Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Predseda TTSK ocenil pracovníkov kultúry

159

TTSK |MM|     Trnavský samosprávny kraj oceňuje každoročne pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí pracovníkov z odvetvia kultúry. Výnimkou nebol ani tento rok a 18. mája prebralo 37 umelcov či kultúrnych pracovníkov z rúk Tibora Mikuša Pamätnú medailu predsedu TTSK.
„Mám úctu k ich práci Dnes tu boli ocenené dámy a páni, ktorí často aj päť desiatok rokov pracujú aj vo svojom voľnom čase s mládežou. Sú to ľudia, ktorí robia v prospech iných. Takýmto ľudom sa treba verejne pokloniť, poďakovať a dávať za príklad ostatným,“ poďakoval predseda TTSK T. Mikuš po slávnostnom ceremoniáli a dodal, že kultúra je každej spoločnosti potrebná. „Po kultúre siahame v čase odpočinku, keď chceme byť so svojimi blízkymi. Obohatí nás, poteší a relaxujeme pri nej. Má mnoho podôb, je to maľba, pekne zaspievaná pieseň, hudobné dielo, prednesená báseň, môže to byť aj čipka, či zvyk, ktorý nám zanechali naši predkovia. Je to všetko, čo nás reálne obohacuje.“
Na slávnostnom oceňovaní sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Maroš Žilinka. „Spravidla sa zúčastňujem na oceňovaní silných a odhodlaných mužov ako sú hasiči, či policajti. Zároveň som však aj rodičom. Mám malé deti a chcem, aby vyrastali nielen v bezpečnej krajine, ale aj v kultúrnej. Práve títo ocenení robia veľa pre naplnenie toho, aby sme všetci žili v kultúrnej krajine, za čo im ďakujem.“
Za prítomných poďakoval akademický maliar Jozef Ilavský, ktorý vyzdvihol vedenie TTSK za to, že si vážia a ocenili prácu kultúrnych pracovníkov.

Zoznam ocenených pracovníkov odvetvia kultúry.

Bohumil Bača - akademický maliar, ktorý patrí medzi známych slovenských maliarov staršej generácie. Ťažisko umeleckého programu Bohumila Baču predstavuje komorná maľba a kresba. V centre pozornosti jeho expresívnej maľby je postavenie človeka v medzných situáciách a humanizácia ľudských vzťahov a rodiny. Je aktívnym spolutvorcom mnohovrstevných podôb súčasného slovenského maliarstva a svojimi viacrozmernými aktivitami sa výrazne zaslúžil o rozvoj a propagáciu rodného záhorského regiónu.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti výtvarného umenia a pri príležitosti životného jubilea.

Kamil Fančovič - amatérsky režisér, kameraman, scenárista a fotograf. Bol prvým nepočujúcim kameramanom v Československu. Od r. 1995 vedie Videoklub v Trnave. Za film „Život v zelenom údolí“ získal v r. 1998 prvú cenu v celoštátnej tvorivej súťaži amatérskej filmovej tvorby a videotvorby Cineama v Nových Zámkoch.
Ocenenie sa odovzdáva za úspešnú prácu v oblasti fotografie a filmu a pri príležitosti životného jubilea.

Pavol Grimm - dlhoročný pedagóg a lektor v oblasti histórie mesta Senica. Hudobník a zakladateľ Klubu priateľov heligónky v Senici, ktorý v hre na heligónku získal záujemcov všetkých vekových kategórií. Najmladší člen má 13 rokov a najstarší 85 rokov. Zo svojim programom ľudových piesní organizujú vystúpenia a zúčastňujú sa rôznych kultúrno-spoločenských podujatí.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti kultúry.

Ladislav Gútay - riaditeľ Mestského kultúrneho strediska vo Veľkom Mederi je aktívnym organizátorom kultúrnych a osvetových aktivít. V r. 1981 začal pracovať s folklórnymi tanečnými súbormi ako pedagóg a choreograf, zároveň bol odborným metodikom pre vokálno-inštrumentálne skupiny, dychové súbory a spevácke zbory.
Ocenenie sa odovzdáva za trvalý prínos v oblasti kultúry a pri príležitosti životného jubilea.

Viera Chalupková - rodáčka zo Senice - je pracovníčkou Hudobného centra v Bratislave. Vo svojej odbornej práci sa výrazne zaslúžila o rozvoj hudby v meste Senica. V spolupráci zo Záhorskou galériou v Senici sa podieľala na prípravách koncertov, vystúpeniach hudobníkov, dodnes podporuje mladé talenty a vďaka svojej zanietenosti sprístupňuje profesionálne hudobné umenie širokej verejnosti.
Ocenenie odovzdávame za zásluhy v oblasti kultúry.

Jozef Ilavský - akademický maliar a výtvarný pedagóg. Venuje sa najmä maľbe, monumentálno-dekoratívnej tvorbe, úžitkovej grafike a ilustrácii. V maľbe sú dominujúcimi motívmi obrazy figurálne, zátišia a krajiny, v ktorých vizuálny a emotívny zážitok transponuje do snových a poetických kompozícií.
Od r. 1969 pôsobí ako pedagóg na Pedagogickej fakulte UK v Trnave a na Fakulte architektúry STU v Bratislave. Jeho diela sú trvalo zastúpené v zbierkach slovenských a zahraničných galérií.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti výtvarného umenia.

Gabriella Jarábik - Gabriella Jarábik je riaditeľkou špecializovaného múzea SNM - Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a zakladateľkou a režisérkou Detského divadelného súboru Fókusz v Dunajskej Strede. Pri svojej práci spolupracuje s viacerými odborníkmi a subjektami pôsobiacimi v oblasti kultúry. So súborom sa zúčastňuje regionálnych súťaži a festivalov, na ktorých bola viackrát ocenená.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti kultúry a pri príležitosti životného jubilea.

Vladimír Jedľovský - patrí vo svojej generácii k výrazným hereckým osobnostiam. Na dosky Divadla Jána Palárika v Trnave vstúpil ako čerstvý absolvent VŠMU v r. 1974. Počas svojej hereckej kariéry a spoluprácou s mnohými režisérmi dozrel na výraznú hereckú osobnosť. Stvárnené postavy sformovali jeho herecký profil do polohy zrelého, charakterového umelca s hlbokým psychologickým ponorom. Citlivá analýza hereckých prostriedkov, bohatá mimická variabilita a obdivuhodná hlasová vybavenosť mu umožnili v prekvapujúcej šírke využiť herecký talent.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti divadelníctva a pri príležitosti životného jubilea, ktoré oslávi v tomto roku.

Vladimír Karlovský - pán Karlovský pracuje vo Hvezdárni a planetáriu M.R. Štefánika v Hlohovci. V priebehu svojej 35 ročnej odbornej činnosti sa zaoberal fyzikou Slnka, popularizačným pozorovaním vesmírnych objektov pre širokú verejnosť a v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre výskumom orientácie rondelov Lengyelskej kultúry na území Slovenska, ktoré slúžili na sledovanie astronomických úkazov.
Ocenenie sa odovzdáva za dlhoročnú prácu v oblasti astronómie a pri príležitosti životného jubilea.

Blanka Kästová - akademická maliarka - vo svojej tvorbe čerpá z umeleckého odkazu impresionistov, secesie, expresionizmu a najnovších výtvarných prúdov. Svoju tvorbu prezentovala na siedmych samostatných výstavách a rôznych kolektívnych výstavách doma a v zahraničí. Je členkou Združenia výtvarných umelcov západného Slovenska, Spoločnosti voľných výtvarných umelcov a Slovenskej výtvarnej únie. Aktivity p. Kästovej sú už 15 rokov spojené s mestom Galanta, kde ako riaditeľka Základnej umeleckej školy – výtvarný odbor pokračuje v tvorivej práci s mládežou.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti výtvarného umenia.

Amália Krištofovičová - sa venuje folklóru od svojej mladosti. Najskôr ako členka folklórnej skupiny Cífer a neskôr ako vedúca folklórneho kolektívu, ktorý prezentuje na svojich vystúpeniach autentický folklór obohatený o írečité nárečie trnavského regiónu a bohatú výšivku ľudového kroja. Je dlhoročnou reprezentantkou ľudového tanca Šaffova ostroha, kde získala titul „Laureát ľudového tanca“. V histórii folklorizmu je uvedená ako autorka metodických materiálov, čím sa výrazne podieľa na uchovávaní ľudových tradícií pre ďalšie generácie. Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti zachovávania ľudových tradícií a pri príležitosti životného jubilea.

Alena Kulíšková
- pani Alena Kulíšková takmer celý svoj profesný život strávila v Záhorskej knižnici a aj jej zásluhou sa verejné knihovníctvo okresov Senica a Skalica výrazne posunulo. Veľký podiel mala na organizovaní takmer všetkých ročníkov celoslovenskej autorskej súťaže Literárna Senica Ladislava Novomeského.
Na ocenenie bola navrhnutá Spolkom slovenských knihovníkov za profesionalitu a odbornosť v oblasti knihovníckej a bibliografickej práce.

Štefánia Kuzmová - autorka zbierok básní knižne debutovala v r. 1984. Jej zatiaľ posledná zbierka vyšla v minulom roku. Od r. 1999 učí na Základnej umeleckej škole v Hlohovci, pôsobí ako členka Spolku slovenských spisovateľov v Bratislave a členka Predstavenstva Spolku slovenských spisovateľov.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti literatúry.

Vladimír Lužinský – od roku 1979 sa venuje fotografickej tvorbe. O kvalite jeho prác svedčí viacero ocenení a uznaní, ktoré získal na fotografických súťažiach a výstavách - spomeňme Trnavský objektív, AMFO, či Fotokursalon v Piešťanoch, kde získal viac ako 50 ocenení. V r. 1990 mu Zväz slovenských fotografov udelil čestný titul „Majster zväzu slovenskej fotografie“. Svoje bohaté skúsenosti odovzdáva prostredníctvom trnavského fotoklubu IRIS mladej generácii.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti neprofesionálnej fotografickej tvorby a pri príležitosti životného jubilea.

Milan Marônek - s fotografiou sa zoznamoval pod vedením svojho otca - vášnivého fotoamatéra. Posun nastal v r. 1989, kedy získal ocenenie na súťaži JAMFO. V jeho prácach žánrovo prevažuje výtvarné stvárnenie krajiny, zátišia a v poslednom období makrofotografia. Tonalitou svetla, hrou farieb a dôrazom na detail sa snaží preniesť na diváka emócie a podporiť jeho fantáziu. Svoje práce vystavuje na autorských výstavách a v rámci súťaží AMFO a Trnavský objektív.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti neprofesionálnej fotografickej tvorby a pri príležitosti životného jubilea.

Elena Ovečková - celý svoj profesionálny život venovala práci s knihou, v knižnici viedla krúžky poézie, pripravovala podujatia pre deti a mládež, besedy so spisovateľmi a pásma venované osobnostiam slovenskej literatúry. Svoje interpretačné schopnosti využíva pri občianskych aktivitách pre Mestský úrad Šaštín – Stráže, pri vernisážach a prezentáciách. Vo svojom voľnom čase vedie redakčnú radu mestského časopisu Hlásnik.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos k rozvoju kultúrneho života v regióne.

Stanislav Prokeš - Stanislav Prokeš pôsobí ako filmový amatér, je autorom dokumentárnych filmov a filmového seriálu, v ktorom konfrontuje minulosť mesta Senica so súčasnosťou. Seriál sa stal divácky úspešným a autor pripravuje ďalšie diely, ktoré zachytávajú dianie aj z iných miest a obcí regiónu. V r. 1995 založil v Senici regionálnu televíziu, v ktorej pracuje ako režisér a kameraman. Za svoju tvorbu bol ocenený na súťažiach doma aj v zahraničí.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti filmovej tvorby.

Alžbeta Pullmanová - dlhoročná pracovníčka Záhorskej galérie v Senici delí svoj odborný záujem medzi výtvarné umenie, literatúru a hudbu s osobitným zmyslom pre ich spoločné pôsobenie na pôde galérie. Vo svojej kultúrno-výchovnej práci sa venuje školám, organizáciám a návštevníkom galérie. V galerijnej knižnici sa venuje akvizičnej činnosti a prezenčným výpožičkám kníh a publikácií. Svoje skúsenosti zúročila aj v propagačnej práci s umením pri tvorbe web portálov, článkov a plagátov.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti kultúry.

Viliam Selko - pedagóg, publicista, fotograf a aktívny člen fotoklubu RETINA, člen Zväzu slovenských fotografov. Zásadným spôsobom prispel k rozvoju a propagácii slovenskej fotografickej tvorby, za čo bol ocenený na viacerých súťažiach a výstavách.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti neprofesionálnej fotografickej tvorby a pri príležitosti životného jubilea.

Ružena Schifferová – pani Ružena Schifferová sa spevu venuje od svojho detstva, začínala v detskom speváckom zbore, neskôr vystupovala v spevokole Zvon, od r. 1956 spieva s dychovou hudbou Sereďanka a od. r. 1968 v chrámovom zbore Gaudete. So súbormi sa prezentuje na rôznych spoločenských a kultúrnych vystúpeniach nielen v rámci mesta Sereď, ale aj v okolitých obciach a úspešne aj v zahraničí.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti kultúry a pri príležitosti jej životného jubilea.

Ivan Schurmann - akademický maliar Ivan Schurmann, zaslúžilý umelec, je úspešným tvorcom a zanieteným propagátorom známkovej grafiky na Slovensku. Realizuje maľbu, kresbu, grafiku – voľnú a úžitkovú, ilustráciu a monumentálnu tvorbu. Na vysokej škole výtvarných umení absolvoval voľnú grafiku a ilustrácie u Vincenta Hložníka ako jeden z jeho prvých absolventov. V známkovej tvorbe sa mu podarilo skĺbiť výtvarný talent a schopnosť rozvinúť výtvarné dielo v miniatúrnom rozmere známky. Aj jeho zásluhou poštové známky SR patria medzi medzinárodne uznávané, čoho dôkazom sú najvyššie ocenenia slovenských známok v prestížnej medzinárodnej súťaži o najkrajšiu známku sveta vo Viedni.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti výtvarného umenia.

Mária Sklenárová - od r. 1976 nepretržite vedie ako dobrovoľná knihovníčka Obecnú knižnicu v Siladiciach. Skúsenosti zo svojej dlhoročnej pedagogickej praxe využíva v knižnici pri práci s deťmi a mládežou, pravidelne pre nich organizuje rôzne podujatia, besedy a stretnutia. Aktívne sa zapája do občianskeho a kultúrneho života obce.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti kultúrneho života a pri príležitosti životného jubilea.

Jolán Szabó - Jolán Szabó je umeleckou vedúcou štyroch maďarských speváckych skupín na Žitnom ostrove: v r. 1977 založila Spevácku skupinu Ohrady, Spevácku skupinu Vrakúň v r. 1998, v r. 1999 Spevácku skupinu Padáň a v r. 2003 založila v Dunajskej Strede Spevácku skupinu Tiszta Forrás. Na svojich vystúpeniach prezentujú maďarskú národnostnú kultúru, za čo získali významné ocenenia na krajských a celoštátnych súťažiach.
Okrem práce v súboroch sa venuje aj práci so staršími ľuďmi a práci s mentálne postihnutými. Je organizátorkou festivalu speváckych skupín dôchodcov a stretnutia klientov sociálnych domovov v Dunajskej Strede.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti kultúry a pri príležitosti životného jubilea.

Jozef Špaček - Dr. Jozef Špaček je autorom románov, noviel a odbornej literatúry pre stredné školy a stredné odborné učilištia, prispievateľom do odborných literárno-vedných periodík a recenzentom literárnej tvorby slovenských autorov. Ako pedagóg na Gymnáziu v Skalici vedie svojich študentov k literatúre a histórii, pripravuje ich na recitačné a literárne súťaže, v ktorých pôsobí ako člen odborných porôt. Je iniciátorom a organizátorom medzinárodného literárneho festivalu Jána Smreka, ktorý sa koná v Skalici a v Trnave.
Ocenenie za prínos v oblasti kultúry prevezme dcéra Jozefa Špačka, pani Hazlingerová.

Mária Zajíčková - Dr. Mária Zajíčková pracuje 25 rokov ako etnologička v Záhorskom múzeu v Skalici. Špecializuje sa na regionálnu etnológiu, ľudové výtvarné umenie, témy – výroba holíčskej manufaktúry, hospodársky a spoločenský život habánov, skalické výšivkárske družstvo, typológia záhorského ľudového odevu a kultúrny a spoločenský život v Skalici začiatkom 20. storočia. Je spoluzakladateľkou vlastivedného časopisu Záhorie, predsedníčkou redakčnej rady časopisu a odbornými článkami prispieva do rôznych periodík.
Ocenenie sa odovzdáva za prínos v oblasti múzejníctva a pri príležitosti životného jubilea.


Detský divadelný súbor Fókusz so sídlom v Dunajskej Strede, ocenenie prevezme pán István Süke.
Amatérske divadlo Fókusz bolo založené v r.1970 pri Regionálnom osvetovom stredisku v Dunajskej Strede. V r.1979 prešlo zásadnými zmenami, ktoré vyvrcholili vznikom súčasného Detského amatérskeho divadla Fókusz pod vedením pani Gabrielly Jarábik. Súbor sa pravidelne zúčastňuje vystúpení a prehliadok doma aj v zahraničí, za čo získal viacero ocenení.
V minulom roku si súbor pripomenul 40.výročie založenia. (1970)

Detský folklórny súbor Prvosienka so sídlom v Šamoríne, ocenenie prevezme vedúca súboru pani Ľudmila Jáchimová.
Folklórny súbor bol založený v r.1991 pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Šamoríne. Repertoár súboru tvoria detské hry, tance a spevy z Myjavy, Liptova, Horehronia, Spiša a Zemplína. So svojimi vystúpeniami sa zúčastňujú na festivaloch a folklórnych súťažiach doma a v zahraničí.
V tomto roku si Detský folklórny súbor Prvosienka pripomína 20. výročie svojho založenia. (1991)


Detský folklórny súbor Rozmarínček so sídlom v Majcichove, ocenenie prevezme pani Daniela Škultétyová, ktorá súbor od r. 1992 vedie.
Rozmarínček vznikol pri súbore Rozmarín v Majcichove ako myšlienka p. Márie Hanzlovej a jej manžela, ktorí jednotlivé pásma k vystúpeniam zostavovali na základe spomienok z detstva. Súbor získal viaceré ocenenia v súťažiach, na folklórnych festivaloch a prehliadkach. Svojou tvorbou sa členovia súboru snažia zachovať miznúce ľudové tradície, nárečie, ľudový odev ale hlavne detskú ľudovú hru.
V tomto roku si súbor pripomína 30. výročie založenia. (1981)


Detský spevácky zbor Zoltána Kodálya so sídlom v Galante, ocenenie prevezme pán Csaba Balogh.
Zakladateľom speváckeho zboru je pedagóg Csaba Balogh, ktorý je do dnešného dňa aj jeho dirigentom. Zbor má v súčasnosti 43 členov, ktorí majú na svoje vystúpenia pripravené skladby starých majstrov, slovenské ľudové piesne a súčasnú hudbu. Významná je aj spolupráca pri natáčaní CD nosiča populárnej hudobnej skupiny Ghýmes.
V r. 2010 zbor oslávil 45. výročie svojho založenia. (1965)


Dychová hudba Dubovanka, ocenenie prevezme kapelník pán Maroš Šimák.
Dychová hudba vznikla v r. 1931 a počas tohto obdobia si zachovala tradičný repertoár obohatený aj o náročnejšie štylistické úpravy.. S pásmom ľudového slova a hudby účinkovali v televíznych zábavných programoch a vydali CD nosič pod názvom „Len pre Vás“.
V tomto roku si dychová hudba pripomína 80. výročie založenia. (1931)


Dychová hudba Modrančanka, ocenenie prevezme pán Emil Závodský.
Dychová hudba Modrančanka je jednou z najstarších hudieb na Slovensku. Jej začiatky sa datujú v roku 1921, kedy dychovka vystúpila s piesňami z regiónu a okolia. Modrančanka má vo svojom bohatom programe skladby jednoduchého interpretačného prepisu a tiež ľudové piesne upravené kapelníkom Emilom Závodským.
Dychová hudba Modrančanka v tomto r. oslávi 90. výročie vzniku. (1921)


Dychová hudba Sereďanka, ocenenie prevezme pán Marcel Červenka.
Ďalšia kapela Sereďanka, ktorá si v tomto r. pripomína úctyhodné 90. výročie svojho založenia bola pôvodne založená pri miestnej fare z iniciatívy farára Jána Puchardteho a slúžila na spestrenie cirkevných obradov. Súčasná dychová hudba vznikla v r.1921 a počas svojej existencie vystriedala niekoľko hudobníkov, kapelníkov a rozšírila svoj repertoár. Sereďanka pravidelne účinkuje pri kultúrnych a spoločenských podujatiach nielen v Seredi ale aj v okolitých obciach a mestách.
Dychová hudba Sereďanka oslávi v tomto roku 90. výročie založenia.


Folklórna skupina Podhoranka so sídlom v obci Kočín - Lančár, ocenenie prevezme pani Silvia Hrušková.
Vznik Podhoranky je spojený s divadelnými ochotníkmi v obci a s dožinkovými slávnosťami poriadanými miestnym roľníckym družstvom. Súčasná podoba vystúpení folklórnej skupiny je obohatená o zvykoslovné pásma inšpirované tradíciami regiónu. Ich profesionalita a muzikálnosť boli ocenené na viacerých súťažiach a vystúpeniach.
V tomto r. si Folklórna skupina Podhoranka pripomína 35. výročie založenia. (1976).


Hudobná skupina CLUB 84 so sídlom v Gáni, ocenenie prevezme pán Alexander Lutovský.
Zakladajúcimi členmi hudobnej skupiny boli v r.1971 Viktor Kratochvíl, Viliam Kubányi a Vojtech Scherhaufer. Za 40 rokov sa v tomto hudobnom zoskupení vystriedalo 29 členov, ktorí sa v rôznych zostavách zúčastňovali hudobných festivalov, spoločenských a zábavných akcií na celom území Slovenska a v zahraničí.
Za dlhoročnú prácu na poli kultúry boli viackrát ocenení.
CLUB 84 si v týchto dňoch pripomína 40. výročie vzniku.


Kolektív knižnice pri MsKC v Hlohovci, ocenenie prevezme riaditeľ Mestského kulturného centra pán Jaromír Kratochvíl.
Kolektív knižnice, okrem výpožičky kníh poskytuje internetové služby, pripravuje verejné stretnutia s básnikmi, textármi a publicistami, organizuje podujatia pre deti, mládež a dospelých. Knižnica je členskou knižnicou UNESCO, z čoho pramenia jej medzinárodné kontakty s knižnicou v Slovinsku a v Estónsku.
Knižnica založená v r. 1927 si v tomto roku pripomína 84. výročie svojho vzniku.


Ľudová hudba Skaličan, ocenenie prevezme primáš hudby pán Peter Michalovič.
Ľudová hudba pôsobí ako samostatné teleso ale najmä ako súčasť folklórneho súboru Skaličan. Repertoárovo a interpretačne nadviazala na viaceré generácie ľudových hudieb, ktoré pôsobili pri skalickom folklórnom súbore od jeho založenia v r. 1954. Kapela využíva pri interpretácii zvuk veľkej cimbalovej hudby v kontraste s malým sláčikovým obsadením.
V tomto r. si ľudová hudba Skaličan pripomína 30. výročie pôsobenia v takmer nezmenenom zložení.

Redakcia časopisu Záhorie, ocenenie prevezme Dr. Martin Hoferka. Ocenenie redakcii časopisu Záhorie sa udeľuje pri príležitosti 20. výročia vzniku a za vynikajúce tvorivé výkony tohto vlastivedného časopisu, ktorý odborno-popularizačnou formou prezentuje nové poznatky a bádateľské práce z dejín, tradícií, kultúry a prírody záhorského regiónu a čiastočne mapuje kultúrne dianie súčasnej edičnej činnosti formou správ a recenzií so vzťahom k Záhoriu.
Redakčný kolektív, ktorý tematicky a žánrovo zostavuje pestré ročníky časopisu, tvoria počas celej činnosti odborní pracovníci Záhorského múzea v Skalici pod vedením šéfredaktorky Dr. Viery Drahošovej.

 

 

Autor fotografií č. 1-3: Marek Koller

Autor fotografií č. 4-9: TTSK


Fotogaléria k článku:

159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy

Zobraziť všetky fotografie
159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy

159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Martin Navrátil | 21-05-2011 09:36:36
Je veľmi dôležité, aby sme si vážili prácu týchto ľudí, lebo práve kultúra a prejavy duše a ducha sú to, čím sa človek odlišuje od ostatných živočíchov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign