Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Samopal vz. 58 je dočasné riešenie, už zachránil aj nevinné ľudské životy

Iveta TóthováDátum24. 02. 2011 23:12:54TémaPolícia
200

Tlačová správa | Prezídium Policajného zboru - Odor komunikácie a prevencie | Plk. JUDr. Jaroslav Spišiak:
„Vyzbrojenie Policajného zboru účinnými a modernými zbraňami považuje vedenie polície za nevyhnutné opatrenie, bez ktorého policajti ťažko dokážu plniť svoju základnú úlohu: chrániť životy, zdravie a majetok občanov. Samopal vzor 58 bol dočasne zaradený ako výzbroj hliadkových a obchôdzkových policajtov služby poriadkovej a dopravnej polície. Vedenie Policajného zboru presadzuje prezbrojenie polície ako prioritu. Na nákup nových zbraní má Ministerstvo vnútra SR vyčlenené financie zo štátneho rozpočtu na rok 2011. Chceme vybrať také automatické zbrane, ktoré budú vhodnejšie všeobecne na výkon policajnej služby.
V súčasnej dobe riadiaci pracovník rozhoduje o nasadení samopalu vz. 58 v konkrétnych lokalitách a časoch podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie a podľa určenia a zamerania výkonu konkrétnych hliadok poriadkovej a dopravnej polície. Okolnosti nasadzovania zbraní do výkonu služby musia vyhodnotiť tí riadiaci pracovníci, ktorí priamo rozhodujú o nasadení hliadok a určujú inštruktáž výkonu služby týchto hliadok.

Vďaka tomuto rozhodnutiu sa práve začiatkom tohto mesiaca podarilo policajtom zneškodniť nebezpečného páchateľa, pytliaka, ktorý pri obci Gortva (okres Rimavská Sobota) guľovnicou strieľal nielen po príslušníkoch Policajného zboru, ale aj po nevinných civilistoch. Policajti ho práve samopalom vzoru 58 z 200 metrovej vzdialenosti strelili do nohy a následne zadržali. Vďaka tejto zbrani sa policajtom podarilo zachrániť životy nevinných ľudí.“


Ilustračné foto:  (C) Miloš Majko


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Limonádový Joe | 30-05-2011 21:31:48
Mýliš sa, proti organizovanému zločinu nie je najúčinnejšou zbraňou automatická puška vzor 58, ale riadne fungujúca a odpolitizovaná polícia, prokuratúra a súdy. Žiadna zbraň v rukách bežného policajta ešte neznížila úroveň organizovaného zločinu. Na záver vtip na tému organizovaný zločin - na Slovensku sú už tak drahý právnici, že je lepšie zaplatiť si sudcu.
Limonádový Joe | 30-05-2011 21:20:55
Osobne považujem zbrane (pištoľ vzor 82 ráž 9mm Makarov, Skorpion vzor 61 ráž 7,65 mm), ktoré majú policajti vo výzbroji za dostatočné pre plnenie ich úloh. Automatická puška vzor 58 ráž 7,62, ktorá je vo výzbroji ASR nepatrí do rúk policajtom. Policajt ozbrojený touto zbraňou predstavuje pre civilné obyvateľstvo bezpečnostné riziko. Turista keď vidí policajtov s touto zbraňou pri dopravných nehodách, bežnej hliadkovej činnosti, prípadne ako sa idú najesť do reštaurácie, musí mať dojem že SR je vo vojnovom stave. Každý kto chce ovládať túto zbraň, musí mať z nej aj pravidelný výcvik v ovládaní a streľbe (aspoň 500 nábojov ročne)a to policajti nemajú. Pre občanov je však väčším nebezpečenstvom spolitizovanie polície, prokuratúry a súdov ako prostriedku k vytváraniu totalitného štátu.
anonym | 26-02-2011 09:21:30
http://www.specialunits.sk/psu_svk.htm
mlčať je zlato | 25-02-2011 17:04:30
No možno je šťastie že som sa lepšie neučil a nie som expert na skoro všetko.Aspon používam sedliacky rozum a nepíšem bludy.
anonym | 25-02-2011 16:42:34
Keby si sa lepšie učil, aj ty si mohol byť expert a nemusel by si tu anonymne napádať, ty zlatá žila moja!
mlčať je zlato | 25-02-2011 15:32:44
No pokial viem zabil aj niekoho koho zabiť nechcel.Aj odrazená gulka z tejto zbrane veselo zabíja.No o to ma to viac prekvapuje že o tom nevie skoro expert na všetko.
anonym | 25-02-2011 12:06:48
Seredcan je videt ze si inde ako na Slovensku nebol, keby sa raz prejdes po velkomestach europy zistis, ze tam policajti nosia tiez "samopaly" na kazdom kroku a to este nehovorim o Amerike.
Jozef | 25-02-2011 11:15:15
Igor, o tom snad nikto nepochybuje.Snad az na tych exPrtov.
Ale aj 61-otka bola vyvinuta prave kvoli velkosti, pre osadky tankov a aut.58 cka je dost velke hebedo na prevazanie v osobnych autach.A este ten dostrel a smrtiaci ucinok po celej drahe. A prave preto by mala byt len v rukach cvicenych odbornikov.A to Harman bol.
Seredcan | 25-02-2011 11:08:26
Jednoducho a strucne, pripadam si ako v Iraku, aj tam kvoli bezpecnosti je nutne jazdit na tankoch, zavedme to aj v SR. Je pravda, ze je nutne chranit nas obcanov, ale existuju aj ine metody, nez samopale na verejnosti.
pre anonym 25-02-2011 09:05:24 | 25-02-2011 10:46:00
Budeš sa možno čudovať, ale samopal vz. 61 je ešte väčšie prdítko ako pištol vz. 82. :-)
Igor Lehocký | 25-02-2011 10:13:52
Samopal vz.58 je v súčastnosti to najúčinnejšie proti organizovanému zločinu a nič na tom nezmenia ani vyjadrenia samozvaných "expertov", ktorí sa vynoria iba keď je potrebné niečo kritizovať. Jeho použitie v podmienkach mesta predviedol názorne vrah z D.N.Vsi a určite nezabil nikoho, koho zabiť nechcel, lebo zo samopalu,čuduj sa svetu, je možné strieľať aj jednotlivými ranami.
Jozef | 25-02-2011 09:29:35
neviem kolko skorpionov je dnes v skladoch policie, ale Tebou spominany Vz.61 by som urcite nepouzil pre dnesnu policiu, nakolko pouzival naboj kal. 7,65 browning, ktory bol nevykonny a vlastne kôli tomu 61 - otka neprerazila mimo soc. tabor.Aj napriek svojej kvalitnej konstrukcii a presnosti.
Ked uz ,tak Vz.68, ktory pouzival naboje 9 mm Para, cim sa jeho ucinnost zvysila az na 250m.
anonym | 25-02-2011 09:05:24
Treba sa pozriet na to co ma PZ aktualne dostupne. Pokial chcel vyzbrojit PZ svojich prislusnikov ucinnejsimi zbranami ako tymi "pluvackami" co maju a hlavne to chcel spravit hned tak mal len dve moznosti: Vz.58 alebo Vz.61 . Kazdy si uvedomuje, ze prezbrojenie je nutne ale hlavne je drahe.
mts | 25-02-2011 08:54:46
..tato zbran je velmi presna a ucinna, kto s nou mal moznost pracovat tak urcite vie.. ja osobne nechapem z akeho dovodu ich dali prislusnikom PZ hlavne do mesta ked tato zbran je do mesta (ako sa vyjadrili viaceri odbornici) nevhodna.. uz ak chceli PZ nejako vyzbrojit tak do mesta jednoznacne brokovnicu, ma maximalny STOP efekt voci pachatelovi.. Teoreticky ak so samopalom by niekto vystrelil na ul. Bratislavskej, v Maci by mohol niekoho este posteklit.. Neviem, ale podla mna bolo toto velmi zle riesenie i ked len docasneho vyzbrojenia PZ..
anonym | 25-02-2011 06:32:08
Samopal vz. 58 je v meste nepoužiteľný, pretože jeho následky v prípade použitia v zastavanej časti mesta by boli nepredvídateľné... Ako zbraň je to špička už mnoho rokov, ale je to útočná puška, ktorou by bežné hliadky nemali byť vybavené.
anonym | 25-02-2011 01:33:09
a dajme si jednu podrsenku
http://www.youtube.com/watch?v=tDzcRiUtw9E
anonym | 25-02-2011 00:50:55
samopal vzor 58 raže 7.62 (tušim 33 nabojov),,, každy kto bol na vojne rad si snim zastrielal hlavne ked dostal každy treti svetelny, parada,,, ale ked ho stratil tak chlpče dostal krasneho prokuratora a 7 rokov sabinov,,, ale to je prd,,, keby mi nam dali AK47čku rovnakej raže tak to su šupy, a samozrejme aj kvalita, SA58 tušim v davkach nevydrží 3 zasobniky na boj, ale mašinka to je to potvrdím, sme ju skladali na čas, mala take dve strunky čo bolo najťašie ich zarurkovať, a potom obtiahnuť č-č mam,,, jaj alebo tie kefky vo vrecušku s olejčekom vyleštiť ju? pametate si vojaci povine sprisahany :) Ale ja zom za riadnu vyzbroj PZ, len niekedy netreba byť ovešaný ťažkym kalibrom
anonym | 24-02-2011 23:36:11
Nosenie automatickej zbrane Samopal vz.58 bolo systémové opatrenie, ako reakcia na udalosti v Dev. N. Vsi, ktorá musela priniesť adekvátnu odpoveď na zločin človeka, lebo sa nedá vylúčiť, že sa takáto udalosť už nezopakuje. Naopak. Už niekoľko krát bola slovenská verejnosť prostredníctvom médií informovaná o spôsobe vykonania brutálnych vražedných útokov so samopalom, naposledy v Galante voči Marianovi K. Je nanajvýš nutné reagovať na zvýšenú agresivitu a brutalitu páchateľov najzávažnejších zločinov. Pištolou vyzbrojený policajt pri prenasledovaní páchateľa vyzbrojeného samopalom by skončil bez pochyby ako ďalšia obeť.
Ešte jedna poznámka: dnes som sa dozvedel myslím na TA3, že Sa vz.58 má dostrel 4000m, čo bolo odvysielané v súvislosti s útokmi médií na zabudnuté samopaly v BA a ZA, tak len pre poriadok, Sa vz.58 má dostrel 2800m a smrteľný účinok má strela po celej dráhe letu. Zabudnutá strelná zbraň na verejne prístupnom mieste je hrubé zanedbanie služobných povinností príslušníka PZ.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign