Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Sociálna nerovnosť v našich školách

Petra SlížováDátum05. 02. 2010 17:16:44TémaAktuálne témy
Škola a školské problémy sú azda najčastejším komunikačným objektom dieťaťa a rodiny. Dieťa ale nemá moc ani dôveru vo vlastné sily aby zmenilo skutočnosti v našich školách, medzi ktoré neoddeliteľne patrí i šikanovanie. Obeťou šikanovania v školskom prostredí sa môže stať ktokoľvek, no väčšinou ide o bezbranné dieťa, ktoré mnohokrát samo netuší, prečo sa k nemu agresor takto správa. Pôvod agresívneho a nevhodného násilného správania je v súčasnosti najviac skúmaným problémom. Možno práve sociálna nerovnosť je jedným z väčších faktorov takéhoto správania, pretože jej rast za posledných pätnásť rokov prudko vzrástol, veď dnes žije asi 50 % obyvateľstva Slovenskej republiky pod hranicou chudoby. Rodiny sa snažia zarobiť čo najväčšie množstvo peňazí, aby si udržali aspoň svoj „štandard“ a v návale povinností sa zabúda na výchovu detí, ktorá je v mnohých prípadoch buď príliš benevolentná, alebo až prehnane autokratická. V našich školách sa v posledných mesiacoch i dňoch čoraz častejšie vyskytujú situácie i problémy, ktoré sa na spoločnosť valia zo všetkých strán – zo strany vedenia škôl a jej zamestnancov, zo strany žiakov, zo strany rodín žiakov i z médií. Mnohé z problémov sú riešiteľné, je ich možno odstrániť , resp. aspoň zmierniť ich účinok len zabezpečením neustálej spolupráce odborníkov – učiteľov, výchovných poradcov, školských psychológov, rodiny i žiakov. Počas svojej doterajšej pedagogickej praxe som sa stretla s rôznymi prejavmi problémového správania sa detí na našich školách, väčšia časť z nich vychádzala z materiálnych rozdielov medzi deťmi. Mnohí naši žiaci a závisť sa prechádzajú ruka v ruke po priestoroch a v areály svojej školy. Rozrastá sa kriminalita – bežné sú krádeže i ničenie oblečenia a obuvi, rozrastá sa vzájomné ubližovanie si , šikanovanie. Práve tu vzniká nová požiadavka na zmeny v oblasti sociálneho systému školy, na humanizáciu sociálnej atmosféry školy a vzťahov v školách. Je len na spoločnosti ako sa k danej problematike postaví. Zatiaľ ide vo vysokej miere iba o prizeranie sa a krútenie hlavou nad tým, čo tie „detská“ v školách vyvádzajú. Črtá sa tu jediná otázka: „ Ako zmierniť dopad sociálnej nerovnosti spoločnosti na správanie sa našich ratolestí?“

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Petra Slížová | 11-02-2010 19:33:42
Máte pravdu, že rovnošata nenahradí výchovu...ale vo veľkej miere zabráni možnosti zhadzovať niekoho pre jeho vonkajší vzhľad, resp. pre to koľko v skutočnosti stojí oblečenie, čo má na sebe.
Jozef | 09-02-2010 07:52:59
re Predstava: a doteraz tie deti do skoly chodili nahe? Ked len raz do roka, roka a pol, stejne ich musi obliect, takze o com? A vacsinou tie rovnosaty davaju skoly sit za sponzorovania niektorych rodicov. A moj nazor: rovnosaty nevyriesia to co rodina zanedba.Ak rodicia doma vychovavaju arogantneho hajzlika, ktory pohrda spoluziakmi, toto ziadne saty nevyriesia.
Predstava | 08-02-2010 18:12:43
Neviem si dobre predstaviť matku , ktorá má tri deti na škole a zarába minimálnu mzdu alebo je na podpore ako platí za rovnošaty. Alebo to zostane na pleciach štátu či samotnej školy? A takých prípadov na školách bude neúrekom.Ale ako predstava pekná.
anonym | 08-02-2010 17:46:15
podla mna je to dost odvazne porovnavat takuto skolu so seredskymi
ján | 08-02-2010 01:21:48
P. Slížová tému uniforiem som načal vo svojom článku úmyselne. Mám priateľa, ktorý má obe svoje deti vo vychytenej súkromnej základnej škole v BA- bilingválnej ešte k tomu.Jeho ročný poplatok za každé dieťa je cez 3000€.On sám je dostatočne finančne situovaný. Raz mi povedal, keď prieziem svoje deti moje Volvo je tam jedno z najlacnejších rodičovských áut.Tam vozia deti na Bentleyoch a Rollsoch, ale uniforma detí je predpísaná a povinná.On sám si to veľmi pochvaľuje. Má to zrejme svoje opodstatnenie.Je to jeden zo spôsobov ako čiastočne obmedziť sociálne a ostatné s tým súvisiace rozdiely medzi žiakmi.Je to však len na rozhodnutí jednotlivej školy. Neviem , žeby niekto s podobným návrhom na ktorejkoľvek škole v Seredi prišiel. Ani z učiteľského zboru, alebo vedenie ktorejkoľvek školy. Takže, ak toto číta nejaký pedagóg a súhlasí s mojím názorom, nech skúsi posunúť takýto alebo podobný návrh na radu a vedenie školy na diskusiu.Potom sa ukáže pravda.
Petra Slížová | 07-02-2010 20:10:59
Malý moment ;-)
Miloš Majko | 07-02-2010 20:08:51
Zial, mate pravdu. Prave preto som o teme eliminacie socialnej nerovnosti deti pisal uz v DF oficialnej stranky mesta Sered niekedy pred 3 rokmi. Uniformy minimalne na ZS povazujem za vazny krok a to nielen po stranke zamedzeniu vyvysovania sa deti z bohatsich rosin nad detmi z rodin chudobnych. Deti si neuvedomuju hodnotu penazi a sposobu ich zarabania. Dufam, ze otvorenim diskusie na tuto temu dosiahneme stav, kedy deti nebudu hodnotit znacku tenisiek, bundy ci ciapky spoluziaka ale to, aky je kamarat a co je pre kolektiv schopny a ochotny urobiť. Petka, ocakavame pokracovanie Vasho clanku! ;-)
anonym | 07-02-2010 19:53:56
Je smutné ,že tie deti, ktoré sa vyvyšujú nad ostatných, to odpozerali zo správania svojich rodičov. Doma im priblblí rodičia, ktorí majú z majetkov zahmlené mozgy, prízvukujú akí sú výnimoční, jedineční a dôležitejší než ostatní a vštepujú im svoju nadradenosť.
Petr Kučera | 07-02-2010 19:44:01
Uniforma je jeden, nie však jediný nástroj na rovnosť príležitostí u detí, prosím. Je treba vytvoriť taký systém, aby vyhovoval deťom, škole, rodičom a zriaďovateľom, t.j. obci či mestu, ale aj štátu v zmysle vzdelávania.
anonym | 07-02-2010 19:40:10
ta uniforma to podla mna riesi tak akurat od 8.OO do 13.30 lebo tie decka sa poznaju a tym padom aj svoje rodinne pomery. Ked sa niekomu budu chciet posmievat tak sa aj budu a ta uniforma to nevyriesi
Petra Slížová | 07-02-2010 19:31:41
súhlasím s Vami p. Kučera, problematika je určite celoslovenská. Počas štúdia som však výskum tohto javu previedla v školách v Seredi a v okolitých obciach...výsledky boli jasné... 80% detí sa v anonymných dotazníkoch v roku 2007 vyjadrilo, že záleží na tom čo majú oblečené spolužiaci a podľa toho sa k sebe aj správajú. Je pre nich samozrejmosťou, že hodnotia kto má na sebe akú značku. V našich školských časoch nevídané, dnes bežné...
Petr Kučera | 07-02-2010 19:14:33
Pani Slížová, máte podnetný článok k problematike ZŠ nielen v Seredi, ale v celej SR. Diskriminácia je v detských radoch veľmi závažná a je pravdou, že do nej zasahujú negatívne aj zásahy zo strany školy, pretože rodičia často majú vplyv na učiteľov a vedenie škôl. Uniformy ako také sú jedným z nástrojov, ako by bolo možné toto riešiť, pretože deti tak majú rovnaké oblečenie a nie odlíšne podľa značiek výrobcov, čo dáva dieťaťu určitú prestíž. taktiež je dôležité zabezpečiť dôslednosť vedenia škôl v oblasti nestrannosti riešenia takýchto problémov, pretože trpia hlavne deti sociálne nižších skupín. Niektoré opatrenia navrhujeme už roky a možná, že by stálo za zváženie sa stretnúť s kompetentnými a predložiť konkrétne návrhy na riešenie.
Petra Slížová | 07-02-2010 17:30:07
Dolu popísaná skúsenosť je hrozivá, ale isto reálne prežitá! Je to smutné. Ale skúsme sa zamyslieť nad tým, čo by nás malo zaujímať skutočne viac ako tresty.... Ako zmazať sociálnu nerovnosť a kastovanie sa detí??? Pán Majko načrtol tému školskej uniformy, jej využitie v našom školstve by bolo podľa môjho názoru prínosom pri riešení tejto problematiky a prosím zahoďme predsudky spájané s dobou minulou a pionierskou rovnošatou. V zahraničí nie je ničím výnimočné nosenie školskej uniformy, ide dokonca o prestíž a spolupatričnosť. Aký máte názor vy?
Petr Kučera | 07-02-2010 19:34:39
Verím výsledkom. Hlavné priority medzi deťmi sú značka oblečenia a značka a funkcie mobilných prístrojov. Tieto výskumy sa robili aj v iných lokalitách s tým istým výsledkom.
Druhá strana mince | 07-02-2010 11:30:22
Dobre teda. Aj keď téma je sociálna nerovnosť a diskutujúci sa trochu odklonili od témy. Rok 1975. Hodina matematiky-písomka z násobilky. Dieťa po mesačnom maródovaní príde do školy. Učivu veľmi nerozumie a tak si pomôže názorom. Po obvode zošita si robí čiarky napr.5xpo štyri a rýchlo čiarky spočíta. Takto popíše celú stránku po obvode.Pani učiteľka prikáže zozbierať zošity a zadá samostatnú prácu, aby mohla písomku rýchlo opraviť.V triede je ticho keď zrazu zaznie hromový hlas pani učiteľky a meno dieťaťa , ktoré tak dlho chýbalo. Dieťa prichádza k pani učiteľke s nádejou , že mu povie aby zostalo po vyučovaní a že mu učivo dovysvetľuje. Namiesto toho ruka pani učiteľky s tromi masívnymi zlatými prsteňmi vyletí smerom k tvári dieťaťa. Omráčené dieťa nechápe čo sa deje , cíti ako mu zvoní v uchu líce puchne od poriadnej šupy. Niektoré dieťa v zadu v lavici tíško zaplače ale neodváži sa v plači ďalej pokračovať. Zbité dieťa si sadá na svoje miesto s fialovým lícom a s päťkou v žiackej. Ani nevedelo ako to do konca vyučovania vydržalo. V nasledujúci deň opäť do školy nejde pre vysokú teplotu a žalúdočné problémy. Rodičia sú zúfalí a netušia prečo choroba tak rýchlo vrátila.
Predchádzajúce dva | 06-02-2010 23:26:40
*yes* *yes* *yes*
pre 06-02-2010 13:22 | 06-02-2010 20:57:22
Zbytočne sa pohoršujete, Ján má svojim spôsobom pravdu. Za mojich čias nebol problém, ak učiteľ vyťahal žiaka za uši a pravítkom dostať po končekoch prstov nebolo dvakrát príjemné. A viete aký to mala účinok? Poslúchali sme ako psy. Dnes je to o čom? Zasran vyrušuje, pedagóg ho napomenie, mladý sa urazí a poplače si doma pred svojim vplyvným oteckom, ktorý sa do školy príde vyhrážať právnymi následkami. Učiteľom nie je čo závidieť, zasrani sa vedia odvolávať na demokraciu, ľudské práva, ale zabúdajú na povinnosti. Nemajú problém vytiahnuť desiatu v strede vyučovacej hodiny, lebo sú práve hladní a oni predsa majú právo sa najesť... Keby ste bol na mieste učiteľa, rozmýšľali by ste inak.
ján | 06-02-2010 17:13:13
Nemyslím si, že telesné tresty zvýšia autoritu učiteľa. Zvýšia však rešpekt žiaka pred školou ako poskytovateľom vzdelania.Sám som absolvoval ZŠ už dávnejšie a potvrdím, že výprask paličkou bol výchovnou metódou a dosť účinnou. Poučenie z takejto "odmeny", väčšinou vykonanej pred min. triednou verejnosťou spolužiakov,bol nielen pre previnilca, ale aj pre ostatných dostatočnou výstrahou.Ak bol previnilec povolaný na riešenie k riaditeľovi považol sa pomaly za vyvrheľa školy.Dnes má riaditeľ akú autoritu ? Možno tak na zamestnancov školy. P Učiteľka ,napíšte prosím, či ste nikdy nemali chuť potrestať arogantného a agresívneho žiaka jednoduchou bitkou? Reforma a humanizácia školstva, ktorá prebieha , iste prinesie výsledky. Predpokladajme nahlas aké!!
Učiteľka | 06-02-2010 15:12:22
Som učiteľka a dobre viem čoho sú deti schopné. A tiež som toho názoru ,že v prvom rade sú zodpovední rodičia ako svoje dieťa vychovali.Ale nemôžem súhlasiť s Jánom že autoritu učiteľa by podporilo znovuzavedenie telesných trestov. Agresivita vyvoláva len a len agresivitu.
Pre 13:22 | 06-02-2010 14:59:12
Nikto nechce zavádzať telesné tresty(v mnohých prípadoch by si niektorí zaslúžili) ale aby si žiaci dovolovali učiteľom nadávať,správať sa drzo a pomali aj fyzicky napádať,to je normálne?Dokonca v TV novinách pred časom dávali ako výrostkovia v nejakom výchovnom centre chceli zavraždiť vychovávateľa.Vážený rodičia nemyslite si, že tí Vaši sú anjeli.Rodičovská láska dokáže byť slepá.
Miloš Majko | 06-02-2010 14:31:09
Kazdy ma svojim sposobom pravdu. O zavedeni uniforiem na skolach budeme hovorit v samostatnom materiali. Faktom vsak ostava, ze dieta je obrazom rodica. A jednoznacne povazujem za chore a hlavne dietatu ublizujuce, ked nie je vedene k prirodzenemu respektovaniu autority ucitela.
ján | 06-02-2010 13:30:15
Nie som ani som nebol učiteľ, deti mám dve a už dospelé, dobu som nezaspal, ale vnímal. A mám aj nejakú životnú skúsenosť. Inak ďakujem za radu , ale zamestnanie zatiaľ nemieniť meniť. Toľko zatiaľ k vašim otázkam.
Jánovi | 06-02-2010 13:22:08
Čo ste zaspali dobu, o čom to hovoríte? Vy by ste chceli zavádzať telesné tresty? Asi nemáte vlastné dieťa a vyzeráte na zatrpknutého a vybitého učiteľa. Ak je to tak, zmeňte zamestnanie.
anonym | 06-02-2010 11:11:07
ján *yes* *yes* *yes*
ján | 06-02-2010 08:19:29
Vyhoďme všetkých psychológov, výchovných poradcov a podobných darmožráčov zo škôl.Intergrovaných žiakov , dajme tam kam patria, učiteľ skôr učiteľka nech sa venujú žiakom, ktorí majú záujem o vzdelanie. Zaveďme povinné rovnošaty žiakov jednotlivých škôl, obnovme telesné tresty a uvidíte aká príde zmena v chovaní žiakov. Ja viem, každý nový minister príde s novou koncepciou a každá je "dokonalejšia" od tej predošlej.Každý minister po sebe niečo zanechá, jeden povinné náboženstvo, iný ďalšiu nejakú blbosť. Uniká však dôležité a to je záujem o učiteľský stav, ktorý stárne a zároveň naháňa debilné kredity a uniká záujem o žiaka, ktorý sa nahrádza len slovami akí sme dobrí , ako sa perfektne staráme o žiakov, aké sme dosiahli úspechy - veľa z toho len na papieri. Sú to imaginárne úspechy! Školy sa dobrovoľne vnucujú do všelijakých, nikomu nič nehovoriacich projektov a opekňujú sa na svojich webových stránkach - je to vlastne len boj o počet žiakov.Takže školstvo vstávaj , bo už dlho spíš.
Pre P. Slížová | 06-02-2010 07:52:16
Dobrý článok a veľmi dobrá otázka na konci článku.Takto dopadne spoločnosť,keď dá prednosť mamonu pred všetkými cnosťami ktoré človek má,alebo môže mať,keď sa človek posudzuje podľa majetku a dokonca delí na "vrstvy". Je mi zle z takej demokracie,zle zo smotánky v Markíze to sú tí čo tvoria HDP.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign