Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nové DENNÉ CENTRUM o.z. Nikolka s fyzioterapiou v Seredi už otvorené

Iveta TóthováDátum28. 08. 2018 10:29:02TémaIné
24

V týchto dňoch bolo v Seredi otvorené nové DENNÉ CENTRUM o.z. Nikolka. Ide o rehabilitatačné zariadenie pre hendikepované deti. Zakladateľom je Ľubomíra Poláková a jej myšlienku centrum zriadiť podporila nielen rodina ale aj priatelia, mesto Sereď a rôzne organizácie. Cesta, ktorú musela prejsť od myšlieky cez realizáciu až k otvoreniu centra nebola jednoduchá. Byrokracia totiž brzdí každého v štáte a obehať všetky úrady je niekedy nadľudský výkon. No Ľubka všetko obdivuhodne zvládla a dnes majú rodičia so svojimi deťmi k dispozícii krásne priestory. Ľubku som požiadala o rozhovor a ona ochotne súhlasila. Vráťme sa teraz na začiatok, kedy rodina malej Nikolky o centre iba snívala.

Ľubka, prečo ste sa rozhodli centrum založiť?

"Keďže sama mám hendikepovanú dcérku Nikolku s detskou mozgovou obrnou a autizmom, bol to taký môj sen mať centrum s fyzioterapiou, aby sme už nemuseli toľko cestovať do iných miest. Nikolka ako autistka nepotrebuje veľa spánku, no pre mňa je to stále náročnejšie po cca 3 hodinách spánku šoférovať aj do dvoch rôznych miest (doobeda do špeciálnej školy v Trnave, poobede cvičiť do Hlohovca, Piešťan, Bratislavy). Na druhej strane chcem cez naše združenie a denné centrum pomáhať rodinám s podobným osudom. Chcem sa zapájať do rôznych grantov a projektov, aby som získala peniaze nie len na pomôcky, ale hlavne na rehabilitáciu pre deti. Teda, že by mali deti cvičenie len za polovicu, alebo permanentku úplne zadarmo."

Nájsť vhodné priestory na centrum nebolo jednoduché. Budova musela byť bezbariérová, ľahko prístupná a nie príliš veľká ani malá.  No nájdenie priestorov bol iba prvý krôčik. Nasledovalo množstvo povolení, žiadostí a samozrejme manuálnej práce. Čo všetko bolo potrebné absolvovať Ľubka opísala nasledovne:

"Konečne máme za sebou kolaudačné konanie, ktoré sme museli absolvovať kvôli zmene účely využitia stavby. Bolo k tomu treba veľké množstvo potvrdení, revíznych správ a vyjadrení z viacerých inštitúcií. Takže s radosťou očakávame detičky na terapiu u nás, kde sa im bude venovať kvalifikovaná fyzioterapeutka. Sídlime na Parkovej ul.č.23, v malej uličke medzi pedikúrou a soláriom. Takže hoci sme v centre mesta, sme v kľudnej a tichej uličke.

Od samotnej myšlienky založiť malé denné centrum prešlo naozaj veľa času a ešte viac práce...Keďže mesto nemalo k dispozícii voľné priestory pre potreby centra, musela som hľadať medzi ponukou realitných centier. Priestorov v Seredi je na prenájom dosť, len čo ma zamrzelo, že množstvo nových pekných priestorov je na poschodí polyfunkčných stavieb, no bez výťahu a teda pre naše potreby nevyhovujúce. Keď sme našli tento priestor bývalej autoškoly, veľmi som sa potešila. Najskôr som si myslela, že stačí vystavať jednu priečku, omaľovať a ideme...no to som sa veľmi mýlila. Už vopred som pozvala pani z úradu verejného zdravotníctva (hygieny), aby sa vyjadrili k priestoru, či vôbec vyhovuje podľa predpisov a aké úpravy sú potrebné ku schváleniu prevádzky. A potom to začalo. Podľa predpisov musí byť k dispozícii umývadlo aj v miestnosti s fyzioterapiou, nie len v kúpeľni. Museli sme prerobiť vodu a odpad, aby sme umiestnili v miestnosti umývadlo, vyrovnať podlahu, položiť novú dlážku, vybudovať priečku a oddeliť telocvičňu od čakárne, prerobiť elektrinu, namontovať nové svietidlá, dať zo steny dolu pôvodný obklad, omaľovať všetky steny, urobiť nový hromozvod podľa platných predpisov, protipožiarne zabezpečenie atď.

Založiť a financovať takéto centrum si vyžaduje vysoké finančné náklady. Odkiaľ ste čerpali a do budúcna čerpať budete financie vy? 

"Naše centrum je taká krásna mozaika, vyskladaná z pomoci z viacerých strán. Aby sme to zvládli a ušetrili peniaze, veľmi veľa práce odviedol môj šikovný manžel, ktorému sa chcem aj touto cestou poďakovať za všetko, čo pre nás robí. Ako pre rodinu, tak aj pre centrum a združenie, v ktorom je podpredseda. Niekoľko týždňov „ťahal“ 3 zamestnania- svoju prácu, kde je zamestnaný, naše centrum a samozrejme aj doma a na záhrade. Toto leto sme obetovali všetky výlety a dovolenky pre centrum, aby sme to časovo aj finančne zvládli. Všetky práce nemohol robiť sám, a tak mu chodili pomáhať ochotní kamaráti a kolegovia Tomáš, Peter a Richard, a veľa nám pomohol aj kamarátkin muž Šaňo. Aj im veľmi pekne ďakujeme.

S materiálom na maľovanie nám sponzorsky pomohla p.Janka z Farby Laky Lapoš,  krásne parkety nám venovali páni Čičo a Kusý z IN-DOM Sereď , umývadlo do fyziomiestnosti nám venovala p.Janka z firmy Jostav a vodoinštalačné práce nám bezodplatne urobil p.Daniel Kaštíl DK instal. Veľmi si vážim ich pomoc, pretože nám všetky tieto firmy ušetrili financie na zariadenie. No a novú PVC podlahu do kancelárie som dostala ako darček k meninám od mojej rodiny :))

Veľká vďaka patrí mestu Sereď za dotáciu z rozpočtu mesta pre občianske združenia, všetkým dobrým ľuďom, ktorí hlasovali za náš projekt cez nadáciu Tesco, kde sme vyhrali hlasovanie a podarilo sa nám získať grant cez Nadáciu Volkswagen. Za získané financie sme nakúpili pomôcky a vybavenie do centra. Bez tejto finančnej pomoci by sme to nezvládli.

Veľa pomôcok a stimulačných hračiek som do centra priniesla z domu. Tie sme zakúpili Nikolke vďaka pomoci s 2% z daní, a prišlo mi zbytočné kupovať ich dvojmo, keď ich Nikolka môže využívať v centre a pomôžu ďalším deťom. Veľkú vibračnú plošinu nám venovala pani Simonka Súkenníková, ktorej sa chcem veľmi pekne poďakovať.

Nesmiem zabudnúť poďakovať pani Ing.Urbanovej, ktorá nám sponzorsky vypracovala projekt protipožiarnej ochrany a p.Mičáni nám pomohol s projektom BOZP.

Keď som ich teraz vymenovala, opäť som si uvedomila, aké mám veľké šťastie, že je okolo nás toľko dobrých ľudí."

Pre aké druhy postihnutia je centrum určené?

Rehabilitácia je určená nie len pre deti s detskou mozgovou obrnou, alebo viacnásobným postihnutím, ale aj pre deti so psychomotorickým zaostávaním či spomaleným vývojom, zlým držaním tela alebo iným pohybovým problémom. Vítaní je u nás každý malý bojovník a bojovníčka, ktorí potrebujú pocvičiť svoje telíčko.

Čo ponúka  denné centrum svojim malým návštevníkom?

Okrem odbornej fyzioterapie ponúkame množstvo doplnkových terapií ako napr. stimulačnú a relaxačnú masáž. K dispozícii je kyslíkový koncentrátor pre lepšie okysličenie mozgu a „naštartovanie“ každej bunky tela na terapiu. Veľmi sa tešíme, že sme mohli zakúpiť liečebný pohybový prístroj Motomed viva 2. Je to motorom poháňaný liečebný prístroj, ktorý je určený na denné vykonávanie pasívneho, asistovaného a aktívneho pohybového tréningu nôh aj rúk. Taktiež máme k dispozícii masážny prístroj na nohy s infračerveným žiarením, ktorý nastimuluje a nahreje nôžky pred cvičením. Po cvičení si zase nožičky oddýchnu vo vodnej vírivej a masážnej vaničke. Počas cvičenia, či masáže využívame aj aromaterapiu, kde pomocou prírodných esenciálnych olejov a aromadifuzéra vieme stimulovať, alebo naopak upokojiť organizmus.

Chceli by sme zakúpiť aj prístroj Bioptron lampu na svetelnú terapiu, ktorá pomáha liečiť bolesti, hojiť rany a stimulovať svalstvo.

Bude v centre aj odborný personál?

Áno, rehabilitáciu vykonáva odborná fyzioterapeutka s potrebným vzdelaním a skúsenosťami s prácou s hendikepovanými detičkami aj dospelými.

V akých dňoch a hodinách môžu k Vám rodičia detičky nosiť?

Denné centrum je k dispozícii od pondelka do piatku od 8,00hod do 16,30. V prípade potreby a dohody sa vieme prispôsobiť aj v iný termín. Pre záujem o konzultáciu nás môžu kontaktovať cez fb, mailom na nikolkaoz@nikolkaoz.sk alebo telefonicky 0907898228

Denné centrá fungujú na princípe, že rodič dieťa prinesie, odkonzultuje rehabilitácie,  dieťatko odovzdá a príde si pre neho o niekoľko hodín. Poskytujete aj možnosť, žeby chcel rodič s dieťaťom v centre zostať?

Je to vždy na dohode rodiča a fyzioterapeuta, či rodič bude prítomný pri terapii alebo nie. Z vlastnej skúsenosti viem, že Nikolka aj iné deti lepšie spolupracujú a sústredia sa, keď pri nich rodič nie je. Ale ak je dieťatko naviazané na prítomnosť rodiča, samozrejme zostáva pri celej terapii, prípadne sedí vedľa v čakárni a má dohľad počas celej terapie.

Čo je Vašim cieľom?

Našim cieľom je samozrejme pokrok a spokojnosť detí a radosť rodičov. Sama viem, ako ťažko vydretý je každý aj maličký posun našej Nikolky. Pri diagnózach ako detská mozgová obrna sa musí cvičiť každý deň a celý život. Nestačí že dieťa sa postaví, alebo začne chodiť a máme vyhraté. Dieťa stále rastie, no mozog nevysiela do poškodených častí tela potrebné signály a teda šľachy sa skracujú, a telíčko opäť neposlúcha. Ľudské telo je zložitý celok a zatiaľ nikto nevie robiť zázraky na počkanie. Ale my veríme, že poctivým cvičením a s láskavým prístupom sa budú naše inak obdarené deti posúvať vpred.

Ak sa v rodine narodí handicapované dieťatko, tak to zasiahne každého jej člena. Vyrovnať sa s tým  veľmi ťažké. Ako si na toto obdobie spomínate Vy?

Presne ako hovoríte, vyrovnať sa s tým je veľmi ťažké. Dôležité je si uvedomiť a spracovať to v sebe, že moje dieťa je a bude iné čo najskôr a vyhľadať pomoc a dostupnú liečbu. Za tie roky s Nikolkou sme si prešli obrovským počtom rôznych terapií, liekmi, výživovými doplnkami, ktoré sme skúšali s nádejou, že práve to našej dcérke pomôže. Informácie sme si posúvali my maminy, keď sme sa stretli na liečebných pobytoch, terapiách, či v rôznych skupinách na fb. Teraz už existujú aj centrá včasnej intervencie, kde rodičov nasmerujú na možnosti liečby a terapií, ale každé dieťatko je iné a každému pomôže niečo iné. Aj toto je oblasť, v ktorej sme a chceme byť nápomocní a pomôcť aj informáciami, skúsenosťami, alebo niekedy aspoň vypočuť maminu s ich starosťami.

Mne je veľkou oporou môj manžel a staršia dcérka Simonka, ktorí pomáhajú ako môžu. Simonka má 12 rokov a vie Nikolku prebaliť aj nakŕmiť, a zabaviť ju vie asi najlepšie z nás. Nikolka miluje, keď jej spievame, recitujeme, ukazujeme pri tom rukami, alebo jej Simonka hrá na husličky či malý klavír. Ochotne ju povozí v kočíku, či postráži pri rozprávke, keď potrebujem rýchlo nakúpiť (čo Nikolka nezvláda), alebo vybaviť telefonát či mail (papierovačky robím väčšinou po nociach, keď Nikolka konečne zaspí, inak sa to nedá)

Byť mamičkou handicapovaného dieťatka je veľmi náročné psychicky aj fyzicky.  Vy ste vyťažená nie na 100 ale na 200%  a musím povedať, že niekedy obrazne povedané padáte na „hubu“. No napriek tomu musíte vstať a fungovať ďalej.  Ako si Vy dobíjate baterky?

Mám 2 skupiny dobíjačov energie J prvou je rodina. Stačí malý oddych na záhrade, kde sa pohráme a porozprávame (opäť môj skvelý muž, ktorý vie moju smutnú, nahnevanú či unavenú stránku otočiť na srandu a začneme sa smiať. ) Simonkine úspechy na husliach, chodíme na každé vystúpenie a s hrdosťou a zatajeným dychom sledujem jej hru.

A keď sa mojim kamarátkam podarí ma „ukradnúť“ von do kina, na predstavenie, alebo len kávičku, vďaka svokrovcom alebo mamine, ktorí postrážia Nikolku.

Ľubka ďakujem za rozhovor a za možnosť nahliadnuť do zákulia Vášho Denného centra a veríme, že detičky budú u Vás spokojné a budú malými krôčikmi napredovať. Na záver ešte raz zopakujem: Denné centrum nájdete v Seredi na Parkovej ulici č. 23 a kontakt je nikolkaoz@nikolkaoz.sk alebo telefonicky 0907898228

 

 


Fotogaléria k článku:

24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka

Zobraziť všetky fotografie
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka

24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka

24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka

24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka

24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka

24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: o.z. Nikolka

24
Autor: o.z. Nikolka
24
Autor: Iveta Tóthová

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign