Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Sú chovy včiel a s nimi spojené problémy skutočne neriešiteľné?

Miloš MajkoDátum13. 05. 2012 22:59:05TémaBezpečnosť

Problematike útokov včiel na obyvateľov a obťažovanie včelými rojmi chovanými v obytnej zóne, sme sa venovali už niekoľko krát. Vyzerá to tak, že problém tu je znovu. Na oficiálnej stránke mesta sa objavil tento rok už štvrtý podnet od občana vložený do diskusie:

11.05.2012 20:13 - vcely
rajninec m

zdravim,mame problem so susedovymi vcela,problem sa taha vlastne uz vyse roka,v podstate od kedy sme sa nastahovali ,ide o to ze nas jeho vcely obmedzuju na vlastnom pozemku,napadaju nas a za dalsie v dost velkom mnozstve spinia vsetko na dvore,t.j. od aut,cez okna na dome az po pradlo ktore si chce kazdy susit vonku kedze uz byvame na dome,dost nas to obmedzuje a este k tomu mame doma aj alergika,tak sa chcem spytat ci s tymto mate niekto skusenosti ako by som sa tohto problemu mohol zbavit,je neunosne aby mal sused v zahrade 51 aktivnych vcelinov,ja tie vcely nechcem vykinozit len chcem aby bol majitel donuteny,najlepsie pravne premiestnit vcely inakam,mimo obytnu zonu,za rady dakujem

- - -

Máte aj vy skúsenosti s podobnými problémami ? Napíšte do diskusie, či ste za to, aby chovy včiel boli medzi rodinnými domami a či to považujete za vhodné a bezpečné.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Dušan | 30-06-2016 17:15:13
Komentár patril k Daniel Loffler
Dušan | 30-06-2016 17:12:58
s týmto sa dá len súhlasiť. Najúčinnejšie je pred letáče vo vzdialenosti 3m dať cca 2m vysokú zábranu a je po probléme priameho letu včely k susedovi.
abcd | 29-06-2016 19:28:33
Zamyslite sa nad tým čo píšete, pes predpokladám nebehá len tak po Vašej záhrade a nehryzie Vás. Ale včely to robia kedykolve a kdekolvek. V obytnej zóne nemajú čo robiť žiadne úle!!!
pre jaja | 02-09-2014 07:14:47
Taku hlupost som uz davon necital.
Jaja | 01-09-2014 20:32:11
Zdravím! Máme rovnako problém so susedovými včelami. Myslím si, že chov včiel by mal spĺňať predsa nejaké podmienky. Je v poriadku, keď sused chová včely v záhrade rozmerov cca 5x8m na aglickom trávniku. Veď to je pre včely hovotý hladomor, a preto nalietajú do našej záhrady a dvore a sústavne nás bodajú a to naraz aj osem včiel.Mimochodom, susedka si pozve k sebe do dvora kamarátky, a keďže ich včely nebodnú, pretože sú u nás na paši, nikto nám to neuverí. Snažíme sa tento problém riešiť so susedmi slušnou cestou, ale s niektorými ľuďmi sa to jednoducho nedá. Vraj im závidíme. Tak mi poraďte ako to riešiť.
Jozef | 23-05-2012 12:24:56
myslim, ze s tymto by si si na kavu nesadla. ako pise "treti sused", hned prvy prispevok:
....ako vrieska sa celu ulicu pred domom toho vcelara z nicoho nic, dokonca pred detmi, ktore sa tam hrali na dvore, dokonca im hadzal blato na dom...

..a na ofic. stranke mesta mu Katka Navratilova jasne odpovedala co moze robit.
Adela | 23-05-2012 12:13:16
Niektori pišete posmešne,ale nie je to sranda,ked nemožete sediet na dvore,lebo vas obletuje krdel včiel.Vlastna skusenost,ale naš sused v nedalekej dedinke mal porozumenie a odstahoval včely inde.Pomohlo to,že sme ho raz v nedelu pozvali na kavu a vysledok bol stahovanie do mesiaca.
no práve! | 23-05-2012 09:53:10
a kvôli tým koreňom nepočuli rev rádia na dvore
:)
Jozef | 23-05-2012 09:06:42
Trt boli ticho. V korunach sedeli vrabci a cvirikali. Vo vetre sumeli konare a listy.
A ked boli uplne ticho, tak bolo pocut ako sa kora zvacsuje pri raste.
A nakoniec ten hluk korenov. Brr.
:-)
kto bude ďalší? | 23-05-2012 09:02:15
najnovšie im vadí štekot susedových psa :-)
načo potom išli na rodinný dom, keď im všetko okolo nich vadí, všetky stromy v záhrade si vypilovali, pritom tie boli ticho...
Blondie | 15-05-2012 14:31:48
s vcelami mam podobne skusenosti, hlavne na jar, ked sa cistia, vsetko je na dvore posiate drobnymi zltymi bodkami, je to vidno hlavne na vypranom pradle, okrem toho sporadicky su vcely agresivne (hlavne ked sa im vyberaju plasty) a vtedy nas na dvore napadaju az do takej miery, ze sa musime ist skryt do domu, samozrejme, na deti musime davat obzvlast pozor, pretoze vcela nemusi iba tak postipat, ale mozete ju vypit v malinovke a ked postipe do hrdla, je to nebezpecne pre kazdeho
shelley | 14-05-2012 15:08:59
Existuje platná legislatíva ako bolo uvedené už predo mnou, ale viem, že keď sú takto včelstvá medzi domami, má byť zvýšený plot, aby boli včely nútené nalietavať vyššie. Ďalej včely môžu obťažovať, ak sú smädné a chcú sa napiť, a to by mal riešiť majiteľ vhodným a dostatočným počtom napájadiel. Neviem, či zákon hovorí aj niečo o maximálnom počte včelstiev v obývanej zóne. Najlepšie je, keď sú včeličky mimo, ale to zase vyžaduje starostlivosť navyše, treba dochádzať. Kedysi sa kočovalo, môj otec chodieval napr. do Novej Bane alebo do Zlatna, tam bol výborný tmavý med. Dneska som zase počula, že sa včelstvá kradnú, no tak to tu ešte nebolo. Včelárska mafia? Je pravda, že včelí mor decimuje populáciu a bez včiel sa poľnohospodárstvo nezaobíde. ( Ešte k problému: možno najdostupnejšie informácie by ste získali v miestnej organizácii včelárov v Seredi).
Registrovaný Daniel Loffler Daniel Loffler | 14-05-2012 15:02:20
anonym | 14-05-2012 14:14:03
skuste si precitat zaciatok posledneho mojho odseku
Jozef | 14-05-2012 14:36:46
...a co ked este zmutuju a budu mat tak 80kg.
anonym | 14-05-2012 14:14:03
Prečo si myslíte, že niekoho nemôžu obťažovať včely? Keď to niekto tak pociťuje, tak je zbytočné to spochybňovať. Či?
Registrovaný Daniel Loffler Daniel Loffler | 14-05-2012 12:59:34
Mam obavu, ze tento diskusny prispevok, od „rajninec m“, je uplne ucelovy a plny nenavistnej zlce (ako pisal p. Kostany). Nachadza sa tam totizto jedno obrovske klamstvo. Citujem z diskusneho prispevku: „v dost velkom mnozstve spinia vsetko na dvore,t.j. od aut,cez okna na dome az po pradlo ktore si chce kazdy susit vonku kedze uz byvame na dome,dost nas to obmedzuje a este k tomu mame doma aj alergika,“

Kazdy vcelar sa nad podobnym tvrdenim len pobavene zasmeje a pomysli si svoje. Rad by som videl, akym sposobom tie vcely „vo velkom mnozstve spinia vsetko...“ Ako sa to prejavuje? Pri vcelach som len nejakych 28 rokov(od narodenia), odkedy vnimam a zaujimam sa o vcely, je to cca 15 rokov. Vcely choval moj dedko (20 rodin), otec (10 rodin), susedia, aj ja som zacinajucim clenom Slovenskeho zvazu vcelarov. No NIKDY si nepamatam, ze by zo vciel bola spina na dvore, dome, autach, obleceni. NIKDY. Vcela nie je holub, aby Vam nieco osr.la, alebo inak zaspinila. Ani exkrementami, ani propolisom, voskom, kasickou. Vsetko ostava v uli. Jedine, cim moze vcela obtazovat je zihadlo a lietanie.

Brat je silny astmatik a alergik. Tiez sa okolo vciel pohyboval u dedka, alebo u ocina, aj ked k tomu vztah nema. A NIKDY s tym problem nebol. Ano, su aj ludia alergicky na vcelie pichnutie, ale Ti maju pri sebe nosit protijed, pretoze clovek nikdy nevie, kedy ho vcela, ci osa moze pichnut. Otazne je, na co je alergicky clen rodiny z diskusneho prispevku.

Suhlasim s prispevkom v tom, ze pre niekoho vcely mozu byt obmedzujuce, alebo obtazujuce. Ale z ineho uhla pohladu. Mne vadia psy. Nemam rad psy akychkolvek ras. Napriek tomu nemam zaujem zistovat, ako mozem susede zakazat chovat jej psa v byte a donutit ju presunut jeho chov mimo bytu. Mozno ma ten pes obcas obtazuje stekotom. Ale u nas je zasa male dieta, ktore obcas place. Kazdy mame chyby. Myslim, ze medziludske vztahy sa buduju na zaklade diskusie, dohody a tolerancie lahsie, ako na zaklade trestnych oznameni a sudnych, ci inych prikazov a neznasanlivosti. Otazka je, aku cestu si kto zvoli.
je to síce judikatúra ČR,ale niečo napovie: | 14-05-2012 11:41:08
www.epravo.cz/top/soudni-rozhodnuti/obtezovani-vcelami-39751.html
treti sused | 14-05-2012 10:56:08
neda mi, hoci mozno ma pisatel v niecom pravdu, ale mal by si uvedomit, ze su tam aj dalsi susedia, co pocuju nechtiac ako ja, ako vrieska sa celu ulicu pred domom toho vcelara z nicoho nic, dokonca pred detmi, ktore sa tam hrali na dvore, dokonca im hadzal blato na dom, mozno iny pristup zmoze viac ako 10 pravnikov

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign