Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Súd definitívne rozhodol, prelomový vynález v liečbe rakoviny nikdy nepatril Slovenskej akadémii vied. Dal za pravdu jeho autorom.

Ing. Filip Rázga, PhD. |MM|    BRATISLAVA 08. apríla 2019 – Súd definitívne rozhodol, prelomový vynález v liečbe rakoviny nikdy nepatril Slovenskej akadémii vied. Dal za pravdu jeho autorom, ktorých chcel o vlastníctvo pripraviť dnes už bývalý štatutár Ústavu polymérov SAV.

Medializovaný spor slovenských vedcov Ing. Filipa Rázgu, PhD. a Mgr. Veroniky Némethovej, PhD. o vlastnícke práva k vynálezu, ktorý môže prelomovo ovplyvniť liečbu rakoviny mal súdnu dohru. Dnes už bývalý riaditeľ Ústavu polymérov SAV Ing. Igor Lacík, DrSc. na súde v Banskej Bystrici nakoniec v plnej miere uznal, že vynález nikdy nepatril Ústavu polymérov SAV, že patrí a vždy patril vedcom, hoci práve v dôsledku sporu, kedy sa vedci snažili domôcť spravodlivosti ich z práce vyhodil, dlhodobo očierňoval a poškodzoval ich dobré mená a kredibilitu v akademickej i vedeckej sfére, a to nielen na Slovensku, ale i v zahraničí.

„Pravda je a vždy bola len jedna a za pravdu sa vždy musí bojovať, pretože tá skôr či neskôr vyjde na povrch. Napriek vedomosti, že sa nejedná o zamestnanecký vynález, pán Lacík úmyselne zavádzal média a verejnosť tvrdením opaku a vynález si v mene ústavu privlastňoval. V nadväznosti na jeho deklaráciu a snahu vynález zničiť sme boli nútení domáhať sa svojich práv pred súdom, za čo sme boli následne očierňovaní a spochybňovaní nielen pred bývalými kolegami, ale aj pred širokou verejnosťou. Právoplatné uznesenie súdu však ukončilo epochu jeho klamstiev, nakoľko pred súdom v plnej miere uznal naše vlastnícke práva, čím priznal, že Ústavu polymérov SAV vlastnícke práva nikdy nepatrili a že všetko čo vykonal v súvislosti s predmetným vynálezom a sporom o jeho vlastníctvo robil účelovo a vedome.“, povedal  Filip Rázga, vedec a vynálezca.

Vo veci nezákonného ukončenia ich pracovných pomerov podali ešte pred spomínaným súdnym zmierom spolu s Veronikou Némethovou žaloby. „Moju vykonštruovanú výpoveď sa už Ústav polymérov SAV pokúsil odvolať, no napriek výzvam do dnešného dňa sa jeho údajný právny zástupca nepreukázal plnou mocou, čo vo mne celkom prirodzene vyvoláva pochybnosti a právnej čistote ich konania. Doktorovi Rázgovi naopak, Dr. Lacík prostredníctvom jeho údajného právneho zástupcu doručil písomnosť, v ktorom ho varuje pred trestným oznámením v prípade ak neupustí od medializácie a šírenia informácií o spore.“ hovorí Veronika Némethová, vedkyňa a spoluautorka vynálezu.

Spor o vynález má však aj naďalej vážne následky. Pred súdnym konaním sa totiž na pôde ústavu preukázateľne falšovali kľúčové dôkazy, ktoré mali svedčiť v prospech vedcov. Národná kriminálna agentúra preto začala vo veci trestné stíhanie. „Bez ohľadu na to, že mojim klientom boli v plnej miere uznané ich vlastnícke práva k vynálezu, bola tu snaha uviesť súd v omyl a teda sa jedná o zločin marenia spravodlivosti.“, uzatvára JUDr. Miroslav Ivanovič, právny zástupca vedcov.

Súdny zmier zaväzuje Ústav polymérov SAV k náprave protiprávneho stavu, preto v blízkej budúcnosti bude predmetný vynález prepísaný na vedcov vo všetkých registroch. Vedci sa naopak dobrovoľne zaviazali refundovať správne poplatky za započatie patentového procesu vo výške 4646,5 eur, aj napriek tomu, že boli schválené z grantových peňazí a teda Ústavu po pravde nepatria.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
nie iba liečiť ale treba predchádzať | 10-04-2019 08:56:44
je dobré že sa snažia nájsť liek proti rakovine ale oveľa efektívnejšie a oveľa účinnejšie by bolo, keby sa viac snažili, aby ľudia toto zákerné ochorenie nedostali nie iba liečiť, ale hlavne tomuto ochoreniu treba predchádzať ak už malé dieťa má rakovinu to nemôže nikto pripisovať iba znečistenému prostrediu pretože deti nepijú, nefajčia, nedrogujú a znečistené prostredie? Bola tu Niklovka, znečisťovala prostredie no i tak až toľko ľudí predsa len nezomieralo na rakovinu ako teraz vo veľkej miere za túto pliagu môžu obchodníci, ktorí dokážu predať takéto nebezpečné potraviny hlavne že je to pre nich výhodné, mali by urobiť zákon a zakázať dovážať a hlavne predávať takéto pochybné potraviny a kto by tento zákon porušil a napriek tomu by predával takéto potraviny, nemal by byť postihnutí iba nejakou smiešnou peňažnou pokutou, ale mal by byť stíhaní a odsúdení za úmyselné ublíženie na zdraví
Jozef | 09-04-2019 14:41:05
rozmyslam, ked sa o tom neinformuje, nepise... odkial o tom vieme?
gulak - krajina, voda, vzduch, zem je tak zasrata, ze uz je to asi jedno, kto to jedlo dopestuje/vychova.
gulak | 09-04-2019 13:57:42
Vždy je to všetko,len o ľudoch..ak by bol poctivý obchodník,tak by napr. mäso kupoval,len od solídneho chovateľa,takisto veterinari,či inšpektori by museli byť nepodpľatiteľní..to všetko je možne iba v románoch sci-fi
Obyvatel | 09-04-2019 06:47:46
Veru tak, tieto všetky sracky tu uz davno mame, len sa o tom nepise a neinformuje obyvatelstvo
Binatex | 09-04-2019 06:40:06
Ked si American mas 40 percentnu sancu za budes mat rakovinu, kvoli GMO potravinam, herbicidom, pesticidom, fungicidom. chemiam v potravinach aj potraviny ozaruju, aby vydrzali a tieto sracky GMO nasa milovana EU co nam chce najlepsie povolila dovazat ako krmivo pre zvierata, to zanamena ze to jeme v mase v mlieku a kto ich skontroluje ked su schopny nam davat jest pokazene maso. V Amerike maju zakon NEMUSIA OZNACOVAT GMO V POTRAVINACH. Potrebujeme liek na rakovinu. Glykosfat zlozku GMO a roudnapu uznali konecne vedci za rakovinotvornu.
takéto veci sa robia | 09-04-2019 00:55:35
nielen na akademickej pôde, ale aj na cirkevnej. Otvorené klamstvá a podvody, a to medzi tými, čo by mali ísť vzorom. Potom že cirkev nevie osloviť ľudí - týmto ?
Anonym | 08-04-2019 17:43:27
Je zarazajuce, ze taketo nieco sa deje vo vedeckej obci.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign