Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Schengen je ohrozený - kontroly na hraniciach začínajú byť realitou

Miloš MajkoDátum14. 09. 2015 12:11:29TémaAktuálne témy
200

Spomínam si na 20. december 2007 veľmi dobre. Vo večerných hodinách sme spolu ešte s mojím otcom boli na štátnych hraniciach medzi Slovenskom a Rakúskom na hranici Bratislava-Berg. Slovenská republika slávnostne vstupovala do schengenského priestoru - boli sme svedkami odpilovávania závor, ktoré po dlhé desaťročia železnou oponou ohraničovali civilizovaný západ od socialistického východu. Bola to slávnosť ako sa patrí. Veď predsa prechádzať medzi štátmi (a to už zo Slovenska) bez kontrol, to Slováci nezažili nikdy v histórii. Osobne som si myslel a dúfal, že sa kontroly na hranice už nikdy nevrátia a že sloboda, ktorú sme v 89 chceli je definitívne už aj u nás.

O 10 dní sa nám narodil syn a o ďalšie necelé tri mesiace som ho vzal do Maďarska a Rakúska ako slobodného občana slobodnej krajiny.

Uplynulo niečo viac ako 7 rokov a Schengen je vážne ohrozený. Je pravdou, že politici zatiaľ hovoria o dočasných kontrolách na nemeckých, rakúskych a podľa všetkého už aj českých a slovenských štátnych hraniciach, no len ďalší vývoj ukáže ako tomu bude v blízkej budúcnosti.

Ešte pred niekoľkými dňami politici Európskej únie trvali na tom, že imigrácie sa báť nemusíme a samotná Angela Merkelová pozvala všetkých utečencov zo Sýrie do Nemecka. Merkelovou vypísaný bianco šek sa však pravdepodobne nepáčil pragmatickejšie rozmýšľajúcim politikom a následne po prijatí asi 16000 utečencov počas víkendu Nemecko rozhodlo o uzatvorení hraníc a kontrolách na nich. Je len pochopiteľné, že reakcia ostatných krajín, cez ktoré utečenci prúdia musí byť okamžitá, inak tie desiatky tisíc pozvaných subsaharských a blízkovýchodných utečencov zostane na krku krajinám, v ktorých oni vlastne ani žiť nechcú, nakoľko v mapách strčených "pod pazuchami" majú špendlík zastrčený práve vo vysnívanom Nemecku.

Úplné zlyhanie tajných služieb, bezpečnostných orgánov, ale najmä politikov vidieť aj v odhalení, že otec malého chlapca utopeného pri pokuse dostať sa do EÚ nebol obetou ale vlastne prevádzačom, ktorí dosť pravdepodobne za svoju "prácu" dostal mimoriadne luxusne zaplatené. Spomínam to preto, lebo práve táto fotografia zahrala na city asi  každému kto ju v niektorom zo svetových médií uvidel. Áno, práve táto fotografia bola tou, na ktorú sa čakalo a ktorá významne zmenila prístup k imigrácii.

Schengenská hranica zaznamenala tak výrazné narušenie, až je na mieste pýtať sa, ako je možné, že politici EÚ a jednotlivých krajín razantnejšie reagujú až teraz. Desiatky tisíc ľudí, ktorí sa do únie dostali sú žiaľ výsmechom celého bezpečnostného systému, ktorý krajiny Schengenského priestoru má chrániť. Zlyhalo všetko, čo zlyhať mohlo a je vidieť, že dnes už utečenci nemajú záujem ani o humanitárnu pomoc dobrovoľníkov a štátov, cez ktoré tranzitujú, skutočne jediným ich cieľom je Nemecko.

Nedá mi nespomenúť prístup obyvateľov jednotlivých štátov k samotným migrantom. Už v predchádzajúcom článku som upozornil na významné kultúrne, sociálne a náboženské odlišnosti prostredia nášho a toho, z ktorého migranti pochádzajú. Z toho vyplývajú aj ich zvyky napr. vo vzťahu k poriadku, k hygiene či správaniu sa na verejnosti. Považujem za vážnu chybu stav, kedy neporiadok po odchádzajúcich migrantoch upratujú firmy na tejto účel nakontrahované, kedy v zberných táboroch na izbách po migrantoch neporiadok upratujú upratovacie firmy a nie samotní migranti. Opakujeme zásadnú chybu, ktorej sme sa dopustili už pri rómskej menšine -  oni vyhadzovanie odpadkov na ulicu považujú za normálne a také "tradičné" a my, pokiaľ chceme mať v mestách čisto a nežiť medzi potkanmi môžeme odpadky po nich vyzbierať a uložiť za naše peniaze na skládku. Už toto je konanie, ktoré od príchodu migrantov do Európy im dáva pocit, že môžu všetko a už tu zlyháva proces, ktorý by im mal jasne a zrozumiteľne ukázať kam vlastne doplávali a aké sú v krajine, ktorú si na život vybrali tradičné zvyky.

Úplne nepochopiteľné je podľa mňa pripravovanie jedál podľa ich výberu v súlade s ich náboženským vyznaním na náklady daňových poplatníkov. Možno sa to bude zdať tvrdé, no pýtam sa v prípade, že by sa situácia otočila, pripravia mi ako utečencovi v moslimskej krajine dobrú prepečenú cigánsku z pekne vykŕmeného prasiatka?

Už skôr a niekoľko krát som napísal, že nie som v princípe proti migrácii, konieckoncov ide o globálny problém a migrácia bude či si to želáme alebo nie. Stále však trvám na tom, že starý kontinent by mal zostať starým kontinentom čo do kultúry, zvykov, náboženstva a to dosiahneme výlučne tým, že dostatočne zavčasu určíme jasné a zrozumiteľné pravidlá koho a za akých podmienok pravidlá prijmeme a čoho v jednotlivých krajinách čaká. Toto by mali vedieť už migranti nastupujúci do člnov prevádzačov a pašerákov a pravidlá by mali pocítiť už pri vplávaní do teritoriálnych vôd krajín EÚ prípadne pri strete s posádkami pobrežnej stráže týchto krajín.

Aj v tejto chvíli smerujú do Nemecka tisíce až desiatky tisíc utečencov. Hranice sú zatvorené. Neznamená to však, že sa dobrovoľne otočia, opustia EÚ a zaplatia si transport do domovskej krajiny. Oni zostanú tu a vďaka neschopnosti kompetentných či chceme alebo nechceme v konečnom dôsledku zostanú na krku daňovým poplatníkom krajín, ktoré sa na ich život chtiac nechtiac poskladajú.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
gulak | 22-09-2015 18:55:01
No ministri vnútra Europskej únie schválili kvoty rozdelovania utečencov...čistý fašistický diktát..13.5.2015..Europská komisia tvrdila,že EU prijme maximálne 20000 utečencov..dnes sa rozdelilo.66 000 utečencov a 54 000 utečencov je rezerva na další rok..ale kto by im veril...
Peter | 20-09-2015 10:35:18
NEZISKOVE organizacie!2%z dani!Dary sponzozrske,zbierky penazne.Chodia pomahat ludom v ohrozeni po CELOM svete,na autach,na lietadlach,na clnoch!Ja si jednu zalozim,tam je penazi viacej ako sa da minut!Alebo si to niekto financuje a vyuziva,teda zneuziva vo svoj prospech?
gulak | 19-09-2015 20:23:19
Nechápem...niektoré štáty začínajú stavať na hraniciach ploty,zvyšuje sa kontroly na hraniciach a naraz správa..pri Lýbii,len za túto sobotu zachránili skoro 4500 uprchlíkov..čiže ak som dobre pochopil nalodili ich pri Lýbii a doviezli do Europy..tak to potom nie sú záchrancovia,ale pašeráci..myslel som si,že tie lode budú robiť blokádu,ale nie,že ich budú dovážať do EU..a ešte k tomu..aj neziskovky plávajú k Lýbii a tam ich nalodia a šup do EU..podľa mňa je toto jasný nelegálny prevoz cez hranice EU..a to by sa malo trestať..a nie im robiť taxík..ved tie neziskovky s= väčšie nebezpečenstvo,ako islamský štát..
Peter pre pan gulak | 19-09-2015 12:48:18
A ja som si myslel,ze\'Kiska bol pasovany za dokonaleho ludomila,a neni?Moje nervy!A ja som tym novinarom veriiiiiiiiiiil!
pan gulak | 19-09-2015 09:20:18
Vies predsa,nikto nie je dokonaly
gulak | 19-09-2015 09:00:08
No nielen zlí Madari,ale aj dobrí Slovinci použili slzný plyn..no toto..ale trošku by sa mala zmeniť informácia...nie,že polícia použila slzný plyn proti uprchlíkom,ale správne by malo byť napísané..že polícia použila slzný plyn proti útočníkom...a ešte k tomu treba pridať rozprávku,ako normálni Nemci s nadšením prijímajú týchto uprchlíkov..a tiež by ma zaujímalo prečo zdraví Sýrskí muži utekajú pred vojnou a doma nechávajú ženy a deti,kto tam vybojuje mier..čo tam majú bojovať a umierať cudzí vojaci a Sýrskí muži si zatiaľ budú válať šunky v EU..
pre pisarovic | 18-09-2015 09:44:21
Ty obracias kabat kazdu hodinu.To su ti pravi.V inych prispevkoch si pisal uplne inak.Asi ta netreba brat vazne.
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 18-09-2015 08:19:47
pre GULAK:
takych ludi by malo byt viac. nedosto by sa sem stado nenazrancov :)
gulak | 17-09-2015 21:37:12
Velka gratulacia Orbanovi..politik,co ma gule...chrani hranice Schengenu a EU ho za to buzeruje..
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 17-09-2015 09:13:57
je tam mensi rozbroj no nic take koli comu by sa mali stahovat na zapad
Peter | 16-09-2015 23:17:56
Pan Pisarovic na Ukrajine obcianska vojna je a nikto nemusi prehanat!
presne o toto ide | 16-09-2015 20:41:20
http://m.mojevideo.sk/38ui
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 16-09-2015 08:20:29
na ukrajine vojna nieje. media to len moc prehanali
Wewe | 16-09-2015 01:20:45
Najprv si nastudujte rozdiel medzi migrantom a utecencom. Ked chcete zabrabit UTECENCOM(Nie migrantom) aby prichadzali do europy, prestante podporovat skutocnych teroristov(USA, Izrael, Francuzsko, UK atd) rozculujete sa nad tym, ze su moslimovia, tak by ste si mali nastudovat, ze lybia, Syria, Iran, Iraq atd su vacsie % moslimovia! Hladajte skutocny dovod utecencov! Myslite, ze je to pre nich jednoduche, nechat svoje domovy a odist do neznama??? Keby bola na svk vojna a bombardovali by vsetko naokolo tiez by ste utekali do bezpecia! Co myslite, preco asi USA Izrael a spol ich bombarduju a pouzivaju navnadu moslimov, oznacuju ich za teroristov atd, zeby ropa, zlato??? Skutocna hrozba pre ludstvo su zidia, stavim sa, ze polovica z vas nema o Tom sajnu, Iba zerete tie zmanipulovane spravy z televizie, ktore vas robia denno denne sprostejsimi a poslusnymi oveckami a serviruju vam to co sa im zapaci aby s vami manipulovali!! Dokonca Aj v hymne sa spieva: \\\"to slovensko nase posial tvrdo spalo\\\" tak spite dalej!
daniel | 15-09-2015 00:38:48
Je zaujímavé,že aj na Ukrajine je vojna a tak sa pýtam : Kde sú tie státisíce Ukrajinských utečencov ? Že by sem netrafili ?
zdielajte | 15-09-2015 00:18:27
https://www.youtube.com/watch?t=302&v=q8cR7Nt64BM
gulak | 14-09-2015 16:54:34
Myslím si,že už je škoda plakať nad rozliatym mliekom..primárna chyba bola,že Grecko a Taliansko sa na vonkajšiu ochranu Schengenu pekne vyprdli...
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 14-09-2015 16:13:15
AKTUALIZACIA: pridané video
kontrola kontrola kontrola | 14-09-2015 16:09:14
Súhlasím s článkom no tie hranice mali uzatvoriť okamžite. Ved predsa neni možné aby sa do Eu dostali len tak. Oni sa rozhodli že idu a hotovo? My sa len prizerame ako sa sem valí masa ľudí ktorý nemajú šajnu o našich zvykoch. Naše zákony rešpektovat nikdy nebudú čo dávaju najavo už teraz : Utečenec si bude vyberať kam pôjde, čo bude jesť , vyjednávať že ked autobusy nevezmu všetkych nepôjde nikto?? Takto sa sprava utečenec ktorý ušiel zostrachu o život? Nebavme sa o tom čo tu chcu robiť? Zrejme nie stavbárčinu či za pásom niekde v automobilke 😉 niekde písali že sa 5x denne modlia - no nech sa modlia to nikomu neberiem osobne sa už tiež od strachu asi budem modliť. Ale 5x denne? A kde sú vlastne deti ženy a starý ľudia? Oni zostali bránit svoju vlasť ? Kedže vidno len mladých mužov v značkovom oblečení so super mobilmy. Niektory tu su radi ak majú výnimočne na kredit nie to taky mobil. Neviem no nepáči sa mi taký nekontrolovatelný prílev ,,utečencov,, . Niekde písali že skutočne ohrozený ludia vojnou nemajú ani na cestu aby utiekli nie to spomínané doplnky 😊 no uvidíme kam to dospeje. Snád dostanú pomoc taký ktory to napzaj potrebujú hpc neviem ako zistia ktory to sú ked si skoro všetci ,,nestihli?,, zobrat doklady 😔
Peter | 14-09-2015 12:54:58
Kto pracoval pocas druhej svetovej vojny v najvacssich,najznamejsich a v sucasnosti najdrahsich znackach v nenemecku?Kto tam bude pacovat v sucasnosti?
Stano | 14-09-2015 12:39:56
Úplne súhlasím.Schengen mal byť dočasne uzavretý už pred mesiacom.Táto situácia len dokazuje neschopnosť europolitikov v Bruseli a spomalené reakcie na danú situáciu.Zostáva len otázka času kedy ich nemecká vláda na náklady daňových poplatníkov začne transportovať či už letecky alebo autobusmi tam odkiaľ prišli.Jenom mi však nejde do hlavy prečo p.Merkelová a Nemecko príjma tých ľudí a na druhej strane tlačí na členské štáty a chce prerozdeľovať.Trošku mi to príde že hrá podla toho ako jej niekto píska pesničku a z EU to nikto nieje kto píska.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign