Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Porušili niektorí poslanci MsZ v Seredi zákon ?!

Miloš MajkoDátum24. 03. 2013 18:11:14TémaINFOSLOBODA
200

Článok z jedného zo stretnutí vedenia mesta s občanmi je asi príčinou napísania tohto materiálu. Vlastne, reakcie niektorých diskutujúcich a ich nepochopenia stavu, že sú aj ľudia, ktorí sú v systéme fungovania samosprávy a videnia do problematiky komunikácie, resp.  NEkomunikácie niektorých volených funkcionárov s občanmi ďalej ako je verejne známe. Poďme a napravme to.

Takže z článku vyberáme:

"Na stretnutie s vedením mesta prišli dvaja občania"

Už je asi zbytočné pokladať si otázku, prečo bol zo strany občanov  po dvoch mesiacoch  (v januári sa stretnutie nekonalo)   tak nízky záujem o tento druh komunikácie s vedením mesta. Odpoveď asi poznáme všetci, okrem práve vedenia mesta a niektorých poslancov  MsZ.  Keďže žiaden z občanov nie je platený za účasť na takýchto akciách a každý  má takpovediac iné starosti ako chodiť za volenými zástupcami,  právom   sa občania dožadujú formy komunikácie takej, ktorá vyhovuje im a nie iba voleným zástupcom,  ktorí sú na úrade v práci, za ktorú ich spoločne platíme.  Komunikácia je  teda  žiadaná najmä cez internet.

Už aj poslanec Michal Irsák sa primátora mesta spýtal, či majú takéto stretnutia opodstatnenie a význam.

Prax ukázala, že komunikácia je  občanmi   žiadaná najmä cez internet.

Nie je teda na mieste otázka, dokedy sa tejto forme budú tak úspešne nami volení zástupcovia vyhýbať?

- - -

Pre lepšiu orientáciu čitateľa, niektoré podstatné veci zvýrazníme červenou farbou. Ale ďalej. V diskusii pod článkom  dvaja diskutujúci napísali príspevky s nasledovným obsahom: 

anonym | 05-02-2013 12:19:11 |
ludia nemaju zaujem komunikovat vo veciach verejnych vobec, su celkovo z politiky za poslednych 20 rokov zhnuseni, nepodsuvajte teorie o internetovej komunikacii, zopar na vsetko nadavajucich anonymov nie je komunikacia. emaily existuju povedzme 15 rokov, na tie si tiez nikto nenajde cas lebo je v praci ? alebo je to len o predvazdani sa ?

anonym | 05-02-2013 10:35:54 |
Ako vidieť z fotografií, občania na stretnutia kašlú, a potom len vypisujú, že sú neinformovaní. Koho zaujíma dianie v meste ten si čas nájde, ale zo strany ľudí je nezáujem, a nie len v Seredi. Keď vysiela o 10.oo h. mestský rozhlas, tak mnohým to vadí, pretože ako vypisujú sú po polodňajšej, po nočnej a nemôžu kvôli rozhlasu spať. Kde sú teda všetci tí, čo boli na popoludňajšej a nočnej smene,poprípade aj tí, čo sa vrátili domov z rannej smeny. To by v tej sále muselo inak vypadať. Ale kritizovať, to áno.

- - -
 
Na to, aby sme sa fakt pohli ďalej a aby sme trošku vstúpili do hĺbky veci, si dovolím zacitovať z príslušného zákona, ktorý  aj túto problematiku ako tak upravuje:
 
ZÁKON 

369/1990 Zb.

Slovenskej národnej rady zo 6. septembra 1990
o obecnom zriadení
§ 25
Povinnosti a oprávnenia poslancov
(7) Poslanec je povinný na požiadanie informovať voličov o svojej činnosti a činnosti obecného zastupiteľstva.

- - -

Dobré nie? Trošku srandovné a zároveň tragické je, že väčšina poslancov o tejto povinnosti uloženej im zákonom, ani len netuší - neprotestujte, osobne som sa pýtal ;-)

Ako som povedal už v úvode, medzi nami sú aj občania, ktorí sa samosprávu pokúsili  (pokúšajú a iste už tušíte, že od svojich pokusov neustúpia)  trošku poľudštiť a intenzívnejšie v komunikácii prepojiť s verejnosťou. Áno, trafili ste, s vami, obyčajnými ľuďmi, ktorí denne makáte na to, aby ste sa niekedy okolo polovice roka dozvedeli, že je tu ten vytúžený deň daňovej slobody a že konečne pre aktuálny rok prestávate  živiť politikov, úradníkov a celý verejný sektor,  a že ďalšie zarobené Eurká môžete prejesť, precestovať, kúpiť deťom za ne hračky, čokoládu či ich odložiť na horšie časy. Teda, ak odložiť vôbec  je čo...

Ale poďme zase o krôčik dopredu. Moja maličkosť niekedy o niečo viac ako 5 rokmi si povedala - splň si svoj dávny sen a ukáž tomu primátorovi, že nielen sľubovať  by tí "politici"  mali, ale sem tam aj slovo dodržať. Urob noviny! No a bolo  SOL. Teší ma, že som nezostal sám (teda Ľuboš Veselický nám po voľbách tak trošku zdupkal, ale aj to sa stáva), no našťastie sa pridali desiatky a dnes dokonca stovky ďalších. Ľudia so skúsenosťami, rozhľadení, znalí života i problematiky, ľudia s pamäťou i chrbtovou kosťou.
Mladí i starí. Jedno ich  spája. Nie sú ľahostajní a pochopili, že peniaze nikomu bocian nenosí a to ani mestu. Práve mestu peniaze do rozpočtu dávame my všetci a keď ich niekto šikovne a sofistikovane zoberie z kôpky spoločnej a preloží do jednej z množstva čakajúcich kôpok s tým, že tých čakajúcich zostane väčšina a tých vyhostených iba zopár, naše deti to v živote mať ľahké nebudú.

Diskusia a otázky na  SOL našim VYvoleným voňala iba pred voľbami. Po nich sa vyjadrili, ŽIADNE ANONYMNE OTÁZKY, odpovedať budeme iba jasne a zrozumiteľne identifikovaným občanom. Nech sa nehanbia, nie? Demokracia síce od našich poslancov dostala poriadne po papuli, no pri maximálnej tolerancii  či nezáujme voliča -  nech je po ich!  

Ivan Sklenár sa teda nehanbil, zobral "návod na kladenie otázok" z dielne našich volených zástupcov a e-mailom im položil  niekoľko jasne formulovaných a zrozumiteľných otázok. Prečítajte článok:

   ......................................

... a čakal na odpovede jemu, konkrétnemu a podpísanému občanovi. Ako dopadol?  Od niektorých poslancov čaká odpovede dodnes.

Nech sa páči, tu sú jeho jasne zdokladované a ťažko spochybniteľné skúsenosti:

Ako už bolo v SoL publikované, v súvislosti so schvaľovaním rozpočtu mesta pre r.2012 bola pre výstavbu umelého trávnika rezervovaná suma 380 tis. €. Toto vzbudilo u občanov nášho mesta nemalú pozornosť a často krát aj nevôľu čo sa týka výšky pridelenej sumy. Preto boli v tejto súvislosti oslovení poslanci, ktorí tento rozpočet schvaľovali v XII./2011. Všetkým šestnástim bolo na ich oficiálne e-mailové adresy adresovaných šesť  rovnakých otázok. Tie sú spolu s ich odpoveďami uvedené v priloženej tabuľke Ich konkrétne odpovede  nebudem komentovať. To ponechám na čitateľov.  Ich odpovede  možno zovšeobecniť do nasledovného:

1.      páni poslanci a poslankyne sa veľmi neunúvajú urobiť si o veci svoj vlastný názor a spoliehajú sa na stanovisko odborných komisií. Či sú tieto naozaj aj odborné, teda so skutočne odborným prístupom ku riešeným problémom, je iná vec.

2.      V zastupiteľstve existujú poslanci, ktorí presadzujú resp. podporujú záujmy istých skupín občanov bez ohľadu na to, či to je alebo nie je v záujme čo najširšej vrstvy obyvateľov nášho mesta.

3.      Z vyjadrenia iného poslanca (p. Kurbel)  v jednom diskusnom príspevku na SoL pred časom (bolo to pred komunálnymi voľbami 2010) vyplynulo, že mnohí poslanci chodia na zasadnutia nepripravení a často krát sa pýtajú svojho kolegu na to, ako majú hlasovať!

4.      Mlčanie ostatných poslancov, ktorí  sa nevyjadrili,  svedčí buď o tom, že si dostatočne neuvedomujú svoju pozíciu verejného činiteľa, alebo o arogancii voči občanom svojho mesta bez ohľadu na to, či pýtajúci sa je alebo nie je z ich volebného obvodu. 

Tu by som si dovolil zacitovať uznesenie Ústavného súdu, ktoré bolo vydané v istej veci vo vzťahu občan vs. verejný činiteľ a odznelo v diskusii  v jednom mienkotvornom denníku :  "Verejní činitelia si musia byť vedomí toho, že budú vystavení pozornosti verejnosti a budú musieť akceptovať výkon práva na informácie zo strany verejnosti minimálne v tom rozsahu, v akom svoje ústavné alebo zákonné právomoci vykonávajú na verejnosti, resp. v styku s verejnosťou. " 

Žiada sa ešte azda podotknúť, že z oslovených 16 poslancov  odpovedali dodnes 6.2.2013 celkove len šiesti poslanci (viď tabuľka). Ostatní , pp Mgr. Némethová , Karmažínová, Stareček, Ing. Kyselý, Ing.Horváth ,MUDr. Krajčová a  MUDr. Bucha si dodnes na to nenašli čas, alebo ani nezistili, že v e-mailovej schránke sa nejaká pošta nachádza...

Tabuľka otázok a odpovedí

1.      Otázka č.1 Nevadilo Vám že v tomto prípade sa hlasovalo o tak významnej položke spolu s inými položkami am blok?

JUDr.M.Irsák

Na vaše otázky Vám odpoviem jednoducho. Šport v meste, ale aj kultúru budem podporovať vždy. Je lepšie športovať či žiť s kultúrou, ako tráviť čas nekalo. Myslím tým najmä mladých. Vychádzajúc z tejto zásady som teda hlasoval aj o veciach na ktoré sa pýtate?

Bc.Veselický

Spôsob hlasovania mi nevadil.

Ing.arch. Král

Nie

Ing.M.Lovecký

V hlasovaní išlo o súhrn strategických aktivít, aby sa už konečne niečo v tomto meste posunulo dopredu a vybudovalo.

Ing.Sidor CSc.

Nevadilo  - vsetci poslanci boli vopred infomavani a vopred zaslali svoje vyjadrenie so stanovenim poradia priorit financovania, z ktorych sa spravil rebricek podla obodovania. Odhlasovali sme iba položku rozpočtu   „priestory na volnocasove aktivity / Sokolovna, detske ihriska, umela tráva..../  vo vyske 300 000,-€  na rok 2012

Ing.N.Kalinai

Vzhľadom na komplexné posudzovanie investícií, zahrnutých do jednej oblasti to bolo takto správne

P. Kurbel

Nie je to malá položka, ale rozpočet sa schvaľoval ako celok. Ja osobne by som bol radšej, keby sa rozpočet schvaľoval po jednotlivých blokoch.

M.Koričanský

Nevadilo

2.      Nepovažujete prinajmenšom za  čudné, že bol zvolený takýto postup? Veď ak sa bežný občan nejako špeciálne a intenzívne nezaoberá zasadaniami  MsZ, ani sa nemá ako dozvedieť o čom to vlastne bolo

JUDr.M.Irsák

---

Bc.Veselický

Týmto spôsobom bolo rozhodované o väčšine položiek rozpočtu. Poslanci majú k idspozícii materiály zastupiteľstva v predstihu a  sporné otázky majú možnosť riešiť na pracovnom rokovaní pred konaním MsZ. Preto tento spôsob hlasovania nepovažujem za čudný

Ing.arch. Král

Nekomentujem, je to možný postup

Ing.M.Lovecký

Sú verejne známe termíny zasadnutí aj s programom. Každý prvý deň v mesiaci býva stretnutie pre občanov, kde sa posúvajú informácie, je tu vytvorená poslanecká kancelária, kde je priestor na stretnutie s poslancami. Podľa toho, čo som však včera po dlhšom čase videl na SOL, väčšina z nás, zdôrazňujem väčšina, sa vopred nezaujíma o dianie, ale po rozhodnutí sa spustí vlna až nevraživej kritiky a zabávame sa na tom a dokonca hecujem, ako sme im to tým poslancom dobre z ostra napísali.

Ing.Sidor CSc.

Tento postup bol velmi prehladny a pokadam ho za demokraticky. Kazdy obcan ma moznost cez internet.  stranku MU  alebo osobne  ziskat informacie ktore ho zaujimaju.

 Ing.N.Kalinai

Každý športový klub predložil požiadavky na svoju činnosť. Najskôr sa riešili tie „malé“ kluby. Z každého klubu bol v komisii zástupca, ktorý si obhajoval svoje nároky. Z celkového prídelu na šport sa odpočítali tieto zosumarizované požiadavky a zvyšok sa delil na konci medzi futbal, basketbal a hádzanú.

P. Kurbel

Takýto postup je používaný už viac rokov. Ak sa občan zaujíma o dianie v meste tak si môže naštudovať materiály ako ktorýkoľvek poslanec.

M.Koričanský

. Materiály zo zasadnutia Mestského zastupiteľstva sú na Mestskej
stránke a občania si možu tieto dokomenty preštudovať kedykoľvek.

3.      ŠKF je de facto súkromný športový klub, dlhodobo významne podporovaný mestskou pokladňou . Nepochybne ide o klub s najvyššími dotáciami ale len regionálneho významu, pričom v meste pôsobia aj iné ŠK, z ktorých športovci z jedného  z nich dosiahli a dosahujú významné úspechy na Európskej úrovni. Myslíte si, že proporcie pri rozdeľovaní prostriedkov pre jednotlivé kluby sú správne? Napriek týmto skutočnostiam ste hlasoval(a) ZA predložený návrh. PREČO?

JUDr.M.Irsák

----

Bc.Veselický

ŠKF je partnerom mesta.Má v prenájme štadión. Iné športové kluby majetok mesta v takom rozsahu nemajú a rovnako nemajú ani počet registrovaných hráčov ako práve ŠKF. O rozdeľovaní finančných prostriedkov a výške dotácií rozhoduje MsZ na základe stanoviska príslušnej komisie. Rozhodovanie o rozdeľovaní finančných prostriedkov  je vždy predmetom ostrých výmen názorov. Preto posudzovať správnosť ktoréhokoľvek takéhoto rozhodnutia je veľmi otázne. Model spravodlivého rozdelenia neexistuje. Preto výsledok je iba výsledkom kompromisu.

Ing.arch. Král

Rozdeľovanie je v kompetencii komisie

Ing.M.Lovecký

Hasoval som za, máte pravdu. Viedol ma k tomu záujem obyvateľstva o tento národný šport hlavne záujem  detí, ktorých futbal baví a môžete ich stále vidieť s loptou. K prvej časti otázky, účasť na EU súťažiach by mali riešiť národné organizačné výbory a ich funkcionári. Ide o reprezentáciu Slovenska.  Hlavne po olympiáde je to konečne znovu horúca téma.

Ing.Sidor CSc.

Suhlasim  s Vami   - moje podrobne stanovisko odprezentujem na SOL 

Ing.N.Kalinai

Prevádzkový poriadok ešte nebol stanovený, čo však neznamená, že nebude. Treba podotknúť, že umelý trávnik bude k dispozícii každému občanovi, skupine ľudí, ktorí o to požiadajú a splnia kritériá pre jeho užívanie. Treba mať však na pamäti , že to bude mimo čas vyhradený na tréningy súťažiacich družstiev. Obdobne sa bude postupovať aj so športovou halou „Sokolovňa“

P.Kurbel

 Ja osobne som na zasadnutí školskej a športovej komisie upozorňoval na disproporcie v prideľovaní finančných prostriedkov napríklad aj na výšku príspevkov  na školy. Bolo mi povedané, že budúci rok bude rok škôl a že školy dostanú peniaze na všetko, čo budú potrebovať. Mesto má podporovať športové a kultúrne vyžitie svojich obyvateľov a preto som za to, aby poskytovalo finančné prostriedky pre športovcov, či umelcov v primeranej miere.

 

M.Koričanský

. Rozpočet pre kluby v meste rozdeľuje komisia športová, treba sa
spýtať predsedu pána Kalinaia a členov komisie.

4.      Bol vypísaný tender na vybudovanie tréningového ihriska. Sú vám známe podmienky  (štatút) za akých bude táto športová plocha využívaná a kto bude mať na ňu prístup. Ak nie, aké kroky podniknete, aby sa tak stalo. Ak áno, kedy?

JUDr.M.Irsák

---

Bc.Veselický

Podrobné podmienky využívanie umelej plochy tréningového ihriska mi nateraz nie sú známe. Vedenie mesta má záujem na jeho maximálnom využívaní maximálnym možným počtom záujemcov.

Ing.arch. Král

Platí zákon o verejnom obstarávaní

Ing.M.Lovecký

Poslancom je známe, za akých podmienok bude plocha využívaná. 

Ing.Sidor CSc.

Tender bol zruseny  a na dalsiu cast otazky odpovedal p. Starecek na SOL

Ing.N.Kalinai

 

P. Kurbel

Podmienky nepoznám. Je povinnosťou mesta zabezpečiť také podmienky, aby bola plocha využívaná čo najefektívnejšie. Predpokladám, že poverení pracovníci mesta dohliadnu na štatút tak, aby boli všetci obyvatelia mesta spokojní.

M.Koričanský

Podmienky za akých bude táto športová plocha využívaná budú
zverejnené a prístupné i Vám.

5.      Na rokovaní MsZ bolo prijaté uznesenie č.238/2011, v ktorom bol zamietnutý návrh presunu finančných prostriedkov v objeme 750,- € z rozpočtu mesta do DK v prospech podpory dychovky Sereďanka, ktorá má dlhoročnú tradíciu a dnes de facto existuje len na princípe silného osobného vzťahu jej členov ku tomuto hudobnému žánru. Nevyznieva toto rozhodnutie poslancov v porovnaní so spomínanou podporou ŠKF vo Vašich očiach dosť cynicky?

JUDr.M.Irsák

---

Bc.Veselický

Za sme boli iba piati poslanci. Otázka je aktuálna pre poslancov, ktorí boli proti alebo sa hlasovania zdržali.

Ing.arch. Král

Nekomentujem

Ing.M.Lovecký

V meste funguje veľa kultúrnych spolkov na princípe silného osobného vzťahu a ak mám dobré informácie, väčšina z nich je podporovaná a niektoré si dokonca aj aktívne hľadajú sponzorov.

Ing.Sidor CSc.

Pri takto formulovanej otazke  - ANO   ale skutocnost je o nieco zlozitejsia a je zavisla od  „uhla  pohladu“

Ing.N.Kalinai

Nemožno to takto posudzovať, nakoľko p. Červenka postupoval dosť nesprávne. Jeho požiadavky boli prednesené a vyzneli dosť ultimatívne.

P. Kurbel

Toto nie je otázka pre mňa, ja som za návrh hlasoval

M.Koričanský

. Čo sa týka dychovej hudby Sereďanka, tu je problém generačný. Starí
muzikanti odchádzajú a vedúci súboru či je to pán Schiffer, alebo pán
Červenka si nenašli za nich náhradu. Alebo nehľadali ? Mladí muzikanti
sa už do dychovky nehrnú a Sereďanka už pre mesto / či je to kladenie
vencov, alebo ku Dňu úcty k starším nehrala aspom 2 roky./
Pán Červenka už má inú skupinu / Frisson Brass /
Čiže tam je taký problém. Peniaze na Sereďanku idú  aj pre cudzích
muzikantov / Šintavanka, Šúrovanka, Vinohradčanka. /
 

6.      Asi  budete súhlasiť so mnou, že spomenuté prostriedky na tréningové ihrisko presahujú svojou výškou obvyklý rámec dotácií. Považujete za správne, že v budúcnosti by sa mal pri takýchto investíciách (objem financií/cieľová skupina  ich užívateľov) podrobiť verejnej diskusii, nakoľko toto nebolo vo volebnom programe žiadneho kandidáta?

JUDr.M.Irsák

---

Bc.Veselický

---

Ing.arch. Král

Verejná investícia = verejná diskusia

Ing.M.Lovecký

Veľa kandidátov má v programe podporu športu. Na to dostali mandát a ja medzi nich patrím. Pokiaľ ide o diskusiu a o informácie, už som sa k tomu vyjadril v druhom bode.

Ing.Sidor CSc.

Súhlasim s Vami  ale je to vysledok aktivity skupiny / tiez nasich/ obcanov ktori su priaznivcami futbalu, a ich aktivita pri presadzovani  svojich zaujmov vysoko prevysuje aktivity  zvysnej casti nasich obcanov.  Osobne uvitam kazdu verejnu diskusiu ktora bude viest k naplneniu poziadaviek a spokojnosti vsetkych nasich obcanov.

Ing.N.Kalinai

Treba povedať, že tu nejde o dotácie, ale o investície mesta. A tie boli v súlade s koncepciou, akú  poslanci prijali pre jednotlivé roky volebného obdobia. Z tohto pohľadu bol r. 2012 určený na investície do voľnočasových aktivít a športu. Nasledujúci rok to bude školstvo.

P. Kurbel

Nebránim sa verejnej diskusii. Problémom však je, že na diskusiu treba záujem zo strany občanov a ten permanentne chýba. Stačí sa pozrieť na to, koľko občanov chodí na zasadnutia zastupiteľstva, alebo na otázky kladené vedeniu mesta raz mesačne.

M.Koričanský

Áno súhlasím.

 

Toľko teda praktické  skúsenosti občana  a voliča   Sklenára s našimi - vašimi  (a jeho)  volenými zástupcami.  Obsah odpovedí na jeho otázky môže vyhodnotiť každý čitateľ individuálne.

Treba povedať, že aj neodpovedanie, je odpoveďou. Pre inteligentného človeka v súvislosti s volenými zástupcami -  určite. Viacerí volení funkcionári evidentne akosi nepochopili princíp zastupiteľskej demokracie a funkciu voleného zástupcu. Že ide o poslanie a nie privilégium. Poslanie slúžiť. On to v minulosti tak chápal aj náš prispievateľ  Ľuboš, to len po voľbách svoju rétoriku dosť výrazne prispôsobil stavu  a funkcii, ktorú zastáva. Má to tak byť? Čo ja viem? Podľa mňa nie. Myslím si, že ani vývoj, poznanie či funkcia, by tak výrazne postoje človeka zmeniť nemali.  Musím však byť objektívny, poslanec  Ľuboš  Veselický odpovedal na otázky  Ivana Sklenára ako prvý a do 24 hodín. Sám mi povedal, že nebol nadšený otázkami, no neodpovedať si nedovolil. V tomto - všetka česť!

Možno, skôr určite mnohým voleným funkcionárom nevyhovuje, ba až vadí zvýšená pozornosť občanov voči správaniu sa ich osôb, ich konaniu či aktivitám v podnikaní. Je to pochopiteľné a občania majú na to právo. Pomôžme si výrokom autority:

"Verejní činitelia si musia byť vedomí toho, že budú vystavení pozornosti verejnosti a budú musieť akceptovať výkon práva na informácie zo strany verejnosti minimálne v tom rozsahu, v akom svoje ústavné alebo zákonné právomoci vykonávajú na verejnosti, resp. v styku s verejnosťou. "

Vráťme sa ešte trošku k tej diskusii cez internet.

Občania v meste technicky majú možnosť diskutovať  na oficiálnej stránke mesta a na stánke  SN. Na stránke mesta musí byť diskutujúci registrovaný a  posledný príspevok v diskusii na nej je  z  29. novembra minulého roka.  (stav k 08.02.2013)

Sered.sk:

Posledný príspevok: 29.11 11:34

Autor: zástupca

- - -

  V SN  musí byť diskutujúci prihlásený na  FB. Čo teda má urobiť občan, ktorý nechce byť registrovaný na žiadnej sociálnej sieti, prípadne chce zostať v anonymite?  Takto si predstavitelia  mesta predstavujú demokraciu a slobodné vyjadrovanie názorov občanov - ich voličov? Takto si predstavitelia mesta predstavujú komunikáciu v médiu platenom  z peňazí  samotných  nás občanov?

 

Nepochybujem o tom, že tento článok vyvolá záujem u občanov mesta. Je na to aj dôvod. Je mi jasné, že ani mnohí poslanci  MsZ ma za neho na kávu zrovna nepozvú. Mám však za to, že je na čase aj čitateľom   SOL, občanom mesta  a voličom  dať jasne najavo pravdu. Pravdu o tom, čo si o nich myslia nimi volení zástupcovia a ako ich zaujíma názor občana. Pravdu o tom, či majú reálny záujem komunikovať s občanmi a to nielen cez  SOL, ale aj spôsobom, ktorý neustále deklarujú ako im vyhovujúci.

A je mi jasné, že na základe tohto článku, bude mať  môj priateľ Ľuboš Veselický dôvod na napísanie ďalšieho mýtu. Tuším už deviateho...

Záver - prečo teda ten nadpis článku?

Možno pozornému čitateľovi neuniklo to najpodstatnejšie z tohto článku.  Zákon    369/90 Z.z.  (+ novelizácie)  v paragrafe  25 odst. 7 hovorí :   (7) Poslanec je povinný na požiadanie informovať voličov o svojej činnosti a činnosti obecného zastupiteľstva.

Občan Sklenár sa pýtal a čakal. Čaká dodnes. Odpovedi od niektorých poslancov sa však nedočkal. Títo poslanci teda logicky  PORUŠILI  ZÁKON.

Poznámka: Žiaľ zákonodarca myslel asi fakt na všetko. Len na sankcie za porušenie zákona  NIE !  Náhoda? Občan nech si urobí názor sám.

Trest poslancom   MsZ za toto porušenie zákona teda nehrozí. Vlastne, akoby nie. Veď sú tu občania - voliči.  A morálna zodpovednosť može byť - mala by byť väčšia, ako akákoľvek iná...


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 28-03-2013 08:19:54
..hlavne, ze pouziva tie "spravne" argumenty.
Vracia sa jak sezonna chripka.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-03-2013 08:03:45
Spravne | 28-03-2013 06:02:56 | - to si myslite, alebo to viete?
Spravne | 28-03-2013 06:02:56
Neplatia SOL nic tak su zli vsetci. Ci odpovedali ci neodpovedali. Prec s nimi. Na smetisko dejin. Pan Majko sam povie koho treba volit.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-03-2013 00:50:46
Pozeram a nechapem. Stale cakam, kedy zasiahne vzdy tak akcna uderka a zacne nas obvinovat z napadania nami volenych zastupcov, z poskodzovania image mesta, z nenavisti, z fukania bublin a z inych nezmyslov, ktorymi verni a ti najvernejsi obycajne chcu zakryt hole fakty o inak tazko viditelnych veciach preniknute na verejnost.

Nieco cez 700 citani clanku, ktory hovori o neskutocne vela veciach. Hlavne vsak o tom, ako sa na svojho volica pozera uz do funkcie zvoleny poslanec MsZ. Samozrejme, cest vynimkam, ktore naozaj potvrdzuju pravidlo.

Ano, uznavam, tento clanok je naozaj neskutocne analyticky a aj bola fuska dat ho dokopy. Desiatky hodin makacky - vysledok vsak vidi kazdy, kto ho vidiet chce.

Tento clanok je zrkadlom, do ktoreho by sa mal pozriet kazdy z poslancov. Aj ti, ktori na otázky pana Sklenara reagovali. Niektore reakcie totizto vyznievaju tak opovrhujuco, ze az sa divim, ako sa k nim moze niekto znizit. Obcan sa opytal svojich volenych zastupcov konkretne a na ich e-maily. To ich fakt nenapadlo, ze je nielen povinnostou, ale aj elementarnou slusnostou odpovedat nie jednym slovom a nie len preto, aby dotycny odpovedal?

Vazeni spoluobcania, tak toto sme chceli? Kam sme sa to po 23 rokoch demokracie dostali. Svojimi hlasmi davame do ruk inym moc s tym, ze ocakavame to najzakladnejsie - sluzbu nam obcanom. Vlastne, my si ju predplacame na 4 roky dopredu. ... a to od nas budu chciet za necele dva roky, aby sme znovu prisli k volbam a znovu naleteli na ich naskrobene usmevy, plane sluby a znovu do volebnych urien vhodili listocky s ich hlasmi. Naozaj si nezasluzime take neskutocne podcenovanie - nie kazdy obycajny clovek je hned uplnym volom pani poslanci...
Jozef | 26-03-2013 07:37:26
takze, beriem spät. Uz mame mytov 13.
A v tom poslednom sa nas p. povereny bublinolog vyjadril:
"V mojom obľúbenom médiu SOL.."
A Ty si si Milos myslel, ze uz Ta nema rad.

Uz aj ja som myslel ze na svoje slova - "Čakajú nás určite aj ťažké chvíle, no ale čo by to už bol za výkon mandátu, keby nebol okorenený adrenalínom? Budeme stále pod kontrolou verejnosti. Dúfam, že dohoda so SOL uzrie svetlo sveta čoskoro a že sa dožijeme aj priamych prenosov z rokovaní MsZ." - zabudol.
Jozef | 25-03-2013 08:07:36
Milos, zle tusis ohladom "mytov". Uz ich je 12.
A este pripomenutie k tomu vyjadreniu p. Kurbela o pripravenosti poslancov hlasovat:

"Pavol Kurbel | 08-10-2010 21:17:54
.......som zhodou okolností vstupoval do budovy Mestského úradu spolu s niekoľkými kolegami. Neviem už presne o čom sme hovorili, ale začula nás pani upratovačka. A vtedy povedala na našu adresu vetu, ktorej význam si veľmi dobre pamätám. Povedala asi toto. Teraz sú všetci hŕ do poslaneckej roboty, ale o rok to tu bude také ako vždy. Budú hlasovať, ani nebudú vedieť o čom. Vtedy som nechcel veriť vlastným ušiam, ale postupne ako plynul čas som prišiel na to, že mala pravdu. Ak sa poslanec poslanca pýta, ako má hlasovať, lebo na nič nemá vlastný názor, alebo si materíály neprečítal..."

a slova "kasika"

Předseda FS ČSSR A. Indra:

"Soudružky a soudruzi, na třetím zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa zdůraznil soudruh Husák, v čem spočívají hlavní povinnosti poslanců socialistických zastupitelských sborů. V plné míře to platí i pro nás, pro poslance Federálního shromáždění. Z lidu jsme vyšli, jsme jeho součástí, lid nás zvolil a lidu sloužíme. Ve veškeré své činnosti musíme mít na paměti, že u nás patří všechna moc pracujícímu lidu; že jsme tedy povinni usilovat nejen o zdokonalení zastupitelské demokracie, ale podporovat vývoj k demokracii přímé, k socialistické samosprávě lidu."

a ako odpoved by sa sem hodili slova p. povereneho mytologa:

"Oproti Vašej predstave o postavení sluhov ľudu Vám otvorene poviem, že ľudia majú moc iba v deň volieb. Po voľbách ju delegujú na poslancov. Je iba múdrosťou alebo nemúdrosťou poslancov, že očakávania svojich voličov plniť chcú alebo nechcú."

(pokracovanie nabuduce)

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign