Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Stanovisko k návrhu revitalizácie parku na Nám. Slobody v Seredi

Dnes sme do redakcie dostali e-mail s týmto stanoviskom:

Stanovisko k návrhu revitalizácie parku na Nám. Slobody v Seredi

Ako obyvateľ mesta Sereď, po oboznámení sa s publikovanými informáciami o pripravovanej revitalizácii parku a konzultáciami, predkladám nasledujúce:
• Súčasný stav parku z hľadiska koncepčného, funkčného, využiteľnosti a stavu vegetácie považujem za nedobrý a chaotický ako dôsledku nesystematickej výsadby a priebežnej dosadby čohokoľvek čo bolo poruke, starostlivosti, resp. nestarostlivosti (hnojenie, zalievanie, odstraňovanie poškodení kmeňov a korún), prejavov účinkov cestnej dopravy (plynné emisie, chemická údržba, úniky mazív), budovania technickej infraštruktúry (káblové vedenia) v priestore. Celkový dojem, použiteľnosť, resp. lákavosť priestoru významne zhoršujú plagátové plochy po obvode parku, výsadba nevhodných drevín (tuje, smreky, brezy, ...) a infantilných kvetinových záhonov, úplne nevhodné centrálne umiestnenie pamätníka oslobodenia, textúra priamych peších komunikácií, kontaktný a krajne nevhodný LIDL a parkovisko k nemu a stanica autobusov, vrátane  autobusov tam asi nepovolene v noci parkujúcich a ďalšie nevhodnosti. Výsledkom je stav celého priestoru, ale najmä kondícia stromov vysadených pozdĺž cesty. Nie je možné, aby viac ako 100 ročné stromy mali priemer kmeňa ako stromy 35 – 45 ročné a súčasnú kvalitu koruny. Stromy evidentne dlhodobo chátrajú, pretože si pamätám zo 60. rokov, že boli v podstatne lepšom stave.
• Preto jednoznačne odporúčam uskutočnenie projektu revitalizácie podľa návrhu dendrologičky, t.j. asanačný zásah vykonať tak, ako je definovaný v projekte. Uvedomujem si, že je to návrh významný a zásadný. Je však nevyhnutný, pretože od času výstavby parku nebola tomuto priestoru venovaná potrebná pozornosť a starostlivosť ako jedinečnej a špecifickej centrálnej funkčnej zóne mesta, resp. aj preto, že pôvodný projekt, ktorý som mal možnosť v 60. rokoch vidieť bol iný, ako bol uskutočnený (napr. iná textúra chodníkov, pomerne veľká vodná plocha v JV časti, iné stavebné ohraničenie). Potenciál parku, resp. plochy námestia je neporovnateľne vyšší, aký je v súčasnosti. Preto je treba vytvoriť podmienky pre zmenu.
• Preto odporúčam uskutočniť projekt výsadby v navrhovanej štruktúre, textúre a druhovom zložení stromov a kríkov, uskutočniť navrhované priestorové a funkčné zmeny s cieľom ich využívania ako oddychového, zhromažďovacieho a trhového priestoru, resp. priestoru pre spoločenské podujatia, stretnutia, oslavy, hru detí a pod. a na časti plôch s kombinovanými stavebno-vegetačnými tieniacimi konštrukciami. Považujem v tejto súvislosti za nevyhnutné odstrániť všetky plagátové plochy z kontaktného priestoru, koncepčne vyriešiť a v budúcnosti odstrániť pamätník oslobodenia, resp. ponechať v parku, nie však v jeho centrálnej pozícii, iba jeho textovú a reliéfovú časť, „kosák“ odstrániť a jeho podestu významne zmenšiť, na dosadbu použiť iba domáce a stanovištným podmienkam odolávajúce druhy stromov a krov, odstrániť a neobnoviť kvetinové záhony a tieto nahradiť iba bodovými výsadbami (kvalitnejších domácich druhov je dosť), navrhnúť a rozmiestniť vtáčie búdky pre rôzne druhy, kŕmidlá a pitné plochy pre vtáky, prípadne aj fontánky (zdroj vody je v parku) a obnoviť zavlažovací vodovod. Súčasné priame stavebné odvodové línie na V a SZ strane odstrániť a nahradiť buď pôdorysne nelineárnymi plynulými prechodmi, alebo vegetačnými hranicami, chodníky logicky pripojiť na sieť chodníkov mimo park aj napr. za cenu vytvorenia pešej zóny od Delta pasáže po AZ Domáce potreby.
• Súčasne pripomínam Mestu Sereď mimoriadne dôležitú nevyhnutnosť efektívnejšej komunikácie s obyvateľmi, predovšetkým prezentáciu (samozrejme nielen) tohto projektu (výrub, dosadba, vrátane spôsobu financovania) minimálne na oznamovacích tabuliach mesta, vo vestibule MsÚ, resp. na iných významných zhromažďovacích miestach v meste, vrátane prezentácie ďalšej starostlivosti o park, ktorý je významným verejným priestorom. Doterajší spôsob komunikácie, resp. marketingu je, žiaľ, nepostačujúci, čo celkom prirodzene a v dôsledku smeruje k nepochopeniu a odmietaniu časti projektu.

RNDr. Pavol Ištok 

spolupodpísaný  Július Matis

 

V Seredi dňa     09. 10. 2011

(stanovisko je uverejnene bez akýchkoľvek zmien a zasahov)


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Ivan Sklenár | 18-10-2011 19:15:33
Pán anonym 15:17:31, dokážem pochopiť aj bez Vašej pomoci veci podstatne zložitejšie než akú mi tu chcete(?) vysvetliť. Vám však unikla pointa môjho príspevku, ako všetkým, čo sa snažia obhájiť čo práve kritizujem a na čo poukazujem, teda pre Vás ešte raz: najskôr komunikácia s občanmi, potom verejná súťaž a potom konať vo veci. Teda možno pre Vás na úrade, z ktorého mi píšete, by to bol postup výnimočný, ale inde je to postup bežný. Prajem pekný večer.
anonym | 18-10-2011 15:17:31
"zachovanie aleje" neznamena, ze to bude alej s tymi istymi starymi stromami ... alej sa zachova len sa obnovi novymi stromami, to znamena, ze tam bude aj nadalej chodnik rovnako smerovany a po jeho okrajoch dve linie stromov v tom istom priestore a smerovani, nemyslim ze to je tak tazke na pochopenie
Ivan Sklenár | 18-10-2011 14:54:45
Link v poslednom príspevku anonyma 11-10 10:57:43 ako aj samotný príspevok čerpajú zo stránky webnoviny z 24.8.10. Tam p. architekt Nešťák hovorí o zachovaní aleje. Niečo mi tu nesedí. Alebo p. architekt nepozná projekt (o čom silne pochybujem), alebo sa projekt ku dátumu prezentácie (10.10. t.r.)zmenil. Už na prezentácii sa hovorilo trochu inak ako bolo v štúdii. Celý výklad p. Mederlyovej počas prezentácie bol o jednej jedinej lipe, ktorá je chorá a bola nafotená z viacerých pozícií. Zaváňa mi to účelovitosťou. Opätovne som si bol pozrieť tie lipy, ktoré majú byť odstránené. Niekoľko líp má zo severnej strany na kôre lišajníky, čo však nie je dôvod na ich odstránenie. Možno evidovať neprehliadnuteľnú snahu magistrátu robiť veci lepšie ako tomu bolo v predchádzajúcich volebných obdobiach. V diskusii na túto tému boli zverejnené aspoň dva odkazy, ako sa má v takýchto zásadných veciach postupovať, teda najskôr komunikácia s občanmi, potom verejná súťaž a potom konať vo veci. V Seredi tomu ale nebolo tak. Nechcem hľadať vinníka, lebo to v tejto veci nie je to najdôležitejšie. Za také považujem pripravovaný, neopodstatnený a nevratný zásah do aleje. Ak magistrát si chce udržať nastúpený trend, mal by načúvať hlasu svojich občanov-voličov. Okrem autorov projektu a jedného pre mňa nepresvedčivého diskusného príspevku dvoch pánov, som sa ešte nestretol so súhlasným názorom pre odstránenie stromov.
anonym | 18-10-2011 10:57:43
Stanovisko pána Nešťáka:

Ľubor Nešťák hovorí, že zeleň iba ozdravia. Lipovú aleju ponechajú tiež, pretože podľa jeho slov tvorí ochranný prvok oproti výraznej komunikácii. „Dokonca táto zeleň by mala byť v iných priestoroch a nie priamo v urbanizovanom, výraznom spoločensky kontaktnom mieste, hoci jej v meste máme málo. Z hľadiska okresov sme na tom najhoršie, máme len tri percentá zelene."

http://www.webnoviny.sk/slovensko/sered-ziska-nove-namestie-za-milion/206162-clanok.html
maxo | 11-10-2011 17:21:16
Daniel Loffler | 11-10-2011 08:14:47 :
ked chces na niekoho reagovat precitaj si celu diskusiu. pokial mas rovnake nazory ako mnou komentovany dvaja anonymovia tak si na rovnakej mentalnej urovni ako oni. teda velmi slabej. bohuzial . inac by si si ich nemohol zastavat.
mental pre maxa a pod | 11-10-2011 17:19:58
http://sk.wikipedia.org/wiki/Kos%C3%A1k_a_kladivo ... kto nerozumie slovu symbol ideologie nech dvihne ruku pripadne nech mi ho ukaze na vitaznom obluku alebo na cinskom mure, ja ho na nasom pamatniku zo 45 identifikovat viem
pre seredan | 11-10-2011 13:51:27
Výborne. Napísal si to za mňa.
seredan | 11-10-2011 13:45:10
neviem preco ten pamatnik stale spajate s komunizmom. Podla vasej logiky vsetko co bolo za komunizmu je zle. Takze podme zburat vsetko co v tych casoch vzniklo. Teda cinziaky, skoly, podniky. Toto je vasa zvratena logika. Ved uz nebudte sprosti a nespajajte ten pamatnik s komunizmom a okupaciou.
anonym | 11-10-2011 10:39:16
Erich, ten pamätník je venovaný udalostiam zo 45-ho, nie zo 68-ho. Skús rozlišovať. S okupáciou nemá nič spoločné. Maršal Malinovskij nebol ústrednou postavou udalostí odohrávajúcich sa v 68-om.
Erich | 11-10-2011 10:35:25
Pamätník má diskutabilnú historickú hodnotu. Je pravda, že v '45 to bola oslobodzovacia armáda. Avšak v '68 to bola tá istá armáda, len okupačná. A dôsledky vidíme doteraz - kam vstúpil ruský vojak, tam zostávala iba chudoba, hlad a zaostalosť.

Registrovaný Daniel Loffler Daniel Loffler | 11-10-2011 08:14:47
maxo | 11-10-2011 02:11:35
konecne sa v diskusii zacal vyjadrovat aj odbornik psycholog! Sered je vlastne mesto plne, citujem, "mentalov" a "dusevne chorych ludi", ze? Lebo ked ma clovek iny nazor, tak je mental. Vo filme "Forest Gump" pouzival hlavny hrdina jednu nadhernu vetu: "pro hloupeho kazdy hloupy"
maxo | 11-10-2011 02:11:35
MM: ked tu niekto bude tvrdit , ze 2+2= 5 , tak nemusim byt matematik aby som ho opravil a povedal , ze vysledok je 4.
a ked to niekto nedokaze pochopit ani na druhy krat, treba mu to povedat expresivnejsie.
to , ze toto stanovisko dvoch spominanych panov , ktorych som uznaval sa mi javi ako vymenny obchod prospesny pre obe strany je len moj nazor.inak si ich niektore stanoviska spomenute v tomto stanovisku neviem vysvetlit.bohuzial.
.
ps: skuste sa pana Matisa opytat ako bude prebiehat archeologicky prieskum na jedinom stavebne nedotknutom priestore v absolutnom centre mesta. je zname, ze maly park je len navazka zeminy, pod ktorou sa skryva panenska poda a zakopana historia mozneho osidlenia Serede plna archeo pokladov...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-10-2011 01:30:29
maxo | 11-10-2011 01:22:02 | - naozaj nechcem polemizovat s Vasim nazorom, no neda mi nespytat sa - Vy ste si na ten svoj priestor v novinach zabrali a beriete to ako samozrejmost. Preco si myslite, ze Pan Istok a Matis na neho pravo nemaju? Preco si myslite, ze konali "pod natlakom"? A preco kritizujete ostatnych diskutujucich za nazory ich? K urovni sa vyjadrovat nebudem.

Diskusia je pre vsetkych a roznorodost nazorov moze veciam prospiet. Naucte sa tolerovat nazory inych aj ked nie su Vam po voli. Diskusia bude ucelnejsia a korektnejsia. Dakujem.
maxo | 11-10-2011 01:22:02
pre : anonym | 10-10-2011 18:26:52
aha, takze zburajme vitazny obluk v Parizi, Rime, zburajme cinsky mur , slavobrany atd. lebo to su symboly moci a vojny, zlych rezimov, a namiesto toho si tam dajme len cedulky ze? tak ty si chlapce pekny mental . opakujem ti to este raz , ze pomnik nema nic spolocne s komunizmom. je to symbol oslobodeneckej armady !!!
.
pre: anonym | 10-10-2011 18:27:50
ty si dalsi dusevne zaostaly clovek bez vlastneho nazoru ze potrebujes drzat za rucicku aby ti niekto povedal co je spravne a co je zle?
.
a jedna otazka pre zamyslenie: nech si kazdy pouvazuje nad tym co dostali za takyto nazor RNDr. Pavol Ištok a spolupodpísaný Július Matis ?
mozno im bolo pohrozene , ze nedostanu peniaze na opravu kastiela od mesta. kto vie...
.
je smutne ze mesto si nevie uctit svoje pomniky a nechat ich na dostojnych miestach. a smutnejsie je , ze sa pod podobne nazory podpisuju ludia z odbornych kruhov ako tito dvaja pani.
dnesny pomnik v malom parku si odstranime, zakopeme niekde pri vahu ako legionara a o tristvrtstorocie ho budeme neuspesne hladat ako hodnotnu pamiatku a svedka doby. je to cele chore.
anonym | 10-10-2011 22:35:51
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
anonym | 10-10-2011 20:24:49
je mi na grc som mladi ale doteraz to nevadilo nikomu a odrazu chcu zničit celi park to je nespravodlive
anonym | 10-10-2011 18:37:31
ekologicke myslenie? preco voda z vodovodu? Volakedy s Seredi cerpali polievacie auta vodu z Vahu a cele leto polievali mesto a nie iba zelen, ale aj prasne komunikacie. Taka predstava, ako je opisana tu je NONSENS. Pre dvoma rokmi ste boli tiez o navrhu informovani a podnikli ste nieco, aby bola riadna sutaz a viac alternativ? Aj vyhovorka Veselickeho na vypracovanie viac variantov vraj nebol cas, neobsoji.Radsej nech to je tak ako je, ved je to "hluche" nevyuzite miesto. Sered nema ziadne ozajstne centrum ci namestie, vdaka byvalemu rezimu len panelaky popri cestach (ten komunisticky rozkvet po 1968 do 1989)a v strede mesta, co je teda rarita siroko daleko. A to sa chystalo burat dalej Zeleznicna a Jesnskeho a Cepenska...a teraz park? Pan Vranovic je teraz kde? On by to mal vysvetlovat a vsetci poslanci z jeho ery preco EU fondy prave na park a prave tak.
anonym | 10-10-2011 18:27:50
a panom tlieskam, konecne sa vyjadrili odbornici, nie len "vsevedkovia"
anonym | 10-10-2011 18:26:52
pomnik sa da nahradit aj normalnym novym, estetickejsim, urcite lepsie ako tato obluda co len chatra a JE zaroven oznacena symbolom komunizmu
miro | 10-10-2011 15:42:17
Jozef : ty vies o historii velke prd.radsej sa nevyjadruj . tento pamatnik nema nic spolocne s komunizmom . je to pocta ludom, ktori za nas polozili svoje zivoty. odstranit ho je rovnaky nezmysel ako zburat v bratislave Slavin. je to barbarstvo ! nas pamatnik nieje oslava komunizmu .
j.f. | 10-10-2011 15:16:08
Opat jeden nazor preco nie kvalitne osetrit a zachranit zelen, ale vyrubat. Toto je cista obhajoba penazi a nie zelene. Snad sa nedozijeme toho, ze niekto starsi ako 60 rokov bude pocut, ze uz je hnily a "vytnu ho".Mna sa to este netyka, ale co vy pani Matis a Istok?
j.f. | 10-10-2011 15:10:24
Jozko ak by tam nebol kosak a nas neoslobodili rusi, pravdepodobne tam je dnes "hakenkrojc"....tiez nie vyhra asi. :)
anonym | 10-10-2011 14:56:05
To nie je kosak, to je sipka smer zapad.

Ale zmysel v podstate rovnaky..
Jozef | 10-10-2011 14:38:29
miro, ten pomnik hlavne symbolizuje znak najzvrhlejsieho zriadenia v min. storoci "kosak". Preto prec s nim. Pamatna tabula ano, ale henta opacha nie.
Spolu s "osloboditelmi" prislo aj toto:
http://www.szcpv.org/sno06/zoznam.html
miro | 10-10-2011 14:14:45
tak ked toto napisali Pavol Ištok, Július Matis tak to je gool.
suhlasit s vyrubom historickej aleje a este odstranovat akokolvek spatny pomnik to je uz silna kava. to uz sme ozaj nicitelia historie a borici pomnikov? na to vobec nemame moralne pravo. pomnik nieje oslavou komunizmu a ani jeho obhajobou. je to pomnik nasim osloboditelom.
je mi z toho nagrc :(
z ostatnym co napisali ale v podstate..
anonym | 10-10-2011 13:59:25
ale kto s tych dvoch podpisanych to pisal ???
anonym | 10-10-2011 13:47:16
Zavlažovací systém je súčasťou projektu.
Jozef | 10-10-2011 13:40:57
suhlasim.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign