Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Policajná frustrácia

200

Plk. PhDr. František Leško,  zástupca riaditeľa KR PZ Prešov  |MM|  Vrcholových predstaviteľov Európskeho centra pre práva Rómov pozývam, tak ako som svojho času pozýval verejnú ochrankyňu práv p. Dubovcovú na návštevu nielen rómskych lokalít Prešovského a Košického kraja, ale aj na návštevu základných útvarov Policajného zboru pôsobiacich v týchto lokalitách,  porozprávať sa o denno-nočných skúsenostiach policajtov s najzaostalejšími a najchudobnejšími osadníkmi s často pokriveným hodnotovým rebríkom. Pani Dubovcová však neprišla a ani neodpovedala na oficiálny list funkcionárov KR PZ Prešov adresovaný samotnému Úradu verejnej ochrankyne práv.

      Ak mám byť úprimný už ma unavuje hľadať čo najvhodnejší a z obáv z akýchsi mienkotvorných  inštitúcii primeraný slovník plný korektnosti a akceptovateľnosti. Poviem to na plné ústa, že po 25 ročnej službe v Policajnom zbore sa mi čoraz častejšie stáva, že mi už nielenobčania Medzilaboriec, či Sabinova povedia, že strácame rok čo rok schopnosť ochrániť slušných ľudí tejto krajiny.

     Príďte sa teda páni z Európskeho centra pre práva Rómov porozprávať čo je pre týchto osadníkov najdôležitejšie, čo považujú v živote za prioritné, čo považujú za hodnotu a čo sú ochotní v elementárnej činnej stránke bytia spraviť so svojim neutešeným stavom vo vzťahu ku vzdelaniu, k hygienickým návykom, ako vnímajú sexuálnu výchovu, ako je to s ich pohľadom na plánované rodičovstvo atď. ....

     Príďte sa tiež porozprávať s ľuďmi bývajúcimi v blízkosti týchto bezperspektívnych osád aká je ich úroveň súžitia, nakoľko je u nich múdre a pragmatické zasadiť zemiak, či obrábať zeleninové políčko, či ovocné stromy. Z preventívnych dôvodov vlastne tým,  že zo zúfalosti nič neposadia, zabránia jesennému sklamaniu...

    Príďte sa porozprávať s t.č. navonok mediálne mlčiacim „starostovským frontom“, ktorý mlčí len a práve preto, že voľby starostov sú predo dvermi a každý hlas je dobrý... . Pri stretnutiach s nami, policajnými funkcionármi a aj s p. ministrom vnútra, či policajným prezidentom požadujú viac policajtov, viac policajných právomocí, viac disciplíny a elementárneho poriadku v blízkosti osád. Starostovia nesporne dokážu emocionálne presvedčivo nachádzať riešenia, požehnávajú naše policajné snahy o posun rešpektu polície v najproblematickejších komunitách. Pán starosta z obce Zborov atakoval policajných funkcionárov rôznych úrovni dovtedy až kým sme, a bolo to aj v našom záujme, nevytvorili výkonný útvar zabezpečujúci zvýšený výkon služby v inkriminovanej oblasti. Akonáhle sa však objavil prvý razantný zákrok polície v zborovskej osade, ktorý vyriešil narušenie verejného poriadku u desiatkach podgurážených osadníkov,  starosta akosi na dlhý čas stíchol a ticho je doposiaľ... obvyklý spôsob života v osade si však plynie ďalej a mladí policajti začínajú byť plní pochybností ako vlastne so svojimi doterajšími právomocami ďalej... a priznávam,  strácajú vieru v to ako to v tejto atmosfére nekonečnej ,,korektnosti,,  bude v čase najbližšom...

    Ale hlavne, príďte sa porozprávať so samotnými osadníkmi, ako svoju budúcnosť vnímajú oni samotní, čo spravia a čo sú v skutočnostiochotní podstúpiť pre vzdelanostný, kultúrny a občiansky rast. Neriešme ustavične my niečo za nich ! Netvárme sa ako spasitelia etnika na chudobu,  ktorého dlhodobo vytvárajú finančné zdroje zástupy múdrych až v ďalekom Bruseli. Usilujme sa aj o novinársku aktivitu a vyvolanie diskusie o problematike, ktorá t.č. ako-keby výsostne patrila nadáciám, mimovládkam a ľudskoprávnym organizáciám. Sú tu však aj vyššie spomenuté strany konania...

 

     Žijeme frustrujúcu dobu velebenia „práva“ ... každý narába s týmto termínom k obrazu svojmu a ja vo svojom policajno-občianskom svete si len želám, aby sa už konečne do úst funkcionárov rôznych eurocentier, nadácií, mimovládok a ombudsmanských centrál dostalo aj slovíčko „povinnosť“. Elementárna povinnosť byť zodpovedný za seba samého, za svojich potomkov, za ich vzdelanie, za poriadok v blízkosti aj keď chudobného, ale vlastného obydlia,  zodpovednosť byť rovnocenným občanom bez ohľadu na farbu pleti, či vyznania. Zdôrazňujem to už po niekoľkokrát – pohľad na najchudobnejšie osady, v Prešovskom kraji –  hermanovskú, chminiansko-jakubovanskú, sviniansku, kolačkovskú sa v samej podstate nemení od 70 - tych rokov minulého storočia a tento fakt je nevyvratiteľný. Miera gramotnosti a následnej uplatniteľnosti na trhu práce je bohužiaľ stále na tej istej úrovni – pre pracovný trh sú jednoducho dlhodobo nepoužiteľní a s tým bohužiaľ málokto niečo v najbližšom období spraví.

     Mojou agendou nie je ale riešiť príčinu tohto stavu, mojou agendou, tou policajnou je riešiť následok po protiprávnom konaní, resp. mu komplexom opatrení preventívno-represívneho charakteru predchádzať. Súčasne vnímanie práva, tak dôležitého v právnom štáte, však paradoxne viac chráni páchateľa ako poškodeného !

Náhrada škody po spáchaní trestného činu či priestupku osadníka sa jednoducho  nedostaví... lebo právo.

Dieťa zobrať od nezodpovedných rodičov a dať mu náležitú prepotrebnú výchovu aj keď to zákon  umožňuje,  neprejde to... lebo právo.

Rodinný dom postavený v obci v blízkosti osady stráca rok čo rok na hodnote a stúpať nikdy nebude... lebo právo.

 

     Jedna z poslankýň slovenského parlamentu  povie, že polícia disponuje silou v podobe rómskych špecialistov a nič viac netreba z pozície početnosti polície v osadách robiť. Je to hrubé nedorozumenie pani poslankyňa. Rómski špecialisti sú políciou „obetovaní“ jednotlivci, ktorí budujú most dôvery medzi políciou a osadníkmi, sú radcami v osadách ako prísť k občianskemu preukazu, ako a kde ísť prihlásiť dieťa do školy a sú v rôznej miere oslobodení od ostatných policajných povinností pre ktoré je polícia v štáte zriadená. My sme na tento inštitút hrdý, pretože nám taktiež záleží na tom ako sa bude táto rómska komunita do budúcna vyvíjať. My ale potrebujeme v prvom rade a predovšetkým sily a prostriedky sústrediť na ochranu tých, ktorí sú denno-nočne konfrontovaní s protiprávnym konaním neprispôsobivých. Pochopte to konečne  a my v samej podstate nepýtame navýšenie celkového počtu policajtov, usilujeme sa o ich dômyselné prerozdelenie.

    Aktivity nášho p. ministra vnútra sú vynútené osobitosťami nášho východniarskeho policajného bytia a náš hlas každým dňom silnie viac a viac. A chválabohu on to spolu s p. prezidentom PZ vníma obdobne.

     V súčasnom období vo vzťahu k rómskej agende Prešovského, Košického a Bansko- Bystrického kraja žijeme dobu „akceptácie neutešeného stavu“ a sociologická explózia hrozí tak intenzívne, ako intenzívne koná a nespí extrémistická scéna.

    Áno, polícia potrebuje právomoci, potrebuje kompetencie a silné náboje sebadôvery a rešpektu – bez nich nás do budúcna na tom našom východe „boh ochraňuj“ .

Plk. PhDr. František Leško,  zástupca riaditeľa KR PZ Prešov

               

         


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Skutocne? | 20-01-2018 19:45:35
Ja tento ritolezecky clanok v podstate chapem - je sice prejavom ludskej slabosti - ale ukazuje preco je funkcionarom prave pan plk.

Policia vraj potrebuje pravomoci a kompetencie .... ktore? Preco ich nema? Ved Kalinak je ministrom uz 10 rokov a pan plk s nim vo vsetkom suhlasi....

Ktore pravomoci a kompetencie nemate a ako ich mienite vyuzit .....?

Predpokladam, ze mate rovnake (alebo podobne) pravomoci a kompetencie ako policajti v celej EU. Otazka je, ci mate aj rovnake vysledky.

Co sa tyka chybajucej sebadovery, to nie je nieco co sa da dat. Ak sa bojite nemate tam co hladat.

Co sa tyka chybajuceho respektu, ten si musite zasluzit. Ubezpecujem Vas, ze ked ludia pocitia, ze policajti su tu aby pomahali a chranili slusnych ludi, budete mat respektu kolko len chcete.

Ja to vidim tak, ze postoj policie je postojom zahradnika, ktory 20 rokov kaslal na zahradu, teraz tam ma dvojmetrovu burinu a on narieka, ze za tie peniaze sa mu tam neoplati ani pracovat - tak nepracuje.

-------------------------------

Chcem sa ospravedlnit, ak niekoho nepravom urazim ale toto je moja skusenost s policiou.

Dopravna policia:
- miesta, kde sa roky opakovane stavaju nehody policia ignoruje. Porusovanie predpisov sa tam nekontroluje a znacenie sa tam nemeni. Asi niekde chyba je, ked su tam tie nehody, ale nikto po nej nepatra.
- hliadky su hlavne na miestach, kde sa najcastejsie porusuju predpisy - to, ze tie miesta su policiou vytvorene nezmyselnym umiestnenim znacenia a ze sluzia na vyberanie penazi od normalnych ludi to nepovedia.

Poriadkova policia
- okradnu Vas ... klasifikuje sa to ako priestupok s poznamkou, ze keby sa to vyriesilo (rozumej pachatel sa sam prizna) tak sa to preklasifikuje na trestny cin.
- 100m od Vasho domu predavaju drogy, verejne a kazdy jeden den.... odpoved policie - to nie je nasa starost. Ked ich skointrolujeme, tak aj tak pri sebe nebudu mat drogu a nic im nemozeme.

-------------------------------
Chcel by som pana plk ubezpecit, ze
- ked na miestach kde su pravidelne nehody pribudne dalsie vystrazne znacenie
- ked uvidime merat rychlost na miestach, kde vyssia rychlost realne moze sposobit problem
- ked uvidime, ze policia ma snahu vytlacit drogovu trestnu cinnost napriklad tym, ze sa postavi vedla dilera alebo prostitutky a stotozni kazdeho cloveka, ktory sa v tych miestach ukaze (garantujem, ze uz sa tam nevratie)
- ked uvidime, ze policajne kontroly chodia aj v noci, ked po obci chodia zlodeji a nielen rano ked ich zavolame.
- ked uvidime, ze pokuty dostavaju aj tie velke auta s holohlavymi sofermi
- proste ked uvidime, ze policia je tu realne pre slusnych ludi
Tak si policia zasluzi nasu uctu a pravdepodobne budu mat aj menej roboty. Popripade im mozno dame aj vacsie pravomoci - pretoze budeme mat istotu, ze je to na ochranu nasich prav.
Rasizmus... | 20-01-2018 16:27:22
Akékolvek poriadky ktoré by si s nimi chcel robiť a hneď tu máš xx demaršov, sťažností z Bruselu a mimovládiek a súd na krku pre SR... Tak aké poriadky by si navrhol ty (hoci s tebou aj ja súhlasím) s nimi urobiť tak, aby z toho nebol \"medzinárodný\" škandál... Moj názor je že treba, aby všetkých zobrali do Bruselu či Haagu a nech nám ukážu ako s nimi zaobchádzať tak, aby neboli diskriminovaný oni ale ostatné obyvateľstvo.. Toho sa však nedočkáme lebo oni nám sem radšej pošlu mld € len aby zostali tu...
Trigger | 20-01-2018 09:39:43
Presne tak, dnes kazdy pozna len svoje prava ale nie povinnosti..a preto to nasi skvely kultivovani spoluobcania patricne zneuzivaju...trapny stat toto nevedia porobit piriadky ani s negramotnymi tak co potom chceme...
rudolf | 20-01-2018 08:12:57
Tak ako to tu autor napísal,presne taká je situácia na celom slovensku s cigánskou menšinou.Sem ,tam sa nájde nejaká výnimka.Ale aby zákon platil len pre bielych a menšinu nie(chránený pred zákonom(,tak to nie.Ale skôr čakám že autor bude stíhaný za podnecovanie nenávisti voči menšine ,rase......a tak dalej(zákon(.Povedal nahlas a napísal aká situácia je v jeho regióne,a to sa na Slovensku nesmie.V podobnom duchu sa vyjadril poslanec Mazurek a už je na neho hon na čarodejnice.Chcem len dodať,že nie som rasista,kotlebovec ani iný ...ista.
anonym | 19-01-2018 19:09:07
Pan zastupca - klobuk dole!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign