Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Od 1.1. 2014 bude založená nová spoločnosť Naša domová správa. Spoločníkmi budú MsBP a Mesto Sereď

24

Od 1.1. 2014 MsBP prestane poskytovať služby v oblasti tepelného hospodárstva. Túto činnosť preberie nový investor. 

Správu bytov bude  zase vykonávať novozaložená spoločnosť „ Naša domová správa s.r.o. „  V dôvodovej správe, ktorú konateľ MsBP Martin Káčer predložil na poslednom zasadnutí MsZ sa píše :

Dôvodová správa

Predkladám  návrh na založenie obchodnej spoločnosti, ktorej spoločníkmi budú Mestský bytový podnik Sereď, spol. s r.o. a Mesto Sereď.

Nedostatky súčasného stavu:

–  Podiel Správy bytov na celkových tržbách MBPS predstavuje cca 4% z ročných tržieb,

–  Konflikt záujmov medzi potrebou zatepľovať a prevádzkovaním tepelného hospodárstva –zneužívanie tohto nepravdivého argumentu konkurenciou,

– Negatívne synergie v rámci prepojenia týchto dvoch aktivít, dochádza k zbytočnému  prevádzkovému zaťaženi u (v rámci kontroly je nutné častokrát vykonnať činnosť  dvojmo)

– Realizácia sociálnej politiky prostredníctvom MBPS (nájomné byty)

–  Správa bytov čelí viacerým právnym neistotám a súdnym sporom

–  MBPS ručí celým svojím majetkom za svoje aktivity a teda aj za  správu bytov (vysoké riziko pri potenciálnych sporoch, že majetok spoločnosti (=majetok tepelného  hospodárstva) bude vystavený riziku;

–-  Doterajšia prevádzka má viacero nedostatkov ale hlavným problémom je prístup k pohľadávkam

    - neprehľadné vedenie účtov za  plnenia od vlastníkov (účty služieb),

    - pohľadávky voči vlastníkom bytov a nebytových priestorov z titulu neuhrádzania za služby a príspevky do fondu prevádzky, údržby a opráv sú  sanované z prostriedkov teplárenskej výroby,

   - nie je jasné postavenie správcu ako len sprostredkovateľa častokrát sa zamieňa  za odberateľa

Nedostatočné riešenie problémov v správe bytov vyústilo k viacerým rizikám, ktorým sa bude treba postaviť a riešiť ich. Pričom ale hrozí, že vyústia do súdnych sporov. Najväčší problém vyplýva z nejasnej pozície v rámci zákonného založného práva, kde podľa  vyjadrenia právnikov má zmluvné prednosť ak bolo skôr zapísané – spôsobuje celý rad  problémov, ale hlavne pohľadávky (t.j. v prípade neplatenia za služby jedným z vlastníkov,  by podľa právnej analýzy mali platiť za neho ostatní vlastníci a v prípade dražby ak je  zmluvné založné právo zapísané skôr sa môže stať že ostatní vlastníci nedostanú svoje  peniaze). V súčasnosti existujú dva prípady, v oboch prípadoch sanuje straty MBPS.

Nájomné byty kumulovali straty, ktoré sanoval MBPS. Obchodná spoločnosť nemôže realizovať sociálnu politiku mesta. Odčlenením správy bytov dôjde k jednoznačnému sprehľadneniu finančných tokov  a   vyčisteniu účtovných výkazov (úvery, pohľadávky...) tak  v teplárenskej spoločnosti ako aj v spoločnosti spravujúcej byty bude sa môcť pustiť do riešenia zložitých problémov pri eliminovaní rizika dopadu na majetok mesta

Toľko z dôvodovej správy.

–-

Podľa slov zástupcu primátora zmeny v MsBP v roku 2013 boli zmeny strategické a boli vykonané v záujme budúcej výmeny teplovodných i ostatných rozvodov.  Investičné potreby MsBP ako dodávateľa tepla, o ktorých v minulosti R.Áč hovoril a žiadny z predchádzajúcich primátorov ho nepočúval, budú v nasledujúcich rokoch v Seredi realitou. Uskutočnená zmena to bol iba impulz, odčlenenie správy od výroby tepla nevyhnutná štrukturálna zmena. Tá najzložitejšia etapa ešte len príde.

Spoločníkmi spoločnosti sa stanú: Mestský bytový podnik Sereď, spol. s r.o., a  Mesto Sereď.

Predmetom činnosti novozaloženej spoločnosti bude:

a. Správa a údržba bytového a nebytového fondu v rozsahu voľných živností

b. sprostredkovateľská činnosť v oblasti obchodu

c. sprostredkovateľská činnosť v oblasti služieb

d. Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod)

e. Prenájom hnuteľných vecí

f. Administratívne služby

g. Činnosť podnikateľských, organizačných a ekonomických poradcov

h. Organizovanie kultúrnych a iných spoločenských podujatí

i. Reklamné a marketingové služby

Konateľom sa stane: ing. Miroslav Marko


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
J.R.Nem. | 28-11-2013 16:09:57
pre jozef,dakujem za vysvetlenie,viete ja som na cinziaku uz takych 50.rokov nebyval,takze nie je mi tato skutocnost znama.No ale takyto"kolektivny trest" v podobe doplatkov nemoze byt predsa spravny.Samozrejme vela zalezi ako vyzera dodavatelska zmluva.
24 rokov po... | 28-11-2013 10:00:50
presne takto to funguje ako to popisal p.Jozef. Mal by sa aj s tymto porobit poriadok, ved preco 24 po pade "spolocenskeho uznavania a solidarnosti" voci ostatnym susedom, by som mal doplacat na nich resp. sponzorovat ich. Niekde stary system nevyhovoal, niekde zasa vyhovuje este aj 24 rokov po revolucii.
Jozef | 28-11-2013 08:51:16
pre:J.R.Nem.
bohuzial tak to funguje.
Pri odpocte vody je hlavny merac na pate domu.
V bytoch su merace na teplu aj studenu vodu. Ale tieto su iba pomerove, nie fakturacne. Ale aj napriek tomu ide o urcene meradlo a treba ho kalibrovat cca kazdych 6 rokov.Navyse v zmysle metrologickeho zakona mozu mat odchylku az 6%.
Rozdiely, ktore vznikaju pri odpocte, pokial niekto nepodvadza, mozu byt max do 15-20%. Tieto vznikaju pocas odpoctov merani, kedze sa nevykonavaju v tej istej minute.
A napokon nejaky rozdiel oproti hlavnemu meracu vznika aj naplnenim stupaciek v baraku.
Takze koeficient do 1,2 je akceptovatelny. Vyssi uz nieco naznacuje. Bud je v dome neplatic, alebo niekto podvadza.
A vtedy spravca obvykle rozpise stratu na vsetkych v zavislosti od pomerovych meracov.
Pri teplej vode, ak su odovzdavacie stanice tepla v dome, tam by koeficient vzniknut nemal.
P.S. teda nie ze by som tym bol nadseny.
J.R.Nem. | 28-11-2013 08:23:35
Pre uvaha; Pozorne som si precital Vas komentar,mam tomu rozumiet tak,ze taky cinziak ma hlavny meraci pristroj a kazda rodina,ktora v nom byva ma svoj vlastny?Ked to tak je,tak ja bych platil len to co ukaze moj merac vody.Ziadne doplatky bych neplatil!
úvaha 25.11.2013 | 26-11-2013 22:17:38
Prečítala som si kometáre ku ktorým sa chcem aspoň krátko vyjadriť. Čo sa týka vody, nedala by som len vinu MsBP ale aj niektorým ľudom, ktorý v tom dome alebo vchode bývajú. Horím to preto, lebo slovenský národ čo sa týka podvodov nemá konkurenciu. Na porovnanie : v našom vchode bývala rodina s 3 deťmi a matka bola s nimi celé dni doma. Teda spolu 5 ľudí. Celé dni prala, mala celé dni plný balkón napraného prádla. Ďalšia rodina: dvaja ľudia-manželia, ktorí neboli celé dni doma iba večer. Pri vyučtovaní táto druhá rodina doplácala na vodu dosť vysokú čiastku a tá prvá dostala slušný preplatok. Asi viete prečo? Takže po sčítaní množstva na meračoch a hlavného merača bol rozdiel, ktorý bol rozpočítaný na všetkých. Čo sa týka neplatičov, nerozumiem tomu, prečo máme na nich doplácať? Samozrejme, že každý z nás sa môže ocitnúť v nejakej kríze, ale všetko sa dá riešiť, napr. splátkovým kalendárom. Horšie je však to, že tie naše peniaze už neuvidíme, idú do stratena.
marian | 26-11-2013 14:57:05
tu nezbíva nic ine len ist k druhemu spravcovy a vsetci potom by uvidely darmozraci.mal som nedoplatok tri eura a hned sa vyhrazali s exekutorom. na perlovke je neplatic od zaciatku a nevedia sy s nym nikto poradit a vsetci zanho platyme, to je spravodlive.
Jozef | 26-11-2013 13:24:19
Vies, problem je inde. Mestska kontrolorka kontroluje MsBP iba vo veciach nakladania s verejnymi financiami.
To co si robi "domova sprava" s nami sukromnymi vlastnikmi bytov je len nas problem.
To ma mestska org. zvana bytovy podnik len ako kseft na zmluvu a tam moze mesto kontrolovat napr. ci som zaplatil povinne dane. Zmluvy a vykon spravy medzi sukr. bytom a MsBP skor nie. Aj ked je mesto zriadovatelom a pripadne spory by boli vlastne s mestom, aj tak mesto dava ruky prec.
Na zaver, je len na nas na vlastnikoch bytov ci sa nechame osierat neplaticmi a nasledne spravcom, alebo ci odideme k inemu, resp. vlastne spolocenstvo.
Kebab do ruky | 26-11-2013 13:21:36
Je mi na vracanie z prizivnikov a darmozracov v tomto meste, ktorym su obcania tohto mesta ukradnuty. A smutne je to ze patria medzi nich poslanci, ktori mozu za toto vsetko... Navrhujem skupinove vyvracanie sa primatorovi pred dom aby si spomenul na svoj primatorsky slub ze je tu pre mesto a pre obcanov tohto mesta a bude konat v zaujme mesta a jeho obcanov!!! Samozrejme nielen primatorovi ale aj niektorym poslancom.
obcan | 26-11-2013 12:56:50
pýtam čo robila hlavná kontrolorka, ved ona to kontrolovala? Taktiež všetci zamestnanci vedeli čo sa tam deje, prečo na to neupozornili? Či lepšie čušať a brať nemalé peniaze. Všetkých by som povyhadzoval, alebo dal minimálnu mzdu.
Jozef | 26-11-2013 11:57:30
no, ved to su tie opravnene naklady, okrem ineho.
Pomerove merace na vode , na radiatoroch. Potom rocne vyuctovanie, odpocet meracov, rozpocitanie nakladov a podobne blbosti.
Ale treba si este vsimnut, ze bytovy podnik sa velmi rad zbavuje roboty okolo odpisovania a urcitych casti spravy domov. Ludia maju povacsine zvolenych svojich zastupcov, ktori tuto pracu za podnik robia. A vlastnici bytov si ich platia. Extra, mimo poplatky podniku. Ale ten rozdiel ceny za spravu sa uz do trebars fondu oprav nevrati.A ver, ze ti zastupcovia su cely happy z dalsich prijmov.
co so ziskom? | 26-11-2013 11:50:19
ano, s vodou je to tak. Pamatam si koef aj 1,46. Je to prdsa blbost, aby poctivi obyvatelia doplacali na neplaticov, alebo oje...cov. Nikoho to predsa nezaujima co sa deje s vodou, kym sa dopravy po moj merac, ktori je v byte. Ci?
Jozef | 26-11-2013 10:18:41
Dobra otazka, ale odpoved asi uz poznas.
Opravnene naklady, administrativne poplatky atd.
Ktovie ako by to dopadlo, keby sme neboli lenivy a tie prachy sa pokusili ziskat spat.
Napr. len v pripade vody: Mame v bytoch pomerove merace na teplu aj studenu, ale pri rocnom zuctovani sa berie do uvahy hlavny vodomer na pate domu.Ak je tam rozdiel, tak sa spomeruje a pripocita koeficient nad "1". Uz to bolo aj 1,38. Cize 38% navyse na byt v dome s 30 - 40 bytmi. Dobry kauf, nee? A to je len voda.
A kedze su tie pomerove merace fakturacne,(urcene meradlo) tak su najomnici povinny ich v urcitych intervaloch kalibrovat. Aj napriek tomu, ze ich spravca aj tak nebere do uvahy.Dolezity je udaj na pate domu. A to mi vysvetlil p.Ač.
co so ziskom? | 26-11-2013 09:44:54
zaujimalo by ma, co sa deje s peniazmi neplaticov, ktore sa vymozu po urcitej dobe (po roku, dvoch, piatich). Predpokladam, ze kazda "takto fungujuca" institucia (mam na mysli aj firmy od elektr. energie, plynu, vody) si na konci kazdeho roku urobi vyuctovanie - jednoznacne so ziskom, resp. vysokymi odmenami pre funkcionarov. Takto to pokracuje rok co rok. Pytam sa, ked sa raz vymozu vsetky dlzne ciastky od vsetkych neplaticov, dozvieme sa o tomto "zisku"? Pocitime my slusny obyvatelia (platici) nejaku financnu ulavu?
tony | 26-11-2013 05:28:19
Ača kedy dáte zavriet do basy?
úvaha 25.11.2013 | 25-11-2013 18:17:50
Myslím si, že zase budeme financovať nejakú inštitúciu z našich prostriedkov, čo sa týka tepelného hospodárstva. Ale nie je mi dosť jasné, čo sa týka záložného práva, že ak bolo skôr zapísané... . Mám tomu rozumieť tak, že od neplatičov nie je možné vymôcť dĺžnu sumu? Prečo teda MsBP nechal niektorých vytvárať veľké dlhy, ktoré museli ostatní splácať? Ale je zaujimavé, že pri ročnom vyučtovaní sa nikdy neobjavili príjmy zaplatenej dĺžnej sumu na našich účtoch? Alebo nikto si dlhobu nevyrovnal? Alebo boli použité na iné účely? Už ľudia neveria nikomu a ničomu. Je už veľmi ťažko presvedčiť ľudí o správnosti a dobrých úmysloch.
hadf | 25-11-2013 13:49:26
Netreba vysvetlovanie od Kurbela.Precitajte si co napisal p.Majko pred privatizaciou.Nejako tak ze ho zaujima kde zostanu pasiva ked aktiva berie strategicky investor.
Taktik | 25-11-2013 10:40:54
milan | 25-11-2013 10:33:08, veď ani nie je! Myslím že jediný poslanec, p. Kurbel bol proti. On Vám vysvetlí prečo.
milan | 25-11-2013 10:33:08
Skoda ze o tom rozhoduju ti isti poslanci co sedeli roky v dozornej rade a akceptovali vsetky preslapy co sa tam stali. Takto sa mi to nezda byt moc doveryhodne
Občan | 25-11-2013 08:57:47
Už to malo byť dávno. Ale radšej neskôr ako nikdy. Že sa robí konečne niečo aj s bytovým podnikom. Nevonia to tým , ktorí tam boli roky ročné a zrazu nemôžu ryžovať. Trvalo to , ale prístup p. Marka , čo má teraz na starosti byty a predtým Áča je 100 a 1. Ak by táto zmena bola pred časom, ľudia by neodišli k iným správcom.
A je to tu | 25-11-2013 02:24:41
A už to tu máme... Tú rizikovú a stratovú časť ponechali mestu a tú ziskovú oddelili a bude na nej ryžovať strategický investor... Výborne!
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 24-11-2013 23:05:39
Vidno, že poctivo študujete prílohy :) máte pravdu, pri pridávaní súborov do článku som si túto skutočnosť všimla aj ja, hneď som na to upozornila MÚ. Pokiaľ tam r.č. nesmie byť ( čo aj podľa mňa nesmie ), zajtra určite dôjde k náprave.
Zákon | 24-11-2013 22:53:24
V prílohe článku v časti "Súbor spoločenská zmluva.pdf" sú zverejnené úplne osobné údaje vrátane rodného čísla osoby Ing. Miroslav Marko, čím v zmysle môjho skromného názoru dochádza k porušovania zákona na ochranu osobných údajov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign