Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

S drogami a pištoľou

Z troch detí, ktoré sa narodili manželom Fidlerovcom, sa jedno z nich – Marcel, vyučil v Piešťanoch za čašníka. Mladosť prežíval rovnako ako stovky iných detí, všetko bolo v poriadku. Venoval sa svojmu remeslu, a keď už cengali jeho biologické hodiny, oženil sa a splodil dve, dnes už dospelé deti. Všetko nasvedčovalo tomu, že Marcel je a bude pracovitý a veľmi čestný človek. Po nežnej revolúcii si dokonca otvoril svoj súkromný bar vo väčšom mestečku. Nikto nemohol o ňom povedať jediné zlé slovo. Až...

Tajný tovar v robote

Za bývalého režimu sa všetok tovar, ktorý bol skrývaný pod predajným pultom, nazýval zatajovaný. Predávali ho iba známym a samozrejme, pre seba výhodne. Keď na to prišli pracovníci obchodnej inšpekcie, vinníkov trestali /alebo si tovar nechávali pre seba/. Dnes takýto tovar našli kriminalisti aj v bare u Marcela. Zatajovaným tovarom boli drogy. Tiež ich majiteľ baru predával len svojim známym a výhodne. Obchodná inšpekcia s tým už nič nemala a ani to nezistila. Ako na to prišli kriminalisti? To sa nehovorí a ani nepíše. Skrátka, v peknom, príťažlivom a kovbojský zariadenom bare boli omamné látky. Nie bar, ale tie živili pána súkromného podnikateľa. Bol to oveľa výnosnejší kšeft ako samotná prevádzka poskytovania zábavných, pohostinských služieb. Po obžalobe ho súd odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody na dva roky, ale výkon trestu mu odložil na skúšobnú dobu troch rokov a vtedy mu naparil aj pokutu 50.000 korún. Mohlo by sa zdať, že tento trest bol pre Marcela výstrahou, aby v budúcnosti na drogy zabudol. Lenže Marcela opantali drogy natoľko, aby v nedovolenej činnosti výroby a drž-by omamných látok neprestal. Ešte ho to nevystrašilo. Nebál sa ani toho, že ho dajú do basy a že bude musieť opustiť peknú ženu a urastené deti. Áno, vlastne sa aj poučil. Ale iba tak, aby bol opatrnejší a už ho kriminalisti nenačapali. S touto odvahou išiel ďalej.

Odsúdený natvrdo

Marcel nechal bar barom a odišiel pracovať do inej obchodnej prevádzky, ktorá patrila jeho kamarátovi. Tu sa zoznámil s čašníčkou Irenou. Keďže bola z vidieka a dochádzka do roboty bola takmer nemožná, išla do nájmu. Bol to dvojizbový byt na druhom poschodí v meste. Teraz však nie je jasné, či zmluvu o nájme bytu uzatvorila Irena sama od seba, alebo išlo o dohodu s Marcelom. Isté je len to, že byt slúžil nakoniec iba Marcelovi. Irena údajne z roboty odišla inde a Marcel mal v byte nejaké zvyšné bytové zariadenie. Aspoň tak to Marcel dosť nevierohodne vysvetľoval. Do tohto bytu, kde nebýval, však chodil. Zrejme to muselo byť kriminalistom podozrivé, lebo tam videli chodiť aj rôznych mladých ľudí. Len čo tam chalani prišli, hneď aj odchádzali. Čo tam hľadali? Sledovačka sa skončila súdnym príkazom na domovú prehliadku.

Priamo pri čine

Jedného dňa, keď Marcel prišiel do spomínaného bytu, vrazili tam aj kukláči. Našli tam heroín, z ktorého bolo možné vyrobiť v priemere 8.372 dávok v hodnote, po starom, 2.511.600 korún... Marcel pri výsluchu vypovedal: „Ja som v byte nebýval. Nájomnú zmluvu uzatvorila moja bývalá spolupracovníčka Irenka. Nechala mi kľúče, aby som si tam mohol dočasne dávať svoj nábytok. Sem som chodil asi raz za týždeň, a to len kvôli nábytku. Kto ešte od bytu mal kľúče, to prosím, neviem.“ Padali otázky: „Ako vysvetlíte, že sme našli v byte omamné látky?“ „To veru neviem. Nevšimol som si, žeby tam čosi také bolo.“ „Pri prehliadke ste však dobrovoľne vydali omamné látky, ktoré boli v predsieni a v kúpeľni pod vaňou!“ „Ja som nevedel, čo tam je, ale bolo to tam.“ „Vtedy ste povedali, že je tam heroín...“ „Neviem, prečo som to tak povedal, ale to ma vtedy napadlo.“ „Nijaká zaistená vec nebola vaša?“ „Nie, nebola.“ Bolo pritom zaujímavé, že nájomné za byt dával Irene. Byt pripomínal korzo. Chodil tam Marcel a striedal sa s chalanmi a vždy na stole boli zanechané bankovky, ktoré si bral Marcel. Bolo zrejmé, že takto predával drogy. Nikto nemohol vidieť, ako tieto omamné látky putujú z rúčky do rúčky a kto dáva a kto berie za to peniaze. Marcel mal poučenie z minulosti. Ako si na domovú prehliadku spomína? „V ten deň som si bol zaniesť do bytu poličku do kúpeľne. Vtedy prišli policajti, vyvalili dvere a na zemi ma spútali. Hneď sa ma pýtali, či sú tam drogy. Odpovedal som, že nie. Našli igelitové vrecúška, v ktorých niečo bolo. Našli drogy. Moje neboli.“ Už osem ráz trestaného Marcela zaistili. Priťažilo mu, že v byte našli policajti aj samonabíjaciu a streľbyschopnú pištoľ československej výroby ČZ vzor 24, kalibru 9 milimetrov a streľbyschopné náboje. Marcel nebol držiteľom zbrojného preukazu a okrem iného tvrdil, že pištoľ nie je jeho a nevedel ani, koho je. Zachoval sa ako partizán: všetko popieral.

Skončil v Hrnčiarovciach

Ako môže tento prípad končiť, dá sa s úplnou istotou predpokladať. Marcela usvedčili z trestného činu nedovolenej výroby a držby omamnej látky, jedu a prekurzora a z trest-ného činu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Súd ho odsúdil už teraz bez akejkoľvek ľútosti na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní osem rokov a šesť mesiacov a na výkon trestu ho zaradil do ústavu na výkon trestu s najnižším stupňom stráženia. Po pobyte v Leopoldove dosluhoval zvyšok trestu vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave. Rodina ho neopustila. Pravidelne ho navštevovala manželka i deti. Snažil sa držať statočne a dával na seba lepší pozor, ako na slobode. Ale dlhodobý trest bol pre neho i rodinu veľkou záťažou. Zdá sa, že práve rodina mu pomohla, a to ho držalo nad vodou. Ale mal aj vlastnú vôľu, ako sa dostať domov čo najskôr. Preto vo väznici poslúchal na jednotku. Svedčí o tom aj jeho hodnotenie od riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou.

Opäť na slobode

Podľa platného zákona môže väzeň v takom prípade, ako mal Marcel, požiadať po uplynutí polovice trestu o podmienečné prepustenie na slobodu. Nazýva sa to ľudovo „pépečko“. Marcel to urobil, ale jeho žiadosť bola zamietnutá. Po čase podala takúto žiadosť jeho manželka. K žiadosti sa vyjadril aj riaditeľ väznice. Okrem iného napísal posudok k návrhu takto: „Odsúdený sa na podmienky výkonu trestu v otvorenom oddelení adaptoval bez problémov. Konflikty medzi spoluodsúdenými nevyvolával. Počas výkonu trestu ho pravidelne navštevovala manželka s deťmi. Pracovne bol zaradený na pracovisko „Woodcut 1“. Pracovnú morálku mal na požadovanej úrovni. Venoval sa aj stolnému tenisu a sledovaniu televízie. Správanie a vystupovanie má na dobrej úrovni. Dodržiava ústavný poriadok a časový rozvrh dňa. Príkazy príslušníkov plní a nespôsobuje žiadne výchovné problémy. V osobných veciach si udržiava poriadok a dodržiava aj hygienu. Počas výkonu trestu bol trinásťkrát disciplinárne odmenený a z toho päťkrát najvyššou formou disciplinárnej odmeny - mimoriadnym voľnom na opustenie ústavu. Disciplinárne trestaný nebol. Možno konštatovať, že odsúdený preukazuje splnenie podmienok na podmienečné prepustenie a odporúčam ho podmienečne prepustiť.“ Krátko pred Vianocami sa Marcel vrátil na slobodu, k manželke, deťom i vnúčatkám. Ale päť rokov si musí dávať pozor a na drogy zabudnúť. Inak sa vráti tam, odkiaľ prišiel. Päť rokov je podmienečná doba, pod ktorou ho súd z väzenia prepustil. Ak sa v nej dopustí znova výroby a obchodu s drogami, zrejme s ním už nebude mať porozumenie ani zákon, a ani vlastná rodina.

(Nabudúce: Smutné Vianoce)


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
12345 | 25-09-2013 16:14:32
za slušné správanie, za úplatky pre advokátov sa dostanú vždy von takýto....a potichučky si budú pestovať a predávať ďalej....takýto ľudia sa nikdy nepolepšia....
sered | 23-09-2013 17:29:32
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
anonym | 22-09-2013 07:19:30
Po dlhšej odmlke p. Košťányho si opäť rád prečítam jeho príbehy z reálneho života.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign