Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Pekári v Európe sa spojili. Podpísali spoločné memorandom o spolupráci

Agentúra Nextina |MM|  

·         Zlá situácia v pekárenskom segmente sa netýka len slovenských pekárov

·         K boju o záchranu odvetvia sa pripájajú aj českí, maďarskí, poľskí a rumunskí pekári

·         Predstavitelia pekárenského priemyslu týchto krajín sa zhodli, že ich odvetvie je pred krachom a jednou z najzávažnejších príčin je neakceptovanie výrobných nákladov ich najväčšími odberateľmi – niektorými zahraničnými obchodnými reťazcami

·         Na spoločných krokoch sa dohodli podpisom Medzinárodného memoranda o spolupráci

 

Bratislava, 27. novembra 2018– Neudržateľná situácia v pekárenskom priemysle donútila pekárov naprieč strednou a východnou Európou k spoločným krokom pri záchrane svojho odvetvia. Združenia, ktoré spolu zastupujú dovedna 90-tisíc ľudí pracujúcich v pekárenstve, sa dohodli a spoločne podpísali Medzinárodné memorandum o spolupráci v pekárenskom priemysle. „Udržateľnosť pekárenského priemyslu má strategický význam pre celú úniu a jej riadne fungovanie je nevyhnutné v prospech európskych spotrebiteľov. V maloobchodnom predaji čoraz viac dominuje malý počet reťazcov, pričom niektoré z nich zneužívajú svoju kúpnu silu a tlačia dodávateľov do dodávok, ktoré nepokrývajú výrobné náklady. Tomuto chceme spoločne zamedziť,“ tvrdí predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

 

Nízke ceny, ktoré sú už dlhodobo vyplácané dodávateľom nielen v Európskej únii, ale aj mimo nej, sú podľa pekárov na neudržateľnej úrovni, pričom tieto tlaky majú negatívny dosah na zamestnanosť v pekárenskom priemysle a podieľajú sa na neustálom poklese dopytu po čerstvom pečive. „Dohodli sme sa, že budeme vzájomne podporovať konzumáciu chleba a výrobkov z múky prostredníctvom národných a regionálnych kampaní, na výmene informácií s cieľom prijímať jednotnú politiku proti nekalým obchodným praktikám, budeme spoločne podporovať spravodlivé obchodné praktiky a rovnako budeme žiadať národné vlády, aby navrhli vhodné opatrenia vrátane regulácie na ochranu spotrebiteľov, pracovníkov a výrobcov pred akýmkoľvek zneužitím dominantného postavenia na miestnych trhoch,“ pripomína Tatiana Lopúchová a zároveň dodáva, že budú spoločne bojovať proti krokom, ktoré ešte zhoršujú zlú situáciu odvetvia, ako napríklad oneskorené platby, jednostranné alebo spätné zmeny zmluvných podmienok, neposkytnutie dostatočne podrobných alebo jednoznačne formulovaných informácií o zmluvných podmienkach či nútená účasť na propagačných akciách.  

 

Memorandum o spolupráci na slovenskej úrovni s názvom Memorandum o poctivom obchode bolo podpísané v júni 2018. Išlo o memorandum medzi slovenskými pekármi a slovenskými obchodnými reťazcami, ktoré sú združené vo Zväze obchodu SR. Slovenské memorandum má za cieľ podporiť domáce pekárske odvetvie v boji proti nekalým obchodným praktikám, na ktoré však doplácajú aj slovenskí obchodníci. „Slovenskí obchodníci sa správajú férovo a poctivo, a to aj napriek tomu, že sú v rovnakej pozícii ako zahraničné siete. Doplácajú však rovnako na umelo deformované pultové ceny, ktoré nepriamo určujú práve zahraničné obchodné siete svojou nátlakovou politikou. Slovenské maloobchodné siete sú tak nútené sa tejto politike z konkurenčných dôvodov neustále prispôsobovať,“uzatvára Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

 

Kto sa podpísal pod Medzinárodné memorandum o spolupráci v pekárenskom priemysle:

-       Pekárske združenie Maďarska (Magyar Pékszövetség), ktoré zastrešuje približne 23 000 zamestnancov v pekárstve, zastúpené Jozsefom Septom

-       Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, zastrešujúci približne 12 000 zamestnancov v pekárenskom odbore, zastúpený Vojtechom Gottschallom

-       Poľská pekárska asociácia (Stowarzyszenie piekarzy), zastrešujúca približne 5 000 zamestnancov v pekárstve

-       Rumunská pekárska asociácia (ROMPAN – Patronatul Roman din Industria de Mărarit, Panificatie şi produse fainoase), zastrešujúca 30 000 zamestnancov v pekárskom odbore, zastúpená Aurelom Popescuom

-       Za Svaz pekařů a cukrářů v ČR, ktorý združuje 20 000 zamestnancov v pekárenskom sektore, memorandum podpísal Jaromír Dřízal

-       Memorandum o spolupráci bolo podpísané za prítomnosti Antonia Ariesa z Mexika, prezidenta svetovej únie pekárov a cukrárov UIBC (International Union of Bakers and Confectioners) a Fernandéza Villaverdeho zo Španielska, generálneho sekretára UIB

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Halo | 02-12-2018 09:04:31
Bohužiaľ,už skoro nikto nepecie chleba tradičným spôsobom,ba ani pekári.Az na par výnimiek.A hotové múky na chleba pochádzajú bohvie odkiaľ.Ale,myslíte si,že to niekoho zaujíma?Pre vatsinu ľudí,je dolezita cena,ktorú za pečivo zaplatia.Pri tradičnej výrobe,by to bolo oveľa viacej.A tak je to skoro so všetkými potravinami.
Pre shelley | 02-12-2018 08:37:35
To čo tu spomínaš kuchynskú techniku ovláda každá žena a aj dieťa. Tu ide o princíp,že kvalitný chlieb ktorí neplesnivel po dvoch dňoch už naše staré mamy vedeli upiecť.Teraz pečú automaty v supermarketoch z mrazených polotovarov a výsledok každý môže posúdiť.Ja osobne za chlieb našich starých materí by som si rád priplatil.
Pekar | 01-12-2018 17:54:26
Stačí zakázať vypekanie pekarenskych výrobkov v obchodoch a pekárne môžu vydýchnuť.
shelley | 30-11-2018 04:43:22
Či chlieb a pečivo skončí v kontajneri, záleží v prvom rade od gazdinej. V dnešnej dobe, keď máme chladničky, mrazničky a hriankovače, nemusí ísť do odpadu pri dobrej organizácii v domácnosti nič. A pečivo sa dá ešte aj vysušiť a pomlieť. Naše matky a staré matky boli oveľa šetrnejšie, boli aj domáce zvieratá, najmä sliepky a bravy, ktoré "ekologicky" likvidovali chlieb a pečivo. Lenže tu sa v súčasnosti PLYTVÁ . To je známka nevyspelosti domácej gazdinej, keď chlieb vyhadzuje. Nie sme takí bohatí, aby sme si toto mohli dovoliť - a potom vyplakávame.
pre Pat a Mat | 29-11-2018 21:39:16
Ten IDIOT si ty. Čo tu splietaš chlieb s autami? Keď si myslíš, že je to hlúposť, tak potom zožer tie vyhodené a splesnivelé chlieby vyhodené v kontajneroch!
Pre nazor | 29-11-2018 06:38:41
Máš pravdu,treba piecť hlavne kváskový chleba,je chutnejší a hlavne po dvoch-troch dňoch neplesní.Nedávno som pozeral na STV2 test magazín o chlebe: voľakedy gazdinky potrebovali na chlieb múku,soľ,vodu rascu a "kvások",chlieb neplesnil ani po týždni.Teraz tam dajú kadejakých semien a ingrediencií a tak to vypadá.A tie názvy.Tým sú aj náklady vyššie.A chýbajú kvalifikovaný vyučený pekári ako boli voľakedy.Nemenil by som jeden druh chleba ktorí piekli gazdinky za žiadne chleby ponúkané teraz na trhu!Je to aj plytvanie múkou.
Pat a Mat | 28-11-2018 21:18:26
názor | 28-11-2018 21:08:15 Prerpáč, ale si ty len pekný IDIOT ! Žiješ ty vôbec v reálnom svete? Načo sa napr. vyrába toľko áut rôznych značiek? Nestačil by jeden typ? Veď všetky majú štyri kolesá. Hocikde by si dostal kúpiť ND a boli by tiež určite lacnejšie. ...
názor | 28-11-2018 21:08:15
Načo sa vyrába toľko druhov chleba, pečiva...? Keď sa u nás piekol chlieb boli tri druhy: biely-pšeničný, čierny-ražný a tzv. vyrážkovy-pšenično-ražný. Tie semienky si vie zákazník dať na chlieb aj sám. Potom sa len vo veľkom plytvá. Aj náklady na pečenie by boli nižšie. Veď v tých obrovských predajňach sú tony zbytočného a nezmyselného tovaru. Naša zem je jedno veľké smetisko.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign