Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Tretia šanca pre kaštieľ

Ivan SklenárDátum05. 11. 2017 18:16:13TémaHistória
200

    Na webovej stránke OZ Vodný Hrad   http://www.vodnyhrad.sk v časti „projekty“  je článok s príznačným nadpisom „Tretia šanca pre kaštieľ“. Koho zaujíma aspoň trochu história nášho mesta a stav vecí verejných, odporúčam oboznámiť sa s týmto článkom tu: http://www.vodnyhrad.sk/projekty/obnova-centralnej-casti    Hovorí sa v ňom o možnej revitalizácii zámockého kaštieľa z prostriedkov Min. kultúry SR so spoluúčasťou predkladateľa projektu a žiadateľa dotácií, t.j. mesta Sereď. Problematiku tejto stavby, ktorá je na zozname Národných kultúrnych pamiatok (NKP), sledujem už dlhšie. Považujem za úspech predkladateľa projektu, že v uchádzaní sa o dotácie od štátu uspel. Preto to vidím ako veľkú príležitosť konečne s kaštieľom pohnúť veci dopredu. Aj o tejto veci by mali poslanci MsZ rozhodovať na svojom riadnom zasadaní dňa 9.11.2017, bod programu č. 16. (http://www.mz.sered.sk/materialy/vo_14_19/20171109/index.html)  a to v návrhu finančného plánu naroky 2018 až 2020.                                    

  Zachovanie a obnova historických stavieb, aj keď sa často krát nejedná o NKP, je nie len minimálne Európskym trendom, ale je to aj spôsob o zachovanie histórie a kultúrneho dedičstva mesta či obce samotnej ale aj forma podpory rozvoja príslušnej obce.

   Ako som na začiatku uviedol, prvotnú informáciu o stave vecí okolo kaštieľa som čerpal z webovej stránky OZ Vodný Hrad. O bližší a odborný pohľad na celú túto problematiku som požiadal predsedu OZ Vodný Hrad p. Mgr. arch. Rastislava Petroviča o písomné stanovisko. Predkladám ho v plnom znení:

 Na území mesta máme 8 nehnuteľných kultúrnych pamiatok, z nich asi najznámejšie sú kaštieľ a park, kostol a bývalý židovský pracovný a koncentračný tábor, dnes múzeum holokaustu. Najvýznamnejšou pamiatkou mesta je kaštieľ. Obe krídla kaštieľa boli v minulosti súčasťou rozsiahleho komplexu budov vodného hradu Šintava. Ten vznikol v stredoveku na riečnom ostrove, v novoveku ho prestavali na protitureckú pevnosť. V 18. storočí veľkú časť hradu zbúrali, zostali len 2 krídla, ktoré prestavali na dnešný kaštieľ. Historický význam kaštieľa sa cez Esterházyovcov, ktorí ho vlastnili vyše 200 rokov, viaže aj na pamiatky v Maďarsku a Rakúsku. Význam kaštieľa tak prekračuje hranice Slovenska.

Dlhé roky sa hovorí o prínose z cestovného ruchu a turizmu. Na to, aby sme to mohli aj v Seredi využiť, musíme niečo ponúknuť. Sereď žiaľ nemá veľa pamiatok. V súčasnosti chodia zahraniční turisti a zájazdy zo škôl z celého Slovenska do múzea holokaustu. Tu sa ich cesta v Seredi začína a končí. Tento potenciál ani mesto, ani podnikatelia nevyužívajú. A mohli by. Turisti odchádzajú do Galanty, do Trnavy alebo Nitry. Preto si myslím, že má význam, aby sa do kaštieľa investovalo. Vznikli by atraktívne priestory, ktoré by mohli slúžiť pre návštevníkov, ale aj miestnych občanov. V časti by bolo múzeum vodného hradu, základná umelecká škola, klub seniorov, kultúrno-spoločenské priestory mesta, ktoré by sa mohli prenajímať aj na súkromné alebo firemné účely. Časť kaštieľa by mohla byť využitá na stravovacie a ubytovacie zariadenia (reštaurácia, cukráreň, penzión). Na základe realizovaného archeologického výskumu hradu Šintava, by sa mohlo vhodným spôsobom upraviť nádvorie kaštieľa. Turisti by si mohli pozrieť múzeum a prezentáciu hradu na nádvorí, dať si obed v zámockej reštaurácii a prípadne posedieť pri káve a štrúdli pod platanmi. V súčasnosti sa príležitostne na kultúrne podujatia využíva len prízemie bastióna. Pre návštevníkov tu chýbajú sociálne zariadenia.                                                                           Tzv. kazematy bastiónu sú najstarším zachova ným interiérom hradu Šintava. Ich obnovu iniciovalo a finančne podporilo občianske združenie Vodný Hrad. Ostatná časť kaštieľa je raz ročne využívaná na výcvik záchranárskych psov. V prízemnom krídle, kde bývali bezdomovci, je smetisko. Je to vhodné využitie kaštieľa?

  Každé mesto, či obec, ktorá vlastní kultúrnu pamiatku, má aj veľa iných problémov a málo peňazí. No napriek tomu robia kroky pre záchranu svojho kultúrneho dedičstva.   Samozrejme, že to nejde len z rozpočtu obce, ale aj z rôznych fondov a grantov. Vidíme to v neďalekej Galante, kde si obnovili park pri Neogotickom kaštieli a postupne obnovujú aj kaštieľ. Pred tromi rokmi naštartovali aj obnovu zámku v Hlohovci a niekoľko rokov prebieha obnova areálu zámku v Holíči. Z obcí spomeniem postupnú obnovu kaštieľa v Chtelnici alebo žrebčína v Kopčanoch. V spomínaných Kopčanoch už od roku 2004 až do minulého roku postupne obnovovali strechu žrebčína. A tá má rozsah ako dva seredské kaštiele. Napriek veľkému rozsahu a schátralosti stavby akou je žrebčín, obec do pamiatky investuje, hoci by mohli peniaze investovať aj inak. Poslanci sú na túto pamiatku hrdí a chcú ju mať do budúcnosti opravenú a ako hovoria po záhorácky aj „pjeknú“. V súčasnosti pripravujú aj obnovu ruiny barokovej horárne, ktorá leží mimo obce.

K vyjadreniu p. Mgr. Petroviča si dovolím doplniť malú poznámku: V extraviláne Obce Kopčany sa nachádza aj najstaršia sakrálna stavba na Slovensku, kostolík sv. Margity Antiochijskej. (IX. stor.) Aj ten prešiel vďaka poslancom tak malej obce, akou sú Kopčany obnovou.

Čo dodať na záver? Snáď len jednoduchú otázku pre poslanecký zbor MsZ v Seredi:

Ste ochotný(á) podporiť príležitosť  obnovy NKP „Kaštieľ a zámocký park v Seredi“ jeho zaradením do finančného plánu mesta na r. 2018 až 2020?

P.S. Prikladám zopár foto, ako to vypadá s historickými stavbami v Kopčanoch, čo je obec, ktorá hospodári s neporovnateľne menším rozpočtom, ako naše mesto. Foto sú z r. 2014


Fotogaléria k článku:

19
Autor: Foto: (C) Ivan Sklenár, fotografie z roku 2014
200
Autor: Foto: (C) Ivan Sklenár, fotografie z roku 2014
200
Autor: Foto: (C) Ivan Sklenár, fotografie z roku 2014

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Foto: (C) Ivan Sklenár, fotografie z roku 2014
200
Autor: Foto: (C) Ivan Sklenár, fotografie z roku 2014
200
Autor: Foto: (C) Ivan Sklenár, fotografie z roku 2014

19 Takto to vyzerá od r. 2015
Autor: Ivan Sklenár
Popis: Takto to vyzerá od r. 2015
19
Autor: Ivan Sklenár

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-11-2017 20:33:37
Starat sa o majetok mesta je v prvom rade POVINNOSTOU MESTA - samospravy a teda nas vsetkych.
konstatovanie | 13-11-2017 19:58:14
Tak ako pise Gulak - Amazon a Lidl su cesta.
Hana | 09-11-2017 17:26:48
Zrekonstruovat kaštieľ je úžasná myšlienka,
využime dotácie koré sa nám ponúkajú!!
Sereďania majú možnosť naviazať na históriu mesta
Jedinečná šanca ako \'skultúrniť´ mesto
Dať mu historickú silu
Ak nevyužijeme túto šancu kaštieľ zrekonštruovať je pre nás definitívne stratený
Vlado | 07-11-2017 23:46:32
Záchrana kaštieľa by mala byť pre vedenie mesta povinnosťou.V Galante dávajú kaštieľ pekne dokopy, funguje tam už aj kaviareň, ktorá sa teší veľkej obľube.Prečo niečo také neurobiť aj tu?Na zač. by stačilo zachrániť len historickú vináreň.Nejako začať je lepšie ako neurobiť nič.Keď tu páni zo zastupiteľstva budú mudrovať nad tým, koľko by to stálo a aká bude návratnosť celého projektu, tak treba si položiť otázku aká je návratnosť investovaných peňazí do sereďského futbalu.Pretože tam natiekol majland ale nehrá tam jediný sereďan a peniaze z lístkov idú do klubu + pravidelné nemalé dotácie od nás všetkých.A tiež sa nikto nikoho nepýtal, či s tým občania súhlasia.Je to historická pamiatka, ktorá má pre mesto význam a jej aspoň čiastočná rekonštrukcia by mala zmysel pre celé mesto aj okolie.Pretože, je to naša história, niečo načo môžeme byť konečne hrdý.Mohlo by to byť konečne miesto, ktoré dokáže naše mesto patrične reprezentovať, pretože zatiaľ sa nemáme čím extra chváliť.Ale hádam vedenie mesta konečne prejaví záujem investovať aj do iných vecí a kaštieľ sa konečne dočká opravy, aj keď len čiastočnej.A ľudia by tak po dlhej dobe mali opäť pekné miesto, kde by sa mohli stretávať a byť na niečo hrdý.
obyvatel 1 | 07-11-2017 21:06:35
Prave ze som realista co stoji pevne na zemi a nelieta v oblakoch tu pisem tak ako pisem. Celemu arealu parku a mesta treba dat projekt ktory bude mat pre mesto trvaly ekonmicky prinos a nie len tvorbu trvalej dozivotnej straty. A myslim ze tejto trvalej straty tu uz kvoli svojmu volebnemu egu produkuju dost pod taktovkou primatora. Ano mate pravdu to co sa nalieva do futbalu a basketbalu je cista strata pre obyvatelov tohoto mesta. Taketo safarenie je trestu hodne a uz davno to malo mat stopku a jasne a transparentne pravidla. To je sila aby obyvatelia platili krem ineho fulservis a cudzích hracov alebo dokonca bazen výrivku na streche, tak kur.a co toto je a ako je mozne ze sa to tu v takomto rozsahu deje ? Ochutnavka vin a pod. su sice slachetne akcie ale to je asi tak vsetko a okrem reklamy pre vinarov a pod. akterov je to malicko ale ze malicko nic a taketo slachetne akcie ktore su tam obcas aj teraz su vylozene len dotovana zalezitost. Ale presto fandim kazdej sebemensej snahe na zachranu tejto NKP je to historia nasho mesta a tu si treba zachovat a vazit len skoda ze to vedenie mesta nechalo zajst az do takehoto zalostneho stavu.
s.i.n. | 07-11-2017 19:41:00
obyvatel 1 | 07-11-2017 17:08:38 Netreba vidieť všetko len cez čierne okuliare. A čo taká obec Chtelnica s 2500 obyvateľmi, tá zvláda prevádzkovať už z väčšej polovice zrekonštruovaný kaštieľ a stále sa v ňom niečo deje. Napr. 1.12. tam bude ochutnávka vín od regionálnych vinárov. A aj vlani bola táto akcia úspešná aj bez nehorázne drahého vínneho pasu (35 €) aký mali nedávno v TT. A čo myslíte, ŠKF je pre Sereď ekonomickým prínosom?? keď už sa tu o tej ekonomike toľko múdreho narozprávalo.
obyvatel 1 | 07-11-2017 17:08:38
Samozrejme je chvályhodna kazda snaha o zachranu tejto NKP aj v sebemensom rozsahu, len bez trvale urzatelneho realizovaneho projektu to bude tazke trapenie a velka dozivotna finacna zataz pre mesto.
alexandra | 06-11-2017 13:46:58
ceru, škola na Garbiarskej je už prenajatá, firme, ktorú vlastní Šipka :))
Nájom | 06-11-2017 12:46:06
Bývala škola na Garbiarskej už bola daná do nájmu? Pýtam sa iba preto, že firma Šipka tam už vykonáva výkopové práce pri budove.
prečo??? | 06-11-2017 12:33:12
prečo sa nemôže uvažovať: postupne opravíme, napr. presťahujeme ZUŠ-ku, tak ako tam bývala. Hneď máme uvoľnenú budovu v meste na škôlku. Napr. Dom seniorov, do 20 rokov pôjde do dôchodku postupne silná generácia husákových detí. Dovtedy postupnými krokmi sa to môže dobudovávať. Časť prenajať na komerčné ciele. Ale to by museli chcieť pracovať v tej veci a nie iba mariť, mariť, zamieťať, odmietať dotácie z ministerstva a obhajovať sa ziskom
Lama | 06-11-2017 12:20:41
Prečo? Prečo kaštieľ zatracujeme? Prečo teraz, keď je možnosť dostať dotáciu? Prečo mesto dáva do nájmu budovu na Garbiarskej za smiešnu sumu na 50 rokov? Tomu hovoríte zisk pre mesto??? Prečo ju nepredá za trhovú cenu? Prečo sa poslanci boja zdvihnúť ruku za obnovu kaštieľa? Naozaj je to ich osobný názor? Prečo sa nehovorí o tom, že kaštieľ by sa obnovoval čiastočne? Prečo nie sú ochotní znížiť dotácie do futbalu? Ten sa dlhodobo podporuje. Prečo....???
obyvatel 1 | 06-11-2017 10:38:05
Treba si dat dolu ruzove okuliare a stat realne na zemi. Je potrebne si uvedomit ze okrem znacnych nakladov na rekonstrukciu tejto NKP bude potrebne zabezpecit aj dozivotne znacne naklady na udržbu a prevadzku tejto NKP. Zabudnite na nejaku galeriu, degustaciu vin, tvorive dielne a podobne scenare, co su vysoko ale ze vysoko dozivotne potrebne dotovane aktivity. Cely park a kastiel potrebuje naozaj udrzatelny dobry projekt a zamer buducnosti. Som ochotny nezistne predstavit takyto mozny z dlhodobeho pohladu trvalo udrzatelny zamer a moznu viziu projektu co by posunulo toto mesto do uplne ineho levelu, ale nie pre sucastnu konstalaciu vedenia mesta a jeho väčšinoveho zoskupenia MsZ. Je to pre mna strata casu nakolko je pokazene.
Registrovaný Ivan Sklenár Ivan Sklenár | 06-11-2017 09:21:09
Halo | 06-11-2017 08:42:47 :čo si myslíte, to je Vaša vec, ale realita okolo nás je však iná
viď. napr. tu: https://profit.sme.sk/c/20683001/z-ruin-kastiela-vyraslo-centrum-strekovskych-vin.html
Registrovaný Ivan Sklenár Ivan Sklenár | 06-11-2017 09:15:37
Pridal som ďalšie dve foto z nádvoria žrebčína. Tie dokumentujú súčasný stav, cca 16 mes. po tom, ako boli zhotovené foto v r. 2014
Halo | 06-11-2017 08:42:47
Ja si myslím,že význam seredskeho kaštieľa pre rozvoj turistiky v Seredi značne precenujete.Bola by to ,aj s neskorším udržiavaním mega investícia,ktorá by sa nikdy neskončila.Vyznamny pre históriu pôvodný Šintavská vodný hrad.
Lama | 05-11-2017 22:38:39
Prosím poslancov, aby pomohli mestu a prispeli k naštartovaniu turizmu a zahlasovaniu za obnovu kaštieľa. Tak ako obnovený amfiteáter pomohol skultúrniť mesto, obnova kaštieľa by ukázala, že poslanci a vedenie mesta, nemajú len prázdne reči a osobné záujmy. Kaštieľ je vizitka kultúrnosti. Nemyslíte?
gulak | 05-11-2017 21:12:28
Treba do toho zainteresovat velkych hracov,ako napr. Lidl,ci Amazon..
Michal Hanus | 05-11-2017 20:49:10
Dal som tiež 10 bodov. Obávam sa, že niekto by si želal, aby táto kultúrna pamiatka radšej spadla, ako by sme mali do nej investovať.
anonym | 05-11-2017 20:39:39
Tiez si myslim, ze ak nie teraz, tak uz nikdy.
Pavol Kurbel | 05-11-2017 20:36:52
V rámci bodovania poslancov som kaštielu dal najvyššiu prioritu, lebo si myslím, že ak nevyužijeme 860 000 eur, ktoré môžeme dostať od štátu zadarmo, tak asi nie sme ceľkom....
Samozrejme, že by sme museli aj my, ako mesto prispieť, ale tak sme museli prispieť v celom rade projektov, ako bola napríklad renovácia obidvoch základných škôl, alebo parku na námestí. Obávam sa, že toto je možnom posledná príležitosť na záchranu kaštiela pred tým, ako nám ceľkom spadne a to nám budúce generácie len tak ľahko neodpustia. Preto by som bol nerád, aby sa moje meno spomínalo v súvislosti s \"pochovaním\" kaštiela.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign