Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

RÚVZ k téme ZAKALENÁ VODA v SEREDI

24

Dnes sme uverejnili rozhovor so Zsl. vodárenskou spoločnosťou ohľadom zakalenej vody a výmeny diaľkového potrubia medzi Galantou a Sereďou.  http://www.seredonline.sk/clanky/vyjadrenie-zsl-vodarenskej-spolocnosti-k-teme-zakalena-voda-v-seredi/

Aby mali obyvatelia mesta ucelený pohľad na vodu v Seredi,  obrátila som sa aj na RÚVZ v Galante a požiadala som ich o odpovede na niekoľko otázok.

 

1. Ako často robí RÚVZ rozbor pitnej vody v Seredi? 

RÚVZ  vykonáva monitoring kvality vody podľa plánovaného harmonogramu , v priemere dvakrát do roka v každej obci alebo v meste v okrese Galanta.

Zároveň RÚVZ sleduje kvalitu pitnej vody aj prostredníctvom kontroly výsledkov  z prevádzkovej kontroly kvality pitnej vody vykonávanej prevádzkovateľmi verejných vodovodov, ktorej program každoročne predkladajú na schválenie príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Tieto subjekty majú povinnosť monitorovať a zabezpečiť kvalitu dodávanej pitnej vody vo vodnom zdroji a v distribučnom systéme.

2. Sú tieto odbery na rozbor vopred plánované ?

Monitoring kvality vody je plánovaný.

3. Aký rozbor sa v pitnej vode vykonáva (myslím hodnoty, ukazovatele a pod.)?

V rámci monitoringu sa vykonávajú dva druhy rozborov – kontrolný monitoring (v rozsahu minimálneho rozboru - ukazovatele uvedené  v Tab. č. 2 Prílohy č. 2  NV SR č. 496/2010 Z. z.)  a preverovací monitoring  (kontrolný rozšírený o ďalších 20 chemických ukazovateľov).

Pozn.redakcie: spomínaná tabuľka je priložená ako príloha pdf.

4. Na vašej stránke sa v informáciách píše:" Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Galante, ktorý vykonáva monitoring kvality pitnej vody vo verejných vodovodoch na tzv. stabilných odberových miestach. " Kde sa tieto miesta nachádzajú v Seredi alebo jeho okolí?

Odberové miesta sa každoročne určujú v rámci plánovania monitoringu kvality pitnej vody vo verejných vodovodoch v okrese Galanta. Miesta, kde boli odobrané vzorky vody a výsledky kvality vody,  sú zverejnené na internetovej stránke RÚVZ so sídlom v Galante.

Pozn. redakcie:  link na spomínanú stránku http://www.ruvzga.sk/garuvz/voda/vodamonit.php?mid=7

5. Mám informáciu, že RUVZ nikdy nerobí odber vody z vodovodných kohútikov priamo v domácnosti, ale vždy len po pripojenie rodinného domu či bytovky z hlavného potrubia. Prečo sa nerobia rozbory aj priamo v domácnostiach? Myslím si, že občania sú natoľko znechutení špinavou vodou, že by Vám vyšli v ústrety a umožnili Vám niekoľkominútový prístup do bytu a poskytli vzorku vody. 

Odber vzorky vody sa vykonáva z rozvodnej siete vnútri objektu na vodovodnom výtoku, t. j.  priamo z vodovodného  kohútika. 

6. Existuje zákon na základe ktorého je Zsl. vodárenská spoločnosť povinná Vás požiadať o rozbor, pokiaľ majú vedomosť, že do odberných miest prúdi zakalená voda?  Ak áno, ako často máte takéto hlásenia z ich strany týkajúce sa vody v Seredi? 

Neexistuje. 

7. Môžu Vás kontaktovať aj samotní obyvatelia, ak zistia prípadnú dodávku zakalenej vody a požiadať Vás o odber vody na rozbor?   Ak áno, robí sa tento rozbor za poplatok?

Zakalenie vody je prevádzkový problém náhleho a prechodného zhoršenia kvality vody, môže mať lokálny alebo celoplošný charakter a  rôznu dĺžku trvania. V prípade zistenia zakalenia vody je predovšetkým prvoradé kontaktovať dodávateľa pitnej vody a vzniknutý problém riešiť s ním.

Každá požiadavka na odber vody z dôvodu zakalenia vody sa  objektívne posudzuje (či bol zákal nahlásený dodávateľovi vody resp. prevádzkovateľovi verejného vodovodu, zistenie dôvodu zakalenia vody u dodávateľa vody resp. prevádzkovateľa verejného vodovodu, jeho informovanosť o probléme, prijaté opatrenia, vykonané resp. vykonávané opatrenia v danom čase,  čas potrebný na odstránenie zákalu, dĺžka trvania zákalu, doba, ktorá uplynula od zaznamenania zákalu po jej oznámenie, a pod.).

Po zhodnotení uvedených faktorov vrátane posúdenia opodstatnenosti vykonania analýzy  sa vykoná odber  vody. Tento sa uskutoční z vodomernej šachty (t. j. z miesta odovzdania dodávateľovi pitnej vody spotrebiteľovi) a v mieste výtoku z vodovodného kohútika vo vnútri objektu. K tomuto odberu je potrebná vzájomná súčinnosť RÚVZ a dodávateľa vody. Odber vzorky vody by nebol za poplatok.  S odberom vzorky súvisia však aj organizačné a administratívne úkony vyžadujúce si určitý čas potrebný na ich zabezpečenie.

 

8. V dňoch 23-25. júla 2013 vydal RÚVZ zákaz používať vodu dodávanú do verejnej vodovodnej siete v Seredi ako vodu pitnú. Prečo sa tento rozbor a následné vyhlásenie uskutočnilo až na základe neustáleho upozorňovania na nekvalitnú vodu samotnými občanmi a podaní trestného oznámenia na neznámeho páchateľa  OZ Občan rozhodni? 

                 Zákaz bol vydaný na základe objektívne zistených skutočností. Súbežné upozornenie zo strany občanov, podané trestné oznámenie proces rozhodovania neurýchlil. RÚVZ vydal rozhodnutie po dôkladnej správnej úvahe.     

9. Môžu byť teda obyvatelia Serede kľudní, že aj napriek zákalu je pitná voda v Seredi kvalitná a môžu ju bez obáv konzumovať ?

Z výsledkov  prevádzkovej kontroly kvality vody vo verejnom vodovode vyplýva, že voda spĺňa v ukazovateľoch kvality vody (a teda aj v ukazovateli zákal) limity podľa nariadenia vlády SR č. 354/2006 Z. z, ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu v znení nariadenia vlády SR č. 496/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády SR č. 354/2006 Z. z. (ďalej len nariadenie vlády SR č. 354/2006 Z. z.).

Zákal – ukazovateľ kvality vody vnímateľný zmyslami, k prekročeniu limitu ukazovateľa dochádza nepravidelne a nepredvídateľne, náhle a prechodne z prevádzkových dôvodov. Tento ukazovateľ nepredstavuje ohrozenie zdravia, avšak z hľadiska vlastností vody vnímateľných zmyslami zabraňuje jej používaniu a požívaniu a je málo pravdepodobné, že bude v tomto čase takáto voda využívaná na priame užitie.

Ak spotrebiteľ zistí senzoricky zhoršenie kvality dodávanej pitnej vody, má sa obrátiť na dodávateľa vody a   s ním riešiť vzniknutý problém.

Pre účely nahlasovania uvedených prípadov má prevádzkovateľ zverejnené kontaktné údaje na vlastnej internetovej stránke ako i internetovej stránke Mesta Sereď, o postupe nahlasovania zákalu vody boli informovaní aj správcovia bytov.

10. Na fotografiách, ktoré nám čitatelia posielajú je často vidno, ako na niektorých uliciach mesta Sereď tečie až značne zakalená voda.  Ak teda RÚVZ tvrdí, že aj takto zakalená voda je kvalitná, Vy osobne by ste takúto vodu pili ?  Vyprali by ste v nej napr. biele prádlo ?  Platili by ste za takúto vodu plnú sumu, ktorú Vám vodárne účtujú ?

Je zodpovedaná v otázke číslo 9.

 

 


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
otazka na Karin Jantoskovu | 14-11-2014 12:58:39
CO SA DEJE Z PETICIOU?
dozvieme sa?
peticia | 14-11-2014 09:30:47
komu dala peticiu Karin Jantoskova, podpisy pod nu zbierala ona
daniel | 14-11-2014 09:20:04
Čo s tým? Asi nič! Tu už nepomôže ani svätená voda. Jedine celé vedenie vodární vytiahnuť z kancelárií von za goliere(alebo kravaty) a dať im pre začiatok poriadnu nakladačku! Aby sa zobudili a prestali si z ľudí robiť dobrý deň!
peticia ci zaloba? | 14-11-2014 09:10:49
co s tym?
seredan | 13-11-2014 07:52:39
nechapem o co tu ide.... AKo vyzera ta peticia ci hromadna staznost ohladom vody?
Jozef | 12-11-2014 17:53:26
Ty ony, Ty sa rad hras sam so sebou?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-11-2014 15:26:37
Pobavim sa sam so sebou na video a dozviete sa.
pre Ivetu | 12-11-2014 14:53:23
AKo vyzera ta peticia ci hromadna staznost ohladom vody?
pokracovanie | 10-11-2014 14:40:31
prosim ako dopadla ta hromadna zaloba? dakujem za akekolvek info
kandidatka | 10-11-2014 13:22:45
su tu ludia ktory by mali kandidovat a nekandidobali... mohlo byt zmena k lepsiemu
seredan | 09-11-2014 02:02:33
v kazdom pripade treba volit nove tvare.stare ksichty neurobili nic co sa tyka vody a pritom tu takisto ziju ako my,ale asi im to nevadi,ze z vodovodu tecie cemega a neverim ze je zdravotne nezavadna.treba dat moznost novym ludom aby hajili nase zaujmy teraz mame na to sancu.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-11-2014 11:16:48
Pri rozhovore je vzdy najdolezitejsia otazka. Jej formulacia, obsah a pomenovanie konkretnych veci dava alebo neumoznuje odpovedajucemu lavirovat a hovorit o niecom inom.
Registrovaný Dušan Slahučka Dušan Slahučka | 08-11-2014 09:33:36
Aby mali obyvatelia mesta ucelený pohľad na vodu v Seredi
pridávam emailovú komunikáciu s regionálnou hygieničkou MUDr. Ivetou Šulekovou

Dobrý deň,

Od nedele 21. 7. 2013 mám tečie z verejnej vodovodnej sieti mesta Sereď voda tmavohnedej farby. Mám dve deti vo veku 4 a 7 rokov a touto cestou sa chcem spýtať, či takúto vodu môžu piť, bez následkov na zdraví?

Za odpoveď vopred ďakujem.

S pozdravom

Dušan Slahučka

A.Hlinku 18, Sereď

Dobrý deň, voda, ktorej vlastnosti vnímateľné zmyslami zabraňujú jej používaniu alebo požívaniu ( senzorické vlastnosti - vôňa, farba, zákal) nespĺňa požiadavky na kvalitu pitnej vody, a teda nie je vhodná na pitné účely. Takáto voda sa môže používať iba na bežné prevádzkové činnosti - sprchovanie, splachovanie.
S pozdravom
MUDr. Šuleková
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 08-11-2014 09:12:38
p. Slahučka, písala som vám na mail :)
Registrovaný Dušan Slahučka Dušan Slahučka | 08-11-2014 07:25:27
Dobrý deň p. Tóthová, mňa by zaujímala "autorka" odpovede na otázku č.9 a tým aj č.10.
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 07-11-2014 22:46:56
p. Slahučka, odpovede zaslali Ing. Minárechová a Ing. Pančíková.
pre Dusana | 07-11-2014 21:47:09
To pani Ivetka asi neuvedie, lebo to, co odpovedal pracovnik RUVZ je skoro polovica klmstvo, nedodrziavanie zakona, pracovnych postupov.
Registrovaný Dušan Slahučka Dušan Slahučka | 07-11-2014 20:17:48
Dobrý večer p.Tóthová,
mohli by ste uviesť meno a priezvisko pracovníka RÚVZ, ktorý Vám odpovedal na otázky ohľadne pitnej vody.
Registrovaný anika jurkas anika jurkas | 07-11-2014 11:12:17
Jedine riesenie je v podobe hahradzovania skod? S takymto vysledkom nie som spokojna
Peter pre Majka | 07-11-2014 10:42:32
Co myslite ze obcania resp, čo kopa ľudí spraví?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 07-11-2014 07:54:41
Peter | 07-11-2014 07:36:01 | - netreba Ivetku - staci dostatok ludi.

V tomto volebnom obdobi bolo urobene dost na to, aby bol identifikovany problem a aj ti, ktori su ochotni a schopni postavit sa za poskodenych obcanov.

Mame jasne a zrozumitelne stanovisko hygieny, co je a co nieje pitna voda.

A dalsie kroky zo strany poskodenych mozu smerovat uz iba k vydobitiu si odskodneho vo forme kompenzacii a znizenia ceny dodavanej sluzby a tovaru.
Peter | 07-11-2014 07:36:01
Ak by to začala Iveta riešiť poriadne, spolu z ľuďmi-občanmi kt. majú záujem, tk by sa znova veci pohli.
pre peter | 06-11-2014 23:33:35
Peter, nebudte naivny, ze nasi poslaci spravia taky odvazny krok, aby verejne vyjadrili k problematike, akou je voda. Nezabudajme, ze sa musia vyjadrit k vaznejsim otazkam, akou je napr. ODMENY pre spiacich poslancov. Ved preco by primator venoval vsetok svoj cas priprave mestskeho zastupitelstva v novembri? P.S. za posledny volebny cas nam pekne pribral. Ani sako nezapne, tak ho prosim nerusme v komplikovanej priprave.
Peter | 06-11-2014 22:08:11
Ziadam verejne poslancov o vyjadrenie. Ďakujeme
pre vedenie MsÚ | 06-11-2014 20:13:46
v zmysle § 4 ods. 3 písm. g) zákona č. 369/1990 zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov - obec zabezpečuje verejnoprospešné služby, najmä nakladanie s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom, udržiavanie čistoty v obci, správu a údržbu verejnej zelene a verejného osvetlenia, zásobovanie vodou, odvádzanie odpadových vôd, nakladanie s odpadovými vodami zo žúmp a miestnu verejnú dopravu. V zmysle uvedenej kompetencie majú obce aktívne riešiť prípadné problémy v dodávke pitnej vody pre svojich občanov.
k bodu 5: | 06-11-2014 20:06:49
Kontrolu kvality surovej vody v zdroji a vody v rozvodnej sieti zabezpečujú vlastníci alebo prevádzkovatelia verejných vodovodov. RÚVZ vykonávajú monitorovanie kvality pitnej vody u spotrebiteľa, ktoré je súčasťou špecializovaných úloh orgánov verejného zdravotníctva a štátny zdravotný dozor nad kvalitou pitnej vody. Monitoring kvality pitnej vody sa vykonáva v pravidelných časových intervaloch na miestach bežne dostupných verejnosti, pričom polovica odberových miest sa musí v priebehu roka obmieňať. Monitoring musí zahŕňať všetky časti verejného vodovodu. Vyšetrovanie vzoriek na základe štátneho zdravotného dozoru sa vykonáva cielene podľa aktuálnej hygienicko-epidemiologickej situácie. RÚVZ po zistení nevyhovujúcej kvality nariaďujú nápravné opatrenia (až po zákaz používania vody) na odstránenie zistených nedostatkov.
k bodu 7 | 06-11-2014 19:58:24
zákon č.355/2007 Z.z., §17, ods. 2 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a zmene a doplnení niektorých zákonov:
"Pitná voda je zdravotne bezpečná, ak neobsahuje žiadne mikroorganizmy, parazity alebo látky, ktoré v určitých množstvách alebo koncentráciách predstavujú riziko ohrozenia zdravia ľudí akútnym, chronickým alebo neskorým pôsobením, a ktorej vlastnosti vnímateľné zmyslami nezabraňujú jej používaniu alebo používaniu a spĺňa limity ukazovateľov kvality pitnej vody."
Znechutený občan | 06-11-2014 19:48:55
K bodu 8:
"Zákaz bol vydaný na základe objektívne zistených skutočností. Súbežné upozornenie zo strany občanov, podané trestné oznámenie proces rozhodovania neurýchlil. RÚVZ vydal rozhodnutie po dôkladnej správnej úvahe."

Keby sa v tedy nepodalo trestné oznámenie, tak po dnes den by RUVZ zákaz nevydal. To je len alibizmus v podaní pracovníkov RUVZ, ktorí ťahajú za jeden povraz s ZsVS.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign