Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Uskutoční sa verejné prerokovanie navrhovanej činnosti novovznikajúcej firmy v Seredi

Iveta TóthováDátum31. 01. 2012 11:15:31TémaMestský úrad

,,Zhodnocovanie odpadových plastov katalytickou depolymerizáciou, Sereď - oznámenie o upustení od vypracovania správy o hodnoteni a pozvánka na verejné prerokovanie navrhovanej čnnosti. "

Navrhovateľ, PCP Invest, s.r.o., so sidlom v Seredi, predložil Ministerstvu Životného prostredia Slovenskej republiky, Nám. Ludovita Štúira d.1, 8I2 35 Bratislava, zámer
,,Zhodnocovanie odpadových plastov katalytickou depolymerizáciou, Sered"' (dalej len ,,zámer') podľa zákona d. 24/2006 Z.z. o posudzovani vplyvov na životné prostredie
a doplneni niektorych zákonov (d'alej len,,zákon"). Dňa 23.01.2012 bol na Mestsky úrad v Seredi doručeny list Ministerstva Životného prostredia SR d. 9674/11- 3.4 / ml zo dňa 19.01.2012, v ktorom sa uvádza, že na základe vysledkov rokovania o d'ašom postupe hodnotenia navrhovanej činnosti dňa 18.01. 2012 a vzhľadom na posúdenie charakteru, rozsahu a účinkov činnosti, ako aj na doručené kladné stanoviská k navrhovanej činnosti, bolo navrhnuté upustenie od vypracovania správy o hodnotenf pre navrhovanú činnost' s tym, že navrhovateľ k stanoviskám vypracuje vysvetlenie a zašle ich na MŽP SR, odboru environmentáneho posudzovania, KU ŽP Trnava, OU ŽP Galanta a  posudkárovi.

MŽP SR  na základe stanoviska rezortného orgánu, povol'ucúeho orgánu a po prerokovani s navrhovateľom podl'a par. 32 zákona a na základe rokovania zo dňa 18.0I.2012, stanovisk, dokumentácie a doplňujúcich informácií určilo,  že správu o hodnoteni vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie nie je potrebné vypracovat'.

V d'aľších krokoch procesu posudzovania bude správu o hodnotenií nahrádzať zámer.

Mesto Sered', ako dotknutá obec, v zmysle par. 34 ods. 1 zákona, upovedomuje verejnost' o upusteni od vypracovania správy o hodnoteni a zároveň oznamuje verejnosti, že predložený  zámer je vystaveny na verejné nahliadnutie na oddeleni územného plánovania a stavebného poriadku Mestského uradu v Seredi po dobu 30 dni od zverejnenia nformácie. Nahliadnut' do zámeru, robit' z neho výpisy, odpisy, alebo na vlastné náklady zhotovit' kópie je možne v úradné dni pondelok - piatok v čase od 8,00 - 15,00 hod., v stredu do 17,00 hod., v piatok do 12.00 hod. v kancelárii č.34 na MsU v Seredi.

Zámer je zverejneny na internete, na webovej stránke MZŽP SR, EIA, Informačny systém  www.enviroportal.sk (http:lleia.enviroporta.sl kldetaillzhodnocovanie-odpadovych-plastovkatalytickou- depolymerizaciou-sered)

Zároveň Mesto Sered v zmysle par. 34 ods. 3 zákona oznamuje, že verejné prerokovanie navrhovanej činnosti  sa uskutočíi dňa 08.02.2012 ( streda ) o 16.00 hod. vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Seredi.

Verejnost' môže doručit' svoje pisomné stanovisko prislušnému orgánu na adresu: Ministerstvo Životného prostredia Slovenskej republiky, odbor hodnotenia a posudzovania vplyvov na  ŽP, Námestie Ludovita Štúra 1, 812 35 Bratislava do 30 dni od doby, ked bola o zámere informovaná.

 

zdroj : www.sered.sk
 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 20-03-2012 10:49:14
Seredania s prepacenim na svoje mesto seru.
ich nezaujima ci "otcovia mesta" prehajdakaju prachy na nakupy starych, este vcera neefiktivnych budov, ci porobia neskutocne "vyhodne" zmluvy na 50, 10 alebo viac rokov, ci platia za sluzby, ktore nie su potrebne, alebo ktore si mozme vykonat v ramci mesta.
Ich netrapi, ze sa tu spustila potichu, bez ich vedomia bioplynka, ze im vykantrili lipove aleje.
A "otcom mesta" to vyhovuje.
Michal | 20-03-2012 07:56:53
Podľa mňa, je to pre mesto obrovská príležitosť, ako byť znova v televízii. Už vidím tie upútavky...
Ja sa teším, niekto parádne zarobí, a ja asi dostanem do roka nejakú super nevyliečiteľnú chorobu.
Nemohlo by sa tu spraviť aj nejaké skladisko vyhoreného jadrového odpadu?
Nech to tu máme už všetko po kope...
a tiež to vyzeralo na začiatku nevinne... | 19-03-2012 21:40:55
http://bystrica.sme.sk/c/6306043/ludia-vo-vlkanovej-nemozu-pre-hluk-zaspavat.html

doporučujem prečítať aj diskusiu pod článkom
anonym | 15-02-2012 11:44:27
Lepšie by bolo neťahať sem žiadnu takúto prevádzku. Ak niekto argumentuje pracovnými príležitosťami, je to dosť zvrátené. Ničiť si zdravie pre pár pracovných miest nepovažujem za výhru.
pre Seredan | 15-02-2012 08:59:24
ešte Vás doplním,mňa by zaujímalo nielen čo bude so zvyškom krakátu/len pre lepšiu predstavu ako taký zvyšok vyzerá napr.pri krakovaní ropy po oddelení jednotlivých frakcií ostáva na dne kolóny asfalt/,ale aj čo sa robí ďalej s použitým hliníkovým katalyzátorom
Seredan | 15-02-2012 02:01:05
Ake je v tom vsetkom kuzlo?
a) PE (=polyetelen) a PP (polypropylen)nie su nebezpecne odpady, jediný ich problem je,ze su biologicky tazko odburatelne(zakopte igelitku z PE do zeme, a o 30 rokov ju vykopete v takmer neporusenom stave-tzv. tazka resp. pomala biologicka odburatelnost)
b) predokladam, ze firma prave kvoli problematickej biologickej odburatelnosti/rozlozitelnosti dostane statnu dotaciu-ved likviduje tazko biologicky odburatelny/rozlozitelny odpad-napr. na skladke v Zemianskych sadoch ho o 30 rokov vykopete v chemicky neporusenej podobe, stale ako polyetylen
c)Katalytickou depolymerizaciou rozstiepim pevne latky polyetylen a polypropylen na plyny-tzv. monomery-etylen, propylen, buteny a a na zvysok. tzv.kvapalny krakat- ten je najviac problematicky-obsahuje nenasytene a nestabilne uhlovodiky s bodom varu od benzinu po vykurovaci olej, t.j. horlave a karcinogenne uhlovodiky, ktore su bez dalsieho nakladneho prepracovania v rafinerii iba bezcenny uhlovodikovy odpad, ktory vznika odhadujem v cca 60% mnozstve v pomere k povodnemu mnozstvu polyetelenu a polypropylenu, ten ich super polsky patent katalyzatora na baze hlinika nie je nic nove, v rafineriach sa pouziva uz min. 60 rokov
takze este raz to zhrniem len kvoli pochopeniu anonymov a pod.:
1)postavim prevadzku na likvidaciu tazko biologicky rozlozitelnych odpadov niekde v sivych priemyselnych parkoch-Sered je volba No.1 -ved si obyvatelstvo uz oddychalo Niklovku
2_zhrabnem statnu dotaciu-ved likvidujem tazko/pomaly biologicky odburatelny odpad
3) pri jeho likvidaciu vytvorim minimalne
cca 50% karcinogenneho a horlaveho odpadu, o ktorom nie je jasne ako ho budem dalej spracovavat-vzhladom na zlozenie a moznu kontaminaciu napr s PVC nikto po nom netuzi,
4)firmy mi budu platit za kazdu tonu odpadu PE a PP, ktoru im tymto sposobom preukazatelne zlikvidujem.
5)Takze tu sa neda prerobit, stat mi asi da dotaciu na likvidaciu odpadu, firmy mi budu platit za jeho likvidaciu, inak by prisli za ISO certifikaty, a nemam ziadne limity na spaliny a uhlovodiky v odpadovych vodach vypustanych do Vahu.Jednoducho neobmedzena zlata bana, bez akychkolvek
limitujucich poziadaviek zo strany stanych organov, ktorí prehraju sudy na zaklade nedodrzania smiesnych, nemiritornych procesnych ukonov. A potom, o par rokov v Lamparni resp. v Reporteroch sa dozvieme, ze suhlas bol vydany za predchadzajuceho primatora a zastupitelstva, a uz sa s tym nic neda robit.Lebo nebola treba EIA. Lebo na Slovensku je to tak.
"vstupné suroviny" | 14-02-2012 14:00:10
takže sa môžeme len domnievať kam poputuje bordel z automobiliek?
cit.z dokumentácie z odkazu:
Vstupnou surovinou budú plastové odpady kategórie „O“ - ostatný zložené z polyetylénu (PE) a polypropylénu (PP) pochádzajúce z rôznych odvetví priemyselnej výroby (napr. z výroby a pracovania týchto plastov, automobilového priemyslu, farmaceutického priemyslu atď.) a zo spracovania a separácie priemyselných odpadov (napr. časti automobilov, nárazníky, kľučky, prístrojové dosky, bandasky atď.).
Významným zdrojom vstupnej suroviny je separovaná zložka komunálneho odpadu (napr. sáčky, nákupné tašky, obaly používané v potravinárskom priemysle, časti detských hračiek, časti domácich spotrebičov atď.).
re.čo to vyrastie seredanom a dolnostredanom za plotom | 14-02-2012 13:54:51
www.eia.enviroportal.sk/dokument?id=79527
hombre | 14-02-2012 10:49:40
Seredan 13-02-2012 22:33:01 : úplný súhlas!! a tá posledná veta "A tato technologia nie je ziadna vyhra, ani pre tych, ktorí byvaju okolo, ani pre par tych, ktorí tam budu mozno pracovat." je veľavravná!! Len chyba lávky je v tom, že mnohým to začne vadiť, až keď bude neskoro.
Seredan | 13-02-2012 22:33:01
O, ake poucne.
Ja aspon viem,o com pisem.Este ma kludne mozete poucit, co je vznetlivost nafty,to okrem vas urcite nepozna nikto, ale mnohi ludia vedia rozdiel medzi teplotou vzplanutia a bodom horenia vratane toho,ako sa to meria, ale o tom nepotrebujem nikoho poucovat.
Mimochodom, nepisal som pre tie deti,ktore spominate, že nafta nie je horlava, pisal som,ze nie je vysokohorlava-to su horlaviny 1.tiedy.
Nemam potrebu tu viesť diskusiu so zastupcami investora vratane vas, len sa cudujem, preco tieto otazky nikto nepolozil na verejnom prerokovani, vratane vas, ak ste sa ako uvedomelý obcan neskryvajuci sa za svoj nazor pasivne zucastnili. Kde je zdovodnenie, na zaklade ktoreho dospeli urady k nazoru, ze nie je potrebne robit studiu EIA? EIA nie je vsemocna, ale aspon identifikuje zakladne rizika pre ludi a zivotne prostredie.
Nepotrebujem nahliadnut do papierov na MU, vsetko je na stastie na enviroportali.
Chcem len upozorniť seredanov a dolnostredcanov, čo im za plotom vyrastie, aby sa nezacali pytať, ked bude neskoro.
Skupina investorov s trvalym pobytom daleko od Serede sa spoji s akoze s miestnou s.r.o.,ze donesu "modernu technologiu" a zamestnaju desiatky miestnych ludi.
Sered je aj moje mesto. A tato technologia nie je ziadna vyhra, ani pre tych, ktorí byvaju okolo, ani pre par tych, ktorí tam budu mozno pracovat.
re Seredan | 13-02-2012 21:17:39
... trochu mylka ja nemam s tou firmou nic spolocne, neviem odpovedat na ziadnu z tvojich otazok len som tapal (ako take voloviny, ze si nezapises lahko cinost do OR a ze nafta nie je horlavina (III. trieda 55 stupnov vznetlivost) to si fakt nechaj pre deti na internete:) ako som napisal mal si sa ozvat tam kde sa to prerokovavalo, kym sa nenaucis byt plnohodnotny clovek s nazorom, za ktorym si stojis a pod ktory sa podpises a vystupis s nim tam kde je treba, tak dovtedy tieto tvoje nazory a vedomosti su ti na dve veci (snad vies na ake) a nam vsetkym tiez
Seredan | 13-02-2012 18:57:05
Mate pravdu, asi nema zmysel nieco vypisovat, ked vam urady tak prikladne idu po ruke.Ak na vasu cinnost nie je potrebne robit EIA, tak je to vysmech celej platnej legislative EU.
Takze vy si predstavujete, ze si len do obchodneho registra len jednoducho dopisete, ze ste opravneny nakladat s nebezpečnym odpadom? Tak to hovori za vsetko...minimalne o vasich znalostiach platnej legislativy v oblasti, kde sa chystate podnikat.
Co sa tyka nafty, tak si vas dovolim poopravit, nafta nie je vysoko horlava, skuste ju zapalit zapalkou. Ak ju zapalite zapalkou, tak potom nemate natankovanu naftu.
Vas produkt ale podla teplot varu uvedenych v karte bezpecnostných udajov nie je nafta, ale zmes benzinu a nafty, preto trvam na tom, ze je to odpad, pretoze sa neda pouzit ani ako palivo do benzinovych, ani do dieselovych motorov. Preto naposledy opakujem svoju otazku: Ake bude dalsie spracovanie vasho krakatoveho odpadu?
re Seredan | 13-02-2012 10:25:36
a co ze ste sa nezastavil na verejnom prerokovani a nespytal sa na to ? toto je trosku od veci vypisovat take zaujimave otazky niekam na diskusiu. pozrite si prezentaciu tam hovorili, ze na závode sa podiela aj priamo výrobca co má schválený patent. dopisat do obchodneho registra nejaku cinnost ked to bude schvalene je myslim otazka par dni. ak si dobre pamatam tak aj nafta je vysoko horlava a je karcinogen a v podstate o jej vyrobu ide (resp jej nahradu). Treba si zaroven uvedomit, ze odpad je v tomto pripade vstupna surovina - plast a ta nie je nebezpecna, cize tam skor ide o nakladanie s horlavymi latkami ako nebezpecnymi odpadmi.
anonym | 13-02-2012 10:06:51
a čo si neprišiel na MU a neopýtal si sa to ?? myslíš, že tuto to budú investori čítať ?? Okrem toho, máš ešte šancu sa to opýtať, choď na MU, nahliadni do papierov a obráť sa na nich s otázkami. Potom nám daj vedieť. Dík.
Seredan | 12-02-2012 23:50:30
Odporucam vsetkym si pozrieť KBU (Kartu bezpecnostných udajov na www.enviroportal.sk) napriek jej mizernej kvalite a prekladu z polstiny pre jeden z 2 hlavných produktov katalytickej depolymerizacie, tzv. kvapalneho krakátu. Ide o karcinogennu a vysokohorlavu kvapalinu, ktoru budu vo v priestoroch vyrobne skladovat.
Potom mám 3 otázky v suvislosti s tymto krakátom:
1)ako je mozne, ze nemusia robit EIA (posudenie vplyvu na zivotne prostredie)-budu predsa o.i. vyrabat karcinogenne a horavu latky),ake maju maximalne emisne limity pre spalovanie plynných produktov-nenasytené uhlovodiky horia cadivym plamenom,
2)ako je mozne, že s tymto odpadom bude manipulovat firma, ktora nie je sposobila podla vypisu z obchodneho registra na nakladanie s nebezpecnym odpadom,hoci krakát nebezpečným odpadom urcite je,
3)ako bude zabezpecene jeho skladovanie (aka nadrz, ake monitorovania jej tesnosti, aky objem, ake havarijne opatrenia v pripade jej vytecenia, poziaru, roztrhnutia plasta,kde je HAZOP analýza?)a spracovania(kde sa to bude spracovávať, maju vobec na to uz zmluvu s niekym?
Nieco tu poriadne zacalo smrdiet...a to pritom este nespracovali ani jednu igelitku z odpadu.
pre pre 15:53:55 | 02-02-2012 17:14:20
ja neviem, asi pretoze to je podnikatelsky zamer nie zakazka pre mesto ? :) preco sem prisiel kaufland a billa a lidl a nie tesco a carefour ? vybral si ich niekto alebo oni sa rozhodli ze tu investuju ?
pre 15:53:55 | 02-02-2012 16:33:22
ďakujem za objasnenie,ale evokuje to vo mne otázku:
ak na Slovensku s technológiou PCP pracuje viacero firiem/už vieme min.o dvoch/prečo v prípade že takéto niečo chceme na území mesta povoliť,tak neoslovíme my sami viacero firiem a vyberieme tú,ktorá ponúkne mestu lepšie a výhodnejšie podmienky?
pre vie mi niekto povedať | 02-02-2012 15:53:55
áno je tam tá istá technológia PCP 700, ale ma to iná firma, je to patentovaná technológia pôvodom asi z Poľska podľa mena autora. Niekde som čítal, že v Poľsku už je 9 takých závodov. Aj toto je ono http://www.mileniumtrading.sk/ - budujú závod tuším v Lučenci.
Jozef | 02-02-2012 12:01:35
Organizácia PCP Invest, s.r.o. vznikla 11.04.1996 a má 15 rokov 9 mesiacov 21 dní.

PCP Invest, s.r.o. je registrovaným platcom DPH, jej IČ DPH je SK2021105548.

Spoločnosť je zapísaná v obchodnom registri. Odporúčame pozrieť si aktuálny výpis. Základné imanie PCP Invest, s.r.o. je 6 650 EUR Rozsah splatenia: 6 650 EUR

V spoločnosti PCP Invest, s.r.o. sú osoby Miloš Žilinek - Vojanská č. 3060/41 Sereď; Slavomír Uko - Narcisova č. 2 Šaľa; Radovan Drozda - 8. mája 74 Sereď; Andrea Babinská - Gallayova 3 Bratislava; JUDr. Pavel Tatár - Tehelná 1 Trnava 917 01; Ing. Vladimír Daniška - Nálepkova 739/13 Nitra - Staré mesto 949 01;

Príbuzné spoločnosti PCP Invest, s.r.o. sú ZOO AGRO 5, spol. s r.o.; DROSTAV, s.r.o.; Euro Food Slovakia, s.r.o.; DEL - INVEST, s.r.o.
vie mi niekto povedať | 02-02-2012 11:45:45
že či tá prevádzka v Seredi ktorá sa ide prejednávať je toto od Castor & Pollux?

www.castorpollux.sk/sk/press/projekt_spracovania_odpadovych_plastov.php
Ivan Sklenár | 02-02-2012 09:04:06
Váž. pán anonym z 02.02.12 02:00:32, z Vášho postoja k môjmu príspevku mám dojem, že ste na veci nejakým spôsobom zainteresovaný, čo však nepovažujem za zlé. Rád by som vedel, ako ste prišiel na to,že fy NOVOMONT bude pôsobiť aj v Seredi. O ničom takom som sa nezmienil. Keď som napísal, že mesto by malo cez svoj odborný útvar zaujať aj odborné stanovisko, to ešte neznamená, že odborníka na katalytickú polymerizáciu musí aj zamestnávať. Chýba mi tu nestranný odborný posudok (napr. z ChTF STU v BA), o ktorý malo práve mesto usilovať. Takto sa postupuje bežne vo svete. A ako zastupujú orgány št. správy záujmy občano tejto krajiny, sme sa mali možnosť presvedčiť už niekoľko krát. Dovolím si pripomenúť Vám napr. takú Pezinskú skládku... Postup pripomienkovania ktorý je zvolený v tejto veci mi pripomína postup, aký bol použitý v nedávnej kauze CMZ. Ako som už napísal, nemám apriori nič proti tejto stavbe, len sa nazdávam, že by mali byť jasné jej dopady (pozitíva a aj negatíva) všetkým, ktorí o tejto veci budú rozhodovať v mene všetkých obyvateľov mesta.
jozo f. | 02-02-2012 07:45:50
pre anonym | 01-02-2012 22:42:44 ano zamestnavalo odbornika,ale bol odbornik na nieco celkom ine :)
Hangman | 02-02-2012 07:02:59
Tiez mi to pride take, ze ked niekto pocuje plast, spalovanie a polymerizacia tak si hned mysli, ze to bude cmudiacy kolos kde budu palit babatka. Zaujimave, ze nikomu nevadi palenie uhlia cukrovarom v priestoroch Niklovky, baterkaren v niklovke (kde sa pracuje s agresivnymi kyselinami a rakovinotvornymi latkami). Tiez je zlvastne, ze ludi trapia kamiony, a pri cukrovarnej kampani Vas netrapia, ci na Cukrovar sme si zvykli ale aby sme sem konecne po dlhej dobe opat pritiahli nejaky priemysel to sa radsej zstrelme nie? Sered zacina konecne v smere hospodarskeho rozvoja chytat aky taky dych. Prestahovanie Figara, vybudovanie viacerych priemyselnych podnikov (do 50 zamestnancov) z roznych odvetvii. Pokracujme takto a o 10 rokov budeme na tom lepsie ako Galanta ktora sa spolieha na jednoho majoritneho zamestnavatela. Chapem, ze ludia maju byt informovany a nech aj su nech sa zaujimaju, ale hned odsudzovat takuto investiciu mi pride nezodpovedne a kratokozrake.
re anonym a I.S. | 02-02-2012 02:00:32
ako som si vsimol v tu citovanom stanovisku prednostu sabinova, tak je tam jasne napisane, ze rozhodnutie nesuhlasit bolo politicke nie odborne (potvrdzuje to aj vysledok EIA, kde najviac spominaju planovanu bytovu vystavbu, co u nas v niklovke nehrozi)... tu je ich stanovisko, ktore dali v tejto faze posudzovania, v akej sme my :) Mesto Sabinov, Mestský úrad Sabinov (list č. 3510/2009/OV/JK, zo dňa 21.4.2009)
Na základe skutočnosti, že do stanovenej doby nikto z občanov mesta nepodal žiadnu námietku či pripomienku k zverejnenému zámeru, mesto Sabinov vydalo k posudzovanému zámeru kladné stanovisko. (co to ani oni nemaju odbornika na KD ? :)
Okrem toho v Sabinove nebola technologia PEC1000 len ta pcp 700, na internete sa posudenie zameru da pozriet cele aj s pripevkami a priatelia zeme tam riesili len to, ze to pcp 700 nespracovava PE a PP a ze to teda ostane ako odpad (na to je navyse tu u nas to PEC1000, co to dokaze). Na posudenie EIA takehoto projektu mesto odbornikov nema a nikdy nemalo (naozaj odbornik na katalyticku depolymerizaciu, takeho sme tu mali ?, asi hej vedel by objednat studiu minimalne za 20 k :) a nikdy mat nebude, na to sluzia organy statnej spravy - ministerstva zp, ktore nas zastupuju ako obcanov tohto statu v sulade s jeho zavazkom chranit nase zivotne prostredie. ps : ziadnu firmu novomont u nas nevidim vy snad ano pan Sklenar ? novomont : http://foaf.sk/firmy/35943 , pcp invest : http://foaf.sk/firmy/294097 ... nevidim tam ani ziadne prepojenie ... mozno sa skuste popytat aj tam kde to funguje http://zvolen.sme.sk/c/5599759/plasty-menia-spat-na-ropne-latky.html
anonym | 01-02-2012 22:42:44
Mesto Sereď zamestnávalo v minulosti odborníka na životné prostredie - vedúceho odboru životného prostredia,ktorý bol z úradu prepustený. Ako mi je známe, žiadny odborník na životné prostredie na MÚ nepracuje. Bohužiaľ.
Ivan Sklenár | 01-02-2012 17:37:39
Predložená výzva na verejné prerokovanie zámeru fy PCP Invest s.r.o. a hlavne predmet jej podnikateľského zámeru je zložitejší, než ako by mal byť riešený, a to prezentáciou za prítomnosti obyvateľov mesta Sereď. Daná téma ma zaujala z technického hľadiska (vcelku zaujímavé riešenie), preto som trochu posurfoval po internete a zistil som, že pred rovnakým rozhodovaním stáli aj občania v Sabinove (2009). Preto som sa mailom obrátil na p.prednostu, odkiaľ som dostal aj odpoveď. Text mojho mailu ako aj odpoveď uvádzam v plnom znení:
Dobrý deň p. prednosta
moje meno je Ivan Sklenár a som obyvateľ mesta Sereď. Chcem Vás touto cestou požiadať (ako súkromná osoba, občan mesta Sereď) o stručnú informáciu vo veci výstavby závodu na zhodnocovanie odpadov z plastov. Dôvod je ten, že identická technológia ako v prípade spol. NOVOMONT a.s. ktorá požiadala o stavbu v Sabinove má byť použitá aj v Seredi. Cez internet som zistil, že v r. 2009 stálo mesto pred rozhodnutím o realizácii výstavby spomenutého závodu. Žiaľ, nedopátral som sa ku tomu, či aj v skutočnosti došlo ku jeho realizácii. V prípade že áno, chcel by som poznať v akom stave sa stavba nachádza alebo aké sú skúsenosti s prevádzkovaním tohto závodu hlavne z pohľadu vplyvov na ŽP, či sa spracovávajú odpady len regionálneho charakteru alebo sú zvážané zo širšieho okolia prípadne iné poznatky. Ak Vám to nebude robiť problém odpovedať mi na tieto otázky, budem Vám povďačný.
S priateľským pozdravom
Ing.Sklenár Ivan

Odpoveď prednostu MsÚ Sabinov:
Zámer sa stretol s odporom obyvateľstva, s názorom obyvateľov sa zhodli aj predstavitelia samosprávy a k výstavbe nedošlo.
S pozdravom
Ku celému by som chcel ešte dodať že:
- stanovisko MŽP SR k predmetnej veci pre mesto Sereď je identické ako bolo pre Sabinov vrátane upustenia správy o hodnotení a vzniklo dobre známym pracovným postupom na PC, teda ctrl+C a potom ctrl+V
- predkladanú problematiku považujem za dosť zložitú, než aby sa ku nej vyjadrovala laická verejnosť spôsobom, ako je to uvedené v zmysle §34 ods. 3 príslušného zákona
- nazdávam sa, že MsÚ disponuje odborným útvarom (pre ŽP),
ktorý by mal ku veci zaujať aj odborné stanovisko. To som ale nikde nenašiel. Možno som zle hľadal.
Na záver chcem len zopakovať, že apriori nie som proti takejto stavbe a následnej prevádzke, ale malo by byť všetkým kompetentným jasné, že čo prinesie predkladaný zámer pre toto mesto. Na záver len malá otázka: Nemalo by mesto Sereď ako samosprávny orgán, zastupovať záujmy občanov voči št. správe, teda voči MŽP, a predložiť komplexné stanovisko (posúdené o.i. aj poslancami)??
anonymom | 01-02-2012 16:42:40
a čo vám na tom vadí? zisťovali ste si o akú metódu sa jedná? že ide o jednu z najmodernejších metód aké existujú? že neprebieha horenie tz. nevznikajú žiadne splodiny?
či keď sa spaluje, je to OK, hlavne že to nie je v mojom meste?
dobre, ak nechcete triediť odpad a recyklovať, nepoužívajte nikto plasty, potom tieto recyklačné stanice nebude treba a vy budete spokojný.
konečne sa ide robiť niečo pre životné prostredie a ešte aj to vám vadí.
Jozef | 01-02-2012 11:26:42
Flag, odpovedal za mna Obcan. Do bodky suhlasim.
Pred casom tu bola diskusia o tom ako uboheho Slovaciska vykoristuje zly Korejec, Francuz, ..... a nuti ho makat za 300 penazi. A priznam sa Ti, ze pri takom plate by som ozaj musel zit v jaskyni a lovit zver.
Obcan | 01-02-2012 11:11:32
anonym | 01-02-2012 10:23:26

A co tak vyclenit priestor niekde za mestom a vozit tam trebars vyhorene jadrove palivo ??
Iste by spolocnosti za to pekne platili mestu a to by tie peniaze rozdelilo medzi ludi a ani by nemuseli makat,nie ?
Za par supov si nechat vozit do mesta odpad a ako spominal p.Jozef-kolko asi tak tam ti ludia zarobia ???
Vraj v Seredi niesu vysoke platy,aspon podla toho ako sa kazdy stazuje-len je problem v poslednej dobe niekde zaparkovat :-)))
Ako pisete-,,prvorade je vyzivit rodinu,,
Mne nikto nic nedal,na vsetko som si musel zarobit a to tym,ze som zdvihol prdel a isiel za lepsim.
Takisto by som mohol sediet vecer v neakom pajzli pri pive a buchat do stola ake je tu vsetko na h...o.
Alebo este lepsie-o pol stvrtej to zapikovat domov,vylozit nohy a cumet do tv-narodny sport na SK...
Ale to odbacam-ludia v Seredi si sami zvolia ci chcu dovazat bordel a makat tam,otvorene,naozaj za par eur.
A ked ano,tak im to netreba brat,ale nech potom aspon nenadavaju.
Flag You | 01-02-2012 11:08:00
Jozef Vasim pristupom by sme este stale zili v jaskyniach a lovili zver.
Aj tych par miest s minimalnym platom je lepsie ako mat ludi na soc. davkach.
Jozef | 01-02-2012 10:50:26
P.S. kedze tam maju byt tri linky (?) tak vsetko krat tri. Okrem manazmentu a vartasov.
Jozef | 01-02-2012 10:48:20
Nechcem Ti brat iluzie, ale kolko si myslis, ze tam manipulacny robotnik zarobi?
Manazment si asi dosadia svoj, dvaja traja udrzbari (pokial na smeny mozno viac) dvaja traja straznici, nejaka upratovacka a ostatne - par vozickarov na vykladke, dvaja traja strojnici pri lise, a asi tolko isto pri peciach.
Cize plat trochu viac ako minimalny.
Ale mozno sa mylim.(dufam)
anonym | 01-02-2012 10:23:26
Ale nakoniec sa niečo deje, aspoň aká, taká zamestnanosť. Kto nemá robotu toho netrápia prechody nákl. áut, ale kde nájsť prácu a za akýchkoľvek podmienok. Prvoradé je vyživiť rodinu.
Jozef | 01-02-2012 09:30:07
PCP 700..... je možné pre Závod na zhodnocovanie odpadov z plastov uvažovať s kapacitou spracovaného odpadu 960 ton/mesiac, čo predstavuje 11.500 ton/rok.

PEC1000.....Ročná kapacita tohto zariadenia predstavuje cca 1 500 t.
..tieto mnozstva odpadu bude treba doviezt. Co na to ludia byvajuci pri pristupovych cestach? Dalsia peticia o zakaze nakl. aut?

Je fajn, ze zabezpecia pracu pre cca 41 ludi (+ 15-20 pocas vystavby), ale je zaroven otazne, ci zabezpecia aj to, ze budu dodrziavat techn. postupy a nebudu spalovat iny odpad ako je urceny pre toto zariadenie, popripade nedojde k unikom vysledneho produktu do okolia.
Anonymous | 01-02-2012 08:50:08
Prednedavnom tu bola taka burliva diskusia, ze kolko ludi je proti (v podstate som aj ja proti). Tak budem velmi zvedavy, kolko ludi pride a kolko bude dorucenych pripomienok :-)

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign