Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Skrachuje Grécko už o päť týždňov? - vitajte v realite! - AKTUALIZOVANÉ

Miloš MajkoDátum24. 05. 2011 09:56:19TémaEkonomika
200

Ešte pred poskytnutím závratnej finančnej pomoci  krachujúcemu a desiatky rokov nad pomery žijúcemu  Grécku sme uverejnili tento článok:

Grécko požiadalo o finančnú pomoc 45 miliárd Euro. Čo ďalej?

http://old.seredonline.sk/index.php?sekcia=clanky&clid=1272133062

Článok bol uverejnený  pred rokom  dňa  24-04-2010 22:04, teda ešte pred poskytnutím úveru, ktorý i tak vysoko prevýšil   Grékmi pôvodne požadovanú čiastku.Dovolím si citovať:

"Nepotrebujú požičať niekoľko zanedbateľných Euro - prvá injekcia ktorá by mala zabrániť štátnemu bankrotu predstavuje 45 miliárd Euro. Čo bude nasledovať, dnes nevie s istotou povedať nikto."

"Nebolo by férovejšie uznať, že niečo nedomysleli,že žili nad pomery a nezaťažovať ostatných iba ich problémami? Nie som ekonóm, no nebolo by pre menovú úniu prijateľnejšie vystúpenie Grécka a neohrozovanie kurzu a dôveryhodnosti Eura touto krajinou? Nebude poskytnutá pomoc precedensom, na ktorý sa v možno krátkej budúcnosti odvolajú ďalšie krajiny, ktoré doteraz plytvali a hýčkali svojich v práci málo sa snažiacich občanov? A ak sa v budúcnosti únia rozhodne dlh povedzme Španielska, či Talianska nezalepiť - akým právom?
Určite padne aj upozornenie - nejde o dar, ale pôžičku s výhodným úrokom. Ešte máme v živej pamäti, čo spôsobí požičiavanie vopred nesolventným dlžníkom. Je to na pováženie. I toto je situácia, v ktorej asi nie je cesta dobrá a zlá. Je iba zlá a ešte horšia. I chirurg sa však v jednej chvíli musí odhodlať urobiť i keď bolestivý, no radikálny rez. Amputáciou odumierajúcej nohy možno zachráni život pacientovi."

Medzi časom  článkov  zaoberajúcich sa  Gréckom len v našich novinách pripudlo minimálne šesť. Dlhý autentický rozhovor s  Grékom, ktorý pri caffee v Piešťanoch načrtol svoj pohľad na stav, v ktorom sa jeho krajina nachádza.

Grécko úver dostalo. Vláda EÚ a MMF sľúbila šetriť. Každý návrh šetrenia sa však u občanov stretol s porozumením typu  demonštrácií. podpaľovania áut, likvidovania verejného majetku a nechýbali ani zranení či mŕtvi...  Nuž, nechať sa len tak pripraviť o tri príjmy pre jedného človeka, o dotácie a prácu na sedemdesiat rokov vyschnutom jazere, o 100 platov odstupného či žiť s hrozbou poklesu dôchodku presahujúceho výšku našich manažérskych platov - nečudujem sa. A o tom sme priebežne písali. Že sa čudujú  úradníci  EÚ? Nuž, nech sa vrátia zo svojich nadľudských a nereálnych pohľadov na život bežného človeka späť do reality. Ako som písal už niekoľkokrát, poskytnúť pôžičku zomierajúcemu je posledným klincom do rakvy. Nič si však nenahovárajme, neposkytnutím pôžičky by sa problémy preniesli na nemecké a francúzske banky  teda na súkromné bankové domy, ktoré riskovali aby zarobili. S prerobením sa však zmieriť odmietli.

V reálnom živote reálnych peňazí banka bežnému smrteľníkovi nepožičia bez adekvátneho ručenia a založenia nehnuteľnosti ani na nákladnejšiu dovolenku. Ak na luxus človek nemá - nech ho nepýta! A hlavne nech ho nežiada na úkor druhých.  Vo vysokej politike ako sa zdá, toto neplatí.

A pri tom cesty boli. Opätovne stačí vrátiť sa k článkom z niekoľkých posledných mesiacov. V prvom rade, Grécko má dostatok ostrovov, ktoré môže predať a dlh zalepiť. A nech si ďalšie peniaze prežerú znovu. Predajú ďalšie a ďalšie... Ale nebudú žiť na úkor tých, ktorí o príjmoch vo výške tých gréckych len snívajú a ešte dlho snívať budú.

Úver? Kludne. Ale znovu iba po založení niečoho, čo si hrdí  Gréci vážia. Napríklad kusu svojej histórie  - ostrova  Rhodos, Kréta či niektorej z významných historických  pamiatok. To by sa obyvatelia správali inak aj pri demonštráciách, ktorých intenzita otriasla každým rozmýšľajúcim človekom. Keď však vlastne nejde o nič, iba o peniaze iných, to sa rozhadzuje a následne demonštruje ľahko.

Áno, je pravdou, že asi o päť týždňov grécky štát nebude mať na svoj chod (ani na to 100 mesačné úradnícke odstupné). No neskrachuje. To si nemôžu dovoliť tí, ktorí by znovu došli o peniaze. A preto Gréci sľúbia ďalšie  ešte razantnejšie opatrenia a škrty vo výdavkoch štátu. A pri každom pokuse vlády zaviesť sľúbené opatrenia zvolajú ďalšie demonštrácie. A bude po starom. Iba zase o rok zhodnotíme, že ekonomiku sa znovu oklamať vlastne nepodarilo. Podarilo sa ju iba podviesť. A aj to sa našim vnukom  neskutočne vypomstí. Ale to už bude iná téma...

 

Poznámka: Pre vyhľadanie starčích článkov zadajte v archíve na  SOL alebo v nových  SOL:  Grécko

 

AKTUALIZOVANÉ:  24.05. 2011 19:00

Situácia v budúcnosti Grécka a teda i samotnej Eurozóny sa podľa predpokladov dramaticky zhoršuje.

To, čo sa v eurozóne deje, je podľa denníka "kríza s koreňmi v samotnej štruktúre, inštitúciách a politických základoch, ktorá predstavuje existenciálnu hrozbu nielen pre menovú úniu, ale snáď aj pre veľký projekt európskej integrácie po druhej svetovej vojne."

"Situácia je jednoducho zrelá na razantnejšie osekanie dlhového sadla," podporuje Bureš myšlienku reštrukturalizácie gréckeho dlhu. Politici ale nepredložili jasný plán, ako zastaviť nákazu vo finančnom sektore, takže záchrana predovšetkým gréckeho bankového sektora, kde sú exponované nemecké a francúzske banky, by spadla práve na hlavu ECB. Niektorí komentátori sa vracajú k názoru, že sa Grécko malo nechať padnúť už pred rokom.

Viacej čítajte:

Grécka nákaza sa šíri, politici vzdávajú záchranu eura

http://aktualne.centrum.sk/ekonomika/ekonomika-v-eu/clanek.phtml?id=1233852

 

AKTUALIZOVANÉ:  24.05. 2011 19:50

Samé zlé správy, ktoré  sa žiaľ  dotýkajú aj nás.

Gréci sa boja o úspory, preto vyberajú peniaze z bánk


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Igor Lehocký | 26-05-2011 13:54:15
Nemyslel som zrovna na "pozitívne" zmeny, iba na to Vaše konštatovanie, že voľby vyhráva ten, kto najpresvedčivejšie oklame voličov. Vidíte, na Slovensku ani to neplatí, že víťaz volieb vládne :-)) Má sa svet od nás ešte čo učiť.
Matej Šalmík | 26-05-2011 12:32:57
Igor pri pohľade na iné štáty (Estónsko, Rakúsko, Lotyšsko) je vždy nad čím rozmýšľať. Bohužiaľ, veci, ktoré tam bez problémov fungujú u nás nemôžu, pretože nie je vôľa :(

A kto vládne na Slovensku teraz? Pravica, ktorá sa správa ako ľavica a zmeny, ktoré je potreba spraviť, robí opatrnejšie, než by mala. A všetko tak trvá...ohnivé reči pred voľbami splnili svoj cieľ ale slovenský vodič triezvie a triezvie....
Igor Lehocký | 25-05-2011 17:05:00
No vidíte Maťko a kto to v tejto našej demokratickej a slobodnej krajine teraz vládne? :-)) Je nad čím premýšľať však? Ale v pohode, pokiaľ verejné financie nebudú "v plnej kompetencii ich použitia dotovanými" a bez kontroly poskytovateľa, hádam sa nemusíme obávať Gréckej zcesty :-))
Matej Šalmík | 25-05-2011 16:53:03
Igor, došlo k omylu, moja odpoveď nemala navodzovať domienku tykania :)) Vykanie voči vám z mojej strany sa nezmenilo :)

Nieže by som ich mal zmáknuté, to nie, ale v .týždni bol celkom pekný článok o Grécku pred niekoľkými mesiacmi (hádam to bude už aj rok). A vždy ide len o ľudské konanie a jeho dopady...vox populi vox dei... bohužiaľ aj v Grécku ale aj na Slovensku si vždy vyberáme do vlád ľudí, ktorí najviac nasľubujú :(
Igor Lehocký | 25-05-2011 15:32:42
...ááá vidím, že s Maťkom som si už aj potykal :-), to to ide, ani nestíham. Iba tak opatrne sa snažím poukazovať na podstatu ľudského konania a niektorí študenti majú pomery v Grécku ešte spred vlastného narodenia zmáknuté ľavou zadnou...:-) Maťko ja sa polepším.
Jozef | 25-05-2011 14:57:00
..no tiez sa im nedivim, teda obycajnym ludom. Ved reforma takeho bordelu, aky dokazali vytvorit socani v grecku neprinesie pre nich nic dobre. Zdrazovanie, kratenie soc. vyhod, prepustanie zo statnej spravy atd.Ale bez toho pojdu do este vacsich sraciek ako su teraz.

a nieco na odlahcenie:

- "Čo je to socializmus?", pýta sa syn otca.
- "Vieš, bol raz jeden veľký muž, vlastne bol skôr malý a volal sa Lenin. Ale on sa vlastne nevolal Lenin, ale Uľjanov, no a mal jedného kamaráta. Vlastne to ani nebol kamarát, ale riadny pes a volal sa Stalin. Ale v skutočnosti sa volal Džugašvili, no a tí dvaja urobili spolu Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu. V podstate to nebola revolúcia, ale prevrat a nebola v októbri, ale v novembri.
- "No to je teda poriadny bordel..."
- "No vidíš, pochopil si to!"
Matej Šalmík | 25-05-2011 14:50:11
Igor, podľa mňa v Grécku išlo skorej o socialistickú politiku a ekonomiku ako o ideológiu a diktát. Komunisti hovorili, všetci musíte pracovať ale grécki socialisti to pojali z inej strany - nepracuj a keď chceš, tak v štátnej správe, tam je peňazí dosť. Štedré sociálne dávky, podpory všetkého možného druhu, kŕmenie sa dotáciami a pôžičkami, nezmyselné investície...grécko zabila socialistická politika a ekonomika, ktorá vytvorila demagógiu šťastného života na Balkáne...ľuďom sa tak trochu nečudujem, pretože keby som to nevidel z vonka, aj mňa by naštvalo, že vláda premrhala všetko svoje bohatstvo...ale keby si to zanalizoval každý Grék, tak by to viedlo ku generálnemu zamysleniu sa nad sebou a tie reformy by možno aj prijali...ale južanská nátura im to nedovolí...
Igor Lehocký | 25-05-2011 14:20:09
Jozef ok, asi to tak nejak bude, je to možné, mne k socializmu patria aj komunisti a či vládli aj v Grécku, neviem, nikdy som sa bližšie nezaujímal o túto krajinu, ale nepočul som, že by tam kvitol socializmus. Z hľadiska splnenia kritérií a kontrolných mechanizmov EÚ na vstup do EÚ a prijatia eura je to potom celé na hlavu postavené aj po roku 2004. Podstata je v hlavách ľudí každej krajiny, nech sa štátne zriadenie nazýva akokoľvek. Keď sa ľudia pri moci rozhodnú klamať, absolutne nezáleží na tom či si hovoria socialisti, demokrati alebo kresťania.
Jozef | 25-05-2011 12:20:11
kukol, a.. a kua
aj pre ostatnych, nech vidia:

Potvrdzujú to i zverejnené správy o výdavkoch na armádu. Grécko totiž aj v súčasnej situácii napriek neskutočným dlhom, práve na armádu míňa miliardy. Napríklad v roku 2010 plánuje na zbrojenie minúť 6 miliárd eur, teda 2,8 percenta HDP. Informoval o tom rakúsky denník Der Standard. V roku 2009 Grécke výdavky na zbrojenie dokonca dosahovali viac ako 4 percentá HDP. Podľa štúdie Švédskeho medzinárodného inštitútu pre mierový výskum (SIPRI) sa Atény radia dokonca medzi päť najväčších zbrojných importérov na svete. Zároveň je potrebné pripomenúť, že Grécko má s ohľadom na počet obyvateľov najväčšiu armádu v Európe a najväčšie výdavky na zbrojenie na hlavu v Európskej únii. Vyjadrené v číslach znamená, že na 11 miliónov obyvateľov Grécka pripadá 133 000 vojakov.
Za všetko hovorí citát z odbornej literatúry - "V roku 2004 upozornil Eurostat ministrov financií EÚ na to, že Grécko vydalo od roku 1997 do roku 2003 o 9 miliárd eur viac na zbrojenie, ako predtým pripustilo. Napriek tomu, že v tom čase bola už kríza v dohľade, kúpili Atény 6 fregát za 2,5 miliardy eur, vrtuľníky za 400 miliónov eur, bojové vozidlá a 6 ponoriek v hodnote miliardy eur.Grécko tiež dlhuje nemeckej spoločnosti na výrobu ponoriek Howaldtswerke-Werft (HDW) dohodnuté splátky, uviedol nemecký nedeľník Welt am Sonntag. Na zbrojárskom obchode zarábajú okrem nemeckých a francúzskych firiem aj vlády, uvádza Der Standard."
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 25-05-2011 12:13:39
Jozef - este si neuvadzal naklady na zbrojenie. Hladaj clanok v archive. Zavratne. Jednoducho oni na to maju...
Jozef | 25-05-2011 12:07:52
a este nieco z novin:
BERLÍN. Podľa predsedu rady Kurta Lauka napríklad dôchodky Grékov stále dosahujú asi 94 % z hodnoty priemernej mzdy, zatiaľ čo napríklad v Nemecku je to približne 40 %.

"Krajinám vo finančných ťažkostiach by sa pomoc mala poskytovať iba vtedy, ak budú platiť nižšie dávky v sociálnej oblasti než darcovské štáty," povedal Lauk.

Kritizoval aj fakt, že Grécko má 4-krát viac štátnych zamestnancov než napríklad Rakúsko, čo je približne rovnako veľká krajina.

Prekáža mu aj tempo rastu miezd v Grécku v rokoch 2000 až 2008. Tie sa za 8 rokov zvýšili v tejto krajine o 39,6 %, čo bolo najvyššie tempo rastu v uvedenom období v celej eurozóne.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Jozef | 25-05-2011 09:57:45
Igor, tu s Vami budem nesuhlasit. Od 1971 roku v Grecku politicky dominoval Papandreuovsky PASOK, co je vlastne celogrecke socialisticke hnutie. Takze socani jak vysiti.
V 2004 stratili moc po serii obvineni z korupcie.
Demokrat Karamandlis odmietol reformy zo strachu z obyvatelstva, takze pokracoval v socanskej lubivej politike.
A su tam, kde su. V perdeli, pane hrábje.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 24-05-2011 19:50:51
AKTUALIZOVANÉ
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 24-05-2011 19:09:05
AKTUALIZOVANÉ
Igor Lehocký | 24-05-2011 16:02:10
Pokiaľ ma pamäť neklame, v Grécku socializmus asi nikdy nebol, takže nie je potrebné ich takto nálepkovať. Grécky problém je predsa jednoduchý, míňali niekoľko násobne viac, než koľko vyprodukovali a o tom, že ich štátna kasa nestíhala klamali Európu a aj sami seba resp. klamali dlhé roky tí, ktorí boli vo vláde pri moci a to tam bolo celé o jednom veľkom komplote, ktorý sa zapáčil politikom a pochopiteľne aj obyvateľom Grécka. Pri tejto príležitosti je potom asi vhodné tiež uviesť, že najzadĺženejšou krajinou na svete je sama "veľká Amerika" a niekto zaslepený by tiež mohol napísať, že to kvôli socializmu. Takže v tom to asi nebude, tak ako v Grécku.
anonym24-5-11 15:20:58 | 24-05-2011 15:41:33
S tý sa dá len a len súhlasiť. 10palcov hore!
anonym | 24-05-2011 15:20:58
Dôkaz, že socializmus nefunguje. Podpora ľudí, ktorí nemusia pracovať, lebo dostanú, je chorá. Nedivím sa, že štrajkujú tí Gréci, ktorí denne makajú, od štátu nič nedostali a teraz im vláda ukazuje účet. Nie ich účet, ale spoločný.

Toto raz čaká aj nás. Dlhodobá podpora nezamestnaných, vyplácanie sociálnych dávok ľuďom, ktorí nikdy v živote nebudú pracovať sa musí skončiť! Ak si zdravý človek za 2 roky nenájde prácu alebo formu obživy, chyba je na jeho strane.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign