Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Overené informácie o stave hladiny Váhu získať z mesta je problematické, referent krízového riadenia Račák nemá počítač a hovorca Veselický nedvíha telefón

Miloš MajkoDátum30. 04. 2017 15:09:35TémaAktuálne témy
200

Sereď | Včera ráno bol v oblasti Serede z dôvodu stúpajúcej hladiny Váhu vyhlásený 1. stupeň povodňovej aktivity. O informácie k veci sme požiadali referenta CO Miroslava Račáka. Informácie poskytol a sľúbil, že bude médium pri akejkoľvek zmene informovať, aby sme mohli relevantné informácie poskytnúť občanom, ktorých sa zvyšovanie hladiny Váhu môže dotýkať.

V nočných hodinách došlo k zvyšovaniu hladiny Váhu a predpoludním nás telefonicky kontaktovalo niekoľko občanov, pýtajúcich sa, aká je situácia resp. aká je situácia predpovedaná v najbližších hodinách napr. z dôvodu obáv o zatopenie záhradkárskej a chatovej osady v inudačnom pásme. Dostali sme dokonca e-maily s fotografiami zhoršujúceho sa stavu v tejto oblasti. Kontaktoval som teda telefonicky dnes o 11.32 hod.referenta krízového riadenia mesta Miroslava Račáka opätovne a ten ma telefonicky informoval o tom, že prietok vody bol 900m3/s, nebol vyhlásený  2. povodňový stupeň, hladina Váhu kulminuje a má klesať.

Toto vyjadrenie je ale v rozpore s tvrdeniami občanov, ktorí sú na mieste a preto som ho požiadal o zaslanie informácie e-mailom, aby v budúcnosti - napr. v prípade iného vývoja situácie nemohlo byť telefonické vyjadrenie spochybnené a aby noviny nemohli byť obvinené zo šírenia neoverených informácií. Pán Račák sa vyjadril, že nemá k dispozícii počítač a z telefónu mi mail napísať nevie. Na to som vyjadril počudovanie nad stavom, kedy pracovník zodpovedný za krízové riadenie mesta nie je schopný pri riziku živelnej udalosti komunikovať e-mailom a požiadal som ho, aby dôveryhodnú správu pre médium o súčasnom stave zabezpečil v priebehu pol hodiny s upozornením, že ja nie som postihnutý a informáciu žiadame vo verejnom záujme pre netrpezlivých občanov v lokalite, kde záplavy skutočne hrozia. Pán Račák sa vyjadril, že občania majú záhradky v tejto lokalite s vedomím, že môžu byť zaplavené, majú mať povodňový plán a majú povinnosť riadiť sa ním. Na to som mu povedal, že s ním v plnom rozsahu súhlasím, no práve z toho dôvodu musia vedieť, aký vývoj situácie odborníci predpovedajú a teda či majú počítať s rizikom zaplavenia svojho majetku. To znamená, relevantnú informáciu od mesta nevyhnutne k akémukoľvek konaniu potrebujú dostať včas a všeobecne sledovanými komunikačnými kanálmi.

Pán Račák mi oznámil, že požiada viceprimátora Ľubomíra Veselického, ktorý počítač má, o zaujatie stanoviska pre SOL e-mailom na základe ním poskytnutej informácie. Dohodli sme sa na pol hodine, ktorá uplynula o 12.15 hod. dnes.

Momentálne je 14.30 hod. a nám žiadna správa v tejto veci doručená nebola, nebolo nám ani oznámené, že nám doručená nebude a preto nemám inú možnosť ako korektne za noviny vyhlásiť, že pod neoverené informácie sa podpisovať nebudeme.

Žiadna informácia pre občanov sa v tomto čase nenachádza ani na oficiálnej webovej stránke mesta Sereď ani na SN a to napriek tomu, že je vyhlásený minimálne 1. stupeň povodňovej aktivity. Občania sa domáhajú informácií v médiu, ktorému dôverujú a na ktoré sú zvyknutí. Preto sa verejne pýtam, za čo občania platia na úrade konkrétnych zamestnancov počas celého obdobia, keď sa nič nedeje, no v momente, kedy hrozí znehodnotenie ich majetku živelnou pohromou alebo dokonca môže hroziť poškodenie zdravia, títo ľudia nie sú schopní odovzdať občanom relevantné informácie napriek tomu, že je toto od nich požadované.

V tejto veci oslovíme aj štatutára mesta, primátora Martina Tomčányiho, ktorého funkcia nie je len reprezentačná, ale zodpovedá za chod úradu a nesie aj priamu zodpovednosť.

Včasné informovanie obyvateľstva v prípade živelnej pohromy je nevyhnutným predpokladom ochrany života zdravia a majetku občanov a následky zlyhania kompetentných v prípadoch živelných pohrôm sú myslím že dostatočne známe nielen zo Slovenska ale aj zo zahraničia. Je smutné, že prevencia v tejto oblasti je mizivá a v našom meste dokonca zlyhala aj informovanosť občanov, ktorí si od kompetentných informácie vyslovene žiadajú.

Telefonický rozhovor s referentom krízového riadenia Miroslavom Račákom som ukončil tri minúty pred 15.00 hod. s jeho odporúčaním, že mám kontaktovať viceprimátora a hovorcu mesta Ľubomíra Veselického telefonicky. Toto som vykonal o 15.00 hod. a 15.01 hod. dvomi pokusmi, pán Veselický služobný mobilný telefón nedvihol.

Neuverejnenie pravdy o fungovaní samosprávy a informovaní obyvateľov mesta aj v takto dôležitých veciach by som považoval za nebezpečné a zastávam názor, že obyvatelia majú právo na informácie hlavne v situácii keď sa cítia byť ohrození.

 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia

200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia
200
Autor: Foto: (C) redakcia


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pan Majko, | 03-05-2017 00:27:40
a co na tom nie je na pochopenie. Staci sa prejst po meste v zivoriacich obchodikoch a pozriet sa na stenu kde im visia poziarne poplachove pravidla a pozriet kto je na nich podpisany a opeciatkovany. Trapiaci sa chudak este ani poriadne neotvori obchodik alebo prevadzku a uz je sikanovany, kontrolovany okrem ineho aj vypalnikom poziarnej ochrany mesta ktory mu hned nanuti jeho cinnost a sluzbu. Ktoru si samozrejme vyuctuje od 100€ hore do svojho vacku. A takychto vypalnickych supov je tu viac co nemaju sudnost a len striehnu kedy a koho mozu takto stiahnut s koze a pritom sa tvaria ako priatelia co chcu len dobro ale za peniaze trapiacich sa chudakov v tomto meste. Nastastie karma je zdarma. Zrazu je z predavaca poziarny specialista ktoremu specializaciu zaplatili obyvatelia a aj podnikatelia mesta a on ich este sukromne kasiruje kuskom papiera vytlacenim z pocitaca a to este k tomu robi pocas pracovnej doby kedy ho tiez obyvatelia a podnikatelia platia. A co by sa stalo keby to robilo mesto a Racak pre obyvatelov cinziakov a podnikatelov v tomto meste ako sluzbu mesta gratis ? Malo sa obyvatelia a podnikatelia v tomto meste naplatia ? Musia sa okrem Racaka este dalsi pricucnutí supy takto nabalovat a zdierat komunitu tohoto mesta? Naco ma mesto poziarneho specialistu a za tieto akoze sluzby plati dalsich supov?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 01-05-2017 20:44:03
Nemam pocitac | 01-05-2017 20:37:50 | - mozno som v tychto veciach trosku nechapavy, takze poprosim este raz zopakovat - co robi pan Racak?
Nemam pocitac | 01-05-2017 20:37:50
a vidim to asi tak ze v tomto meste sa uz nic normalne fungujuce ani neda ocakavat. Ale co sa cudejeme. Pan Veselicky a jeho senilnost ma nas obyvatelov uz totalne u prdele a pre neho je podstatne uz len to aby to v klude doklepal do slusne zabezpeceneho dochodku. a pan Račák ten radsej bude buzerovat otravovat a INKASOVAT od chudakov obchodnikov a podnikatelov ci maju unikovy poziarny plan prevadzky kde je hoc aj jedna miestnost a dvere a ci je tam haciaci pristroj. A pokial to nahodou nemaju tak prave on im to s radostou akoze vypracuje cize vytlaci z PC za asi 200 €. Ale to ze taketo sikanovanie a kasirovanie tunajsich podnikatelov v jeho finacny prospech je konflikt zaujmu jak vyšitý to nikoho v tom meste nezaujima. A potom v konecnom dosledku naco by on informoval nejake obyvatelstvo ci ich zatopi alebo nie.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 01-05-2017 17:18:56
Obcania po cely rok svojimi peniazmi odvedenymi vo forme dani po cely rok (roky) platia pracovnika na funkcii \"referent krizoveho riadenia\". Je uplmne jedno, kto tuto funkciu momentalne zastava.

Ked pride k ohrozeniu ich majetku zivelnou pohrmomou, obcania sa k informaciam od tohto pracovnika nedostanu.
Je uplne jedno, z akych dovodov - nema pocitac, nema internet, nekomunikuje, ma zakazane komunikovat, dovolenkuje, obeduje, pozera telku - sa to nedozvedia. Proste sa k informacii nedostanu.

Noviny roky informacie obcanom operativne sprostredkovavaju a tento pracovnik ich odkaze na hovorcu mesta v case, kedy voda stupa a obcania opravnene maju strach o svoj majetok.
Hovorca mesta je za svoju pracu obcanmi z ich dani po cele roky plateny - ked jeho informacie potrebuju, nedostanu sa k nim.

Hovorca sluzobny telefon NEdviha. Inym sposobom obcanov vedenie mesta NEinformuje.

Vo vecernych hodinach, teda v case, kedy uz na pohlad nebezpecenstvo nehrozi, hovorca poskytne subor informacii, kde popisuje nezmysly, ktore na jeho NEkonani voci obcanom nic nemenia.

To su fakty preukazatelne komunikaciou. Teda nevyvratitelne.

Ak niekto obhajuje taketo konanie zamestnancov obcanov, moze, no verim, ze uz je dostatok obcanov, ktori nie su ochotni draho si predplacat servis u ludi neschopnych poskytnut informacie aktualne v case, kedy ich obcania potrebuju.

Osobne mi je uplne jedno, kto ma na vec aky pohlad - fakty su fakty a s tymi bud pracujeme, alebo ich ignorujeme. Ak niekto akceptuje druhu moznost, ma na to nepochybne dovod.

pre konstatovanie | 01-05-2017 17:03:09
Niektorí to majú v tzv. popise práce.
konstatovanie | 01-05-2017 12:35:31
Skoda, ze niektori dokazu tolko energie vkladat do sirenia negativizmu a zloby. Z komara robit slona. Smutne.
Seredan | 01-05-2017 08:26:26
Stačí si otvoriť stránku SHMU a pozrieť, ako sa vyvíja situácia v HC.
Zbytočne sa tu poburuje občan proti vedeniu mesta, aj keď , aj oni majú svoj podiel na neinformovanost obcana.
Pridávam link, pre menej skúsených:http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=hydro_vod_all&station_id=6475
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-04-2017 23:57:24
občan | 30-04-2017 22:28:00 | - dovolim si doplnit Vase informacie. Dnes sa urcite aj naobedovali, boli niekolko krat na toalete, vecerali a nepochybne isli aj spat.

Problem stale zostava rovnaky aj po Vasom prispevku. Neodpovedali obcanom na ich opravnene otazky takyjuce sa ochrany ich majetku. Ignorovali tych, ktori ich platia za servis a luzbu vo verejnom zaujme.
občan | 30-04-2017 22:28:00
Pán Majko vy uvaríte z čistej vody Colu.
K žiadnemu ohrozeniu neprišlo,kto má záhradku v zátopovej časti s tým musel počítať pri kúpe. Ale zdá sa že robíte z komára somára zbytočne.Keď som si prečítal článok pani Tóthovej a jej rozhovor s viceprimátorom je to v poriadku.Polícia dala pásky pod mostom a informujú o stave viceprimátora. Dnes v mestskom rozhlase informovali o zrušení rybárskych pretekov v Šintave z dôvodu zvýšenej hladiny Váhu.Vaše reakcie sú ako pri nájdení toho granátu.Skúste niekedy rozmýšlať s chladnou hlavou.
Pre informovaných | 30-04-2017 21:57:34
Vy by ste potrebovali ,aby vám niekto volal. Zatopenie zahradiek je každoročné, mate tam záhradky dlhé roky. To vám majú ísť úradníci strážiť v noci chatky ,aby vam ich nezarobili a keby stúpala voda, tak by mali dávať do vriec piesok a rozložiť okolo chatiek? Pýtam sa ,kto vám povolil si tie chatky stavať. Ste vy ale ..................
NAKAdáka | 30-04-2017 19:26:02
keď to mal pod palcom Vták, aspoň vedel akú vodu kedy môžeme čakať, za koľko dojde a všetko v tabulkách a v excely. Teraz sa o záplave dozvieme keď nám prívalová vlna zaklope na dvere a vyplaví chatky a zahrady. Hnus.
Môžu drístať, že voda klesá - neklesá, stačí si obehnúț každé 2hodiny trasu od campingu k zahradkam pri cvičáku a na larzenky. Voda išla hore o 20cm a všetci sa tvária na mrtvého chrobáka... :( starosta nech sa nakrmi cigánskou zo stanku a nepredstiera že ho zaujimaju problémy ludi v meste
Majo | 30-04-2017 19:23:01
Nejde v podstate ani o to ze klesa ale o to ze ludia na urade ktorych platime nie su kompetentny aby zastavali svoje pozicie. Obzvlast ked nedokazu tak jednoduchu vec ako informovat obcana o stave
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-04-2017 18:08:11
Je mi luto, ale viac pre informovanie verejnosti spravit nedokazeme. Zo svojich dani si platime dostatok ludi, ktorych povinnostou je poskytovat obcanom servis. Prioritne vtedy, ked hrozi poskodenie ich majetku.

Po 15.00 hodine som bol v campingu a ludia nechapali, ako moze niekto od stola tvrdit ze voda klesa, ked realne stupala.
Alena | 30-04-2017 18:01:23
Na nás záhradkárov sa znovu vys.ali.Pán primátor Tomčány je mi ľúto,že ignorujete jediné noviny v meste v ktorých nájdem denne aktuálne informácie o dianí a v ktorých môžem vyjadriť svoj názor.Čo robia úradníci teraz a prečo sa neuvedomia?Hanbite sa pán primátor!!!!Toto je vaša vizitka a my potrebujeme vedieť teraz či máme nechať veci v chtakách a nie keď úradníci v utorok nastúpia do práce.Toto vedenie mesta je hanbou a k Veselickému ani vyjadrovať sa nebudem,ten mi za to nestojí.Idem ratovať čo sa dá lebo voda stúpa.
nika | 30-04-2017 16:56:08
mesto sered ziadne vyhlasenie o prvom stupni nevydalo tak akoze mame byt informovany asi keby uz bolo neskoro ako vzdy pan hovorca stratil rec
Obyvateľ | 30-04-2017 16:47:14
Obyvateľom Serede nič nehrozí, pokiaľ by im hrozilo, určite by boli informovaní cez oficiálnu stránku mesta Sereď.
Seredan | 30-04-2017 15:28:18
Kľud, voda už klesá, v HC už klesla od obeda o 40cm a bude naďalej klesať, o 1 hodinu bude opäť na úrovni 1.SPA.
Kulmináciu už máme za sebou, zatopenie nehrozí

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign