieco,co nezodpoveda multikulturnej politike,tak je rasista,ci xenofob..mozno sa mylim,ale Teba si viem predstavit v prvom rade a v ruzovom tricku na pride pochode..
Pre realista | 08-09-2015 19:09:03
Trepes pate cez devate!Inak toto su tie vydobytky sengenu ze horda utecencov ,podotykam neclenov sengenu si to vali krizom cez celu europu a zanechava za sebou bordel,neporiadok chaos a nemale skodu?Kolko si musel ako clen sengenu cakat na vyjazd do Nemecka alebo Anglicka?Prechodne obdobie ti nic nehovori?
Pre: realista | 08-09-2015 18:57:45
nemas vobec znalosti a preto kazda veta je ako keby ju pisal ziak zakladnej skoly ktory prave nieco cital z noveho casu a ma chut zamudrovat na internetovom fore. V realnom zivote by uz davno posluchac mavol rukou a rozpraval by si sa sam ...
Realista | 08-09-2015 18:48:25
Prepacte ale tvrdit, ze vojnu v Syrii zacali zapadne krajiny? To je trochu moc, ono geoplotika to je tema na dni, resp. roky. Povedat tak jednoducho ze za Syriu moze zapad je ako povedat, ze za atomovou elektrarnou je jeden dokument. Tie vztahy, dosledky predoslych rozhodnuti a cinov, nabozenske, etnicke ci kulturne vztahy a rozdiely to sa neda tak jednoducho zosumarizovat ze, moze za to zapad a Slovensko s tym nema nic. Ano aj zapad ma v tom ruky nepochybne ale takisto aj Rusko, Assad, Izrael, Sunniti, Kurdi, neschopne vojenske velenie v Iraku a dalsi. Tvarit sa, ze my za to nemozeme tak nech nas nechaju tak a pri tom vyuzivat vsetky tie vydobytky EU, Schengenu a Eura, je ako nasrat si pred dvere a ziadat komunalne sluzby nech mi poupratuju pred dverami.
pre realista | 08-09-2015 18:11:39
Realista: nedá sa ti uprieť , že vieš pekne štylizovať vety. Nevravím, že nesúhlasím avšak zameraj skôr pozornosť na príčinu prečo sa sem valia hordy arabov. Ta príčina je jasná, a je to vojna. Kto priviedol tieto krajiny do tohto stavu no samozrejme tie vaše vyspelé demokracie, a to tým že odstránili jejich vlády a spôsobili chaos, tam kde sa to nepodarilo ako napr.Sýria tam vytvorili rôzne skupiny ktoré vyzbrojujú a títo ľudia strieľajú na základe náboženského rozdelenia civilistov. A vy si tu obvinite Slovákov že nechcú migrantov? Veď to je taká politika ako keby ste vykonal veľkú potrebu pred moje dvere a obvinil ma , že som humusak ktorý si nevie odpratať výkaly z pred dverí.
realista | 08-09-2015 17:57:35
Pre tych, preco migranti nejdu do Saudskej Arabie a ostatnych krajin, ludia zoberte si do ruky mapu kde je ISIS a ako to tma vlastne vyzera,chcete ist tisice kilometrov nehostinnou pustou a uzemim ktore ovladaju sialenci z ISIS alebo pojdete cez Turecko, Grecko dalej do europy cez civilizovany svet? Kazdy jeden by sa z Vas zachoval rovnako. Mimochodom, mnoho z tych utecenocov tvrdi, ze uz by druhykrat tu cestu neriskovali, ze je to hrozne ale oni netusi do coho idu, maju minimum informacii ako to je naozaj a co sa ako vyvrbi, kazdopadne oni maju info, ze sa da dobre zit v Nemecku tak tam idu, presne tak ako by sa spravali aj Slovaci v podobnej situacii.
realista | 08-09-2015 17:45:57
Pan Pisarovic, paci sa mi ked napisete, ze su to cigani a pridu robit bordel, potom sa necudujte, ze ked pridete do Nemecka tak vas oznacia za Slovaka co kradne v obchodoch a je rasista, jaj ci vy do zahranicia nechodite tak Vas to netrapi, Vam staci Sered, Trnava a obcas Blava. Ale ked tak to pomenujme, ze len generalizujete a mozno tak isto ako medzi nami je povedzme 5-10% dementov tak aj medzi tymi utecencami ale to vy nepochopite, ze aj ine narodnosti mozu byt rozumny a uspesny ludia a ak nebodaj takych vidite tak si vykonspirujete, ze im k tomu pomohlo USA, nie?
gulak, tu nejde o imigrantov, utecencov, ekonomickych migrantov, ty to este stale nevidis? Boze ved na Slovensku mame minimum migrantov, tych par o ktorych neni nic pocut akurat, ze ich nasi policajti zmlatia a okradnu, tak ich radsej hned poslu do Nemecka, nech neni problem. Tu ide o Slovakov, o tom, ze nas tato tema vobec ale vobec nepali ale napriek tomu je to tema cislo 1, chytaju sa na nu vsetci, lebo je to krasny manever ako sa odputat od tem napr. preco na skolach zase nie su ucebnice, preco je nase zdravotnictvo stale v srackach, preco musime znasat stale obrovske odvody, dokedy bude stat hadzat polena pod nohy podnikatelom, kedy konecne budu vysetrene kauzy ako nastenka, gorila..., kedy uz budeme mat tu dialnicu do Kosic, kedy sa zatoci s mafiou na sudoch, kedy sa zatoci s exekutorskou mafiou, dokedy budu moct ludia ako Siroky ci Poor vycicavat statny rozpocet a volne behat po slobode a mnoho inych, na jednej strane tu hovoris ako sa nema do nas starat Brusel, Merkelova na strane druhej ty sa do nich staras a o vlastne Slovensko sa nezaujimas, a nechas si hlavu zaniest temou ako su utecenci, ktora je pre Slovensko neikde na 48. mieste dolezitosti, ale ano presne toto chcu ty ludia co nam vladnu a co ich kontroluju, aby sa tento nas narod radsej bavil o temach utecenci, konspiracie, Ukrajina a kaslal na to domace, presne tak isto ako funguju iluzionisti zatial co sa divas doprava , na lavej strane ty stihnu ukradnut auto, peniaze a este ti nasadit puta na ruky.
Fulltime Enrichment :) | 08-09-2015 16:56:03
https://www.youtube.com/watch?v=7GEaaxtTQ_4
https://www.youtube.com/watch?v=9up0CLLPPpo
https://www.youtube.com/watch?v=5_5YP0gcpQI
https://www.youtube.com/watch?v=t9yDf7uIDQo
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 16:12:13
poznam ludi inteligentnych vystudovanych aj nevystudovanych sikovnych co vedia prax aj teoriu a pracu nemaju. a teraz pride nejaky VS studovany muhadad ab labi a dostane pracu z fleku?.....
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 16:09:36
ja osobne pomaham dost rovnako ludi v mojom okoli. pomahaju robia dobre skutky angazuju sa pomoci slovakom. ale nie hentakym ciganom co pridu a budu robit bordel. dostanu robotu pricom nasi ludia robotu nemaju. preco preco to je tak?
tomáš | 08-09-2015 16:06:54
pýtam sa, kde sa berie tá neochota podieľať sa na európskej politike? SR prijíma najmenej azylantov z celej Európy, vo voľbách do europarlamentu sme mali ďaleko najnižšiu účasť, nechceme sa podieľať na solidárnych akciách ani na prekonávaní súčasnej hospodárskej krízy. Otázka teda znie, či vôbec o tieto európske hodnoty stojíme alebo či len chceme mať donekonečna natrčenú paprču? Som toho názoru, že nie je možné iba prijímať výhody. Slovensko musí platiť cenu za prijatie eura a členstva v klube. Základným stavebným kameňom spoločného európskeho domu bola solidarita, nie cynický egoizmus. S pravdepodobnosťou hraničiacou až z istotou sa domnievam, že si tu už dlhšie pestujeme bezohľadnosť. Chápem, stojíme na prahu veľmi neistých časov a preto uzavrieť sa do svojej ulity, do svojej malej krajiny môže byť pre mnohých jediné predstaviteľné riešenie, veď od mečiarizmu je tu prítomná tradícia, teda skôr bohorovné presvedčenie, že sa môžeme ohradiť akousi oponou od všetkých susedov, od eurozóny i od celej Európy a budovať si tu \"druhé Švajčiarsko pod Tatrami\". Lenže táto nevyjasnenosť toho, kto sme a kým chceme byť, nás raz veľmi škaredo dobehne. Xenofóbne nálady nikdy nemôžu do vedenia krajiny vyniesť žiadne skutočné elity ani štátnikov, ale len fuhrerov s mesiášskym komplexom. A keď čítam tie sprosté výlevy sociopatov a ubolených lúzrov na internete (dovolím si ich zopár vymenovať: gulag, seredan, daniel, pisarovic...), ktorí pod rúškom internetovej anonymity dávajú návod k nezodpovednosti, tak človeka musí prepadnúť podozrenie, že naša civilizácia je v koncoch, pretože už všetci všetko vedia. No mám pre vás grafomanov zlú správu, svet ešte nezmizne, pretože si vy zatvoríte oči.
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 15:51:21
Neviem kde som to cital alebo pocul... ale kezda farnost by mala prijat par utececov tak nebojdte aj sered ich par dostane :P
gulak | 08-09-2015 15:44:01
pre:pre gulak..samozrejme,ze si sa ozval..ja nie som reprezentat Slovakov a chvalabohu a Ty nie si...nikto Ti nebrani,aby si si par migrantov nastahoval domov..pises,ze realista temu nemeni...tato tema je o migrantoch..realista tu zhadzuje Slovakov,nadava na Kotlebu,pise tu o druhej svetovej vojne...to nie menenie temy...ja viem,ze ked vidis moj nick..tak mas zatmenie pred ocami a hned na mna utocis..casto aj bezdvovodne..precitaj si svoje prispevky...
pre gulaka | 08-09-2015 15:29:06
Prosim ta pekne,nekorunuj sa za reprezentanta Slovakov, alebo mas na to mandat?To by nam este chybalo,temu realista vobec nemeni,a PRE REALISTA,mate moj respect,a este by som dodal,nema vobec,ale vobec ziadnu cenu seriozne diskutovat,keby ste dodal akukolvek rozumny argument,tak mate smolu,lebo tieto temy ovladli ,no viete kto ,a myslia si,ze ked im nikto neoponuje tak je ich vatsina.No a nakoniec,ked nevedia kde a kam,tak pridu hlasky ako citujem:ty si bol v mladosti sexualne zneuzity,alebo mas asi maleho ptaka,a to si len oponovala este k tomu realne a rozumne.Paneboze chran Slovensko,pred takymito ludmi,lebo ti su pre Slovensko nebezpecnejsi ako vsetkych 100 migrantov,ktore Slovensko ma.Alebo kolko ich je.
vivat únia | 08-09-2015 15:22:19
východ strážime zubami nechtami a z juhu sa ser** ako potkany
seredan | 08-09-2015 15:20:21
Treba si zacat vazit slovensko a nasu vladu. Nas prezident ich verejne a hlasne zvolava na slovnesko a vdaka bohu ze premier neni Dzurinda alebo dalsia zapadna bábka ktora by uz stavala na slovensku novu dedinu pre imigrantov.

Kto uz bol vo FR, UK alebo v nemecku tak vie ze tam je jeden velky chaus. Tam si clovek nemoze dovolit vybocit z turistickej cesty alebo ulice pretoze hned uz je na nom nalepeny gang. Oni neuznavaju zakony oni neuznavaju nic. Domaci sa ich boja a policajti maju strach tam vstupit do zon pristahovalcov. Je ich uz tolko ze ked maju volby tak si volia svojich zastupcov ktori pomali ale iste rozhoduju a premienaju domacu krajinu vo svoj prospech. Staci sa pozret kolko turkov je v nemeckej vlade a o starostoch miest ani nehovorim. A hned ako sa dostanu do svojej poziici tak uz sa dostava prikaz stavat MINARET.

Slovensko je zatial velmi bezpecna krajina a nemam strach sa ist prejst aj po Luniku pretoze su neskodni ale ked pride tvrdy islam a vybuduju si tu svoje mestecka tak bude konecna.
gulak | 08-09-2015 15:13:32
realista..neviem preco tvrdis,ze moj pristup je pokrytecky..najprv si nastuduj,co to slovo znamena..neustale menis temu..raz Kotleba,teraz druha svetova vojna..mimochodom ten Tvoj zapad vtedy zradil Ceskoslovensko,nechal ho napospas Hitlerovi a do bojov vstupil az vtedy,ked uz bolo jasne,ze hitlerovci prehraju..takisto nas zradil aj v 68 roku..to nas nechal napospas Breznevovi..neviem preco neustale urazas Slovakov..ak sa Ti,ako narod nepozdavame,zdaj sa obcianstva a mozes sa stat aj habesanom..
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 14:57:03
Poznam par ludi ktory sa venuju citbe KORANU a nie su moslimovia. No nemaju vieru nijaku. Snazia sa prist na to kam patria. Pravdu povediac podle mna nikto z vas tu nieje stopercentnym vyznavacom krestanskeho BOHA ci koho... :D Do kostola chodi mozno 1% obyvatelov... babky a dedi ktore do toho nutia :D
anonym | 08-09-2015 13:45:54
Napriek vsetkym nazor ostava len otazkou preco uvedení migranti neisli do bohatsich krajin ako je napr. dubaj resp.spojene arabske emiraty , katar, oman, saudska arabia, kuvajt a podobne, kde su si blizky nielen mentalitou, ale povacsine aj nabozensky. No jednoducho ich tam nechcu.
Inak na tuto vlnu imigrantov upozornoval aj Kaddafi na pode OSN v roku 2009 a odvovodnil to tym, ze uvedeni ludia si idu pre svoj majetok, ktory im ukradli zapadne velmoci v podobe nerastneho bohatsva.
Jozef | 08-09-2015 13:22:45
Podľa denníka Guardian sa približne 6000 migrantov pokúsilo v pondelok večer dostať sa na palubu výletnej lode Eleftherios Venizelos kotviacej na Lesbose. Posádka lode bola nútená zdvihnúť nástupné mostíky a rozvášnený dav sa pokúšali zvládnuť členovia prístavnej stráže a poriadkoví policajti vyzbrojení obuškami.

Takmer tisíc migrantov dnes podvečer prerazilo policajný kordón strážiaci zberné miesto pri juhomaďarskej obci Röszke a vydalo sa na pochod do Budapešti. Podľa regionálneho spravodajského servera Zaol.hu utečenci idú diaľnicou v protismere.
realista | 08-09-2015 11:57:40
Jozef, videl som v Holandsku ako ich dokazali integrovat, ono integrovat neznamena, ze budu zit presne ako my, ale znamena to, ze nebudu robit problemy, bordel, budu ich deti chodit do skoly a budu sa normalne zivit. A ver mi dalo sa to, ked sa s nimi ludia z radnice bavili normalne ako rovny s rovnym, a romaci sa normalne zivili, cast ako automechanici, cast ako stavbari. Dokazali fungovat a kriminalita bola u nich rovnaka ako u \"normalneho\" obyvatelstva. Lenze Holandsko je krajina kde stat funguje a nie to co mame tu. A ano ja chapem nedoveru, lenze ono to je vsetko o tom ako sa k tomu postavime, ak s ak tomu postavime otvorene ale zodpovedne tak mame ovela lepsie predpoklady celu tuto situaciu zvladnut. Poznam desiatky moslimov, o ktorych by som nikdy nepovedal, ze moslimami su, pracuju rovnako ako nemoslimovia, dokonca niektori su ovela pracovitejsi. Nehovoriac, ze su ovela dobrosrdecnejsi ako domaci Svajciari (psie cumaky) ale to su tie kulturne rozdiely. Bohuzial pristupom, toto je nasa hromadka, nikoho sem nepustime a budeme si tu robit vsetko po svojom, Slovensko nikdy poriadne nepokroci a nikdy vyspely zapad ani nedobehne.
Jozef | 08-09-2015 11:49:18
realista, integrovat ciganov sa este zatial nepodarilo nikomu.
A to su tu uz od cca 11. storocia. To, ze su medzi nimi aj uspesni, nie je integracia, ale vynimka. A to vyznavaju nasho Boha.
Ale moslimovia, to je trocha ine. A preto sa ludia boja. Mozno casto aj zbytocne, ale clovek je taky - nedovercivy.
A dalsia vec je ta, co aj tu pisu viaceri. Najprv nech sa stat postara o nasich chudakov a az potom o cudzich.
realista | 08-09-2015 11:44:01
Jozef, anoziskuaju pravu na scelenie, ale ak rodina nebude priamo v ohrozeni teda, nebudu utecenci ale len migranti, opat, my, Slovenska republika budeme rozhodovat o tom ci im udelime docasnu ochranu a na ako dlho. Treba si ale ujasnit jednu dolezitu vec, tito utecenci pravedpodbne budu chcet odtialto aj tak ist prec, a budu vyuzivat statu scelenia s rodinou skor na svojich pribuznych v Nemecku takze tak ako k nam mozu prist ich rodinny prislusnici cast ich moze odist za rodinami do Nemecka pripadne inam. Kazdopadne, nevidim problem v tom, ze by Slovensko nemalo dokazat integrovat aj 10 000 utecencov. Ja osobne si myslim, ze keby kompetentni nekradnu tak uz davno je integrovana aj pol milionova komunita romov.
realista | 08-09-2015 11:38:59
Jasne lebo toto su cigani, ze? Vlastne nie to je 4000 IS tajnych bojovnikov, a samozrjeme ze to agent IS povie bulvarnemu britskemu denniku, lebo ved naco by to drzal v tajnosti. Ked v amerike zaviedli farebny system na urcenie hrozby terorizmu, vsetci konspiratori tvrdili, ze to je len nastroj ako drzat narod v strachu, dnes ale ked \"tajny\" agent IS povie bulvarnemu denniku ze maju v europe 4000 ozbrojenych bojovikov tak je to pravda a blizi sa 3. svetova, nie je to tak nahodou to iste? A nechavate sa manipulovat akurat druhou stranou? A ozaj kde maju tie zbrane, niekto by mal poriadne skontrolovat ten svincik v Madarsku ci tam nenechali nejake granaty a AKcka ked sa ponahlali do busov do Rakuska....
Jozef | 08-09-2015 11:35:14
Miso, skus citat cele vety a zistis, ze porovnava porovnatelne.
A teraz k tym \"len\" 1500utecencom\", tu sa realista trochen mylis. Pokial im bude udeleny statut azylanta na SK, tak okrem ineho ziskaju aj pravo na scelenie rodiny. To znamena, ze casom za nimi mozu prist ich pribuzni.
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 11:31:15
realista- porovnavas neporovnatelne....
realista | 08-09-2015 11:20:13
Ach gulak, ved vacsina tych utecencov a migrantov chce ist do toho tebou spominaneho Nemecka. Nezabudaj, ze to co mame spravit mi je posudit ich ziadosti a my budeme rozhodovat ci su to utecenci alebo ekonomicky migranti. To znamena ze maximalne tu moze zostat 1500 utecencov (nie ekonomickych migrantov!) teda tych, ktory skutocne utekaju pred vojnou resp. humanitarnou krizou, ktorych mozeme normalne zaradait do spolocnosti, je to na nasej sikovnosti, dokazali to vo Svajciarsku dokazali by sme to aj my, len to musime najprv trosku chciet pomoct. Treba si uvedomit, ze toto je princip solidarity, proste to Greci, Taliani a Madari nemaju sami sancu zvladnut. Nechapem preco by sme im s utecencami (nie ekonomickymi migrantami) nemohli pomoct, nabuduce mozno oni pomozu nam ked tu budeme mat najazd utecencov z Ukrajiny ked Putinovy zase drbne v hlave. Mimochodom ten tvoj pokrytecky pristup nech pomahaju krajiny ktore \"za to mozu\", takze aj pocas druhej svetovej vojny sa na nas mohli americania ci briti z vysoka vysrat a povedat nech utecencov riesi Hitler a Stalin? Pomoc druhym a empatia je vysada ludi, zda sa, ze na Slovensku prestavame byt ludmi a stavame sa kotlebami.
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 11:06:47
Ano presne o tomto hovorim. migranti chystaju 3 smetovu. a vy tu riesite to ze nechavaju za sebou bordel :D
a ešte jedna otázka,ktorú si kladiem | 08-09-2015 11:04:51
ide zo strany niektorých ľudí o hlúpu naivitu,alebo o premyslený cielený zámer,lebo po prečítaní si niektorých informácií to fakt nechápem.
Viac ako 4 tisícky bojovníkov radikálnej skupiny Islamský štát tajne prenikli do západných krajín ako utečenci. V nedeľu o tom informoval britský denník Sunday Express s odvolaním na slová agenta IS.

Agent hovoril o realizovanej tajnej operácii a potvrdil, že tisíce “vycvičených bojovníkov IS sa v danej chvíli nachádzajú v Európskej únii“. IS zrejme tajne preváža ozbrojených bojovníkov cez hranice s Tureckom a odtiaľ ich posiela ďalej do európskych krajín.

Zdroj vyhlásil, že vďaka miestnym pašerákom sa teroristi zaraďujú medzi nelegálnych migrantov smerujúcich do Európy. Upresnil tiež, že cieľom infiltrácie bojovníkov je zriadenie kalifátu na celom svete.

http://www.lifenews.sk/content/do-eur%C3%B3py-preniklo-ako-ute%C4%8Denci-viac-ako-4-tis%C3%ADc-bojovn%C3%ADkov
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 10:47:46
Osobne úpoznam aktivistku za rozne veci ale je srdcovo proti migrantom. nehadzte vsetkych do jedneho vreca
gulak | 08-09-2015 10:47:41
Diskutovať s Tebou nemá veľký zmysel..toto má byť diskusia o migrantoch a nie o Kotlebovi,či o Slovákoch..a ako vieš,že kraj prišiel o miliony eur..si si to vygooglil,alebo si bol na smeráčikovskom sneme..Slovensko kvôli politikom prišlo o miliardy..ale vratme sa k utečencom..ak utekajú pred vojnou,tak nech si ich zoberú štáty,ktoré sa podieľajú na tejto vojne..ktorí zarábajú na zbraniach..hlavne je to USA,ANGLICKO,NEMECKO,FRANCUZSKO,TALIANSKO A AJ GRECKO..prečo by sme mi mali mať nejakého utečenca..sa čuduješ,že ľudia sú proti prijatiu utečencov..a prečo,lebo im vadí,že za skoro 40 rokov práce dostávajú dôchodok okolo 400 eur,ale za náklady na jedneho utečenca štát zaplatí okolo 1500eur..
realista | 08-09-2015 10:33:39
Jasne, ze nemoze byt azylova politika taka ista, preto su tu kvoty lebo Greci, Taliani a najnovsie aj Madari, nemaju sancu zvladnut v zakonom stanovenej lehote vybavenie azylovych ziadosti. Ved tisice utecencov a migrantov su stale na greckych ostrovoch a nikto s nimi nic nerobi. Stale sa Europa stara o hrstku toho co musia znasat napr. take Turecko, kde uz roky ziju niektory utecenci v stanovych taboroch na hraniciach, ty by si tak chcel zit roky gulak? Ved su v bezpeci.... A to tvoje vyjadrenie ku Kotlebovi, presne tak, ospravedln to jeho chrapunstvo a pokrytectvo, ked hlasy nahanal tym aky on bude iny a je uplne rovnaky ako standartny politik, to iste, akurat ma extremnejsie myslienky, ale hrabe si pre seba a svojich rovnako, co po tom, ze kraj prisiel o miliony na eurofondoch, hlavne, ze sa on, vodca, nepodriadil Bruselu a hlavne, ze z dani vsetkych ludi v kraji zivi svoju bandu hlavohrudov a rodinku, bohuzial toto je obraz Slovenska, ten kto kradne je oznaceny za sikovneho a ten kto robi a snazi sa pomoct druhym je castokrat tercom utokov pretoze kazi tu klimu pomahania hlavne sebe...
pán Hegyi/a ostatní optimisti/ | 08-09-2015 10:33:11
toto stvárali tí dobrosrdeční imigranti na ostrove Lesbos v Grécku a máte možnosť vidieť aj reakciu miestnych obyvateľov.
To je realita a nie tie bláboly všelijakých mimovládiek a aktivistov.

https://www.youtube.com/watch?v=t9yDf7uIDQo
utečenci | 08-09-2015 10:23:53
Tak ako sa vyjadril mladý chlapec, že nebudú musieť utekať zo svojej krajiny, keď zastavíme vojnu. Ale kto jú zastaví? USA, Nemecko, Rusko... výrobcovia zbraní, keď na tom bohatnú? Vyrobajú sa na to, aby sa využívali a vynakladajú nemalé prostriedky na ich zdokonalovaní. Učili ich narábať so zbraňami namiesto toho, aby ich učili ako obrábať zem, aby nehladovali. A teraz čo? Vysťahuje sem celá Ázia a Afrika?
gulak | 08-09-2015 10:17:41
Tiež skáčeš z témy do témy..teraz máš další trň v oku..a to Kotlebu..to,že si tam zamestnal svoju rodinu..no a čo,ked splňajú podmienky tak prečo nie..herci,sudcovia,lekári,právnici to robia už desiatky rokov..tak o čo Ti ide...a mimochodom..azylová politika pri pár stoviek žiadateľov a pri státisícoch nemôže byť tá istá...a toto nie je útek pred vojnou..to je ivázia ľudí,čo v náboženstve zamrzli v stredoveku...
realista | 08-09-2015 10:09:28
Ale ved jasne ze maju pravidla, tak isto ako ma pravidla Slovensko, Madarsko, Nemecko, USA alebo trebars aj Banglades, nikde nespochybnujem, ze to tak nie je. A ono aj samotne kvoty nie su o tom ze nam tu bude byvat 1500 utecencov a budu to automaticky \"Slovaci\", my im mame vybavit iba ich azylovu ziadost takze Slovensko bude mat plne v rukach ci ich prijme alebo nie, tak nechapem tuna tuto hysteriu ktora sa tu vyvovalava a cele sa to tu vyuziva na vytlkanie politickeho kapitalu. Z toho mi je nagrc, najhorsie, ze uzitocni idioti tu potom siria klamsva ako nas idu nejaki utecenci a migranti znasilnovat a zabijat... a tak robia krasnu sluzbu exotom ako Kotleba. Mimochodom ten si zamestnal ako spravny Slovak celu rodinu na urade a kamosov tiez, ziadnych migrantov, to je spravny pristup, najprv svojim a ked zostane mozno aj nieco plebsu! ;)
gulak | 08-09-2015 10:00:53
Prečo klameš...Švajčiarsko si vyberá koho prijme...túto várku utečencov necháva pre iných..tetu Merkelovú poslali pekne do hája,ked im chcela nanútiť pár tisíc utečencov,si myslíš,že nikto iný nemá rodinu,či známych žijúcich vo Švajčiarsku..že musíme googliť,aby sme mali informácie..nebud smiešny..máš pravdu,že mňa si neurazil ale za to do Slovákov kopeš rád..
realista | 08-09-2015 09:53:01
Gulak, jediny kto tu kope si ty, urazas ma aj ked ja som na teba nepovedal ani jedno urazlive slovo, ale od teba som si zvykol. A Svajciarsko nebere imigrantov? Jak to, rocne prijme Svajciarsko viacej imigrantov ako Slovensko za celu svoju existenciu,si najprv nieco pogoogli.. ;)
gulak | 08-09-2015 09:38:14
A,kde máš tie Tvoje zaručené argumenty,prečo Švajčiarsko neberie žiadnych migrantov..to,čo tu píšeš,je len produkt Tvojej žlče..alebo máš malého vtáka a potrebuješ si kopnúť do Slovákov..
Realista | 08-09-2015 09:30:43
A pozor prichadzaju \"argumenty\" hrdych Slovakov, chlapci ukazujete len vasu mentalnu vyspelost, pokracujte prosim! :)
gulak | 08-09-2015 09:24:43
A,Ty,čo sa staráš do mňa..a,čo tu neustále kydáš na Slovákov..si padnutý na hlavu..
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 09:20:29
s tym rozdielom ze vtedy utekali bieli ale teraz utekaju cigani. uz teraz slovakov v anglicku poznaju jako len ciganov a darmozracov
realista | 08-09-2015 09:16:46
Gulak ani teba nikto nevolal do Serede ani mna do Svajciarska. Ale ked su to ludia ktori zili NORMALNY zivot v Syrii a zrazu prisla vojna, ktora im zobrala vsetko tak je jasne ze sa chcu k tomu normalnemu zivotu vratit. Ty keby teraz musis utiect zo Slovenska a mal by si na vyber ci by si siel do Rumunska alebo Nemecka co si vyberies? Tisice Cechoslovakov ked utekalo pred socializmom a jeho praktikami odislo do USA, Kanady, Australie a nikto ich vtedy nepranieroval za to ze nezostali v Rakusku alebo Nemecku, jaj ale to sme my dobri Slovaci, co nikdy nikomu neublizili a nikdy nic zle nespravili, my mozeme lebo my mame ciste srdcia a dobre mysle....
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 08-09-2015 09:15:30
je to samozrejmost. cely svet bude plny imigrantov. spravaju sa jak cigani. tak to tu bude aj vyzerat
Juro | 08-09-2015 09:14:11
Colonel-Ebrahim-Rezaie-Nejad Letiště nejmenované bohaté arabské země. Pasová a Imigrační kontrola.
,,Salam Alejkum\" zdravím ,,Alejkum Salam\" odpovídá úředník za přepážkou.
,,Víza?\" Ptá se po otevření pasu. ,,Nemám\" odpovídám. ,,Bylo mi řečeno, že ho mohu dostat na místě. \" Hm..ano, účel vaší cesty?,,
,,Pobyt ve vaší krásné zemi. \"
,,Takže turista? Obchodní cesta?\"
,,Ne, běženec.\"
,,Prosím?\"
,,No imigrant. U nás se to zbláznilo, Necítím se bezpečně. Byl jsem třikrát přepaden cikány. Policie nikoho nechytila. Náš stát je rozkradený, hrozí kolaps sociálního systému, důchodová reforma se nepovedla, nebudu mít na stará kolena co jíst. Všude běženci z Avghánistánu a Sýrie. Vy jste bohatá arabská země. Máte ropu, velká číst příjmů je tvořená turistikou, vzmáháte se ve všech odvětvích. Prostě máte to zmáknuté. Chci u vás žít, bydlet, chci být součástí vaší krásné a bohaté země, která má super sociální program.\"
,,Co?\" děsí se úředník.
Přecházím k otázkám: ,,Je pravda, že když chce některý z občanů studovat platíte mu školu? A když si vybere školu kdekoliv na světě, platíte mu stýpko včetně nákladů na ubytování, kapesné, cestovné??\"
,,Ano, to je pravda\" hrdě hlásí úředník
,,Je pravda, že nabízíte sociální domy pro novomanžele, měsíční příspěvky a další výhody?\"
,,Ano, je to tak\" zase pokyvuje.
,,Je pravda, že poskytujete velkou podporu obyvatelům, kteří nedosahují statutu střední třídy?\"
,,Ano a máme další velké výhody pro lid této země. U nás se mají všichni dobře\" znovu hrdě pokyvuje.
,,Přijímáte imigratny z muslimských zemí?\" ptám se vyčkávavě.
,,Ne, máme plot a nikoho k nám nepouštíme\" rozhodně říká úředník který je sám muslim.
,,Vynikající. Tady jsou prosím moje požadavky.\" říkám radostně, že informace nelhaly.
,,Nerozumím.\"
,,No tady jsou moje požadavky. Chci aby mi vaše vláda poskytla ubytování a další náležitosti.\" Strkám mu popsaný papír.
,,Jaké náležitosti?\"
,,Stravu podle mých potřeb, takže vepřové maso alespoň jednou týdně\" .. začínám předčítat seznam.
,,Vepřové je ale nečisté!\" přerušil mě úředník vyděšeně.
,,U nás ne, a nebude mi vadit i když ho porazíte halal. Tak jsem tolerantní.\" Pokládám na stůl další papíry.
,,Pak žádám o výjimku pro mou ženu na opalování nahoře bez na pláži, povolení řídit auto sama bez dozoru muže, nezahalovat se. Taky budeme chovat pejska, možná dva. Máme je totiž rádi. Potom nutně potřebuju vědět, kdo nám bude dodávat alkohol. Normálně ho tu prý nemáte, ale u nás je to normální dát si panáčka, nebo aspoň lahvinku dobrého vína. Pivo prosím po basách. Jo a když máte ramadán, kde se budeme stravovat? To víte podle vaší víry rozhodně žít nebudeme, tak nám laskavě zařiďte vše potřebné. Jo a kde si máme vyzvedávat peníze? Kdo nám zařídí mobilní volání a internet pro styk s rodinou co zůstala v Evropě? Kdo nám bude organizovat nějaké výlety? Kdy budou hodiny vašeho jazyka zdarma? Kdy mohu pozvat bratra a jeho rodinu? To víte, jsem rodinný typ a odloučení mi nedělá dobře. Preventivní lékařská prohlídka bude kdy? Něco na mě leze, tak bych rád léky.\"
,,Máte také prosím nějaký seznam vašich neziskových organizací, které mi pomohou získat trvalý pobyt, azyl a občanství? potřeboval bych právníka zdarma, aby mi pomohl s mými nároky vůči vaší zemi. To víte já nic nemám, takže ho budete platit vy. Budu vás totiž žalovat, hned jakmile se budu domnívat, že nekonáte podle mojí představy.\"
,,No tak? Kde to vázne? Šup, šup, koukejte nás ubytovat.\"
,,To asi nepůjde pane.zaprvé u nás nejsou neziskové organizace na podporu imigrantů..a ..\" hledá další slova úředník.
,,Co?\" žasnu
,,Že to nepůjde.\" opakuje úředník, to o čem mluvíte, ty výhody a práva, je pouze pro občany naší země. Rodové občany.
,,No to není problém, manželka je před slehnutím, tak zítra tady porodí a budeme tu na sloučení rodiny, Naše dítě bude váš občan.\" zasměji se jak jsem s ním vypekl.
,,To také nejde. Musíte tady být rodem, občanem, nestačí být zde narozen, nebo si vzít místního. To neplatí. Musíte mít naši víru a tak dál.\"
,,Když nebude zbytí budu konvertovat.\" říkám s vidinou bohatství na dosah.
\"Ani to nestačí. Můžete u nás po konvertování naši víru studovat, ale po omezenou dobu a na své vlastní náklady. Pak musíte odejít.\" vysvětluje trpělivě.
Jsem zaskočen a proto přecházím do útoku ,,A vůbec, víte jak složitou jsem měl cestu? Nestačil jsem jít ani ke zpovědi. Kde najdu kostel a kněze? Kdy je mše? chci si ulevit ve svatostánku.
,,Projevy cizí víry na veřejnosti jsou zakázány.\" říká důrazně.
,,Tak pojďte do kostela se mnou, dáme řeč o mém a vašem bohu. Uvidíte, že křesťanský bůh je plný porozumění a odpuštění.\" lákám ho mimo tohle úřední místo.
,,Nelze! Za svádění od pravé víry je u nás velmi přísný trest. Může se jednat i o trest nejvyšší! Nesmíte diskutovat o svém bohu a agitovat v jeho jménu!\" děsí se úředník.
To už mě rozčiluje ,,Tak to ne, znám svá práva, znám evropská práva! A vůbec, dejte si pozor. Chci u vás kandidovat ve volbách. Určitě to cizincům umožňujete, tak jako u nás.\" dodávám výhrůžně.
,,Je mi líto, ale opravdu nemáte nárok.\" kroutí hlavou úředník. Nemůžete být volen, To právo mají pouze rodoví občané. Tohle je naše země, víte? Naše zem, naše pravidla.\" Dodává a nechápe, že nerozumím tak samozřejmé věci.
Podává mi pas bez vstupního víza.
,,Sorry, Já vám nerozumím\" dělám, že jsem pozbyl znalost veškerého jazyka.
,,Potřebuju tlumočníka z vaší do mojí řeči. Prostě nerozumím.\" Začínám řvát až ohodím jeho vous svou slinou ,,Azyl rozumíte? AZYL!\"
gulak | 08-09-2015 09:10:29
Nikto ich do Europy nevolal,toto nie je útek pred vojnou,toto je masívna invázia..je zaujímavé,že Izrael začína stavať plot pri hraniciach s Jordánskom..dôvod stavania plotu..že nechcú dopadnúť ako EU,ktorá si nevie ustrážiť hranice...
realista | 08-09-2015 09:01:25
Milujem tuto mentalnu gymnastiku Slovakov. Tak presne to jedno video co obletelo cely facebook je to NEcenzurovane ale tie dalsie su uz cenzurovane. Spoved SLOVAKA ktory bol na mieste je samozrejme podvrh cela je len takou hrou aby sme tomu uverili. Ale nikto uz nechape preco na tom svetovo znamom tajnom videu (jedine video kde je pravda) zahadzuju jedlo, no asi preto, ze niekolko dni musia ludia s kupenymi listkami stat na stanici a nikto ich nepusti do vlaku kam tie listky maju. Nikto im nevie povedat co maju robit a co bude. Ale nemozu nic, nemozu nikam ist len tam mozu sediet na stanici. Tak proste budu drzat hladovku. Lenze samozrjeme to by Slovak nikdy nespravil on predsa vie ake to je prejst tisicky kilometrov peso, natlaceny v dodavke, na pltke a nevediet co bude zajtra. On to totiz vsetko zazil a on by sa urcite nespraval ako \"zviera\" lebo Slovak nema v poronde vynesenu polovicu starej obyvacky alebo stavebnu sut z letnej kuchyne. A ano Slovak po sebe bordel nenecha ked nevie ci prave tento vlak ktory ide tym smerom kam chce ist nie je posledny a preto si neberie veci ako stany, spacaky, hracky a ine so sebou, nie Slovak ich pekne poupratuje odlozi na bok, a nakoniec mu ten vlak odide, a preto bude Slovak na knoci dna na kazdeho nadavat, bude mu vsetko vadit a za vsetko bude moct USA a imigranti, co na tom, ze ich v zivote na zivo nevidel, co na tom, ze mu bordel v krajine sposobuju presne ti isti ktorich zboznuje mesiac pred volbami, on uz si svojich vinnikov nasiel a samozrejme nam nebude nic Brusel diktovat, ale my budeme diktovat Nemecku aby neprijmali nejakych islamistov, lebo ved pozrite na nich su to len mlady muzi, a chlapci co sa utopili pri Turecku, ved oni by na tej ceste urcite podrastli....
daniel | 08-09-2015 08:54:28
Už som videl aj to ako policajtovi v Maďarsku ošťal privandrovalec nohavice. To v nijakej našej T.V. neukážu. A policajti im za to nosili minerálku a potravinové balíčky,ktoré privandrovalci hádzali rovno do koľajiska. Čo si dovolia za pol roka?
Nechápem načo sa vlastne budovali hranice Schengenu a načo sa do toho vrážali ohromné peniaze?
Títo takzvaní utečenci cez tie hranice prešli ako horúci nôž cez maslo a to dokonca bez dokladov ! Ani polovica z tých utečencov nie je zo Sýrie alebo Afriky. To sa len vydávajú za Sýrčanov,preto aj zahadzujú doklady. Kto to ako zistí ?
Európsky politici si tu už maľujú pekné obrázky ako si túto lúzu pekne rozdelia všetky štáty,ako keby tomu prílevu utečencov bol už koniec. Vy si zoberiete 100 000,vy 80 000 a tak ďalej. Viac už ich nepríde ? Omyl !!! Tí čo sú už tu volali domov : sme tu,prídite ! A ďalšie státisíce sa sem ešte len dovalia ! Ale po horúcom lete býva veľmi studená zima. To ich dúfam odradí.
gulak | 08-09-2015 08:35:56
Je zaujímavé,že nietoré necenzurované videá na you tube..ukazujú inú realitu..na staniciach zanechaný bordel,ktorí upratujú domáci madari,hádzanie jedla,nápojov na koľaje,vyhrážanie sa policajtom,nenávistné tváre,vyhrážanie sa a podobne...pomáhať im,to je ,ako si v dome chovať potkanov,raz zožerú aj majiteľa domu..
seredan | 07-09-2015 23:29:30
Vzdy sa najdu ludia ktori budu presvedceni ze svet je miesto bezpecia a mieru. Potom ked pride na lamanie chleba tak su prvi ktori si budu buchat hlavu o mur a budu kricat aky boli sprosti ...ze Laaado

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign