Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Piatok 13-teho

Iveta TóthováDátum13. 05. 2011 23:15:17TémaIné
200

Končí sa nám deň.  Piatok 13-teho.  Ako sa zvykne hovoriť – nešťastný piatok.  Komu sa nič zlé nestalo doteraz, tak hádam za tú hodinku sa mu ani nič zlé nestane.

Ľudia  piatok 13 -teho považujú  za nešťastný deň od nepamäti.  Mnohí  majú obavy, aby sa im nič zlé nestalo. Či už úraz, havária, strata niečoho atď.

Históriu piatka 13-teho niektorí  spájajú s biblickou udalosťou poslednej večere Ježiša Krista, na ktorej sa zúčastnilo 12 apoštolov a Ježiš, ktorého napokon ukrižovali na Veľký piatok.

Iní sa opierajú o historické fakty z piatka 13. októbra 1307, kedy kráľ Filip IV. Pekný falošne obvinil 15-tisíc templárov, členov rytierskeho rádu a vydal príkaz ich uväzniť a následne upáliť. Hovorí sa, že práve on zničil rád templárov.keď dal francúzsky kráľ Filip IV. Pekný , ktorých následne mučili a popravili.

Za nešťastný považujú piatok aj kresťania . Práve v piatok totiž Eva ponúkla Adamovi jablko hriechu. V piatok zabil Kain svojho brata Ábela, v rovnaký deň začala potopa sveta. Najväčšie prekliatie sa s piatkom podľa histórie spája od čias Ježiša Krista - práve v piatok, a k tomu trinásteho, mal byť ukrižovaný. Pri Poslednej večeri sedelo trinásť apoštolov a tým trinástym bol práve zradca Judáš.

 

Aj Vás vyprevádzala dnes ráno mamina, manželka alebo manžel so slovami : dnes je piatok 13-teho, dávaj si pozor a buď opatrný !!!  Podľa odborníkov ide však o obyčajný deň.  To, že sa v ten deň stáva viac nešťastí si vraj ľudia spôsobujú  sami. Myslia negatívne, majú strach a tak aj negatívne veci priťahujú.

Mimochodom, veríte napr. na nešťastie ak Vám prebehne čierna mačka cez cestu?  Alebo ak sa vrátite do bytu ak ste už raz z neho vyšli von, že je to nešťastie ? A čo rozbité zrkadlo, tiež prináša 7 rokov nešťastia ?

Tak či onak...za necelú hodinu je tu polnoc a ten nešťastný piatok ním končí. V roku 2011 už piatok 13 nebude. Najbližšie bude v roku 2012 a to hneď tri krát. V januári, apríli a júli.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 17-05-2011 12:41:01
pan Cehlarik, vyborny clanok :-))pekne vsetko rozobrate a vysvetlene, takychto ludi cirkev potrebuje :-)
Registrovaný Marek Olša Marek Olša | 16-05-2011 09:15:27
to: Igor Lehocký

Si ma zabil! :)
Jozef | 16-05-2011 08:26:41
Antónia Staníková | 15-05-2011 17:44:04

ake fakty? aka istota?
autorka tu na odlahcenie jednej povery napisala clanok, v ktorom pise: niektori ludia povazuju..., alebo, ako sa hovori...
To uz su fakt fakty.
A najsmiesnejsie je, ze jednu poveru idete poniektori vyvracat inou, 2000 rokov starou poverou.
anonym | 15-05-2011 19:39:57
Treba sa autorky opýtať odkiaľ to nabrala.
Antónia Staníková | 15-05-2011 17:44:04
Pán Cehlárik, vďaka za Váš vysvetľujúci príspevok, nestačila som sa čudovať pri čítaní tohto článku, odkiaľ jeho autorka nabrala informácie, ktoré nám prezentuje ako skutočné fakty s takou úžasnou istotou...
anonym | 15-05-2011 12:48:38
ja mam dokonca 13. maja narodeniny a aj 18 som mala piatok 13-teho a berem to ako kazdy obycajny den...nikdy sa mi nic vynimocne nestalo :-)
Registrovaný Marta Bauer Marta Bauer | 14-05-2011 23:02:56
Poznám bývalých maturantov jednej triedy, ktorí sa každý piatok 13-eho stretávajú na tom istom mieste. Kto môže príde a v tento tzv. nešťastný deň vlastne oslavujú svoje stretnutie.
Takže netreba myslieť negatívne a ani človek nezbadá a je po trinástom.
anonym | 14-05-2011 22:07:02
Pre Miro Motyčák:

Môj prvý let v komerčnom lietadle - a vyfasoval som 13. rad. Rovnako moja prvá cesta lanovkou vo Vysokých Tatrách - kabínka číslo 13. Keďže som to prežil (a pád lietadla schytajú aj ľudia v iných radoch), na nešťastné čísla neverím.
Igor Lehocký | 14-05-2011 19:50:07
No hurá, vulgarizmy primitíva tu už chýbali!
pre Gregora | 14-05-2011 19:48:44
úplne s tebou súhlasím.
Registrovaný Marek Olša Marek Olša | 14-05-2011 19:43:50
No ja som bol taký najebaný, že som nevedel ani že je 13teho.
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 14-05-2011 17:05:34
Ja som cital, ze niektore hotelove rezorty vynechavaju 13 podlazie, a niektore letecke spolocnosti zase 13 rad v lietadlach..cize je to asi celosvetovy fenomen..a popravde sa mi vcera tiez posralo co sa dalo..:D:D:D
Registrovaný milan cehlárik ml. milan cehlárik ml. | 14-05-2011 11:14:46
oprava. - citát z KKC je v bode 2110
Registrovaný milan cehlárik ml. milan cehlárik ml. | 14-05-2011 10:59:25
Dovoľte mi zareagovať pani Tóthová. Neviem odkiaľ ste čerpali podklady pre tento článok, ale tieto zdroje boli asi dosť nepresné.
Piatok trinásteho nijako nemožno spájať s biblickou udalosťou poslednej večere. Prvá dôležitá nepresnosť je tá, že apoštolov, ktorí boli pri poslednej večeri bolo dvanásť a jedným z nich bol aj Judáš. "Keď sa zvečerilo, zasadol s Dvanástimi za stôl" (porov. Mt 26, 20) Čiže Judáš bol jedným z dvanástich. Tento údaj nenájdete nikde v synoptických evanjeliách ani v Jánovom evanjeliu. Neviem odkiaľ ste čerpali Vy.
O dni Ježišovho umučenia sa vedú debaty v podstate neustále. Každopádne sa ťažko môžeme stotožňovať s dnešným kalendárom, keďže v tom čase Židia používali úplne odlišný letopočet. Tvrdiť, že to bol piatok trinásteho je popri všetkých exegetických a vedeckých diskusiách dosť odvážne.
Hovoriť o konkrétnych dňoch a dokonca datovaní v biblických príbehoch o Adamovi a Eve, Kainovi a Ábelovi či Noem je pri najmenšom nerozumné. Pri týchto textoch je veľmi ťažké hovoriť o ich historicite, nakoľko napr. príbeh stvorenia a teda aj príbeh o Adamovi a Eve nemožno považovať za dejepisné dielo v modernom zmysle slova. Nejde o historické, ale eminentne náboženské dielo.(porov. Heriban - úvod do knihy Genezis)
Bolo by pomýlené posudzovať a skúmať dejinné udalosti zachytené v Knihe Genezis podľa princípov a kritérií modernej nej historickej vedy. (porov. tamže) Svetoví biblisti sa v datovaní týchto textov doťahujú na storočia. Odkiaľ máte presný deň neviem.
Celý článok sa spája s témou tzv. "poverčivosťou", ktorú kresťanstvo jednoznačne odmieta. Poverčivosť je v podstate prehrešením sa voči prvému Božiemu prikázaniu - Povera je určitým spôsobom zvrátená priepasť (excesssus) religióznosti; neúcta voči Bohu je nečnosť, ktorá je - pre nedostatok (per defectum) - proti čnosti nábožnosti. (porov. KKC 2210)
Suma sumarum - piatok trinásteho nijako nesúvisí s kresťanstvom.
Preto Vás prosím, aby ste vždy pred tým ako napíšte takýto článok pozornejšie preštudovali problematiku z relevantnejších zdrojov. Bolo by na škodu veci kvôli kvantite materiálu skĺznuť k nižšej kvalite obsahu, ba až k evidentným nepravdám.
Gregor | 14-05-2011 10:49:56
Ludia radi uveria všetkému a všeličomu.Veria všelijakým poverám horoskopom, veštkyniam a sprostostiam. Niektorý rady zveličujú a boja sa nevediac čomu vlastne.Ja osobne neverím ničomu a ked ma niekto upozorní že išla okolo mna čierna mačka len odpoviem vypadni odo mna ty čert.Neverte všetkému čo počujete alebo čítate lebo sa potom naozaj budete bát od strachu.Koniec sveta v roku 2012 nebude nikto nevie kedy bude koniec sveta iba Boh náš nebeský otec to vie.A ked sa už bojíte pomodlite sa modlitbu Otčenáš a strach prejde.:D:D
Peter Klokner | 13-05-2011 23:27:49
Tentoraz si P-13 kompletne vyžrali naši bratia česi. Ani neviem či je to škodoradosť či zadosťučinenie. Ale fakticky im to išlo skvele. A navyše neboli taký nadutí ako minulý rok takže asi si to až tak veľmi nezaslúžili.
anonym | 13-05-2011 23:21:18
A ten sľubovaný koniec sveta teda bude v 2012 alebo nie? Mám zaujímavú ponuku na úver... :-)

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign