Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Stretnutie so Zuzanou Kuglerovou v trnavskej knižnici (Žena je podstatou lásky)

1056

Vo štvrtok 8. marca 2018 bolo pekné slnečné počasie. Vo vzduchu som cítila jar a mala som veselú náladu. Popoludní som cestovala vlakom z Bratislavy do Trnavy, počúvala som blues-rockovú hudbu a tešila som sa na podujatie v čitárni Knižnice Juraja Fándlyho. V rámci Týždňa slovenských knižníc 2018 sa totiž v ten deň konalo stretnutie so spisovateľkou, poetkou, rozprávkarkou, blogerkou a novinárkou Zuzanou Kuglerovou pod názvom Poetka a jej historické romány. Hudobnou hostkou bola Beáta Kuracinová-Vargová. Podujatie zorganizoval Trnavský samosprávny kraj, Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave a Fórum humoristov. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

Čitáreň knižnice ma privítala svojou nezameniteľnou príjemnou atmosférou. Výstavka prekrásnych pestrých výrobkov žiakov špeciálnej základnej školy ma naladila ešte jarnejšie. Stretnutie so Zuzanou Kuglerovou prilákalo do knižnice mnoho mojich priateľov a známych a ich prítomnosť ma napĺňala radosťou.

Podujatie sa začalo o 17.00 hod., keď všetkých prítomných srdečne privítala moderátorka Benjamína Jakubáčová. Ako povedala, pôvodne ho chceli poňať prvoplánovo a vo veľkom štýle, ako oslavu Medzinárodného dňa žien, no potom od toho upustili. A tak aspoň prečítala zopár epigramov od Evy Jarábkovej-Chabadovej s tematikou MDŽ.

Benjamína Jakubáčová sa v spomienkach vrátila do minulosti: so Zuzanou Kuglerovou sa zoznámila na veľkom spisovateľskom stretnutí v roku 2014 na Smolenickom zámku. Neskôr sa stretli na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v bratislavskej Inchebe a sú v kontakte i na Facebooku. V roku 2016 sa uskutočnila v Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave beseda so Zuzanou Kuglerovou pre deti. Moderátorka po tomto úvode Zuzanu Kuglerovú predstavila. Dozvedeli sme sa napríklad, že sa narodila v Bratislave a prežila tam aj svoje detstvo. Okrem Bratislavy žila aj v Starej Turej (kde pracovala ako knihovníčka v mestskej knižnici) a v Žiline, v súčasnosti zase žije v Bratislave. Má tri deti. V roku 1970 začala publikovať svoje prvé básne, ktoré spočiatku vychádzali v rôznych zborníkoch. Vydala básnické zbierky Madona v hmlách, Opakovaný záber, Žena zo Samárie, Týždeň pre Barborku a Hraj (sa so mnou). Venuje sa aj tvorbe pre deti a jej veľkou vášňou je písanie historickej prózy. Doteraz jej vyšlo tridsaťpäť kníh. Je členkou Spolku slovenských spisovateľov a Slovenského centra PEN.

Potom sa všetkým poslucháčom v čitárni prihovorila Zuzana Kuglerová. Vyjadrila radosť, že vidí známe tváre a skonštatovala, že v knižnici sa cíti ako doma. Na otázku, či je vášeň, erotika a smútok jej trinásta komnata, odpovedala poeticky: „Ženy sú ako oceán, v ktorom sa toho veľmi veľa skrýva: žiaľ, radosť, straty, nálezy... Žena je podstatou lásky.“ Čo sa však týka jej vlastných básní, v začiatkoch svojej tvorby písala, podľa vlastných slov, skôr sociálnu poéziu než ľúbostnú. V ten večer, pri príležitosti MDŽ, sa však priklonila k tematike lásky a prečítala dlhú smutnú báseň o konci dlhého vzťahu, ktorá vznikla pred dvadsiatimi piatimi rokmi a volá sa Odstrelovňa múch. Potom nasledovalo zopár básní z najnovšej básnickej zbierky Hraj (sa so mnou). A napokon zaznela posledná báseň z tejto zbierky, Iba rozprávka, v podaní Benjamíny Jakubáčovej.

Pretože Zuzana Kuglerová sa už viac ako dvadsať rokov venuje zbieraniu povestí a písaniu historických kníh, moderátorku zaujímalo, čím ju fascinuje história. Zuzana Kuglerová odvetila, že na to nie je ani ľahká, ani ťažká odpoveď. Históriu takpovediac prijala s materským mliekom a vyrastala s ňou. Jej mama bola profesorkou dejepisu a u nich doma bolo bežné viesť rozhovory na tému dejín. Keď teda Zuzana Kuglerová pochopila, že jej osudom je literárna tvorba, úplne prirodzene sa priklonila k historickej tematike. Veľa zdrojov mala napríklad k dispozícii ako knihovníčka v Starej Turej. Keďže neskôr pôsobila aj ako novinárka, najskôr v Žiline, a potom aj v bytčianskom okrese, dostala sa na rôzne kopanice, lazy a samoty, kde ľudia poznali mnoho povestí. Začala ich teda zbierať.

Benjamína Jakubáčová je toho názoru, že historické romány vlastne plnia funkciu osvety. Čitateľ spoznáva históriu a pridanou hodnotou je troška romantiky a erotiky. Zacitovala z článku, ktorý o prvých dvoch častiach trilógie Zuzany Kuglerovej Rytier a zbrojnoš kedysi napísal na svojom blogu Miloš Drastich, novinár, publicista a nadšenec histórie, ktorý, žiaľ, už nie je medzi nami. Potom prešla k najnovšej knihe svojej literárnej hostky: k historickej fantasy Hawránok inšpirovanej keltskými povesťami. Zuzana Kuglerová sa rozhovorila o tom, že si pripadá ako posadnutá históriou, ku ktorej ju to automaticky ťahá. V živote vraj prečítala len asi tri tzv. „ženské romány“, všetko ostatné boli historické knihy. Tiež sleduje filmy s historickou tematikou. Viac ako súčasnosť Slovenska ju baví jeho minulosť. Napríklad jej kniha Legenda o Selenovi je o tom, ako sa v dávnych časoch vymieňala moc na našom území. Je o konfrontácii pohanského sveta a nového náboženstva – kresťanstva. Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu mladého dievčaťa. Hrdinky kníh Zuzany Kuglerovej sú väčšinou veľmi mladé, no v priebehu deja dospejú v zrelé ženy. V príbehoch je okrem histórie prítomná i politika, a tiež erotika a vášeň. Veď, ako vraví autorka, ženy majú rady, keď ich muži ľúbia. Žiaľ, ukážku z knihy Hawránok sme si nemohli vypočuť, pretože z knižnice bola práve vypožičaná a autorka mala všetky knihy vypredané. Ideové korene tejto knihy sú v okolí Bytče, v obci nazývanej Hvozdnica. Keď mala Zuzana Kuglerová besedu v Bytči, prišlo tam okolo dvesto detí a Hawránok sa rozpredal.

Benjamína Jakubáčová ešte doplnila, že knihy Zuzany Kuglerovej boli preložené do viacerých cudzích jazykov. Niektoré tiež vyšli ako e-knihy, v Braillovom písme alebo ako zvukové nahrávky pre Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Keďže Zuzana Kuglerová je aj predsedníčka a zakladajúca členka občianskeho združenia Pars Artem, ktoré je hlavne združením internetových autorov, moderátorka zaviedla reč aj na túto tému. Zuzana Kuglerová prezradila, že jedným z podpredsedov tohto združenia je aj trnavský básnik, humorista, novinár a bloger Benjamín Škreko. Pars Artem je medzinárodná literárna organizácia, jedno z najmladších slovenských literárnych združení. Bolo založené v roku 2016 z podnetu troch autorov: Jána Tazberíka, Ondreja Kalamára a Zuzany Kuglerovej. Všetci títo autori sú členmi Spolku slovenských spisovateľov aj Slovenského centra PEN. Pars Artem združuje vyše tridsať autorov zo Slovenska i zo zahraničia a väčšina z nich uverejňuje svoje diela (aj) na sociálnych sieťach alebo na blogoch. Dôvodom jeho založenia bolo, že „kamenné“ spisovateľské organizácie nezachytávajú dianie na sociálnych sieťach. Počas svojej existencie sa Pars Artem zúčastnilo štyroch významných literárnych festivalov a napokon dokonca zorganizovalo aj vlastný festival: Medzinárodný putovný festival PARS POETRY 2017 (Modra – Banská Bystrica – Kremnica – Bratislava). Uskutočnil sa 14. – 16. 11. 2017. Benjamína Jakubáčová zdôraznila, ako nás všetkých teší, že Benjamín Škreko je podpredseda Pars Artem a prečítala jeho báseň Immaculata – o Panne Márii z Mestskej veže v Trnave, ktorá chráni toto mesto. Táto báseň vyšla v básnickej zbierke Sonety pre Trnavu a vyjadruje vrúcny vzťah jej obyvateľov k svojmu mestu. Moderátorka sa zaujímala, či Zuzana Kuglerová naďabila aj na nejakú povesť o Trnave. Spisovateľka odpovedala, že zbierala povesti len tam, kde žila, hlavne na severe Slovenska, v Starej Turej a v Nových Zámkoch a v okolí, odkiaľ pochádzal jej otec. Zuzana Kuglerová adresovala Benjamínovi Škrekovi otázku, koľko povestí zozbieral on. Jeho odpoveďou bolo, že sa dotýka histórie skôr básnickým prístupom. Pochválil sa však, že za už spomenutú básnickú zbierku Sonety pre Trnavu dostal 7. marca pred dvoma rokmi Cenu Mesta Trnavy. Tiež spomenul, ako v Trnavskom hlase pracoval s Lacom Šebákom, ktorý pozná zaujímavé príbehy o všetkých budovách v Trnave, niektoré aj s pikantnou príchuťou.

Zuzana Kuglerová potom dostala od Benjamíny Jakubáčovej obligátnu otázku, na čom teraz pracuje. Odvetila, že na jedenástich knihách: ide o knihy v edičnom pláne Pars Artem, medzi ktorými je aj kniha Benjamína Škreka. Hlavnou pracovnou náplňou Zuzany Kuglerovej je teda v súčasnosti podávanie žiadostí o granty. Ale keďže stále potrebuje nazerať do trinástej komnaty, pomaličky sa rodia aj verše. Milan Rúfus ju kedysi učil, že báseň potrebuje čas, brúsenie, lásku a starostlivosť. S básňou sa treba maznať ako s dieťaťom. Zuzana Kuglerová následne prečítala svoju báseň Stále sa budem báť z básnickej zbierky Hraj (sa so mnou). Erik Ondrejička vraj o takýchto básňach hovorí, že ich treba čítať pri sviečkach a vo vani... Báseň bola krásna a smutná a znela za jemného sprievodu gitary Beáty Kuracinovej-Vargovej.

Celé rozprávanie o literatúre bolo popretkávané hudobnými vstupmi tejto poetky a pesničkárky, ktorá, tak isto ako Zuzana Kuglerová, kedysi prispievala svojou tvorbou do Nového slova mladých. Obdivujem ľahkosť, s akou Beáta Kuracinová-Vargová zapletá vážne myšlienky a životné pravdy do textov svojich hlboko ženských pesničiek. V jej podaní však v tento večer zaznela aj zhudobnená báseň Zuzany Kuglerovej Tajná planéta. Ako poslednú Beáta Kuracinová-Vargová zahrala a zaspievala pesničku Dobrô slovo o význame slov v našich životoch.

Benjamína Jakubáčová poďakovala všetkým prítomným za pekne strávený spoločný večer. Slova sa potom ujala riaditeľka Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave Lívia Koleková, ktorá zase poďakovala Benjamíne Jakubáčovej za jej výborné moderovanie podujatia. Tiež všetkých pozvala na prezentáciu novej knihy lekára, spisovateľa a pedagóga Miroslava Danaja Muž z mora, ktorá sa bude konať 13. marca 2018 v zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika v Trnave. To už bol záver stretnutia so Zuzanou Kuglerovou. Všetky účinkujúce dámy dostali krásne kytice kvetov, ako sa patrí (nielen) na MDŽ.

A ja sa už teším na ďalšie podujatia Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave. Veď nielen vo sviatočný, ale aj v bežný deň poteší dobré slovo i hudba. Myslím si, že v tom sa zhodnú ženy aj muži.


Fotogaléria k článku:

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

Zobraziť všetky fotografie
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign