Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Sereď má nového dekana - rozhovor s Vdp. Liborom Škriputom

Iveta TóthováDátum30. 11. 2014 19:03:34TémaFarnosť Sereď
24

Od 2. novembra 2014 pôsobí v Seredi nový dekan.  Je ním Vdp. Libor Škriputa.  Našim čitateľom by sme ho radi  v nasledujúcom rozhovore bližšie predstavili.

Kedy a kde ste sa narodili a aké bolo Vaše detstvo ?

Narodil som sa 15. 1. 1953 v obci Jacovce. Ranné detstvo bolo také štandardné. Plné hier. Rád som chytal ryby. Rád som hral futbal. Bol som aj brankár za dorastencov, ale iba krátko. Môj spolužiak bol neskorší futbalový  reprezentant Laco Jurkemik. Učil som sa hrať na klarinet, saxofón v Ľudovej škole umenia a ako samouk aj trochu na gitaru. Dnes sa už  tomu nevenujem.  Moje dospievanie bolo poznačené tragickou smrťou otca. Bol obeťou  nepozorného vodiča. Mal som 15.

Čo vás priviedlo k rozhodnutiu stať sa kňazom a koľko ste mali vtedy rokov ?

Rozhodol som sa, keď som bol  v maturitnom ročníku na strednej škole v Topoľčanoch. Je to povolanie. Vnútorný hlas, ktorý človek poznáva vo svojej duši natoľko že je to na prvom mieste, pred všetkým ostatným. Vonkajším impulzom bol príklad dobrých kňazov v našej farnosti i mimo nej. A hlavne jedno spoločenstvo mladých kresťanov.

Nikdy ste nepochybovali o svojom kňazskom povolaní ?

Nie.

Kde všade ste doteraz pôsobili ?

Ako kaplán som pôsobil v Piešťanoch, potom dva roky vojenčina v Bardejove, potom kaplán  v Pezinku, vo Veľkých Kostoľanoch, v Bratislave Blumentáli, v Dóme sv. Martina. Potom ako správca farnosti v Pukanci, Zlatých Moravciach, v Bratislave-Karlová Ves a Dlhé Diely, potom v Križovanoch nad Dudváhom a teraz tu v Seredi.

Čo Vám prebehlo hlavou, keď ste sa dozvedeli skutočnosť, že opúšťate doterajšie pôsobisko a nastupujete do Serede ?

Že sa budem musieť sťahovať a zvykať si na nové prostredie. Ale čo už. Kňaz je ako vojak. Musí byť flexibilný.

Aký bol dôvod výmeny doterajšieho dekana za Vašu osobu ?

Trnavská diecéza má viacero neobsadených maďarský hovoriacich farnosti. Je to dlhotrvajúci problém, ktorý sa neľahko rieši. Pán dekan Ďurčo vie aj po maďarský a preto riešenie naliehavej situácie bolo dať ho do takejto farnosti. A do slovenskej Serede takého,  čo maďarský nevie. Keďže som bol už 15 rokov na predchádzajúcom mieste, zvážili moji nadriadení, že je čas na výmenu.

Ako znášate zmeny ?  predsa len nové mesto, nové bývanie,  noví ľudia ...

Áno, stúpajúcim vekom je to už ťažšie, ale napriek tomu, dá sa to zvládnuť.

Aký máte celkový dojem z našej farnosti? Čo vás tu oslovilo, možno potešilo alebo naopak sklamalo ?

Zážitok z ľudí, ktorých stretávam v kostole a v prostredí fary, cirkevnej školy aj vôbec mesta je veľmi pozitívny.

Ale už sú aj menej príjemné zážitky. Nie je ich veľa. Napríklad niekto búchal pod oknami kancelárie vo dvore  a pri pohľade z okna dolu bolo vidieť dvoch mladých mužov. Na otázku, že čo tu robia, odpovedali, že sa zohrievajú. Zaujímavé, že to bolo pri vytrhovaní mreže z okna pivničného skladu, kde by aj tak nič nenašli, okrem starého papiera. Alebo v ten istý deň večer akýsi muž vnikol do dvora a niečo tam tiež na budove myksoval. Na otázku čo tu robí odpovedal, že hľadá psa a začal na neho pískať.

Veľmi ma však potešili pekne fungujúce spoločenstvá mládeže, perfektne fungujúca cirkevná škola   do ktorej som už stihol nahliadnuť, veľmi milé a obetavé spoločenstvo miništrantov, krásna organová hudba a spev...Potešilo ma napríklad aj to, že ma navštívili predstavitelia niektorých miestnych inštitúciu a predstavili mi svoje aktivity s ponukou na spoluprácu. No a časom budem poznávať aj viac.

Je niečo čo by ste na farnosti v Seredi zmenili ?

Na to, aby som sa rozhodol niečo zásadné zmeniť, som tu príliš krátko. Treba sa viac rozhliadnuť, lepšie spoznať a potom sa poradiť a rozhodnúť.

V našej farnosti pôsobia rehoľné sestry. Ako vidíte spoluprácu s nimi?

Teším sa, že tu sú. Spolupráca už je. Aj v kostole  a aj pri vyučovaní katechizmu.  A či môže byť aj širšia, to poznáme  postupne podľa našej potreby a ich možnosti.

Mnoho ľudí nevie čo obnáša práca farára.  Mohli by ste niečo povedať o časovom rozvrhu Vášho dňa?

To je ťažká otázka, lebo zjednodušuje program duchovného na pravidelný  rozvrh. A on taký nie je.  Ale vo všeobecnosti je to vstávanie ráno o pol šiestej.  Ak mám ráno bohoslužbu, tak príprava aj na ňu. Okolo pol siedmej do kostola. Okolo ôsmej raňajky. Potom pošta a administratívne vybavovačky, zháňanie toho, čo treba pre aktivity v kostole a na fare, reagovanie na pozvania inštitúcií, úlohy ktorá sa musia riešiť po úradoch, a popoludní podobne. Ak sa niečo pokazí, tak sa starať o opravy a úpravy..Taktiež keď niekto zazvoní a potrebuje sa s kňazom poradiť o živote a o problémoch, alebo potrebuje navštíviť chorých, ktorí si to žiadajú aj doma..Do toho prichádzajú úlohy, ako sú cirkevné pohreby,  robiť poučenia  a vysluhovanie sviatosti, ako sú sobáše, krsty, starať sa o prípravu na prvé sv. prijímanie, birmovku. Organizovať prípravu na určité slávnosti a pobožnosti. Venovať sa  veriacim v spovednici. Večer sv. omša  Čo sa týka nedele, tam je tých bohoslužieb viac. A na všetko sa musí duchovný aj intelektuálne aj duchovne pripraviť, čo je niekedy dosť náročné. Niektoré dni sú menej záťažové a iné veľmi. Najnáročnejšie  sú  Vianoce a Veľká noc a aj obdobie pre nimi. Samozrejme, že je to pre jedného veľa a preto sme tu aj s pánom kaplánom dvaja. On okrem toho chodí aj vyučovať náboženstvo na školy. A to nie sú  všetky úlohy, ktoré  kňaz v pastorácii plní.  Je toho viac. Ja som okrem toho aj dekanom a mám určité povinnosti voči farnostiam nášho dekanátu. Čo sa týka stravovania, tak si zatiaľ s pánom kaplánom pripravujeme jednoduché jedlo sami vo farskej kuchyni.  Odchod na odpočinok väčšinou okolo jedenástej v noci.

Práca kňaza je náročná a to hlavne psychicky. Ako zvyknete odpočívať – relaxovať,  resp. aké máte koníčky, záľuby ? 

Rád chodím do prírody  a v nej turistika a huby. Taktiež bicykel, plávanie. Momentálne z toho veľa nerobím, lebo nestíham. Ešte nie som ani vybalený a obchádzam na izbe krabice. Celkom rád si pozriem klasickú detektívku, alebo aj dokumentárny film a ľuďoch, dejinách, prírode alebo aj niečo pekné náboženské.  Keďže teraz televíziu nevlastním, tak pomocou Internetu na You Tube. Dobrá kniha je tiež pre mňa relax. Ale vybojovaná chvíľa ticha, takého aj v sebe samom,  s modlitbou, je ten najlepší.

Aký máte názor na ľudí, ktorí chodia do kostola, modlia sa obrazne povedané v prvom rade ale napriek tomu žijú zle, ohovárajú, ubližujú  ...  a naopak na ľudí, ktorí do kostola nechodia ale žijú dobre ?  

Nedá sa na to odpovedať jednoznačne.  Zlé môžu ľudia hovoriť a konať buď zo zlomyseľnosti, alebo zo slabosti, alebo z omylu, čiže nevedomky.  Ktorých mate na mysli? Tým, ktorí sa tvárili nábožne a boli zlomyseľní  Ježiš povedal, že sú pokrytci a že im je beda. Tým, čo robili zlé zo slabosti, ale pritom mali ľútosť a  túžbu sa zmeniť, ponúkal odpustenie a pozvanie k premene života. Posielal ich slovami: Ja ťa neodsudzujem. Choď a viacej nehreš! A pomýlených, ktorí si mysleli, že robia dobre, napomínal a poučoval a oni si dali povedať. Seba by som vedel zaradiť do niektorej kategórie, ale druhých by som si nedovolil jednoznačne zaradiť do tej najhoršej.   A tí, ktorí sú slušní a láskaví a nechodia do kostola? Takých mám tiež rád, ale je mi zároveň ľúto, že neobjavili krásu a hodnotu  života , ktorý pramení z Ježiša a z jeho obety.

Čo by ste na záver chceli povedať svojim farníkom?

Nikto nie je dokonalý.  Tí, ktorí majú bližšie ku kostolu, na tých  je viacej vidieť ich chyby. A tí, čo sú bližšie vpredu ešte viac. Preto snáď ľudia si vyberajú  miesto v kostole vzadu, alebo v ústraniach?  Ja som však najbližšie a mňa najviac vidieť. Som viac, ako v prvom rade. Viem čo to znamená.  Ale nemyslím to zle a ak spravím chybu, dám si povedať. Budeme si pomáhať, aby sme boli svetlom sveta a soľou zeme.

 

Ďakujem za rozhovor a prajem Vám, aby ste si v Seredi našli svoj nový domov a cítili sa tu príjemne !


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
detto | 04-12-2014 00:27:15
zabudla som na želanie hojnosti Božieho požehnania, zdravia, toho veľmi potrebného humoru a ústretových, chápajúcich farníkov. OAMDG!
Irma-Mária, Poprad | 04-12-2014 00:23:52
Tak otec Libor, gratulujem! Sereďania sa môžu tešiť na ústretového , milého , humorného a vo veciach viery a mravov pravoverného pána dekana, ktorý zaujme aj dobrou kázňou. Spovednicu som nevyskúšala, lebo sme viac ako 40 rokov kamaráti, ale jeho ročník na CMBF bol bohatý na dobrých kňazov,ktorí dodnes požívajú vážnosť a úctu.Poznla som viacerých a boli to oni, ktorí napokon zo mňa vykresali katechétku.Dnes som dôchodkyňa, ale rada na to spomínam.
Bennárová Zdena | 01-12-2014 11:02:16
Myslím,že v Seredi budú ľudia veľmi šťastní,že majú takého kňaza,ako je vdp.Škriputa,je to zlatý človek,s veľkým srdcom,mali sme ho veľmi radi.
Anonym | 30-11-2014 22:34:42
veľmi príjemný rozhovor, som rád, že som mohol spoznať p. dekana aj bližšie
Marek Škriputa | 30-11-2014 21:36:41
Krstný, držíme palce a modlíme sa za teba nech sa ti darí na novom pôsobisku. :)
Mária FAčkovcová | 30-11-2014 19:49:59
je to úžasné, že sa na SOL mohol urobiť rozhovor aj s takouto osobnosťou, akou bez pochýb je aj nový seredský pán dekan. Ja mu prajem, aby všetkými seredčanmi bol s láskou a s rešpektom prijatý.
anonym | 30-11-2014 19:28:57
Ivetka,klobuk dolu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign