Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

OP: Problémy rómskej komunity by mali riešiť odborníci

Občiansky parlament žiada vládu SR, aby pri riešení problémov komunity dostali konečne priestor odborníci.

MECEM  /  RPA  /  Košice 19. júla – Prvých 100 dní vlády Róberta Fica sa nieslo v znamení „opatrnej“ politiky vo vzťahu k riešeniu problémov rómskych komunít. Skutočnosť, že nedošlo k odvolaniu súčasného splnomocnenca vlády, ktorý v uplynulých 2 rokoch zlyhal pri riešení mnohých problémov komunity, spôsobila absolútnu nečinnosť celého Úradu. Zhodli sa na tom účastníci pracovného aktívu zástupcov Rómov, predstaviteľov samosprávy a tretieho sektora, ktorý sa dnes uskutočnil v Košiciach. Pracovný aktív inicioval Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny pri Občianskom parlamente a uskutočnil sa pod gesciou podpredsedu Občianskeho parlamentu Radka Tokára.Účastníci stretnutia diskutovali o aktuálnej situácii Rómov na Slovensku. V tomto kontexte prejavili znepokojenie nad tým, že Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity bol presunutý do kompetencie MV SR, čo môže posilniť vnímanie Rómov len ako kriminálnikov a pokiaľ nebude splnomocnenec pre rómske komunity silnou a rešpektovanou osobnosťou, prehĺbi to dištanc majority voči Rómom a rómskej inteligencii a ďalej bude zvyšovať spoločenské napätie. „Považujeme preto za veľmi dôležité, aby vláda pristúpila k výberu splnomocnenca nielen maximálne zodpovedne ale aj veľmi rýchlo,“ uviedol Tokár.

Svoje pripomienky účastníci stretnutia sformulovali do Otvorenej výzvy vláde SR. Účastníci vyjadrili zásadný nesúhlas s medializovaným presunom sídla ÚSVRK do Spišskej Novej Vsi. „Považujeme tento krok za krok späť do roku 1989 z niekoľkých dôvodov. Jednak preto, že problém rómskej komunity je vnímaný ako problém celoeurópsky a očakáva sa zo strany EÚ, že bude vnímaný ako jedna z priorít aj vlády SR. Presun sídla Úradu z neho však robí lokálny problém. Spišská Nová Ves nemá kapacitu ako lokalita byť vnímaná ako centrum života Rómov. Problémy komunity sú tak regionálne odlišné, že ich vnímanie cez prizmu Spiša môže mať negatívny dopad na celú spoločnosť,“ zdôraznil Tokár.

Účastníci stretnutia žiadajú od vlády SR, aby vo vzťahu k Rómom bola vládna politika nastavená tak, aby mohli byť vnímaní ako rovnocenní partneri, ktorí sa dokážu veľmi racionálne vysporiadať so všetkými negatívami dlhoročnej segregácie a diskriminácie v spolunažívaní. „Chceme ponúknuť pomocnú ruku vláde. Chceme dosiahnuť, aby sa v riešení rómskej problematiky prestali uplatňovať laické prístupy a aby sa konečne začala riešiť profesionálne vo všetkých oblastiach života Rómov. Na Slovensku dnes máme stovky sociálnych pracovníkov s vysokoškolským vzdelaním, mnohí z nich sú Rómovia, ktorí si len ťažko hľadajú prácu, zatiaľ čo stovky amatérov sa hrajú na odborníkov a ženú nielen rómsku komunitu, ale celú spoločnosť do záhuby,“ konštatoval Tokár.

Účastníci stretnutia sa dohodli na vytvorení Monitorovacej skupiny pre riešenie rómskej problematiky pri Výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny Občianskeho parlamentu o. z.

Organizátori dnešného pracovného stretnutia ho pripravili s cieľom umožniť zástupcom Rómov z radov predstaviteľov treťosektorových rómskych organizácií ako aj Rómom pracujúcim v samospráve k aktuálnym otázkam riešenia rómskej problematiky po voľbách v marci 2012. Pracovným aktívom v Košiciach sa oficiálne začala séria aktivít pod gesciou Občianskeho parlamentu, ktorých cieľom je aktivizovať rómsku komunitu a vytvoriť platformu pre čo najširšie zjednotenie na báze svojpomocného riešenia problémov v komunitách. Jednotlivé aktivity budú postupne realizované pod spoločným názvom Rómovia Rómom. „Výzva vláde je otvoreným dokumentom rovnako ako aj Monitorovacia skupina a k aktivitám OP sa postupne môžu pridať všetci tí, ktorí to s rómskou problematikou myslia vážne a ktorí sa s ňou profesionálne zaoberajú,“ dodal Tokár. O aktivitách pracovnej skupiny budú informované v najbližších dňoch aj medzinárodné organizácie.

Občiansky parlament je občianske združenie, ktoré pôsobí na Slovensku od začiatku tohto roka. Združuje občianske a profesné organizácie z celého Slovenska, ktorých v parlamente zastupujú občianski poslanci. Základným dokumentom Občianskeho parlamentu je tzv. Program obnovy, ktorý vznikol z potreby poslancov Občianskeho parlamentu reagovať na stav, v ktorom sa naša spoločnosť nachádza a sprostredkovať víziu a reálne projekty, pomocou ktorých je možné súčasný stav zmeniť.

Kontakt:
Mgr. Radko Tokár, podpredseda OP
tokar.rado@centrum.sk


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Peter Klokner | 22-07-2012 21:42:55
Táto téma je tak nekonečná ako venezuelské seriály. Zarážajúce a viacmenej už aj tragické je na nej to, že každému jedincovi so štipkou zdravého úsudku musí byť jasné, že prvoradým predpokladom k zmene je konečne začať dôsledne vyžadovať dodržiavanie elementárnych pravidiel slušnosti a hlavne platnej legislatívy. Ľudia sú všeobecne znechutení stavom keď parazit žije ako prasa v žite, nemá naňho exekútor ani polícia a s prepáčením blbec čo sa nevie inak o rodinu postarať ako drieť za 4-5 stoviek si od...erie úplne všetko a od 1. až do 30.teho v mesiaci je štátom ošklbaný aj o posledný drobák. Prosím vás kto dnes bude veriť drístom v poradí už niekoľkej desiatke organizácie síce s honosným názvom ale rovnako impotentnej ako tie pred ňou. Ten to stav nie je o riešeniach ale o tom kto si kde utrie prdel aby sa raz mohol tiež obšmietať pri tom pomyselnom koryte kde sa porcuje zo spoločného.

Tak ako sa prešukali milióny v sociálnych podnikoch, rovnako socialisticky budú odsúdené k rovnakému osudu aj tie nasledujúce. Táto vláda problém nevyrieši lebo má plné gate straty sympatií tretiny svojich voličov. Lebo sympatiami tých čo im stav vadí si akýmsi čudným spôsobom môže byť istá. Jedinou istotou v tomto probléme je iba istota, že sa k riešeniu možno vytvorí nejaká vládna medzirezortná komisia kde sa ulejú poslední nešťastníci z volebných zoznamov na ktorých sa už nedostalo nikde indeani dokonca v SHMÚ :-)))

Naopak neotrasiteľne som si istý tým, že čoskoro podobne ako Harmanovi v DNV alebo pánovi v Hurbanove prepne nie jednotlivcovi ale viacerým totálne frustrovaným podľa mnohých hrdinom a to už nebude asi také jednoduché pre súdruha Kaliňáka zvestovať národu že sa jednalo o zlyhanie jednotlivca.
anonym | 21-07-2012 09:56:55
Každý kto si myslí, že toto niekto vyrieši je naivný. Nikdy sa to nikomu nepodarí, pamätajte moje slová. Ale ak má niekto záujem začať niečo riešiť, odporúčam v prvom rade siahnuť na sociálne dávky a iné výhody. Nič iné nepripadá do úvahy a nič iné nebude mať lepší efekt.
dado | 21-07-2012 09:10:45
cigansky problem sa da vyriesit za par minut staci povolenei na odstrel skodnej a je to cigan je len skodna nic nevyprodukuje len berie tak nech sa paci
gulak | 20-07-2012 15:12:11
Cigánsky problem-má lem jedno riešenie,ale to sa v mieri nedá uskutočniť-všetko ostatné su,len ubohé žvásty a hlavne je to legálna cesta,ako môžu politické strany a rôzny podvodníci-cestou rôznych podporných programov rozkradať štátnu kasu a čo je uplne choré,ak je nejaká samospráva riadená cigánom-tam už v januári su minuté celoročné financie
anonym | 20-07-2012 15:02:09
Som dôchodca, vždy sa s cigáňmi robilo, len sa vrážali do nich peniaze, akože sa štát snaží ich integrovať do majoritného obyvateľstva, a výsledok, ani za dlhé roky, žiadny. Voľakedy, spätne asi aj 50 rokov, už boli cigáni témou č. 1. Zaoberal sa nimi učiteľ Bočkay, potom ďalší,potom malé deti chodili do MŠ na dopoludnie, dostávali stravu zadarmo od štátu, taktiež aj na ZŠ, ich matky mali vagón voľného času, preto štát im deti nachoval, a čo to prinieslo. Zhola nič, zbytočne za roky vyhodené peniaze, ktoré chýbajú napr. v zdravotníctve, kde sme všetci statočne pracujúci po desaťročia prispievali a adekvátna starostlivoť nikde a rómsky problém stále.
seredan | 20-07-2012 14:27:41
presne ako hovori p. Majko. Zaujem musia mat hlavne romovia. A ty ho praveze nemaju. Im vyhovuje sucasny stav, nemusia robit, dostavaju rozne davky, ulavy, vyhody. A toho sa oni nevzdaju.
j.f. | 20-07-2012 14:10:22
Cigansky problem sa vyriesit neda. Je to mentalita. Je to ako keby ste chceli naucit macku stekat a chovat sa ako pes.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-07-2012 14:08:16
Ak je odbornik schopny a ochotny znizit sa k tomu, ze bude konat na zaklade instrukcii politika - prestava byt odbornikom. Stava sa nadennikom a ak ma nejake meno, tak tym si svoju prdel vytrie prave politik, ktory ho kupil. Mnohokrat (vacsinou) zial spolocnymi peniazmi. Teda aj peniazmi samotneho odbornika.
anonym | 20-07-2012 14:03:48
Háčik je v tom, že odborníkov pravdepodobne nanominujú politici.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-07-2012 13:52:38
Myslim si, ze prave a vylucne odbornici to vyriesia - nie politici!
Ma to vsak hasik - zaujem vsak musia mat v prvom rade samotni Romovia.
kiwi | 20-07-2012 13:42:32
Bla,bla,bla,bla............
anonym | 20-07-2012 13:35:25
Odborníci to nikdy nevyriešia.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign