Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Pripoja obyvateľov časti mesta na "mestký vodovod" proti ich vôli?

Miloš MajkoDátum14. 09. 2016 08:08:45TémaKvalita pitnej vody
200

Sereď  | Klaudia Hauková |   Dobrý deň, rozhodla som sa Vám do redakcie napísať na základe včerajšieho zasadnutia na Mestskom úrade týkajúceho sa napájania oblastí zásobovaných lokálnymi studňami na mestské vodovody, a bola by som Vám vďačná za uverejnenie môjho príspevku.

Niektorým je to známe, niektorí dokonca ešte pamätajú, ale mnoho ľudí nevie, že v Seredi máme dve sebestačné oblasti čo sa týka zásobovania bytoviek vodou zo studní. Prvá studňa sa nachádza na Legionárskej ulici pri mestskom bytovom podniku, druhá na Spádovej ulici, a zásobujú celkom slušný počet bytoviek a rodín. Vopred sa ospravedlňujem že nepoznám presné čísla a fakty, ale problematikou som sa nikdy predtým nezaoberala.
Tieto bytové domy sú okolo 60 rokov napojené na spomínané studne, a počúvajúc obyvateľov ktorí tu žijú už nejaké to desaťročie, tu nikdy nebolo väčšieho problému, ktorý by sa nedal vyriešiť. Píše sa ale rok 2016 a biznis, hlavne na nič netušiacich a nič nezmôžucich ľuďoch sa stal hlavnou zárobkovou činnosťou, ktorá je stále viac a viac populárna. Od filozofovania nad situáciou ale späť k veci... 
 
Nedávno nás kontaktovali zástupcovia bytoviek s petíciami proti napájaniu na mestský vodovod a neviem ako v iných bytovkách, ale u nás podpísali petíciu všetci do jedného, čo vypovedá o názore obyvateľov samotných. Uznajte, kto by chcel dobrovoľne zaviesť ten sajrajt miesto vody? Dlho, dlho bolo ticho, až jedného dňa sa nám na vchodoch objavil oznam o "informovaní o pláne opravy vodovodov napájaných z lokálnych studní spoločnosťou Energetika Sereď a Mestský bytový podnik Sereď". Človek si prečítal, a potešil sa, že ako sa píše, plánujú sa opraviť naše vodovody. Tí, ktorí nemali lepší program, alebo boli predsa len zvedaví či nedôverčiví, sa na stretnutie dostavili. Vzhľadom k počtu bytoviek bola účasť malá. Keby však pán Mgr. Branislav Oravec na spomínané oznámenie napísal skutočnú tému stretnutia, isto by bola účasť oveľa hojnejšia, nakoľko ako vieme z petícii, obyvateľom to rozhodne nie je jedno.
Čo však bolo naozaj zarážajúce bol fakt, že na informačné stretnutie dorazil presne jeden človek. A nebol to pán Oravec. Áno, jeden, zástupca dvoch spoločností, rozhodujúcich o MESTSKÝCH studniach. Zástupcovia mesta pravdepodobne ani netušili že sa niečo podobné koná.
 
Aby som sa konečne dostala k pointe, na stretnutí sme sa však namiesto o "oprave vodovodov napájaných z lokálnych studní" dozvedeli o novej prípojke. Prípojke na mestský vodovod. Pre istotu. Vraj keď už budú kopať kvôli teplu a oprave rozvodov, tak nám pripoja aj mestskú vodu. Keby niečo tak nás vraj na ňu prepnú. Keby niečo = nedostatočná výdatnosť studní (osobne tomu neverím a rada sa nechám poučiť, ale u nás na Spádovej je podzemej vody toľko že môj starý bicykel v pivnici si ju užíva každú chvíľu, takže o výdatnosti studne nepochybujem) a ako druhý príklad sú hodnoty prekračujúce hraničné čísla, čo - povedzme si otvorene - sa dá urobiť aj hneď zajtra, niekto vypíše pár papierov že rozbor vody je zlý a prepnutie na mestský vodovod je na svete. Načo by sme ďalej používali studne - vodu priamo spod našich domov, a za zlomkovú cenu, čistú, chutnú, priehľadnú, keď môžeme platiť niekoľkonásobok za žltý sajrajt ktorý keď si načapujete do pohára, posledné na čo myslíte je, že si dáte osviežujúci dúšok telu prirodzenej a tak zdravej vody, prípadne nejaký ten relaxačný kúpeľ (najlepšie romanticky vo dvojici).
Pán Káčer, ktorý ostal na celé vysvetľovanie sám, si užil komentárov diskutujúcich, a nakoniec zo stretnutia vzniklo niečo ako (právom) "útočiaci obyvatelia" a "brániaci sa informátor" a hodinu sme počúvali, PREČO je dobré napojiť na mestský vodovod jediné dve oblasti, ktoré sa tomu zatiaľ ešte vyhli, aké to má výhody - v prípade poruchy žiadne cisterny ale pekne žltá voda až do kuchyne - a aké všelijaké situácie môžu spôsobiť, že nás proste prepnú na tú mestskú, aké ťažké je studne v dnešnej dobe prehĺbiť, opraviť atď... výhovorky, prečo je prípojka najlepším riešením. Miestami to vyzeralo, že pán Káčer chytal slová iba tak náhodne a namiesto odpovede na otázky sme dostali diplomatický obkec... po hodinovej diskusií išli domov naštvaní obyvatelia a dovolím si povedať, že sa pánovi Káčerovi nepodarilo presvedčiť ani jedného a som naozaj zvedavá, či sa dočkáme prisľúbených informácii o ďalších krokoch v schránkach, a či pán Káčer splní dohodu a spíše oficiálny dokument, "memorandum" ako ho sám nazval, kde budú podpísané všetky 4 strany - Energetika, Bytový podnik, zástupcovia obyvateľov bytoviek a zástupcovia mesta, a kde bude čierne na bielom že prepnutie na mestský vodovod nastane iba v prípade, kedy iné DOČASNÉ riešenie nebolo možné, a to len do doby, kedy sa studne urýchlene dostanú do stavu že sa budú dať znovu používať.
Zaujímalo by ma ale ako by sa kompetentní zachovali v prípade, že by sa jednalo o ich byty a ich vodu, a či by svojim ratolestiam takúto vodu bez problémov načapovali a či by ich manželky svoju bielizeň v nej rady prali. Ľahko sa rozhoduje o osudoch iných. Empatia sa žiaľ na školách nevyučuje a titulom ju tiež nezískate.
 
Nechcela som svojím príspevkom mieriť na nikoho, pánovi Káčerovi som vďačná že sa aspoň on dostavil a informoval nás, mojim cieľom je tiež iba informovať ostatných obyvateľov o tom čo sa tu "pod pokličkou" deje a možnože vyvolať slušnú diskusiu OBOCH strán - pre a proti. Som zvedavá na príspevky "pre". 
 
Ďakujem že ste môjmu príspevku venovali svoj čas.
S pozdravom, čitateľka a obyvateľka bytovky na Spádovej ulici, (ešte) napojenej na lokálnu studňu
 
Pripájam aj fotografiu našej vody a oznámenie z vchodových dverí.

Fotogaléria k článku:

200
Autor: Zdroj: autor príspevku

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
onanym | 19-09-2016 08:41:33
obyvatel - no len sa mi zda, ze ich podozrivo zastavate. Ak to ludom vyhovuje tak ako to je, nevidim dovod to menit. Pokial je voda v poriadku, opat nevidim dovod menit tuto zalezitost. V skratke, napad ZA pripojenie je velmi zly napad. Ludia to nechcu, tak nechapem, preco ich niekto do toho tlaci. Ja o to zaujem nemam.
obyvatel | 15-09-2016 19:56:44
Zasa potrebuju precerpat eura do svojich vrecak vsetko je len o peniazoch zasa par vyvolenich naslo sposob ako sa nabalit
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 15-09-2016 18:46:10
Vdaka jednemu zakaznikovi ZsVS mame k dispozicii meter rury, ktorou nam dodavaju \"pitnu vodu\". To chce vidiet...
Obcan | 15-09-2016 18:29:49
Pan anonym,to je pekne ze sa snazite ohajovat Energetiku a tym padom zaroven aj mesto,len viete,robit spinavy biznis na ,,vlastnych,, ludoch a pritom sa este tvarit ako samaritan,to chce naozaj silny zaludok.
Niesom instalater,ale podla mna je vo vodovodnych rurach urcity tlak a azbest je dost krehky na to aby to take dlhe roky vydrzal,ak by to vobec vydrzal.
Skor si to mylite s kanalizacnymi rurami,ktore sa na to pouzivali,ja mam za to ze kedysi sa pouzivali rury liatinove (dnes uz plastove).
Keby aj som sa mylil,nepoukazal ste na to prave chrapunstvo co maju snahu spravit-ak su naozaj tie rury zo zleho materialu,poskodene...atd,tak ich mali vymenit od zdroja k zdroju,to jest od studni k cinziakom.
Tu ale idu pripravovat ludi na to ze im bude v buducnosti dodavana voda z akoze zaloznych potrubi.
Ved naco robit zalozne potrubia ,ked sa mozu rury vymenit a na dalsich x rokov by bol pokoj.
Aha,to by zase nebol biznis...
obyvatel | 15-09-2016 17:04:16
Ako alternativne napojenie to je rozumne riesenie.V pripade poruchy na studniach mate vodu. A jedine rozborom zistite ktora voda je lepsia. Lebo neznamena ze ked je mozno cistejsia tak je hned aj zdravsia. Ale este to mozno pod zaštitou pomoci obyvatelstvu naberie aj opacny kurz vecsieho biznisu cize potichu rexport vlastneho vodneho zdroja namiesto vodarenskeho zdroja. A biznis je biznis a obyvatelia platte. Na druhej strane vidim skor katastrofu na kanalizacnom rozvode. Videl som napr. stav potrubia na Fandlyho sidlisku. Kanalizacne potrubie je tam z azbestu a rozpadnute v hornej casti potrubia. To co je zaliate je ok ale asi od polovice potrubia co nie je zaliate je vsetko rozpadnute. To znamena vsetky sracky presakuju do spodnych vod a studni. A na zaver len tolko, ze staci aby obyvatelia nehovorili nic a budu o vsetko sofistikovano okradnuti.
pre anonym | 15-09-2016 14:05:08
anonymovi sa už rozvietilo v hlave, lebo presne vie, že rozvody sú azbestové a budú praskať. Má rengenové oči. Asi p. Kurbel mu leží v žalúdku, keď poukazuje na situáciu. Všetko chcú naši predtavení vylepšovať, ale opak je pravdou. Je to omnoho horšie ako predošlé. Viď. osvetlenie, zámocká dlažba... Čo sa urobí, obratom sa robíja. Ale niekomu dáme zarobiť. A tú vodu nech riešia keď bude treba. Je toho ešte dosť čo treba riešiť.
anonym | 15-09-2016 13:53:54
Ktovie čo napíše poslanec Kurbel keď sa mu rozsvieti v hlave a zistí že pôvodné vodovodné potrubie je z materiálu menom AZBEST.
Treba alternatívu a tou je nové potrubie. Vypúšťať bludy ako v prípade potrubí na teplo ktoré nie sú ani zlé, len majú roky.Asi 50.Opýtajte sa vodára alebo kúrenára čo vám povie.A potom keď potrubia prasknú volať Kurbela a jemu podobných .
Pavol Kurbel | 14-09-2016 23:20:00
Obávam sa, že to dopadne rovnako ako s kúrením a dodávkou teplej vody. Za menej dodaného tepla platíme viac.
Obcan | 14-09-2016 21:01:28
V prvom rade vdaka pani za to ze napisala tento clanok.
SOl ma velky archiv a je dobre ked ostane ulozeny do buducna,alebo je iste ze panom z Energetiky to neda pokoj a budu sa vsemozne snazit pripojit ludi na sracku.
A je tiez dobre ze vyfotila tu vodu-pekny kontrast oproti tomu co je dodavane do inych cinziakov.
Takisto foto tych sraciek je v archive SOL a to je tiez len dobre.
Kazdy kto by chcel odstavit ludi od kvalitnej pitnej vody a nahradit ju tym humusom je zmrd a hajzel najvacsieho kalibru.
V tych cinziakoch zije vela starsich ludi a mozno spoliehaju aj na to-taki novodobi seredski smejdi.
Ale je tam tiez vela mladych rodin a verim ze hlavne tie si ustrazia,aby ich deti pili naozaj cistu a nezavadnu VODU.
voda | 14-09-2016 20:54:28
Pokiaľ mi pamäť slúži viem, že paneláky boli napojené na studňu s kvalitnou vodou, kam si chodili mamičky pre vodu na zarábanie Sunáru pre kojencov. Neviem zrazu niečo nie je v poriadku? Ale zase má niekto záujem sa nabaliť? Dopadlo by to tak ako s osvetlením ?
cena | 14-09-2016 20:52:47
https://www.zsvs.sk/informacie/cena-za-vodne-a-stocne/
Cena za stočné nie je iná bez vodného, len množstvo sa určuje inak ak nie sú merače.
Však v budúcnosti sa má zaviesť aj platba za vodomer napríklad ako sa platí za elektromer ...
obyvatel | 14-09-2016 20:01:39
Ja urcite nie a preco sa pytas? Mas pocit ze im zle radim?
onanym | 14-09-2016 18:13:49
obyvatel - pracujete pre danu spolocnost?
obyvatel | 14-09-2016 15:10:11
Pravdepodobne ani tu terajsiu tzv vlastnu vodu nemate zadarmo a niekomu ju platite. Otazna je jej cena a kvalita. Ale ako alternatíva mat pripojku napojenu aj na vodarne to nie je zle riesenie. Pokial to nebude zneuzite na prospech biznisu, co pravdepodobne casom bude. Neviem ako u vas ale funguje to asi tak ze pokial na RD pouzivate len svoju vlastnu studnicnu tak vam vodarne supnu vyššie stocne aby si to kompenzovali. Treba si najskor poriadne preverit a porovnat uctovane cenove skutocnosti. A raz za cas si dat urobit nezávislý rozbor vody ( cize nie u vodarov a pod jasnou identifikaciou zdroja) a to z oboch zdrojov a porovnat. A potom nasledne urobit spolocne rozhodnutie.
Acerka | 14-09-2016 11:24:59
V Šintave na Nitrianskej sme na tom nápodobne - nás nútia urobiť si celkom nové prípojky na iný vodovodný rad, hoci ten pôvodný je v poriadku a existujúce prípojky fungujú. Dôvod? \"preto lebo\".
onanym | 14-09-2016 10:46:11
Nemaju drzost spominat - \"vyhody\"??

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign