Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Súd si skasíroval 400 Eur súdneho poplatku a viac ako rok nie je schopný vytýčiť ani prvé pojednávanie

Vnímanie života spoločnosti v podstate každým občanom je veľmi individuálne a závisí od jeho spoločenského postavenia, druhu činnosti, ktorú vykonáva, čím sa živí, od jeho záujmov, či od toho, akým štýlom života žije. Do roku 1989 sme boli všetci v podstate šablónovito vohnaní do určitého štýlu života, v ktorom sa nik nemusel zaujímať o fungovanie trhu, ekonomiky, o to či bude mať najbližšie mesiace on a jeho rodina z čoho žiť. Všetko bolo akosi automatické, zabezpečené a vopred nalinkované.

Práve revolúcia a prechod do trhového hospodárstva prakticky zo dňa na deň spôsobili vznik podnikateľského sektoru, nových legislatívnych noriem a výrazné zmeny potrieb celej spoločnosti. Dnes už vieme, že je škoda, že práve tú legislatívu tvorili ľudia do určitej miery vo svoj prospech resp. tak, aby jednotlivé paragrafy boli natoľko ohýbateľné až v mnohých prípadoch úplne strácajú zmysel.

V minulom režime sa bežný občan mohol stretnúť so súdom jedine ak pri rozvodovom konaní, alebo vtedy, keď sa dopustil protiprávneho konania. Doba súčasná však priniesla nespočetné množstvo situácií kedy je zásah spravodlivosti a nezávislých "rozhodcov" mimoriadne dôležitý pre zabezpečenie vymáhateľnosti práva fyzických i právnických osôb. Povedané inak a jednoduchšie, aj dnes sú síce ľudia, ktorí sa so súdmi v živote nestretnú, no sú aj tisíce podnikateľov, ktorí sa bez rýchleho a účinného zásahu štátnej moci - súdnictva napr. k svojim pohľadávkam nikdy nedostanú. Ono je otázne či budú úspešní aj na základe rozhodnutia súdu tento papier pokiaľ ho budú mať v rukách dostatočne zavčasu im však šance získať svoje peniaze môže výrazne zvýšiť.

Je smutné, že nás už ani neprekvapujú informácie v médiách, ktoré hovoria o tom, že vymáhateľnosť práva na Slovensku je takmer nulová. Ešte smutnejšie je, že tieto informácie väčšina z nás prijíma podobne, ako správu o tom, že dnes svieti slnko či prší. Závažnosť informácie pre krajinu a život v nej je však mimoriadne dôležitá a v uvedených prípadoch závratne rozdielna.

Konkrétne: Niekedy začiatkom novembra  2011 som advokátskej kancelárii v Nitre podpísal plnú moc ohľadom vymáhania konkrétnej pohľadávky vyplývajúcej zo zmluvy vo výške 200 000,- Sk. Advokátska kancelária 21.11.2011 vypracovala a následne na Okresný súd v Trnave podala "Návrh na vydanie platobného rozkazu" o zaplatenie 5406,28 Eura s príslušenstvom. Zbytočné je kopírovať niekoľko stranové právne vydôvodnenie, dôležitý je návrh na platobný rozkaz, kde: odporca je povinný zaplatiť navrhovateľovi sumu 6 638,78 Eura + úrok z omeškania vo výške 5% ročne od 11.12.2008 až do zaplatenia. Odporca je taktiež povinný zaplatiť trovy konania celkovo vo výške 945,56 Eura.

Pokračujeme ďalej. Súd spravidla do niekoľkých dní až týždňov vyzve navrhovateľa, aby zaplatil súdny poplatok čo sa aj stalo. Na účet Slovenskej republiky som zaplatil 398,00 Eur. Pre zvýraznenie podstatného pripomínam, žaloba bola na Okresný súd v Trnave doručená koncom roka 2011. Dnes máme 27.03.2013 relatívne príjemný čas stredajšieho obeda a do dnešného dňa Okresný súd Trnava nevytýčil ani prvé pojednávanie vo veci.

Pýtam sa preto, akým právom odo mňa vo veci poškodeného náš štát pýta v podstate 400 Eur vopred za služby a servis, ktorý nie je schopný plniť ani po viac ako roku ? Kedy môžem očakávať, že bude nezávislým súdnictvom tejto krajiny vydaný rozsudok, kedy môžem očakávať, že si sudca alebo sudkyňa komu bol môj prípad pridelený začne plniť voči občanovi svoje povinnosti ? Akým spôsobom sú hodnotení sudcovia za prácu, na ktorú sa im okrem nie nízkych poplatov skladáme aj vo forme daní ? A pýtam sa ďalej. Vie si niekto predstaviť ako by vyzeralo a čo by spôsobilo napr. auto, keby jednotliví pracovníci podieľajúci sa na jeho výrobe si svoju prácu vykonávali tak, ako niektorí sudcovia v našom právnom systéme ?

Dnes asi každý z nás má v rodine nejakého podnikateľa, ktorý má problém s vymáhateľnosťou práva a s vymožením peňazí, ktoré zarobil, zdanil a napriek tomu si ich užíva niekto iný. Nie je na mieste otázka dokedy ?

Riešenie: Možno jednoduchým riešením by bolo, keby bola legislatíva upravená tak, že súdne poplatky štát/súd dostane až vtedy, keď je meritórne rozhodnuté vo veci. Znamenalo by to, že by sa aj sudca musel snažiť nenaťahovať spory za peniaze v prvom rade vo veci poškodeného na roky, ale keby chcel každý mesiac výplatu musel by za ňu aj odviesť príslušnú prácu.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-03-2013 17:47:08
Ľubomír Veselický | 28-03-2013 16:46:26 | - Lubos, ako som povedal, nikdy nebudu SN viac pohladove, pretoze Vy sa podvedome inym pohladom branite. Tu vsak plati - ako som Ti znovu povedal - ked nie som s Vami, neznamena to, ze som hned proti Vam...
Mestske noviny sa doteraz nepodarilo nikomu zabezpecit vyvazene - nema ich totizto vyvazovat kto. Nemyslim iba v Seredi, nikde. Nie je to iba problem nasho mesta, Vy vsak stale mate uplne ine podmienky ako ini, ine moznosti a povedzme si na rovinu, u nas problemy nie su tak vypukle. Ked je aj mesto riadene inteligentnymi ludmi, vzdy su cesty, ako v samosprave uspiet.

Pamatas sa, co som Ti povedal - nie, nie je podstatne kandidovat, je podstatne trvat na transparentnosti konania tych, ktori su zvoleni. Nech by tam bol ktokolvek - XY, ci ja osobne. Kazdy clovek vo verejnej funkcii musi mat kontorlu nad sebou a nad tym, ci kona v prospech verejnosti. O tom to je.
Dakujem Ti za podpisany prispevok.
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 28-03-2013 16:46:26
Mohol si ma pokojne menovať. Dnes si nebol sám, kto mi povedal, že Seredské novinky sú jednostranné. Zmeniť to môžu iba pisatelia. Pokiaľ slušne napíšu čo sa im nepáči, členovia redakčnej rady určite takýto príspevok "do koša" nehodia. Zatiaľ sme takýto príspevok (okrem dvoch "medailových" od pána V.V., zverejnených v internetových SN) nedostali.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-03-2013 15:37:12
shelley | 28-03-2013 14:52:32 | - dnes som sedel na caffee s jednym panom z vedenia mesta. Sice sa nezhodujeme vo vela veciach, no v mnohych to je faakt iba o uhle pohladu. Ten jeho je a pokym bude v pzozicii v ktorej je, aj bude odlisny od toho mojho. Nemeni to vsak nic na veci, ze komunikujeme.
Z tem rozhovoru spomeniem iba jednu - voleni zastupcovia. Padlo - kandidujte a robte to inak. Znovu, nie je vobec podstatne, kto je zvoleny, ale ako je kontrolovany. Kazdy voleny zastupca ci uradnik robi a dovoli si robit iba to, co mu volic dovoli. Kazdy z nas, kto by bol v akejkolvek funckii, musi by kontolovany verejnostou. A kazdy voleny funkcionar musi vlastnu kontrolu pripustit, resp. od volicov pozadovat!! MsU, VUC ci NR SR nie su sukromne firmy - to ze sa mnohi voleni funkcionari spravaju tak, ako by boli, je aj chybou volicov a tych ludi, ktori pocas volieb mali iny program. Zial, ak si kazdy clovek - hlavne mlady neuvedomi, ze ak nebude rozhodovat o sebe on sam, rozhodnu o nom ini, tak sa dalej spolocnost nepohne. Proste to tak je a to ci sa nam to paci, alebo nie. Ti ktorym bezi volebne obdobie uspesne cez svvoje funkcie posobia na starsich a starych ludi, urcitymi sice svojskymi no hodne ucinnymi metodami aj na skupiny mladych - vo svoj prospech. Preto novy kandidat je v neskutocnej nevyhode - aj preto som proti mediam platenych z verejnych zdrojov a ovladanych primatormi, starostami a poslancami. Ked uz nieco byt ma, nech to sluzi vacsine ludi, nie jednotlivcom. Ak niekto chce mat permanentnu 4 rocnu kampan - nech si ju robi za svoje.
V kazdom pripade je chybou obcanov, ze toleruju tak straasne nepravosti, ktore nimi voleni zastupcovia voci svojim volicom v mnohych pripadoch konaju.
shelley | 28-03-2013 14:52:32
To by chcelo zobrať do rúk správu krajiny tak ako to urobili na Islande. O tom sa ale v našich novinách veľmi nepísalo.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 27-03-2013 20:30:26
Na zaklade dnesnej telefonickej urgencie na sude, by prve pojednavanie od podania zaloby v roku 2011, malo byt vytycene na niektory majovy termin 2013.

Dakujem pekne za takuto spravodlivost a system mozny asi len v Slovenskej justicii. Hanba!!

Polozme si otazku, co urobi stat, ked niekto z nas nezaplati rok a pol 400 Eur!

Nefunguje system v samosprave, nulova vymahatelnost prava, vacsina volenych zastupcov sa na svojich funkciach sprava ako gubernatori, zdravotnictvo je v uplnom haj*li, lieky uz si mnohi hlavne starsi ludia ani nedovolia kupit, z ucitelov mame pomaly zobrakov a hlavne ze budeme mat nove stadiony, umele travniky a vcera zalozene firmy dvadsat rocnymi frkanmi ziskavaju miliardove statne zakazky.
Vidim to tak, ze system nevyhnutne smeruje tam, odkial ho budeme zbierat mozno tazsie, ako po prechode zo socializmu do nasej demokracie...
kiwi | 27-03-2013 20:13:54
Vážení,súdy sú kapitola sama o sebe a verte,že vždy aj boli a búdú!!!
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 27-03-2013 19:49:52
Miloš Majko | 27-03-2013 16:22:27 | - dakujem za skopirovanie mojho prispevku pod tento clanok, no prosim, nepodpisujte sa mojim menom a priezviskom.Ja tak ci tak pristupujem vylucne ako registrovany diskutujuci, co je jasne odlisene od nicku. Dakujem.
XXYY | 27-03-2013 19:22:20
Milos, presne viem,, o com je rec,,. V 7. mesiaci 2012 som spisal s exekutorom zmluvu o zacati exekucneho titulu voci nemenovanej osobe. Asi pred tyzdnom som ,,nahodou,, volal dotycnemu exekutorovi, ktory ma informoval , ze nebolo sudom povolene konanie,nakolko sud sa k veci este nedostal. Este ,,vác,, je to , ze vam je typek dlzny nejakych 20 000 euri a nakolko nema majetok a nijaky prijem, tak mu mozete fukat praskovy cukor -viete kam... :(
Miloš Majko | 27-03-2013 16:22:27
25-03-2013 19:48:37
Este niekolko diskusnych prispevkov a presne identifikujeme, preco v nasom state bujnie korupcia, prideme na to, ze prisposobovanie Ustavy SR a zákonov tejto krajiny na vlastne potreby a vo vlastny prospech v podstate niektori obcania nepovazuju za nic mimoriadne ci nedajboze skodlive a ze riadne schvalene VZN kludne moze byt trhacim kalendarom pre kadejakeho ozrana. No a nasledne prideme na to cim je dane, ze takto jednoduchy narod sa da tak jednoducho ovladat.
čučolog | 27-03-2013 16:06:57
mne staci pulcak vodky a s dobrym zakladom vam to hned vytycim kde chcete a vydrzi to tam dlho

Podajte aspon na Policii trestne oznamenie alebo co najskor venujte 2% z dani nadacii Ohen ako dar jej clenovia vzdy dorazne upozornia kazdeho lenivca
Miloš a čo takáto "perlička" | 27-03-2013 13:51:29
zo súdnej praxe:

vedúca kancelárie ombudsmana: "Najdlhší prípad, ktorý verejný ochranca práv zaznamenal, je 16-ročné konanie o výživné. V tomto prípade matka podala návrh na súd v čase, keď dieťa malo tri roky a súd rozhodol až po zásahu verejného ochrancu práv, keď dieťa malo 19 rokov."

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign