Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Objektívnu zodpovednosť na cestách plánuje ministerstvo vnútra spustiť naplno v budúcom roku

159 Minister Robert Kaliňák s prezidentom PZ Tiborom Gašparom na tlačovej konferencii k problematike inštitútu objektívnej zodpovednosti

MVSR |MM|   Najneskôr od budúceho roku by sa mal na slovenských cestách začať naplno využívať inštitút objektívnej zodpovednosti. Umožniť to má projekt v hodnote 49 miliónov eur, ktorý 15. januára 2015 predstavili podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák  a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Inštitút objektívnej zodpovednosti, podľa ktorého môže polícia pokutovať aj bez zastavenia auta, zaviedol zákon od polovice roku 2012. Výraznejšiemu presadeniu do praxe doteraz bránil nedostatok financií v štátnom rozpočte na vybudovanie plnoautomatického systému.

Slovensko chce teraz využiť na tento účel fondy EÚ, čo majú umožniť zmenené priority v novom programovom období. Robert Kaliňák vysvetlil, že projekt má našej krajine pomôcť splniť nový záväzok v oblasti bezpečnosti dopravy, podľa ktorého má do roku 2020 úmrtnosť na slovenských cestách klesnúť pod 200 obetí ročne. Okrem zníženej úmrtnosti minister vnútra od projektu očakáva aj zníženie korupcie a sociálny efekt.

„Systém bude predovšetkým zameraný na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky,“ zdôraznil Robert Kaliňák s tým, že nemá ísť prioritne o meranie rýchlosti a vyberanie pokút od vodičov.

Pôvodne plánovaných 290 kontrolných bodov chce polícia rozšíriť na 1341. Rozmiestnené budú podľa nehodovosti a rizikovosti úsekov ciest. Z celkového počtu bodov má byť podľa ministra vnútra iba približne 280 zameraných na rýchlu jazdu. Umiestnené budú najmä na cestách prvej triedy, ktoré sú v súčasnosti najnebezpečnejšie. Z 258 úmrtí počas vlaňajška zomrelo na nich až 112 ľudí, priblížil Robert Kaliňák.


Zvyšných viac ako 1060 bodov bude zachytávať také dopravné priestupky ako zákaz predchádzania, otáčania a cúvania, prejazd cez železničné priecestie, zákaz zastavenia a státia, prejazd na červenú, zákaz vjazdu či zastavenia vozidla na "stopku".
Systém bude vybavený aj bodmi s dynamickými váhami. Tie okrem preťaženia ciest môžu sledovať aj takzvané karuselové podvody s DPH, pri ktorých Slovensko opúšťajú fiktívne naložené kamióny. Výstupy zo systému by mali tak byť k dispozícii Finančnej správe a tzv. daňovej kobre.

Kontrolné body by nemali byť skryté. Mapa bude podľa Roberta Kaliňáka zverejnená a prístupná všetkým vodičom. Priestor na korupciu pri vybavovaní dopravných priestupkov odstráni plnoautomatizovaný systém, ktorý vylúči kontakt medzi vodičom a poriadkovým orgánom, ktorý priestupok vybavuje.

Srdcom systému bude Centrum dopravných informácií, kde sa budú zbiehať všetky výstupy z kontrolných bodov. Minister informoval, že bude vybudované v mieste s vyššou nezamestnanosťou, pravdepodobne v Banskej Bystrici. Z odhadovaného počtu do 280 zamestnancov má byť väčšina dlhodobo nezamestnaných a minimálne 50 zamestnancov so zdravotným postihnutím, priblížil Robert Kaliňák očakávaný sociálny efekt projektu.

Centrum by malo uvoľniť ruky približne 800 dopravným policajtom, ktorí sa v budúcnosti budú môcť zameriavať napríklad na plynulosť cestnej premávky. Odľahčená by však mala byť aj poriadková polícia, ktorá sa tak môže sústrediť na znižovanie kriminality.

Ministerstvo vnútra v súčasnosti štartuje súťaž na výber dodávateľa systému, ktorá by mala byť ukončená do leta. „Budeme žiadať, aby systém fungoval plnohodnotne najneskôr v budúcom roku,“ vysvetlil Robert Kaliňák s tým, že čiastočne sa do prevádzky môže dostať už aj tento rok.

V praxi sa inštitút objektívnosti však začal využívať vlani, zatiaľ len v poloautomatickom režime, vykonávaný je prenosnými (mobilnými) technickými prostriedkami, ktoré používa alebo využíva Policajný zbor. Policajný prezident informoval, že pomocou neho vyriešili za rok 2014 celkom 7406 dopravných priestupkov. V prevažnej miere išlo o nedovolenú rýchlosť. Zaplatených bolo na základe tohto inštitútu priestupcami 355 000 €, čo je asi 70 percent zo všetkých doručených rozhodnutí.

Podľa inštitútu objektívnej zodpovednosti je majiteľ zodpovedný za dopravné priestupky bez ohľadu na to, kto jeho auto šoféroval. Keďže polícia môže pokutovať aj bez zastavenia vozidla, oznámenie o pokute zasiela poštou jeho držiteľovi. Predtým sa často stávalo, že nebolo možné identifikovať vinníka. Majiteľ tvrdil, že vozidlo neriadil, nepamätá sa, komu ho požičal a podobne.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 31-01-2015 20:26:25
pre pre a ked ti bude malo tak sa priprav aj na toto a to uz bude sloboda v totalnej prdeli.

http://androidportal.zoznam.sk/2015/01/svedsko-epicenter-cipovanie-ruka-id/
anonym | 30-01-2015 20:24:11
pre pre, uz si to konecne pochopil ze tu nejde o rychlost?

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/5439-britska-vlada-oznamuje-plan-na-dalkovou-kontrolu-vozidel
anonym | 20-01-2015 20:15:08
Koho je to problém, keď to nepostrehne? Každého vodiča. Napriek tomu existujú tolerancie v sadzobníku pokút pri prekročení do určitej rýchlosti, ďalej merače sa nastavujú nad povolenú rýchlosť, aby aj tí vodiči, ktorí to "nepostrehnú" boli ešte v limite, ale ak ani to nestačí, potom by ešte čo chceli? Viem na akú rýchlosť sa nastavujú radary napr. na D1 TT - BA alebo D2 Malacky - Kúty a keď ani to nestačí, tak potom už musí ísť len pokuta. Bohužiaľ.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-01-2015 19:57:22
re pre anonym | 19-01-2015 20:23:36 | - nieje to o tych, ktori prekrocia rychlost o 100 ci viac %. Totizto tito si to vacsinou "mozu dovolit".

Problem maju ti, ktori rychlost porusia o 10 km a to sa stane tak, ze to vodic ani nepostrehne.
Pre re pre anonym | 19-01-2015 20:23:36 | 20-01-2015 19:40:27
K Tvojmu názoru poviem iba toľko. Podľa môjho názoru meranie okamžitej rýchlosti je relatívne zavádzajúce. Pri dnešných vozidlách je takmer nereálne dodržať vždy rýchlosť na stanovenej miere, a ver že viem o čom píšem. Ale meranie priemernej rýchlosti na určitom úseku, tak to už je aspoň podľa mňa relatívne objektívnejšie meranie
pre pre pre | 19-01-2015 20:39:26
pre 19-01-2015 20:23:36
Kontrolné body by nemali byť skryté. Mapa bude podľa Roberta Kaliňáka zverejnená a prístupná všetkým vodičom.

Vies preco som to sem dal pre teba a tvoj navrh?
pre anonym | 19-01-2015 20:29:40
Rychlost je len zamienka a zjavne nevies kam to cele smeruje ale kludne si to daj do spalne ci do WC nech ukojis svoju potrebu a obhajobu ale ja nechcem aby som bol monitorovany vsade kde sa pohnem.
re pre anonym | 19-01-2015 20:23:36
Keby jeden taky ako ty co sa buri proti dodrziavaniu pravidiel cestnej premavky zmrzacil dieta,lebo on nechce jazdit 50km/h v obci ale 110,stale by si mal take primitivne nazory?Dam ti super navrh!Jazdime vsetci podla pavidiel a nechajme ich sprosto skrachovat,lebo sa to ma splacat niekolko desiatok rokov a ak nebudeme zbytocne dobrovolne platit pokuty,nebudu ma to mat!Co ty na to?
anonym | 19-01-2015 20:20:19
Čoho sa bojíš sralko? Že nebudeš môcť prekračovať rýchlosť? Myslíš, že keď to budeš kritizovať, že ti to pomôže?
pre anonym | 19-01-2015 19:22:33
Treba navrhnut nech daju jeden kontrolny bod aj tebe do spalne lebo uz asi len tam nebudes monitorovany ale kludne to tu obhajuj ake to je potrebne pre tvoj zivot.
anonym | 19-01-2015 17:32:23
Už sa ozval. S čím máš problém, ak jazdíš normálne?
Robo Horvath | 19-01-2015 15:44:48
No a stavame sa totalny policajný stat co bude sledovat aj prd v aute. Len som zvedavý ze kedy zacne platit v tomto policajnom state aj politicka zodpovednost za predrazene tendre a zakazky politikov a ich nominantov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign