Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Skoro neuveriteľné

505

Neoblomní skúšajúci                 

 

            Mišo bol nenápadný obyčajný úradník. Mal síce strednú školu s maturitou, ale keď videl ako okolo neho ľahko vyrastajú doktori politických vied, nedal sa. Pôjde študovať aj on a to popri zamestnaní, veď mal v rodine vysokých politických funkcionárov – strýka a švagra. Určite mu pomôžu, keď bude treba. Pôjde študovať právo. To bolo v minulom režime zadarmo a ešte bude mať okrem študijných výhod v zamestnaní aj plat.

                Na ústnej skúške v kancelárii skúšajúceho neuspel. Nepomohlo mu ani to, keď povedal, že je člen KSS a otec poslancom. Skúšajúci dr. Ochechula mu drzo povedal, že je sprostejší od somára a na školu nech zabudne.

                Mišo urazený hneď trielil žiadať o pomoc švagra na dôležitom straníckom orgáne. Onedlho dostal Mišo oznámenie o prijatí do školy.  Nastúpil do školy ako ostatní žiaci.

Raz cez prestávku, ktorá bola po prerušení rímskeho práva (prednášal dr. Ochechula) stál nový študent na chodbe v hlúčiku spolužiakov. Fajčili i so súdruhom prednášajúcim. Mišo si od súdruha doktora slušne, hoci prekvapujúco, vypýtal cigaretu. Potom ešte poprosil, aby mu súdruh doktor aj pripálil. Skúšajúci nad takouto slušnou drzosťou spozornel. Kam má len tohto študenta  zaradiť ...? Aha! To je on! Od šoku mu nevedel, aj keď vedel, ani na meno prísť. Hneď ho zavolal do svojej kancelárie. Vynadal mu koľko sa do neho len zmestilo. Vraj ho skoro kvôli Mišovi vyhodili zo školy. Na ten kádrový pucunk nezabudne do smrti.

Neoblomný prísny skúšajúci skrotol a ostal prítulný ako mačka. Mišo si ešte vypil pol deci fajnového koňaku a odchádzal s láskavým ubezpečením súdruha doktora, že školu určite úspešne ukončí.

 

                                                                     XXX

 

 

                Neoblomná bola v škole aj súdružka dr. Punčová, macherka na skúške z vedeckého komunizmu. Mišo odpovedal na otázku aký je rozdiel medzi robotníckou, roľníckou triedou a pracujúcou inteligenciou. „Robotníci vyrábajú stroje, roľníci ich používajú a pracujúca inteligencia ich projektuje.“

Okamžite ho za zlú odpoveď vyrazila zo skúšky, potom mu dala do videnia i za druhú, ale nezapísanú skúšku.

Na tretej skúške sa zdržal len asi jednu či dve minúty. Skúšajúca mu dala do indexu zo skúšky dvojku a poslala ho na najvyšší stranícky orgán, odkiaľ jej pred chvíľou volali, aby sa študent okamžite dostavil sprevádzať sovietsku delegáciu.

                Tá, pochopiteľne vtedy na Slovensku nebola, aj na Mišovu radosť, veď po rusky nevedel ani slovo.

                Na štúdium mal vtedy účinnejšie prostriedky.

 

 

 

 

Úsmevne okolo Šalgočky

 

                                               Nevydarený obchod

 

                Malá dedinka Šalgočka sa nachádza medzi okresmi Galanta a Hlohovec. Bolo to už dávno čo som tam prežil svoju mladosť a krásne časy. Keď som chodil do základnej školy , vyvádzali sme ešte ako deti rôzne voloviny. Raz sme svojmu spolužiakovi povedali, že je sprostý, lebo sa síce vo štvrtej triede naučil na hodine matematiky koľko je 6x7, ale opačne to vynásobiť nevedel ani keby ste ho zabili. Vzbúril sa, že nie je až taký dilino. Aby nám dokázal, že je macher, vystatoval sa: Vylezie pred školou na vysoký gaštan a z bútľaviny vyberie mladú sovu. Zámerne sme tvrdili, že to nedokáže, ani keby sa roztrhal na cucky. Buchol sa do pŕs a cez veľkú prestávku sa vydriapal na starý strom. Dostal sa až k diere, kde čakali mladé sovy na svojich rodičov so žrádlom. Tí mali prestávku, lebo bolo svetlo a sovy zháňajú potravu pre seba a deti v šere a v noci. Ľahká to bola cesta za sľubovaným úlovkom, hoci si sovy vybrali svoj domov asi desať metrov vysoko nad zemou.

                Keď Francko, lebo tak sme spolužiakovi hovorili, vybral sovie mláďa, skydol sa zo stromu na zem. Padol rovno na hlavu, čo mu bolo osudné. Osprostel, odvtedy sme ho posmešne nazývali SOVA. Joj, ako sa na to strašne hneval! A ešte viac sa urážali na to jeho rodičia, inak slušní a pobožní ľudia, dobre známi v celej dedine.

                Raz prišiel do dediny neznámy kupec. Rád by si tu u nás kúpil mladé prasce. Už sa nevie, kto mu z domácich poradil, že na predaj má pekné mladé prasce pán SOVA. Predáva ich lacno, lebo ich má veľa a bude rád, keď z nich niečo predá.  Treba ísť k nemu.

                Nadšený kupec, bol rád, že dostal takú  skvelú informáciu, zabúchal na dvere chovateľa prasiat. Keď sa medzi dverami objavil pán domu, kupec, aby sa presvedčil, že nezablúdil, sa pre istotu opýtal:

-          Vy ste pán Sova?

Domáci pán ostal stáť ako prikovaný k zemi a neodpovedal ako keby bol hluchý. Iba vyvalil oči.

-          Pýtam sa, či ste pán Sova, - znovu sa ozval kupec.

-          A čo si prajete? – precedil cez zuby domáci pán.

-          Prasce...

-          Počkajte! Chvíľu vydržte, hneď prídem!

Gazda, domáci pán, prišiel. Ibaže rozzúrený ako tiger a držiac v ruke vidly zahučal:

       -   Ty gauner!  Z koho si budeš robiť srandu? Zo slušného človeka?  Prežehnaj sa , lebo v momente ťa zapichnem! Rozohnal  sa a s vidlami dopredu zaútočil.

Kupec, hoci mal auto s prívesom, dal sa na útek. Cez role bežal ako svetový rekordér až do Sasinkova a bol rád, že sa od strachu nedosral.   Šťastný, že žije, zabudol aj na prasce. Už ho nezaujímali. Pre svoje auto išiel pre istotu s policajtmi. Tí mu to vysvetlili.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
To snáď nie | 01-06-2015 17:52:14
Pán profesor Rebro a jeho následovník vtedy doc. Klimko mali nás komunistov vždy v paži.A nikdy sa nás nebáli. Takže neklamte a nezavádzajte . Ten Váš Mišo je určite Váš nebohý kamarát z ONV z Galanty, ktorý s titulom JUDr, po revolúcii skončil ako holič. Tuším sa vrátil k pôvodnému remeslu. Jediná ptravda je to, že jeho brat áno, bol komunistický funkcionár, začal v Niklovke v Seredi.PO revolúcie otočil kabát a stal sa ctihodným exekútorom .A marxizmus zavádzal do praxe zdieraním tých najchudobnejších.Pán bývalý novinár, tí, ktorú tú dobu, keď Ste bol aktívnym Vás málo poznajú.Ale je škoda, že Vy sám aj to dobré, čo Ste vytvoril dehonestujete svojimi píspevkami. Jaj pamätáte sa nato, ako Vás bývalý náčelník ŠtB v Galante vyšmaril z kancelárie. Ak nie, rád Vám to všetko súkromnou poštou pošlem. Len z úcty k Vašej minulej tvorbe. Viete, Laco Novomestský , Vojto Mihálik, ale ani minister Válek, ale ani Rúfus ani pod veľkým tlakom nezradili zásady demokracie a slušnosti. A napriek tomu, že M. Válek bol bolševickým ministrom, umenie si ho váži aj dnes.
ze humoresky? | 01-06-2015 12:44:00
...ved to tak funguje aj dnes, len to nie je KSC, ale mnoho dalsich...
Vela stran = vela \"nenazranych\"
Volakedy ked sa aj kradlo, ale nemohlo sa ukazovat, hoco dnes su zlodeji ti nakraksi, velebeni...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign