Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Pohľad občana zaujímajúceho sa

Branislav BenkoDátum15. 01. 2012 22:23:12Témaobec Šoporňa

Šoporňa | Som občanom obce ,vyrastal som tu, ako aj celá moja rodina. Nakoľko som však pôsobil dlhé roky mimo obce, nemal som potrebu sa zaujímať o jej chod (viem bol som apatický, ako väčšina). Môj prvý kontakt s obcou a jej fungovaním bol v čase keď som prijal účasť v rade školy. Tam som prvý krát stretol nášho terajšieho starostu p.Vlčeka, keď sa uchádzal o post riaditeľa školy. V zásade sa mi zdal ako mladý ambiciózny človek, ktorý možno dokáže rozhýbať aj túto skostnatelú inštitúciu.

Mal som možnosť sa s p.Vlčekom spoznať aj bližšie a počúvať jeho názory v čase, keď sa uchádzal o funkciu starostu. Zdalo sa mi ,že konečne niekto má chuť niečo robiť aj v obci a pravdu povediac vedel vyburcovať ľudí (aj mňa) k tomu, že sa začali zaujímať o chod obce.

Prečo toto píšem?

Myslím si ,že takto nejako sa začalo o obec zaujímať viac ľudí, ktorí to do vtedy akosi prehliadali. A rád by som tu teraz napísal postreh občana, ktorý sa začal zaujímať. Tie postrehy sa dajú zhrnúť asi do troch vecí:

Po prvé: Z hrôzou som zistil,že poslanec v obci nie je človek, ktorý ak niečo ide robiť, vie aj čo. No a čo je horšie, ani nemá chuť to naprávať. Potom z hrôzou zistím, že vlastne aj ja som volil poslancov na základe odporúčaní a toho ,že ho pozná otec,mama, kamarát atď a nikdy som si nebol pozrieť vlastne ako sa k tomu ten človek stavá,ako rastie, učí sa a pomáha budovať obec.Týka sa to poslancov, ktorí tam sedeli x období a doteraz nemali naštudované ani základné zákony a veci ohladne fungovania obce.

Po druhé: Nie všetko nové je lepšie a hlavne myslieť si ,že funkciou ľudia neblbnú je naivné.

 No tu by som podotkol niekoľko postrehov na margo starostu, nakoľko sa práve toto týka jeho.

Je základná managerská schopnosť pripraviť a nachystať podklady (a je jedno k čomu) na jednanie zastupiteľstva a to každému poslancovi. Obec je bohužial  kolektívny orgán, takže akokoľvek chce starosta rozhýbať obec musí to vedieť robiť s poslancami a nie za ich chrbtom.Peniaze na plat starostu a aj obecného úradu pochádzajú z daní občanov, takže majú právo na úplné, jasné a hlavne všetky informácie a je jedno ,že to vyplýva zo zákona.Je to jednoducho veľké managerské gesto a umenie riadiť.Taktiež pripustiť iné názory je základom dobrého riadenia.

No a po tretie: Je asi Slovenskou špecialitou kritizovať, vyvolávať vášne ale nič viac.

Práve toto sa týka poslancov v momentálnej situácii. Páni poslanci, je smutné že nedostávate informácie, je úbohé ak sa ničia lesy na všeobecné listy a zmes informácií ,ak starosta s Vami nekomunikuje ale, a toto by som rád podtrhol.

Nepáči sa Vám, že si rozhoduje ako chce, super.Mali ste možnosť zmeniť rokovací poriadok aký ste chceli a čuduj sa svete veď vy ho nemáte (dokonca sa Vám ponúkol právnik že ho vypracuje). Vy chcete aby vám ho nachystal starosta.Prečo? Vy neviete čo chcete? Neschválili by ste ho? Máte väčšinu.

Rozpočet je niečo podobné, len v zelenom.Prečo nemôžte navrhnúť rozpočet taký, akú máte predstavu, ako by mal vyzerať. Neviete čo chcete robiť v obci? Musí to dať starosta? Ak ho nebude dodržiavať porušuje jednoznačne zákon. Ak ho neviete zostaviť,  je to smutné. Potom sa pýtam, čo vlastne Vám na ňom vadí? Nie je potom jedno, či o všetkom viete alebo nie? Veď tým pádom vlastne ak by Vám aj dal informácie sú pre Vás úplne zbytočné.

Rozhodol som sa napísať tento článok po tom, ako som si prečítal diskusiu na tejto stránke a vyjadrenie p. Vlčeka. Ako občan ktorý sa začal zaujímať a zistuje, že vlastne či sa zaujíma a či nie, v konečnom dôsledku aj tak musí nakoniec priznať, že obec bude fungovať na neutrál, tak ako doteraz iba pár ľudí si posilní ego a to ako na jednej tak aj na druhej strane.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
kolko ciganskej, klobas | 27-09-2014 09:09:05
za 940,- eur mohol LenOn Vlcak nkupit asi 200,- kg masiska, 40 kg klobas a k tomu mast, olej, horcicu. Z tolkeho masa mohli podriadeni mukli a muklice naklepat asi 1000 - 1200 ks ciganskej. Pri pochovavani basy mohol 300 ks ciganskej rozdat ucinkujucim aj polovicu klobas. Takze 700 - 900 ks ciganskej by sa malo predat zucastnenym obcanom po 2,50 eur, co by teda malo hodit l750,- - 2 250,- eur, k tomu za predane klobasy, predaj alko - nelko drinkov a mas z toho aj 3 000,- eur. No v skutocnosti sa to vsetko nemuselo predat, naklepany zostatok rozobrali niektori prislusni zainteresovani z jeho okruhu. Ale aj tak by malo z fasangoveho predaja zostat prinajmensom 1000,- eur. Preco potom bolo o niekolko dni zase nakupovat masove vyrobky z obecnej kasy. Kde sa asi podel vytazok z predaja obcanom drahej ciganskej pecienky. Inde v obci a blizkom okoli je bezna cena 2,- eur/kus. Ale sak obec ?Vlcak/ musi na obcanoch zarobit. Takato je starostlivost o obcanov zo strany vasho akoze starostu. Len ho volte, potom vam bude cigansku predavat po 3,- eura. Ked netece, aspon kvapka.
čudná zhoda | 26-09-2014 07:17:10
vybral som si tento článok ešte z 15.1.2011, lebo a mi zdá, že jeho pointa aj celkový obsah je stále, ba teraz ešte viac,aktuálny. dobre občerství pamäť občanom a veštkým zainteresovaným.
No tento môj príspevok by mohol patriť aj pod atrakcie Šoporne a jej obec. administratívy i starostu. Ide o veľmi zvláštnu zhodu dvoch faktúr vo fakturovanej sume a nepresností /blbostí/ údajov v ich evidencii.
fa.č.109/2014 na sumu ...939,06 Eur za mäsové výrobky na "Šopornanský Fašanek", dodávateľ Bohumil Súkennik, Pata, faktúra vystavená dňa 28.2.2014 aj v tento deň uhradená.

fa.č.143/2014 na sumu ...939,06 Eur za tovar a mäsové výrobky na "LETNÉ kultúrne podujatie", dodávateľ Bohumil Súkennik, Pata, faktúra vystavená 11.3.2014, uhradená podľa evidencie bola 04.03.2014, teda o 7 dní skorej ako bola vystavená.
Tie dátumy vystavenia a úhrady druhej fa sú zrejme len opisová chyba príslušnej pracovníčky OcÚ, uhradená fa bola pravdepodobne 14.03.2014.
Ale zhoda fakturovanej sumy na centy je prinajmenšom čudná, ak si uvížime, že sa jedná o vážený tovar odoberaný s 13 dňovým rozdielom.
Najviac tu však rezonuje ten uvedený účel "letná kultúrna akcia". Starosta a obecný úrad mali leto už začiatkom marca, alebo mäsové výrobky nakúpili o 2-3 mesiace skorej a držali ich až do akcie v mrazáku, lebo možno v lete by sa nedali zakúpiť???!!!
Toto vážemí občania a jeho potencionálny voliči je len maličký príklad NETRANSPARETNOSTI jeho Magorovej LenOnovej finančnej politiky a klamania a zahmlievania skutočnosti!!! + nedbalá práca časti administratívy obec. úradu.
No comment... | 20-11-2012 19:45:51
Iba tak spätne sledujem články o Šoporni a som veľmi rada, že som narazila práve na tento. Pán Benko veľmi pekne napísané, objektívne a výstižné!!! Kto nečítal, vrelo odporúčam!!!
Na stránkach SOL diskutujú zväčša ,,odporcovia" starostu, tí, ktorí tu vyslovila opačný názor, sú okamžite počastavaní urážkami a podobne... Čiže rozumná diskusia žiadna. Presne to mi tu chýba, veď vymieňme si názor, ale s troškou úcty voči sebe by to chcelo. Tu sa to však nedá. Toľko môj názor.
PS: Počet komentárov pod týmto článkom nasvedčuje tomu, že iba málokto z najčastejšie diskutujúcich šoporňanov si trúfol oponovať Vám (predpokladám že by im chýbali argumenty), tak Váš článok radšej odignorovali :)
pre p.Benka | 17-01-2012 20:27:57
Ale veď poslanci už začali robiť a nič sa nedá spraviť zo dňa na deň. Aj referendum bude na ich podnet.
Pán Benko veď vaša manželka je vo finančnej komisii tak ste dosť dobre v obraze a to z prvej ruky ako to funguje ako starosta nedáva žiadne podklady a tie si predsa nemôžu vymyslieť. To boĺ predsa jeden z podnetov prečo sa toto všetko rozpútalo, ved keby to poslancov nezaujímalo a nerobili by vo svojom volnom čase tak by doteraz nikto nič nevedel a žili by sme nadalej v nevedomosti. Chvala bohu našiel sa niekto kto si to nenechal pre sebe a súdim, že asi pre dobro nás a našej obce,kto to povedal nahlas a začal to riešiť.
Vám sa nepáči konanie ani starostu a ani poslancov tak isto ste mohol kandidovať na tieto miesta a v dalších voľbách budete mať takisto možnosť a môžete svojimi skúsenosťami, postrehmi, názormi prispieť k rozvoju našej obce a nemusíte voliť nikoho na základe odporúčaní ale uplatnite svoj vlastný názor
občan | 17-01-2012 13:09:34
... od nášho pána starostu je možné všetko... v tomto prípade NESKORO!!!...
Marián | 17-01-2012 09:51:48
Je toto možné? Zasa bol v schránke srdečný list od pána starostu na "Starostovský deň". Zvláštne je, že tak zrazu, pár dní pred zastupiteľstvom. Strašne sa mi páči, ako veľmi sa opekňuje, zalieča rečami. Nuž, treba uznať - je rétorik. So svojou hubou rozbije Japonský trh, Honk-Kongskú burzu, ale aj dobré medziľudské vzťahy, lebo je len on, názor pravdy nerešpektuje a nikoho nepotrebuje. Veď je demokrat.
Pre ?? | 17-01-2012 08:30:49
Ja ak sa mi niečo nepáči, snažím sa to zmeniť a verte že vždy na úkor voľného času a rodiny. A ako ste napísal, išli tam dobrovoľne, s vedomím že niečo idu robiť pre obec. Je pravda že má niektoré veci robiť starosta, ale zatupitelstvo nie je iba debatny kruzok, inak by sme ich nepotrebovsli. A áno nerobí čo by mal, nespolupracuje a to vadí tak poslancom ako si myslím aj občanom. No nezdá sa mi ako riešenie teraz čakať či sa umudry, lebo by to stalo trochu času napravat veci a udržiavať obec v chode a rozvoji. A som rad že pán Macho ako tu pise s tým niečo začali robit, len dúfam že ich akčný čas nebude rok pol roka ku každému problému, pretože si nemyslím že starosta zmení myslenie a zrazu sa začne správať normálne. ( áno, bude referendumno v tejto republike až na jedno žiadne nedopadlo tak ako sa očakávalo a to aj tie malé v obciach a mestách kuk na web )
shelley | 17-01-2012 08:00:42
Gulak, to o čom tu ty hovoríš? Vieš vôbec, o čom je reč?
Amfiteáter a poliklinika v Šoporni? Vieš o tom ho**o, ale vypisuješ....jedovaté sliny...
Marián | 16-01-2012 23:35:10
Adrián, ale aj ostatní vážení poslanci - ja už len dúfam, že máte všetko riadne právne ošetrené, originálmi potvrdené, že máte dostatok relevantných argumentov, ... Lebo ak nie a vaša snaha bude márna a vyjde navnivoč, pán starosta narastie o ďalšie dva metre a jeho arogancia bude nekonečná.
Registrovaný Adrián Macho, poslanec OZ v Šoporni Adrián Macho, poslanec OZ v Šoporni | 16-01-2012 20:53:56
Dobrý postreh, ale trošku musím oponovať a to v tom, že dňa 12.12.2011 boli schválené nové zmeny navrhnuté poslancami do rokovacieho a teda mal byť upravený, dokonca tento návrh bol zaslaný aj starostovi, ale nepredložil ho a otázka je trochu inde, prečo nie je doteraz prepracovaná zápisnica s tohto zasadania podľa zvukového záznamu tak, ako to vyžaduje overovateľka a zjavne to niekomu robí problém?
Čo sa týka rozpočtu, tak ako tvrdíte, starosta nám doteraz nepredložil rozpočet taký, ako požadujeme a preto ho upravujeme my, poslanci, finančná komisia a kontrolórka a na najbližšom zastupiteľstve sa má o ňom jednať. Dnes sme podali žiadosť na zvolanie zastupiteľstva na 23.1.2012 a je to na starostovi, takže toľko.
milan | 16-01-2012 20:44:20
gulag pohotovostna sluzba na poliklinike musela byt zrusena pretoze cena za vyjazd vozidla rychlej zdravotnej sluzby je niekolkonasobna oproti cene za vykon lekara na pohotovosti a obe sluzby robi penta proste im na pohotovosti utekali peniaze :(
gulak | 16-01-2012 19:50:22
Hlavná vec,že sa rekonštroval bývalý amfik,podľa mna tie peniaze mohli dať na zachovanie pohotovostnej služby na poliklinike,to je podľa mna služba obyvaťeľstvu potrebnejšia,ako dáky prežitý amfik,ale na tom sa dá ľahšie nabaliť
pre pana Benka | 16-01-2012 19:26:21
pan Benko ja som sice iba laik, ale vy tu pisete ze preco nekonaju poslanci ked mozu. vy si asi neuvedomujete ze ty poslanci chodia do prace, pridu domov a su radi ze si mozu oddychnut. a podla vas maju robit pracu za pana starostu, ktory mimochodom za to berie plat (a nie maly), a oni dostavaju za to ze su poslanci, mam taky dojem len almuznu, (par drobnych na kavu).Ano je pravda ze do toho isli s tym ze sa budu podielat na chode obce aj na ukor svojho volna, ale nie ze budu robit to co by mal robit starosta... mozno ze nemam pravdu, ale uz som to napisal na zaciatku, som iba laik v tychto veciah
pre janu | 16-01-2012 15:18:09
Na zastupiteľstve som bol, snáď mi nechcete povedať, že textová časť je problém tohto rozpočtu? Ako sa robil rozpočet za predchádzajúce roky? (vôbec kontroloval), nakoľko som videl aj rozpočet predchádzajúceho starostu a verte, že tam tiež chýbal rozpis položiek a textová časť.
A ktorý text Vám chýbal? Že v administratíve je jedna suma? Veď ju rozbite vy.V celom rozpočte sú zložené 3 položky, zvyšok si myslím že je dostatočne na zostavenie rozpočtu rozbitý.
A prečo by to mali vypracovávať oni ak je s tým problém. Tak im to len odovzdáťe schválené a vypracované.
Zdá sa mi to také čakanie na to kto z koho. Ak nepracuje starosta zastupiteľstvo môže. Nech si teda vedie úrad a obecné dôležité veci bude robiť zastupiteľstvo bez neho a máte podelené kompetencie.Či myslíte že by Vám prišiel na zastupiteľstvo niečo vykričať? Ak áno chvala bohu, začne sa komunikovať.
jana | 16-01-2012 12:37:52
pan Benko, ak by ste bol na poslednom zastupitelstve tak by ste vedel preco poslanci nemohli schvalit rozpocet..... nie pteto, ze im tam nieco nevyhovovalo ale to, ze rozpocet od pana starostu bol predlozeny bez textovej casti, co potvrdila aj pani kontrolorka. Textova cast musi byt prilohou kazdeho rozpoctu. Nasledne malo byt zvolane zatupitelstvo 9.januara s programom "rozpoctu" ale pan starosta ho nezvolal.Ohl. rokovacieho poriadku poslanci vypracovali rokovaci poriadok a bol aj predlozeny starostovi. Vacsine poslancov nerobi problem nieco vypracovat, nachystat, pripravit sa na zastupistelstvo, ale vsetku dokumentaciu "konecnu" potom vypracovavaju zamestnanci obecneho uradu, a ako vieme od pana starostu maju zakazane cokolvek poslancom predlozit, pripravit alebo zdokladovat, a tu je ten problem.....

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign